Kubánská výprava před premiérou na Gold Cupu čítá jen 16 hráčů

09.07.2015, 16:41
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (29)

Přidat komentář
veikko

Ach jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, jsem nevěděl, že je to tam pořád tak vostrý, aby se utíkalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Paradoxně se utíká do USA, které tu situaci na Kubě z velké části způsobily.

Reagovat
Kang & Kodos

Kam jinam, když se tam ten turnaj hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje se i v Kanadě, ale tam by jim asi bylo zima.

Reagovat
fantomas

Tam se hraje jen skupina B

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou zase kecy... byl tam někdo z vás? Já jsem tam strávil dva týdny, projel jsem skrz Havanu až pod Santiago de Cuba a jediný kdo nikam utíká jsou prachama chamtivý sportovci (zejména baseball). Lidi tam žijou neskutečně skromě, ale rozhodně né tak, že by neměli co jíst (viz. jejich denní příděly masa atp.).

USA tam jsou v ignore a díky novým naležištím ropy zahájili mírové vztahy, kterým se směje poslední kubánský banán... Situaci v Kubě nezpůsobilo USA, ale rozpad sovětskýho svazu, úpadek zemědělskýho průmyslu (cukrová třtina, která Kubu živila). Nyní se začíná s turismem jako s číslem jedna. Spotřeba ropy z místních zdrojů uz je na 50% a do pěti let jsou samostatný... Ta země je tak nádherná, lidi naprosto perfektní a spokojený, až na pár sportovců a jedinců, kteří honí miliony, což je ale úplně všude.

vsjo!

Reagovat
smazaný uživatel

Byl sem tam nedávno taky na dva týdny a musím tě teda poopravit. Skromně jo ale zas, jak kdo. Ti chudší, ti jsou rádi i za jedno peso. Ale pak tam máš takové více při těle, co tam mastí tablety, iphony atd...což by pro mne asi největší šok.

I prodejny byly docela dobře zásobovány potravinami (ale jednotvárnými, abych to zase uvedl na pravou míru).

Mimochodem, když jsi nadhodil příděl masa, tak já sem slyšel něco jiného. Je tam nedostatek vajec či másla, tak třeba tu druhou potravinu tam píše doktor na recept, jakože pacient má nárok na větší množství másla než normální obyvatel

Jinak souhlas naprostý s druhým odstavcem...Je až nepochopitelné, že na to, že je to ostrov, tak rybolov je tam provozován snad jen z 5 procent. Ale tady je to spíš jejich lenost si myslím...

Mimochodem, k tomu cukru.... V dobách největší slávy tam bylo i ministerstvo cukru a byl to samozřejmě nejbohatší resort ze všech

Reagovat
GORANGA

Byl jsem tam cca 5 let zpátky a tablety a iPhony jsem tam neviděl. Je to asi jako všude, někdo se má líp, někdo hůř. Tablet a ostatní věci koupíš jen za convertible peso (za které seženeš prakticky vše, maso, vejce, máslo atd.). A normální Kubánci se nemají jak dostat ke convertible peso (něco jako u nás před 89 byly bony a krám byl Tuzex), jedině od turistů, se kterými se bez nějaké licence, nesmí dostat do styku. Bydlel jsem u Chucha na okraji Havany a když nás vezl pro letenky do Havany, tak byl pěkně vystrašenej, aby ho nechytla policie, protože obyčejnej Kubánec nesmí vozit turisty (ani u něj nesmí bydlet).

Rybolov tam není rozšířen asi hlavně proto, aby jim nemohli uprchnout lidi (myslím, že jsem to někde četl, ale jestli je to pravda?).

Reagovat
smazaný uživatel

No, potkal sem tam nějaké Čechy, co tam byli asi ve stejnou dobu jako ty a říkali mi, že se to tam neuvěřitelně změnilo, že už je to tam o dost uvolněnější. Jako je pravda, že tyhle elektro vymoženosti si mohli obstarat od překupníků, co to jezdí kupovat do Miami. Stačilo na letišti vidět, jak právě přistál spoj z Floridy a tu jeden kubánec LCD od Samsungu, jiný měl zas domácí kino atd... A pak se dozvíš, že když si chce koupit místní auto (asi víš, že takovou (Ladu, 30 let starou), tak za to dá asi tolik peněz jako Čech novou fábku.

Prostě hrozné nepoměry v té zemi. Ale vyloženě chudáky bych z nich již nedělal. Tohle období je za nimi...

To mi právě vyprávěl jeden místní, že v 90. letech šla elektřina v zemi třeba jen 3 hodiny a hlavně si nevěděl, kdy. A když tam měli tropy, tak prostě vytáhli postele na střechy svých domů a tam spali, protože v baráku by chcípli.

Jinak ohledně vození turistů, tam mají teď z toho vlastně první byznys, vláda dala povolení a de facto každý, kdo měl nějakou sranda licenci na jakoby TAXI, tak může vozit kohokoli. Teď už si ale bohužel nepamatuji, kolik odvádějí za to státu. Jen vím, že veškeré opravy si musí dělat sami.

Reagovat
GORANGA

Byl jsem tam, jak na Islandu chrlila sopka a museli jsme tam zůstat 4 dny. Na hotel jsme už nemohli a tak jsme se na informacích zeptali a holčina nám doporučila Chucha. Tak nám zavolal taxi, který věděl, kde Chucho bydlí. Tak jsme nasedli do auta a hned nás zastavili policajti, asi půl hodky něco řešili a nám řekli, ať vystoupíme, že s ním nepojedeme. Neměl licenci. Tak jsme museli jiný taxi, který zas nevěděl, jak se tam dostat. No, bylo to zajímavý, ale věřím, že je to tam už volnější. Trochu Kubu po očku sleduju.

Jinak s tu elektřinou máš pravdu, po pádu SSSR tam neměli skoro nic a elektřina šla 3 hodiny denně, myslí, že říkali hodinu dopoledne a 2 navečer.

Dobrý je, že tam neznají rasismus a nulová kriminalita. A nejlepší je tam bejt voják nebo policajt. Ty berou úplatky, policajti za to, že si nevšimnou, že si kupuješ jídlo za convertible peso.

Ale jak jsi psal, asi je to tam už lepší, nicméně je pro ně vidina života v lepší zemi (ekonomice) velmi lákavá a z Kuby se jen tak nedostanou

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna vec me tam jeste na oko potesila. Nikde jinde sem nevidel krasnejsi celnice nez na letisti v Havane. Ale kdyz vyjdes ven, takova slava uz to neni :) Kazdopadne sem rad, ze sem zazil jeste Kubu bez americanu, ted, co se vztahy zlepsily, tak to vypada na dalsi najezdy arogantnich amiku, co tam budou delat lunaparky k obrazu svemu.... Mimochodem, na jihu si byl? Zatoka svini ? Dokonalost... I ten kubansky venkov, uplne jiny svet...

Reagovat
GORANGA

Celnice si moc nepamatuju, ale letištní hala, to byl šok. Mraky Kubánců, který tam choděj jen tak posedět jako do hospody a všude se kouří. Místa na kouření byly prázdné a všude okolo se kouřilo

Stihli jsme projet i jih, samozřejmě zátoka sviní, vedle krokodýlí farma (maso nic moc, ale zkusil jsem to) a dojeli jsme až do Trinidadu (nevím, jestli je to správné - krásné město, zachovalo si architekturu ještě z kolonizace Španělskem) a pak nádherné vodopády ve vnitrozemí.

Krajina nádherná, lidi v pohodě, jen se na venkově nedomluvíš moc anglicky. A Havana je taky nádherná, bohužel nejrychleji chátrající město na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už letištní hala byla v pohodě, žádný smrad z cigaret

Jo jo, tam sem byl taky, i v té vedlejší vesnici, která slouží jako upomínka na tehdejší zdejší původní obyvatele. Ohledně masa, taky sem ho zkusil, nebylo špatný ale nedokážu ho definovat, k jakému masu je nejbližší, co normálně jíme...

Zátoka sviňí byla snad nejkrásnější zátoka, kterou sem kdy viděl...Blankytně průhledné moře, ideální na šnorchl. Bohužel, na ten Trinidad už nezbyly peníze, to mě mrzí

Btw., jak jsi psal o tom, že vojáci se dají lehce podplatit, tak sme si vzpomněl na to, že když jdou na vojnu místní, tak nedostanou normálně najíst rízečkami jako naši vojáci. Normálně museli na ty obrovské plantáže a sami si vypěstovat zeleninu a z toho pak byli živy.

Reagovat
GORANGA

Tak mě zase ten kouř úplně nevadil, sám jsem kuřák, tak to byla celkem změna oproti ostatním letištím. Jinak si vzpomínám na docela dobrej stres při celní kontrole po odbavení. Bylo tam myslím 6 ukrutně dlouhých front a najednou z jedné přepážky odešla holčina a nikdo ji nenahradil. Lidi začali pískat a bučet, až zase nějaká přišla. Zatím letadlo čekalo na odlet

Maso bylo něco mezi kuřecím a rybou, chuťově spíš kuře, ale forma zase taková měkká jako kapr. Myslim, že bych si na to zvykl.

Jo, asi tam vojna není med, ale pak když už hlídají vše (protože tam hlídají vše, na každé větší křižovatce byl voják nebo policajt), tak si dokážou od místních vydělat.

Ale fakt to tam není med a Kubánci sice na Kubu nedají dopustit, ale zase by se chtěli mít líp a to na Kubě moc nejde (nevím, jak to bude teď, ale pár let zpět nic moc).

Reagovat
OTASi

Tak ono před 5 lety moc tabletů ještě nebylo ne?

A iphony tehdy taky mělo o dost míň lidí než teď

Reagovat
OTASi

Když je řeč o Kubě, pro pobavení mrkněte na videa z Conanovy návštěvy.. hlavně návštěva v muzeu rumu Havana Club, to je pecka

http://www.videacesky.cz/ostatni-zabavna-videa/conan-na-kube-1-uvod-muzeum-rumu-a-rumba

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
dantetomas

Som nevedel ze sa dal Raul na trenovanie

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Ferguson6

A to nemohol ujsť až po turnaji?

Reagovat
smazaný uživatel

Utekl černoušek , jmenuje se BuBu , chytnou ho Amíci a daj mu přes hubu

Reagovat
REPLIKATOR

A zpátky na Kubu se vrátí sotva polovina

Reagovat
cetto

To je docela zajímavé. Spolužačka z gymplu je Kubánka a naopak celých 8 let říkala, že všichni Kubánci Kubu milují, milují vůdce, režim a vůbec nic jim nevadí a jsou naprosto spokojeni. A také že kdokoliv může cestovat jak se mu zachce..

Reagovat
fantomas

Tomu se u nás řiká "důkladně vymytej mozek"

Reagovat
OTASi

Oni obecně jsou gympláci jiní

Reagovat
smazaný uživatel

Já si vzpomínám, že ještě za "císařpána" byl kámoš v Jugošce a vyprávěl, že tam byla skupina mladých rusů, kteří na ten Západ čuměli jak tele na nový vrata, ale když se jich někdo zeptal, jestli se jim to íbí, tak odpovídali frází: "Dobré, ale u nás máme ještě lepší." I když ono to vlastně k smíchu není. spíš

Reagovat
Murtago

A ty pracuješ na hřbitově?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele