L'Hexagone vs. Evropa: Pět pohárových poznámek

08.10.2012, 23:04
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Fotbalové trendy v poslední době dlouho vypadaly jako jednoduše nastavená záležitost: za trojicí největších lig (Anglie, Španělsko, Itálie) následovaly Bundesliga a Ligue 1. To je tradiční "velká pětka" evropského fotbalu, která hráčskou kvalitou a dosaženými úspěchy čněla nad svými pronásledovateli - až donedávna.

Heroický úspěch Mourinhova Porta a aféra Calciopoli totiž odstartovaly pozvolnou změnu v rozložení sil; řečí čísel se přes Serii A přehnala Bundesliga, která fanouškům nabízí zdravější poměry, větší adaptabilitu na moderní fotbal, a v neposlední řadě lepší výsledky na evropských kolbištích, což zapříčinilo italský pád na nepopulární čtvrtou pozici. U Ligue 1 k tak razantní změně nedošlo: za klesajícím kreditem francouzské nejvyšší soutěže není narozdíl od té italské jeden klíčový náraz, ale spíše postupný vzestup dotírajících konkurentů.

Chabé výsledky na evropské scéně provázejí L1 celou její historií a dodnes existují pouze dva francouzské týmy, které kdy vyhrály evropský pohár - PSG triumfovalo v Poháru vítězů pohárů roku 1996, Marseille pak na jaře 1993 získala trofej z Ligy mistrů, později devalvovanou skandálem kolem Bernarda Tapieho. Posledním větším úspěchem bylo semifinále, kterého dosáhl Lyon v roce 2010. Podíváme-li se na aktuální zastoupení Francie v milionářské soutěži, najdeme bezmocně tápající Lille, nováčkovskou daň platící Montpellier a štědře dotované PSG, které však z dlouhodobého mustru Ligue 1 notně vybočuje. Nabízí se proto otázka, proč nejsou vyslanci země galského kohouta konkurenceschopnější - proč se zdá, že tyto týmy nejsou schopny dosáhnout výraznějšího úspěchu?


Rozprostření kvality

Názor, že Ligue 1 je ve skutečnosti nejvyrovnanější velkou ligou Evropy, není rozhodně ojedinělý. Například předloňská sezona byla tak velkým náporem na fanouškovské nervy, že si pozorovatelé dali práci a v hrubých číslech porovnali vyrovnanost soutěže s konkurencí v přehledu, který francouzské lize přisoudil status nejvíce nervydrásající podívané široko daleko.

To je samozřejmě generalizující pohled, ale faktem zůstává, že relativní náročnost L1 je důležitou okolností, kterou je třeba v této úvaze vzít v potaz. Francouzským týmům je dlouhodobě tradičně připisován přílišný důraz na defenzivu, což je možno podepřít jak příslušnými údaji - brankový průměr na zápas většinou oproti přímé konkurenci skutečně lehce zaostává - tak prostým pozorováním. Statisticky je prakticky u každého zápasu nejvyšší šance na výsledek 1:0, 0:1 nebo 1:1, výhry o 2 a více branek jsou mnohem vzácnější než v jiných velkých soutěžích, a počet remíz může narůstat do skutečně závratných čísel - Brest se loni zachránil mimo jiné díky tomu, že zremizoval hned 17 zápasů, tedy prakticky polovinu celé sezony.

Všímaví pozorovatelé, mezi nimi i Guy Roux, zaregistrovali důležitý fakt - hráčská kvalita ve Francii je jednak široce rozprostřená, jednak v mnoha ohledech irelevantní. Převážná většina ligových týmů má kádry kvalitativně na srovnatelné úrovni; vyjma těch nejsilnějších a nejbohatších na jedné a nejhůře adaptovaných nováčků na druhé straně jsou rozdíly v síle kádru oproti ostatním ligám marginální záležitostí. Prakticky dvě třetiny ligového pelotonu hrají rok co rok o záchranu, a v tomto extrémně vyrovnaném boji vystupují do popředí faktory jako schopnost stabilně bodovat v domácím prostředí nebo obětavost a kvalita bránění. Dva příklady z nedávné minulosti - Lens sestoupilo v okamžiku, kdy přestalo fungovat kouzlo jejich stadionu, Caen se i přes výhodu velmi schopného hráčského materiálu a atraktivního fotbalu poroučelo do Ligue 2 kvůli rezignaci na urputné obranné pojetí hry.

V lize tím trpí například Rennes nebo Lille, kterému jeho manažer Rudi Garcia vetknul atraktivní ofenzivní styl, spoléhající na kontrolu míče a vířivý, nečitelný útok. S tímto pojetím fotbalu však mají Les Dogues na domácí půdě často velké problémy, neboť soupeři v přímé konfrontaci prakticky rezignují na výhru a své síly věnují pouze tomu, aby eliminovali ofenzivní esa Lillois. Francouzské týmy mají, obecně vzato, větší šanci uspět při poctivém bránění a brejkové hře - a to i pokud se jedná o týmy s velkým útočným potenciálem, jak ukázala například Marseille, která takto vyzrála na nebezpečný Dortmund.

Shrňme tedy, že špička Ligue 1 se se špičkami jiných soutěží dlouhodobě rovnat spíše nemůže, avšak směrem dolů tabulkou se kvalita týmů stále vyrovnává, a liga jako celek tak stojí na kompaktnosti a nepředvídatelnosti spíše než na kumulaci kvality v několika největších týmech - týmech, které sice na papíře jasně vládnou, ale v reálu to mají při specifickém pojetí fotbalu v podání většiny ligové konkurence nesmírně složité. Pro diváka je takové nastavení sil atraktivní (připomeňme si třeba Ajaccio, které od svého postupu už stihlo dokonale zdeptat mnohem silnější týmy Lyonu a PSG), pro evropskou konfrontaci spíše nevhodné.


Konec zázraku od Rhôny

Existuje možná čtyři, pět zápasů, ve kterých by si týmy formátu Marseille, Lyonu nebo Lille mohly bezpečně dovolit polevit a hrát takříkajíc "na půl plynu". Francouzská soutěž je extrémně fyzicky vyprofilovaná, což platí zejména ve středních a spodních patrech tabulky, a tato specifická náročnost vytváří ironický paradox - jakkoliv je totiž pravdou, že si špičkové týmy teoreticky mohou dovolit obětovat několik zápasů (protože ztrácet bude každý), takové uvažování by bylo nebezpečné, neboť tyto ztráty přijdou i v okamžiku, kdy se s nimi jednoduše nepočítá. Mistrem "vykalkulovaných pozvolných rozjezdů" je Lille, které liknavý start do soutěže loni dost možná připravil o mistrovský titul, a zůstává otázkou, jak se na konečném zúčtování projeví letos.

Samozřejmě, pokud by se snad našel tým, který by svoji konkurenci díky finančním možnostem a (z nich vyplývající) kvalitě jednoduše smetl ze stolu, měl by v Evropě velkou výhodu - prostý fakt, že jeho zaměstnanci jsou o tolik lepší než ostatní, že se v domácí lize ani nemusí naplno snažit, by takovému týmu umožňoval naplno se soustředit na větší výzvy. Lyon v pohárech dodnes tyje ze sedmiletého období své nadvlády, jehož konec zároveň orámoval začátek francouzského pádu koeficientovými tabulkami.

Je to v podstatě mimořádně jednoduchá premisa - pokud existuje v lize jeden, dva suverénní celky, utrpí tím vyrovnanost soutěže, ale evropský kredit poroste. To, že koeficient v tomto případě neodráží kvalitu ligy, nýbrž její nejužší elity, je pro neošálitelné statistiky vedlejší; portugalská liga, troufám si říct, svojí celkovou úrovní tu francouzskou v žádném případě nepřevyšuje, ale Porto i přesto právě porazilo nejsilnější francouzský tým. To Porto, které před dvěma lety dokráčelo k titulu v Evropské lize jízdou, při níž odráželo domácí protivníky prakticky bez námahy jako dotěrný hmyz - a když už jsme u EL, můžeme rovnou zmínit i triumf Zenitu. Francouzská odpověď?

Fanoušci z hlavního města doufají, že se jí už brzo dočkáme.


Hledá se střelec. Zn.: spěchá

Toto je spíše okrajová poznámka, která však při pohledu na evropské zastoupení Ligue 1 přináší důležité poznatky: špičkové francouzské týmy mají zpravidla vynikajícího brankáře, slušnou obranu a kvalitní a vyváženou zálohu, ale když přijde řeč na útok, stahují se hluboko do ústraní. V současnosti v lize působí všehovšudy tři elitní forvardi - Zlatan Ibrahimović, Lisandro López a znovuzrozený André-Pierre Gignac, u kterého však zůstává otázkou, udrží-li si svoji současnou formu. Proto taky jejich zaměstnavatelé, tedy Lyon, PSG a Marseille, působí zdaleka nejkonkurenceschopněji.

Po kvalitních a spolehlivých zakončovatelích je na fotbalovém trhu enormní poptávka a udržet je je pro kluby Ligue 1 velmi složité. Jako příklad si vezměme trojici týmů, které se v posledních letech dokázaly kvalifikovat do Evropy - Lille, Rennes a Montpellier, tedy mužstva, která mají hráče i zažitý styl pro praktikování nátlakového, útočného fotbalu. Pokud si vybavíte loňskou epizodu Rennes v Evropské lize, možná si vzpomenete na to, jak tento mladý tým zaujal řadu nestranných fanoušků atraktivní hrou, rychlým přechodem do útoku, sehraností - a zahazováním šancí. Chyběl zkrátka někdo, kdo by byl z převahy na hřišti schopen vydolovat potřebné branky, a Les Rouge et Noir se z relativně hratelné skupiny poroučeli bez většího odporu.

Totéž platí i pro Lille, které doteď nenašlo náhradu za branky Moussy Sowa, a nejnověji Montpellier, jehož evropské akcie dost možná zůstanou pohřbeny v díře zející po odchodu Oliviera Girouda. Konkrétně Lille přitom fotbal hrát jednoznačně umí a dokazuje to zápas co zápas - Garcia sestavil tým, který je pro otevřenější a přímočařejší pohárovou scénu jako stvořený, ale bolestivá střelecká impotence z něj dělá prakticky neškodného konkurenta. Jak by v Lize mistrů dopadlo Auxerre, kdyby se mohlo opřít o služby zdravého a ve formě hrajícího Ireneusze Jeleńe? Pomohl by Sow odvrátit blamáž Dog proti Borisovu? Jak daleko mohlo dojít Rennes, kdyby se nemuselo spoléhat na nestálého a labilního Montaňa? Nedostatek kvality v zakončení je důležitým střípkem do mozaiky francouzského vyklízení pohárové scény.


Peníze až na prvním místě

Příchody Alaina Traorého a Benjamina Corgneta, spolu s několika dalšími transakcemi, způsobily v Bretani malé zemětřesení: skromný Lorient skončil za minulé léto v minusu 12,5 milionu eur, což z něj činí třetí nejvíce rozhazovačný tým celého přestupového okna. Větší investice podnikli už jenom manažeři Lille a PSG.

Francie je největší tranzitní ligou Evropy; existuje jen málo špičkových hráčů, pro které je angažmá v Ligue 1 vysněným maximem. Většina z nich časem zamíří výše, týmy to vědí a velká část z nich z prodeje hráčů alespoň částečně žije. Částka, kterou Les Merlus vyplatili ve snaze převzít nadvládu nad Bretaní z rukou skomírajícího Rennes (což zatím, zdá se, funguje), působí v porovnání s investicemi točícími se v jiných top ligách nicotně, ale v daných podmínkách jde o obrovskou zátěž. To dobře ilustruje prostředky, kterými francouzské kluby ve skutečnosti disponují.

Když už jsme se zmínili o Rennes, nelze nezaostřit na postavu jejich generálního ředitele, Pierre Dréossiho. Tento obezřetný obchodník má na první pohled ideální pozici - jeho klub totiž zaštiťuje Francois Pinault, jeden z nejbohatších lidí země, jehož peněženka je prakticky bezedná. Jenže s financemi se ve Francii zkrátka zachází opatrně, což se na síle týmů v reálu odráží - a navíc je nutno podotknout, že Pinaultova motivace je poněkud odlišná než například motivace vlastníků PSG, což se projevuje jednak striktně nastavenou platovou politikou, jednak kladením postupných cílů, protože ani Dréossi, ani klubový prezident Patrick Le Lay nehodlají hrát poker s cizími (Pinaultovými) penězi. Ptáte se, co by se mohlo stát při hypotetickém skokovém zvýšení platů? Možná vám odpoví prezident Lyonu Jean-Michel Aulas, kterého právě přemrštěné výdaje za hráčské mzdy, společně s náklady na nový stadion, donutily razantně utáhnout opasek a sestoupit z piedestalu vyhrazeného "těm, kteří nakupují" zpět mezi "ty, kteří prodávají".

Socialistická vláda prezidenta Hollanda rozhodně nehodlá podporovat bezuzdné rozhazování. Arabský kapitál padající do pařížského klína odstartovaly horkokrevnou debatu na téma přeplácení a vyústily v zavedení astronomické daně pro nejlépe vydělávající fotbalisty, což opět o něco zmenšuje manipulační prostor pro zbytek ligy. Michel Seydoux, muž, který je odpovědný za finance Lille, je jediným generálním manažerem v zemi, jehož chytré investice a výhodné prodeje pomohly vybudovat dlouhodobě konkurenceschopný tým s novým stadionem. Zbytek startovního pole s nástupem PSG notně utrpěl.

Ona zmiňovaná daň z příjmu, která pro nejbohatší třídu nově představuje až 75 %, se totiž nedotýká pouze Ibrahimoviće, jež celou kauzu prakticky odstartoval. Šéf francouzského fotbalu Frédéric Thiriez dokonce letos v březnu Hollandův návrh označil za katastrofu, přičemž odhadnul, že by se takové pravidlo dotklo až jedné čtvrtiny ligových fotbalistů. Nové podmínky nakonec byly schváleny, a Francie tak má v porovnání s ostatními fotbalovými velmocemi suverénně nejvyšší daň z příjmu pro ty nejbohatší.

A pokud by vám připadalo, že text v předchozím odkazu je až příliš zahleděný do fotbalového hlediska a opomíjí ta ostatní, vězte, že neklidná diskuse ohledně nové daně bují i na mnohem prozaičtějších frontách.


Falešný poplach?

Pro závěrečnou poznámku si schovávám trochu optimističtější tón: názor na evropské působení klubů z Ligue 1 je podle mne příliš negativistický, za což může nejspíše čerstvá zkušenost s letošním katastrofálním startem Lille. Není však možné, aby všichni vyslanci L'Hexagone předváděli výkony na hranici svých možností; velké úspěchy na všech frontách budiž vyhrazeny těm, kteří svojí kvalitou daleko ční nad ostatními, tedy Angličanům a Španělům. Podíváme-li se na letošní reprezentaci Francie v Evropě, zjistíme, že ve skutečnosti není ani zdaleka nic ztraceno - v Evropské lize mohou postoupit všechny tři týmy (a minimálně u Marseille a Lyonu bych si na postup i vsadil). V Lize mistrů je to sice slabší, ale Lille může alespoň děkovat fotbalovému Bohu za aktuální rozložení sil ve skupině, neboť z pozice, v jaké se momentálně nachází, se při zlepšených výkonech dá ještě relativně snadno vybruslit. Montpellier má kvalitu na to, aby skončil alespoň třetí.

A PSG? Pokud půjde vše podle katarského plánu, zrodí se v Paříži nový evropský gigant. Možná že tato analýza bude za rok, dva zoufale neaktuální - možná, že pařížský moloch setře z Ligue 1 pel výjimečnosti, definovaný výše popsanými specifiky, a francouzský koeficient v návaznosti na to vystřelí strmě nahoru. Nechme se překvapit.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (115)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Banda jedna Bolševická... To Ibrovi z těch mnoha milionů až tak moc nezbude.

Reagovat
stas87

nemoze v europe L1,ci sa to tak da vobec napisat-okopirovat BL?v tom zmysle ze v LM bude jeden dominantny tim(bayern-psg)v EL budu francuzske kluby sbierat bodov do koeficientu tak ako to robili nemecke kluby a pocase sa otvori cesta do LM aj pre stvrty klub z L1?

ludom okolo L1 nevadi prilis defenzivny styl futbalu ktory hra vacsina ligy?ked to mam opat porovnat s BL tak tam hra ofenzivne aj freiburg ktory pravidelne bojuje o zachranu...

s tymi peniazmi je to ale sympaticke spravny pristup ale bohuzial na ukor udrzania dolezitych hracov,to iste je aj v BL kde kazdy klub okrem bayernu dvakrat rozmysla ci hraca kupit a za kolko,fandim lorientu a ta suma je asi pre klub ktory je vedeny ekonomicky doboru cestou abnormalna,snad sa to oplati a v buducnu sa lorient dostane do plusu pripad gladbachu ktory predal reusa a za prestupne obdobie skoncil v minuse 8 mega moze byt varovny signal...je len zaciatok sezony ale myslim si ze gladbach bude rad za EL,LM uz im nevysla a podla mna sa do nej dostanu tak za 3 ci 4 roky

Reagovat
Godwinson

Já bych tedy neřekl, že v L1 se praktikuje příliš defenzivní styl. V posledních letech se holt dostaly nahoru týmy, které vyznávají tenhle styl více a bohužel se tam zatím drží. Samozřejmě, francouzská taktika, ale zrovna v Montpellieru měla Francie krásně a ofenzivně hrajícího mistra, Lorient, Sochaux, z nových Bastia, Évian (neaktualizovaný seznam, zrovna např. Sochaux) to byla vždy radost sledovat.

Reagovat
domingo

"Jako příklad si vezměme trojici týmů, které se v posledních letech dokázaly kvalifikovat do Evropy - Lille, Rennes a Montpellier, tedy mužstva, která mají hráče i zažitý styl pro praktikování nátlakového, útočného fotbalu."

Reagovat
Godwinson

Jj, vypisoval jsem hlavně ty malé, protože u nich by se mohlo očekávat, že postoupí a nahodí beton. Ještě jsem holt nečetl, to si šetřím na vhodnější chvilku.

Reagovat
stas87

no ja z L1 vidim minimum(lorient-nancy,lorient-nice,rennes-lorient)a z toho co osm videl tak lorient hra naozaj utocne,rychle brejky,nabiehanie hracov do druhej vlny,pre nezaujateho divaka to vyzera atraktivne,nesledujem vsetko dopodrobna ale tak nejak+- tusim ze beton predstavuje nancy,nice a valenciennes?to je uz ale ultra defenzivne nie?

s brankarmi problem nebude ako je uvedene v clanku podobne je to aj v nemecku ale tam chytaju az na vynimky vsetko nemci a drvivej vacsine mlady nemci treba taky drobny by mal nato robit jednotku v polovici timov v celej lige ale sedi lebo je tam adler ktory sa rozchytal paradne

ako je to vo francuzsku s cenami listkov?medialne propagacie?neubera niektorym timom divakov treba rugby?

Reagovat
domingo

Valenciennes ani ne, spis Ajaccio, Nancy, Nice, Brest, Toulouse.., Lorient je znamy tim, ze hraje prave megaofenzivne, je to takova anomalie v cele lize A to jeste posledni cca rok a pul, 2 roky vypadalo, ze se uklidnili a zacali se mnohem vic soustredit na obranu, ale letos zase jedou podle starych not.

Ceny listku vim ze Lyon ma na ligu kolem 20 euro za branu, Auxerre melo predloni na hlavni asi za 15, uz nevim presne.., s kapacitama je to jak kde, nad 40k maji prumerne Pariz a Marseille, Lyon ma neco pres 30 a vysoky cisla ma jeste Saint-Etienne, jinak je to spis takovy prumer s tim, ze treba Nice ma ten stadion permanentne poloprazdny..

Medialni propagaci zmaknutou nemam, k tomu bych tam asi musel zit, ale tipuju, ze to bude na hodne vysoke urovni. O rugby nevim vubec nic

Reagovat
stas87

tak to som si vybral dobry tim nieco ako werder ktory uz dva roky konci so zapornym skore v tabulke treba v zapase s nice bol lorient ten tim ktory si vytvaral sance,hral natlakovo a snazil sa dat gol,to nice len cakalo a v podstate vyuzilo prvu sancu a takmer im to vyslo

tak to bude rovnake ako v nemecku,treba na herthu kusok nad ost kurve za 20 euro,na bayerne som bol za 40...priemerna cena je 20 eciek co je myslim si velmi slusna cena

to rugby ma napadlo lebo si myslim ze je to po futbalu najpopularnejsi sport vo francuzsku

Reagovat
smazaný uživatel

No teď proti Lyonu to byl taky slušný kolotoč místy. Ten ťukec ve vápně...naši obránci ani nevěděli, kde jim hlava stojí

Reagovat
stas87

videl som len zostrih ja som s bodom spokojny,este sa neprehralo

Reagovat
smazaný uživatel

Já s bodem teda spokojený nejsem. Na druhou stranu jsme mohli odjíždět s nulou.

Reagovat
Godwinson

Toulouse, Montpellieru, Clermont, tam je ta návštěva hodně vysoká a týmy hodně nahoře. V Toulouse je ta průměrná návštěva docela výrazně vyšší než na fotbal, ale tak ... to není omluva, viz Anglie :)

Reagovat
Godwinson

A samozřejmě nesmíme opomenout, že ve Francii jsou nejlepší gólmani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Až tak úplně bych nesouhlasil s tím výčtem elitních útočníků. Zlatan? Jistě. Ale takový Lisandro nepatří podle mě ani do TOP30 útočníků na světě, v samotné Argentině bychom našli 5, možná i víc kvalitnějších hrotů. A Gignac, který 2 roky nedával prakticky žádné goly? To už spíš Gameiro, který bohužel hraje v týmu se Zlatanem. V L1 působí pouze jeden útočník světové top class, ale i to je celkem úspěch. Z takové té druhé garnitury je tam těch hráčů už víc, ale určitě bych mezi ně neřadil zrovna Lisandra, kterého zastinuje poslední dobou i Gomis, ani (snad) znovuzrozeného Gignaca. (Resp. jsem chtěl říct, že pokud tam řadíme i tyto dva, pak bychom tam měli zařadit i borce jako je Gameiro, Gomis, Remy, Aubameyang)

Reagovat
domingo

Lisandro je 50% golu a bodu Lyonu, takhle z hlavy si nevybavim hrace, ktery by mel vetsi vliv na vysledky tymu L1 v poslednich nekolika letech nez je on.., Gignac je kapitola sama pro sebe, je to hrac na baterky, je mu jedno proti komu hraje, kdyz ma formu, tak proste drti. Ibra je samozrejme uplne na jine urovni, ale to tezko muze byt meritko, protoze on je na jine urovni nez zbytek sveta

Reagovat
smazaný uživatel

Ale takový Lisandro nepatří podle mě ani do TOP30 útočníků na světě

Vyjmenuj mi prosím těch top 30

Reagovat
cetto

wow...no oukej, půjdu po ligách

Van Persie, Rooney, Aguero, Tevez, Dzeko, Ba, Cisse, Suarez, Torres, (Drogba)

Villa, Messi, Ronaldo, Higuain, Benzema, Soldado, Falcao, Negredo, Llorente, Rossi

Gomez, Huntelaar, Lewa, Reus

Milito, Cavani, Di Natale

Ibrahimovic

Eto´o, Doumbia, Hulk

Cardozo

+ je zde pár hráčů, které nedokážu soudit, jako třeba Neymar nebo borci z ukrajinské, či turecké ligy, jako Yilmaz, případně Brown...

Reagovat
smazaný uživatel

Polovina, co jsi vyjmenoval lepší není, ale pokud jsi ho viděl hrát tak dvakrát za sezonu, tak věřím, že se tam nedostal

Reagovat
smazaný uživatel

No dobře, polovina možná ne. Nicméně Takový Dzeko, Ba, Cisse, Torres a Reus (který snad ani čistý hrot není, nebo jo?) podle mě lepší nejsou. Pár jich je na jeho úrovni a zbytek teda lepší. Asi je to hodně subjektivní, ale zase tak špatný, aby před ním byl Džeko s Torresem a Huntelaarem teda není

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna reus zrejme lepsi bude, ale treba cardozo, negredo, nebo lewandowski? to se musim smat

Reagovat
smazaný uživatel

Reus je čistý hrot? Já měl za to, že hraje většinou v té ofenzivní trojce.

Reagovat
cetto

tak ani Ronaldo není čistý hrot. Huntelaar sice nic moc neumí, ale golů střílí jak nasráno, takže tam jednoznačně patří. Lewa golově táhne vítěze BL, takže taky. Džeko má podobnou smůlu jako třeba Gameiro, prostě je v týmu, kde má obrovskou konkurenci, ale prakticky kdekoliv jinde by goly střílel. A Torres? To je kapitola sama pro sebe, ale věřím tomu, že to v něm je

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme neni,hraje uplne jinou pozici, cetto si to jen poupravil tak, aby mu lisandro vysel fakt nekde mimo top 30, nebo o co mu jde...

jen jsem chtel vyse rict, ze reus mozna jednou lepsi hrac nez lisandro bude, je frajer

Reagovat
cetto

Ale to je individuální jak to kdo vnímá. Někdo považuje za útočníka jen toho typického hrota, jako je Huntelaar, pro mě je útočník i křídelní hráč typu Pilaře případně podhrot jako je Reus

Reagovat
cristiano.K.

jestli se směješ Lewovi,tak to jed směšné no

Reagovat
smazaný uživatel

lewa je skvely koncovy hrac, ale do lisandra, ktery casto sam tahne lyon, mu zatim porad neco chybi, ale proc se tu vlastne snazim..

Reagovat
cristiano.K.

to by mě zajímalo co? Lewa je zabiják,který je schopen dávat dvacet golů za sezonu pravidelně, typ útočníka jako RVP či Hunter. Lisandro je fotbalovější, tedy i využitelnější na více postech.

Reagovat
smazaný uživatel

v podstate jsi jen rozepsal, co uz jsem sam napsal cili souhlasim

abych rekl co - lisandro je platnejsi ve hre 1 na 1, v mezihre, umi si casto vypracovat sanci uplne sam; lewa je zabijak, ktery umi vyborne tezit z prace tymu

kdybych si mel jednoho vybrat, beru oba, protoze by se mohli paradne doplnovat; sam povazuju lisandra za vetsi kvalitu, zatim - lewa se jeste bude urcite zlepsovat, jestli jednou bude lepsi nez lisandro, ukaze az cas

Reagovat
domingo

"kdybych si mel nekoho vybrat, beru oba"

Jsi mi pripomnel myslim Csaplara ve studiu, kdyz se ho ptali, jestli by mel v tymu radsi Messiho nebo Ronalda..

"Ja bych chtel oba."

"Dobre, ale kdybyste si musel jednoho vybrat..."

"Oba."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

v tom případě nechápu,proč si reagoval na Lewu posměškem,když ted by si bral oba

Reagovat
smazaný uživatel

reagoval jsem na to, ze by byl lepsi nez lisandro, priste si to aspon po me precti cele, ne jen jedno slovo...

Reagovat
cristiano.K.

chtěl by je oba, ale jednomu se směje a druhého brání pokud je stavíš na stejnou úroveň, tak je kardinální blbost se jednomu vysmívat.

Reagovat
smazaný uživatel

tak, ted si to zkus precist jeste jednou, porad jsi to uplne nepobral

Reagovat
cristiano.K.

nemusím nic číst, tvá reakce na Lewu byla nevhodná.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Godwinson

Tyhle seznamy jsou vždy ošidné, ale přemýšlím, jestli alespoň 10 hráčů je tam lepších než Lisandro.

Reagovat
cristiano.K.

však je na pomezí, nemá cenu řešit,jestli je 25 nebo 35 nejlepší útočník na světě,hlavně si myslím,že mu neprospívá hra ze strany. Sice z toho těží Gomis,ale hlavní hrot by měl být Lisandro.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

kdyby zde kolegové kristofyk nebo Frankie vypisovali ty útočníky, tak ho stejně dají až do třetí desítky (TOP20 prostě není), přimemž u mě by byl ve čtvrté desítce, takže taky nevím, proč se to tak řeší. Původní myšlenka byla někde úplně jinde...

Reagovat
smazaný uživatel

Původní myšlenka byla, že jsi napsal, že nepatří mezi 30 nejlepších útočníku, což je blábol. Házení perlí sviním nemám zapotřebí. Už jsem ti napsal důvod, proč tomu tak není, tys napsal i různé podhroty atd., aby ti to nějak vyšlo přesně na třicet. To, že to je subjektivní jsem napsal a v Argentině je lepší možná tak Agüero, Messi a Tévez. Lavezzi není hrot a s Lisandrem se nedá srovnávat a chtěl bych ho vidět, jak táhne celý tým sám. Takže za nás NE.

Reagovat
smazaný uživatel

No ten příspěvek nemá hlavu ani patu...to mi nikdy nešlo, ale snad se z toho bude dát vyluštit myšlenka.

Reagovat
cetto

Jak jsem napsal výš, za útočníka považuju i hráče typu Pilaře nebo podhrota jako je Reus...kdybych bral jen čistě hrotové útočníky, tak 20 hráčů z toho mého seznamu budu muset smazat

Reagovat
cetto

A mou původní myšlenku jsi teda očividně nepochopil. Jde o to, že prostě srovnávat Zlatana s těma dvěma je naprostá blbost, takže pokud tam vedle Zlatana mohou být ti dva, může tam být i pár dalších útočníků z L1...nějaký seznam TOP30 byl jen pro dokreslení rozdílu mezi Zlatanem a Lisandrem

Reagovat
smazaný uživatel

V současnosti v lize působí všehovšudy tři elitní forvardi - Zlatan Ibrahimović, Lisandro López a znovuzrozený André-Pierre Gignac

Jsou to TOP útočníci Ligue 1? Jsou, víc k tomu nemám co napsat. Že je Ibrakadabra někde jinde, je věc druhá.

Reagovat
cetto

TOP z nich je jen Zlatan zbytek je druhá garnitura, společně s dalšíma jako třeba Gameiro nebo Remy

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
cetto

stěr jak cyp

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám tady náladu se dohadovat s někým, kdo viděl Ligue 1 z rychlíku, tvrdí, že Cardozo s Džekem je lepší než Lisandro a srovnává ho s Rémym.

Reagovat
cetto

L1 je moje neoblíbenější soutěž, v L2 jsou mé dva nejoblíbenější týmy z celýho světa

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to sleduj teda více, ať tady neplácáš takové kraviny

Reagovat
domingo

cetto to sleduje, fandi Rennes, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No možná, podle tohoto to ale nevypadá.

Reagovat
cetto

tak sorry, že si myslím, že je na světě cca 30 lepších útočníků, než je Lisandro a že si myslím, že prosadit se v Realu je obtížnější, než v Lyonu. Fakt sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si ale všechno tak krásně překrucuješ, aby ti to sedělo do tvé argumentace, až to hezké není

Reagovat
smazaný uživatel

"sleduje"

Reagovat
cetto

no v L1 Rennais, paradox je to, že v L2 fandím jejich největším rivalům - Nantes. Mám rád ten kraj, přírodu, města...takže se mi to tak sešlo. Zamlada jsem fandil hlavně Nantes, potom přišel ústup ze slávy a já měl problém se sledováním L2, tak jsem si našel Rennais. Jinač ten druhý klub z L2 je Monaco, které mi učarovalo, když jsem tam byl na návštěvě

Reagovat
domingo

Ja si teda nemyslim, ze by nejaky jiny utocnik L1 byl na urovni Lisandra. S Gignacem je to slozitejsi, uznavam, ale na vrcholu svych schopnosti se do te elitni spolecnosti radi i on.. pak uz mozna akorat Gameiro

Reagovat
smazaný uživatel

"v samotné Argentině bychom našli 5, možná i víc kvalitnějších hrotů."

neskutecne, jake blbosti zde vzdy dokazes sesmolit

Reagovat
cetto

He? Tak počítej se mnou - Messi, Aguero, Tevez, Huguain jsou 100% lepší, o tom se se mnou snad hádat nebudeš. Dalo by se určitě polemizovat o Lavezzim...ale budiž. Dejme tomu že je pátým nejlepším argentinským útočníkem a já napsal, že v argentině najdeme pět lepších. To není zas až takovej obrovskej fail ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jj, higuain, ktery kolikrat netrefi prazdnou z peti metru a v mezihre je nulovy, je 100x lepsi, cau

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

...proto má za poslední 4 roky v Realu téměř 100 golů...

Reagovat
smazaný uživatel

100? i pripravne zapasy si pocital ?

Reagovat
cetto

Poslední 4 roky v PD - 22+27+10+22=81 + 9 LM a pohár (+14 repre)

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně, a teď se podívej v jaké lize hraje Higuaín, v jaké Lisandro, jaký má kolem sebe tým, jaký má přínos pro hru, jestli na něm stojí výkony celého týmu a kolik měl kdo zranění.

Reagovat
cetto

Právě že Higuain má v Realu mnohem těžší se prosadit, než Lisandro v Lyonu Nehledě na to, že toto je nonsence, jen sem odpovídal na to, kolik dal golů

Reagovat
smazaný uživatel

ale ma okolo seba lepsich hracov to je tiez faktor...a PD nieje taka vyrovnana ako Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak Higuaín to má těžší a v čem? Ono kdyby proti němu vystartoval takový M'Bengue, Kana - Biyik, tak bych se bál o jeho kotníky.

Reagovat
cetto

V čem? Třeba v tom, že kdyby na to neměl, tak tam prostě není. Real na tom není finančně tak špatně, aby měl v týmu hráče, kteří na to nemají a k tomu spalování šancí - ty spaloval aji Makkay a nic to nemění na tom, že to byl dlouhodobě jeden z nejlepších útočníků na světě

Reagovat
smazaný uživatel

Svoje argumenty jsem ti k tomu napsal, nebudu je psát znova.

Reagovat
cristiano.K.

tohle je samozřejmě kardinální blbost.

Reagovat
Langi

když už teda bereš jako jedinej ukazatel góly, tak od sezóny 2009/2010 dal Higuaín celkem za Real 71 gólů...Licha za stejnou dobu 67...jesi podle tebe teda ty 4 góly znamenaj že Higuaín je lepší tak okay

Reagovat
cetto

jen jsem odpovídal na otázku

Reagovat
Langi

v pohodě...já jen že sem napočital o 30 gólů mín než si psal

Reagovat
cetto

stačilo otevřít zdejší Higuainovu stránku

Reagovat
smazaný uživatel

az nato ze v prvych dvoch sezonach nedal v PD dokopy ani 15 golov..

Reagovat
Langi

podle mě počital i góly na tréninku

Reagovat
smazaný uživatel

cetto09.10.2012 18:53

...proto má za poslední 4 roky v Realu téměř 100 golů...

not sure if...

Reagovat
smazaný uživatel

gonzalo za real 111 golu ve 230 startech

lisandro za lyon 71 golu ve 132 startech

lisandro ma za sebou o 5 trid horsi zalohu, hraje v defenzivne ladene lize a casto mimo svou pozici, presto ma lepsi golovy prumer, rekni mi vic jak je gonzalo lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Tedkom jsem ale nesrovnával ty dva, jen odpovídal na to, že spaluje šance...

Reagovat
smazaný uživatel

*100%

Reagovat
smazaný uživatel

Už se dotahujem na Chorvatsko v koeficientu

Reagovat
Woods

Zlatanovi to v tej L1 slusne sype.... dufam, ze mu to tak pojde aj nadalej

Reagovat
cristiano.K.

tak nevím,jestli mi něco neuniklo....."Marseille, která takto vyzrála na nebezpečný Dortmund" kdy?

Reagovat
smazaný uživatel

minulý rok v LM

Reagovat
cristiano.K.

aha,díky

Reagovat
smazaný uživatel

OT: O Lisandra se zase zajímají ti pomatenci z Florencie, tak snad si nechají zajít chuť.

Reagovat
Langi

kolik nabízej...zas těch jejich 12 mega??

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím, ale moc se to lišit asi nebude

Reagovat
Langi

ted už asi budou muset přitlačit, když sme v létě tolik vydělali a prachy nepotřebujem

Reagovat
Godwinson

"PSG druhé ligy" taky nijak nezáří. Myslím, že to nebude s tou dominancí tak hrozné.

Reagovat
domingo

Ligue 2 letos vubec neber vazne, nejlepsim asistentem je Oliech, tam se deje nejaka cerna magie.

Reagovat
Godwinson

Neberu, to bych si nedovolil, po té loňské sezóně už jsem na leccos zvyklej, ale stejně mě to letos zase šokuje. Hlavně opětovná sračkovost Lens, už se bojím, že skončí jako Štrasburky a Grenobly. Hlavně, aby se vrátilo Caen.

Reagovat
domingo

Zajima me, kdo bude letosni prekvapko, Angers nebo Istres?

Reagovat
Godwinson

Angers mají lepší tým, lepší pozici, jsou zajímavější a o špičku nedávno hráli, tehdá jim to tuším nešťastně nevyšlo, takže .. Istres :) Já bych chtěl hlavně supernabušený Monaco alespoň na druhém fleku.

Reagovat
smazaný uživatel

* zespoda

Reagovat
domingo

Maji Istres vubec nekoho, kdo je tam dotahne, neco jako Keseru v Angers?

Jinak Monako to vyhraje, maji N'Dingu, takze cokoliv ostatniho je jen zbozne prani

Reagovat
Godwinson

Mají de Prévilla, to je docela slibnej hráč, letos mám pocit, že je to vůbec "souboj útočníků", i když je fakt, že Monaco toho Tourého vyhrabalo neskutečně, to je síla - doslova.

Reagovat
domingo

Ten de Preville neni moc produktivni, co hraje? Je kreativni a la Roux?

Reagovat
smazaný uživatel

"Parížsky moloch" Domingo.

Reagovat
Godwinson

Loïc Rémy by mohl v polovině sezóny změnit působiště, podle Le 10Sport má o francouzského útočníka zájem Chelsea a s jeho zaměstnavatelem Marseille už údajně vyjednává.

Reagovat
smazaný uživatel

Už ať tam je. Mít na hrot Torrese s Rémym je hodně kumšt na Chelsea

Reagovat
domingo

To by byl kumst hlavně pro Marseille, treba maji v zasobe zase nejaky talent jako blahe pameti Guy Gnabouyou, ktery ted kope nekde ve Finsku

Reagovat
smazaný uživatel

30 zápasů 5 gólů...what a striker

Reagovat
božský John

S Rémym vyjednával každej mančaft světa a zatim to k ničemu nevedlo, takže to moc nevidim..

Reagovat
smazaný uživatel

100. Pro jednoho z nejlepších útočníků světa Lisandra Lópeze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Reagovat
Langi

ne-li uplně nejlepšího

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele