LIGUE 1 SOUHRN - 34. KOLO

28.04.2007, 20:56, aktualizováno 29.04.2007, 20:46
Komentáře a souhrny
Francouzská Ligue 1 jde do svého závěru. Titul již v ruce drží Lyon, ale stále je o co hrát. V sobotu nejprve zdolalo PSG Toulouse. Večer pak Lyon vyhrál doma nad Le Mans, Monako zdolalo Valenciennes. V napínavé koncovce důležitého zápasu o udržení nakonec Sedan prohrál s domácím Troyes. Velký krok směrem ke druhému místu udělalo vítězství nad Racingem Lens Bordeaux...

V sobotu načal kolo zápas mezi ambiciózním Toulouse a Paris Saint Germain, který stále neměl jistou záchranu. Toulouse se sice dostalo do vedení, ale hosté dokázali zápas otočit a nakonec si zaslouženě vezou ze severovýchodu Francie důležité tři body. Utkání začali o mnoho lépe domácí. V první šanci se před Landreauem zjevil Paulo Cesar. Osm minut po začátku zápasu již šlo Toulouse do vedení. Po individuální akci chladnokravně zakončil Fode Mansaré. Ani to týmu Elie Baupa nestačilo a stále se tlačil do útoku. Další příležitost nevyužil Achile Emana. Poté se přeci jen osmělili hosté. Začali být aktivnější a ihned to bylo vidět. Ve třicáté třetí minutě to už bylo 1:1. Jerome Rothen poslal krásný balon za obranu pro Pegguye Luyindulu a ten nedal Douchezovi v brance Toulouse šanci. Do poločasu PSG již domácí k ničemu nepustilo a převážně se hrálo na polovině Toulouse. Hráči se již viděli při občerstvování v kabině, když Edouard Cissé strhl v pětačtyřicáté minutě nádhernou střelou vedení na stranu hostů. Druhá půle patřila pouze Paris Saint Germain. Jeho hráči si taktickým výkonem šli pro tři body. Ty pojistil v poslední minutě Rothen. Výhrou nad Toulouse se tým z metropole Francie téměř jistě udržel v Ligue 1.

V sobotu načal kolo zápas mezi ambiciózním Toulouse a Paris Saint Germain, který stále neměl jistou záchranu. Toulouse se sice dostalo do vedení, ale hosté dokázali zápas otočit a nakonec si zaslouženě vezou ze severovýchodu Francie důležité tři body. Utkání začali o mnoho lépe domácí. V první šanci se před Landreauem zjevil Paulo Cesar. Osm minut po začátku zápasu již šlo Toulouse do vedení. Po individuální akci chladnokravně zakončil Fode Mansaré. Ani to týmu Elie Baupa nestačilo a stále se tlačil do útoku. Další příležitost nevyužil Achile Emana. Poté se přeci jen osmělili hosté. Začali být aktivnější a ihned to bylo vidět. Ve třicáté třetí minutě to už bylo 1:1. Jerome Rothen poslal krásný balon za obranu pro Pegguye Luyindulu a ten nedal Douchezovi v brance Toulouse šanci. Do poločasu PSG již domácí k ničemu nepustilo a převážně se hrálo na polovině Toulouse. Hráči se již viděli při občerstvování v kabině, když Edouard Cissé strhl v pětačtyřicáté minutě nádhernou střelou vedení na stranu hostů. Druhá půle patřila pouze Paris Saint Germain. Jeho hráči si taktickým výkonem šli pro tři body. Ty pojistil v poslední minutě Rothen. Výhrou nad Toulouse se tým z metropole Francie již téměř jistě udržel v Ligue 1.

Monako již pravděpodobně nebude mít dostatek času na boj o poháry a tak mohlo cestovat do Valenciennes již celkem v pohodě. Domácí jsou již úplně zachráněni, a proto se nedal čekat příliš vyhecovaný zápas. V dresu Monaka nastoupil od začátku zápasu český obr Jan Koller. Utkání se neslo v pohodovém duchu. První branku zápasu vsítil až po změně stran levý záložník knížecího klubu Menez. V šestašedesáté minutě se prosadil také vytáhlý kanonýr z České republiky. Někteří diváci, kteří již svému Valenciennes nevěřili, začali již odcházet ze stadionu, ale o hodně přišli. V závěru se Valenciennes totiž neskutečně zvedlo a góly Haddada a Chelleho znamenají remízu domácích s Monakem 2:2.

Stejně uvolněná atmosféra panovala také na Stade Gerland před zápasem s Le Mans. Domácí Olympique Lyon si již zajistil šestý francouzský titul v řadě. Le Mans hraje v poklidu ve středu tabulky a konec sezóny si může užívat. V sestavě Lyonu se tentokrát neobjevil český reprezentační útočník Milan Baroš. Houllier dal přednost Brazilci Fredovi a ten se mu odvděčil vedoucí brankou. V sedmatřicáté minutě dodal Fred Lyon jednobrankové vedení. Poté se v rychlém sledu trefily oba dva týmy. Do konce zbývalo pětadvacet minut, když za Le Mans vyrovnával Grafite. Po něm ale Malouda, reprezentant Francie, odpověděl stejnou mincí. Olympique Lyon zdolal na Steda Gerland Le Mans v poměru 2:1.

Naopak úplně jinak se muselo bojovat v Troyes, kam zavítal další z kandidátů na sestup Sedan. Hrálo se prakticky o šest bodů, a proto si hráči nemohli dovolit ani jeden vypuštěný souboj. Prohra v tomto zápase by pro oba týmy znamenala téměř jistý pád do Ligue 2. Domácí Troyes začalo lépe. Do vedení se dostalo po půl hodině hry. Do listiny střelců se zapsal Barbosa. Deset minut po poločase ale Sedan vyrovnal. Gól vstřelil Lachor. O čtvrt hodiny později se již Sedan mohl radovat z vedení. To na jeho stranu strhl útočník Job. Jenomže domácím se z tohoto gólu rychle oklepali a v čtyřiasedmdesáté minutě vyrovnal Matuidi. Tentýž hráč poté ještě stihl vsíti další branku. Sedm minut před koncem utkání se tak Troyes dostalo znovu do vedení. To si již udrželo až do závěrečného hvizdu a z nepínavého zápasu, který měl skvělou úrověň, si pro sebe tři body urvalo domácí Troyes.

Poslední tým tabulky Ligue 1 v sobotu večer přivítal Rennes a chtěl se poprat o naději na udržení v nejvyšší soutěži. V prvním poločase se nic moc nedělo. Do kabin si šli hráči odpočinout za stavu 0:0. Po pauze ale Rennes zavelelo k útoku a Kanárci nestačili jejich tempu hry. Barthez nejdříve v pětapadesáté minutě nestačil na pokus Utaky a o čtyři minuty později francouzského veterána v brance Nantes zdolal také Briand. Do konce zápasu se již nikdo do černého netrefil, a proto Nentes prohrálo doma s Rennes 0:2.

V Lille to dlouho vypadalo na bezbrankovou remízu. Proti Nancy si útočníci domácích nevěděli vůbec rady. Potřebovali však nutně body pro boj o pohárové příčky, a proto se stále snažili o aktivitu. Jenomže zmar domácího Olympique Lille ještě podtrhl v čtyřiasedmdesáté minutě Dia, který jediným gólem utkání rozhodl o výhře svého týmu nad Lille. Nancy je tak téměř definitivně zachráněno.

V sobotu se v rámci čtyřiatřicátého kola Ligue 1 zrodily také dvě bezbrankové remízy. Jedna na Stade du Moustoir v Lorientu, kam si pro bod zajelo St. Etienne. Druhý remízový zápas byl k vidění v Auxerre. Tam uhrálo bod Nice, které se o záchranu bude muset v závěrečných kolech ještě tvrdě poprat.

Bordeaux se v poslední době daří, neprohrálo již dva měsíce a tuto skvělou bilanci si udrželo i v utkání s Racingem Lens. Domácí šli do vedení již ve 13. minutě, kdy se trefil Jussie. Hosté za celý zápas nenašli recept na gólmana Rameho, nepomohlo jim ani vyloučení Jemmaliho ze 38. minuty. Odměnou Bordeaux za nejtěsnější výhru je posun na druhé místo za Lyon, Lens je o dva body zpět na třetí příčce.

Poslední utkání čtyřiatřicátého kola obstaral v neděli večer Olympique Marseille spolu se Sochaux. Před vzájemným zápasem to byli sousedé v tabulce, a proto se dala očekávat tvrdá bitva. Oba týmy se snaží vybojovat alespoň nějaký evropský pohár. Utkání začali lépe hosté. Již v šesté minutě zápasu se trefil Leroy a poslal Sochaux do vedení. Marseille s odpovědí ale dlouho neotálela a ve čtrnácté minutě to bylo 1:1. To když sít rozvlnil Cana. Ve druhém poločase Masreille dokonala obrat dvěma brankami v rchlém sledu. Do vedení Olympique posunul v sedmdesáté minutě Djibril Cisse a za dvě minuty ještě zvýšil Nasri. Těsně před koncem se trefil i tahoun Marseille Franck Ribery a bylo rozhodnuto. Sochaux pak jen kosmeticky upravilo skóre na 4:2, když si v nastaveném čase dal vlastní gól stoper domácích Julien Rodriguez.

Tabulka:
1. AS Nancy-Lorraine651013:416
2. Valenciennes FC742112:714
3. Girondins Bordeaux74219:514
4. AS Monaco741212:613
5. Olympique Lyon64029:612
6. Stade Rennes73318:512
7. FC Lorient733110:812
8. Racing Strasbourg73228:511
9. Olympique Nice73227:511
10. Le Mans UC 72731310:1110
11. Olympique Lille71517:78
12. AS Saint-Etienne72236:68
13. Paris Saint-Germain71515:58
14. Toulouse FC52126:77
15. Olympique Marseille71426:87
16. Stade Caen51134:64
17. FC Sochaux70346:143
18. AJ Auxerre71062:153
19. Racing Lens50231:42
20. FC Metz70251:82

Zbývající zápasy
19.04.2008
Olympique Nice - AS Monaco
Racing Strasbourg - Olympique Lyon
AS Saint-Etienne - FC Lorient
Olympique Marseille - Olympique Lille
Stade Rennes - Valenciennes FC
AS Nancy-Lorraine - Le Mans UC 72
Racing Lens - FC Sochaux
Toulouse FC - Girondins Bordeaux
Stade Caen - Paris Saint-Germain
AJ Auxerre - FC Metz


Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

v sestave monaka neni Koller..!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele