"La Galerna del Cantábrico" - nejlepší klasické levé křídlo všech dob?

29.10.2007, 22:41
Životopisy
Zaujalo nás
El Cantábrico je moře lemující pobřeží provincie Cantabria na severu Španělska s hlavním městem Santander. Galerna je jméno větru, který se nad výše zmíněným mořem prohání. A přezdívka "La Galerna del Cantábrico" patřila a patří tamnímu rodákovi Francisco Gentovi, považovanému mnohými za nejlepší klasické levé křídlo všech dob.

Letošního léta přišel do Realu Madrid Arjen Robben, hráč s pověstí jednoho s nejlepších levých křídel světa a dostal dres s číslem 11. Příznivci Bílého baletu si tehdy začali klást mimo jiné otázku: Bude lepší než jeho nejvýznamnější nositel, legendární Paco Gento, zvaný "La galerna del Cantábrico"?

Fotbal se stal pro Francisca Genta životním posláním. A Real Madrid místem, kde ho nejlépe a nejdéle uskutečňoval. V bílém dresu odehrál 19 let a to těch nejslavnějších z celé klubové historie. Nastupoval po boku dalších legend jako byli Di Stéfano, Puskás, Kopa nebo Rial.

Přitom prvním fotbalovým snem budoucí hvězdy bylo hrát za hlavní město své provincie, Racing Santander. Narodil se nedaleko, v obci Guarnizo, 21. října 1933. Ve čtrnácti letech zanechal studií, aby mohl pomáhat svému otci starat se o hospodářství.

Ke slávě se blížil malými krůčky nejprve v místním klubu Nueva Montaňa a míč střídal s atletickými tretrami. Tak získal svou pověstnou rychlost, která často uváděla v úžas diváky i soupeřovu obranu. Zanedlouho přestoupil do týmu Astillero a když mu bylo čtrnáct, vstřelil v jediném zápase krajského přeboru devět gólů. Tímto kouskem si vysloužil angažmá v Rayo Cantabria a odtud to nebylo daleko do jeho vytouženého klubu Racing Santander, kam přestoupil v roce 1953.

Téhož roku v létě Gentův krajan a víceprezident Realu Madrid, Álvaro Bustamante, upozornil vedení klubu, že v Racingu hraje nadějné levé křídlo, jehož umění by se mohlo Bílému baletu hodit. A tak Gento přestoupil do klubu, kde se jeho jméno mělo stát nesmrtelným.

Nicméně jeho první zápasy v bílém dresu byly studenou sprchou a skutečnou tragédií. Byl sice neuvěřitelně rychlý (dokázal zaběhnout hladkých 100 metrů za 10,9 vteřiny, přičemž světový rekord byl tehdy 10,2!), ovšem nestačilo mu většinou hřiště a protože neměl potřebnou techniku, míč zůstával často i za ním. V první sezóně tak nezaznamenal ani jediný gól.

Jeho sportovní kariéře pomohl angažování dalšího hráče, Uruguayce Héctora Riala. Ten dokázal Genta svými dlouhými přesnými pasy usměrnit a učinit užitečným pro celé mužstvo. Bleskurychlý Kantabrijec se po obdržené přihrávce obvykle prohnal kolem všeho, co mu stálo v cestě, a posílal do šestnáctky soupeře lahůdkové centry, které hráči jako Di Stéfano a později zejména Puskás dovedli usměrnit do sítě.

Od tohoto okamžiku bude Gentova cesta fotbalovým světem vyšperkována úspěchy jak na španělské, tak mezinárodní scéně. Na levém křídle byl trvalým členem základní sestavy po 18 sezón, během kterých odehrál 427 utkání a zaznamenal 128 gólů, které dopomohly Realu ke 12 ligovým titulům. Ve španělském poháru odehrál 73 utkání, vstřelil 19 gólů a dvakrát zvedl nad hlavu tuto trofej.

Rekordmanem a světově proslulým hráčem se však Paco Gento stal hlavně díky Poháru mistru evropských zemí, předchůdci dnešní Ligy mistrů. Dodnes v něm drží nepřekonaný rekord, když se zúčastnil patnácti ročníků této soutěže, přičemž osmkrát došel s Bílým baletem až do finále a šestkrát se podílel na konečném triumfu. Prvních pět těchto titulů získal po boku největších hvězd ze zlaté éry Realu Madrid. Poslední vítězství v roce 1966 bylo pro Genta zvlášť významné, neboť byl kapitán mladého týmu, přezdívaného "Real Madrid Ye-yé", kde už kromě něj nezbyla žádná z dřívejších legend. V šesti finálových zápasech vstřelil i dva góly. Ten druhý ve třetím finále znamenal vítězství nad AC Milán.

Ani v reprezentaci nezůstával Gento nijak pozadu za očekáváním. Řadu let držel rekord, jelikož za tým "La Roja" odehrál 44 zápasů. Debutoval v utkání proti Anglii, které se hrálo právě na stadionu Realu. Během svého reprezentačního působení vstřelil šest gólů a připsal si nespočet asistencí. Jeho největším úspěchem je titul mistra Evropy z roku 1964 (ač nehrál finále proti tehdejšímu SSSR) a dvojí účast na MS.

V roce 1963 byl nominován organizací FIFA do týmu "Zbytek světa” proti anglické reprezentaci na stadionu Wembley. Své poslední utkání za Španělsko sehrál Paco Gento 15. října 1969. Téměř šestatřicetiletý nastoupil v utkání proti Finsku, které Španělsko vyhrálo 6:0.

Ještě během své klubové kariéry byl sehrán první zápas na Gentovu počest. V roce 1965 se v něm střetl Real s argentinským River Plate a zvítězil 3:1. Již po ukončení Gentovy dlouhé hráčské pouti bylo v prosinci roku 1972 zorganizováno na jeho počest další utkání, které zároveň odpovídalo 25. výročí otevření stadionu Santiago Bernabéu. Bílý balet si pozval portugalský Belenenses a porazil ho 2:1. Gento v tomto utkání vstřelil svůj poslední gól v bílém dresu. Celkem sehrál za klub svého srdce 761 zápasů a zaznamenal 253 branek.

Francisco Gento se fotbalu věnoval i poté, co pověsil kopačky na hřebík. Jako trenér prošel týmy Castellónu, Palencie, Granady i béčka Realu Madrid a mužstvy nižších kategorií. V současné době působí Gento jako vyslanec Realu Madrid pro Evropu a cestuje s prvním mužstvem často i po boku svého spoluhráče a přítele Alfreda Di Stéfana.

Gentova sbírka titulů a ocenění ohromuje dodnes a z jejího nositele dělá nejúspěšnějšího hráče na klubové úrovni. Vedle již zmiňovaných ligových a pohárových titulů na úrovni Španělska, připomenu ještě Interkontinentální pohár. Mezi mnoha osobními oceněními vyniká Řád Isabely Katolické a osm Medailí za zásluhy o sport. Jak sám Gento přiznává, k naprosté spokojenosti mu chybí pouze titul mistra světa.

Přes všechny tituly a pocty je však Francisco Gento v nitru stále tím skromným a prostým mladíkem, který v roce 1953 začal hrát za Bílý balet, když tvrdí: "Kdybych nepřišel do Realu Madrid a neměl po boku všechny ty velké hvězdy, byl bych jen dalším fotbalistou v řadě." Ovšem mnozí fotbaloví fanoušci a odborníci jsou jiného názoru a považují Genta za nejlepší klasické levé křídlo všech dob, jež se zapsalo zlatými písmeny do historie fotbalu.

Autor: Jaroslav Smrž / realmadrid.com

Komentáře (63)

Přidat komentář
smazaný uživatel

SUPER!!

Reagovat
HOST*Mamut

Yarda, paráda.

Len k tomu Rádu, ktorý dostal. Myslím, že to je Isabela Kastílska a nie Katolícka...

Reagovat
HOST*Mamut

Tak nič, akurát som narazil na toto:

Izabela I., zvaná Kastílska, Španielska alebo Katolícka.

Sorry .

Reagovat
smazaný uživatel

Ona byla královna Kastílie, pak si vzala Filipa, který měl druhou polovinu španělského území (Aragon) a Katolická se jí říkalo proto, že za její vlády došlo k definitivnímu vyhnání Maurů z Pyrenejského poloostrova.

Reagovat
smazaný uživatel

perfektni prace...

Reagovat
smazaný uživatel

"Mnozí" ho považují? Aneb Blesk hadra? Na koho si autor hraje, že si dovolí dát takový nadpis?

Reagovat
smazaný uživatel

A na koho si hraješ ty, že si dovolíš zpochybnit názor řady odborníků? Mimochodem v Blesku, jehož pilnou četbu se mi snažíš neustále neúspěšně přisoudit, by asi jeho jméno považovali za nový deodorant...

Možná místo tupých keců, kterými provázíš téměř všechny mé delší příspěvky, by si mohl uvést nějaké jiné jméno nejlepšího čístého levého křídla místo zahořklého popichování, co?

Reagovat
smazaný uživatel

A jak to mám udělat? Byla snad nějaká oficiální anketa? Nebo ty snad nezpochybňuješ názor řady odborníků, kteří jeho jméno nidky v tomto kontextu nevyslovili?

Ten nadpis má, pravda, více k deníku Marca než k blesku. Jinak je to ovšem typický rys celkově článků o Real, vždycky se najendou objeví z Realu někdo "nej", a tak to loni byl Canavaro, letos Pepé (podle off. tv), teď zas tento kolega, který opravdu nevím čím si vysloužil být tak jistojitě lepší než Luis Suárez, jediný španělšký držitel Zlatého míče.

Ale tak co, bez jakýchkoli citací, bez jakékoli úcty k ostatním, prostě klasika ze strany (ať oficiální nebo ne) Realu Madrid a jeho fanoušků.

Reagovat
HOST*Madridista

A toto je zase naprosta klasika z tvoji strany.

Reagovat
smazaný uživatel

Porovnáváš Suaréze a Genta co do stylu hry? Tak to si ještě větší vůl, než jsem si myslel... Ale ty jsi tam prostě chtěl procpat někoho z Barcelony, prostě nezkousneš, že by mohl mít Real někoho nejlepšího, že? Suaréze naprosto uznávám, ale čisté levé křídlo po celou kariéru rozhodně nebyl, takže si vymysli někoho jiného. Popis Gentovy hry i jeho zásluh máš v článku, tak si ho konečně přečti.

Pokud jde o úctu k ostatním, tak ty sám o ní máš nejmíň co kázat. Cannavaro a Pepe byli výmysl tisku, Gento to na rozdíl od nich dokázal na hřišti.

Reagovat
smazaný uživatel

Očividně o Suárezovi nci nevíš, je mi celkem u prdele, zda hrál celou akriéru na levíém křídle, či si pár zápasů odehrál jinde, nicméně jeho přesná charakteristika je "interior zurdo" a zcela pravidelně se objevoval na levém křídle, tedy jejich srovnání je na místě. Stly hry je vedlejší, nikde tam v tom nadpisu o stylu hry nehovoříš, mluvíš pouze o pozici, tak laskavě neodbočuj.

Co na místě není, je naprosto nesmyslné zvolení tvého hráče jakožto nejlepšího v historii.

Suárez byl jen příklad, je úplně jendo, kdo za koho hrál, teda pro tebe očividně ne, protože nedáš do článků žádnou citaci ani odkaz a dáš tam naprosto němé "mnozí".

Ti "mnozí" taktéž považují za nejlepšího Suáreze, mnozí zase někoho jiného, ale tak co, přece jenom je to článek o Realu, a tak ti to asi přijde autoamtické, že musí být "nej", ať se děje, co se děje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsou kecy jak prase, v článku je styl jeho hry popsán celkem podrobně, rozhodně se lišil od Suarézova, který nehrál jen "pár" zápasů mimo levé křídlo, ale skoro celé angažmá v Interu. Di Stéfano ho nazýval "El Arquitecto", což nemá příliš s Gentovým silovým a rychlým pojetím co do činění... Takže proto tvé srovnání těchto dvou hráčů pokulhává...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže to je právě ten problém. Takže tvůj kantábrisjký hrdina je lepší, protože Suárez (všimni si, jak se píše, když h oteda tak znáš, vědět bys mohl)hrál jiným stylem? Se probuď.

V nadpisu mluvíš o pozici, nikoli o stylu hry a tvůj odkaz na rozdílnost stylů je NAPROSTO nesmyslná, protože to nehraje v kvalitatiním srovnání roli.

A jestliže mé srovnání kulhá, je to opět arguemnt proti tomu bulvárnímu nadpisu. Srovnání kulhá, ale přesto je Gento (nej)lepší... Protože Suárez hrál jiným stylem. Tak kde to jsme?

A propó, nevím, proč jsi to přetáhl jen na srovnání těchto dvou, bylo spoustu dalších skvělých křídelních hráčů v historii, ale holt Gento byl podle tvých "mnohých" lepší, ti ostatní "mnozí" mají smlu.

Reagovat
smazaný uživatel

Mnozí nerovná se všichni, tvůj styl "ukecám každého do zblbnutí, ač je to polemické a ostatní se do diskuze nezapojují, protože je jim to fuk" je mi značně odporný.

Vyčítat mně jeden překlep, když ty jich máš daleko víc (zřejmě psané koktání z rozrušení), je taky hustý. SuÁreze jsi vytáhl ty. Rozumný člověk pochopí, kde je rozdíl mezi oběma (samozřejmě že existují v rámci pozice rozdíly), ano, v nadpisu je pozice nikoli styl, ovšem pokud bys Genta znal pořádně (jakože ne), tak víš, co za křídlo mám na mysli. Takže se můžeš teď vykecávat dál, já vše své už řekl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže křídlo není jedno na světě. A tady tohle nemůže být nejlepší v historii jen proto, že Suárez (překlep? ve dvou rozdílných příspěvcích si překlepnout "á" a "é" ? Nedokážeš přiznat neznalost?) hraje jiným stylem.

Ty říkáš "Gento je nejlepší v historii, protože Suárez hraje jiným stylem", prostě kravina.

Ale tak holt ten bulvárníé nadpis přejdu, článek fanouška Realu takový asi holt být musí, jinak by madristé nemohli v klidu spát.

Reagovat
HOST*CR

Tento Yarda ta tu riadne sundava, tak sa uz nestrapnuj.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak k tomu přečtení, nepochybuju, že je článek výborný (od tebe je to díky bohu pravidlem), bohužel mi ale stačil nadpis a poslední odstavec, které, ač bude zbytek sebelepší, serióznsot článku schazují.

Reagovat
HOST*john

Skvela prace, klobouk dolu. Ale ac nerad, musim s "dotorem" trochu souhlasit. Neni poznamka o nejlepsim levem kridle vsech dob trochu prehnana? Byl to skvely hrac, jeden z nejlepsich na svete, ale ktery pruzkum, anketa ci hlasovani to potvrzuji? Za "Radou odborniku" se muze skryvat kdokoliv, klidne i Pepik z hospody. Srovnavat Vas skvely clanek s Bleskem je ale hodne prestrelene. Na tom se snad schodneme...:-)

Reagovat
HOST*bary72

Jen tak dál, je nutný si velký hráče historie fotbalu připomínat. Někteří totiž ani neví, kdo vynikal před 40 - 50 lety.

Reagovat
HOST*De1v

to máš teda pravdu, jelikož sem mldší ročník, tak takové hráče vubec neznám, ale tenhle článek mě ohromil SUPER

Reagovat
HOST*bary72

To jsem rád. Sám jsem ho na hřišti nezažil, ale je úžasné objevovat perly v historii fotbalu. Zvláště, když k tomu byli dříve informace velice skoupé.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemal som možnosť ho vidieť, zas tak starý nie som , ale čítal som o ňom veľakrát. Bohužiaľ sa obávam, že Arjen Robben - ako v úvode naznačil autor - sa podobnej slávy asi nedočká...

Reagovat
Xavi

Tak srovnání s Robbenem je fakt směšné.

Reagovat
HOST*

to je víc jak směšné

Reagovat
smazaný uživatel

Když si přečteš uvítací projev našeho presidenta, tak rozhodně ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Typické idealizování. Jako ti agenti v Brazílii, kteří z každého druhého talentu dělají Pelého.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten blicí smajlík naznačuje můj názor na věc...

Reagovat
smazaný uživatel

Však jo...

Reagovat
plechi

parádní článek

Reagovat
smazaný uživatel

Wow díky Yardo, takový články dělají z eurofotbalu nejlepší českej web o fotbale...

Reagovat
HOST*

skvělý článek

Reagovat
Kapřík

Díky za rozšíření obzorů a skvělou čtivost.

Reagovat
HOST*

Moc se tesim na clanek o Puskásovi ... o madarskem tymu te dekady ... o jejich prohre ve finale s Nemeckem ...

Reagovat
HOST*Mamut

Ja by som z legiend Realu privítal článok o Sanchisovi (tom mladšom, z 80. a 90. rokov, jeho otec hrával ale tiež za Real). Na neho sa pri spomínaní legiend posledných dvoch dekád popri Hierrovi akosi zabúda .

Reagovat
smazaný uživatel

Už žádní další hráči Realu. Jednou a dost.

Reagovat
HOST*Mamut

Zaujímavé, ja som v sekcii životopisy narazil na troch, hovoríš, ako keby tu boli životopisy dvadsiatich...

Reagovat
smazaný uživatel

No to bych se musel ukřižovat...

Reagovat
HOST*bary72

Jo hochu, historie se naneštěstí nedá přepsat ani zamlčet.

Reagovat
smazaný uživatel

No to teda ne, yardův článek o dekádě Realu za doby vládnutí Franca bych přivítal.

Reagovat
HOST*Mamut

A zasa Franco.

Ešte Kyslík do toho...

Reagovat
smazaný uživatel

Vy jste vytáhli historii.

Reagovat
smazaný uživatel

řekni adresu, pošlu hřebíky i trámy...

Reagovat
HOST*Vincent

dovolím si nesouhlasit, nejlepším levým křídelm všech dob je Vicente

Reagovat
smazaný uživatel

A ty jsi opilý...

Reagovat
smazaný uživatel

To už spíš Vincent, ten aspoň není tolik zraněný.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*A

Bolo to ,,klasicke" v nazve aj predtym?

Reagovat
HOST*Mamut

Nie, ale ako sa zdá, tak Kyslík si to nejakým spôsobom vymohol .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Mamut

.

A nie je to tak?

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je to do budoucna pro ty, kdo čtou jen nadpisy...

Reagovat
HOST*Mamut

A posledné odstavce .

Ešte nikdy som nezačínal čítať článok od konca .

Reagovat
smazaný uživatel

Když někdo přečte poslední odstavec, neznamená to, že tím začíná číst článek.

Reagovat
HOST*Mamut

"Jinak k tomu přečtení, nepochybuju, že je článek výborný (od tebe je to díky bohu pravidlem), bohužel mi ale stačil nadpis a poslední odstavec, které, ač bude zbytek sebelepší, serióznsot článku schazují."

Ale podľa tohto to vyzerá tak, že si po nadpise prečítal posledný odstavec a potom si skončil...

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, všimni si toho posledního slova... "skončil".

Kde jsi z tama vyhrabal, že jsem tím začal číst článek, to nevím.

Reagovat
HOST*

kyslik je blb,znam ho,peknej jantar,sam nic nedokazal tak jen kritizuje,uz to ze ho mam kazdej den na ocich je utrpeni

Reagovat
smazaný uživatel

Je jasné, že mě neznáš, řeknu ti jednoduše proč.

Momentálně totiž není na světě člověk, který mě má každý den na očích.

Takže je mi líto, ale teď ses trošku ztraptnil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nepovídej, třeba má doma tvojí fotku...

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda, na kvanta ctitelek jsem v tu chvíli nepomyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*
Reagovat
Xavi

CHtěl bych pochválit článek, Genta si už nepamatuji, ale vždycky mě zajmal, slyšel jsem o něm hodně od otce, který mluvil jen v superlativech.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele