LA LIGA - SOUHRN

02.02.2005, 01:35, aktualizováno 02.02.2005, 02:09
Aktuality
La Liga se přehoupla do své druhé poloviny, lednový přestupní termín skončil. Mezi nejvýraznější přestupy jistě patří přesun Gravesena do Realu Madrid, Albertiniho do FC Barcelona či na poslední chvíly Colocciniho do La Coruni. Kteří hráči zatím patří mezi opory svých týmů? Jaké posuny v tabulce mezi týmy se dají do konce ligy očekávat? Odpověď může dát následující přehled...

1. FC BARCELONA - 51 bodů
Ve vzkříšení pokračuje i v této sezoně Barca. Tým neztratil glanc ani po odchodu hostujícího Davidse. Má na svém kontě 16 výher v 21 zápasech. V začátku sezony své soupeře doslova drtila, nově složená ofenziva v čele s Ronaldinhem a Eto'em byla neubránitelná. Suverenita se postupem času vytratila, ale vysoká efektivita stále drží Barcu s náskokem v čele tabulky. Několikrát zachránil Barce výhru Eto'o až v posledních minutách zápasů a právem šikovný Kamerunec vévodí tabulce kanonýrů. Po letech zase vyhlížejí na Nou Campu trofeje, v Lize Mistrů však čeká soupeř možná nejsilnější, Londýnská Chelsea.

V brance vyrostl ve velkou oporu 21letý Víctor Valdés, návrat Turka Rustuho do katalánské metropole už je nepravděpodobný. Solidně hraje i obrana, i když stoperská dvojice Puyol + Oleguer už není tak neprostupná jako v minulé sezoně. Oba krajní beci (Gio i Belletti) se kromě bránění i účinně zapojují i do ofenzivy, počet Bronckhorstových střel za zápas je na krajního obránce až neuvěřitelný.

I nově poskládaná záloha nalezla rozumnou rovnováhu mezi defenzivou a ofenzivou. Obranné úkoly si spolehlivě plní nejen Márquez, ale také pohyblivý Xavi a možná trochu překvapivě i nový playmaker Deco. Množství odvedené práce v defenzivě u obou kreativních fotbalistů až bere dech a je jedním z klíčových faktorů na vzestupu Barcy. Směrem dopředu odvádějí oba hráči dobrou práci přesnými přihrávkami, jimiž dokáží překonat nejednu obranu. Deco má navíc vynikající střelu zdálky, Xaviho slabina je však zakončení. Tým nově posílil i zkušený defenzivní hráč Albertini, navíc se pomalu uzdravují i Gerard s Mottou.

Nově poskládaný útočný trident rozvrací obrany. Driblink i zakončení Ronaldinha s Eto'em je vynikající, běhavý Giuly sprintuje po pravé straně a vytváří tak oběma více prostoru pro všelijaké technické kousky, i on by však měl vylepšit své zbrklé zakončení. Prvním náhradníkem je odchovanec Iniesta, dlouhodobě je mimo hru švéd Larsson. V lednu navíc přišel ještě Argentinec Maxi López.

Nejlepší hráči: 1. Eto'o, 2. Víctor Valdés, 3. Ronaldinho

Tip na umístění: 1.místo


2. REAL MADRID - 44 bodů
Královský klub neměl nejlepší vstup do sezony, poztrácel body, nechal si Barcu v tabulce utéci, ale posledních pět výher v řadě naznačuje, že boj o titul ještě zdaleka není rozhodnut. Sedm bodů ztráta není nijak dramatická. Herní obraz Realu sice není nejlepší, ale body jsou body a ty celek získává. Po třech kolech rezignoval kouč Camacho a s týmem to vypadalo všelijak, García Remon situaci ustál, ale nedokázal z týmu vytáhnout lepší herní projev. Proto přišel Brazilec Luxemburgo, ale skladba kádru je taková, že je to spíše běh na dlouhou trať. V Lize Mistrů přidělil los Bílému baletu Juventus a pokud budou chtít Merengues postoupit budou muset přidat.

Nejlepším hráčem je dlouhodobě gólman Iker Casillas. S výjimkou vybíhání je jednoduše vynikající a je jen jeho zásluha, že v zápasech, kdy se Realu sype defenziva, neskončí zápas pro Real debaklem. Jeho role za ofenzivě laděným týmem je obtížná, proti většině inkasovaným brankám nemohl nijak zasáhnout. Obrana je sice stabilizovaná, neinkasuje tolik jako v minulé sezoně, ale pevností zrovna neoplývá. Samuel dělá chyby a není tím lídrem jakým měl být, Helguera zmatkuje, Salgado je nevýrazný, oproti minulým sezonám dost ubral i Roberto Carlos. Woodgate se zatím nedostal z marodky, jediný kdo přijemně překvapil je mladý Pavón.

Záloha vstoupila do sezony bez klasického defenzivního štítu a na její průchodnosti to bylo znát, Beckham ani Guti tuto roli nezastanou, a tak by mohl být příchod bojovníka Gravesena klíčovým krokem. Nový kouč Luxemburgo zkusil změnit rozestavení, Beckhama posunul na jeho místo vpravo, což mu výrazně pomohlo, Figo se Zidanem se střídají nalevo a na středu, což se zdá být lepší, než varianta s kapitánem Anglické reprezentace na místě středního záložníka. Smlouvu o další roky prodloužil věčný náhradník Solari.

V útoku pod Luxemburgem gólově ožil Ronaldo, jeho spoluhráč Raúl však už druhým rokem vykazuje pokles formy. Ta nechybí Owenovi, ale přesto se do základní sestavy příliš nedostává. Nevyužitý Morientes odešel do Liverpoolu, mezeru po něm zaplnil z hostování se vrátivší Portillo. Brazilec Robinho přijde až v létě.

Nejlepší hráči: 1. Casillas, 2. Ronaldo, 3. Owen

Tip na umístění: 2.místo


3. VALENCIA - 37 bodů
Útlum po skvělé minulé sezoně zažívá Valencia. Obhájce titulu střídá dobré a špatné výkony, letos to už na boj o titul nevypadá. Po dobrém začátku přišla série šesti zápasů bez vítězství, ale nový kouč Raniery situaci ustál a postupně přetváří tým ke svému obrazu. Situaci mu však stěžují zranění klíčových hráčů. Z různých důvodů chybí, či se rozehrávají po zranění Ayala, Albelda, Vicente či Aimar. Ligu Mistrů castellónský klub spíše protrpěl, ze hry ho vyřadil Inter a také průměrné Brémy.

I přes pár výpadků je oporou v brance zkušený gólman Canizares. Obrana si prošla otřesem. Ta se po zranění Ayaly a Cura Torrese, odstavení Carboniho a nutnosti nasadit Marchenu do zálohy doslova rozpadla a chvíly trvalo než se nový hráči sehráli. K jejich cti nutno dodat, že se jim to podařilo. Na levém kraji hraje slušně Ital Morretti, ve středu nalezli soulad David Navarro s Caneirou. Poslední události však dostaly Ayalu minimálně na měsíc opět mezi zraněné. Novou tváří je návrat z hostování Paraguayce Roberta Amarilly.

Záloha obrovsky utrpěla dlouhodobým zraněním lévého křídla Vicenteho. V minulé sezoně měl životní formu a zvládl na své straně odvést práci za obě křídla, v této sezoně je však zraněný a asi až do konce sezony už zůstane. Při jeho absenci v kádru chybí další kvalitní krajní záložník a křídelní hra Valencie je tak v troskách. Fiore, Rufete či Angulo jeho kvalit zdaleka nedosahují. Středový Albelda se rozehrává po zranění i Baraja už pamatuje lepší výkony. Talentovaný Sissoko je též na marodce.

V útoku dostávala zpočátku příležitost italská dvojice Di vaio s Corradim. Di Vaio byl v mnoha zápasech klíčovým hráčem, střílel góly, ale nakonec skončil na Lavičce. Corradi se rozehrával déle, ale když už vypadal lépe přesunul se na lavičku i on. Po zranění začíná nastupovat Aimar a spolu s ním též střelec z minulé sezony Mista.

Nejlepší hráči: 1. Canizares, 2. Albelda, 3. DiVaio

Tip na umístění: 3.místo


4. ESPANYOL - 35 bodů
Loňská sezona je pryč, letos si všechno druhý barcelonský klub vynahrazuje i s úroky. Nepotřební hráči odešli, nový se stali oporami. Obrana je nebývale pevná, útok se prosazuje i na hřištích soupeřů a tak Espanyol pravidelně vozí body i zvenku. Nebylo potřeba tým v lednovém termínu doplňovat. Velkou zásluhu na vzestupu má i kouč Miguel Angel Lotina. Nejlepším hráčem je zatím bezesporu gólman Carlos Idriss Kameni (Le Havre), je možná nejlepším gólmanem celé Ligy. Předvádí neuvěřitelně mrštné zákroky, není divu že o něj má zájem například Manchester Utd. Navíc je mu teprve 20 let. Z Porta přišel skvělý krajní bek Ibarra, na druhý kraj obrany se podařilo získat nastálo Mauricia Pocchettina. Střed hrají pořád ještě mladí Lopo s Davidem Garcíou, na svou šanci čeká juniorský reprenzentant Daniel Jarque. V záloze hraje prim tvůrce de le Pena, vedle něj Brazilec Fredson, po příchodu z Betisu se chytil Ito. Neméně je silný i útok. Spoustu branek dává neustále se lepšící Argentinec Maxi, jistotou na hrot je Tamudo, vedle kterého se prosazuje Oscar Serrano.

Nejlepší hráči: 1. Kameni, 2. de la Pena, 3. Maxi

Tip na umístění: 10.místo


5. FC SEVILLA - 35 bodů
Zlaté časy přišly na tým FC Sevilla. Finanční stránka klubu se po odchodu Reyese výrazně zlepšila, klub nakoupil a posily vytáhly andaluský klub do popředí tabulky. Sevilla válcuje své soupeře především doma, kde prohrála až v posledním kole s Barcelonou a jen dvakrát remizovala. Dobře chytá gólman Esteban. Obrana je pevná, sehraná, navíc se na jejím pravém kraji prosazuje teprve 18letý Sergio Ramos. Velkokluby okolo něj krouží, Sevilla ale za něj chce neskutečné peníze. Zálohu dobře stmelil příchozí defenzivní záložník Brazilec Renato (Santos), na krajích se prosazují Daniel Alves a v posledních zápasech také Jesuli (Vigo). Motorem mezi zálohou a obranou je stále Julio Baptista, jenž ze své loňské formy moc neslevil. V útoku je přetlak kvalitních hráčů, nejvíce se zatím prosazují Aranda (Albacete), Carlitos a Antonito. V lednu navíc klub koupil dalšího Brazilce záložníka Adriana Correiu.

Nejlepší hráči: 1. Julio Baptista, 2. Renato, 3. Sergio Ramos

Tip na umístění: 5.místo


6. VILLARREAL - 34 bodů
Do vynikající formy se po slabém začátku rozjel Villarreal. Celek zpevnil obranu, když na domácím hřišti téměř neinkasuje, navíc spousty branek i dává. Velkou oporou je letos brankář Reina. Obavy z odchodu Bellettiho do Barcy a Colocciniho zpět z hostování do Milána se nepotrvdily. Nové posily je zdárně nahradili. Portugalec Armando Sá s Argentincem Gonzalem (San Lorenzo) hrají krajní beky, ve středu se daří Bolívijci Penovi, ale také třeba i dvojici Javi Venta, Quique Alvarez. Skvělou formu má playmaker Román Riquelme, vedle něho dobře vyrůstá Héctor Font (Ciudad de Murcia). V útoku se rozstřílel Uruguayec Diego Forlán, vhodným partnerem k němu se zdá být Antonio Guayre. Villarreal však míří hodně vysoko, v průběhu sezony si pořídil ještě dva Argentince. Krajníka Sorína a ostrostřelce Lucha. Teorie o černém koni nabírají v posledních kolech reálné obrysy.

Nejlepší hráči: 1. Román, 2. Forlán, 3. Reina

Tip na umístění: 4.místo


7. BETIS - 34 bodů
Tradiční vysoké ambice zdá se začíná naplňovat Betis. Po remízovém startu se podařilo vyřešit dlouholetý problém s útokem a Betis stoupá do hvězdných výšek, jako první letos porazil Barcelonu. Ze slabiny se stala přednost, Edú s Oliveirou jsou oporami, ba co víc, dávají spoustu gólů. Na postu brankáře se trochu překvapivě prosadil Toni Doblas (Xerez), obranu drží stoper Juanito, vedle něhož vyrůstá i 20letý Melli. Pevné místo v základní sestavě v záloze si konečně vydobyl Assuncao, o dravé průniky po pravé straně a přesné centry se stará rychlý technik Joaquín a zájem velkých klubů o něj neopadá. V útoku se parádně sehrála dvojice Edú (Vigo) s ve Valencii nepotřebným Brazilcem Oliveirou. Tomu svědčí svoboda na hrotu ofenzivy a je jedním z nejlepších střelců ligy.

Nejlepší hráči: 1. Oliveira, 2. Edú, 3. Joaquín

Tip na umístění: 9.místo


8. ATHLETIC BILBAO - 30 bodů
Po slabším úvodu se začíná rozehrávat Athletic Bilbao. Venku se baskům příliš nedaří, zato doma jejich ofenziva drtí nejdnoho soupeře. Přísný řád neumožnuje angažovat jiné hráče než baskické národnosti, přesto může i letos Athletic pomýšlet na umístění na pohárových příčkách. A tak hraje tým prakticky ve stejném složení jako minulý rok, jen do ofenzivy přibyli mladíci Azkorra, Arriaga či Solabarrieta, ale žádný z nich se zatím výrazněji neprosadil. V brance stojí opora, gólman Daniel Aranzubía. V středu obrany si jisté místo vybojoval teprve 21letý stoper Ander Murillo. Záloha má sílu především na krajích, kde hrají Del Horno či vynikající technici jako Iraola nebo střelecky disponovaný Francisco Yeste. Nejvýraznější postavou útoku už není Etxeberría, góly dává Santiago Ezquerro či znovuprobuzený Ismael Urzáiz.

Nejlepší hráči: 1. Aranzubía, 2. Yeste, 3. Ezquerro

Tip na umístění: 8.místo


9. ATLÉTICO MADRID - 29 bodů
Další nevýraznou sezonu zažívá Atlético Madrid, což je vzhledem k jeho finančním možnostem opět jen zklamání, zvláště když neodešel žádný z klíčových hráčů. Klub angažoval v Albacete úspěšného Kouče Césara Ferranda a z hlediska zlepšení defenzivy to byl výborný krok. Stejně jako v předchozím působišti Ferrando implantoval úspěšný defenzivní systém, ze slabiny menšího madridského klubu se stala přednost. Tým stlačil průměr obdržených branek pod jednu na zápas. Posily do defenzivy se ukázaly jako velmi platné. Do základní sestavy se prosadili gólman Leo Franco (Mallorca), kompletní obrana ve složení Velasco (Vigo), Pablo (Albacete), Perea (Boca Juniors) a po zranění Sergiho i António López (Osasuna), stejně jako defenzivní záložník Luccin (Vigo). Na pozici pravého obránce se navíč tlačí 19letý odchovanec Francisco Molinero. Z hostování ve West Bromwich Albion se vrátil rumunský obránce Cosmin Contra. Ofenziva se však v mnoha zápasech nedokáže prosadit a je tím, co brzdí Atlético v cestě třeba i do Ligy Mistrů. Ofenzivě chybí větší podpora z krajů zálohy, technik Ibagaza s dříčem Marcelo Sosou na všechno nestačí. I proto byl v lednovém přestupním termínu angažován Dán Jesper Gronkjaer. V útoku opět vše stojí na Fernando Torresovi a stálš se nedaří najít k němu ideálního partnera. Salvovi se příliš nedaří, Paunovič už z týmu odešel. Nově přišel do Atlétika Uruguayec Richard Nunez, rozehrát by se mohl i mladý Braulio.

Nejlepší hráči: 1. F.Torres, 2. Pablo, 3. Leo Franco

Tip na umístění: 7.místo


10. OSASUNA PAMPLONA - 29 bodů
Na další úspěšnou sezonu mají zaděláno v Pamploně. Dobré výsledky na domácím hřišti, body přivežené z venku, to vše podpořené produktivní ofenzivou. Kádr je pohromadě už delší dobu a na souhře je to znát. Již druhý rok se osasuna pohybuje daleko od sestupového pásma, a to je pro chudý baskický klub velice dobré vysvědčení. V brance spolehlivý Elía, jenž vytlačil Sanzola, sehraná obrana, zkušená záloha a kvalitní útok. Na hrotu se dobře doplňují pohyblivý Kamerunec Pierre Webó se střelecky disponovaným Urugyaycem Chengue Moralesem. Hlavním ofenzivním esem měl být sice Savo Miloševič (Parma), ale přibrzdilo ho zranění.

Nejlepší hráči: 1. Chengue Morales, 2. Webó, 3. Elía

Tip na umístění: 12.místo


11. LA CORUNA - 28 bodů
Hodně málo se zatím daří Deportivu La Coruna. Může za to zejména domácí bilnace, kde Depor vyhrál jen třikrát z jedenácti zápasů. Nedaří se obraně ani útoku, na posily zdá se nejsou peníze, přitom kádru chybí mladá krev, jež by zároveň pomohla najít ztracenou motivaci i zkušeným mazákům. Navíc v létě opustí klub kouč Javier Irureta. Jistotu má tým v brance, José Molina už několik let podává spolehlivé výkony. Obrana není nejpevnější, v několika domácích zápasech měla tu tendenci se za nepříznivého stavu zcela sesypat. Vedení klubu proto v lednu neváhalo a vykoupilo z Milána nepotřebného stopera Fabrizia Colocciniho a zavázalo si ho na šest let. Ve středu pole už definitivně přepustil svou pozici vedle Sergia Mauro Silva Argentinci Duscherovi, po sezoně skončí s kariérou v galicijském klubu i další veterán Fran. Ze své loňské formy výrazně ubrali i ofenzivní záložníci Víctor a Valerón. V minulé sezoně velel útoku Uruguayec Pandiani, letos si od něj přebral zpět svou pozici Diego Tristán. Pandiani po sporu s koučem Iruretou odešel v lednu do Birminghamu. Lepší výkony se čekají i od dvojice pohyblivých forvardů Munitis, Luque. Z hostování v Saúdské Arábii se vrátil paraguayský záložník Roberto Acuna.

Nejlepší hráči: 1. Molina, 2. Tristán, 3. Andrade

Tip na umístění: 6.místo


12. ZARAGOZA - 28 bodů
Divnou sezonu prožívají v Zaragoze. Udrželi loňský kádr, výrazně posílili a byli odborníky pasováni na černého koně. Z Atlétika přišli Movilla s Javi Morenem, dále Aranzabal (San Sebastian) či Oscar (Valladolid). První kola tomu opravdu nasvědčovala. Gólové příděly Albacete, Levante či Getafe slibovali mnohé. O elitního střelce Davida Villu se dokonce začal zajímat Liverpool. Poté však jako když utne, Zaragoza se střelecky trápí, prohrává vyrovnané zápasy a propadá do průměru. Obranu drží argentinský stoper Milito, v brance chytá spolehlivý Luis García (Numancia). Jako tvůrce hry zůstává letos trochu za očekáváním Savio, proto dostávají hodně příležitostí i mladší hráči jako Generelo či Zapater (20 let). Další branky se čekají od Davida Villy, pokud přijdou mohla by jít Zaragoza opět ligou vzhůru.

Nejlepší hráči: 1. Milito, 2. David Villa, 3. Luis

Tip na umístění: 11.místo


13. LEVANTE - 25 bodů
Vynikající start měl nováček z Levante, hovořilo se dokonce o černém koni ligy. Pak však nastal útlum, z kterého se tým bude jen těžce zvedat zpět do horní poloviny tabulky. Levante vstoupili do první ligy neoslabeny, navíc se nakupovala velká jména. Do obrany Mjallby s Hartem, do zálohy Celestini, do útoku si půjčili z Barcy Sergia Garcíu. Do sestavy se nedostává jen blonďatý švéd, největší osobností je však pravý záložník Felix Dja Ettien, drtivou většinu brankových příležitostí si castellónský klub vypracuje právě po jeho straně. Levante potřebují, aby se gólově chytili střelci a pak by se měli objevit v La lize i v příští sezoně. To platí buď pro Conga, Mancheva či Sergia Garcíu. Na poslední chvíly posílil castellónský celek i na místě brankáře, když přišel zkušený Pablo Cavallero (Vigo).

Nejlepší hráči: 1. Ettien, 2. Pinillos, 3. Celestini

Tip na umístění: 16.místo


14. GETAFE - 23 bodů
Zatím nad očekávání působí v La lize nováček z madridského předměstí - Getafe. Před startem ligy byl ohodnocen jako ekonomicky a kádrově nejslabší, výsledky tomu ale zatím neodpovídají. Celek má slušnou obranu, spoustu bodů vydřel po těsných vítězstvích na domácím hřišti. I přesto je stále jeden z vážných kandidátů sestupu. Klíčové bylo, že před sezonou nikdo důležitý neodešel za lepším, naopak se podařilo doplnit kádr o zkušeného Gallarda (Sevilla), či útočníky Rikiho (Real B) a Yordiho (Zaragoza). I tak ale Getafe v podstatě hrají se svým druholigovým kádrem. Obranu drží Argetinec Pernía, v záloze se prosazuje mladý Gabi, branky střílí Pachón, klíčovou postavou ofenzivy je zkušený Rumun Gica Craioveanu (38 let). Vrásky na čele trenérovi ale jistě dělá měsíční absence útočníka Rikiho, navíc když další forward Pachón musel na operace a je mimo hru do konce sezony. Proto byl na poslední chvíly získán alespoň Jaime Asensio z nižší ligy.

Nejlepší hráči: 1. Gica, 2. Pachón, 3. Mario Pernía

Tip na umístění: 19.místo


15. SAN SEBASTIAN - 22 bodů
S obavami hleděli na tuto sezonu v San Sebastianu. Odešlo totiž několik obránců ze základní sestavy. Schurrer, Kvarme, Potillon či Aranzábal a ještě navrch záložník Xabi Alonso. Nově zformované obraně se ale vcelku daří, a když připočteme dobrou formu útočníků Kovačeviče a zejména Nihata, má baskický tým po více než polovině sezony slušnou pozici do boje o záchranu. Hvězdou měl být navrátilec Mikel Arteta, ale postupně ztratil pozici ofenzivního záložníka a v lednu byl zapůjčen do Evertonu. Na jeho místě se pozvolna zabydluje Mikel Alonso (Numancia). Gólmana Westervelda, který odešel do Mallorcy, více než nahradil mladý španělský talent Asier Riesgo. Po dobrém startu sice trochu dochází San Sebastianu dech, peníze na posily baskický klub nemá, ale přesto by neměl chybět v první lize ani příští rok.

Nejlepší hráči: 1. Riesgo, 2. Nihat, 3. Kovačevič

Tip na umístění: 14.místo


16. SANTANDER - 21 bodů
Santander je ryze brejkové mužstvo. Letos však na hřištích soupeřů bodoval zatím jen třikrát a proto to zatím vypadá na boj o záchranu. Racing ale určitě myslel výše, zvláště když v létě téměř nikdo neodešel. Z opor jen brankář Ricardo zpět z hostování do Manchesteru utd., ale velmi dobře chytající Aouate do dokázal plně nahradit. Posily se příliš neprosadili, ať už to byli Aganzo (Real Madrid), Regragui (Ajaccio) či Parri (Valencia). Obrana v čele s kapitánem Moratónem byla příliš prostupná, proto přišel Brazilec Argel, do zálohy zase Mexičan Torrado. Pochvalu za dosud předvedenou hru zaslouží útok a dvojice Javi Guerrero s Benayounem. Pro jistotu je ještě přišel podpořit druholigový kanonýr Raúl Martín. Na hostování do Birminghamu odchází nevyužitý Nafti. Na poslední chvíly se ještě podařilo získat gólmana Antonia Rodrigueze Martineze (Huelva) a volného obránce Pabla Sierru. Odešli Marqués do b-týmu Atlética Madrid a Diego Mateo do Valladolidu.

Nejlepší hráči: 1. Aouate, 2. Javi Gurrero, 3. Benayoun

Tip na umístění: 15.místo


17. MALAGA - 21 bodů
Slabší sezonu zažívá i Malaga. Týmu chybí výraznější osobnost, záloha postrádá větší invenci, a tak to mají Wanchope s Amorosem v útoku hodně těžké. V létě Malaga ztratila nejlepšího střelce Salvu (Atlético), ale právě Brazilsko-kostarická dvojice ho dokázala nahradit. Příliš nechybí ani obránce Josemi (Liverpool). I tradičně chudý klub si může dovolit posily, a tak nyní přišli ještě brazilský útočník Baiano a na hostování z Betisu nepotřebný Tote. Zajímavé bude též sledovat výkonostní růst mladého krajního obránce Alexise Ruana (19 let), který se protlačil do základní sestavy. Nepodařilo se získat klasického tvůrce hry, což by mohl být problém, i tak by však Malaga na záchranu mít měla. Nepříliš využitý chorvatský obránce Leko se vrací z hostování zpět do Hajduku Split.

Nejlepší hráči: 1. Wanchope, 2. Amoroso, 3. Arnau

Tip na umístění: 17.místo


18. ALBACETE - 20 bodů
Holý boj o záchranu čeká také na Albacete. Jen dvě výhry v domácím prostředí, to je druhá nejslabší bilance po Mallorce. Pata tlačila v útoku, kde zůstala díra po odchodu hostujícího Arandy (Sevilla). Obrana zase utrpěla na celistvosti odchodem stopera Pabla (Atlético), už to není ten teamwork, který minulý rok trápil i silné soupeře. Důkazem je šest branek na Realu, kde se tým úplně sesypal. Celek se však podařilo vhodně doplnit a ten má svou sílu. Spolehlivý je gólman Gasperčič, v obraně nastupuje pravidelně hostující stoper Rubén (Real Madrid). Záložník Gaspar (Atlético) je zatím zraněný, ale jeho čas jistě přijde. Velkou posilou a nejlepším hráčem je Chilan Mark González (Universidad Católica), který může hrát kdekoliv na levé straně hřiště. Rychlost, technika i dobré centry, není divu že o něj mají zájem věhlasnější kluby. V útoku byl zatím dost osamocen Uruguayec Pacheco (Inter), teď jej přišel podpořit jeho krajan Nicolas Andrés Olivera a na hostování z Cagliary Uruguayec Horacio Peralta.

Nejlepší hráči: 1. Mark González, 2. Pacheco, 3. Gaspečič

Tip na umístění: 18.místo


19. REAL MALLORCA - 17 bodů
Také Mallorca má pověst brejkového mužstva, tu potvrdila, když už dvakrát venku zvítězila, ale žalostná bilance z domácích zápasů ji drží na samém chvostu tabulky. V létě odešli Eto´o (Barca), Colsa a gólman Leo Franco (oba Atlético) a to se muselo projevit. Seznam posil však dával naději na udržení pozic, ale většina z nich se příliš neprosadila. Stoper Patrick Múller už na Mallorce není, Correa s Westerveldem (z branky ho vytlačil Moyá) jen sedí na lavičce náhradníků. Venezulean Arango, Jorge López (Valencia) či Farinós (Inter) sice hrají ale oporami nejsou. Z nejhoršího tahá Mallorcu forward Luis García. Dokáže rozvrátit obranu soupeře a sám už dal sedm branek. Výsledky se nezlepšily ani s příchodem psa obranáře kouče Hectora Cúpera. Naštěstí mají na Mallorce dost peněz, a tak do jarních bojů o záchranu půjde celek posílen o obránce Marka Iuliana, záložníky De los Santose a Brazilce Felipe Mella a také hamburského střelce Bernarda Romea či dalšího forwarda Yoshita Okuba. Místo v útoku jim uvolnili Delibašič (Benfica - hostování) a Jesús Perera (Vigo - hostování).

Nejlepší hráči: 1. Moyá , 2. Campano, 3. Pereyra

Tip na umístění: 13.místo


20. CD NUMANCIA - 14 bodů
Poslední je zatím Numancia a týmu ze všeho nejvíc chybí spolehlivý střelec. Z úspěšného postupového týmu navíc před sezonou odešli gólman Luis (Zaragoza), Mikel Alonso (San Sebastian) či Culebras (Levante). Všechno hráči, jež se prosadili do základních sestav svých nových týmů. Jen 12 branek z 20ti zápasů, navíc žalostná bilance na hřištích soupeřů, kde Numancii získala jediný bod, to vše přikovalo nováčka ke dnu tabulky. V zimním přestupovém okně přišel do týmu na hostování mladý obránce Tarantino z Bilbaa. Příležitostného argentinského střelce Osoria přišel doplnit jeho krajan Silvio "Pulpo" González, útočník Lee Chun Soo (San Sebastian) se neprosadil, technik Tevenet gólové šance spíše připravuje. Ani Pulpovi branky by ale na záchranu stačit nemusely.

Nejlepší hráči: 1. Graff, 2. Osorio, 3. Otxoa

Tip na umístění: 20.místo



Tabulka:
1. FC Barcelona21163243:1451
2. Real Madrid21142537:1644
3. Valencia CF21107432:1837
4. Espanyol Barcelona21105626:2035
5. Sevilla FC21105623:2335
6. Villarreal CF2197535:1734
7. Real Betis2197530:2334
8. Athletic Bilbao2186732:2730
9. Atlético Madrid2185822:2029
10. Osasuna Pamplona2185831:3429
11. Deportivo La Coruňa21610530:3028
12. Real Zaragoza2184927:3228
13. Levante UD21741025:3325
14. Getafe CF21651021:2523
15. Real San Sebastian21641123:3022
16. Racing Santander21561019:3121
17. Málaga CF21631215:3021
18. Albacete Balompié2148918:2820
19. Real Mallorca21451221:3617
20. CD Numancia21351313:3614



Autor: Radek Nosil

Komentáře (50)

Přidat komentář
HOST*Brl

Dobré zhodnotenie. Len neviem ako to dopadne s Mallorcou.

Ešte dve prehry a zosypú sa tak, že im už ani Cúper nepomôže. Ale tomu asi slabšie rozumiem. Tipy na vypadnutie mi nikdy nešli.

Hlavné je aby ligu vyhrala Barca. Keď si tak prečítam hodnotenie obrany a zoberiem, že prišiel aj Albertini, začínam byť optimistom aj pre zápas s Chelsea. Ale žeby bol Ronaldinho až 3. najlepší hráč tímu? To že nestrieľa toľko gólov ako v minulej sezóne mu očividne uberá na popularite. Ale keď sa zoberú asistencie...

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho opravdu nehraje tak jak loni. A to mě v této situaci goly nezajimaji. Možná je trošičku z formy, možná byl loni ve velké formě a teď už to trochu opadlo. KAždopádně je furt opravdu vynikající a velká opora, která hraje i přes bolesti ( možná to je ten pravý důvod ) .

Reagovat
smazaný uživatel

Neda sa vzdy hrat perfektne.Ronaldinho hra stale super,aj ked mas pravdu,ze nieje az v takej forme.Proste je to super hrac a on sa este urcite zlepsi.V tom mate vyhodu.Ronaldinho stale napreduje-ved je este mlady a niektory nasi hraci su tak isto super,ale najlepsie roky uz maju za sebov,cize oni sa uz zlepsovat nebudu.Napr.Zidane,Figo,Carlos-predsa uz maju svoj vek.Som zvedavy ako bude vyzerat Real,ked tito odidu.

Reagovat
smazaný uživatel

věř tomu že jen lépe

Reagovat
HOST*el azulgrano

Ronaldinho je především dlouhodobě zraněný, přes týden skoro vůbec netrénuje a hraje pod práškama, přesto je fenomenální a pořád to bere v pohodě ( nebo že by to zdání dělal ten předkus? )

Má neuvěřitelnou smůlu na malé zranění-skoro každý zápas něco, momentálně má dva stehy na obličeji po posledním zápase

Hlavně ať to nepřehání, dlouhodobá absence by byl průser, je to bezkonkurenčně nejlepší fotbalista a největší technik co jsem kdy viděl, je to balzám se na něj dívat

Oleguer taky netrénuje, možná teď budou od začátku hrát Maxi s Albertinim

Reagovat
HOST*yarda

Hm, a co ho nechat třeba odpočinout? Nepřipadá vám to trochu sobecké? I třeba k Brazílii... Pokud by v tom pokračoval, tak by mohla klidně nastat ona dlouhodobá absence Já vím, že on sám chce hrát pořád, ale odsaď podsaď

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jak si napsal, vprvé řadě chce hrát on. Proč by to bylo od nás sobecké? Až nebude chtít hrát a bude se chtít léčit, tak ho nikdo nutit nebude. ale pokud hrát chce, tak ho snad enbudem nutit, ať nehraje.

Reagovat
HOST*el azulgrano

nedivil bych se kdyby ho nutili hrát, je to zkurvený byznys, vzpomeň si jak dopadl Ronaldo ve finále 98-zkolaboval v šatně. Doufejme že ví co dělá, přece rozdává radost všem, nejenom fanouškům Barcy

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem přesvědčený, že ON hrát chce. Jde to vidět na kadém jeho zápase, ať už se zraněním nebo bez, vždycky z něho srší ta chuť do hry. A kdyby jsme ho nutili, tak se to určitě pozná.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, mně šlo jenom o to, aby byl k dispozici i nároďáku, aby to pak neskončilo jako na MS 2002 (myslím obecně), kdy byli hráči vyždímaní z lig, pohárů a mezin.soutěží

Reagovat
smazaný uživatel

Je to napsáno přesně, ještě není nic rozhodnuto

Reagovat
smazaný uživatel

Prene tak.Hm,ten tip na 1.miesto-to sa mi velmi nepozdava.Ja by som tam dal niekoho ineho Ale to je len tip a ten nezvykne byt vzdy spravny

Reagovat
HOST*yarda

Hm, článek super, až na jednu drobnost. Kde autor vzal informaci, že Pavón překvapil PŘÍJEMNĚ? To je dost blbost, myslím, že právě proto není v základu, protože dělá hrubky velikosti sviní

Reagovat
smazaný uživatel

S tym suhlasim.Nikedy bohuzial fakt robi hrubky

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem asi přehnal, i když musím trvat na tom že je lepší než minulý rok

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to snad každej

Reagovat
smazaný uživatel

Celkom dobry clanok Trochu zvlastny tip na umiestnenie Espanyolu.Az na 10.miesto?To sa mi velmi nepozdava.Ja ich tipujem najhorsie na 8.miesto.

Reagovat
antimadrista

Ano,je to napsaný přesně 1.místo

Reagovat
smazaný uživatel

No myslel jsem,že vedle Puyola hraje spíš Marquez a řekl bych že je kvalitnější než Oleguer,ale to bude asi tím,že je zraněný Gerrard a Motta a Marquez tak hraje jako záložník.

No Valdez se važně hrozně moc zlepšil,ale kvality Buffona,Čecha.nebo Casillase a Canizarese nemá.Přirovnal bych ho tak k Hildebrandovi,nebo Didovi.

Nové rozestavení Realu v záloze je skvělé,takhle to mělo být už déle: nalevo Zidane ,střed Figo ,napravo Beckham ,def. záložník Gravesen

Reagovat
antimadrista

Máš pravdu v tom, že Marquez je lepší než Oleguer a že v obraně bude zas hrát,až se uzdravěj zraněný. Ale nesouhlasim stebou co se týče Valdese.Není pochyb,že v týhle sezoně je nejlepší a to musí uznat každej, kdo sleduje La Ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to není pravda. Valdes předvádí neuvěřitelné výkony a letos je jasně nejlepší ve Španělsku a ať se kdo chce zblázní z čecha asebevíc protože je Čech, je momentálně Victor ještě lepší. ( protože Petr se nemá až tak moc kde předvést, třeba chytá líp, ale nemá možnost to ukázat ) .

Reagovat
exmafie

Znáš ty vůbec jiného gólmana než Valdese???

Reagovat
HOST*Brl

Zubizarretu.

Reagovat
HOST*el azulgrano

Reagovat
HOST*yarda

Hm, já bych se nenamáhal, protože tohle mu nikdo nevymluví Stejně jako mně nikdo nevymluví, že ve Španělsku je nejlepší Iker (který bude prodlužovat kontrakt )

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt je to zbytocne.Prenho je proste naj.Valdes a urcite to nezmeni.Premna je samozrejme tiez naj Iker.

Reagovat
smazaný uživatel

Valdes letos chytá falt výtečně, tak nevím, co děláte. A jestli vy tvrdíte, že je Iker nej, tak je to stejné, jak když já tvrdím že Victor, tak nevím.

Reagovat
HOST*yarda

Takže domluveno

Reagovat
smazaný uživatel

ruku na to

Reagovat
HOST*el azulgrano

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nejvíce si vedení přeje cv létě posílito...Torrese Sice to moc nechápu, útočníků a mladých máme že ani nevíme co snima, ale nezlobil bych se.

Reagovat
HOST*yarda

A to za něj vypláznete 60 mega

Reagovat
smazaný uživatel

No já to taky vůbec nechápu Ale prý se cosi mluví o Saviolovi s Riquelmem, jako výměna, ale to se mi taky nezdá, stejkně bychom hrozně moc dopláceli.

Reagovat
HOST*Brl

Útočník je to super, len nemá efektivitu ako Sheva a iní. Ale ak ju zlepší, môžu sa súperi triasť. Čo viem má za zápas vždy 2 - 3 čisté šance. Ale s tým nakupovaním je to divné. Doteraz to bolo dobré pamätali sme na všetky posty, ale akosi sa to začína podobať na Real.

Reagovat
Mr.Jindros

Nezlobil ? Mě to příde jako velké mrhání peněz. Se snad chcete vyrovnat Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

To mně taky, zbytečně moc peněz na zaplněný post.

Reagovat
HOST*el azulgrano

tak Marquéz bude v neděli proti Atletiku hrát i když ho povolali do nároďáku

Reagovat
HOST*yarda

Radujte se Galicijci všeci! Depor má prý příští sezónu trénovat Del Bosque (Ach jo )

Reagovat
smazaný uživatel

Kde si sa to dozvedel?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, no tak občas si něco přečtu Tohle konkrétně myslím na Marca.com. Nicméně na oficiálním situ Deporu nic není...

Reagovat
smazaný uživatel

Torres: "Si me fuera de aquí, iría al Barça" sakra z toho jsem fakt mimo, nechci, aby se za něho utratilo tolik peněz, ale zas Torres...

Reagovat
HOST*Mára

dík tomu fakt rozumim (přelož to prosim tě).

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo hlavně pro yardu, ten umí dobře

"Pokud odejdu ( odtud ), tak půjdu do Barcelony." Bylo to spíš myšleno, že buď půjde do zahraničí, nebo do Barcy. Ale žádný jiný ( a speciálně Real ) klub ve Španělsku nemá šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takovou prosbičku. Nechtěli byste sem umístit tenhle smajlík:(ten odkaz je jen na smajlík, takže to snad můžu )

http://kompost.wz.cz/forum/images/smiles/icon_confused.gif

Byl bych Vám moc vděčný. Jinak smajlíky neměnit, jsou super.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten smajlik je fakt super!!!Ja by som ho tu tiez dal.

Reagovat
Mr.Jindros

Já bych jsem dal Spawna, tenhle nezapadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Je takový neutrální.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden smajlík vám nic neudělá, na obou stranách vedle smajlíku je ještě dost místa na jeden emotikon.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele