LA LIGA PREVIEW - 17. KOLO (NEDĚLE)

06.01.2007, 18:45
Previews
Po třech sobotních zápasech si v neděli svou soutěžní premiéru v roce 2007 odbude i zbylá čtrnáctka pelotonu Primera Division. Atraktivní duely budou k vidění na Riazoru a El Madrigalu, o záchranu se zase na Mallorce bude prát Bilbao a proti Santanderu Levante. Barcelonu čeká těžký zápas na půdě neinkasujícího Getafe, Betis přivítá venku silnou Celtu a Espanyol nevyzpytatelnou Huelvu...

Getafe - FC Barcelona (17:00, rozhodčí Alfonso Pérez)
Barcelona si na hřiště Getafe přijede napravit nepovedený dojem ze závěru roku 2006, kdy prohrála ve finále klubového MS a následně přišla rovněž o vedení v Primera Division. Jenomže na madridském předměstí ji čeká hodně složitý úkol, tím spíše, když se bude muset obejít bez spousty hráčů základní sestavy. Franku Rijkaardovi budou chybět distancovaní Ronaldinho s Dekem, hrát určitě nebudou ani zranění Samuel Eto'o, Lionel Messi, Lilian Thuram a Gianluca Zambrotta. Těmito sedmi jmény výčet možných absencí nekončí, otazník visí rovněž nad starty Oleguera, Giovanniho van Bronckhorsta a Thiaga Motty. "Máme hodně zraněných hráčů, ale každý ví, že i tak jsme hodně silní a jsme schopní vyhrát takovéto zápasy. Máme spoustu kvalitních fotbalistů, kteří jsou schopní kdykoliv někoho nahradit," věří v sílu kolektivu Eidur Gudjohnsen. Tomu by v útoku katalánského klubu měli sekundovat Ludovic Giuly a Santiago Ezquerro, další variantou je pak uzdravený Saviola.

V Getafe jsou letos v módě zápasy s minimem branek. Tým Bernda Schustera se soustředí především na obranu, výsledkem čehož je pouze šest vstřelených a dva inkasované góly před domácím publikem. Stejné to je i v bilanci celé ligy - v zápasech Getafe padlo pouhých 22 branek. K větší střelecké potenci by měla přispět zimní posila, lotyšský útočník Maris Verpakovskis. "Nemůžeme se v tomhle zápase ohlížet jenom na zisk jednoho bodu. Budeme hrát před našimi fanoušky a za vítězstvím půjdeme stejně jako v utkání proti Realu," připomněl trenér Bernd Schuster triumf nad městským rivalem. Německý kouč v utkání proti Barceloně nebude moci nasadit vykartované Francisca Casquera a Davida Cortese.

Pravděpodobné sestavy - Getafe: Abbondanzieri - Contra, Belenguer, Alexis, Paredes - Redondo, Casquero, Celestini, Nacho - Verpakovskis nebo Manu, Güiza. Barcelona: Valdés - Belletti, Puyol, Márquez, Sylvinho - Edmílson, Xavi, Iniesta - Giuly, Ezquerro nebo Saviola, Gudjohnsen.



Betis Sevilla - Celta Vigo (17:00, rozhodčí Pérez Lima)
Betis vstoupil do nového roku s novým trenérem. Zkušený kouč Irureta nebyl schopen vyladit tým na vítěznou vlnu, a tak dalším, kdo se o to pokusí, je Luis Fernandez. Proti však bude stát venku velmi úspěšný tým Celty Vigo. Irureta byl odvolán, přestože v posledním zápase zdolal jeho celek Gimnastic Tarragonu. Betis je v sestupovém pásmu a v lednu jej čeká těžký los, když hraje mimojiné s Barcelonou a Valencií, s Realem Madrid zase v Královském poháru. Bývalý kouč Bilbaa a Espanyolu je přesto pozitivní a odmítá se bavit o případných lednových posilách. To až tehdy, pokud nějací hráči opravdu přijdou.

Celta Vigo zase vyhrála v posledních osmi utkáních na hřištích soupeře celkem čtyřikrát, prohrála pouze jednou, a to s Realem Madrid. Situaci jí ale komplikuje marodka, když do hry nezasáhnou George Lucas, Jonathan Aspas, Pablo Contreras, Santos Iriney a Borja Oubiňa. Největším problémem je podle kouče Jesúse Vázqueze střed zálohy, kde chybějí právě Iriney s Oubiňou.

Pravděpodobné sestavy - Betis: Contreras - Miguel Ángel, Arzu, Juanito, Fernando Vega - Vogel, Assunçao, Sobis, Capi - Edu, Fernando. Celta: Pinto - Angel, Tamas, Lequi, Placente - Pablo García, Jonathan Vila - Gustavo López, Canobbio, Nené - Baiano.



Levante - Racing Santander (17:00, rozhodčí Pérez Lasa)
Důležitý krok k záchraně může již zítra udělat Santander, který zavítá na půdu Levante a v případě vítězství by zatím prvnímu nesestupujícímu týmu odskočil již na rozdíl devíti bodů. Racing může po dlouhé době vyhrát tři ligové zápasy v řadě. Na konci loňského roku zdolal Mallorku a Villarreal, a pokud by se mu podařilo vybrat hnízdo Levante, navázal by na svůj kousek z roku 2004, kdy postupně porazil Numancii, Mallorku a Zaragozu. Trenér Miguel Angel Portugal se v Levante bude muset obejít bez služeb Luise Fernandeze, Joseho Moratona, Felipeho Mela a možná také Rubena Gonzaleze.

Santander může, zato Levante musí. Nováček soutěže se pohybuje těsně nad pásmem sestupu a ve zbytku sezóny ho čekají záchranářské práce. Nedělní duel je navíc na dlouhou dobu poslední z kategorie těch lehčích, pokud tedy tak můžeme mluvit, v dalších čtyřech kolech totiž na Levante čekají Valencia, Bilbao, Sevilla a Real Madrid. Trenér Juan Ramon Lopez Caro svůj tým naposledy dovedl k výhře před více jak dvěma měsíci. Proti Santanderu mu budou chybět zranění Cesar, Sylvain N'Diaye, Ian Harte, Carmelo, Albert Meyong Ze a Peguy Luyindula a distancovaný Laurent Robert.

Pravděpodobné sestavy - Levante: Molina - Descarga, Alvaro, Alexis, Rubiales - Ettien, Camacho, Berson, Courtois - Nino, Riga. Santander: Toño - Cristian Álvarez, Rubén nebo Oriol, Garay, Pinillos - Scaloni, Vitolo, Colsa, Serrano - Munitis, Žigič.



Real Mallorka - Athletic Bilbao (17:00, rozhodčí Pérez Burrull)
Dva sestupem ohrožené týmy se utkají na Son Moix, kde domácí Mallorka přivítá Athletic Bilbao. Oba celky se sice prozatím usídlily na místech zaručující setrvání v nejvyšší soutěži, avšak od sestupové zóny je dělí pouze čtyři, respektive dva body. To je nepříjemná skutečnost zvláště pro domácí Mallorku. Tým z Baleárských ostrovů se totiž po slibném rozjezdu začal propadat a za jeho přiblížení se k dolním patrům tabulky může především předvánoční série osmi zápasů, ze kterých dokázali svěřenci Gregora Manzana vytěžit jen jedinou výhru. Zkušený padesátiletý lodivod se ovšem i přesto opírá o plnou podporu vedení, které se s ním dohodlo na prodloužení smlouvy až do roku 2008. Svou roli přitom jistě sehrálo i předchozí působení v klubu, když v roce 2003 dovedl Mallorku senzačně k vítězství v Copa del Rey. Letos jsou však cíle naprosto odlišné, úkolem je udržet nejvyšší soutěž a výhra v zítřejším zápase by mohla být klíčová.

Nicméně to stejné platí i pro Bilbao. Baskický tým zatím zažívá naprosto opačný průběh sezóny než Mallorca. Po katastrofálním nástupu se už už začínalo zdát, že první sestup v historii klubu je prakticky hotovou věcí. Ale poté byl na pozici hlavního trenéra jmenován Jose Manuel Mane. Ten sice zatím vedl svůj nový tým pouze ve čtyřech zápasech, během nich ale dokázal získat velmi slušných sedm bodů a vytáhl Basky na šestnáctou, tedy nesestupovou příčku. Hosté budou mít také o jednu motivaci navíc, jelikož byli v letošním Copa del Rey vyřazeni právě klubem z Mallorky. "Určitě se budou chtít pomstít a nic nám nedají zadarmo," varuje i domácí trenér Manzano, který nezapomněl pochválit svého oponenta na trenérské lavičce: "Bilbao je pod vedením Maneho úplně jiný tým, který začíná nabývat čím dál tím větší sebedůvěry."

Domácí budou postrádat suspendovaného Ballesterose, nicméně mnohem důležitější zprávou se zdá být návrat Ariela Ibagazy, který se již dal plně dohromady po svém svalovém zranění. Na druhé straně Bilbao se bude muset obejít bez brankářské jedničky Lafuenteho, zotavujícího se ze zranění oka, a také bez dalších dlouhodobě zraněných - Tika a Pabla Orbaize.

Pravděpodobné sestavy - Mallorka: Moyá - Varela, Ramis, Nunes, Fernando Navarro - Jonás, Pereyra, Ibagaza, Jankovic - Arango, Víctor. Bilbao: Aranzubia - Expósito, Prieto, Sarriegi, Casas - Murillo, Iraola, Javi Martínez, Yeste, Gabilondo - Urzaiz.



Espanyol Barcelona - Recreativo Huelva (17:00, rozhodčí Iturralde González)
Ve formě hrající Espanyol přivítá na svém hřišti jedno z největších překvapení dosavadního průběhu ligy - tým Recreativo Huelva. Letošní nováček ztrácí pouhopouhé dva body na místa zaručující Pohár UEFA, přičemž jeho soupeř se nachází o další tři body vzadu. To podstatné pro oba celky je však dostatečná vzdálenost od míst sestupových.

Na sestup tipovaná Huelva si dokázala připsat tři body v mnoha velmi těžkých zápasech a překvapila již nejednoho favorita. Připomeňme například porážku Valencie či drtivou výhru 3:0 na hřišti Realu Madrid. I díky těmto úspěchům se zdá být hrozba sestupu zažehnána, ztratit dvanáctibodový náskok by totiž byl velký hřích. Lepší postavení v tabulce jistě hostům dodává dostatek sebedůvěry, nicméně dobrá forma Espanyolu z posledních zápasů budí u trenéra Garcii Torala respekt: "Musíme hrát ve vysokém tempu a být stoprocentní v defenzívě, protože Espanyol je velmi silný tým. Mají skvělou sérii posledních zápasů, dokázali sbírat body doma i venku a nás čeká velmi těžký zápas." Spolehnout se v něm může na celý tým, jelikož "Recre" nemá zraněného jediného hráče.

I domácí jsou příjemným překvapením, i když za svou bezpečnou pozici ve středu tabulky vděčí hlavně posledním šesti zápasům, v nichž dokázali nasbírat čtyři výhry. Dali tak zapomenout na velmi špatný vstup do sezóny - v prvních deseti zápasech dokázali vyhrát jenom jednou. Na probuzení týmu má velkou zásluhu převážně zkušená dvojice De la Peňa - Raúl Tamudo. Otázkou je, zda loňskému vítězi Copa del Rey vydrží forma i po zimní přestávce, obránce Daniel Jarque k tomu říká: "Před Vánocemi se nám velmi dařilo. Možná jsme během pauzy trošku ztratili rytmus, ale formu jsme si udrželi a doufám, že to v neděli potvrdíme." Pro vůdce obrany domácích bude zápas pikantní v tom, že právě proti Huelvě si odbyl svůj debut za Espanyol. "Splnil se mi tím sen a nikdy na ten zápas nezapomenu. Recreativo znám velmi dobře, jsou velmi sehraní, táhnou za jeden provaz a mají velmi nebezpečný útok," hodnotí Jarque svého soupeře. I domácí trenér Ernesto Valverde počítá s plným kádrem.

Pravděpodobné sestavy - Espanyol: Kameni - Zabaleta, Jarque, Torrejón, Velasco - Rufete, Moisés Hurtado, Iván de la Peña, Riera - Luis García, Tamudo. Recreativo: López Vallejo - Merino, Beto, Mario, Poli - Santi Cazorla, Jesús Vázquez, Viqueira, Aitor - Sinama Pongolle, Uche.



Deportivo La Coruňa - Real Madrid (19:00, rozhodčí Ramírez Domínguez)
Jedním z taháků tohoto kola bude souboj mezi v tabulce klesajícím Deportivem La Coruňa a Realem Madrid. V zápasech na hřištích soupeřů se ale Realu příliš nedaří, na tým se valí kritika za nepříliš atraktivní herní styl a domácí propadák v posledním zápase s Huelvou. Tlak je o to větší, že celek získal svou poslední velkou trofej v roce 2003. Capello si na začátku přestupního termínu přivedl do klubu tři jihoamerické posily. Levého obránce Marcela, středového záložníka Gaga a forvarda Huguaína. Všichni tři se vešli do kádru pro tento zápas. Zvláště pravděpodobný je start Gaga poté, co byl z kádru za kritiku trenéra vyřazen Diarra. Zpátky v týmu jsou Helguera a Van Nistelrooy, naopak pro zranění bude chybět Roberto Carlos a také odcházející Cassano. Proti Realu je i historie, když na Riazoru nevyhrál od roku 1991.

Domácí kouč Caparrós má větší problémy, když se šampión z roku 2000 dostává do pásma ohrožených sestupem. Se spoustou mladých hráčů v týmu se ale těžko dal čekat průlom mezi nejlepší. Vzpruhou by ale mohl být návrat zkušeného internacionála Valeróna, který se zotavil po dlouhodobém zranění kolena. Na start v základu to ale podle Caparróse ještě nebude.

Pravděpodobné sestavy - Deportivo: Aouate - Manuel Pablo, Andrade, Arbeloa, Capdevila - Duscher, De Guzmán; Estoyanoff, Riki, Cristian - Arizmendi. Real Madrid: Iker Casillas - Sergio Ramos, Helguera, Cannavaro, Marcelo - Emerson, Gago - Beckham, Guti, Raúl - Ronaldo.



Villarreal - Valencia (21:00, rozhodčí Fernández Borbalán)
Tečku za 17. dějstvím španělské nejvyšší soutěže udělá derby na stadionu El Madrigal. Oba kluby, tedy Villarreal a Valencia, letos zatím zůstávají hodně za očekáváním a pouze vzpomínají na dřívější úspěšná léta. V případě Valencie se však již začíná blýskat na lepší časy. S návraty zraněných Albeldy, Villy, Baraji a Vicenteho se do týmu opět vrátila pohoda a Valencia zvítězila ve třech zápasech v řadě. Valencia tady v předešlých letech hrála dobře. Loni jsme zde prohráli, ale hráli jsme dobře a měli na výhru," vzpomíná trenér Quique Sanchez Flores na zatím poslední vystoupení svého týmu na Madrigalu. Valencia má v letošní sezóně rozsáhlou marodku, na kterou navíc k dřívějším marodům Gavillanovi, Eduovi, Regueirovi, Morettimu přibyl Vicente. Dobrou zprávou pro Florese je naopak fakt, že do tréninku se již vracejí Del Horno a Marchena.

Villarreal zakončil rok 2006 porážkami od Osasuny a Santanderu a především domácí debakl 1:4 od baskického celku vyvolal hodně rozpaků. "Podpora je i nadále skvělá a my jsme odhodláni porazit Valencii, jednoho z našich největších rivalů," odmítá Diego Forlan, že by se fanoušci otočili k týmu zády. V kádru pro nedělní večerní duel překvapivě chybí Riquelme, jehož údajné spory s trenérem Manuelem Pellegrinim jsou předmětem diskuzí v mnoha španělských médiích. "Vybral jsem tým podle odvedené práce během tréninků za poslední týdny, nezáleží na jménech, ale na výkonech. Navzdory všem spekulacím musím zopakovat, že s Riquelmem nemám žádný problém," odmítá ony spekulace chilský kouč. Riquelmeho místo v sestavě by měl zaujmout nejlepší fotbalista Jižní Ameriky Matias Fernandez, chybět naopak budou Javi Venta, Gonzalo Rodriguez, Quique Alvarez, Robert Pires a Nihat.

Pravděpodobné sestavy - Villarreal: Barbosa - Josemi, Fuentes, Cygan, Arruabarrena - Tacchinardi, Senna, Cani, Matías Fernández - Forlán, Guille Franco. Valencia: Cañizares - Miguel, Albiol, Ayala, Curro Torres - Joaquín, Albelda, Baraja, Silva - Angulo, Villa.

Autor: Tomáš Pavlík, Petr Kilian, Radek Nosil / football365.com, marca.es

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele