LIGUE 1 SOUHRN - 28. KOLO

10.03.2007, 19:39, aktualizováno 11.03.2007, 22:54
Komentáře a souhrny
Lyon v posledním zápase kola sice vedl nad Marseille gólem Milana Baroše, ale nakonec pouze remizoval. Pokračování vzpoury ouitsiderů ve 28. kola Ligue 1 a další chabý výkon Paris Saint Germain znamená další propad klubu z hlavního města Francie. Ten prohrál doma s Auxerre. Sedan uhrál remízu venku s Lens. Bordeaux na svém stadionu zdolalo Sochaux.

V prvním zápase 28. kola Ligue 1 v Toulouse domácí hráči přivítali Monako. Toulouse chtělo potvrdit poslední vydařené výkony, kterými se propracovalo již na čtvrté místo. Hosté se po hodně špatnému úvodu soutěže sice odpoutali od sestupových pozic, ale stále to není to, na co mají.

Do utkání nastoupili od úvodních minut dva čeští fotbalisté. Na straně domácího Toulouse Pavel Fořt, který zatím nedostával tolik příležitostí a za Monako Jaroslav Plašil. Útočná věž Jan Koller překvapivě zůstal pouze na lavičce náhradníků, ale později se do zápasu také zapojil. Od začátku zápasu byli aktivnější domácí. První příležitost měl již ve třetí minutě Albin Ebondo, ovšem mířil příliš vysoko. Toulouse tak udeřilo až v minutě šestadvacáté. Leko fauloval v nebezpečné vzdálenosti od vlastní branky Emanu, k nařízenému přímému volnému kopu se postavil Jérémy Mathieu a svojí levačkou uklidil míč k pravé tyči. O přestávce kouč Monaka nebyl logicky spokojen s vývojem utkání, a proto poslal na hřiště čerstvou krev. Dvojitým střídáním, součástí kterého byl i příchod Jana Kollera a naopak stažení Plašila, zamíchal sestavou a věřil v obrat. Monaku střídání prospěla. Hosté převzali aktivitu a v 76. minutě se jim povedlo vyrovnat. Diego Perez našel ve vápně hlavu českého rerezentanta Kollera a ten dokázal svůj neobyčejný čich na góly a vyrovnal na konečných 1:1.

V zápase Le Mans se Saint Etienne se od začátku utkání na hřišti znovu neobjevil Marek Heinz, který sice podává nadprůměrné výkony, ale svojí typologií příliš nesedí kouči Haškovi do základní sestavy. Zápas byl hodně vyrovnaný a příliš šancí se nerodilo ani na jedné straně. Oba týmy se snažily o střelbu, ale většinou se jednalo o pokusy z uctivé vzdálenosti. Domácí překvapili Les Verts góly okolo poločasu. Do vedení se podařilo dostat Le Mans ve 42. minutě. Coutadeur napřáhl za hranicí velkého vápna a trefil se přesně do pravého spodního rohu branky St. Etienne. S jednogólovým náskokem se domácí nespokojili, a proto do druhé půle vlétli znovu naplno. V 52. minutě centroval Samassa, míč se dostal k Bangourovi a ten s přehledem zavěsil. Hosté stačili již jen korigovat, když na konečných 2:1 snižoval Gomis. Marek Heinz nastoupil do druhého poločasu.

Lille po očekávaném vyřazení z Ligy mistrů a po vítězství 4:0 nad Troyes z minulého týdne zavítalo do Lorientu. Utkání nebylo příliš atraktivní. Lille nenavázalo na svůj vákon z posledního kola. Žádný ze soupeřů nechtěl udělat rozhodující chybu, a proto logickým výsledkem tehoto zápasu je bezbranková remíza. Lille tak znovu dalo příležitost Lens k zvýraznění náskoku na druhém místě.

Když brankář Nantes Barthez vyhlašoval, že jeho tým má kvalitu na udržení Ligue 1, vypadalo to spíše jako povzbuzení spoluhráčů. Poslední výkony Kanárků mu ale dávají za pravdu. Nantes si minule vyšláplo na Sochaux na jeho hřišti a nyní se dokázalo vypořádat také s Nancy. Skóre otevřel Diallo, když ve 35. minutě usměrnil hlavu do sítě centr Das Nevese. Hosté srovnali krok o čtyři minuty později. Brison z blízkosti překonal Bartheze. Vítězství strhl na stranu Nantes v 74. minutě si Fae připravil míč na velkém vápně a skvělou střelou levou nohou rozhodl o výhře svého týmu.

Do zápasu Nice s Rennes vstoupili lépe hosté. Jimmy Briand se trefil již v 15. mintě střetnutí. Nedlouho po pauze vyrovnal střelou ze střední vzálenosti Maram Vahirua, a stanovil tak konečný výsledek. Nice hrálo s Rennes nerozhodně 1:1.

V dalším zápase na sebe narazilo Troyes s Valenciennes. Hosté byli jednoznačně lepším a hlavně efektivnějším týmem. Troyes nekladlo příliš velký odpor. Ve 37. minutě se do brejku dostali Bezzaz s Materem. Mater přihrál svému spoluhráči a ten střelou do prostřed branky dostal Valenciennes do vedení. Po pauze hosté pokračovali v dobrém výkonu a na druhý gól se nečekalo dlouho. Roudet svojí brankou srazil Troyes definitivně na kolena a o výsledku bylo prakticky rozhodnuto. Na vítězství Valenciennes již nic nezměnily dvě branky ze samého závěru zápasu. Nejdříve na 0:3 zvyšoval z bezprostřední blízkosti Dufresne a poté kosmeticky upravil skóre v nastaveném čase Gigliotti. Troyes – Valenciennes 1:3.

Prestižní souboj týmů z vrchní poloviny tabulky byl k vidění v Bordeaux, kam zavítalo Sochaux. Domácí si připravili rozhodující údery na samé konce obou poločasů. Nejdříve Micoud vstřelil gól do šatny z nařízeného přímého kopu vynikající střelou do pravé šibenice. Sochaux se sice snažilo o vyrovnání, ale v nastaveném čase znovu inkoasovalo. Fernando Cavenaghi v 91. minutě uklidil míč k levé tyči branky hostů a domácí proto vyhráli nad Sochaux 2:0 a svého sobotního soka předskočili i v tabulce.

Po sobotních výsledcích bylo jasné, že Racing Lens bude mít příležitost zvýšit svůj šestibodový náskok na druhém místě. V neděli Racing doma čekal Sedan. Ten byl sice poslední, ale v současné době podává hodně dobré výkony. Sedan nezačal nijak ustrašeně a hned ve druhé minutě se mohl radovat z gólu v síti Lens. Ouadah přihrál Pujolovi, který vystřelil z hranice velkého čtverce a trefil se přesně k levé tyči. Lens se s výsledkem nehodlal smířit, jeho hráči se snažili o vyrovnání, které přišlo po půl hodině hry. Monterrubio nacentroval na Seydou Keitu a ten hlavou uklidil míč pod břevno. Po přestávce nápor domácích pokračoval, ovšem žádný další gól nepadl, a proto Sedan překvapivě vydoloval ze zápasu s Lens jeden bod.

Již to vypadalo, že se Paris Saint Germain pomalu hledá z hluboké krize, ale bylo to opravdu jen zdání. Hráči slavného klubu pokračují v matných výkonech a vážně nad nimi visí hrozba sestupu z Ligue 1. V neděli přivítali v Parku princů Auxerre. Jedinou branku utkání vstřelil těsně před pauzou Kaboul, když se dostal do vápna a zasunul míč k levé tyči. Auxerre tak dál drží střed tabulky a PSG již bojuje o holou záchranu.

Šlágr 28. kola přišel až na jeho samý závěr. Olympiquem Lyon v něm přivítal na Stade Gerland Marseille, které se v poslední době příliš nedaří a ztrácí kontakt s pohárovými pozicemi. Lyon v týdnu překvapivě podlehl v odvetě osmifinále Ligy mistrů týmu AS Řím, a proto vypadl z této soutěže nečekaně brzy a jeho hráči si chtěli v neděli zlepšit náladu proti tápajícímu soupeři. Trenér Lyonu Houllier vsadil na úplně novou útočnou trojici. Uzdravené Wiltorda a Benzemu doplnil na hrotu český reprezentační střelec Milan Baroš. Tento tah se ukázal být dobrým již ve 20. minutě. Milan Baroš se nebál vystřelit z poměrně velké vzdálenosti a krásně vymetl pravý horní roh branky hostů. Lyon byl v záapse i nadále lepší a jaho obrana nepouštěla Marseille do vyložených příležitostí. Ani Lyon si ale již moc šancí nevypracoval. Zdálo se, že Lyon vítězství udrží, když se v 87. minutě ocitl sám ve vápně Niang a vyrovnal na konečných 1:1.


Tabulka:
1. AS Nancy-Lorraine651013:416
2. Valenciennes FC742112:714
3. Girondins Bordeaux74219:514
4. AS Monaco741212:613
5. Olympique Lyon64029:612
6. Stade Rennes73318:512
7. FC Lorient733110:812
8. Racing Strasbourg73228:511
9. Olympique Nice73227:511
10. Le Mans UC 72731310:1110
11. Olympique Lille71517:78
12. AS Saint-Etienne72236:68
13. Paris Saint-Germain71515:58
14. Toulouse FC52126:77
15. Olympique Marseille71426:87
16. Stade Caen51134:64
17. FC Sochaux70346:143
18. AJ Auxerre71062:153
19. Racing Lens50231:42
20. FC Metz70251:82

Zbývající zápasy
08.03.2008
AS Nancy-Lorraine - AS Monaco
Stade Caen - FC Lorient
Valenciennes FC - Olympique Lille
AJ Auxerre - Racing Lens
Toulouse FC - FC Sochaux
Olympique Nice - Le Mans UC 72
Olympique Marseille - AS Saint-Etienne
Olympique Lyon - Girondins Bordeaux
Stade Rennes - Paris Saint-Germain
Racing Strasbourg - FC Metz


Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele