Ladislao Kubala (10.6.1927-17.5.2002)

11.08.2008, 20:51
Životopisy
Zaujalo nás
Zní to téměř neuvěřitelně, ale fotbalový chrám Nou Camp v Barceloně stojí díky fotbalistovi s československými kořeny. Ladislao Kubala vyvolal takový zájem katalánského publika, že šedesátitisícový Les Corts už nestačil, a klub proto vybudoval nový megastánek.

Pro Barcu je Kubala nezapomenutelnou legendou. Právě on klub povznesl z bídy a utlačování panujícího na počátku 50. let minulého století, kdy ve Španělsku vládl diktátor Franco, obdivovatel konkurenčního Realu Madrid.

Kubala řídil hru, uchvacoval míčovým driblinkem, díky vyvinutým svalům měl sílu v soubojích a střílel důležité góly. Za Barcelonu jich bylo 243 v 329 zápasech. Ani po mnoha letech na to fanoušci nezapomněli - nedlouho před smrtí Kubala převzal cenu pro nejlepšího fotbalistu Barcelony všech dob. Sepětí s klubem vyjadřují i četné hlasy, podle nichž by stadion měl nést jeho jméno.

Kubala je světovou raritou, reprezentoval totiž tři země: Československo, Maďarsko a Španělsko. Jeho život by vydal na pozoruhodnou knížku, kde hlavní hrdina balancuje na hranici slávy i smrti. Narodil se v Budapešti. Otec byl z jedné poloviny Polák, ze druhé Slovák, matka zase napůl Maďarka a Slovenka. Odtud pramení jeho mezinárodní kořeny. "Já sám se nejvíc cítil Španělem, protože jsem tam strávil většinu života," říkal o sobě. Hned po válce se špinavý blonďák s nepoddajnými vlasy i povahou přestěhoval do Bratislavy s ovdovělou matkou.

V Československu si vzal pohledný mládenec dceru bývalého reprezentačního trenéra Ferdinanda Daučíka, ale než se ve čtyřiceti letech trochu usadil, vedl bohémský život. Hýřil penězi, chodil po večírcích, byl obletovanou celebritou. Někdy se čtyři dny neukázal doma...

Fotbal hrál za Slovan a brzy oblékl i dres československé reprezentace. O jeho začátcích kolují legendy. "Mladej, neboj, já dám dva góly a ty taky," uvítal ho prý kanonýr Josef Bican před jedním z jeho prvních zápasů v reprezentaci proti Polsku. Odhad měl naprosto přesný.

Zakrátko Kubalu povolali Maďaři zpátky domů. Musel na vojnu, což nesl nelibě. Zvolil útěk z komunistické říše. Psal se březen roku 1949 a on v přestrojení za sovětského vojáka ujížděl v náklaďáku s dalšími uprchlíky směr Vídeň. Pod celtou skrýval ženu a malé děcko. Kdyby je tenkrát na hranici chytili, Kubalův talent by zůstal udušen. Maďarští mocipáni přesto běsnili a trvali na doživotní diskvalifikaci.

Marné byly pokusy nejednoho klubu v čele s AC Turín, tehdejší jedničkou na italské scéně, o milost pro nadějného emigranta. Paradoxně mu to pomohlo k zachráně života. S Turínskými měl vyrazit na zápas v Lisabonu, jenže chybělo povolení, navíc ho zastavila těhotná manželka. "Neodjížděj, budu rodit," prosila. Při zpáteční cestě letadlo havarovalo a všichni zahynuli...

V těžké době Kubalu napadla spásná myšlenka. Z emigrantů, jichž bylo po Evropě víc, postavil mužstvo. Kočovali v autobuse s nápisem "Magic Bus". Dokonce porazili španělský národní tým, přičemž se Kubala předvedl pěkným gólem. To mu zajistilo budoucnost. Barcelonský prezident Josep Samitier si vymohl na FIFA zrušení trestu, Kubala přijal španělský pas a po dvou letech oficiálně stál na hřišti. Rychle se stal idolem. Jeho souboje s Di Stefanem z Realu Madrid byly v 50. letech absolutním vrcholem jak na hřišti, tak v zákulisí. Oni dva se tehdy přetahovali o pověst nejlepšího fotbalisty světa. Trofejí i slávy měl víc Di Stefano, ale v něčem na svého soka, pověstného bohémským životem a nevalnou životosprávou, přece jen nestačil. Třeba když Kubala dal v ligovém zápase rekordních sedm gólů Gijonu.

"Mohlo ho hlídat milión obránců, ale on stejně dokázal přihrát do volného prostoru, vzpomínal na něj spoluhráč ze španělského národního týmu Izidro Langara. V československé reprezentaci hrával například s fenomenálním Josefem Bicanem, který o něm později vyprávěl: Laco mě pozval do Barcelony, zařídil mi třeba audienci u krále Juna Carlose. Ale já mu povídám: 'Král tu bude ještě dlouho, chci si povídat s tebou'." O čtrnáct let starší Bican zemřel o pět měsíců dřív než Kubala.

Zatímco na Bicana se v Československu zapomínalo, protože komunistický režim výrazným sportovním hvězdám nepřál, Kubala se ve Španělsku zařadil do nejvyšších pater společenské smetánky. Jedenáct let trénoval národní tým, poté ho angažovaly například reprezentace Saúdské Arábie či Paraguaye. Se Španělskem dokonce v roce 1992 vyhrál olympiádu. V roce 1999 ho Barcelona představila jako nejvýraznější osobnost klubové historie. Vyhrál před argentinským kouzelníkem Diegem Marodnou a nizozemským bohem Johanem Cruyffem. "To je překvapení," žasl Kubala. "Jsem opravdu moc rád, že si mě příznivci Barcelony ještě dnes pamatují." Poslední roky trpěl nedostatkem vápníku v krvi. Tři měsíce ležel těžce nemocný v nemocnici, pak vydechl naposledy. Psal se 17. květen 2002.

"Jako by zemřel někdo z rodiny," smutnil Nicolau Casaus, čestný prezident Barcelony. Klubová vlajka byla spuštěna na půl žerdi. Mezinárodní fotbalová federace Kubalu o dva měsíce později odměnila in memoriam Řádem za zásluhy.

Byl prostě úžasný - a to, že se mu v Barceloně dostalo většího uznání než Cruyffovi či Maradonovi, kteří také oblékali červenomodrý dres, vypovídá o všem.

Legendární útočník Alfredo Di Stefano, soupeř z Realu Madrid, měl v očích slzy, Paco Gento se upřeně díval do nebe. Předchozího dne zemřel Ladislao Kubala, bylo mu 74 let. Stále je blízko svého milovaného klubu, rodina ho nechala pohřbít v Les Corts nedaleko Nou Campu.

Statistika L.Kubaly:
KLUBY:
Ganz (1939-1945), Ferencvaros (1945), Slovan Bratislava (1946-1947),Vasas (1948), FC Barcelona (1951-1961), Espanyol Barcelona (1963-1964 jako hrající trenér ).
ÚSPĚCHY: 4x mistr Španělska (1952, 1953, 1959, 1960), 5x vítěz Španělského poháru (1951-1953, 1957, 1959), 2x Veletržního poháru (1958, 1960), nejlepší fotbalista v historii Barcelony a druhý nejlepší fotbalista Španělska 20. století podle IIFHS.

Autor: Tomáš Bojda

Komentáře (151)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super článek.

Reagovat
smazaný uživatel

To bol slovák

Reagovat
smazaný uživatel

To bol především Maďar, Slovák asi z jedné osminy.

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
smazaný uživatel

rofl

Reagovat
smazaný uživatel

wtf?

Reagovat
-Kopy-

lamo

Reagovat
smazaný uživatel

"Otec byl z jedné poloviny Polák, ze druhé Slovák, matka zase napůl Maďarka a Slovenka." Sice som trosku KO a su cca dve hodiny rano,ale ta jedna osmina musela vzniknut prenasobenim nejakou bulharskou konstantou...Ale inak nice clanok.

Reagovat
smazaný uživatel

nak tak,urco to byl spis slovak nez madar...aspon nakej slovak ej dobrej zhe...

Reagovat
smazaný uživatel

Čechoslovák

Reagovat
smazaný uživatel

slovák

Reagovat
smazaný uživatel

On sám nevedel čím je.....

Reagovat
smazaný uživatel

V tých časoch sa mu ani nedivím, ale pre mna je slovákom

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě taky...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to potom je pro mě Di Stéfano Rumun.

Reagovat
PJ

Jo a já prej budu novej papež

Reagovat
smazaný uživatel

mě to taky slíbili, co to má znamenat ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nezbude nic jiného,než obnovit dvojpapežství.

Reagovat
smazaný uživatel

v Avignonu bude zase veselo

Reagovat
smazaný uživatel

JJ najviac to bol Slovák, inak teraz keby niaky hráč narodený v Budapešti prestúpi z Ferencvárosu do Slovanu to by dopadlo....

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý kec.

Reagovat
terry

Pěkně to pasuje k mýmu článku o Nou Campu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ladislao či Ladislav?!

Reagovat
smazaný uživatel

Obě možnosti jsou dobře

Reagovat
smazaný uživatel

T

Reagovat
smazaný uživatel

To má viac rodných listov alebo čo?

Reagovat
honziss

Ladislav je v našem jazyce, nebo dejme tomu i vašem a v katalánsštině je to Ladislao.

Reagovat
smazaný uživatel

No ano, ale v skutočnosti sa volal asi Ladislav a nie Ladislao, tak sa mu len hovorilo, asi, nvm...

Reagovat
honziss

Ladislao mu říkali ve Španělsku a měl to jako oficiální jméno. Když si vzal španělské občanství, tak mu to jméno prostě pošpanělštili. Jednoduché.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn

Reagovat
smazaný uživatel

To jo by se pomlatili

Reagovat
smazaný uživatel

hezký článek

Reagovat
smazaný uživatel

Génius

Reagovat
$dolar$

Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle napsáno

Reagovat
smazaný uživatel

"Why so serious?"

Reagovat
papanegra

mimo tema :

Mourinho tipuje za vítěze Premier League Liverpool

Mezi tradiční čtveřicí soupeřů z posledních let ve složení Arsenal, Chelsea, Liverpool a Manchester United se podle slavného portugalského trenéra Josého Mourinha rozhodne o titulu v nadcházející sezoně anglické fotbalové ligy. Největšího favorita bývalý kouč londýnské Chelsea vidí v Liverpoolu a nejméně šancí dává Arsenalu.

Mužstvo Arséna Wengera s českým středopolařem Tomášem Rosickým je podle Mourinha příliš mladé na to, aby soutěž vyhrál. "Mají dobrý tým, ale jen málo zkušených hráčů. Mají talent, ale Arsenal nemá dostatečně široký kádr na to, aby vyhrál titul," řekl deníku Sun Mourinho. V létě převzal Inter Milán a během uplynulého víkendu se s ním představil na tradičním přípravném turnaji v Amsterodamu, který vyhrál právě Arsenal.

Podle listu je však těžké odhadnout, nakolik byla jeho předpověď upřímná - zda jen jako obvykle nevyužil příležitosti rýpnout si svého velkého rivala Wengera. Nedávno totiž v jednom rozhovoru prohlásil: "Arsenal je naprosto unikátní tým. Jejich kouč nevyhrál s mužstvem už čtyři roky žádnou trofej, a přesto je idolem fanoušků."

Jako pravděpodobného vítěze Premier League vidí Portugalec překvapivě Liverpool. "Manchester United a Chelsea spolu budou bojovat, ale jednou přijde den, kdy titul získá Liverpool. A já myslím, že to může být klidně již tento rok," uvedl Mourinho.

Reagovat
honziss

Pane redaktore, děkuji za tento článek. Na Kubalu se u nás nějak pozapomíná, takže jsem rád, že se tímto prostřednictvím o něm doví víc lidí. Ladislao je opravdovou legendou a to, že se stal největší postavou historie takového klubu jako je FC Barcelona, to je dokazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Kubalu se u nás nějak pozapomíná/ Ved ano lebo s Českom nikdy nič nemal, ani u nás sa nahovorí o Nejedlom, Masopustovi atd....

Reagovat
honziss

To, že jsme byli po dlouhou dobu federální partneři, prostě z dějin nevymažeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved jj, ale tak musíš chápať, že nebudete na Kubalu spomínať ako na legendu ked bol Slovák, vždy sa radšej hovorí napríklad Masopustovi, inak aj na Slovensku niak ludia ani nevedia o Kubalovi, hm, som zvedaví či na neho často spomínajú aspon Madari....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ani o Masopustovi se tolik nemluví, to jen v uzavřených kruzích... Fanoušci velkoklubů se o tuzemský fotbal nezajímají a navíc Dukle fandí málo lidí... Když to tak vezmeš, z plného hrdla o něm mluví Zbrojováci, nemusím asi vysvětlovat proč a přidávat rok 78.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusíš....

Reagovat
smazaný uživatel

To mne nesmírně těší...

Reagovat
honziss

Ano možná to byl Slovák, ale reprezentoval Československo, tudíž jeden stát, který jsme tehdy byli. I Masopust, i Nejedlý byli Čechoslováci. Prostě tohle je historie, chápu to, že ho bráníš s tím, že s náma nemá nic společného, ale tak to není. Historie nám to podala jasně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved ok, ale jednoducho ked sa bude niekde, napríklad v TV hovoriť o najlepších športovcoch Česka nespomenú Kubalu a ani Slováci Masopusta napríklad. No to je jedno, nerieš...

Reagovat
honziss

Jasně no, hlavně, že jsme se domluvili.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Maďari ho majú za svojho. To ti hovorím ako Maďar.

A je to úplne logické a odôvodnené. Veď sa tam narodil a tu aj futbalovo vyrástol.

Reagovat
smazaný uživatel

skvělej článek . jinak - pocta Grande Torinu .

Reagovat
smazaný uživatel

Měl velké štěstí, no. Škoda Grande Torina, ten klub měl nato získat ještě další řádku trofejí.

Reagovat
smazaný uživatel

Mal no, bol to velký klub, škoda toho čo sa mu prihodilo, to priznávam i ja, čo fandím Juventusu. Nebyť tej havárie kto vie kde by teraz Torino bolo...

Reagovat
smazaný uživatel

to bez debat...

Reagovat
smazaný uživatel

sem realista, ale tohle byl prostě velký hráč

Reagovat
indy

vyborny clanok..po tom clanku o Nou Campe zas o klube mojho srdca este pridavajte plss pani redaktori

Reagovat
smazaný uživatel

Tak znova: Kubala byl Maďar.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se spíš přikláním k Maďarsku. Narodil se tam, měl matku Maďarku, fotbal tam začal hrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Narodil, vyrostl (do československa nakoukl až v devatenácti). Pokud se nemýlím, tak ani jeho otec nebyl čistým Slovákem - Kubala je především Maďar, o tom není žádný pochyb.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden rodič nebol však ani čistým Madarom, navyše meno má slovenské.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je pecka, že má jméno slovenské. Kubala je však i v češtině a také neříkám, že je Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Československé meno = Madar hm...

Reagovat
smazaný uživatel

Na jméně, hmmmm, nezáleží.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani na pôvode rodičov?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud zvážíme rodiče (maďarka a kus Slováka), místo narození a místo, kde vyrostl - vychází to jasně pro Maďarsko - to nelze popřít.

Reagovat
smazaný uživatel

Tá matka bola tiež z polovice Slovenka.

Reagovat
$dolar$

Moje mamka je ukrajinka , ja jsem zde narozen takze jsem Cech a nikdy bych nebyl nic jinyho !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, nezáleží na tom jak se sám cítil? A vypadá to, že on se cítil ani Španěl, ani Maďar a ani Slovák. Píšu tu jen proto, že jste mě tady tehdy kamenovali (ty zrovna myslím ne).

Reagovat
smazaný uživatel

No já bych řek, že ani moc nezáleží - zvláště, pokdu střídá repre jak na běžícím pásu. Ale to je nepodstatné, jen prostě tady ten odporný nacionalismus s větama jako "najviac to bol Slovák" a "pre mna je slovákom" - vždyť je to k smíchu.

Reagovat
smazaný uživatel

No a jsme u toho. Když jsem tvrdil, že Sukuta-Pasu není Němec, tak mě tady každý považoval za vola. Ale tady je to něco jiného.

Reagovat
smazaný uživatel

Až bude mít Sukuta Pasu 3 pasy a bude reprezentovat třetí zem,uznám i tohle...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je neoddiskutovatelné, ale nediv, se že to pro Slováky je Slovák. Už jenom ta nevraživost co mezi oběma národy je.

Reagovat
smazaný uživatel

No já už se snad ani nedivím...

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť to je tady na denním pořádku. Parta místních Slováků takové podobné věci roztáčí ve velkém.

Reagovat
smazaný uživatel

Aké veci? Že by tu niekto vo velkom nadával na Madarov som si teda nevšimol....

Reagovat
smazaný uživatel

Já teda jo a myslím, že nejsem sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš dôkaz?

Reagovat
smazaný uživatel

A to ti mám vypisovat odkazy? Ses zbláznil, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Netreba, ved nikde tu nič také nebolo tak by si sem ani taký odkaz dať nemohol....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak třeba Gigi Becali, podivuhodný majitel. TI dám, že tu nič také nebolo...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, nič zvláštne, ten článok bol o Becalim, ktorý nemá rád Madarov tak mnohí s ním súhlasili, logické, to, že to nevedia pochopiť Češi chápem....

Reagovat
smazaný uživatel

No to je úplně jedno. Hlavně, že tu nič také nebolo...

Reagovat
smazaný uživatel

Mýliš sa. Vôbec nie je logické že k Maďarom prechovávajú nenávisť Slováci ako ty, ktorí ich vôbec nepoznajú a nežijú medzi nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznajú, lol. Skôr ty o tom nič nevieš a robíš múdreho.

Reagovat
smazaný uživatel

Proste . . .

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když je tak provokují, se jim nedivím... Vám se taky nelíbí, když Vám někdo řekne, teď mě napadá jen, že jset Moravané, protože někteří chlapíci ze Slezska jsou na to háklivý.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť Dunajská Streda je už v podstatě Maďarsko. Logicky tam slovenskými vlajkami mávat nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Tu nejde len o tie vlajky, nič o tom nevieš tak to nerieš....

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, že ty jsi znalý. Když tu čtu tvůj výklad dějin, lámu se v pase.

Reagovat
smazaný uživatel

Aký výklad dejin? Co to zasa meleš?! Určite viem toho o SVK viac než ty....

Reagovat
smazaný uživatel

Jn,třeba o kolik procent byl Kubala víc Slovák,než Maďar

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mi je uplne jedno, nech je tým kým sa cíti, teda už nie je...

Reagovat
smazaný uživatel

"Já sám se nejvíc cítil Španělem, protože jsem tam strávil většinu života," říkal o sobě.

Nic věrohodnějšího asi nevymyslíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn

Reagovat
smazaný uživatel

To není podstatné. Stále se jedná o SR, o slovenskou Corgoň ligu...

Reagovat
smazaný uživatel

A Ostrava je v podstatě Polsko...

Reagovat
smazaný uživatel

Však tam taky pořád jak praštění vyvolávají Katowice.

Reagovat
smazaný uživatel

A ty jsi Španěl...

Reagovat
smazaný uživatel

A Kataláncům říkají Španělé "Poláci", tak máte k sobě zase blíž...

Reagovat
smazaný uživatel

Já se taky přikláním k Maďarsku, ale z jiných důvodů...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Kubala je skutečná legenda - poslal Katedrálu do důchodu a co způsobil strach z dvojice Kubala - Di Stéfano.

Reagovat
smazaný uživatel

www.barca-media.com/Koeman/Specials/MyCompilations/Ronald_Koeman.avi

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš náhodou video Barcelona - Sampdoria LM 92? Hraje u toho znělka ligy mistrů...

Reagovat
smazaný uživatel

Mam cely zapas, ale video so znelkou ee.

Reagovat
smazaný uživatel

Celý zápas jsem měl, ale to video sháním už rok. Tím také vyzývám všechny, kdo by ho náhodou mohli mít...

Reagovat
smazaný uživatel

Pekny clanek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze čtvrtiny Maďar, z další čtvrtiny Polák, z půlek obou rodičů Slovák, hrající v Československu, Španělsku, Maďarsku... Ladislao, zastávka v AC Torino, lol

Tomu říkám kombinace

Reagovat
smazaný uživatel

....a keďže sa narodil v Budapešti, tak v krstnom liste určite nefiguruje žiadny Ladislav,Ladislao, ale Kubala László

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak mě pobavilo, že tady hned psali Slovácí: "To bol slovák"

Reagovat
smazaný uživatel

Aj v Madarsku žijú Slováci, neuveritelné....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uhry jako Uhry...

Reagovat
smazaný uživatel

dyť sám říkal , že je španěl , tak nevim co se řeší...

Reagovat
havrys99

překrásný článek , obrovská osoba fotbalu, škoda, že takových útočníků neni víc

Reagovat
Xavi

Super článek.

Reagovat
smazaný uživatel

BARCA! Kubala ...a určitě to nebyl slovák

Reagovat
smazaný uživatel

Kubala je Španěl , narozenej v Maďarsku , po rodičík z poloviny Slovák a ze čtvrtiny Polák a Maďar , kterej má český jméno... Dyť je to úplně jasný , tak nevim co tu řešíte

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to king,když se díky němu nechalpostavit Nou Camp

Reagovat
smazaný uživatel

Text příspěvku odporoval pravidlům pro komentáře a byl redakcí vymazán.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to meleš ty debile ? nefandiš náhodou Realu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ty debile ja fandim Barce ale ne pi*ovinam co mele ten debilek..a ty drz hubu radsi a nes*r se do toho jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole,ale meleš tady blbosti

Reagovat
smazaný uživatel

vole ty nemeles..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

On neni debil on ma jenom prilis mindraku a ty ventiluje na netu kde se prezentuje jako sebestredny jedinej ktery se povazuje za stred vesmiru coz je lepsi nez kdyby nekoho mlatil na ulici

Reagovat
smazaný uživatel

Tak původně jsem chtěl hodit smajla na dumbův příspěvek,ale tys ho předběhl.

Reagovat
smazaný uživatel

tve chovani neni ani tak smichu jako spise k placi

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm, to tvé řeči o mindrácích jak od 13leté dívčiny jsou jednoznačně k smíchu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to tu očividně není sám...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hm, hluboké

Reagovat
smazaný uživatel

internetovy hrdina a genksta

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi inteligent

Reagovat
smazaný uživatel

no jasne o barcelone sa tu piše ale o najväčšom španielskom tyme sa nepiše teraz ste ma nasrali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ved Barca je najvacsi spanielsky tym

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ten plevel ještě někdo nesmazal?

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek. Jen víc takových

Reagovat
smazaný uživatel

legenda Barcy

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý a dobře napsaný příběh

pro místní přihlouplé slovenské šovinisty - Kubala byl především Maďar - emigroval především proto, že musel nastoupit základní vojenskou službu do maďarské lidové armády......takže asi tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Ladislao ??? His name is Kubala Laszlo , born Budapest, anyway a spanish called him Ladislao but his Laszlo rightly!

Sandor Kocsis,Zoltan Czibor,Ferenc Puskas,Florian Albert,Istvan Nyers,Laszlo Kubala HUNGARY RISE

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, znalci jmen, mírná ukázka:

Jan - John - Juan - Joao - Giovanni - Ioannes - János - Yahya - Jon - Ivan - Johannes - Xoan - Sean - Jovan.

Takhle se různě může říkat Honzovi, tak proč ne Láďovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Yaya je vlastně Honhza. Ale yarda je všude jarin.

Reagovat
smazaný uživatel

A ty budeš rejpal i za polárním kruhem... Jarin jen v jisté východní provincii České republiky...

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, nevedel som, že sa môžem volať aj Sean či Giovanni.

Reagovat
smazaný uživatel

chces me rict ze kdyz se nekdo menuje ivan tak se menuje jan?? to je blbost ne ;)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele