Korupce v ruském fotbale. Realita?

15.10.2008, 11:17
Aktuality
Zaujalo nás
V ruském sportu jsou tři aktuálně nejprobíranější témata. Nadcházející kvalifikační utkání domácí reprezentace proti Finsku, šokující úmrtí talentovaného hokejity Omsku Alexeje Čerepanova a slova trenéra Vladimira Kosogova o korupci v ruském fotbale. Dosud neznámý lodivod třetiligových FK Voločanin se po utkání proti Dinamu Petrohrad po letech mlčení podělil o své zkušenosti s ovlivňováním zápasů, jmenoval i konkrétní kluby.

4. října roku 2004 se sedm kol před koncem druhé ruské ligy utkal Těrek Groznyj s Arsenalem Tula. Domácím by případné vítězství zajistilo postup do ruské Premier Ligy. "Když jsem v roce 2004 pracoval v Arsenalu Tula, hráli jsme s Těrekem v Pjatigorsku, blížil se k nám rozhodčí Lomalijevič (tehdejší generální ředitel Těreku a bývalý ligový rozhodčí Lom Ali Ibragimov, pozn. redakce) a říká: 'Prodejte nám zápas, chceme si upevnit první místo, dáme 60 tisíc dolarů celému týmu' - Stukalov odmítl, je poctivec," prohlásil Kosogov. "V tom případě dáme peníze stejně rozhodčímu," reagoval Ibragimov.

Jak Ibragimov řekl, tak se i stalo. Ve druhém poločase otevřel Těrek skóre z vymyšlené penalty a konečný stav 2:0 mu zajistil vstupenku do elitní ruské soutěže. "Lomalijevič mi řekl: 'Pouze dva týmy s námi hrály. Všechny ostatní přišly a obdržely prémie. Všechny zápasy byly koupené'," pokračoval Kosogov. Tehdejší trenér Arsenalu Boris Stukalov k médiím tak sdílný nebyl, ne všichni mají tu odvahu jít s kůži na trh. "V každém případě se takových her neúčastním a účastnit nebudu. I fotbalisté znají můj postoj. Proto mi takové nabídky nikdy nedělali. Stejně bych je odmítl."

Nejen Těrek Groznyj však podle kormidelníka Kosogova podplácel, na emotivní tiskové konferenci se také nechal slyšet: "Tomsk koupil šestnáct zápasů. Šestnáct zápasů a postoupil do nejvyšší soutěže. Ví to všichni, ale nikdo o tomto tématu mluvit nebude."

Dostalo se i na ruskou nejvyšší soutěž. Německý trenér Saturnu Jurgen Röber se po utkání 24. kola ligy proti Dinamu Moskva divil, že protivník vstřelil gól, přestože byl v obklíčení čtyř hráčů. "Příteli Röbere, odkud jsi přišel? Druhá polovina začíná, žádná zápletka, žádný boj a nekompromisnost není. Koupili čtyři hráče," vzkazal mu Kosogov.

Reakce ze stran obviněných na sebe nenechaly dlouho čekat a na hlavu Kosogova se snesla vlna kritiky. Bývalý generální ředitel Těreku Lom-Ali Ibragimov slova Kosogova rázně dementoval, prý dotyčného ani nezná. Zástupce ředitele Tomsku Boris Vajnštejn, který v inkriminovaném ročníku 2004 zastával funkci ředitele, uvedl: "Ospravedlňovat se nechci, protože tato slova jsou extrémně absurdní." Nynější ředitel Tomsku Jurij Stepanov prohlásil, že vyjádření Kosogova se nemůže brát vážně. Své si řeklo i tiskové oddělení Těreku Groznyj, podle něj je Kosogov jen další z řady neznámých trenérů, kteří se chtějí zviditelnit smyšlenými senzacemi

Trenér FK Voločanin však není prvnín mužem, který se nebál vyjít s korupcí v ruském fotbale na veřejnost. 13. dubna 2007 bývalý šéf ruského fotbalového svazu Vjačeslav Koloskov na otázku, zda existují v Rusku smluvené zápasy, odpověděl: "Existují. Mnozí spojují jejich začátek s Lobanovským, ale není to tak, jak si v tuzemsku mnozí myslí. Na začátku sezóny tohle nikdo nedělá. Smlouvy začínají tehdy, když je jasné, kdo bude sestupovat a kdo bojovat o špičku. Používá se to hodně. Někdo má dobré vztahy, někdo peníze. Všechny smlouvy, které jsou podepsané, platí jen do určité doby. A když někdo sestoupí, na všechno se zapomene," Určitě by s ním souhlasil i bývalý trenér SKA Rostov František Komňacký, který jako jeden z důvodů odchodu uvedl fakt, že v závěru se nerozhoduje na hřišti, ale mimo něj...

Vedení ruského fotbalového svazu sice "zahájilo" vyšetřování obvinění Vladimira Kosogova, ale vzhledem k tomu, že trenér provinčních Voločanin nemá k dispozici žádné důkazy, vše se s největší pravděpodobností zamete tradičně pod koberec. Dosud jediným potrestaným týmem za korupci byl druholigový tým Iriston Vladikavkaz, který musel opustit tuto soutěž v roce 1997.

Autor: David Kubáň / Sovsport.ru, Sports.ru

Komentáře (1571)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele