Kvalifikace ME 2012 - preview pátečních zápasů

03.09.2010, 09:08
Previews
Kvalifikace mistrovství Evropy 2012 se dnes naplno rozjede. Odehrány jsou zatím pouhé dva zápasy a dnes vstoupí do hry většina favoritů. Úřadující mistři světa a Evropy Španělé jedou do Lichtenštejnska, Nizozemci hrají v San Marinu a Německo v Belgii. Celkem se dnes hraje dvaadvacet zápasů.
Skupina A
Kazachstán - Turecko  (pátek 18:00)
Bronzový tým ze světového šampionátu v roce 2002 v Koreji a Japonsku a rovněž bronzový z evropského šampionátu v roce 2008 v Rakousku a Švýcarsku, Turecko, cestuje na horkou půdu Kazachstánu. Jedná se o bitvu dvou týmů, které z geografického hlediska náleží do Asie.

Kazachstán patří k velkým zemím, ovšem na fotbalové úrovni jde spíše o trpaslíka, vždyť Kazachstán je ve světové žebříčku až na 126. místě. Kvalifikační boje to jasně dokazují, v té poslední skončil Kazachstán na předposledním místě, když dokázal dvakrát porazit jen ještě více slabou Andoru. V živé paměti jsou i čtyři výprasky, dvakrát od Běloruska a dvakrát od reprezentace Albionu.

Ani v následné kvalifikaci o EURO 2012 nebudou ambice Kazachstánu přehnané, především půjde o to, neudělat ostudu a potrápit favorizovanější celky. Zlepšit hru Kazachstánu bude úkolem německého trenéra Bernda Storcka. Hned v prvním zápase zavítá do Astany Turecko.

Reprezentace půlměsíce sice skončila na posledním evropském šampionátu třetí, ovšem na Mistrovství světe do Jihoafrické republiky se nedostala, a to bylo velké zklamaní. Aby se už nic takového neopakovalo, byl povolán na místo hlavního trenéra veleúspěšný Guus Hiddink. Jenom pro připomenutí, ve Švýcarsku a Rakousku vedl Turky Fatih Terim, ten ale po neúspěchu v kvalifikaci o Afriku skončil.

Ve skupině A jsou kromě Kazachstánu a Turecka ještě Německo, Belgie, Rakousko a Ázerbajdžán. Jedná se tedy o jednu z nejtěžších skupin a proto Turecko nesmí v Astaně v žádném případě zaváhat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 5.00 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Belgie - Německo  (pátek 20:45)
Náročná skupina A nabídne hned z kraje velmi pikantní podívanou. Belgie totiž přivítá svého zeměpisného souseda, finalistu posledního Eura a čerstvého držitele bronzových medailí z Jihoafrické republiky - Německo. Belgičané se naposledy dostali na závěrečný turnaj v roce 2002, od té doby čekají na úspěch marně.

Nový belgický trenér Georges Leekens bude mít za úkol konečně dostat reprezentační výběr na vrcholný turnaji, ovšem bude to mít hodně těžké. Skupina A je jedna z nejtěžších, nicméně Belgie kvalitu má a když bude mít i trochu štěstí, tak se to může povést.

Německo je ale velkým favoritem skupiny, už několik let předvádějí Němci na mezinárodní scéně skvělé výkony. O postupu svěřenců trenéra Joachima Löwa nikdo nepochybuje, ovšem sám trenér ví, že je nutné pro postup udělat všechno a hlavně nepodcenit soupeře, skupina je totiž náročná.

"Stojíme před novou výzvou a s Belgií a Ázerbajdžánem máme za úkol získat šest bodů. Vítězství proti Belgii by bylo zvláště důležité, ale nemůžeme podcenit žádného s protivníku ve skupině, každý zápas je těžký," prohlásil naturalizovaný němec Miroslav Klose.

Hosté budou i pro toto utkání postrádat Michaela Ballacka a také Simona Rolfese, naopak vrací se Rene Adler, Heiko Westermann a Christian Träsch, kteří také v Africe chyběli. Belgičané jsou na tom se ztrátami o něco hůře, ve hře se určitě neobjeví zranění Jonathan Legear, Silvio Proto, Jelle Van Damme a Nicolas Lombaerts.

Belgie nemá proti Německu dobré výsledky. Jejich poslední výhra nad Německem se datuje až do roku 1954 v Bruselu, a ani tentokrát nebudou Belgičané favority. Na Koning Boudewijn Stadion se očekává plný stadion a skvělá atmosféra.
Belgie - pravděpodobná sestava:
Bailly - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vermaelen - Simons, Vertonghen, Fellaini - Dembele, Lukaku, Hazard
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Mertesacker, Westermann, Jansen - Khedira, Schweinsteiger - Mueller, Oezil, Podolski - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.05 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo00000:00
 Turecko00000:00
 Rakousko00000:00
 Belgie00000:00
 Kazachstán00000:00
 Ázerbájdžán00000:00
Skupina B
Arménie - Irsko  (pátek 17:00)
Irská reprezentace zahájí pod italským trenérem Giovanni Trapattonim kvalifikaci o EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině zápasem na horké půdě fotbalového trpaslíka z Arménie. Domácí Arménci budou jednoznačným outsiderem, přesto se však má irská družina na pozoru.

Arménie odstartuje kvalifikaci doma v Jerevanu proti Irům a bude chtít navázat na vyrovnané výkony z nedávné kvalifikace. Ačkoliv domácí nepostoupili, zanechali velmi sympatický dojem, a doma dokonce porazili Belgii 2:1. V přátelských zápasech se ale nedařilo, svěřenci trenéra Vardana Minasyana prohráli všechny tři zápasy. Reprezentační výběr je složen především hráči Pjuniku Jerevan, nejúspěšnějšího arménského klubu v historii, a je jasné, že Irsko bude v Jerevanu favoritem.

Obrovské zklamání zažili Irové v poslední kvalifikaci o světový šampionát v Jihoafrické republice. Parádní úspěch byl nadosah, ale vše změnila, nyní už památná, ruka Thierry Henryho a následná branka, která rozhodla o postupu reprezentace galského kohouta.

Irsko se z tohoto šoku těžko dostávalo, nyní už je vše pryč a ostrované se těší na kvalifikační boje o EURO. Svěřenci trenéra Giovanni Trapattoniho mají hratelnou skupinu, spolu s Ruskem a Slovenskem by si to měli rozdat o postupová místa. První výzvou bude Arménie, před kterou ale mnozí varují.

"Bude to velmi těžké utkání. Arménie neustále roste, jsou velmi nebezpeční, hrají rychle a jsou tvrdí. Mají nové, mladé hráče. Viděl jsem několik DVD, a myslím, že se musíme mít na pozoru," nechal se slyšet Marco Tardelli, asistent trenéra Trapattoniho. Přesto bude jakýkoliv jiný výsledek, než vítězství bráno za neúspěch a velké zklamání.
Irsko - pravděpodobná sestava:
Given - St Ledger, O'Shea, Dunne - Lawrence, McGeady, Whelan, Kilbane, Green - Robbie Keane, Doyle
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.40 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Andorra - Rusko  (pátek 18:30)
Rusko se vrací na stadion Estadi Comunal, kde před třemi roky zvítězilo proti domácí Andoře 1:0 a zajistilo si postup na mistrovství Evropy 2008.

Andora stále čeká na svůj historicky první soutěžní bod. Nejblíže k němu měla v kvalifikaci na Euro 2008 dne 22.8.2007, kdy proti Estonsku inkasovala na 2:1 až v 90. minutě.

Favorit skupiny B Rusové zahájí kvalifikaci s novým trenérem Dickem Advocaatem, který na lavičce vystřídal svého krajana Guuse Hiddinka. Rusové zažili několik měsíců zpátky obrovské zklamání, když senzačně nepostoupili na mistrovství světa. Úkolem nového kouče je vrátit Rusům pošramocené renomé a pokusit se nejen o postup z kvalifikace, ale také výrazný úspěch na závěrečném turnaji. Tak, jako třeba v roce 2008, kdy Sborná skončila třetí.

Lodivod Advocaat do "neúspěšného" reprezentačního výběru, který sdělil po svém předchůdci, zasáhl jen minimálně. Jediným nováčkem je záložník Rubinu Kazaň Alan Kasajev. Ve výběru Ruska chybí zraněný Igor Děnisov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 41.00 - 15.50 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovensko - Makedonie  (pátek 20:30)
V pátek odstartují Slováci svou další kvalifikační pouť, tentokrát jich čeká boj o postup na Euro 2012. V úvodním zápase ve skupině B hostí Makedonii.

Naši východní sousedé již ví, jaké to je hrát na mistrovství světa. Ale stále čekají na svou první účast ve finálovém turnaji evropského šampionátu. Nejprve musí úspěšně projít kvalifikačním sítem. Ve skupině B narazí Slováci na týmy Ruska, Makedonie, Arménie, Irska a Andorra. V ní nenajdeme jednoznačného favorita, ale větší postupové šance se dávají Rusům, ambice si také dělají Irové a Slováci.

Slovensko si by rádo navázalo na minulou kvalifikaci, přes níž se probojovalo na své historicky první mistrovství světa, které se letos konalo v Jihoafrické republice. A nevedlo si tam vůbec špatně. Porazilo úřadující mistry světa Italy a poslalo jich domů a slovenská pouť skončila až v osmifinále, kde Weissovi svěřenci nestačili na Holanďany, pozdější vicemistry světa. A od slovenských reprezentantů se v evropské kvalifikaci očekává úspěch. "Určitě bude větší tlak, ale to je podle mě normální. Když je tlak, hráče to většinou vyburcuje a dosahují i dobrých výsledků. Každý od nás očekává lepší výkony a samozřejmě, že i my se chceme pobít o šanci postoupit na ME z prvního místa, anebo se dostat aspoň do baráže," prohlásil 45letý trenér Slováků Vladimír Weiss st.

Jak již bylo řečeno, prvním soupeřem Weissových svěřenců bude v bratislavských Pasienkách nevyzpytatelná Makedonie. V tomto utkání jsou pasování za favorita právě fotbalisté Slovenska, kteří chtějí vstoupit do kvalifikace vítězstvím. "Nečeká nás lehký zápas, ale jestli chceme míst postupové ambice, povinnost nám velí vyhrát. Je to však kvalifikace a každý zápas v ní budě těžký. V Evropě už neexistují slabí soupeři, a proto i k tomuto duelu přistupujeme velice vážně. Věřím, že hráči podají optimální výkon a tři body zůstanou doma," doufá kouč Weiss. Ten nemůže do sestavy počítat s triem útočníků Róbertem Vittekem, Stanislavem Šestákem a Tomášem Oravcem.

Makedonci jako samostatný stát se ještě nikdy nepodívali na velký šampionát. Další příležitost se jim naskytne v kvalifikační misi o postup na nadcházející mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině. Reprezentanti z Balkánského poloostrova odehráli v období okolo letošního světového šampionátu několik přátelských utkání, s nimiž mohou být spokojeni. Vyhráli v Rumunsku a Ázerbajdžánu. Generálku před ostrými zápasy měli v polovině srpna na Maltě, kde remizovali 1:1. Tým Makedonie, jehož hlavní hvězdou je bezesporu útočník Inter Milánu Goran Pandev, odcestoval na Slovensko se smělým plánem, nechtějí se vracet z Bratislavy bez bodu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.65 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko00000:00
 Slovensko00000:00
 Irsko00000:00
 Makedonie00000:00
 Arménie00000:00
 Andorra00000:00
Skupina C
Faerské ostrovy - Srbsko  (pátek 19:00)
Po úvodní kvalifikační porážce o postup na mistrovství Evropy s Estonskem hostí Faerské ostrovy ve skupině C silné Srby.

Trenér Faerských ostrovů povolal dva nováčky, 21letého obránce Póla Jóhannuse Justinussena a rodáka z Dánska Daniela Udsena, který se rozhodl hrát za zem své babičky. Naopak 62násobný reprezentant Jákup á Borg oznámil konec reprezentační kariéry. V útoku Faerských ostrovů se neobjeví útočník Christian Høgni Jacobsen, příležitost místo něj dostal Arnbjørn Hansen.

Společně s Itálií favorita skupiny C Srby, povede i v kvalifikaci o postup na Euro zkušený stratég Radomir Antić. Vedení srbského svazu mu dalo důvěru po neúspěšném vystoupení Srbska na mistrovství světa, bude však trénovat za poloviční plat.

V nominaci Srbska se neobjevili dlouhodobě zranění Ivica Dragutinović a Bosko Janković. Malou šanci zahrát si proti Faerským ostrovům má obránce Chelsea Branislav Ivanović kvůli poraněným zádům, ve výběru hostů ale nechybí.

Nedostalo se na dva letošní účastníky mistrovství světa, brankáře FK Partizanu Vladimira Stojkoviće a útočníka Olympiakosu Marko Panteliće. "Pokud budou Stojković s Pantelićem v budoucnu tvrdě pracovat, dveře mají otevřené," řekl Antić.

Oba páteční soupeři na sebe narazili už v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Srbové oba zápasy vyhráli shodně 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 23.00 - 9.50 - 1.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Estonsko - Itálie  (pátek 20:30)
Velkou ostudu si utržili mistři světa z roku 2006 z Itálie v Jižní Africe před dvěma a půl měsíci. V základní skupině ani jednou nevyhráli a skončili úplně poslední. A to se před ně v konečné tabulce dostala třeba i reprezentace Nového Zélandu či Slovenska. Teď Azzuri budou vše napravovat v kvalifikaci na EURO 2012. Začínají v Estonsku.

Hodně rychle se bude snažit nový kouč italské reprezentace Cesare Prandelli, který nahradil v červenci odstoupivšího Marcella Lippiho, zapomenout na neúspěch z Afriky. Nedej bože, aby si jeho svěřenci z Tallinu nevezli na úvod nové éry všechny tři body. "Musíme zapomenout na všechny negativní myšlenky," pouze potvrzoval.

I Prandelli ví, jak je první zápas v nové kvalifikaci důležitý. Itálie navíc nebude vzpomínat na rok 2010 vůbec dobře. Ze sedmi odehraných utkání, z toho čtyř přátelských, totiž nezískali ani jednu výhru. "Představa, že bychom v tomto roce ani jednou nevyhráli, by mola mít zase na tým významný psychologický vliv," vidí naopak výhody před duelem v Pobaltí.

Prandellimu ovšem debut na lavičce Itálie vůbec nevyšel. Ač v přípravném utkání, prohra 0:1 s Pobřeží slonoviny určitě radost na Apeninském poloostrově neudělala. "Pokud bychom ztratili i v tomto druhém zápase, mohla by to být přímo katastrofa," uvědomuje si. "Ale pravda, v této kvalifikaci nejsou jednoduché zápasy."

Prandelli má aktuálně pozitivní zprávy z kádru. Útočník Antonio Cassano sice musel opustit v průběhu týdne trénink po problémech se zády, naštěstí se ale jeho zranění neukázalo nijak vážné. On, Simone Pepe a Giampaolo Pazzini by se měli objevit v útočné řadě.

"Cassano bude v sestavě na sto procent, z psychologického hlediska je to velmi důležité," odůvodňoval. "Vyhodnotíme v průběhu hry, zda-li bude hrát celých 90 minut." Na lavičce tak asi zůstane forvard Fiorentiny Alberto Gilardino, jenž se naposledy trefil v říjnu minulého roku. Protože Gianluigi Buffon bude marodit se zády zřejmě až do prosince, mezi třemi tyčemi se objeví Salvatore Sirigu, brankář Palerma.

Estonsko vůbec jako první celek vstoupil do kvalifikace na nadcházející evropský šampionát. Jedenáctého srpna doma porazil Faerské ostrovy 2:1 a zatím vede skupinu. "Soupeř má čtyři kvalitní hráče," povídal Prandelli. "I když hraje na malém stadionu, očekávám na něm velmi dobrou atmosféru."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.50 - 4.20 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovinsko - Severní Irsko  (pátek 20:45)
Ani Slovinsko, ani Severní Irsko na postup na evropský šampionát nijak nemyslí. Vždyť ve skupině mají favorita z Itálie, na druhé místo si zase brousí zuby Srbsko. Ani Slovinsko, ani Severní Irsko ale rozhodně nechtějí kvalifikací nečinně proplout.

Takový Nigel Worthington, manažer ostrovního celku, chce postupně svůj tým omlazovat, pochopitelně ale tuší, že nemůže do základní sestavy nasadit jedenáct mladíků. Základní sestavu ale již snad nyní má jistou Jonny Gorman, Craig Cathcart či Corry Evans - jedni z největších - nejen severoirských - talentů.

Kromě těchto nezkušených mladíků se ale v nominaci pochopitelně objevili i starší mazáci - Andy Little, Ryan McGivern a Olly Norwood. Jeden z nejstarších hráčů - devětadvacetiletý Warren Feeney - doufá, že si v pátek připíše svůj šestatřicátý start za reprezentaci. Severní Irsko na tom ale není moc slavně - od Feeneyho trefy v dubnu minulého roku se již z jiné branky neradoval, z posledních deseti zápasů bodoval pouze třikrát. Svůj poslední přípravný zápas s Černou Horou prohrál o dvě branky.

"Je dobře, že trenér povolal mladé hráče. Když mi bylo šestnáct, trénoval jsem již se seniorským týmem. Bylo skvělé být tam zapojený a jsem si jistý, že to hráčům třeba jako Jonny Gorman rozhodně pomůže. Poprvé jsem byl povolán, když ještě trénoval Bryan Hamilton. Byla to pro mě ohromná zkušenost. V týmu je nyní dostatek mladíků, teď to chce pouze najít nějaký rozumný kompromis mezi zkušenými a talentovanými," myslí si Feeney.

"Čím více zkušeností teď získají, tím lepší to pro ně bude v dalším fotbalovém růstu. Je tu také Corry Evans či jiní mladíci. To nás - starší - vždy donutí pracovat ještě svědomitěji."

Veliký problém má ostrovní celek především s venkovními zápasy - nic na mizerné statistice nevylepšily ani poslední dva duely mimo Windsor Park. Prohra 0:1 s Albánií a následná porážka 0:2 od Černé Hory, to si Worthingtonovi svěřenci do životopisů rozhodně nenapíší. Aby měli Severní Irové alespoň teoretickou naději na postup, musí začít sbírat body z venkovních hřiští.

"Všichni víme, že bez svých fanoušků se nám nehraje dobře. Je škoda, že do venkovních zápasů nechodíme s vítěznou náladou, na druhou stranu si jsme jistí, že zápasy ve Slovinsku nebo v Srbsku rozhodně nebudou jednoduché," říkal manažer Irů.

Pro některé hráče - třeba jako pro zkušeného Stephena Craigana, jenž bude v pátečním zápase nejspíš kapitánem či brankáře Maika Taylora - může být tato kvalifikace vůbec posledním větším turnajem, do kterého zasáhnou. "Nemyslím si, že by měli mít nějakou speciální motivaci," myslí si Worthington, který se nebojí ani toho, že jeho jednička Taylor v anglickém Birminghamu nechytá. "Měl velice dobou přípravu. Hrál za Birmingham několik utkání. Sledoval jsem ho v přátelském zápase s Černou Horou a chytal fantasticky. Nemám absolutně žádné pochybnosti o jeho výkonnosti."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.75 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Estonsko11002:13
2.Itálie00000:00
 Srbsko00000:00
 Severní Irsko00000:00
 Slovinsko00000:00
6.Faerské ostrovy10011:20
Skupina D
Rumunsko - Albánie  (pátek 20:00)
Rumuni budou ve skupině D usilovat o druhou účast na Euru v řadě. Spolu s Francií jsou velkými favority na postup, ovšem ten si musejí nejprve vybojovat. V prvním soupeřem, který se Rumunsku postaví do cesty bude v "bitvě o Balkán" Albánie.

Po neúčasti na mistrovství světa 2010 zahájí Rumunsko kvalifikaci o evropský šampionát zápasem proti Albánii, a jelikož ve druhém zápase změří síly s Běloruskem, tak úkolem je získat plný počet bodů před těžšími zápasy s Francií a Bosnou. Ačkoliv se na první pohled zdá, že Rumunsko je vedle Francie nejžhavější kandidát na postup určitě je to ošemetná skupina. Vždyť Bosna a Hercegovina málem postoupila do Jihoafrické republiky, a také Bělorusko má některé zajímavé hráče.

Po katastrofálním kvalifikaci na MS 2010 vyměnil rumunský fotbalový svaz trenéry a kormidla se ujal Razvan Lucescu. Ten bude chtít začít proti Albánii úspěšně výhrou. Rumunsko má na Albánii velmi dobré vzpomínky, v listopadu 2007, ji rozdrtili 6-1. Rumunsku bude scházet duo ze Steauy Bukurešť Cristian Tanase a Mihai Radut, a také dosud distancovaný Adrian Mutu. Rumunsko je v současném žebříčku FIFA na 42. místě.

Albánie se nikdy na velký závěrečný turnaj nekvalifikovala a je prakticky jasné, že ani tentokrát se nekvalifikuje. Pokud vše půjde podle předpokladů, tak se počítá s pátým místem, přeci jenom Albánie je o něco výše než Lucembursko. Hosté se v poslední kvalifikaci prezentovali stylem 4-4-1-1 s větším důrazem na defenzívu, a díky tomu se dočkali překvapivých výsledků proti Portugalsku a Švédsku ( v obou případech 0:0). Albánie je v současnosti na 70. místě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lucembursko - Bosna a Hercegovina  (pátek 20:15)
Trpaslík z Lucemburska asi nemůže ani věřit na zázraky a pokud se mu podaří uhrát alespoň nějaký ten bod, bude to rozhodně úspěch. Skupinu má k tomu celkem hratelnou, ovšem na body proti ambiciózní Bosně asi myslet nemůže.

Bosna by se totiž ráda konečně na šampionát tohoto formátu podívala, v minulých letech k němu neměla až zase tak daleko. Jejím největším soupeřem bude Rumunsko a vzhledem k formě i dříve slovutná Francie.

Bosna totiž může klidně myslet na přímý postup, muži galského kohouta už rozhodně nenahánějí takovou hrůzu jako na přelomu tisíciletí. Avšak Bosna si musí dávat pozor i na další hladové vlčáky. Na druhé postupové místo totiž myslí Bělorusko, v balkánském derby bude hodně zatápět i nebezpečná Albánie. A téměř všechny duely musí Bosna vyhrát, pokud se chce na EURO podívat. V nedávné kvalifikaci ji prostě a jednoduše nepřálo štěstí.

Bosna dokázala dojít až do baráže, jenže tam narazila na Portugalsko. A dvě těsné porážky 0:1 její sny zmařily. V přátelských duelech narazila na těžké protivníky, prohrála s Německem, se Švédskem, porazit však dokázala Ghanu. Fotbalový trpaslík z Lucemburska byl naposledy deklasován Walesem (5:1). V domácím prostředí ale s Bosnou vždy hrál vyrovnanou partii, před sedmi lety prohrál 0:1, před šesti v přátelském utkání 1:2.

"Lucembursko plně respektuji jako soupeře a určitě ho nesmíme podcenit. Myslím si však, že bychom měli jasně získat všechny tři body. Nemůžeme v tuhle chvíli myslet na dalšího soupeře, Lucembursko může hodně kousat," varuje své svěřence před podceněním kouč Safet Sušic. Jedna z největších hvězd týmu Vedad Ibiševic ví, jak navázat na předchozí úspěchy. "V týmu je výborná atmosféra, všichni vědí, že už můžeme uspět. Minulá kvalifikace nám to ukázala," vyjádřil se jasně

"V prvním utkání chceme předvést dobrou hru, která by nám měla zajistit vítězství," dodal vzápětí. Nejvíce se opět bude spoléhat na útočnou sílu, jména jako Džeko, Misimovič, Ibiševič, Pjanič či Ibričic nahánějí hrůzu celé Evropě. V kádru ještě nebude hráč CSKA Moskva Elvira Rahimić, který by měl být připraven na další duel s Franciíí. Do hry by již mohl zasáhnout obránce Mensur Mujdža, kterému FIFA zatím neumožnila účast za národní tým Bosny. Teď je ale dosti možné, že povolení dostane a nastoupí už proti Lucembursku.
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Hasagic - Mravac, Mujdža, Nadarevič, Spahic, Lulic - Misimovič, Ibričic, Jahic, Pjanic - Džeko, Ibiševič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 15.00 - 6.00 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Francie - Bělorusko  (pátek 21:00)
Francie zřejmě nemohla do světa vyslat výraznější signál, že si nedávnou blamáž na africkém šampionátu uvědomuje a bude dělat co proto, aby ji také odčinila. Mimo mužstvo se ocitly hvězdy jako Toulalan, Evra či Ribéry a proti Bělorusku se teď pod novým koučem Blancem bude začínat doopravdy od píky.

Kádr les Bleus zajímavě oživily nové tváře, které mají spolu se stálicemi typu Llorise, Sagny či Maloudy vyrazit vstříc světlejším zítřkům. Na červnovém MS Francouzi nenaplnili očekávání, v kabině podle všeho nepanovala dobrá atmosféra a nakonec z toho bylo potupné vyřazení již v základní skupině. K tomu všemu skandál ohledně Anelkova vulgárního vyjádření na Domenechovu adresu, jeho následného předčasného odjezdu a pak dlouhá a tvrdá dohra.

Svaz se nicméně ve starých jizvách nimrat nechce, Domenechovi je údajně připraven vyplatit i tučné odstupné, jen aby se vzdal v jeho řadách veškerých aktivit a mohl se začít psát nový příběh. Tedy nový, Laurent Blanc bude patrně praktikovat rovněž rozestavení s defenzivnějším středem, dvěma křídly a jedním klasickým hrotem, dá se však očekávat živější projev, než na jaký jsme byli v poslední době v souvislosti s les Bleus zvyklí.

Bělorusové jsou poměrně stálým mužstvem, poslední dobou se takřka pravidelně umisťují na čtvrtém, nejhůře pátém místě. Výjimkou, za kterou budou teď proti nesehrané Francii Bělorusové určitě chtít opět vykročit, byl třetí flek, na němž skončili ve snaze senzačně se probojovat na světový šampionát roku v Asii. Lodivod této postsovětské reprezentace Bernd Stange, nicméně navzdory minulosti míří, co nejvýše to jde. Jako minimální cíl si dokonce vytyčil baráž, tedy druhou příčku. Přesto do Paříže dost možná odjíždí skromná ekipa, která sice v posledním přáteláku venku přemohla Litvu, ovšem i tak bude po bodech prahnout především v úterý, kdy doma přivítá Rumunsko.

Laurenta Blanca, který se s podporou FFA (Francouzské fotbalové asociace) zařekl, že několik hvězdných hráčů bude alespoň nějakou dobu opomíjet, nečekalo snadné skládání své první "ostré" nominace. Tím spíš, že mu nejprve kvůli zranění vypadl Lass Diarra a pak pro jistotu i jeho náhrada Cabaye. Na reprezentační sraz se tak podívá Blaise Matuidi. Ke všemu si trest ještě z mistrovství světa musí odpykat Yoann Gourcuff a v ideální kondici se nenachází ani Benzema.

Bernd Stange nominoval stejnou jedenadvacítku borců, které si vybral také pro srpnovou generálku. Znovu tak z ní vynechal jména jako Kovel, Kalačev či Verchovcov, která byla dříve zvyklá svou krajinu pravidelně reprezentovat.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris; Sagna, Mexes, Rami, Clichy; Diaby, A. Diarra, M’Vila; Remy, Hoarau, Malouda
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Amelchenko; Shitov, Martynovich, Molosh, Omelyanchuk; A. Hleb, Tigorev, Putsila, Kulchiy; Rodionov, V. Hleb
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie00000:00
 Rumunsko00000:00
 Bosna a Hercegovina00000:00
 Bělorusko00000:00
 Albánie00000:00
 Lucembursko00000:00
Skupina E
Moldavsko - Finsko  (pátek 18:30)
Ani jeden z pátečních soupeřů sice rozhodně nepatří mezi favority na postup mezi nejlepší šestnáctku, stát se přeci však jen může cokoliv. A důležité je dobře začít. Remíza by totiž oběma rázně plány narušila. I když je severský soupeř přeci jen mírným favoritem, Moldavsko umí na své půdě předvést vrcholný výkon.

Moldavsko je v této skupině druhým největším outsiderem za trpaslíkem ze Sam Marína a jen těžko se dá předpokládat, že se probojuje alespoň do baráže přes dvojblok Nizozemsko - Švédsko. Finsko je sice tipováno o místo výše, jenže na tyto dva soupeře by také v žádném případě mít nemělo. Navíc bude mít velké problémy zdolat hodně sebevědomé Maďarsko. Jedno je jisté. Pokud chtějí Finové postoupit, musejí toto klání zvládnout a vyhrát.

Oba reprezentační výběry se spolu utkaly na moldavské půdě před jedenácti lety. Tehdy severský celek rozhodně neměl takovou kvalitu a uhrál pouze bezbrankovou remízu. I nyní je překvapivě nejčastějším typem úvodního klání skupiny E nerozhodný výsledek. Prezident moldavského národního výběru Pavel Cebanu má i přes všechny předpoklady jasno: "První utkání s Finskem je pro nás velmi důležité. Diváci se mají na co těšit."

Bojovně k tomu vyhlašuje, že Moldavsko chce hrát pohledný fotbal i uhrát dobrý výsledek: "Především se budeme snažit kvůli naším fanouškům. Chceme, aby se fotbalem bavili a mohli být na co pyšní. Úkolem je chránit důstojnost naší vlajky, našich barev," zasvítily oči obrovskou touhou Cebanuovi. Jenže i anglický šéf Finů Stuart Baxter na lavičce finského týmu má stejné cíle, na úvodní vystoupení se k tomu nesmírně těší.

"Začátek je pro každého velkou výzvou, kdokoliv totiž má šanci postoupit. My chceme vykročit do kvalifikace tou správnou nohou. Bude za tím muset stát obrovské úsilí, velká snaha. Naším cílem je, abychom soupeři vnutili vlastní hru a udrželi toto tempo po celých devadesát minut. Pokusíme se hrát na krásu i na výsledek. Věřím, že tento způsob by nás mohl nechat ve hře o dvě důležitá místa hodně dlouho," maluje si pohádkové příběhy Baxter.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Švédsko - Maďarsko  (pátek 20:00)
Pěkně zostra začne kvalifikace pro Švédy a Maďary v těžké slupině E. Seveřané chyběli na světovém šampionátu v Jihoafrické republice a rozhodně mají co napravovat. Maďaři sice dlouho na závěrečném turnaji nebyli, ovšem i jejich cílem bude postup. Společné střetnutí bude soubojem starých známých z poslední kvalifikace o Afriku.

Tehdy nepostoupily oba reprezentační výběry, především na úkor Dánska a los rozhodl o tom, že Švédsko změří síly s Maďarskem i tentokrát. Nepostup Švédska do Jihoafrické republiky bylo obrovským zklamáním a jedno z největších překvapení vůbec. Tým okolo hvězdného Zlatana Ibrahimoviče nestačil dvakrát na severské sousedy z Dánska, především to rozhodlo (spolu s Dánskem postoupilo Portugalsko).

Po neúspěchu v předchozí kvalifikaci skončil na trenérské lavici Lars Lagerback, kterého nahradil Erik Hammren. Nový trenér zabudoval do prvního týmu mladé, talentované hráče jako jsou Berg, Emir Bajrami nebo Ola Toivonen. Spoléhat se bude i na Zlatana Ibrahimoviče, čerstvá akvizice AC Milán se prosadila i v posledním přátelském utkání proti Skotsku.

Maďarsko je v procesu rekonstrukce a také zde je velmi mnoho mladých hráčů. Z jednadvacítky byl povolán Koman a spolu s hráčem PSV Eindhoven Dzsudzsakem a Husztim by mohli vytvořit velmi nebezpečné trio. Maďaři v poslední kvalifikaci ukázali, že se mohou měřit s týmem, jako je třeba Švédsko. Maďarský reprezentační fotbal je určitě na vzestupu, ale i tak to bude v této kvalifikaci hodně složité. Přeci jenom stříbrné Nizozemsko z posledního světového šampionátu a Švédsko jsou hlavními aspiranty na postup.

Utkání ve švédské Rasundě slibuje poměrně ofenzivní podívanou. V již několikrát zmiňované kvalifikaci o postup na Mistrovství světa vyhrálo dvakrát Švédsko a pokaždé to bylo výsledkem 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
San Marino - Nizozemsko  (pátek 20:45)
Nizozemsko čeká na úvod soupeř z kategorie těch nejsnadnějších. Zavítá na půdu maličkého San Marina, odkud by mělo pochopitelně přivést tři body a ještě nadělit svému soupeři pořádný debakl.

Oranjes se ocitli ve vcelku vyrovnané skupině, kde kromě Švédů umí pozlobit favorizovaný celek také Finové nebo třeba Maďaři. To ale nemění nic na skutečnosti, že se od Holanďanů očekává postup z prvního místa bez výraznějších komplikací.

Na úvod cestují na Apeninský poloostrov. Zápas se silně podprůměrným San Marinem ale rozhodně neberou jen jako nějakou formalitu. Na hřišti by se měly ukázat všechny důležité postavy současného nizozemského týmu. Hlavní pozornost ale budí kanonýr Ruud van Nistelrooy, který se objevil v nominaci po více jak dvou letech.

Poměrně nedávno přitom 34letý útočník prohlašoval, že jeho reprezentační kariéra je u konce. Pozvánku od kouče van Marwijk obdržel díky absenci Robina van Persieho. "Kouče respektuji a jsem velmi rád, že mi nakonec dal opět možnost se ukázat. Už jsem neočekával, že bych se mohl ještě vrátit, ale samozřejmě, že mě to hodně potěšilo," líčil spokojený van Nistelrooy.

San Marino se s Nizozemskem potkalo hned čtyřikrát na konci minulého století. Pokaždé to bylo v kvalifikaci o mistrovství světa, a pokaždé dostali Jihoevropané pořádný příděl. Ten nejvyšší přišel v září 1993, kdy obdrželi na vlastním trávníku sedm branek.

Ani poslední kvalifikace o Euro pro San Marino nedopadla zrovna nejšťastněji. Podle očekávání všechny zápasy prohrálo rozdílem třídy a stejné to bude zřejmě i tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 36.00 - 16.00 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko00000:00
 Švédsko00000:00
 Finsko00000:00
 Maďarsko00000:00
 Moldavsko00000:00
 San Marino00000:00
Skupina F
Lotyšsko - Chorvatsko  (pátek 20:00)
Špatnou kvalifikaci na mistrovství světa do Jižní Afriky prožila reprezentace Chorvatska, u které především výkony z EURO 2008 dokazovaly, že by na tomto turnaji chybět neměla. A tak se tentokráte znovu pokusí po dvouleté odmlce na závěrečný šampionát prokousat. Start zažije v Lotyšsku a bude to hlavně velká generálka na úterní střetnutí s Řeckem.

"Nemám tajností. Jedeme si pro výhru," potvrzovali na tiskové konferenci trenér Slaven Bilič i záložník Darijo Srna. "Budeme chtít mít utkání pod kontrolou. Nesmíme ztrácet míče, protože protiútoky jsou nejsilnější lotyšskou zbraní. Bod by nás neuspokojil, ani pak proti Řecku. I když chápeme, že soupeř bude doma hodně nepříjemný," pokračoval Bilič.

Ztráta v Pobaltí by totiž na Biličovo mužstvo mohlo mít velmi negativní vliv. A to by nebylo dobré, protože o čtyři dny později na něj čeká Řecko, největší spolufavorit skupiny. Tenhle zápas s balkánským krajanem bude hodně důležitý. Takže pozitivní nabuzení před ním je prostě potřeba.

Srna potvrzoval, jak moc touží Chorvatsko vyhrát. "Hodně by nám vítězství pomohlo, i celému Chorvatsku," říkal. "Naše země totiž cítí prázdnotu poté, co jsme se neprobojovali na světový šampionát do Jižní Afriky. Výhra by nám přinesla tempo. Musím říci, že pro mě je to vlastně nejdůležitější utkání celé kvalifikace."

Hosté by měli nastoupit v plné sestavě až na Luku Modriče, jenž sice do Lotyšska odcestoval, ale hrát nebude. Individuální tréninky podstupoval ostrostřelec Ivica Olič, je ovšem stoprocentně fit a připraven hrát. Stejně tak i Eduardo. "Terén není v pořádku. Ale myslím si, že kombinační fotbal budeme moc hrát," neobává se nakonec Bilič špatného hřiště.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.80 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Řecko - Gruzie  (pátek 20:45)
Zdá se, že štěstěna má Řecko skutečně ráda. I tentokrát se totiž svěřenci trenéra Fernanda Santose vyhnou v kvalifikaci těm nejlepším soupeřům. Jejich největší překážkou by mělo být Chorvatsko. Pro začátek ovšem změří síly s Gruzií.

Na nepříliš vydařené vystoupení na mistrovství světa se již ve slunné zemi v jihovýchodní části Evropy víceméně zapomnělo a nyní chtějí Řekové proplout také na další velký turnaj, který tentokrát hostí Polsko a Ukrajina. Nutno dodat, že rozhodně nejsou bez šance, jelikož jejich skupina na první pohled nevypadá jako nejtěžší. Ovšem určitě v ní jsou celky, které ještě mohou s konečným pořadím hodně zamíchat.

A dá se říct, že mezi ně patří také Gruzie. Ta sice na postup dosáhne asi jen hodně stěží, přesto se jí nevyplácí podceňovat. Navíc má chuť se svým fanouškům omluvit za silně nepovedenou poslední kvalifikaci, během níž nebyla schopna ani jednou zvítězit. "Je samozřejmě naivní myslet si, že můžeme postoupit, když už tak dlouho čekáme na výhru. Ale musím přiznat, že už jsem párkrát zasnil a představoval si naší účasti na Euru," prozradil trenér Temuri Kecbaja.

Po dlouhých devíti lidech už nepovede Řecko do další bojů zkušený Němec Otto Rehhagel. Ten dal týmu sbohem po letošním světovém šampionátu, kde nedokázal se svými svěřenci projít ze základní skupiny. Novým lodivodem byl zvolen Portugalec Fernando Santos, který má už ale s řeckým fotbalem bohaté zkušenosti. V minulosti vedl například AEK Atény nebo Panathinaikos.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.20 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Izrael - Malta  (čtvrtek 20:15)
Kvalifikaci na evropský šampionát do Polska a Ukrajiny odstartuje Izrael s Maltou. Na stadionu Ramat Gan bude favoritem domácí reprezentační výběr. Izrael by konečně rád postoupil na vrcholný závěrečný turnaj, kvalitativně na to má, ovšem konkurence je veliká. S Maltou se na postup přeci jenom nepočítá.

Izraelská kopaná nepochybně zažívá vzestup, což se týká především klubové úrovně. Maccabi Tel-Aviv, Hapoel Tel-Aviv nebo Maccabi Haifa mají za sebou poměrně úspěšná představení v Lize mistrů či Evropské lize a i letos má izraelský fotbal zástupce v milionářské soutěži. Na reprezentační úrovni je to ale poněkud jiné.

Od roku 1970 nehrál Izrael na žádném vrcholném turnaji! V kvalifikaci, ať už na Euro nebo mistrovství světa, skončili i Fernandezovi předchůdci Dror Kashtan a Avram Grant, to ale neznamená, že by byl Izrael outsiderem skupiny. Právě naopak, vedle Chorvatska a Řecka bude hlavním aspirantem na postup. Trenér Luis Fernandez svého celku věří, k dispozici má nový, hladový tým, který se může opírat i o zvučná jména - především Benayouna z londýnské Chelsea. V prvním zápase se Izrael střetne s Maltou a neměl by to být žádný problém.

Malťané si před startem kvalifikace nedávají nějaké přehnané cíle, je jasné, že postup na závěrečný turnaj je takřka nemožný. Malta se v roli outsidera spokojí, když neudělá ostudu a sem tam si připíše nějaký bod. Na izraelské půdě bude hlavním objektem ke sledování kapitán Malty Michael Mifsud, o kterého mají zájem právě přední izraelské kluby.
Izrael - pravděpodobná sestava:
Dudu Aouate - Gal Shish, Tal Ben Haim, Dekel Keinan, Dani Bondar - Yossi Benayoun, Biram Kayal, Tamir Cohen, Gil Vermuth - Itay Shechter, Ben Sahar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.06 - 10.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Gruzie00000:00
 Malta00000:00
 Lotyšsko00000:00
 Izrael00000:00
 Řecko00000:00
 Chorvatsko00000:00
Skupina G
Černá Hora - Wales  (pátek 19:30)
Pětičlenná skupina by mohla být v této kvalifikaci výhodná, ovšem pro oba celky asi i tak neřešitelná. Wales i Černá Hora jsou totiž považovány za největší outsidery skupin.

A není se čemu divit. Anglie totiž na minulém Euro chyběla a potřebuje si napravit reputaci. S ní, a případně o druhé místo, by se mělo poprat Švýcarsko a také v poslední době po úspěchu prahnoucí Bulharsko. Kdo tedy první utkání prohraje, asi se může rozloučit s reálnou nadějí.

Podle mnohých totiž mohou Černá Hora a Wales zvítězit maximálně ve svých vzájemných kláních. V těch ostatních se jim příliš šancí nedává. Skupina smrti tedy příliš výhod nemá, avšak fanoušci se alespoň mohou těšit na velmi zajímavé souboje. Velšané na ten s Anglií, Černohorci na balkánské derby s Bulharskem. Větším favoritem je přeci jen Wales, nicméně vskutku pouze mírným. A před bouřlivým publikem to "Ostrované" rozhodně nebudou mít vůbec lehké.

Oba týmy sehrály od minulé kvalifikace nesčetně přátelských duelů, ve kterých se jim dařilo střídavě. Wales na nejlepší jako Švédsko (0:1) a Chorvatsko neměl (0:2), avšak dokázal si snadno poradit s věčným rivalem ze Skotska (3:0). Jenže na svého pátečního soupeře přeci jen tak dobré vzpomínky nemá. Před rokem prohrál na jeho stánku v přátelském duelu 1:2 a s velmi mladým kádrem se mu bude vyhrávat i teď velmi těžko.

Černá Hora i v přípravě ukázala, že doma může hrát s kýmkoliv. Poradila si s Běloruskem i Severním Irskem, podlehla pouze Albánii. Jenže venku to byl děs a bída, prohra v Makedonii i v Norsku nic pozitivního nepřináší. Trenér hostujícího mužstva John Toshack přesně ví, v čem je velká slabina soupeře. "Černá Hora má mnoho talentovaných hráčů a skvělých fotbalistů, jenže po psychické stránce velmi často vyhoří," uvedl výstižně.

"Mezi jejich utkáními jsou obrovské rozdíly. Když se jim ale povede, tak předvedou světový fotbal a jsou opravdu k neporažení," vyzdvihl obrovskou sílu protivníka. Dokonce má pro Černou Horu zvláštní označení: "Říká se jí evropská Brazílie. Hráči jsou totiž na tom výborně po technické stránce a občas jsou všichni oslněny jejich husarskými kousky. Jenže povaha jim nedovoluje se dostat na úroveň jihoamerického velikána," doplnil Toshack.

Toshack už bude moci počítat s uzdraveným stoperem Jamesem Collinsem, nejvíce bude spoléhat na hvězdy Craiga Bellamyho a Garetha Balea. Pro Černohorce je největší problém zranění hvězdného Stevan Jovetiče z italské Florentiny, který kvůli operaci kolene zmešká velkou část sezóny.
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Bozovic - Pavicevic, Batak, Basa, Jovanovic - Drincic, Novakovic - Pekovic, Vukcevic, Djalovic - Vucinic
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ricketts, Collins, Williams, Gunter - Bellamy, Ledley, Vaughan, Edwards, Bale - Morison
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.40 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Anglie - Bulharsko  (pátek 21:00)
Podobně jako třeba Francie si Anglie v Jižní Africe prožila ohromné zklamání. Sic dokráčela o kolo dále, od Fabia Capella a jeho ansámblu se ale čekalo přeci jen víc než osmifinále. Na rozdíl od kormidla les Bleus, to anglické ovšem i navzdory propadáku zůstalo nedotčené, respektive za ním stojí stále ten samý pán. Budeme tedy sledovat Italovu úspěšnou cestu za revanší?

Možná právě proto, že se tu na trenérském postu oproti francouzské repre nic neměnilo, působí Capellova další "ostrá" nominace o poznání konzervativněji než ta Blankova. Přestože k přáteláku s Maďary pozval jen 10 tváří známých z afrického putování, na pátek jich má k dispozici již třináct a to ještě ze zdravotních důvodů chybí Terry, Lampard či Ferdinand, kteří by normálně hráli základ. Na jednu stranu by sice byla hloupost křečovitě vynechávat z nominace borce, kteří vlastně ani pořádně nejsou zdvojeni, na stranu druhou ale zase ti osvědčení hráči podle všeho postrádají větší dávku sebevědomí poté, co je s chutí vynesla na pranýř všelijaká periodika.

Doby největší slávy bulharské reprezentace se zdají být nenávratně pryč. Přesto i bez Berbatova, který se coby kapitán vzdal reprezentace, disponují týmem s potenciálem dostatečným k překvapení některého z papírově silnějších soupeřů. Problémem by možná mohla být slabší defenzíva, ovšem ofenzivní duo Martin Petrov-Valerij Božinov přeci jen budí respekt.

Krom toho navíc kouč Stojlov vsadil ještě na jinou kartu. Snažil se očividně rozhodit Wayna Rooneyho, jenž ani tak není v ideálním rozpoložení. Prostřednictvím médií se totiž rozhodl předem varovat sudího Kassaie, že by pihovatému útočníkovi v pátek klidně mohly téct nervy, což by mohlo mít za následek ohrožení zdraví některého z jeho svěřenců. Naštěstí po chvíli od nešťastného tématu stočil Stojlov svou řeč k taktice. Odtud stačí citovat očekávané: "Nejedeme do Wembley jenom bránit."

Lamparda čeká operace třísel, Terry je mimo hru s podkolenní šlachou a nedostupný Ferdinand, to už je takový evergreen poslední doby. K této hvězdné trojici se nedávno přidal i již povolaný Peter Crouch, který si drobné zranění přivodil v sobotu během klání s Wiganem. Další problémy brankářů Fostera a Carsona Capella tolik trápit nemusí, jedničkou by pro nadcházející kvalifikační cyklus měl být Joe Hart. Stanimir Stojlov se naproti tomu nemusí vypořádávat s žádnými absencemi, pomineme- li tedy osobu nejtalentovanějšího z Bulharů, Dimitara Berbatova.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart; Cole, Upson, Dawson, Johnson; Walcott, Barry, Gerrard, Milner; Rooney, Defoe
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Mihajlov; Manolev, Ivanov, Stotanov, Minev; Pejev, Angelov, S. Petrov, M. Petrov; Božinov, Kamburov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie00000:00
 Švýcarsko00000:00
 Bulharsko00000:00
 Wales00000:00
 Černá Hora00000:00
Skupina H
Island - Norsko  (pátek 21:00)
Možná že Norsko bude právě tím týmem, který ve skupině H může potrápit favority Dánsko a Portugalsko. K tomu ovšem potřebuje neztrácet, a protože Island dlouhou řádku let nepředvedl v nějaké kvalifikaci dobré umístění, měli by se hosté asi pokusit o plný bodový zisk. Jenže Island, to je zarputilý skandinávský bojovník.

Už sedm zápasů v řadě drží Islanďané domácí neporazitelnost. Ačkoli žádnou světovou reprezentaci na svém ostrově nepřivítali, Slovensko nebo Jihoafrická republika si zkrátka výhru neodvezly. Není tomu tak dávno, co se tohle severské derby konalo. V posledním utkání kvalifikace na Jižní Afriku se oba týmy rozešly smírně 1:1.

A na začátku zase uhrál Island v Norsku bod za výsledek 2:2. Takže hosté prostě nemají na soupeře aktuálně nijak zvlášť dobré vzpomínky. U kormidla norské reprezentace zůstal Egil Olsen a ten věří v úspěšnější kvalifikaci než byla ta předchozí, kde jeho tým sice skončil ve skupině druhý za suverénním Nizozemskem, ale jako jediný celek se nepodíval kvůli nejmenšímu počtu získaných bodů ani do baráže.

"Jsme teď lépe připraveni, než jsme byli naposled, to mohu slíbit," říkal v televizním rozhovoru pro oficiální stránky Norského fotbalového svazu. "Pravděpodobně se bude diskutovat o tom, jestli jsme silnější nebo ne, každopádně si myslím, že v posledních zápasech jsme hráli solidně a věřím, že teď budeme podávat ještě lepší výkony."

Norsku totiž rok 2010 vyšel opravdu velmi dobře. Až je s podivem, jaké že to výsledky uhrál - výhry nad JAR, ve Švýcarsku, na Slovensku, a naposledy v srpnu doma nad Francií. Připomeňme, že to všechno byli účastníci mistrovství světa v Jižní Africe. Z celkem šesti přípravných zápasů prohráli Norové jen jednou, pětkrát zvítězili.

Severský souboj bohužel nenabídne konfrontaci dvou nejznámějších a nejúspěšnějších reprezentantů současné doby svých mužstev. Islanďan Eidur Gudjohnsen, který čerstvě přestoupil z Monaka do anglického Stoke City, a další hvězda Premier League v podobě norského útočníka Johna Carewa z Aston Villy zápas zmeškají.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.05 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portugalsko - Kypr  (pátek 21:45)
Portugalsko přivítá v zahajovacím utkání skupiny H Kypr. Domácí nastoupí bez své největší hvězdy Cristiana Ronalda, útočník Realu Madrid si poranil kotník.

V nominaci nahradil Cristiana Ronalda další míčový kouzelník Ricardo Quaresma. Ronaldo se zranil ve víkendovém utkání španělské ligy na hřišti Mallorcy. Nováčky v nominaci Portugalska jsou 22letý pravý bek Bragy Silvio a duo ze Sportingu Nuno Coelho a Yannick Djaló.

Portugalci budou na lavičce bez trenéra Carlose Queiroze, ten dostal šestiměsíční trest za konflikt s antidopingovými komisaři.

Trenér Kypru Angelos Anastasiadis povolal 33letého obránce APOELU Savvase Poursaitidise. Řecký rodák je připraven k debutu poté, co získal kyperské občanství.

"První zápas je vždy vzrušující zkouškou a totéž platí i pro Portugalsko," řekl útočník Ioannis Okkas. "Bude to nepochybně těžký zápas, v kterém je potřeba se koncentrovat celých 90 minut. Naše fanoušky ujišťujeme, že dáme všechny naše síly do co nejlepšího výsledku."

Portugalci mají s Kyprem výbornou bilanci. Všech osm vzájemných zápasů vyhráli, navíc doma se skóre 15:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Portugalsko00000:00
 Dánsko00000:00
 Norsko00000:00
 Kypr00000:00
 Island00000:00
Skupina I
Litva - Skotsko  (pátek 20:15)
Kromě České republiky a Španělska se o postup na evropský šampionát hodlá porvat ještě jedno mužstvo - ostrovní Skotsko. To zahájí letošní kvalifikaci soubojem v Litvě.

Přestože skotský tým své srpnové přátelské utkání proti Švédsku vůbec nezvládl a nakonec podlehl vysoko 0:3, v tomto zápase jsou jasným favoritem. Tým z baltského pobřeží se ale rozhodně nechce vzdávat předem. "Často si povídáme ještě s Mariem Zaliukasem se skotskými hráči," začal povídat teprve devatenáctiletý reprezentant Litvy Arvydas Novikovas, jenž působí ve skotském Hearts.

"Říkáme, že skupinu vyhraje Španělsko. A že se Litva bude prát s Českou republikou o druhé místo. Skoti si nic takového nemyslí, ale různě si z nich utahujeme," usmíval se mladý křídelník, jenž doufá, že jeho mužstvo dokáže soupeře zaskočit a udělat pozitivní start do soutěže. "Máme veliké sebevědomí. Nevím proč, ale máme pocit, že toto utkání musíme vyhrát."

Větší šanci domácím snad dávají také tři zranění pravidelných reprezentantů - Chrise Iweluma, Leeho Wallace a Kevina McNaughtona. "Určitě mimo je Chris Iwelumo. Ten nenastoupí na sto procent. První zápas nestihne ani Wallace. Mimo je také Andy Webster, který již delší dobu nehrál. Uvidíme, jak to s ním tedy bude. Úvodní utkání nestihne ani McNaughton, pro to následující by ale již mohl být k dispozici," objasnil situaci manažer David Levein. Nejistý je také start útočníka Stevena Fletchera, naopak nastoupit by měl Alan Hutton. Zdravý je již také Kenny Miller s Davidem Weirem.

Manažera Leveina, kterého čeká na lavičce Skotska vůbec první soutěžní zápas, tak čeká velice těžký úkol. Tým z Hampden Parku čeká na postup do hlavní části mistrovství Evropy již dvanáct let - z následujících dvou utkání (kromě Litvy čeká Skoty ještě Lichtenštejnsko) nechtějí ztratit jediný bod.

"Věřte nám, tohle nebude jako utkání se Švédskem. Tohle bude naostro. Všichni hráči udělají pro výhru maximum, vždyť většina z nich na velkém turnaji nikdy nehrála," říkal Levein, který se vyjádřil i ke kvalitě soupeře, "Mají několik hráčů, kteří hrají v nejlepších ligách. Nehrají sice jako Španělsko, mají svůj vlastní silový styl. Když potkáte tým, který hraje jednoduše, je to mnohdy mnohem těžší, než hrát proti světovému protivníkovi."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lichtenštejnsko - Španělsko  (pátek 20:45)
Úřadující mistři Evropy Španělé se představí na úvod skupiny I na půdě outsidera z Lichtenštejnska.

Trenér Lichtenštejnska Hans-Peter Zaugg výrazně obměnil reprezentační kádr. V nominaci opominul zkušené internacionály Thomase Becka, Christopha Biedermanna, Benjamina Fischera a Wolfganga Kiebera. Stefan Büchel chybí z důvodu nemoci.

Ve výběru ale nechybí Peter Jehle, Franz Burgmeier, Ronny Buchel a dva nováčci, reprezentanti do 21let David Hasler a Benjamin Buchel. "Jsem rád, že máme hladové hráče," mne si ruce kouč Zaugg.

Fernando Torres, Andrés Iniesta a Pepe Reina se vrací do výběru Španělska po zranění, kvůli kterému zmeškali generálku na kvalifikaci proti Mexiku. Na marodce je obránce Raúl Albiol a do reprezentačního výběru do 21let byli povoláni Juan Mata a Javi Martinez.

Bruno Soriano a Ignacio Monreal, kteří odehráli přípravné utkání proti Mexiku (1:1) nebyli sice ve výběru pro kvalifikaci zahrnuti, ale kvůli zdravotním lapáliím Carlese Puyola byl dodatečně nominován druhý jmenovaný.

"Musíme vybrat ty nejlepší hráče, ale nesmíme zapomínat na budoucnost," řekl Vicente del Bosque. "Jsem optimista a myslím, že většina hráčů tohoto výběru bude na závěrečném turnaji. Nikomu nezavírám dveře a každý hráč, který nebyl vybrán, musí věřit, že se nominace dočká. Vítězství na mistrovství světa nám neuškodilo, protože budeme muset dokazovat v každém utkání, že jsem země mistrů světa. Lichtenštejnsko nám nedá nic zadarmo."

Lichtenštejnsko ve všech čtyřech kláních Španělsku podlehlo se skóre 0:13. Pokud Španělé zvítězí i v pátek, prodlouží svou sérii vítězství na evropské scéně na sedmnáct utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 41.00 - 15.00 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko00000:00
 Česko00000:00
 Skotsko00000:00
 Litva00000:00
 Lichtenštejnsko00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (161)

Přidat komentář
homeles8

Lichtenštejnsko jedéém !!!

Reagovat
smazaný uživatel

No tak som zvedavý ako dopadneme, veď máme k dispozícii iba jedného útočníka schopného dať gól

Reagovat
homeles8

2. a 2 zálpožníky a to stačí B-)

Reagovat
homeles8

* (jak jsem si zvyk na fukšukbuku psát takhle, tak teď to píšu i tady )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andkoo

myslis holoska?

Reagovat
homeles8

Vittek, Hamšík, Švento

Reagovat
smazaný uživatel

hej

Reagovat
andkoo

to by ho musel niekto dobre trafit, aby sa od neho odrazila lopta do brany..zase vsetko ostane na weissovi so stochom

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak ja som videl Hološka kedy sám rozhodoval zápasy za Besiktas a hral ako malý boh, ikeď je pravda že to je tak rok a pol dozadu

Reagovat
andkoo

ved to je najhorsie, v klube hra dobre a ked pride do reprezentacie, tak nic

Reagovat
smazaný uživatel

ty nula. teba by mal niekto trafit .

Reagovat
andkoo

hned 2.den poza skolu?

Reagovat
smazaný uživatel

mne je jedno kde ta trafia...kludne aj za skolkou

Reagovat
homeles8

Co se tu bojíte? Slovensko bude 2.

Reagovat
andkoo

co z toho, ked dostaneme spanielsko v barazi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

aspoň Španělové nebudou oxidovat na Euru

Reagovat
smazaný uživatel

ako to myslis, tento zapas alebo v skupine?

Reagovat
homeles8

Ve skupině

Reagovat
smazaný uživatel

no uz som sa zlakol ... Ale mam pocit ,ze to bude ofouz

Reagovat
homeles8

to neva, Finále Euro 2012 Česko-Slovensko a tam už logicky budu fandit nám :-)

Reagovat
homeles8

*

Reagovat
smazaný uživatel

jj,bude to nadhera.v semi dame Poliakov ( 1:0...Ganzarczyk vlastny v prvej minute) a vy date Nemcov v predlzeni.Uz sa tesim

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

teraz ma napadlo co by sa stalo ,keby sa mali dva narody az tak strasne radi,ze by vo finale v penaltovom rozstrele nechceli dat tomu druhemu z lasky gola.vsetci by to kopli na tribunu ...to by sa po 12 hodinach losoval vitaz ,alebo co?

Reagovat
homeles8

po 12 hodinách?! Chudáci gólmani......

Reagovat
smazaný uživatel

preco golmani? ved v brane by uz nemusel byt nikto,alebo hocikto

Reagovat
homeles8

Ne, to by se hezky střídaly, procvičovali se a pak jen v tý bráně úplně soustředění budou stát a čumět, jak to kopne doprdele.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha ano, vlastne mas recht. Musi to vyzerat ,ze je to nahoda ... Uz vidim Blattera ako po stvrtej serii vyhlasuje anulovanie finale a urcil by nove finale z porazenich semifinalistov ... a nam by dal obom stvrte miesto ..

Reagovat
homeles8

to se nesmí

Reagovat
Filipow

Blatter do toho nemá co kecat Možná Platini..

Reagovat
smazaný uživatel

To u našich dvou národů nehrozí. Když o nic nejde, tak si můžeme jít spolu vypít a plácat se po ramenou. Ale takto ne.

Kde by potom byly pře, kdo je lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

ale ved to je jasne ,ze my sme lepsi

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

ale len o trosicku

Reagovat
smazaný uživatel

No právě. A o tom to je.

Reagovat
smazaný uživatel

to ale nejsou pře, tady se neni totiž o čem přít... to akorát Slováci si sní svůj sen, ale realita je někde jinde

Reagovat
smazaný uživatel

To "no právě " bylo na ty pře. Ale i tak mohu vyjářit souhlas s celou větou. Ano my jsme lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Teraz vazne ... Jas i myslim ,ze teraz sme dost vyrovnani takze je velmi tazke urcit,kto je lepsi. Pravdou je,ze do poslednej kval. ( na MS) ste to boli Vy. Ta posledna kval . ukazala, ze uz sme minimalne na rovnakej urovni.. No a co sa tka buducnosti , myslim ze my budeme mat velmi silnu repre za 3-6 rokov .Aku budete mat Vy fakt netusim...

Reagovat
smazaný uživatel

no ale já si nedělám prdel - když se na to podívám reálně a nezaujatě, tak je slovenskej fotbal s českým neporovnatelnej asi jako španělskej s portugalským.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som nereagoval na teba...ale teraz mozem... si zaujaty a nemas sancu svoj nazor obhajit .Ale ked chces tak to mozes skusit

Reagovat
smazaný uživatel

Já to radši nebudu obhajovat, protože vím, že se neshodneme, už jsem to zkoušel víckrát s různýma lidma. Klidně si myslete, že jste na stejný úrovni - mně to nijak neubližuje. Mně nezbývá, že se tomu shovívavě usmívat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sry. teraz pozeram na tvoj prispevok znovu a vidim ze poradie porovnani bolo SVK- CZE a ESP -POR..takze v tomto poradi to este mozno plati

Reagovat
smazaný uživatel

jsem se přepsal no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak abych to uvedl na pravou míru. Já Slovensku fandím jak v ekomomice, tak ve sportu. V obou klobouk dolů co Slovensko dokázalo.

Samozřejmností je, že ve vzájemných duelech fandím ČR. Nemám rád urážky mezi Čechy, Mooraváky a Slováky. Pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám.

A kdo je lepší ať se ukáže a myslím, že se u toho nemusíme urážet ale jen zdravě fandit svému mužstvu.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas se vším

Reagovat
smazaný uživatel

Mozes byt kludny , akourazka to urcite nevyznelo... Tak v takom duchu ako to podal ,to citim aj ja . Vzdy som vam fandil vo vsetkych sportoch,nie len vo futbale... Najsilnejsi zazitok mam zo strednej skoly ,ked sme rano na hodine slovenciny miesto ucenia pocuvali v radiu finale v Nagane a nasa ucitelka ( moja najpblubenejsia) nakoniec plakala a povedala ze my na take nieco nikdy nedosiahneme ...

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je ale vlezdoprdelismus a ten nesnáším Dovedeš si představit, že by Slovinci brečeli štěstím když Chorvati byli 3. na MS ve Francii? Slováky mám moc rád, ale rivalita být musí

Reagovat
smazaný uživatel

si mimo nechce sa mi debatovat o tom... Jedine co mozem napisat ,ze som sa narodil v Ceskoslovensku... Ty asi nie

Reagovat
smazaný uživatel

Narodil jsem se v ČSSR, ale jsem Čech a Slováky mám opravdu úpřimně rád. Navíc můj déda je Slovák ale nesnáším Slováky který lezou Čechům do prd.le Buď hrdý na to že jsi Slovák a neponižuj se

Reagovat
smazaný uživatel

neviem odkial mas ze vam lezem do prd.le

Reagovat
smazaný uživatel

Sám víš jak to je

Reagovat
smazaný uživatel

no ved prave ...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem se také narodil v Československu, na Moravě. Hrozně rád vzpomínám, když se hrála hymna. Ta pauza byla naše Moravská. Teď už je to bez pauzy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale to je o něčem jiném. To bych musel sám po ukončení hymny místo " nad Tatrů".

Reagovat
smazaný uživatel

od konce

Reagovat
andkoo

strasny blbec

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne zase Irsko Sice bude chybet Duff a Andrews, ale Keane i Dunne by meli byt ok Byl bych rad, kdyby s Whelanem nastoupil na CM Gibson, ale Trap da asi prednost Greenovi, uvidime

Reagovat
kiwwi

dajte nejake tipy...potrebujem surne vyhrat vela penazi

Reagovat
smazaný uživatel

macedónsko X2, budeš sa tešiť tak či tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je presne môj systém stávkovania Keď sme hrali doma so Slovinskom stavil som 200 € a vyhral som 1000

Reagovat
kiwwi

ked dam na x2 500 eur tak vyhra slovenska bude len slaba utecha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Na Nizozemsko 2.

Reagovat
stas87

belgicko 1x iri nevyhraju v armensku francuzsko pod 2,5 golov srbi bosna +2,5 golov a nasi prvy polcas 1...tak nejako si to prajem

Reagovat
kiwwi

no niesu to nerealne tipy, ale nieco odtial treba urcite vyhodit, len neviem co

Reagovat
smazaný uživatel

asi najskor nasich...

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA ITALIA!!!

Reagovat
j_mrazik

EST x ITA 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim si, že 3. zápas skupiny B senzačně skončí remízou a Makedonie vyválčí první body

Reagovat
kiwwi

a kolko ze to tych bodov za tu remizu vyvalci?

Reagovat
smazaný uživatel

1 - ale to se tak říká, že někdo boduje, nebo "dělá body", ikdyž získá jen 1 bod. to bys ale mohl vědět

Reagovat
kiwwi

uz viem

Reagovat
KnoxXx

a to si myslim aj o Litve v Olomouci (0:0)

Reagovat
smazaný uživatel

Donadoni

Reagovat
KnoxXx

Ten nemůže do sestavy počítat s triem útočníků Róbertem Vittekem, Stanislavem Šestákem a Tomášem Oravcem.

vsak az na Stana je tato veta extremne pozitivna

Reagovat
smazaný uživatel

už jsi zapomněl kdo dal na MS skoro všechny slovenský goly?

Reagovat
KnoxXx

radsej keby si plodil menej tych narodnostnych blbosti a roznych provokacii (to ze trafil Vittek dake goly nehovori o jeho kvalite, je to kopyto a kopytom zostane, pred MS nedal gol 2roky a to tych sanci mal neurekom a v repre bol nonstop, aj ked hral tragicky - oblubenec trenera, nieco na sposob marneho Milana Barosa v jeho nie moc slavnom obdobi rok po Eure + dalsie 3roky)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zas pre objektivitu, Vittek hral v pár zápasoch famózne v kvalifikácii, napriek tomu, že nedal gól

Reagovat
KnoxXx

myslim, ze on tam je od toho, aby goly daval (aspon tam kde ho trener dava), to ze sa po 10-15min hry zatiahne, pretoze nema dost lopt (asi jeho subjektivny nazor, v niektorych zapasoch sa s tym sa aj suhlasit) a na hrote len s jednym utocnikom zrazu nie je nikto moc na pochvalu nie je

Reagovat
smazaný uživatel

ano ,napr ked hral CM (CAM)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A nechápem prečo by tam niektorí chceli Sylvestra? Som slovanista, ale Jakub potrebuje 20 šancí aby dal gól. Nikdy som mu neprišiel na chuť.

Reagovat
smazaný uživatel

Ci by hrali alebo nie ,myslim ze nasa najvacsia slabina je utok. Chcelo by to adoptovat Ceesaya . To by bola parada

Reagovat
KnoxXx

nas problem je aj obrana, aspon, ze tento problem sa uz postupne riesi (nie je tam ten traged, ktory je schopny si davat len 2-3 vlastence za cely kvalifikacny cyklus)

inak brankar na svetovej urovni, do stredu pola mame mnozstvo kvalitnych hracov, ci uz ofenzivnych, defenzivnych, kridiel, tvorcov hry (marek sapara stale prehliadany, radsej tam miro karhan )

Reagovat
smazaný uživatel

ježiš zase tie kecy o prehliadaní Saparu

Reagovat
KnoxXx

fanusik dvoch defenzivnych stredovych hracov a Mira Karhana v repre do 40? Marek ked bol na place, vzdy nieco vymyslel, standardky kope z nasich hracov najlepsie, rozohravku ma vybornu, prehlad tiez, samozrejme, ked v repre nehrava nepravom 2-3roky, tak to potom sa niet co cudovat, ze davas takyto (ked uz to chce hrat v tomto rozostaveni, tak behavy Kucka, ktory aj utoci aj brani a k tomu dispecer a mozog stredu hry, klasicky stredovy hrac, to je idealna kombinacia)

Reagovat
andkoo

spravny postreh

Reagovat
smazaný uživatel

Allez les Bleus! tak se ukaž, Laurente. jsem na vás zvědavá...

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

nevite kdy ma vyjit novej football manager?

Reagovat
j_mrazik

Ještě si budeš muset počkat.

Reagovat
kiwwi

a Fifa 11 pre PC?

Reagovat
j_mrazik

To nehraj. Vezmi si balon a mazej ven.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
kiwwi

vcera som si na futbale pri sklzacke odjebal koleno

Reagovat
homeles8

100.pro ČR

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

skoda ze Berba uz nereprezentuje ...malo by to vacsie grady

Reagovat
smazaný uživatel

"Ani Slovinsko, ani Severní Irsko na postup na evropský šampionát nijak nemyslí. "

to si snad autor této absudní věty dělá srandu ne? Slovinsko i Severní Irsko v minulé kvalifikaci měli velmi dobré výsledky a slovinci dokonce postoupili na MS. Takže jejich je určitě postoupit!

Reagovat
smazaný uživatel

jj, to mě taky zarazilo. už jen je trochu basurdní říkat, že kdokoli z kvalifikace nemyslí na postup. natož slovinsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Postupy:

A: Německo, Turecko

B: Rusko, Irsko

C: Srbsko, Italie

D: Francie, Bosna

E: Nizozemsko, Švédsko

F: Chorvatsko, Izrael

G: Anglie, Švýcarsko

H: Portugalsko,Dánsko

I: Španělsko, ČR

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael na to nemá podle mě.

Reagovat
kiwwi

trvalo ti to dlho z kazdej skupiny vybrat dvoch hlavnych favoritov na postup a Slovakov zamenit za Irov?

Reagovat
rufus

Slováky nezaměnil. V té skupině vybral taky dva největší favority na postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmysl, Slováci a Rusové jsou favorité

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

postup si nezasloužíte. Jste příliš namyšlení a je potřeba aby jste se vrátili zpět na zem.

Reagovat
kiwwi

to je len tvoje zbozne prianie

Reagovat
andkoo

v oblakoch je krajsie ako na zemi

Reagovat
smazaný uživatel

věřím že vám Rusi dají takovou čočku že na to nikdy nezapomenete.

Reagovat
smazaný uživatel

ty je sfouknou jako svíčku kamaráde

Reagovat
andkoo

vz dvaja blbci ste sa museli dlho hladat

Reagovat
smazaný uživatel

Postupy:

A-Německo, Turecko

B-Rusko, Slovensko

C-Srbsko, Slovinsko

D-Francie, Rumunsko

E-Nizozemsko, Švédsko

F-Chorvatsko, Řecko

G-Anglie, Švýcarsko

H-Portugalsko, Dánsko

I-ČESKO!!!!!!!!!!!, Lichtenštejnsko

Reagovat
JozkokozleJ

A na ME bude hrat 20 muzstiev

Reagovat
smazaný uživatel

bosna ma nejlepsi rozestaveni 5-4-2

Reagovat
smazaný uživatel

Bez brankáře, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

ne je jich tam 12

Reagovat
Al Capone

jak já nemám rád repre přestávky...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna jsem to chtěl napsat.

Reagovat
smazaný uživatel

Postupy:

A-Turecko,Německo

B-Rusko,Slovensko

C-Itáli,Srbsko

D-Francie,Bosna a Hercegovina

E-Nizozemsko,Švédsko

F-Chorvatsko,Řecko

G-Anglie,Švýcarsko

H-Portugalsko,Dánsko

I-Španělsko,Česko

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko je outsider a adept na 3. flek. Nechápu, proč tak lezete Slovákům do zadku a cpete je na barážovou příčku

Reagovat
Ferguson6

Podla coho si to urcil??

Reagovat
KnoxXx

aj Cesko, Skotsko je lepsi tim a sme doma

Reagovat
smazaný uživatel

Jsme silnější než Skoti. Letos budeme o hodně silnejší než v minulých dvou letech.

Reagovat
goodbay

no nevím, jedna špatná kvalifikace neznamená, že jsme horší. Spíš sme to minule podcenili a nám role nefavorita vždycky svědčila.

Reagovat
vladis271

Ty máš neuveriteľný mindrák zo Slovákov. Viem, čo si tu predvádzal pri Žiline.....a prípadný náš postup a Váš nepostup by ťa priviedol do hrobu.

Reagovat
smazaný uživatel

no hosi.. vy snad tady nektery mate komplex zo SLOVAKOV.. no to snad neee

Reagovat
Ferguson6

Skotsko A 2. nech su premna-zamna aj Cesi

Reagovat
smazaný uživatel

1.Protože je ta skupina hrozně vyrovnaná a že je adept na 3. místo vůbec nic neznamená.

2. Česko dali taky do baráže, i když je tam i Skotsko ( já taky víc věřím Čechům)

Reagovat
smazaný uživatel

reakce na zorze

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sestava Francie vypada dobre, az na Mexese na stoperu, lepsich variant je hned nekolik..

Reagovat
smazaný uživatel

jaká je sestava? Přišel sem k tomu až teď

Reagovat
smazaný uživatel

Hugo - Sagna, Rami, Mexes, Clichy - Menez, M'Vila, Diaby, Malouda - Hoarau, Remy

Ta sestava se mi nakonec libi, hra vypada hezky, hlavne M'Vila zatim hraje jako mazak, to jednou bude bezvadnej player.

Reagovat
smazaný uživatel

A Malouda taky hraj pekne, ma moc chytry prihravky, z tech by mohlo neco malo uhodit..

Reagovat
smazaný uživatel

mě přijde slaba

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
goodbay

krásnej kurz na lichtenštejnsko

Reagovat
smazaný uživatel

fandím Irsku a Rusku

Reagovat
smazaný uživatel

estonsko vede nad italii

Reagovat
cubinho

Itálie

Reagovat
smazaný uživatel

Sagna by se uz konecne jednou mohl naucit centrovat....

Reagovat
smazaný uživatel

Malouda hraje fajn. Z M´Villy se stává pan hráč.. Ale Menéz hraje úplnou sračku..

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, Menez mel asi dva chytry pasy, jinak prd. Ale docela me prekvapilo stoperska dvojice Rami - Mexes, pusobi vcelku neprostupne a dobre se doplnuji.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak je vidět rukopis Blanca.. Hlavně M´Villa jestli bude hrát takhle tak bude lepší jak Alou.. Zatím to ale postrádá pořádný centr do vápna, no.. To je Blancova největší zbraň a on přitom nemá křídlo, který umí nacentrovat jako Wendel.. Škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tremoulinas na leveho zaloznika a Malouda napravo pres nohu, at to ma na strelu..

Reagovat
smazaný uživatel

kypr vede v portugalsku

Reagovat
Alberto Aquilani

co Mexes a Menez ?

Reagovat
domingo

Mexés ze začátku dobrý, potom začal hořet a zaspal při gólu, centrující hráč byl jeho. Menéz hrůza, snad se tam už ani jeden neukáže.

Reagovat
Krausio_Real_M

norsko a wales musí postoupit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele