LA LIGA - SOUHRN 36. KOLA

12.05.2004, 02:06
Aktuality
Valencia se stala pošesté mistrem Španělska. Real, Barca i Depor prohrály a boj o druhé místo mezi nimi je stále otevřený. Vigo i Espanyol se drápou pryč ze sestupových příček. Velmi špatnou pozici má Valladolid, naopak Albacete a Mallorca už mohou téměř oslavovat záchranu.


Valencia je mistrem, v boji o druhé místo a přímý postup do CHL má stále navrch Real nad Barcou o jeden bod. Real jede do Murcie a hostí San Sebastian, Barca má doma Santander a jede do Zaragozy. Depor už zřejmě zůstane čtvrtý. Na předposlední příčku klesl Valladolid a hraje ještě s týmy středu tabulky. Na Betisu a s Villarrealem. Třetí největší kandidát sestupu Vigo čeká cesta do La Coruni, končí doma s Mallorcou. Espanyol už není na sestupové příčce, navíc ho čekají lehčí zápasy na Mallorce a s Murcií. 3 body k dobru má zatím Zaragoza, ale také vražedný los. Hraje na Atléticu a s Barcou. 3 body navíc má i San Sebastian, navíc by se mohl definitivně zachránit vítězstvím nad Malagou, v posledním kole jede na Real. 4 body navíc má Santander, ale teď jede na Barcu, poté může vše zachránit doma s Deporem.


REAL MADRID - MALLORCA 2:3

Real Madrid opět prohrál a jeho šance na titul jsou už jen v teoretické rovině. Obrázek střetnutí byl tradiční. Eto'o si dělal z defenzivy Realu průchoďák, ofenziva Realu svého soupeře příliš neprověřila. Mallorca zvítězila zaslouženě a zřejmě si tak definitivně zajistila záchranu v soutěži.

Domácí nastoupili s Helguerou v záloze a s Pavónem v obraně. Hosté měli briskní start. Eto'o šel sám na Casillase, Raúl Bravo mu nestačil, a tak Eto'o vyběhnutého gólmana Realu elegantně přehodil. Po další akci Eto'a šla tečovaná střela Delibašiče mimo tyče. Real záhy vyrovnal. Salgado vybojoval roh, Beckham jej nacentroval na přední tyč, kam naběhl volný Pavón a hlavičkou zblízka prostřelil Lea Franka. Hosté neubrali na aktivitě, na branku hlavičkovali Lusenhoff a Eto'o, ale ten stál v ofsjadu. Eto'o si v dalším nadějném brejku dal míč moc před sebe a Casillas ho vytlačil z nejvýhodnější pozice pro střelu. Beckham trefil z trestného kopu jen zeď, Delibašičovy nůžky mířily jen do míst, kde stál Casillas.

Pak se hosté opět ujali vedení, Eto'o dal svůj 17. gól v tomto ročníku. Kamerunec převzal míč téměř na půlce hřiště, neatakován prošel středem hřiště, na hranici vápna si pohrál s Pavonem i Raulem Bravem a své úchvatné sólo zakončil přesnou střelou k tyči. Na druhé straně zakroutil Roberto Carlos svůj trestný kop ranou těsně vedle šibenice. Ještě do poločasu dali hosté třetí gól, když se z trestného kopu elegantně trefil a vítězný gól dal Campano. Casillas měl ještě problémy s technickým obloučkem, který chytal s obtížemi na brankové čáře.

Real snížil krátce po zahájení druhé půle z penalty, která byla snad ještě méně penaltou, než ta tolik kontroverzní z duelu s Valencií. Ve vápně došlo jen k mírnému kontaktu ruky jednoho z obránců s Raúlem a ten teatrálně upadl. Figo penaltu proměnil, i když ji musel kopat ještě jednou, kvůli předčasnému vběhnutí svého spoluhráče do vápna. Domácí se snažili, Raul střílel po přihrávce od Solariho vedle, Ronaldo gól dal, ale při zpracovaní si pomohl rukou. Za protesty uviděl žlutou kartu. V poslední šanci Realu byl opět Ronaldo, ale mezi tyče se jeho pokus nevešel. Mallorca hrozila z brejků, ale Nené buď vystřelil příliš slabě, nebo špatné přihrál.


VIGO - FC BARCELONA 1:0

Fantastická série Barcy - 17 zápasů bez porážky (a z toho jen 2 remízy) skončila ve Vigu. Barcelona jakoby se vrátila o několik měsíců zpět a předvedla ve Vigu výkon srovnatelný s těmi z kraje sezóny. Její soupeř, o všechno bojující Celta, si za nesmírně bojovný výkon výhru zasloužil a posunul svou naději na záchranu do reálnější roviny.

Barce chyběli zranění Puyol a Luis García. V obraně tak dostal prostor Marquez, vpředu Iniesta. Domácí opět postavili Mostovoie, zdařile mu sekundoval Edu. Nadšení domácí svého soupeře téměř po celý zápas bojovností přehrávali, Barca jakoby už ztratila jakoukoliv motivaci. Do první šance se mohl dostat rychlý Saviola, ale jeho průnik zastavil zvednutým praporkem pomezní rozhodčí. Aktivitu přebralo Vigo. Do kuriózní situace se dostal Ronaldinho, když uklouzl po jednom ze sprintů u střídačky a zranil kolíky jednoho z členů realizačního týmu.

Caceres střílel po rohu zblízka příliš vysoko, po centru Giovanelly se neprobil s míčem až k Valdesovi Edu. Na druhé straně zkoušel ve vápně domácích vykličkovat Ronaldinho, ale gólman Cavallero mu ve spolupráci s obránci míč vzal. Po centru Edua chybělo Oubinovi k zakončení jen o pár centimetrů delší noha. Před Valdése pronikl Velasco, ale brankář jeho střelu kryl. Spící Barcu probral až zužitkovaný roh domácích. Mostovoi přiťukl míč zpět k nekrytému Eduovi a ten přesnou střelou k tyči poslal Celtu do vedení. Do poločasu ještě prověřil Cavallera Ronaldinho, ale jeho střela šla do středu branky.

Do druhé půle nastoupil místo nevýrazného Iniesty Gabri, ale domácím se až na závěrečné minuty dařilo kontrolovat hru. Ronaldinho hlavičkoval nad, Gabri střílel mimo tyče. Obrovskou možnost zmařil na druhé straně Luccin. Průnik Edua do vápna kolem Oleguera ocenil sudí pokutovým kopem, ale Valdés vyrazil Luccinovu střelu na tyč. Domácí hrozili spíše z brejků, kterým velel právě driblér Edu. Cavallera prověřil tečovanou střelou Bronckhorst, ale gólman Viga ji vyrazil na roh.

Až v závěrečným minutách přišel tlak Barcy. Ronaldinho uvolnil Saviolu, ten přeloboval Cavallera, ale na brankové čáře nesmírně obětavě vyhlavičkoval míč směřující do sítě Juanfran. Sám se přitom zamotal do sítě. Poslední střelu vyslal na Cavallera Luis Enrique, ale domácí si už šokující vítězství vzít nenechali. Radost Juanfrana a spol. po závěrečném hvizdu rozhodčího byla nevídaná.


FC SEVILLA - VALENCIA 0:2

Valencia vyhrála v Seville a už nemůže být v tabulce předstižena, je vítězem Primera Division pro ročník 2003-04. Veledůležitý první gól zápasu vstřelil Vicente, zisk titulu potvrdil v poslední minutě Baraja. Pokud zvítězí ještě ve finále Poháru UEFA, bude to nejúspěšnější sezóna její historie.

Valencia je mistrem Španělska už pošesté. Podařilo se jí to už v sezónách 1941-42, 1943-44, 1946-47, 1970-71 a 2001-02.

Do utkání v Seville nastoupili natěšení hosté v nejsilnějším složení. Jen místo Misty nastoupil na hrotu útoku Brazilec Oliveira a spolu s ním místo Angula Xisco. Lepší start do zápasu Ciberches mít nemohli. Xisco vysunul patičkou Vicenteho, ten pronikl po levé straně, nenechal se odstrčit z dobré střelecké pozice Javi Navarrem a prostřelil brankáře Estebana. Nutno dodat, že Esteban mu svým špatným postavením odkryl téměř polovinu branky, do které se Vicente také trefil. Domácí zahrozili skvělým volejem Antonia Lopeze těsně vedle.

I Valencia byla dál nebezpečná, Oliveira však vystřelil bombu mimo tyče, stejně nepřesně to zkoušel i technicky Jorge Lopez. Sevilla kontrovala šikovným centrem, který málem hlavou usměrnil za Canizaresova záda Carlitos, ale chyběli mu k trefení centru centimetry. Další gól hostí dal po chytrém centru Vicenteho Jorge Lopez. Šikovně si zpracoval jeho centr na prsou a namířil přesně k tyči, ale rozhodčí branku chybně neuznali pro ofsajd. Pro těsný ofsajd nebyl uznán ani na druhé straně gól hlavou Carlitosovi.

V druhé půli drželi otěže zápasu pevně domácí, ale pozorná obrana soupeře je do mnoha šancí nepustila. Darío Silva hlavičkoval zády k brance nad, mezi tyče se hlavou nevešel ani Ramos. Nad zamířil i po pěkné kombinaci Antonito. Ten samý hráč nedokázal proměnit v gól ani dorážku Baptistovi střely. Těsně nad vystřelil z trestného kopu i střídající Magallanes. Šance měli i hosté. Nejprve nepřekonal nadvakrát Estebana Jorge Lopez, v poslední minutě ale o osudu zápasu definitivně rozhodl po Xiscově přiťuknutí kličkou a následnou střelou Baraja.


ESPANYOL - LA CORUŇA 2:0

Espanyol potvrdil zlepšení a poradil si doma s Deporem. Díky tomuto vítězství se po mnoha kolech dostal opět pryč ze sestupové příčky. Depor naopak promarnil velkou příležitost k atakování druhého místa, které zajišťuje přímou účast v Lize Mistrů. Espanyol začal zostra. Pocchettino prolomil po rohu ofsajd systém soupeře a tváří v tvář Munuovi nezaváhal. La Coruňa hrála jakoby bez zájmu, v jedné z mála šancí hostí střílel mimo tyče z trestného kopu Tristán. Domácí měli převahu. Tamudo střílel z těžkého úhlu vedle, Maxi nevyužil po centru Tamuda sólový nájezd na Munuu. Espanyol se zaslouženě dočkal i brankové pojistky. Wome nacentroval na vzdálenější tyč a nekrytý De la Pena skóroval. Depor stihl už jen Héctorovu hlavičku vedle a Tristánovo břevno po trestném kopu.


VILLAREAL - BETIS 1:0

V souboji o účast v Poháru UEFA příští rok uspěl letošní semifinalista z Villarrealu. V hlavní roli byl playmaker domácích Juan Roman Riquelme. Nejprve pálil těsně vedle, v další příležitosti trefil břevno. Villarreal byl lepší, góly Guayreho a Víctora nebyly uznány pro ofsajd. Betis zklamal v útočné fázi, a tak se domácí přeci jen po hodině dočkali hry rozhodujícího gólu. Na Riquelmeho skákavý centr si naběhl nekrytý José Mari a překonal Pratse.


VALLADOLID - SAN SEBASTIAN 2:2

Valladolid jen remizoval se San Sebastianem a propadl se na předposlední místo v tabulce. Je velkým kandidátem sestupu. Remíza mnoho neřeší ani pro hosty, ještě budou o záchranu tvrdě bojovat. Lépe začali hosté. aktivní Nihat pronikl do vápna, jeho střelu vyrazil Bizarri jen ke Gabilondovi, a ten lehce míč dorazil. O tři minuty později zahrál ve vápně rukou hostující Kvarme a domácí kopali penaltu. K míči se postavil brankář Bizarri, jeho protějšek Alberto mu ji vyrazil, ale Fernando Sales doklepl míč do sítě. Po půlhodině viděl domácí Pena červenou kartu za zákrok na Nihata, hosté přesilovku bleskově využili. Akci založil Aranburu, přihrál Nihatovi a ten pravačkou překonal Bizarriho. Klinickou smrt přežili domácí krátce po změně stran, když po faulu Ricchettiho na Schurrera trefil Karpin z penalty jen břevno. Domácí vyrovnali, když Zapatův centr hlavičkoval za Albertova záda domácí hrdina Sales. Bojující domácí přišli ještě o dva vyloučené hráče, ale na skóre se už nic nezměnilo.


MALAGA - MURCIA 1:0

Malaga porazila Murcii a udržela se v boji o Pohár UEFA. První půle mnoho fotbalového nepřinesla. V té druhé nejprve sudí neuznal po centru Miguela Angela gól Salvovi, ale o pět minut později se už skóre měnilo, když se po centru Edgara trefil hlavičkou právě Miguel Angel. Pojistit vedení mohl pro domácí Insúa, když obešel tři obránce, ale Sánchez Broto v brance Murcie vyrazil jeho střelu na roh.


ZARAGOZA - OSASUNA 1:0

Gól Alvara z poslední minuty zápasu zajistil Zaragoze nejtěsnější vítězství udržel ji v reálné naději na záchranu. První půle mnoho krásy nenabídla. Domácím svazovala nohy důležitost utkání, hosté proto působili lepším dojmem a minutu před koncem poločasu se také dostali do velké šance. Moha utekl po levé straně, vrátil míč Moralesovi, ale ten vystřelil nad. V druhé půli přebrali otěže zápasu domácí, ale první větší šanci si vytvořili až v nastaveném čase. Trestný kop se centrem snesl do šestnáctky soupeře, odrazil se k Alvarovi a ten vstřelil jediný a rozhodující gól utkání. La Romareda vzplála nadšením.


BILBAO - ALBACETE 1:1

Dvě kontroverzní penalty ve druhé půli (každá na jedné straně) rozhodly o dělbě bodů mezi Bilbaem a Albacete. Hosté jsou již téměř zachráněni, domácí propásli velký krok k účasti v Poháru UEFA. Domácí začali aktivně, dlouho ovládali hru a nepouštěli hosty příliš na svojí polovinu. Do šancí se dostali Yeste i hlavičkující Urzáiz, ale Almunia byl na místě. Horko bylo před brankou Albacete při dvou centrech Del Horna, ale nejprve hlavičkoval Ezquerro vedle, poté míč jen těsně minuli Ezquerro s Urzáizem. Neuspěl ani Gurpegi po centru Etxeberríi, ani Ezquerro po samostatné akci. Ve druhé půli zmrazil domácí příznivce sudí Oliva, když odpískal penaltu po údajném faulu Luise Prieta. K žádnému kontaktu však nedošlo. Pacheco ji bez problémů proměnil. Velkou šanci rozhodnout zhatil hostující Redondo, když sám před Aranzubíou střílel jen mimo tyče. Domácí se zlobili, že sudí neposoudil jako penaltový jeden ze soubojů Urzáize s Pablem a Buadesem. Bilbao se přece jen dočkalo vyrovnání. Střela Luise Prieta skončila na ruce Navarra a Iraola nabídnutou penaltu proměnil.


SANTANDER - ATLETICO MADRID 2:2

Na deštěm skrápěném trávníku na stadionu v Santanderu se rozešli soupeři smírně. Domácí touto bodovou ztrátou promarnili možná rozhodující krok k záchraně v soutěži. Lépe začali hosté. Nejprve se k sólové akci nadechl F.Torres, perfektně se uvolnil v šestnáctce domácích, ale střílel do středu branky, kde stál připravený Dudu Aouate. O pár minut později si to však vynahradil. Přihrál za obranu nabíhajícímu Ibagazovi a ten s přispěním teče paty obránce poslal míč do sítě. Euforii hostům zkazila přísná druhá žlutá karta pro Nova po půlhodině hry. Santander převzal otěže zápasu, po pěkné kombinaci střílel mimo tyče Javi Guerrero. V druhé půli domácí srovnali skóre. Po žlutém faulu de los Santose se trefil z trestného kopu Cristian Alvarez. O minutu později de los Santos svou chybu napravil a hlavičkoval za Aouatova záda centr od Ibagazy. Pět minut před koncem ještě neuspěl proti Juanmovi Bodipo, poté však už vybojoval pro domácí aspoň bod střídající Afek.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele