Ligue 1 - preview 5. kola: AS Monaco může zvýšit náskok na čele

15.09.2023, 10:44, aktualizováno 17.09.2023, 08:47
Previews
Radost hráčů Monaca (© AFP)

AS Monaco se v neděli po obědě představí v Lorientu, kam cestuje s vědomím, že si může navýšit náskok v čele tabulky na čtyři body. Využít zaváhání PSG chce rovněž Marseille, která bude plnit roli favorita proti Toulouse. Lyon doufá, že ukončí čekání na výhru, další šanci bude mít proti nováčkovi Le Havru...

FC Lorient - AS Monaco

neděle 13:00

Svěřenci Régise Le Brise věru neočekávali, že jim první ztrátu tří bodů přichystá zrovna úřadující šampion Ligue 2, když předtím dokázali bodovat s Lille, Nice i Lorientem. Naopak AS začalo sezonu výborně a věří, že o vedoucí příčku nepřijde ani po pěti odehraných kolech.

Prohra Les Merlus s nováčkem se opravdu nečekala, rozhodně je ještě brzy dělat závěry o tom, jestli se bude opakovat stará historka spočívající ve skutečnosti, že bretaňský klub se bude znovu pohybovat na nižších pozicích (v minulém ročníku skončil desátý), než jakým by odpovídala kvalita jeho kádru.

Odchod dvou opor, tedy útočníka Terema Moffiho do Nice a Enza Le Féeho do Rennes sice vyhlídkám na konečné umístění v horní polovině tabulky nepomohl, nicméně příchod mistra světa z roku 2018, tedy Benjamina Mendyho, by měl pomoci zpevnit obrannou řadu, což by na Stade du Moustoir mělo být záhodno, jelikož v hostujícím dresu znovu válí Wissam Ben Yedder.

Francouzský forvard se zatím prosadil čtyřikrát, což znamená, že se postaral téměř o třetinu dosavadních branek svého týmu. Navzdory stabilně kvalitním výkonům však zůstává Didierem Deschampsem pro národní tým většinou přehlížen, díky čemuž by měl být na klání s Lorientem odpočatý a stoprocentně připravený, tak jako zatím rovněž velmi produktivní Takumi Minamino.

Do hry naopak nezasáhne Breel Embolo, který řeší zranění, a také vykartovaný Mohamed Camara. Šanci by ovšem mohl dostat osmnáctiletý talent Eliesse Ben Seghir, jenž navzdory výborným výkonům z minulého ročníku v tom aktuálním stále čeká na první ostrý start. Na opačné straně barikády bude zřejmě scházet Bamba Dieng, Adil Aouchiche a Quentin Boisgard.

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo; Mendy, Laporte, Talbi; Kalulu, Abergel, Ponceau, Le Goff; Faivre, Pagis; Doucoure

AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Kohn; Singo, Maripan, Magassa; Vanderson, Fofana, Zakaria, Henrique; Minamino, Golovin; Ben-Yedder

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.47 - 4.14 - 1.78

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Montpellier HSC

neděle 15:00

Před reprezentační přestávkou oba mančafty prohrály, nicméně v případě klubu z francouzsko-německé hranice to bylo prohra zcela zasloužená a vlastně ještě milosrdná. Nicméně jelikož se i MHSC potýká se slabší formou, šance bodovat není malá.

Zvláště když platí, že tým kouče Patricka Vieiry získal dosavadních šest bodů v prostředí domácího Stade de la Meinau. Před dvěma týdny utrpěl porážku 0:2 na stadionu v Nice, což byl pro mistra světa z roku 1998 výjimečný zápas, neboť právě Les Aiglons byli jeho první trenérskou štací v zemi, kam se v osmi letech s rodinou přestěhoval z rodného Senegalu.

Otazník ohledně možného startu visí nad trojicí Steven Baseya, Eiji Kawashima a Karol Fila. Jinak by měli být k dispozici všichni borci, včetně Kevina Gameira a Habiba Diarry, jenž si stále zvyká na odchod svého skorojmenovce Dialla do Saúdské Arábie. To by eventuálně konečně mělo trenéra přimět ke změně rozestavení.

La Paillade zatím střelecky překvapivě netáhnou Wahbi Khazri a Téji Savanier, nýbrž Akor Adams a Musa Al-Tamari, kteří si zatím připsali na konto po třech brankách. Proti Remeši se svými spoluhráči dohromady vystřelili dvacetkrát, přesto museli přijmout domácí prohru 1:3. Odčinit ji se nepodařilo ani před dvěma týdny, kdy vážili dlouhou štreku až na sever Francie, kde nejtěsnějším možným rozdílem podlehli Lille.

Michel Der Zakarian také nemusí řešit žádné početné absence. Jediným hráčem mimo hru zůstává Theo Sainte-Luce. MHSC nemá příliš problém se střílením gólů, avšak defenziva, která zatím inkasovala sedmkrát, rozhodně nepracuje podle představ arménského lodivoda, přestože Falaye Sacko, Kiki Kouyaté a Issiaga Sylla patří ke zkušeným fotbalistům.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels; Perrin, Nyamsi, Sylla; Guilbert, Doukoure, Sissoko, Delaine; Diarra, Emegha, Deminguet

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte; Sacko, Omeragic, Kouyate, Sylla; Leroy, Chotard; Al-Tamari, Savanier, Khazri; Adams

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.45 - 2.73

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Clermont Foot - FC Nantes

neděle 15:00

Oba kluby si nepochybně představovaly lepší vstup do soutěže. Kromě nich mají nulu v kolonce výher už jenom Lens a Lyon. Stade Gabriel Montpied by tentokrát neměl být svědkem bezbrankové remízy, jako tomu bylo v lednu.

Les Lanciers zakončil minulou sezonu ve velkém stylu, když z posledních deseti mačů vyhráli hned v osmi případech. V konečném zúčtování z toho bylo parádní osmé místo, které ani po snížení počtu účastníku z dvaceti na osmnáct věru nebude snadné obhájit. Zvláště když defenziva prozatím patří k nejhorším v soutěži.

Není to přitom dáno tím, že by Pascal Gastien postrádal několik hráčů obvyklé základní sestavy. Scházet mu podle všeho bude akorát Maximiliano Caufriez, který už v klubu není na hostování, nýbrž na trvalý přestup. Do hry jej nepustí zraněný kotník. Barvy stejného celku oblékal i Shamar Nicholson. Jamajský reprezentant přišel na poslední chvíli hostovat do konce sezony.

V táboře Nantes už se nebude objevovat Andy Delort, který pokračoval v trendu tohoto léta a zamířil kopat na blízký východ, konkrétně do Kataru. Trenéra Pierra Aristouye však může těšit, že kontrakt prodloužily dvě opory. Brankář Alban Lafont zůstane na Stade de la Beaujoire do roku 2027, zrovna jako Ignatius Ganago.

Během reprezentační pauzy se řešila rozmíška Fabiena Centonzeho s trenérským týmem, což generální manažer bretaňského klubu Franck Kita vyřešil týdenní suspendací. Bývalý obránce FC Mety si chtěl vydupat přestup do Rennes, který se nakonec neuskutečnil. Za Les Canaris přitom kvůli zranění dosud v aktuálním ročníku nenastoupil a po tomto incidentu to bude mít patrně ještě složitější. Důležitější ale je, aby si dobrou formu udržel prozatím čtyřgólový Mostafa Mohamed.

Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Diaw; Seidu, Ogier, Pelmard; Zeffane, Gonalons, Gastien, Borges; Allevinah, Cham; Kyei

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Descamps; Pierre-Gabriel, Comert, Castelletto; Coco, Chirivella, Augusto, Merlin; Simon, Adson, Mohamed

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.64 - 4.17

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Stade Reims - Stade Brestois

neděle 15:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.71 - 4.06

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Toulouse FC

neděle 17:05

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.75 - 6.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Le Havre AC

neděle 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.10 - 5.02

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Lille OSC

sobota 17:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.52 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Metz

sobota 21:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.48 - 6.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - OGC Nice

pátek 21:00

Po pomalejším rozjezdu začínají hráči Paris Saint-Germain řadit na vyšší rychlostní stupně. Ve výkonnostním i výsledkovém zlepšení budou chtít pokračovat také proti Nice, které v probíhající sezoně ještě nenašlo přemožitele.

Veškeré vnitřní spory jsou alespoň na nějaký čas zažehnány. Stejně tak se krystalizuje soupiska Pařížanů. Vše tedy postupně zapadá do těch správných kolejí, po nichž hodlá družina trenéra Luise Enriqueho dorazit minimálně pro další titul mistra Ligue 1.

PSG sice po čtyřech kolech překvapivě nevévodí francouzské nejvyšší soutěži, postupně ale přidává na obrátkách a dost možná se co nevidět vyšplhá v tabulce na první místo. Les Parisiens po remízách s Lorientem a Toulouse přehráli silný Racing Lens a na začátku září těsně před reprezentační pauzou si s chutí zastříleli na půdě mátožného Lyonu.

Po návratu ze srazů národních týmů ale jedno jméno ze soupisky Paris Saint-Germain vypadlo. Italský středopolař Marco Verratti ukončil své více než 11 let dlouhé působení pod Eiffelovou věží a ve své kariéře bude pokračovat v Kataru. Ještě před odchodem na Blízký východ však dostane Verrati možnost rozloučit se s fanoušky PSG, a to právě před pátečním utkáním proti Nice.

Nyní již bez Verratiho čeká Les Parisiens náročné období, během něhož budou vedle Ligue 1 hrát také zápasy Ligy mistrů. Ten první je čeká již v úterý proti Dortmundu. "Od té doby, co jsem trenérem, tak vím, že třízápasové týdny jsou důležité. Jsme na tyto situace zvyklí. Máme dva nebo tři hráče na každou pozici, takže je velmi důležité, abychom je mohli prostřídat, jestliže chceme v průběhu dlouhé sezóny dosáhnout našich cílů. Máme dobře vyvážený tým a hráče nejvyšší úrovně," prohlásil lodivod PSG Enrique.

Nice si na rozdíl od Pařížanů v probíhajícím ročníku od evropských pohárů odpočine. V uplynulé sezóně totiž finišovalo ve středu tabulky Ligue 1 a nekvalifikovalo se tedy do Evropské ani Konferenční ligy. O to víc se ale hráči OGC mohou soustředit na domácí soutěž. V ní zatím v dosud odehraných čtyřech kolech ani jednou neprohráloi Po třech remízách s Lille, Lorientem a Lyonem zdolali Racing Štrasburk a se ziskem šesti bodů sídlí na osmém místě.

Proti Paris Saint-Germain se Nice v posledních letech celkem daří. V minulém ročníku sice obě vzájemná střetnutí ovládli hráči z hlavního města Francie, předtím se ovšem zase dvakrát radovali bojovníci z Azurového pobřeží.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Hakimi, Pereira, Škriniar, Hernández - Soler, Zaïre-Emery, Vitinha - Ramos, Kolo Muani, Mbappé

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Atal, Todibo, Dante, Bard - Thuram, Ndayishimiye, Sanson - Laborde, Moffi, Boga

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.42 - 5.51

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Monaco
4
3
1
0
13 : 5
10
2
Paris Saint-Germain
4
2
2
0
8 : 3
8
3
Olympique Marseille
4
2
2
0
7 : 4
8
4
Stade Reims
4
2
1
1
8 : 5
7
5
Stade Brestois
4
2
1
1
5 : 5
7
Lille OSC
4
2
1
1
5 : 5
7
7
Stade Rennes
4
1
3
0
8 : 4
6
8
OGC Nice
4
1
3
0
4 : 2
6
9
Racing Strasbourg
4
2
0
2
4 : 6
6
10
Le Havre AC
4
1
2
1
8 : 6
5
11
FC Lorient
4
1
2
1
5 : 5
5
12
Toulouse FC
4
1
2
1
5 : 6
5
13
FC Metz
4
1
2
1
6 : 9
5
14
Montpellier HSC
4
1
1
2
7 : 7
4
15
FC Nantes
4
0
2
2
5 : 8
2
16
Clermont Foot
4
0
1
3
4 : 9
1
17
RC Lens
4
0
1
3
4 : 10
1
18
Olympique Lyon
4
0
1
3
3 : 10
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
king23

Reagovat
vlastik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele