KVALIFIKACE JE TU, CO NÁS ČEKÁ?

24.03.2007, 03:09
Previews
Dnes startuje dlouho očekávaná další část kvalifikace o postup na Euro 2008. Českou reprezentaci čeká zápas roku s Německem, ale i jinde se chystá zajímavá podívaná - Anglie hraje o bytí a nebytí v Izraeli, stejně tak Španělsko doma s Dánskem, Nizozemsko změří síly se silným Rumunskem, k derby do Řecka přijdede Turecko...








Skupina A


Polsko - Ázerbájdžán (sobota 18:00)
Polsko na domácím stadionu přivítá Ázerbájdžán a je jasným favoritem utkání. Poláci jsou v tabulce skupina A na třetím místě o skóre za Srbskem, to má ovšem zápas k dobru. To hostující mužstvo je na posledním místě s jedním bodem a jedním jediným gólem na účtě. Pro domácí mužstvo je velká ztráta zraněného útočníka Euzebiusze Smolareka, 26letý hráč má zraněné žebra. Povolán namísto něj byl Mariusz Ujek. Poprvé si za dospělpou reprezentaci Ázerbájdžán zahrají Murad Agakishiev a Sasha Yunusogly. Hostujícímu celku bude chybět skotský trenér Ian Porterfield, který se zotavuje z operace, ta odstranila nádor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 10.00 - 21.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Portugalsko - Belgie (sobota 22:00)
Důležitou bitvu bude v sobotu ve večerních hodinách hostit Lisabon, kde se střetnou domácí Portugalci s Belgičany. Oba týmy potřebují tři body jako sůl, poražení finalisté z předcházejícího šampionátu zatím zaostávají ve skupině A za očekáváním a jsou až na čtvrtém místě, se ztrátou čtyř bodů na překvapivě první Finy a tří bodů na Srbsko a Polsko. Pátí Belgičané jsou na tom ještě hůře, sice mají stejně bodů jako jeho sobotní sok, ale mají o utkání navíc.

Doma jsou hostitelé Erua 2004 zatím bezchybní, dvě výhry v poměru 3:0 nad slaboučkými soupeři s Ázerbájdžánu a Kazachstánu byly jednoduché, ale zápasy na hřištích soupeřů, to byla jiná káva. Nejdříve remíza v chladném Finsku a pak prohra s nevyzpytatelným Polskem. Belgie už dvakrát kapitulovala na domácím hřišti s Polskem a Srbskem. Nedokázala porazit ani Kazachstán, mladý tým naopak vyhrál dvakrát venku.

Vyběhnout na stadion Jose Alvaladeho by měl i Cristiano Ronaldo, momentálně jeden z nejlepších hráčů světa. Brankař Belgie Stijn Stijnen údajně svým spoluhráčům doporučoval doslova "zmasakrovat" hvězdu Manchester United a jeho výrok už začala vyšetřovat UEFA. Gólman údajně v rozhovoru pro Gazet von Antwerpen na adresu Ronalda řekl: "Po dvou minutách hry ho tak zmasakrujeme, že bude muset odejít ze hřiště na nosítkách." Ačkoli Stijnen odepřel, že by toto řekl, UEFA bude žádat vysvětlení Belgického svazu.

Nicméně, domácí tým se nechce nenechat rozčarovat výroky Stijnena a hráči věří, že tento zápas s Belgii vyhrají a pojedou s dobrým pocitem do Srbska, kde je čeká středeční zápas s tamní reprezentací. "Nejdůležitější je nenechat se vyprovokovat a ovlivnit," řekl Fernanda Meira. "Myslím, že nás čeká velmi těžký zápas, Belgie také usiluje o postup. Jediné, co můžu ještě říci, je, že chceme toto utkání vyhrát a odjíždět do Bělehradu s vítězstvím a dobrým výkonem," dodal obránce Stuttgartu.

Proti domácím hraje zranění kreativního záložníka Barcelony Deka, který vynechá i druhý kvalifikační zápas. Naturalizovaný Portugalec by měl nastoupit až 8. dubna v ligovém utkání Barcelony proti Zaragoze. Scolari se bude muset obejít i bez další opory Simaa Sabrosy, který pyká za karty. Belgií nečeká dvojzápas a tudíž se může maximálně soustředit na toto utkání, které může být klíčové pro vývoj skupiny.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.15 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Kazachstán - Srbsko (sobota 14:00)
Jasným favoritem vůbec prvního sobotní kvalifikačního duelu bude Srbsko, které by si mělo pro tři body dojet až na úplný východ Evropy do Kazachstánu. Kazaši vstoupili do kvalifikace dobře, dvě remízy a hlavně ta na hřišti Belgie ukazovala slušnou kvalitu týmu. Avšak poté přišly už jenom samé porážky. S postupně zvětšujícím se skóre, nejprve 0:1 s Polskem, dále 0:2 s Finskem a naposledy 0:3 s Portugalci. Zatím jediný čestný gól Kazachů vstřelil v remízovém zápase v Arménií záložník Dmitrij Bjakov.

Debut za domácí tým by si mohl odbýt 34letý Oleg Kornienko. Srbové jsou v mnohonásobně lepší pozici, než jeho sobotní sok. Ve čtyřech zápasech tři výhry, jediná remíza s Poláky a skóre 7:1, to je výborná vizitka Srbů, kteří se jako vždy můžou spolehnout na kvalitní defenzivu. Navíc se jim se jim daří i v útočné fázi, kde tým táhnou záložníci Dejan Stankovič, Boško Jankovič a útočník Nikola Žigič. Stankovič však do tohoto utkání nezasáhne kvůli kartám. Trenér hostujícího týmu Javier Clemente do svého týmu povolal čtyři debutanty, brankaře Vlada Avramova, obránce Antonio Rukavinu a záložníky Stefana Baboviče a Zdravka Kuzmanoviče. Jestliže v sobotu po poledni zvládnou Srbové úlohu favoritů, dostanou se na první příčku skupiny A.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip eurofotbal.cz: 2
Skupina B


Skotsko - Gruzie (sobota 16:00)
Trenér McLeish zažije na lavičce skotského národního týmu první test. Vedoucí celek skupiny B přivítá v Hampden Parku outsidera z Gruzie a očekává se vítězství domácích. McLeish o soupeři ovšem mluví s respektem. "Sice dostali od Italů, Francouzů i Ukrajinců tři branky, ale vždy dokázali soupeře alespoň trochu potrápit. Navíc také vysoko porazili Faerské ostrovy." Skotsko dokázalo, že umí zvítězit se slabšími soupeři, ale nebojí se ani týmů z fotbalově vyspělejších zemí. Vyhrálo nad Faerskými ostrovy, Litvou a také nad Francií, a přes prohru v posledním zápase s Ukrajinou drží první místo ve skupině. McLeish se bude muset obejít bez středopolaře Darrena Fletchear a střelce Jamese McFaddena, kteří mají stop kvůli kartám, a navíc jsou zranění. Nebudou hrát ani Nigel Quashie a Steven Pressley. "Jsme velkými favority, a proto na nás v sobotu bude vytvořen obrovský tlak," řekl McLeish. "Musíme se s tím vypořádat a zápas zvládnout."

Klaus Toppmoller, trenér Gruzínců, bude hodně postrádat zkušeného beka z AC Milán Kakhu Kaladzeho, který má pochroumaný kotník, a záložníka Lokomotivu Moskva Malkhaze Asatianibuta. Ten má pro změnu zraněné koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.30 - 8.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Faerské ostrovy - Ukrajina (sobota 16:00)
Velké obavy provázejí zápas mezi outsiderem z Faerských ostrovů a Ukrajinou. Bojí se především favorit, hřiště ve Faerských ostrovech totiž bylo dlouho zkrápěno deštěm a dopadal na něj sníh a trenér Oleg Blochin tak požadoval přeložení zápasu. UEFA mu však nevyhověla a bude se tak hrát podle plánu. To Ukrajincům vůbec nenahrává do karet, špatný terén bude nahrávat slabšímu týmu a zdolávat obranu možná budou hosté muset bez největší hvězdy. Andrej Ševčenko má problémy s kotníkem a jeho start je nejistý, vedle něho možná nenastoupí ani Rotan a Rebrov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 18.00 - 7.75 - 1.09
Tip eurofotbal.cz: 2
Litva - Francie (sobota 18:00)
Francouzský národní tým postihla vlna zranění z velké části těch nejzářivějších hvězd. Postupně se trenérovi Raymondu Domenechovi omluvili Thierry Henry, Patrick Vieira, Franck Ribéry, Louis Saha, Mikael Silvestre a také David Trezeguet, tedy kostra týmu, který dokázal uhrát druhé místo na loňském mistrovství světa v Německu. Na utkání proti Litvě Domenech proto musel povolat řadu méně známých mladých hráčů. Na řadu přišli Samir Nasri, podhrotový hráč Olympiqueu Marseille, defenzivní štít z Chelsea Lassana Diarra, Abou Diaby z londýnského Arsenalu a útočník Lyonu Karim Benzema. Ani jednomu z této čtveřice ještě nebylo 23 let. Teď mají před sebou obrovskou příležitost a zajisté budou chtít ukázat, co v nich je. Nebylo by divu, pokud by jejich výkon ovlivnila nervozita. Vždyť se v jednom týmu potkají například s Lilianem Thuramem a Claudem Makelelem. Všichni ovšem hrají v evropských velkoklubech, a proto by to nemuselo být tak hrozné. Mladící jako jeden muž hlásají: "Jsme připraveni hrát. Chceme využít nabídnutou příležitost." Domenech o svém výběru prohlásil, že není o moc slabší než ten z minulých měsíců a že jsou v něm pouze velice kvalitní fotbalisté s dobrou formou. "I tito mladí hráči jsou neskutečně dobří a mají velkou budoucnost."

Litevský kouč Algimantas Liubinskas po čtyřzápasové pouze znovu povolal třiadvacetiletého Edgarase Cesnauskise. "Věříme, že tento mladý hráč již změnil přístup k fotbalu a k celému životu," prohlásil na hráčovu adresu trenér. "Edgaras může ukázat svůj přínos pro tým. Zájem jednotlivce musí jít v týmovém sportu jako je fotbal stranou. Zvláště na mezinárodní úrovni."

Litvě budou chybět fotbalisté z Hearts. K již dříve zraněným Deividasi Cesnauskisovi a Nerijusi Barasovi se přidali jejich spoluhráči z Hearts Edgaras Jankauskas, Saulius Mikoliunas a Marius Zaliukas.

V tabulce kvalifikační skupiny B je Francie na prvním místě spolu se Skotskem, které má stejně bodů. Litva je pět bodů zpět na pátém místě, ale se zápasem k dobru. Utkání Litva – Francie bude řídit trojice sudích s Velké Británie, jako hlavní Howard Webb.
Pravděpodobné sestavy: Litva: Zydrunas Karcemarskas - Marius Stankevicius, Arunas Klimavicius, Rolandas Dziaukstas, Tomas Zvirgzdauskas - Mindaugas Kalonas, Igoris Morinas, Deividas Semberas, Andrius Gedgaudas - Tomas Danilevicius, Andrius Velicka  Francie: Gregory Coupet - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Sylvain Wiltord, Claude Makelele, Jeremy Toulalan, Florent Malouda - Nicolas Anelka, Karim Benzema 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.00 - 1.40
Tip eurofotbal.cz: 2
Skupina C


Moldavsko - Malta (sobota 18:00)
Souboj Moldavska s Maltou je pravděpodobně vůbec nejméně atraktivním ze všech sobotních duelů. Z lepší pozice půjde do zápasu hostující tým, který má na svém kontě tři body za výhru nad Maďarskem. Domácí budou favority a pokusí se přepsat dosavadní jedničku na svém bodovém kontě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 7.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Řecko - Turecko (sobota 20:30)
Souboj dvou velkých rivalů slibuje jako již tradičně ostrý fotbal plný agresivity, všechno nyní ještě zvýrazní pohled na pořadí tabulky skupiny C. Turecko ani Řecko ještě neztratily ani jeden bod a dokonce neinkasovaly ani jeden gól. Na čele je reprezentace ze země půlměsíce, v jejíž prospěch hovoří lepší rozdíl branek.

Rivalitu obou soupeřů ještě zvyšuje politická situace. "Pokud půjdou do zápasu s politickými myšlenkami, potom budou snadno zranitelní. To samé platí i pro nás, tlak na hráče bude velký," tuší trenér Turecka Fatih Terim, který má problémy se sestavou. Z té vypadli Ibrahim Toraman, Nuri Sahin a Arda Turan, samostatně zatím trénuje Fatih Tekke. V bráně dostane před zkušeným Rüstüm přednost Volkan Demirel.

Řekové hrají doma a budou tedy hrát na vítězství, to by je v případě předpokládané středeční výhry nad Maltou posunulo hodně blízko k branám Rakouska a Švýcarska. "Na tenhle zápas jsme se připravovali pět měsíců. Je to jedno z rozhodujících utkání a výhra nad Tureckem by byla důležitým krokem k postupu," říká Takis Fyssas a jeho kolega z obrany Yourkas Seitaridis se k němu přidává: "Jestli tento zápas vyhrajeme, můžeme s určitostí říci, že jsme tam." Trenéru Rehhagelovi se vracejí klíčoví hráči. Fit jsou obránci Traianos Dellas s Michalisem Kapsisem, připraven nastoupit bude i uzdravený Charisteas.
Pravděpodobné sestavy: Řecko: Antonis Nikopolidis - Yourkas Seitaridis, Traianos Dellas, Sotiris Kyrgiakos, Takis Fyssas - Kostas Katsouranis, Angelos Basinas, Giorgos Karagounis, Stelios Giannakopoulos - Fanis Gekas, Yorgos Samaras  Turecko: Volkan Demirel - Emre Asik, Ibrahim Uzulmez, Gokhan Zan, Servet Cetin - Mehmet Aurelio, Gokdeniz Karadeniz, Tumer Metin, Tugay Kerimoglu, Tuncay Sanli - Hakan Sukur 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.75
Tip eurofotbal.cz: 1
Norsko - Bosna a Hercegovina (sobota 20:05)
Utkání Norska s Bosnou a Hercegovinou je ve skupině C tak trochu na okraji zájmu, Řecko a Turecko zatím jasně kralují, z duelu na severu Evropy by měl vzejít ten třetí, který ještě bude mluvit do postupových bojů. Norové zatím prohráli jenom jednou a na svém kontě mají o jeden zápas méně, než jejich sobotní soupeř. Domácí nastoupí bez zraněného Oleho Gunnara Solskjaera, Bosně zase možná bude chybět Elvir Rahimič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Skupina D


Česko - Německo (sobota 20:45)
A je to tady, česká fotbalová reprezentace vstupuje do soutěžního roku 2007 zápasem proti nejsilnějšímu možnému soupeři. V kvalifikačním zápase o postup na ME 2008 zavítá na Letnou třetí tým loňského světového šampionátu Německo...
Celé preview tohoto zápasu najdete zde.
Pravděpodobné sestavy: Česko: Petr Čech - Tomáš Ujfaluši, Martin Jiránek, David Rozehnal, Marek Jankulovski - Libor Sionko, Tomáš Galásek, Tomáš Rosický, Jan Polák, Jaroslav Plašil nebo Milan Baroš - Jan Koller.  Německo: Jens Lehmann - Philipp Lahm, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Marcell Jansen - Bernd Schneider, Torsten Frings, Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger - Kevin Kuranyi, Lukas Podolski 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.10 - 2.70
Tip eurofotbal.cz: 0
Irsko - Wales (sobota 16:00)
Irové mají proti ostrovnímu rivalovi co napravovat, vysoká porážka na Kypru, domácí ztráta s Českou republikou a až na poslední chvíli zachráněná výhra v San Marinu jejich fanoušky optimismem příliš nenaplňují. Není proto divu, že fanoušci žádají hlavu trenéra Steva Stauntona, případná ztráta s Walesem by jim do rukou dala další a zřejmě již definitivní trumf. Irsko by mohlo nastoupit v nejsilnějším složení, Wales už nikoliv. Zraněný je Daniel Gabbidon, karetní trest nepustí na hřiště nejlepšího fotbalistu druhé anglické ligy Jasona Koumase.
Pravděpodobné sestavy: Irsko: Given, Finnan, Dunne, O’Shea, Harte, Kilbane, Carsley, Ireland nebo Hunt, Duff, Keane, Doyle nebo Long  Wales: Coyne, Duffy, D. Collins, J. Collins, Nyatanga, Bale, Davies, Robinson, Fletcher, Bellamy, Giggs 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Kypr - Slovensko (sobota 19:00)
Hostující Slovensko po skvělém startu ve kvalifikační skupině D prohrálo s favority (Německo a Česko) a ztratilo důležité procenta v možnosti postupu. Aby si svěřenci trenéra Kociána, který povede Slovensko ve svém prvním kvalifikačním utkání, udrželi alespoň částečnou naději na první dvě příčky zaručující postup na evropský šampionát, musí odjet z Kypru s plnou bodovou nadílkou. V prvním vzájemném měření sil vyhráli Slováci vysoko 6:1. "V Bratislavě jsem padli, ale teď všichni toužíme po odplatě," věří největší hvězda Kypru Okkas, který však bude Kypru chybět kvůli žlutým kartám. V případě vítězství by se Kypr posunul před Slovensko, aktuálně totiž ztrácí dva body. O síle ostrovní země v domácím prostředí není třeba pochybovat, Kypr doma smetl Irsko a o body obral také Německo.
Pravděpodobné sestavy: Kypr: Morphis - Lambrou, Satsias, Louka, Theodotou - Garpozis, Makridis, Michail, Charalampidis - Aloneftis, Alexandrou.  Slovensko: Čontofalský - Šinglár, Škrtel, J. Ďurica, Greško - Borbély - Žofčák, Sapara, Švento - Jakubko, Vittek. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.40 - 1.70
Tip eurofotbal.cz: 0
Skupina E


Izrael - Anglie (sobota 19:30)
Zajímavý souboj nám nabízí skupina E, kde Izrael hostí Anglii. Oba týmy nasbíraly v dosavadním průběhu kvalifikace shodně sedm bodů, přičemž Anglie je o skóre třetí. Zatím je představení v kvalifikaci o mistrovství Evropy pro mužstvo Albionu zklamání, které vyvrcholilo prohrou s Chorvatskem v posledním utkání. McClaren jede do Izraele jednoznačně pro tři body, vše ostatní by bylo pro fanoušky Albionu velkým zklamáním. Do Izraele odcestuje reprezentace Anglie bez obránců Jonathana Woodgatea a Garyho Nevilla.. Dlouhodobě zranění jsou Michael Owen a Ashley Cole. V týdnu byli čerstvě nominováni záložník Aston Villy Gareth Barry, zadák Charltonu Luke Young a útočník David Nugent.

Izrael může těžit z výhody domácího, hodně bouřlivého prostředí. Bude se ale muset obejít bez útočníka Yaniva Katana, který si v Poháru UEFA poranil žebro. Trenér Dror Kashtan dále musí řešit absenci dvou vykartovaných hráčů Idana Tala a útočníka Roberta Colauttiho, druhý jmenovaný stihl vsítit v kvalifikaci už tři branky. Otazník visí nad startem klíčového muže izraelské reprezentace Yossiho Benayouna, jenž má problémy s kolenem.
Pravděpodobné sestavy: Izrael: Dudu Aouate - Yoav Ziv, Tal Ben Haim, Shimon Gershon, Yuval Shpungin - Arik Benado, Gal Alberman, Walid Badir, Yossi Benayoun - Salim Toema, Elyaniv Barda nebo Ben Sahar.  Anglie: Robinson - Carragher, P. Neville, Terry, Ferdinand - Gerrard, Hargreaves, Lampard, Lennon - Rooney, Johnson. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.15 - 1.75
Tip eurofotbal.cz: 2
Estonsko - Rusko (sobota 19:30)
Estonsko je jedním ze čtyřech týmů, které v probíhající kvalifikaci ještě nedokázaly skórovat, i proto bude v souboji s Ruskem jasným outsiderem. Druhý tým skupiny E ale nečeká nic snadného, derby nebývají nikdy snadná a Guus Hiddink se bude muset obejít bez několika fotbalistů. Nejistý je start Aldonina, definitivně mimo hru jsou bratři Berezoutští, Kolodin, Semšov a Titov. Místo posledně jmenovaného záložníka Spartaku Moskva si kaitánskou pásku navlékne Andrej Aršavin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.40 - 1.60
Tip eurofotbal.cz: 2
Chorvatsko - Makedonie (sobota 20:15)
Chorvatsko je v domácím prostředí jasným favoritem utkání. Ve skupině E je v čele s dvoubodovým náskokem na druhé Rusko. Chorvaté odehráli v kvalifikaci čtyři zápasy a ve třech z nich si připsali plný bodový zisk. Na domácím hřišti nejprve Chorvatsko rozstřílelo Andorru 7:0, poté přehrálo 2:0 i favorizovanou Anglii. Svěřenci kouče Biliče vyhráli po divoké přestřelce i na horké izraelské půdě 4:3. Body ztratili Chorvaté jen v Rusku, kde remizovali 0:0. V útočné síle bude domácím dlouhodobě chybět Ivan Klasnič, který podstoupil transplantaci ledviny.

Pátá Makedonie začala kvalifikační boje hubeným vítězstvím v Estonsku. Zklamání z domácí porážky 0:1 s Anglií ale záhy vystřídalo nadšení, jelikož Makedonci vybojovali ve druhém vzájemném utkání na půdě Anglie bod za bezbrankovou remízu. Výběr Srečka Katance poté lehce 3:0 zvítězil v Andoře. Poslední zápas roku 2006 však Makedonii nevyšel. Ze Skopje si za dvoubrankovou výhru odvezli všechny body Rusové. Makedonii bude proti Chorvatsku chybět kvůli zranění kotníku útočník Mladen Petrič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.85 - 10.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Skupina F


Španělsko - Dánsko (sobota 22:00)
Domácímu Španělsku teče před zápasem s Dánskem pořádně do bot. Na Santiago Bernabeu musí svěřenci kouče Aragonése bezpodmínečně vyhrát, v dosavadním průběhu kvalifikace jim totiž patří až páté místo se dvěmi prohrami. "Dobře víme, že musíme porazit Dánsko, což bude obtížné a komplikované, a poté samozřejmě vyhrát s Islandem," tvrdí před zápasem Iker Casillas. Reprezentace Španělska se bude muset v tomto utkání obejit bez klíčových zadáků v obraně. Vykartované je duo Ramós a Puyol. Bez těchto pilířů zadních řad nastoupí tým z Pyrenejského poloostrova v obrané čtveřici Angel Lopez, Javi Navarro, Carlos Marchena a Joan Capdevila. "Rychlý gól by nam hodně pomohl," doufá útočník David Villa. Očekává se, že při jakékoliv bodové ztrátě v tomto utkání by na lavičce skončil kouč Luis Aragónes, který je kvůli špatným výsledkům v posledních měsících terčem ostré kritiky.

To hostující Dánové se nachází v příjemnější situaci, se sedmi body figurují na druhé příčce a na Santiago Bernabeu můžou jen a jen překvapit a seslat domácí hráče do kolen. Dánové se v případě vítězství můžou přiblížit suverénním Švédům, kteří ve čtyřech utkáních neztratili ani bod, v cestě za touto metou jim však bude chybět Peter Nielsen, jenž si v pátek přivodil zranění. V nominaci mimo jiné nejsou zranění Laursen s Helvegem a vracející se Larsen a Lovenkrands.
Pravděpodobné sestavy: Španělsko: Casillas - Ángel, Javi Navarro, Marchena, Capdevilla - Iniesta, Albelda, Xavi, Silva - Villa, Morientes.  Dánsko: Sørensen - Jacobsen, Gravgaard, Agger, Niclas Jensen - Poulsen, Daniel Jensen - Rommedahl, Jørgensen, Kahlenberg - Tomasson. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Lichtenštejnsko - Severní Irsko (sobota 20:15)
Lichtenštejnsko je tým pro vylepšení skóre soupeře. Jako už tradičně se reprezentace Lichtenštejnska krčí na samém chvostu tabulky, tentokráte se skóre 1:11. Hostující Severní Irsko není i přes dobře rozehranou kvalifikaci (2 výhry, jedna prohra, jedna remíza a překvapivé vítězství nad favorizovaným Španělskem) bůhvíjakým týmem a dosavadní třetí místo v tabulce skupiny F je jen "shodou náhod". Nicméně v tomto zápase jsou jasnými favority. I když... Může nás zítra trpaslík překvapit?
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip eurofotbal.cz: 2
Skupina G


Nizozemsko - Rumunsko (sobota 20:30)
Tulipány si již na konci března mohou prakticky zajistit postup do Rakouska a Švýcarska. Stačí k tomu jediné, porazit v sobotu Rumunsko. Pokud by svěřenci Marca van Bastena uspěli a připsali si tři body, odskočili by třetímu týmu skupiny již na šest bodů.

Utkání s nepříjemným Rumunskem není pro Oranjes jediným, ve středu je poté čeká výlet do Slovinska. "Chci vyhrát oba zápasy," říká rezolutně nizozemský kouč. "Nebude to snadné, ale musíme to zvládnout." Van Bastena čeká těžké rozhodování o pozici brankářské jedničky, zraněný je Edwin van der Sar a mezi tři tyče se tak postaví jeden z dvojice Henk Timmer, Marten Stekelenburg. "Proti Anglii chytali oba poločas, s Ruskem odchytal celý zápas Maarten Stekelenburg a v tuto chvíli je to on, kdo má navrch," naznačil van Basten, kdo dostane příležitost. Jinak by Nizozemsko mělo nastoupit v nejsilnějším možném složení, po problémech s kolenem bude k dispozici i Arjen Robben.

Rumunsko pojede do Nizozemska s jasným cílem ukořistit alespoň bod. Ten by ho udržel ve hře o první místo, prohra by znamenala bitvu o druhou příčku s rivalem z Bulharska. "Holandsko je favorit, o tom není pochyb. Důležité bude aby ze sebe hráči vydali maximum," prohlásil generální ředitel Rumunské fotbalové asociace Ionut Lupescu. Rumuni z osmi posledních zápasů s Nizozemskem odešli šestkrát poraženi, v sobotním utkání jim budou chybět zranění Christian Chivu a Florentin Petre, až těsně před zápasem se rozhodne o startu Gabriela Tamase.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.47 - 3.70 - 6.80
Tip eurofotbal.cz: 1
Lucembursko - Bělorusko (sobota 17:00)
Souboj Lucemburska a Běloruska je z těch méně prestižních v sobotních kvalifikačních utkáních. Domácí Lucembursko zatím prohrálo všechny své tři dosavadní utkání a figuruje na poslední příčce skupiny G. Favoritem jsou jednoznačně hostující Bělorusové, ale ani ti se nemůžou pyšnit zrovna nejlepší bilancí, po jedné výhře, remíze a dvou prohrách jim zatím patří čtvrtá příčka. Ale pozor! Tak odevzdaný soupeř zase Lucembursko před tímto zápasem není. Nizozemci si totiž v září odvezli utrápené vítězství 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.95 - 3.95 - 1.38
Tip eurofotbal.cz: 2
Albánie - Slovinsko (sobota 17:00)
Před utkáním Albánie se Slovinskem se spíše než o kopané mluví o zdravotním stavu domácího trenéra Otta Bariče, 74letý kouč má zdravotní problémy a na zápas se místo z lavičky bude koukat pouze z nemocničního lůžka. Albánii místo něho povedou asistenti Slavko Kovacic a Shpetim Duro, kteří nebudou moci využít služeb Baričem přehlédnutého útočníka Lazia Igli Tareho. Slovinsko jenom marně vzpomíná na účasti na velkých turnajích z přelomu tisíciletí, případná výhra v Albánii by mu zachovala alespoň jakous takous šanci na postup do Rakouska a Švýcarska.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.20 - 2.25
Tip eurofotbal.cz: 0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To zas bude na Letné atmosféra s většinovým obsazením partnerů a fanoušků Německa.

"Kdo neskáče není Čech, hop hop hop."

Reagovat
Xavi

Jj.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně,že si chtějí udělat stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele