Lewandowski opět dotírá na Gerdovy pozice. Burgstaller vládne dvakrát

17.05.2017, 15:54
Názory a komentáře
Sedmatřiceti trefami střelci vyzdobili 33. kolo bundesligy. Některé zápasy dokonce provázela gólová extáze, po níž mizely některé další otazníky, jiné ovšem zůstávají a odpoví na ně až poslední kolo. Mimo jiné v něm dojde i na klíčovou bitvu hamburských "dinosaurů" s Wolfsburgem. Ale to až v sobotu... Za uplynulým víkendem německé fotbalové scény se ohlíží Václav Procházka, komentátor české verze Eurosportu.

Byla to velkolepá přestřelka. Dlouho to vypadalo, že se nováček z Lipska s domácím publikem v premiérové sezoně na nejvyšší úrovni rozloučí přímo fantasticky. Mocnou sílu Bayernu dlouho dokázal tlumit, ale nakonec podlehl 4:5. Zápas na góly bohatší tento ročník bundesligy nezažil. A vůbec celé kolo bylo pro tuto sezonu také střelecky rekordní. Rodila se zajímavá čísla. Lipsko v krátké historii působení v nejvyšší soutěži může mrzet, že Bayern je jediným týmem, se kterým dosud neuhrálo ani bod. Na dosah přitom byly tři. A hlavně: na tenhle zápas se bude vzpomínat. Paradoxně to byl právě nováček z Lipska, který nejvíc proháněl - jestli to tak lze říci - těžko polapitelný Bayern.

A jsme u otazníků. Robert Lewandowski dvěma zásahy dosáhl na třicetigólovou hranici. Podruhé v řadě. Ale jistotu, že i tentokrát udrží vedení ve střelecké tabulce, rozhodně nemá. Pierre-Emerick Aubameyang ještě možná neřekl jedinou trefou Dortmundu proti Augsburgu (1:1) poslední slovo. Na rozloučenou s Německem (zájem o něj je od Číny až po Manchester) by gabonský kanonýr jistě trofej nejlepšího střelce bral. Jeho odchod by byl pro Dortmund těžkou ranou, ale možná nastanou i další zásadní změny. Třeba odchod kouče Thomase Tuchela, kterého už se hotoví nahradit Lucien Favre.

Ale zpět k Lewandowskému. Postaral se o další zajímavá fakta. Dal pojedenácté v sezoně nejméně dva góly v zápase. Jen Gerd Müller něco podobného kdysi dokázal, a to dokonce dvanáctkrát v ročníku 1971/72. První trefa polského snajpra byla jeho 150. v BL. Potřeboval na to 226 zápasů. Jen zmíněný Gerd Müller na tuto hranici dosáhl za méně utkání - stačilo mu jich 192. Ale abychom byli spravedliví. I Aubameyang se blíží k výkonům klubových ikon dávné historie. Více gólů než on v dresu Dortmundu, dal za sezónu jen Lothar Emmerich - 31 v sezoně 1965/66. Proti Brémám má "Auba" ještě šanci...

A co ještě také zbývá v BL vyřešit? Jestli třetí příčku zajišťující přímý postup do Ligy mistrů udrží právě Dortmund, nebo se před něj dostane Hoffenheim (končí s Augsburgem)? Kdo půjde do Evropské ligy? Aspirují Hertha, Freiburg, Kolín, Brémy a Gladbach. Kdo po přímém pádu Ingolstadtu a Darmstadtu bude mít barážové starosti? Tři týmy mohou být postiženy touto extrémně nemilou lapálií. Hamburk si to o únik ze zóny hrůzy rozdá s dalším namočeným Wolfsburgem a spadnout do sloty může i Augsburg. Ale ten jen teoreticky. Hnidopichové jistě namítnou, že hypoteticky může baráž potkat i přes poslední výhru 4:2 nad Frankfurtem také Mohuč. Ale naplnění téhle teorie (prohry o deset branek a souběh dalších okolností) bych tedy opravdu chtěl vidět...

Mnohem pravděpodobnější je, že si baráž potřetí za poslední čtyři roky zahraje Hamburk. Jen deset bodů z možných 51 pobral na hřištích soupeřů, loni jich přitom měl 22. Asi klíčový rozdíl... Méně jich zvenku má jen Darmstadt, ale ten si v tomhle směru hrál svou vlastní ligu. Hamburku hrozivě chyběl střelec. Ale Pierre-Michel Lasogga možná procitl v pravý čas. Proti Schalke se v sobotu trefil po více než roce. Srovnání HSV právě se Schalke je mimořádně zajímavé. Tým z Gelsenkirchenu sice nebude poprvé od sezony 2009/10 v pohárech, ale našlo klíčovou postavu alespoň pro záchranu. A vskutku pozoruhodnou. Guido Burgstaller se stal jeho nejlepším střelcem s devíti góly. Nebylo by to až tak zajímavé, kdyby Burgstaller se 14 brankami nebyl i suverénně nejlepším kanonýrem Norimberka. Mezi druholigovými kanonýry je dokonce na lichotivé celkové páté pozici. Zdatnou střeleckou sílu pro boj o vyhnutí se baráži má i Wolfsburg. Deset ze svých šestnácti gólů v sezóně dal Mario Gómez pod koučem Andriesem Jonkerem, který přišel koncem února. Co víc. Do kádru se po trestu vrátila další klíčová postava - Luiz Gustavo. Věru těžká je situace hamburských "dinosaurů", kteří ještě nikdy první BL neopustili.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, ze Auba sestřelí Werder hattrickem, aby se Lewa ještě zapotil v posledním kole Jinak ti Číňani mě docela děsí, ty prachy mu můžou zamotat hlavu. Jsem zvědavej jak se rozhodne...

Reagovat
Kaspar

FCA padnout nemuze. protoze hamburk hraje s vlkama posledni kolo

Reagovat
db18

Hlavně, aby nespadlo FCA... pak je to už jedno (a aby nahoru šel klub hrající baráž, i když s BTSV, které dostalo naposledy šestku to moc reálně nevypadá...)

Jinak Schalke má mít zájem o Luize Gustava, tak aspoň Stambouliho by neměli chtít vykoupit.

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

Snad HSV vyhraje a Wolfwurst do baraze...snad vypadne s Braunschweigom aj ked po tej potupe na Arminii budu psychicky dole.

Reagovat
Puskas

Prý o něm v létě zase začne jednat Real.

Reagovat
Rudnevs

OT 1: Dynamo Dresden vykúpilo Akakiho Gogiu za výkupnú klauzulu vo výške 750 000 a obratom ho predalo do Unionu Berlin, ktoré za neho zaplatí 1,1 milióna. Jedná sa o tzv. "win-win" situáciu, keďže SGD na tom zarobí a Union ho získa lacnejšie, ako keby ho kúpili rovno z Brentfordu.

OT 2: Schalke bude mať od budúcej sezóny na rukávoch dresov sponzora Allyouneedfresh. Zmluva je na 4 roky a Schalke na tom zarobí sumu okolo 21 miliónov. V dresoch pre fanúšikov bude v logu sponzora integrovaný čip, ktorým budú môcť fanúšikovia vo VELTINS-Arene platiť.

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

Preco nemas rad Dusseldorf? ved medzi vami a nimi nie je nic.

Reagovat
blackhawk88

tak uz aj oficialne: https://pbs.twimg.com/media/DAFxAZkUQAEDcEL.jpg vyzeraju super

Reagovat
db18

brankářský (zase) nejlepší...

Reagovat
blackhawk88

Reagovat
smazaný uživatel

No úžasně teda rozhodně nevypadají

Reagovat
Jardman

Tak to není ddobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blackhawk88

BREAKING: Leon Goretzka's agent has landed in Munich and is now at Säbener Strasse for negotiations! [Sky] ... takze napokon predsa len sa bude realizovat tento prestup ?

Reagovat
db18

Ještě bychom se museli dohodnout s S04

Reagovat
blackhawk88

no uvidime co z toho bude...toto prestupove obdobie bude este zaujimave

Reagovat
HSV1887

Nevite, jakej zapas zitra pobezi na E2? Nikde to nemuzu najit, co tam budou davat..

Reagovat
JozkokozleJ

Multiplex by mal byt.

Reagovat
HSV1887

Jo, jsem si myslel, ze budou davat Konferenz..

Dik

Reagovat
smazaný uživatel

je to spravna volba ten konferenz

Reagovat
db18

Ze všech? (snad bude začátek z Bayernu, kde by měla být rozlučka s Lahmem, i když je škoda, že se klub nedohodl s fanoušky, aby nedošlo ke kolizi... )

Reagovat
JozkokozleJ

Zacinat a koncit by sa malo prave na Bayerne. Inak by to nemalo byt zo vsetkych zapasov, ale len z Bayernu a zapasov, v ktorych ide o LM a zostup (celkom 6 duelov vratane Bayernu).

Reagovat
vladino10

Reagovat
db18

Super

Reagovat
smazaný uživatel

nevie náhodou niekto kedy sa losuje bundesliga?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele