Liga Portugal - preview 5. kola: Boavista zpátky do čela?

15.09.2023, 11:08, aktualizováno 18.09.2023, 08:52
Previews

Boavista bude vydařený vstup do soutěže potvrzovat proti Chavesu. Zatímco domácí mužstvo do tohoto kola vstupovalo z čela tabulky, soupeř zůstává bez bodu na samém dně...

Boavista FC - GD Chaves

pondělí 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.07 - 5.26

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - Estoril Praia

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.52 - 3.74

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Arouca - Casa Pia AC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.16 - 2.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Portimonense SC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.09 - 6.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sporting CP - Moreirense FC

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.31 - 13.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - FC Famalicão

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.09 - 2.97

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SC Farense - SC Braga

sobota 19:00

Dlouhou cestu přes celou zemi musí fotbalisté Bragy podstoupit před utkáním 5. kola Ligy Portugal na půdě nováčka Farense. Hostům zatím chybí konzistence ve výkonech, ale kromě zaváhání v prvním kole plní plán, hosté jsou na tom naopak z trojice nováčků nejhůř.

Zatímco si většina hráčů neplnící reprezentační povinnosti v uplynulých dvou týdnech odpočinula, fotbalistů Bragy se pauza netýkala. V dohrávce 3. kola nastoupili proti Moreirense a bez kapitána Horty a hrotového útočníka Ruize nakonec otočili průběh utkání vyhráli 3:2.

Jednalo se teprve o třetí výhru týmu, který podle předsezónních prohlášení a posilování, chce prohánět pravidelně top 3 na čele tabulky. V úvodním kole Braga překvapivě nestačila na Famalicao a ve čtvrtém ve šlágru kola remizovala doma se Sportingem.

Před blížícím se začátkem Ligy mistrů, do jejíž základní části se Braga probojovala potřetí v historii, se ukáže šíře a zkušenosti družiny Artura Jorgeho. Sportovní vedení klubu totiž na konci přestupového období už nehýřilo aktivitou a je nejspíš s podobou kádru spokojeno.

Farense zatím kromě jednoho nečekaného hurá moc zábavy tuto sezónu nezažilo. Na svém kontě má po čtyřech odehraných zápasech tři porážky a jen jednu výhru. Tu zaznamenalo ve své jihoportugalské baště, kde vyprovodilo beznadějně poslední Chaves v poměru 5:0. Minulé kolo proti Famalicãu ale nezvládlo a navzdory debaklu Chavesu má vyrovnané skóre.

Poslední zápas navíc kvůli vyloučení nedohrál Muscat a nepomůže tak svému týmu v nadcházejícím duelu. Maltského stopera by mohl v obranné řadě nahradit zkušený Igor Rossi, který se na portugalské trávníky vrátil po dlouhých osmi letech. Artur Jorge na lavičce Bragy naopak musí řešit příjemnější problém. Díky brzkému uzdravení Al Musratiho, který minulý týden gólem rozhodl o výhře nad Moreirense, zřejmě půjde na lavičku jeden z dvojice Carvalho - André Horta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.64 - 3.99 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Vizela - SL Benfica

sobota 21:30

FC Vizela i po reprezentační pauze pokračuje v boji s nemilosrdným ligovým losem a v 5. kole Ligy Portugal nastupuje proti dalšímu silnému soupeři. Tentokrát to je obhájce titulu Benfica, která se po nešťastném úvodu sezóny rozstřílela.

Řada hráčů Benficy odcestovala v uplynulých dvou týdnech plnit své reprezentační povinnosti a s blížícím se začátkem Ligy mistrů bude muset trenér Roger Schmidt přemýšlet nad ideálním složením sestavy pro utkání ve Vizele. Logicky by se nabízelo nasazení vítězné a velmi dobře hrající sestavy ze zápasu s Vitórií, ale už ve středu Benfica přivítá Salzburg a téměř celá základní jedenáctka z tohoto zápasu hráli i v reprezentaci.

Dá se proto očekávat, že oblíbený německý trenér provede v sestavě několik změn. Je to ale škoda, protože sestava Benficy se po úvodním selhání s Boavistou začala dobře sehrávat. V minulém kole s Vitórii naplno využila přesily a výsledek 4:0 se zdá být ještě milosrdným.

Zásadní tak pro Benficu bude proměňování šancí. Tým zatím ofenzivně jednoznačně táhnou záložníci Di María a Silva, zatímco hrotoví útočníci plní roli sekundantů. Nejnadějněji se v započaté sezóně jeví Musa, ale minuty určitě dostane i dvacetimilionová posila Cabral. Minuty, za které se už zvládl odvděčit gólem, dostal i mladý Dán Tengstedt.

S Vizelou se los letošního ročníku ligy nepáral. V prvním kole cestovala na Sporting, odkud po srdnatém výkonu nakonec odjela bez bodů. Po remíze se silnou Aroucou, prohře na půdě Vitórie a prvnímu tříbodovému úspěchu proti Gil Vicente jí nyní čeká Benfica.

Vizela se v prvním třech kolech, kde plnila spíše roli outsidera, vytasila s velmi sympatickým herním projevem a přenesla ho také do utkání, ve kterém už se body čekaly. Proti Gil Vicente měla víc šancí, byla dopředu aktivnější a díky gólu Pereiry vyhrála 1:0.

Domácí na rozdíl od svého nadcházejícího soupeře nemají tak nabitý program a dá se očekávat, že trenér Villar pošle na hřiště stejnou sestavu jako minule. Roger Schmidt však má k dispozici kompletní kádr a může si vybírat. Své zranění ze srazu reprezentace stihl vyléčit i pravý bek Alexander Bah.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.25 - 5.26 - 1.36

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - FC Porto

pátek 20:15

FC Porto v minulém kole v dramatickém utkání s Aroucou poprvé v sezóně ztratilo a nyní by má co napravovat. Soupeře má k tomu na první pohled ideálního, protože bude hrát v Amadoře proti místní Estrele. Hosté jsou jasným favoritem zápasu, i když nováček momentálně dva zápasy neprohrál.

Porto se v letošním ročníku portugalské ligy k většině výsledků protrápilo. Kromě utkání v 1. kole, kde také otáčelo nepříznivý výsledek, o všech zápasech rozhodlo až v nastaveném čase. Právě v posledním kole před reprezentační přestávkou s Aroucou už byla situace opravdu kritická. O alespoň bodu pro Porto rozhodl až v 19. minutě nastavení Evanilson.

Herní projev Porta každopádně je v útlumu, a to může být jeho lodivod Sérgio Conceição rád, že po konci přestupového období zůstal v týmu střelec Taremiho, okolo kterého kroužily přední evropské kluby. Tým navíc na konci srpna posílil z Famalicãa žádaný Iván Jaime.

Co se ale řeší jsou zejména je návrat Conceiçãa před novináře. Ten kromě herního úpadku, změn v kádru a stále kontroverzního Superpoháru odpovídal zejména na otázky spojené s góly Porta v pozdním nastavení. "Časová kompenzace je dána průběhem hry. Myslím si, že to je fér a všichni to chtěli. Měli jsme jeden z nejkratších hracích časů, ale chceme rychlou a intenzivní hru. Když je nastaveno 10 nebo 20 minut, musíte si uvědomit, kolik se odehrálo," komentoval osmačtyřicetiletý trenér kontroverzní momenty.

Domácí Estrela Amadora se jako nástupce dříve slavného klubu dostala do nejvyšší soutěže vůbec poprvé. Původní Estrela hrála nejvyšší soutěž naposledy před 14 lety, a tak byl velký návrat ligy na předměstí Lisabonu přijat s nadšením, ale také očekáváním.

Hned v prvních dvou kolech přišlo velké vystřízlivění, neboť Estrela čelila Vitórii a Benfice. Proti oběma větším soupeřům nebodovala, ale hned zaujala organizovanou a zodpovědnou defenzivní činností. Ta přinesla ovoce v posledních dvou zápasech. Prvně si Estrela doma poradila s Estorilem, na což navázala cennou remízou s Portimonense.

Velkou výhodou pro domácí Estrelu je to, že by se jí do sestavy měly vrátit opory Reis a Mansur. To Porto řeší rozsáhlé problémy napříč všemi postavy. Kvůli zranění by měl chybět veterán Pepe, Grujič, Veron, Baró i navrátilec na hostování z Ajaxu Francisco Conceição.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.45 - 4.45 - 1.51

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Boavista FC
4
3
1
0
10 : 5
10
2
FC Porto
4
3
1
0
7 : 4
10
Sporting CP
4
3
1
0
7 : 4
10
4
SL Benfica
4
3
0
1
11 : 5
9
5
Vitória SC Guimarães
4
3
0
1
5 : 5
9
6
SC Braga
4
2
1
1
9 : 7
7
7
FC Famalicão
4
2
1
1
3 : 2
7
8
FC Arouca
4
1
3
0
8 : 7
6
9
Casa Pia AC
4
1
2
1
6 : 4
5
10
Moreirense FC
4
1
1
2
5 : 6
4
11
Rio Ave FC
4
1
1
2
4 : 5
4
12
FC Vizela
4
1
1
2
5 : 7
4
13
Estrela Amadora
4
1
1
2
3 : 5
4
14
Gil Vicente FC
4
1
0
3
8 : 6
3
15
SC Farense
4
1
0
3
6 : 6
3
16
Estoril Praia
4
1
0
3
7 : 8
3
17
Portimonense SC
4
0
2
2
3 : 11
2
18
GD Chaves
4
0
0
4
3 : 13
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
sankakofi

Draci dnes povinné 3 body aj keď aj nováčik môže prekvapiť...

Reagovat
FC Porto FC

Těžkej zápas, jako všechny od začátku sezóny pro nás

Reagovat
sankakofi

Ešte, že máme Mehdiho

Reagovat
FC Porto FC

To byla hrozná bolest.....

Reagovat
sankakofi

Chce to len čas a hra bude vyzerať lepšie. Teraz sú dôležité body kým sa noví hráči aklimatizujú. Sempre Porto

Reagovat
Benfica

tie vtipy čo idú o Estrela x Porto že chlapci z Amadori budú prvý krát doma okradnutní (konetex Amadaroa mimo futbal), alebo že sa bude hrať do polnoci (v PT začína o 19:15) dlho som sa tak nebavil na memes

Reagovat
didosh

Boavista

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele