LA LIGA PREVIEW - 28. KOLO

31.03.2007, 16:47, aktualizováno 01.04.2007, 10:53
Previews
Po čtyřech sobotních je tu zbylých šest nedělních utkání španělské nejvyšší soutěže. Včera vyhrály Valencia a Barcelona, na tahu jsou tak Real Madrid a Sevilla, tahostuje v Pamploně, Real zajíždí do Viga...







Real Betis - Athletic Bilbao (neděle 00:00)
Betis v minulém kole ukončil svou téměř dva měsíce trvající sérii bez porážky, i proto bude teď chtít bodovat na plno. Nebude se však moci spolehnout na domácí prostředí, kvůli incidentu ze čtvrtfinále Copa del Rey totiž má zavřený stadion a tak zápas s nepříjemným Villarrealem odehraje na stadionu La Cartuja, který byl vybudován pro atletický světový šampionát a má kapacitu 60 000 míst. Betis bojuje o záchranu a stále nemá nic jistého. Trenér Luis Fernandez se v předehrávce 28. kola bude muset obejít bez Pancrateho a Sobise.

Villarreal je na tom o šest bodů lépe, stejná porce mu pak chybí k příčkám zajišťujícím evropské poháry. "Hrát na La Cartuja nás favorizuje, je to velký stadion a tribuny jsou daleko od hřiště. Této výhody chceme využít," říká záložník Senna. Jeho kolega ze středové formace Robert Pires si v mnulém kole konečně odbyl svůj debut ve žlutém dresu. Manuel Pellegrini bude postrádat hned pětici fotbalistů - zraněné Nihata, Alessia Tacchinardiho, Javiho Ventu a Quique Alvareze a vykartovaného Caniho.
Pravděpodobné sestavy: Real Betis: Doblas - Ilic, Juanito, Rivas, Fernando Vega - Assunçao, Rivera - Capi, Fernando, Edu - Robert  Athletic Bilbao: Viera - Josemi, Fuentes, Cygan, Jose Enrique - Senna, Josico, Matías fernández, Marcos - Tomasson, Forlán 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.10
Tip eurofotbal.cz: 0
Real Valladolid - Osasuna Pamplona (neděle 00:00)
Důležitý záchranářský souboj se odehraje na stadionu Anoeta, kde poslední tým tabulky San Sebastian přivítá šestnácté Levante. Domácímu týmu se před přestávkou podařilo nasbírat čtyři body ve dvou utkáních a dodal si tak jisté naděje na setrvání v soutěži. Levante po dvou prohrách minulé kolo alespoň vydřelo bod na Espanyolu, a tak San Sebastian ztrácí před dnešním vzájemným duelem na valencijský klub deset bodů.

Domácí veterán Savio před utkáním určil jednoznačný cíl, a to vítězství. "Bod by pro nás nic neřešil, musíme vyhrát. Zaprvé kvůli situaci, ve které jsme a potom, utkání ubývají a už jich zas tolik nezbývá. Nejsem naivní, ale počítám s podporou našich fanoušků," ví, jaká je situace záložník Savio. Trenér San Sebastianu Miguel Angel Lotina se bude v utkání muset obejít bez Labaka a Skouba a doufá, že přestávka pomohla jeho svěřencům v nabrání sil na tuhý boj o záchranu. "Nabrali jsme kyslík, tým je dobrý a hráči mají mezi sebou dobré vztahy, ale nebude to snadné utkání," tuší Lotina. Minulé utkání porazil domácí celek Mallorku 3:1 a do listiny střelců se po dlouhých 14 měsících zapsal kdysi obávaný střelec Darko Kovačevič a hned také doufá v další: "Moc bych byl rád za další gól, který bych vstřelil a pomohl tím týmu, aby se zvedl."

Levante si značně zkomplikovalo život, když v posledních utkáních z možných patnácti bodů získalo jen tři. Hostujícímu celku se uzdravil kanonýr Salva Balista, který měl svalové zranění.
Pravděpodobné sestavy: Real Valladolid: Bravo - Gerardo, Mikel González, Víctor López, Garrido - Garitano, Aranburu, Xabi Prieto, Savio - Kovacevic, Diaz de Cerio.   Osasuna Pamplona: Molina - Manolo, Álvaro, Alexis, Courtois - Zé María, Camacho, Tomassi, Kapó - Riga, Salva. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Tip eurofotbal.cz: 0
UD Almería - FC Barcelona (neděle 00:00)
Těžký zápas bude čekat Valencii, která dvě utkání za sebou nevyhrála a dokonce minulé kolo po šesti výhrách v řadě na domácím stadionu prohrála se Santanderem. Zato Espanyolu se daří, posledních šest utkání nepoznal smutek z porážky a navíc postoupil do čtvrtfinále poháru EUFA, kde jej čeká portugalská Benfica. Reprezentační přestávka šla k duhu oběma celkům. Espanyol si potřeboval odpočinout po mnoha zápasech bez pauzy a Valencie mohla nabrat ztracenou herní formu a také doléčila zraněné hráče – Vicenteho a Gavilána, na druhou stranu přišla o důležitého hráče, Fernando Morientes se zranil a bude mimo hru tři až čtyři týdny. Promarodí tedy i boje v milionářské Lize mistrů s Chelsea. Kvůli prestižnímu středečnímu se také čekají změny v sestavě Los Ches, na stoperovi by měl vedle Ayaly nastoupit Moretti a do zálohy se posune Albiol, odpočine si tedy kapitán Albelda a také obránce Miguel, který má v nohách dva těžké duely za Portugalsko a navíc měl v týdnu problémy se zády. Chybět bude stále zraněná dvojice Edu, Regueiro a také rebel Navarro, který si nezahraje soutěžní utkání půl roku.

Trenér Ernesto Valverde může v utkání počítat se službami Pabla Zabalety, který se vrací po zranění, naopak chybět bude obránce David García. Pikantní bude souboj pro záložníka Rufeteho, který se vrací zpět na Mestallu, poté, co tu vyhrál v lize dva tituly a pohár UEFA. "Bude to pro mě zvláštní utkání, protože jsem tu strávil několik výborných sezon. Jestliže já dám branku, nebudu ji slavit z úcty pro klub a fanoušky, ačkoli je to někdy těžké ukočírovat emoce," vysvětlil Rufete. Kapitán Tamudo na tiskové konferenci mluvil především o aktuální formě, soupeři a také o poháru UEFA."My jsme měli v nedávné době dobré výsledky na cizím hřišti a jsem přesvědčen, že můžeme i na Mestalle vyhrát. Oni prohráli s Racingem a nebudou chtít doma znovu prohrát a tak to bude pro nás těžké a tvrdé utkání. Byli jsme unaveni z mnoha zápasů před reprezentační přestávkou, nemáme široký kádr a hráli jsme náročné zápasy v poháru UEFA, ale teď jsme si mohli dobít baterie a jsme natěšeni do dalšího duelu," rozpovídal se desetigólový střelec Tamudo.
Pravděpodobné sestavy: UD Almería: Cañizares - Curro Torres, Ayala, Moretti, Del Horno - Joaquín, Albiol, Marchena nebo Viana, Vicente - Angulo, Villa.  FC Barcelona: Kameni - Lacruz, Torrejón, Jarque, Chica - Rufete, Moisés Hurtado, De la Peña, Riera - Luis García, Tamudo. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.30
Tip eurofotbal.cz: 02
Espanyol Barcelona - Real Mallorca (neděle 00:00)
V jednom ze šlágrů kola přivítá Barca na svém stadionu nebezpečné Deportivo. Domácí mají jasný cíl a tím jsou tři body, které by je mohly odpoutat od dotírající Sevilly, a nastartovat tak Katalánce k definitivnímu útoku na titul. Naopak La Coruňa má víceméně po starostech, po dvou porážkách dokázala vyhrát nad Getafe, čímž zvýšila náskok před momentálně sestupovým Bilbaem na propastných deset bodů. Pohárové pozice jsou přitom také v nedohlednu.

Obhájce titulu se bude muset obejít bez Portugalce Deca, který má stop za karty a navíc ještě zlomený prst na ruce. Další absence už jsou spíše taktického rázu. Rafael Márquez se nestihl vrátit z reprezentačního srazu dostatečně včas na přípravu, na Saviolu a Ezquerra nezbylo místo. V útoku se tedy rýsuje jasná "R.E.M." sestava s Ronaldinhem na levé straně, Eto'oem na pozici hrotového útočníka a Messim na straně pravé. A je to právě forma dvou posledně zmíněných, která by měla v Barceloně hrát klíčovou roli. Oba se totiž již zcela uzdravili ze svých zranění, což dokázali ve dvou posledních zápasech. Nejdříve Messi zničil obranu Realu Madrid třemi góly, a zajistil tak dostačující odstup pěti bodů mezi oběma celky (a to přesto, že Barca hrála více než poločas o desíti) , aby o týden později odehrál své galapředstavení Samuel Eto'o, jenž dvěma góly v prvním poločase potopil Huelvu. Do sestavy Barcelony se po delší pauze vrací záložník Thiago Motta, po odpykání trestu také obránce Oleguer.

La Coruňa je dvanáctá, ale rozhodně si nestěžuje. Hrozba sestupu je minimální a mladý tým slibuje zářivou budoucnost. V zápase s Barcelonou to však nebude mít vůbec snadné. Už jen proto, že k dispozici nebude vykartovaný Javier Arizmendi, nejlepší střelec mužstva. Nahradit by ho měl Riki, připravený bude také Adrián López. Do sestavy by se měl vrátit barcelonský odchovanec Verdú, čímž trenér Joaquín Caparrós změní celý systém. Od začátku roku 2007 totiž jeho svěřenci nastupovali vždy v rozestavené se dvěma útočníky, tentokráte se ale navrátí k systému 4-2-3-1, ve kterém by měl po levé straně lítat další barcelonský odchovanec Cristian Hidalgo, stranu pravou bude mít na starosti Estoyanoff, který si minulý zápas odpykával karetní trest. Další novinkou by mělo být nasazení Kanaďana De Guzmána, který nahradí Gonzálese a ve dvojici defenzivních záložníků doplní Juana Rodriguéze.
Pravděpodobné sestavy: Espanyol Barcelona: Valdés - Zambrotta, Thuram, Puyol, Sylvinho - Edmilson, Xavi, Iniesta, Messi - Ronaldinho, Eto'o.  Real Mallorca: Aouate - Coloccini, Lopo, Andrade, Capdevila - De Guzmán, Juan Rodríguez - Estoyanoff, Verdú, Cristian - Riki. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.25 - 10.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Recreativo Huelva - Real Murcia (neděle 00:00)
Getafe už pět zápasů v řadě nevyhrálo a pomalu ztrácí naději na historický úspěch v podobě účasti v Poháru UEFA. To Zaragoza je na tom lépe, v pěti posledních zápasech získala tři vítězství a dvě remízy a v tabulce je na pátém místě s jednobodovou ztrátou na Valencii. Trenér Azulones Bernd Schuster na tiskové konferenci řekl: "Nejen kvůli posledním pěti utkáním, ale také kvůli tomu, že hrajeme na domácím stadionu, chceme vyhrát, ale čeká nás velmi silný soupeř." Dále upozornil na sílu jednotlivých hráčů Zaragozy. "S rychlými útočníky, jako jsou Diego Milito, Sergio García a Ewerthon, mají ohromnou útočnou sílu a k tomu se přidávají výborní záložníci Pablo Almar a Albert Zapater, tato dvojice je opravdu fenomenální."

Za poslední neúspěchy menšího madridského klubu může především koncovka, dvě branky v pěti utkání je opravdu málo. V utkání nemůže Schuster počítat se službami obránce Cosmina Contry a záložníka Fabia Celestiniho, oba jsou vykartovaní. Jeho protějšek Fernandez má k dispozici téměř kompletní kádr, chybět budou jen náhradníci Cuartero a Aranzábal. "Mají výborného brankaře Roberta Abbondanzieriho, který nemá mnoho slabých stránek. Nesmíme na to myslet a musíme být optimističtí a věřit, že skórujeme," podotkl útočník hostujícího celku Sergio García.
Pravděpodobné sestavy: Recreativo Huelva: Abbondanzieri - Cortés, Alexis, Belenguer, Paredes - Mario Cotelo, Casquero, Alberto, Nacho - Manu, Güiza.   Real Murcia: César - Diogo, Sergio Fernández, Gabriel Milito, Juanfran - D'Alessandro, Celades, Zapater, Aimar - Sergio García, Diego Milito.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.80
Tip eurofotbal.cz: 0
Getafe CF - Racing Santander (neděle 00:00)
Atlético Madrid, které získalo jen 8 bodů z posledních 24 možných, hostí Mallorcu, která se v nejvyšší soutěži ještě stále musí obávat o holé přežití, jelikož náskok na momentálně sestupový Athletic je dosažitelných 6 bodů.

To domácí mají jiné starosti, v tuto chvíli drží pozice pro postup do Poháru UEFA, stále se však ještě nevzdali možnosti na získání mnohem lákavějšího postu v předkole Ligy Mistrů. Přestože se Atléticu v posledních zápasech nedaři, stadión Vicente Calderóna je stále nedobytnou tvrzí, Los Rojiblancos tam neprohráli již sedm zápasů. K prodloužení série by měli pomoci navrátilci Antonio López a Pablo Ibaňéz, naopak mimo hru jsou Maniche, Maxi Rodríguez, Martin Petrov, Miguel a Valera. Díky těmto absencím se ke slovu opět dostane mladý Gabi, jenž doplní Luccina ve dvojici defenzivních záložníků. V útoku nastoupí dvojice Torres - Aguero.

Výhra Mallorcy se zdá nepravděpodobná. Tým letos dvakrát po sobě ještě nevyhrál a od 14. ledna, kdy senzačně zdolal Sevillu, se nedočkal ani jednoho vítězství mimo svůj stadión. Chybět navíc bude nejlepší střelec mužstva Jankovic a také obránce Valera s Jordim Lópezem. Velkou novinkou v nominaci týmu z Baleárských ostrovů je Oscar Trejo. Bývalý hráč Bocy Juniors je ve svých devatenácti letech velkým příslibem.
Pravděpodobné sestavy: Getafe CF: Leo Franco - Perea, Pablo, Zé Castro nebo Eller, Antonio López - Galletti, Gabi, Luccin, Jurado - Fernando Torres, 'Kun' Agüero.  Racing Santander: Moyá - Héctor, Nunes, Ballesteros, Navarro - Jonás, Pereyra, 'Caño' Ibagaza, Tuni - Arango, Víctor 
Tip eurofotbal.cz: 1
Valencia CF - Sevilla FC (neděle 00:00)
Baskický celek je společně s Realem Madrid a Barcelonou jediným klubem, který nikdy nesestoupil z nejvyšší španělské soutěže, avšak Athleticu hrozí sestup, v nedávné době ještě nemyslitelné, realita je jasná. Bilbao je na sestupovém osmnáctém místě a můžou zato hlavně výsledky na San Mamés, kde Athletic z třinácti zápasů nasbíral jen devět bodů. Pro Basky nehraje ani los, jen těžko se budou body sbírat s takovými protivníky, jako jsou Valencie, Espanyol, Sevilla či Real Madrid, nemluvě o dnešním duelu proti Santanderu.

Domácí tým oproti Bilbau doma body neztrácí, o čemž svědčí pět výher a jedna remíza z posledních šesti utkání na El Sardineru. Trenér Santanderu Miguel Angel Portugal je nadšen z osmé příčky v tabulce a momentální formy (Racing v pěti posledních utkání třikrát zvítězil a dvakrát remizoval). "Jsme v dobré pozici a já i mí hráči jsme šťastni, ale stále musíme bojovat, protože věci se můžou v této lize měnit hodně rychle. Musíme pokračovat v naší práci," raduje se trenér. Portugalovi bude v utkání chybět vykartovaný Lionel Scaloni. Jeho protějšek Manu nominoval k utkání Urzaize, třebaže trpí tento týden chřipkou. Sarriehi a Aduriz budou v utkání chybět.
Pravděpodobné sestavy: Valencia CF: Toño - Pinillos, Rubén, Garay, Cristian Fernández - Balboa, Vitolo, Colsa, Serrano - Muanitis, Zigic.   Sevilla FC: Aranzubia - Expósito, Prieto, Amorebieta, Javi González - Iraola, Murillo - Etxeberria, Javi Martínez, Gabilondo - Urzaiz.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55
Tip eurofotbal.cz: 1
Atlético Madrid - Levante UD (neděle 00:00)
Nástic přivítá na horké katalánské půdě v Tarragoně Recreativo Huelva, které bude chtít dát zapomenout na nepovedené vystoupení z minulého kola, kdy obdrželo na domácím hřišti čtyři góly od Barcelony. Domácí v posledním kole také prohráli, ale na Santiago Bernabeu odvedli více než slušný výkon a přestože hráli prakticky celý zápas o deseti, dokázali dlouhou dobu svého bohatšího soupeře přehrávat, aby nakonec doplatili na nedostatek sil.


Huelva už pět kol neopustila sedmou příčku, nicméně pokud si bude chtít tuto pozici držet i nadále, tři body se zdají být nutností. Pohárové šesté místo je přitom vzdálené jen na dva body. Recreativo se ve svém jubilejním stém zápase v nejvyšší soutěži bude taktéž muset obejít bez celé řady opor. García Toral nemůže počítat s Cazorlou, Betem, Polim, ani s Javi Guerrerem.
Pravděpodobné sestavy: Atlético Madrid: Bizzarri - Calvo, Matellán, Serrano, Marco - Campano, Chabaud, Morales, Portillo - Pinilla, Rubén Castro.  Levante UD: López Vallejo - Merino, César Arzo, Mario, Dani Bautista - Juanma, Jesús Vázquez, Rafa Barber, Aitor - Uche, Sinama Pongolle. 
Tip eurofotbal.cz: 0
Deportivo La Coruňa - Real Madrid (neděle 00:00)
Real Madrid zajíždí na půdu Celty Vigo a pokud si chce udržet šance na mistrovský titul potřebuje zvítězit. Domácí jsou ale namočeni do bojů o záchranu a za výhrou půjdou i oni. Real má stále řadu zraněných, když na marodce jsou Beckham, Raúl Bravo, Miňambres, Reyes a Roberto Carlos. V trestu je Cannavaro, po karetním trestu se naopak vrací Ramos. Po zranění se do kádru vrací Gago a také po šesti měsících Cicinho. Mladý Brazilec si tenkrát v utkání s Betisem poranil koleno a nyní již bude kouči Capellovi k dispozici. Real má navíc soupeři co oplácet, vždyť s ním ze začátku soutěže na domácím hřišti prohrál. Venku se ale Merengues daří více. K utkání se vyjádřil kouč Capello: "Mnozí říkají, že jsme favorité, ale přestože mají problémy v domácím prostředí, tak se budou snažit hledat odpověď. Zápas nebude snadný a jelikož jsme první zápas prohráli, budeme se snažit o odplatu. Jestliže chceme vyhrát ligu, musíme vyhrávat zápasy. Každý další je pro nás jako finále." Celta ale v domácím prostředí letos vyhrála jen jediný zápas. Kouč Vázquez proto začal v posledních zápasech na hrot vedle Baiana stavět také Bamoga. Galicijci mají na Bulbao, které okupuje třetí příčku od konce nahráno jediný bod. Kouč Fernando Vázquez připoměl výhru svých svěřenců nad Realem zkraje sezony, ale zároveň připustil, že neví jak bude Real v tomto zápase hrát. "Je obtížné se připravit, protože Madrid se mění zápas od zápasu. Nevím jestli předvede dobrý výkon jako na Nou Campu, nebo ten špatný jako doma proti Gimnásticu. Je nemožné odhadovat" řekl. V trestu jsou Pablo García s Cannobiem, po zranění není zcela fit Iriney. Naopak do sestavy se vrátí Oubiňa s Contrerasem.
Pravděpodobné sestavy: Deportivo La Coruňa: Pinto - Angel, Contreras, Lequi, Placente - Gustavo López, Iriney, Borja Oubiña, Nené - Bamogo, Baiano  Real Madrid: Iker Casillas - Míchel Salgado, Sergio Ramos, Helguera, Torres - Diarra, Gago, Guti, Raúl - Higuaín, Van Nistelrooy 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.35 - 1.80
Tip eurofotbal.cz: 1
Villarreal CF - Real Zaragoza (neděle 00:00)
Sevillu čeká na závěr sezony boj o historické treble, když si celek dělá zálusk na ligový titul, obhajobu Poháru UEFA a také o domácí pohár. Náročný los začíná cestou do Pamplony a je oslabený. Do Navarry vůbec necestují Palop, Daniel Alves, Renato a Adriano. Kanouté se sebezapřením přestože i on má zdravotní problémy. Sevilla je společně s Barcou na čele tabulky, oba týmy nasbíraly 53 bodů. Útočník Keržakov, který zatím stihl od lednového přestupu tři góly, myslí na nějakou trofej:"Ve své kariéře jsem ještě nikdy nic nevyhrál, chci trofej, ale nevybírám si kterou z nich bych raději. Na vítězství myslíme v každém zápase a pak je snažší třeba i vyhrát ono treble." Záložník Maresca dodal:"Ještě jsme nic letos nevyhráli, ale když budeme tvrdě pracovat, věříme že dostaneme ligový titul do Sevilly."

I Osasuna je stále ve hře v poháru UEFA, ale v lize se v posledních zápasech tabulkou spíše propadá. Všichni ale doufají, že po posledních zápase, kdy Osasuna přehrála vysoko rivaly z Bilbaa, nastává obrat k lepšímu. Kouč Ziganda postrádá pro zranění čtyři hráče. Jsou to Delporte, Nekounam, Puňal a Josetxo, zatímco Cuellar a Soldado jsou v trestu. Po zranění jsou ale připraveni Webó, Valdo a Miloševič.
Pravděpodobné sestavy: Villarreal CF: Ricardo - Javier Flaño, Cruchaga, Miguel Flaño, Corrales - Erice - Juanfran, Muñoz, Raúl García, David López - Webó  Real Zaragoza: Cobeño - Hinkel, Javi Navarro, Escudé, Dragutinovic - Jesús Navas, Martí, Poulsen, Puerta - Luis Fabiano, Kanouté 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.25 - 1.95
Tip eurofotbal.cz: 0

Autor: Milan Kopal, Petr Kilian, Tomáš Pavlík / soccernet.com, marca.es

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na Espanyol je pěkný kurz.

Reagovat
HOST*

Tutovka.

Reagovat
-Kopy-

Na Deportivo je pěkný kurz

Reagovat
smazaný uživatel

Na San Marino bývá taky pěkný kurz...

Reagovat
HOST*Tavo

A k čemu je ti dobrej kurz, když Depor nevyhraje?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele