Liga Portugal - souhrn 19. kola: Sporting nastřílel osm branek

28.01., 21:09, aktualizováno 01.02., 12:32
Komentáře a souhrny
Viktor Gyokeres (© AFP)

Benfica otočila zápas na půdě Amadory a poskočila na první místo tabulky, tam se ovšem ohřála jen dvě hodiny. Sporting v pondělí večer řádil, nebohá Casa Pia dostala osm gólů. Braga pohrdla šancí na čtvrtém místě odskočit a Estoril se v záchranářském souboji díky remíze udržel před Rio Ave...

SC Braga - GD Chaves 1:1

31.01.2024 21:45

Góly: 52. Rodrigo Zalazar - 64. Steven Vitória

Fotbalisté Bragy nepřenesli po zisku Ligového poháru dobré rozpoložení do ligové soutěže a na vlastním stadiónu jen remizovali s posledním GD Chaves 1:1. Domácí sice poslal krátce po změně stran do vedení Zalazar, ale za hosty zvládl rychle vyrovnat kapitán Vitória. Braga tak v posledních pěti ligových zápasech získala jen pět bodů.

První půle nabídla od Bragy již typickou podívanou. Svěřenci Artura Jorgeho sice kontrolovali tempo hry, to ale bylo nízké a mnoho šancí si tak nevypracovali. Tu největší měli ve 22. minutě, kdy Mendes našel přízemním centrem v pokutovém území volného Hortu, ale ten překvapivě ve velké šanci selhal.

Po změně stran přišla jako obvykle změna ve hře Bragy, která byla směrem dopředu aktivnější a nápaditejší. Odměna na sebe také nenechala dlouho čekat. Už v 52. minutě Borja po narážečce s Hortou poslal centr do velké šance, ve které sice Ruiz neuspěl proti brankáři Souzovi, ale dorážející Zalazar byl na správném místě poslal Bragu do vedení.

Hostům ovšem stačil jeden jediný rohový kop v zápase ke srovnání. Nwakali poslal v 63. minutě přesný centr na hlavu Stevena Vitórii a kapitán kanadské reprezentace přesným zakončením upravil skóre na 1:1.

Jednalo se o ojedinělý útok posledního týmu ligové tabulky, ale Braze způsobil velké problémy. V 71. minutě měl po centru Mendese obrovskou šanci na vedoucí gól Djaló, ale Souza ho z bezprostřední blízkosti vyčekal a vychytal. Hned z následující akce si na skvělém Souzovi vylámal zuby také hlavičkující Al Musrati.

K největšímu dramatu nakonec došlo v nastaveném čase, který se protáhl z původních 9 na 14 minut. Do pokutového území hostů létal jeden centrem za druhým a docházelo k tvrdým soubojům. Po jednom z nich zůstal na zemi ležet Saatci, za což mu vynadal Vitória. Ten po skončení akce uviděl druhou žlutou kartu a poslední dramatické minuty strávil mimo hřiště. V nich mohl v naprostém závěru rozhodnout hlavou Al Musrati, ale míč proletěl těsně vedle brány.

Braga tak po výhře v Ligovém poháru nenavázala na dobré výsledky v lize a jen remizovala před domácím publikem s posledním Chavesem 1:1. Na vedoucí Sporting ztrácí už 12 bodů a naopak její náskok na pátou Vitórii má hodnotu pouhého jednoho bodu.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Casa Pia AC 8:0

29.01.2024 21:45

Góly: 14. Sebastián Coates, 23. Viktor Gyökeres, 25. Pedro Gonçalves, 32. Viktor Gyökeres (pen.), 43. Trincão, 64. Geny, 81. Sebastián Coates, 90+4. Trincão

Kompletní demolicí skončilo malé lisabonské derby mezi domácím Sportingem a hostujícím Casa Pia. Domácí tým už v prvním poločase nasázel svému soupeři nepopulárního bůra a po změně stran pokračoval. Výsledková tabule na konci zápasu tak ukazovala neuvěřitelné skóre 8:0.

Úvodní minuty přitom podobnou demolici nenaznačovaly. Rychlá útočná dvojice hostů Clayton - Lameiras dělala zezačátku domácí obraně problémy, ale tento úsek netrval ani 15 minut. Poté totiž přišel na řadu rohový kop domácích, kterého se ujal Nuno Santos a našel přesně hlavu Coatese, který otevřel skóre.

Úvodní gól odstartoval ofenzivní zběsilost, kterou se domácí tým až do konce prvního poločasu prezentoval. Ve 23. minutě utekli obraně Casa Pia Pote s Gyökeresem a druhý jmenovaný zcela osamocen v oblasti penalty přidal druhý gól svého týmu.

Na ten třetí pak fanoušci na Estádio José Alvalade nemuseli čekat ani dvě minuty. Hjulmand centrem za obranu zachytil Poteho náběh na pravém křídle a zkušený záložník naplno předvedl své střelecké dovednosti - 3:0.

Góly domácího týmu padaly tak rychle, že byl problém vůbec udržet přehled o správném skóre. Po půlhodině hry totiž opět obráncům utekl Gyökeres a stoperovi Nunesovi se ho podařilo zastavit jen za cenu faulu v pokutovém území. K nařízené penaltě se postavil sám faulovaný švédský forvard a poslal míč na opačnou stranu, než se vydal brankář Batista.

Hosté nakonec nepopulárního bůra stihli dostat ještě do poločasu. Pote ve 43. minutě zatáhl míč až do pokutového území, kde se mu sice nepovedly kličky, ale kulatý nesmysl se odrazil přímo k Trincãovi, který nekompromisní střelou navýšil na 5:0. Čtyřiadvacetiletý útočník se střelecky prosadil kromě prvního kola v každém ligovém zápase, ve kterém v této sezóně nastoupil v základní sestavě.

Během poločasové přestávky si domácí nejspíš uvědomili velikost náskoku, který si vypracovali a po změně stran už se tolik dopředu netlačili. Přesto v 63. minutě mohl Coates po dalším rohovém kopu skórovat, ale jeho radost překazil Batista, který míč vyškrábl na břevno.

Hned z následujícího rohového kopu už se ale domácí radovali. Santosův centr sice proletěl pokutovým územím až na hranici velkého vápna, ale tam čekal z afrického šampionátu navrátivší Geny Catamo a technickou střelou na zádní tyč zvýšil na 6:0.

Ofenzivní galapředstavení zelenobílých navíc stále nekončilo. V 81. minutě se Catamo po rychlé narážečce s Hjulmandem uvolnil v pokutovém území soupeře a jako na zlatém podnose připravil míč pro před prázdnou bránou volného Coatese, který se nakonec druhého gólu v zápase dočkal.

V poslední minutě nastaveného času, kdy už se většina hostujících hráčů viděla ve sprše, udeřil Sporting naposledy. Po rohovém kopu rozehraném na krátko dostal Trincão prostor ke střele z hranice pokutového území a ukázkovým způsobem zatočil míč na zadní tyč. Sporting tak přejel Casa Pia v poměru 8:0 a potvrdil, že momentálně na patří na první místo ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - SL Benfica 1:4

29.01.2024 19:45

Góly: 28. Léo Jabá - 44. Arthur Cabral, 45+1. Rafa Silva, 52. Nicolás Otamendi, 90+3. Marcos Leonardo

Fotbalisté Benficy po neúspěšném final four Ligového poháru napravili svou reputaci a hladce zvítězili v Amadoře. Proti ligovému nováčkovi sice prohrávali, ale ještě v první půli dokázali dvěma góly otočit zápas ve svůj prospěch a po změně stran dalšími dvěma trefami výhru potvrdili.

Na zimním přestupovém trhu velmi aktivní Benfica ale v úvodu připomínala spíše tým z neúspěšného semifinále. Její jedinou šancí byla Kokcuova střela z volného přímého kopu, kterou zlikvidoval brankář Trubin. Poté už udeřili domácí.

Po necelé půlhodině hry se rychlý Leo Jabá protáhl mezi obránci s míčem až do pokutového území, kde Trubin zlikvidoval jeho přízemní centr. Míč se ovšem odrazil zpět brazilskému křídelníkovi, který napodruhé už zvolil zakončení a překonal ukrajinského brankáře - 1:0.

Jen o dvě minuty později překonal Jabá Trubina podruhé, ale celé akci předcházel jasný ofsajd, a tak z gólu nic nebylo. Velkou šanci poté spálil ve 40. minutě Ndo, který si v samostatném úniku kličkou položil i Trubina, ale špatně zkoordinoval pohyb a z úhlu vůbec netrefil bránu.

Neproměněné šance byly vzápětí na druhé straně hřiště potrestány. Ve 44. minutě našel Di María obloučkem za obranu v šestnáctce volného Cabrala, který si zády k bráně zpracoval míč na prsa a nůžkami překonal brankáře Brígida.

Když už vše nasvědčovalo, že se o poločase půjde do kabin za nerozhodného stavu, udeřili hosté podruhé. V první minutě nastaveného času propadl míč na hranici pokutového území k Rafovi Silvovi a ten ho z haflvoleje poslal přesně k tyči - 1:2.

Stále nadějný průběh zápasu pro domácí se výrazně zkomplikoval už po necelých sedmi minutách druhého poločasu. To se míč po Cabralově zakončení hlavou odrazil od tyče přímo k volnému Otamendimu a ten před odkrytou bránou zvýšil vedení Benficy.

Estrela Amadora sice bojovala statečně, ale už dvacet minut před koncem základní hrací doby byly její šance zpečetěny. Ndo zajel skluzem do Nevese, což by oceněno žlutou kartou, která byla pro malijského křídelníka již druhá, a tak vyrazil předčasně do sprch.

Hosté tak zápas dohrávali ve vycházkovém tempu, ale nakonec se ještě jednoho gólu dočkali. Ve třetí minutě nastaveného času přerušil Neres rozehrávku obrany domácích a přihrál do velké šance Leonardovi, který v ní nezaváhal a zaokrouhlil skóre na konečných 1:4.

Více informací k zápasu

SC Farense - FC Porto 1:3

28.01.2024 19:00

Góly: 59. Bruno (pen.) - 35. Evanilson, 41. Alan Varela, 76. Evanilson

Jasný favorit tohoto nedělního duelu získal další tři body a to i přesto, že čelil hned dvěma pokutovým kopům sebevědomě hrajícího Farense. Domácí se mohli dostat do vedení zhruba deset minut před přestávkou, jenomže neproměněné penalta naopak dala křídla hostům a ti bleskově skórovali hned dvakrát. SC sice po změně stran další penaltu dalo, avšak po druhé trefě Evanilsona odcházelo z trávníku s prázdnou.

Svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa tak vyhráli v Primeira Lize potřetí za sebou a se ziskem čtyřiačtyřiceti bodů momentálně zaostávají za vedoucím Sportingem o pouhé dva body. Farense i přes porážku zůstává sedmé se čtyřiadvaceti body. Výběr vedený koučem Josém Motou zahájil toto střetnutí s velkým elánem a první velkou možnost si vypracoval krátce po odehrané čtvrthodině, nicméně Elves Baldé pouze orazítkoval levou spojnici.

Farense se přeci jen mohlo dostat do překvapivého vedení ve 34. minutě, kdy pohotovou ránu Gonçala Silvy zablokoval rukou padající Fábio Cardoso, ale v inkriminovaný okamžik naprosto selhal Mattheus Oliveira, jenž zakroutil svůj projektil o téměř dva metry nad břevno. Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a FC toto zaváhání soupeře okamžitě potrestalo, protože brazilský forvard Evanilson po fantastické individuální akci Galena převzal finální kolmici do volného prostoru a z první napálil balón do vzdálenějšího spodního růžku.

Za dalších šest minut byl rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový - tentokráte měl přesnou mušku argentinský špílmachr Alan Varela, jehož tečovaný pokus z hranice pokutového území zapadl k levé konstrukci. Domácí outsider se vrátil do hry o bodový zisk po necelé hodině hry. Právě Varela totiž přišel o míč a pak naprosto zbytečně podrazil Mattheuse Oliveiru, balón na penaltový puntík si vzápětí postavil Bruno Duarte a šikovně ho usměrnil do sítě pod tělem brankáře Dioga Costy - 1:2.

Porto však v žádném případě nezpanikařilo a dvoubrankový náskok si naopak vzalo zpět zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Svůj druhý zásah v utkání zaznamenal agilní Evanilson, který se po přesně načasované nahrávce krajana Pepêho Aquina trefil po zemi k bližší tyči kolem marně se natahujícího gólmana Ricarda Velha.

Více informací k zápasu

Další výsledky

31.01. 19:45
Rio Ave FC
1:1
Estoril
Góly: 56. Emmanuel Boateng - 85. Heriberto Tavares
28.01. 21:30
FC Arouca
5:0
FC Vizela
Góly: 11. Rafa Mújica, 17. Cristo González (pen.), 50. Matheus Pereira (vl.), 86. Rafa Mújica, 90+2. Cristo González
28.01. 21:30
Gil Vicente
1:0
Vitória SC
Góly: 85. Maxime Dominguez
28.01. 16:30
Boavista FC
1:4
Portimonense
Góly: 68. Gaius Makouta - 18. Hélio Varela, 25. Sylvester Jasper, 35. Carlinhos, 90+5. Luan
28.01. 16:30
Moreirense
1:0
Famalicão
Góly: 82. Maracás

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
19
16
1
2
53 : 19
49
2
SL Benfica
19
15
3
1
41 : 12
48
3
FC Porto
19
14
2
3
33 : 13
44
4
SC Braga
19
11
4
4
43 : 27
37
5
Vitória SC Guimarães
19
11
3
5
31 : 20
36
6
Moreirense FC
19
9
5
5
25 : 23
32
7
SC Farense
19
7
3
9
27 : 27
24
8
FC Arouca
19
6
4
9
30 : 26
22
9
Gil Vicente FC
19
6
4
9
30 : 31
22
10
FC Famalicão
19
5
7
7
18 : 23
22
11
Portimonense SC
19
6
3
10
22 : 39
21
12
Boavista FC
19
5
5
9
27 : 37
20
13
Casa Pia AC
19
5
4
10
19 : 34
19
14
Estoril Praia
19
5
3
11
33 : 35
18
15
Estrela Amadora
19
4
6
9
19 : 31
18
16
Rio Ave FC
19
3
8
8
20 : 29
17
17
FC Vizela
19
2
7
10
18 : 37
13
18
GD Chaves
19
3
4
12
19 : 45
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Benfica

no.. aspoň ich nebolo 10...

Reagovat
pistacik11

Ta boavista je fakt už tak v prdeli?

Reagovat
Hiko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele