Ligue 1 souhrn - 1. kolo

04.08.2007, 20:54, aktualizováno 06.08.2007, 09:23
Komentáře a souhrny
Milan Baroš vstřelil úvodní branku zápasu Lyonu s Auxerre. Jeho Olympique nakonec vyhrál 2:0. V sobotních zápasech nepadlo příliš mnoho branek. Zrodily se dokonce tři bezbrankové remízy. Přesto se našel hráč, který dokázal vstřelit tři branky a stát se hrdinou večera. Johan Audel, hráč Valenciennes, zařídil výhru svého týmu nad ambiciózním Toulouse. Marseille v úvodním zápase sezóny překvapivě pouze remizovala se Strasbourgem. Le Mans zdolalo Méty.


Racing Strasbourg - Olympique Marseille   0:0

Marseille se rozešla kvůli chabé koncovce se Strasbourgem v prvním zápase sezóny 2007/2008 na jeho hřišti smírně po remíze 0:0. V první šanci utkání se ocitli domácí a Marseille mohla děkovat brankáři Cédric Carrassovi, že v desáté minutě udržel stav 0:0. Pascal Johansen tlačil svoji střelu hodně k tyči, ale gólman hostů svůj tým skvělým zákrokem podržel. Olympique se dostával do zápasu pomalu. První, kdo se osmělil, byl Zenden, který ukázal, proč si ho trenér Emon vyžádal z Liverpoolu. Holanďan se postavil k přímému kopu za hranicí velkého vápna a Stéphane Cassard musel vytáhnout excelentní zákrok, aby jeho přízemní střelu chytil. Po něm střílela další letní akvizice Olympique, Karim Ziani, ale i o poločase stále trval bezgólový stav. Po pauze měl další příležitost agilní Johansen a v šedesáté minutě propásl největší šanci zápasu Wason Renteria. Ten postupoval po pěkném pasu od Erica Moulounguiho sám na Carrassa, ale trefil pouze vyběhnuvšího brankáře Marseille. Hosté jsou s remízou zajisté nespokojeni, protože již v prvním kole ztratili, navíc na hřišti nováčka. Naopak Strasbourg je za bod určitě rád.


Stade Rennes - AS Nancy-Lorraine   0:2
Branky:  37. Marc-Antoine Fortune, 43. Youssouf Hadji

Jedno z největších překvapení sobotního večera se zrodilo v Rennes, kam zavítalo Nancy. Dvěma góly v prvním poločase si pohlídalo tři body. Toto vítěztsví bylo o to více šokující, že Nancy vyhrálo v minulé sezóně pouze jeden zápas na hřišti soupeře. Za svou rozháranou hru zaplatilo Rennes v osmatřicáté minutě. Marc-Antoine Fortune se naběhl na centr Youssoufa Hadjiho a nedla brankáři Simonu Pouplinovi šanci - 0:1. A o čtyři minuty později bylo pro Rennes ještě hůř. To když Pouplin oplatil spoluhráči Hadjimu gólovou přihrávku. Rennes se ve druhém poločase snažilo o zvrat, ale Nancy hrálo velice oragnizovaně a domácí se prosazovali velice zřídka. Nakonec se jim nepodařilo ani snížit a Nancy si tak z Rennes odváží cenné tři body.


AS Monaco - AS Saint-Etienne   1:1
Branky:  45. Frederic Piquionne - 48. Pascal Feindouno (pen.)

Do utkání Monaka se Saint Etienne vlétli lépe hostující hráči. Již po dvou minutách hry měl po rohovém kopu gól na hlavě Loic Perrin a nový kapitán Monaka, brankář Flavio Roma, se musel hodně ohánět, aby hlavičku pokryl. O šedesát sekund později ukázal své schopnosti Dmitri Payet. Bývalý hráč Nantes mířil pouze o kousek vedle. Payet to v průběhu prvního poločasu zkoušel ještě jednou, ale tentokrát zastavil jeho pokus Roma. Monako se dostávalo do hry pomaleji, ale s velkou efektivitou při zakončení. Fréderic Piquionne rozesmutnil těsně před poločasem hlavičkou své bývalé spoluhráče a Monako šlo do kabin s jednobrankovým náskokem. Jenomže ten jim dlouho nevydržel. V sedmačtyřicáté minutě bylo vyrovnáno. Po faulu na Christophe Landrina se k pokutovému kopu postavil Pascal Feindouno a s přehledem proměnil. Ani jeden s týmu nebyl evidentně s remízou spokojen, a proto se konec zápasu hrál ve velkém tempu a oba dva týmy měly šance. Janot musel krýt Menezův pokus a na druhé straně se Roma vytáhl proti Payetovi. Ani jeden ze střelců již však do konce zápasu neuspěl, a tak Monako doma remizovalo se Saint Etienne 1:1.


Olympique Lille - FC Lorient   0:0

Remíza byla spravedlivým výsledkem ve vlažném utkání Lille s Lorientem. Ani jeden z týmu neupřednostnil snahu o vítězství před ziskem jednoho bodu. Největší šanci prvního poločasu měl Nicolas Fauvergue, který mohl poslat Lille do vedení, ale Audard jeho příležitost skvělým zákrokem zneškodnil. Poté se brankář Lorientu musel vytáhnout ještě proti pokusu Kevina Mirallase. Njevětší příležitost hostů měl Marama Vahirua, ale ani on neuspěl. Bylo jasné, že to po prodeji dvou opor do konkurenčního Lyonu Lille nebude mít lehké při boji o evropské poháry. Dokázal to hned první zápas.


Paris Saint-Germain - FC Sochaux   0:0

Další bezbranková remíza byla k vidění v Paříži v Parku princů. Domácí Paris Saint tam hostilo Sochaux. V první půli měli více ze hry hosté. Mickael Landreau musel pokrýt střelu Sebastiena Graxe. Nebýt střelecké impotence Sochaux a výborných zákroků brankáře Landraua, bylo to v poločase klidně 0:3. V jediné příležitosti PSG se v první půli ocitl Pauleta. Trenér domácích Paul Le Guen asi svým svěřencům o půli promluvil do duše, protože ve druhém poločase bylo PSG o hodně aktivnější. Pierre-Alain Frau měl dobrou příležitost, ale Richert jeho pokus vyrazil. Na konci zápasu, kdy se ještě přeci jen zrodilo pár šancí na obou stranách, zádná branka nepadla, a proto PSG remizovalo se Sochaux 0:0.


Valenciennes FC - Toulouse FC   3:1
Branky:  4. Johan Audel, 29. Johan Audel, 54. Johan Audel - 10. Nicolas Dieuze

Večer Jahana Audela, i tak by se dal nazvat první hrací den ve francouzské Ligue 1. Hráč Valenciennes vlastně sám zařídil výhru svého týmu nad Toulouse. Audel se navíc dostal od začátku na hřiště pravděpodobně pouze kvůli trestu svého spoluhráče Gregoryho Pujola. Bývalý hráč Lille začat s brankostrojem již v šesté minutě. Naběhl si na dlouhý pas Carlos Sancheze a přehodil brankáře hostí Nicolas Doucheze. Pět minut po úvodní brance sice třetí tým minulé sezóny, Toulouse, srovnalo krok, trefil se Dieuze, ovšem v pětadvacáté minutě ze hřiště odkulhal Johan Elmander a to byla pro hosty velka ztráta. Po půl hodině hry domácí zase vedli, když Audel zaznamel svoji druhou branku. Ve druhém poločase Audel, který v Lille za celou minulou sezónu vstřelil pouze jednu branku, zkompletoval hattrick. Valenciennes vyhrálo nad Toulouse 3:1.


Stade Caen - Olympique Nice   1:0
Branka:  81. Lilian Compan

Nováček Caen v úvodním zápase hostil Nice. V prvním poločase měli více ze hry domácí. Hvězdou mnoha okamžiků se stával Hugo Lloris, brankář Nice. Několikrát skvěle zasáhl proti Issamu Jemaa. Po poločase pokračovali v kontrolování hry hráči Caen. Šanci na první branku měl opět Jemma po přímém kopu Grégory Promenta. První příležitost Nice přišla ve dvaapadasáté minutě, když po přihrávce Edersona střílel mimo Habib Bamogo. Nicméně Caen se nakonec dočkalo odměny za svoji snahu v podobě třech bodů. Yoann Gouffran nacentroval přesně na Compana a ten prostřelil bezmocného Llorise.


Girondins Bordeaux - Racing Lens   1:0
Branka:  31. David Bellion

Laurent Blanc zažil na lavičce Girondins Bordeaux vydařenou premiéru. Bývalý francouzský reprezentant sledoval, jak jeho svěřenci jasně přehrávali hosty z Lens. Převaha vyvrcholila v dveadesáté minutě, kdy byl dokonce Sidi Keita vyloučen. Jedinou branku zápasu vstřelil Bellion, který překonal brankáře Vedrana Runjeho. Bývalý dlouholetý trenér Auxerre, Guy Roux, musel být s výkonem svých svěřenců značně nespokojen. Poslední kapkou bylo již zmiňované vyloučení poté, co Keita předvedl likvidační zákrok na Floriana Marangeho.


Le Mans UC 72 - FC Metz   1:0
Branka:  27. Marko Basa

Po úspěšném vstupu do soutěže, který zažil jak Strasbourg, tak také Caen, chtěl předvést svoji sílu i další nováček, Méty. Ty zajížděli v prvním kole na půdu Le Mans. Domácí obránce Basa se nejprve s sedmé minutě zastřeloval a o patnáct minut později se již hlavou trefil do černého. I po úvodní brance byli lepším týmem hráči Le Mans, kteří využívali mezer v obraně Mét k nebezpečným akcím. Těsně před pauzou měl velkou šanci Matsui. Poslední zoufalý nápor Mét k ničemu nevedl. Le Mans tak zahájilo sezónu výhrou.


Olympique Lyon - AJ Auxerre   2:0
Branky:  33. Milan Baroš, 70. Karim Benzema

Gól kritizovaného českého reprezentačního útočníka Milana Baroše z prvního poločasu stačil Olympique Lyon k první výhře v této sezóně. Auxerre na Stade Gerland v neděli večer téměř vůbec nehrozilo. Do soutěžního zápasu nastoupil poprvé za Lyon italský mistr světa Fabio Grosso a také další posila, Kader Keita. Do branky musel Alain Perrin, nový trenér Lyonu, poslat Rémy Vercoutreho, protože jednička Gregory Coupet se nedávno zranil a nejspíš bude nepoužitelný až do prosince. Také Auxerre využilo v úvodním zápase pár posil. Na pravém křídle běhal Toifilou Maoulida z Marseille. Nejaktivnějším hráčem domácích byl Kader Keita. Po jeho přihrávce nedokázal zakončit Sidney Govou. Ve třiatřicáté minutě se ale Lyon už radoval. Jeremy Toulalan využil nepřehledné situace před vápnem hostů, přihrál Milanu Barošovi, který si míč připravil dobře do běhu a chladnokrevně přehodil vyběhnutého brankáře Oliviera Sorina. Po přestávce mohl zvýšit znovu Govou, ale opět neuspěl. Poté napřáhl Benzema z hranice velkého vápna a bylo to 2:0. Do konce zápasu se již nic významného nestalo. Olympique Lyon porazil Auxerre na Stade Gerland 2:0.


Tabulka:
1. Valenciennes FC11003:13
2. Olympique Lyon11002:03
AS Nancy-Lorraine11002:03
4. Stade Caen11001:03
Le Mans UC 7211001:03
Girondins Bordeaux11001:03
7. AS Monaco10101:11
AS Saint-Etienne10101:11
9. FC Sochaux10100:01
Olympique Lille10100:01
Racing Strasbourg10100:01
Olympique Marseille10100:01
Paris Saint-Germain10100:01
FC Lorient10100:01
15. Olympique Nice10010:10
Racing Lens10010:10
FC Metz10010:10
18. Toulouse FC10011:30
19. Stade Rennes10010:20
AJ Auxerre10010:20

Příští kolo
11.08.2007
17:10Toulouse FC - Olympique Lyon
20:00Olympique Marseille - Stade Rennes
20:00FC Lorient - AS Monaco
20:00FC Sochaux - Le Mans UC 72
20:00AJ Auxerre - Girondins Bordeaux
20:00AS Saint-Etienne - Valenciennes FC
20:00Olympique Nice - Racing Strasbourg
20:00AS Nancy-Lorraine - Stade Caen
12.08.2007
18:00FC Metz - Olympique Lille
21:00Racing Lens - Paris Saint-Germain


Autor: Ondřej Štícha

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*Andy Conceicao

ty jsi to psal asi v draku.

Reagovat
HOST*Crocy

to je ono milane,jen tak dal!!snad se jeste vratis na vrchol a potahnes lyon i repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele