KORUPCE? NIC NOVÉHO POD SLUNCEM.

07.05.2004, 17:19
Aktuality
Skandál okolo I. fotbalové ligy a českého fotbalu vůbec rozdělil zájem příznivců sportu. MS v hokeji mělo být středem zájmu, ale přepadové komando Policie se na čas dostalo před Jágra a spol. Co se to vlastně děje, kde je pravda? Jedná se o něco nového, nebo je náš sport Vysokou školou korupce?

Bohužel musíme přiznat, že se nejedná o nic, co tu nebylo. Právě tak se nedá říct, že něco podobného se může stát jen ve fotbale. Nevěděl si s tím rady represivní režim v letech 1948-1989, neví si s tím rady ani dnešní, nepoměrně demokratičtější, systém vedení společnosti. Otázkou zůstává, do jaké míry existoval a dnes existuje zájem na odhalení korupce a na boji proti ní.

Podplácení a uplácení... Fotbal je jen malou částí tohoto nejvíce prosperujícího odvětví naší ekonomiky. Je ale nejvíce na očích veřejnosti. Nikdo nemluví, nebo rychle se zapomene, o uplácení v nemocnicích: "Pane primáři tady máte obálčičku a hlavně ať manžela neoperuje Cvach, ten to neumí!" Na úřadech, od obecních až po ty s celostátní působností, na školách, při kontrolách na silnicích. Kdysi kolovala jedna historka, která snad měla být pravdivá:

Vedoucího hotelu rozbolel zub. Hrozně. Ale v tak blbou hodinu a den, jako je pátek odpoledne. Pohotovost ještě neotevřela a denní již nepříjímá. A tak pěkně zadem, lahvinka whisky v ruce a pan doktor rád pomůže. Pan doktor, s lahvinkou, nastoupil do svého auta, klíčkem otočil, ale nic... Nenastartoval. Volal do autoopravny, pátek odpoledne, znáte to. Nechte ho tady, příští týden se na to podíváme. Doktora polil studený pot. Manželce slíbil, že s ní zítra pojede za milovanou tchýní. A tak lahvinka putovala do ruky šéfa opravny a auto bylo za hodinku v pořádku. Šéfíček, s lahvinkou na zadním sedadle, vyrazil na cestu. V pět ho čekalo jeho zlatíčko, sluníčko. V motelu, pár kilometrů za městem. Musel na to šlápnout. Stovkou profrčel okolo stadionu a policajt, tedy příslušník VB, na poslední chvíli stačil vytáhnout plácačku: STOP! A kurva, byla na dlouho jediná slova pana vedoucího. A co se stalo? Lahvinka měnila majitele a slečna čekala jen o deset minut déle. Cesta lahve whisky ještě zdaleka nekončila. Policajt potřeboval barevnou televizi, vedoucí z Elektry zase lístky na finále ligy a sekretář fotbalového oddílu měl těhotnou dceru. Ve čtvrtém měsíci. Na ostudu zaděláno, před oltář s břichem to snad ne, svatba musí být příští týden. Dcerunka chce hostinu jen a jen v tom hotýlku, kde se před 20 roky brali maminka s tatínkem a nikde jinde. Salónek je ovšem obsazen! Věříte tomu? Samozřejmě, že není. To jen pan vedoucí z hotelu, kterého zoubek již dávno nebolí, zkouší, zda náhodou lahvinka nedokončí své putování právě tam, kde ji začala.

Ve fotbale se ovšem dnes za lahvinku whisky bodů nedočkáte. V něm jde totiž, když ne o milióny, o statisíce. Nechci obviňovat ani rozhodčí, ani velké a bohaté kluby. Nemám důkazy. Ale.... Může si velkoklub dovolit nehrát Ligu mistrů? Milióny, které rok co rok přitékají, si najednou nacházejí jiné řečiště. Herně na to nemáme, musíme to tedy zkusit jinak. A kdo je pánem na hřišti? No přeci rozhodčí! A co na druhém konci tabulky, jaká je tam situace? Sestup? Vrazil jsem do toho tolik peněz a teď jít ve stopách třeba takového Hradce? Nikdy! A kdo to zařídí? No přeci rozhodčí...

Každá živnost musí vydělávat, jinak nemá smysl podnikat. Otevřu-li si sázkovou kancelář, nedělám to z lásky k sázejícím. Na tutovkách buď prohraju, nebo vydělám pár desetníků. Musí padnout nějaké to překvápko! A kdo to zařídí? No přeci rozhodčí!

Chudáci rozhodčí. Ne, nejsou to neviňátka. Kolikrát nám vstávají vlasy hrůzou na hlavě nad jejich rozhodnutím. Ale kdo si vlastně začal? Kdo první natáhl ruku? Byla to ta prázdná, na které bylo napsáno "dej!", nebo ta plná s nápisem "tady máš!"? Dnes je v tom pěkný zmatek. Jeden volá Sparta, druhý Ostrava, a ostatní Viktorka, Blšany, Slavia, Synot... VŠICHNIIIIIIII!!!

Lumpárnou na tom všem je, že blbce dělá korupce okolo fotbalu z nás, fotbalových fanoušků! Těch, kteří utrácejí za vstupné, sázejí, dívají se na televizi, žijí fotbalem. A pár lumpů se baví na náš účet.....

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1658)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele