Konferenční liga - souhrn odvetných zápasů čtvrtfinále

18.04., 21:38, aktualizováno 18.04., 23:58
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Fiorentiny (© AFP)

Plzeň navzdory početnímu oslabení dovedla odvetný zápas čtvrtfinále Konferenční ligy s Fiorentinou do prodloužení, v něm ale stupňujícímu se náporu neodolala a po porážce 0:2 se s evropskými poháry loučí. Lille neudrželo náskok nad Aston Villou a nakonec s anglickým klubem vypadlo v penaltovém rozstřelu. Bruggy i venku zdolaly PAOK a mohou se těšit na semifinále. To si po zvládnutých penaltách zahraje také Olympiakos Pireus.

PAOK Soluň - Club Bruggy 0:2

18.04.2024 21:00

Góly: 33. Ferrán Jutglà, 45. Ferrán Jutglà

První zápas: 0:1, postupuje Club Bruggy

Bruggy porazily v odvetném utkání čtvrtfinále Konferenční ligy PAOK na jeho hřišti 2:0. Hrdinou střetnutí se stal dvougólový Ferran Jutglá, jenž v létě 2022 zamířil do Belgie z Barcelony. Španěl přitom neprožíval povedené střelecké období, v posledních pěti utkáních naopak vždy zapsal jednu asistenci. Farmáři se tak probojovali do svého prvního semifinále na mezinárodní scéně od roku 1992.

Bruggy krátce před úvodním čtvrtfinále sáhly k odvolání kouče a dosavadní trenér Nicky Hayen ve čtyřech soutěžních duelech ještě neprohrál. PAOK z Belgie odjel s jednogólovým mankem, to však nebylo ničím, co by Razvana Lucesca na lavičce Orlů zásadním způsobem znepokojovalo. Nahlas totiž hovořil o rozdílné síle soupeře doma a venku, v předchozí fázi navíc jeho svěřenci zvrátili ještě výraznější prohru ze Záhřebu dominantní výhrou 5:1.

Úvod odvety byl velmi opatrný z obou stran. Na míči sice byli více hráči domácí Soluně, mnoho povyku však ve vápně soupeře nenadělali. Ani Belgičané nepřekypovali ofenzivní aktivitou a jejich pokusy nemířily mezi tři tyče. První střela na bránu však byla gólová, když vítězi prvního klání vystřelil vedení v odvetě bývalý hráč Blaugranas Jutglá, jenž v pokutovém území potvrdil instinkt zabijáka a umístil balon k levé tyči.

Španělský útočník se mohl na střeleckou listinu zapsat i posléze, avšak tentokrát těsně minul. Jutglá se ale před odchodem do kabin přece jen radoval ještě jednou, když dorazil do branky odraženou ránu Michala Skóraše.

Bíločerní se po přibližně hodině hry dožadovali pokutového kopu po zákroku na Kirilla Despodova. Po přezkoumání situace videorozhodčím však hlavní sudí k nelibosti domácích na penaltový puntík neukázal, poněvadž si bulharský útočník nepohlídal náběh a byl přistižen v ofsajdu. Řecký tým se sice snažil vrátit zpět do hry, jenže jeho tlak byl spíše platonický a gólovou šanci si z něj vytvořit nedokázal.

PAOK tak v tomto ročníku Konferenční ligy poprvé doma prohrál a do semifinále nepostoupil. Proklouzly do něj naopak Bruggy, jejichž dalším soupeřem bude Fiorentina. První střetnutí je na programu 2. května.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Olympiakos Pireus 1:1p

18.04.2024 21:00

Góly: 11. Irfan Kahveci

První zápas: 2:3, postupuje Olympiakos Pireus

Olympiakos zvládl odvetu čtvrtfinále Konferenční ligy, když na hřišti Fenerbahce díky výsledku 1:1 po penaltách postoupil do semifinále. Tempo utkání bylo s tím ze souboje z Pirea takřka neporovnatelné, a v rámci 90 minut základní hrací doby tak byly k vidění pouhé tři střelecké pokusy mířící na bránu. Jeden z nich přesto skončil až v síti, a to zásluhou Irfana Cana Kahveciho. Nervy drásající duel nakonec musel rozhodnout až závěrečný rozstřel, v němž byli úspěšnější hosté. Řecký fotbal tak bude mít vůbec poprvé od roku 1996, kdy Panathinaikos úspěšně zápolil v Lize mistrů, svého zástupce mezi čtyřmi nejlepšími týmy některého z evropských pohárů.

Nejdivočejší úvodní čtvrtfinálový duel Konferenční ligy se před týdnem odehrál v řeckém Pireu. Domácí Olympiakos tam po hodině hry vedl o tři góly, pak se však Fener vzchopil a dvěma zásahy markantně zvýšil své šance do odvety. Vítězství v ní by mohlo znamenat poslední možnost získat v této sezoně trofej. Turecký Superpohár totiž Kanárci na protest proti tamní fotbalové federaci věnovali Galatasarayi a za stejným sokem zaostávali i v ligové soutěži.

Ve dvojzápase s Olympiakosem však soupeři nic zdarma nedarovali a již v 11. minutě se jim po přesném a zároveň razantním zakončení Kahveciho k pravé tyči podařilo smazat ztrátu z úvodního mače. Tentýž muž, který se prosadil již v prvním duelu, mohl skórovat také ve 34. minutě, jeho projektil na vzdálenější tyč však dokázal zastavit Konstantinos Tzolakis. V nastaveném čase se domácí hráči dožadovali pokutového kopu, videorozhodčí nicméně pád Sebastiana Szymaňského jakožto penaltový nevyhodnotil.

Hostujícímu týmu se navázat směrem vpřed na výkon z předcházejícího vzájemného střetnutí, v němž se Řekové krátce honosili tříbrankovým náskokem, nedařilo. V prvním poločase nezvládli svěřenci Josého Mendilibara vystřelit na branku ani jedinkrát a ani v půli druhé jejich nebezpečnost navzdory prvnímu přesnému zásahu nevzrostla.

Především taktické šachy bez střely na branku ovšem hráli také Turci, a tak se čekalo až na prodloužení. Nezabránil mu ani Michy Batshuayi, který sice dokázal v 82. minutě rozvlnit síť, jeho pokusu však předcházelo ofsajdové postavení.

V závěru první půle prodloužení byl blízko k postupu řecký celek. Vicente Iborra nejprve parádní hlavičkou po volném přímém kopu zasáhl místo srdcí tureckých fanoušků pouze tyč, s následnou dorážkou si pak na brankové čáře taktéž hlavou poradil Alexander Djiku.

Ve druhé části prodloužení mohl překlopit mač na svou stranu naopak turecký celek, Dušan Tadić ale v záklonu nedokázal proměnit chytrou patičku Batshuaye v gól. Zkušený Srb pak selhal i na úvod penaltového rozstřelu. Jeho pokus totiž skončil na rukavicích Tzolakise, který posléze přečetl i záměry dvou dalších hráčů.

Olympiakos tak postoupil do svého prvního evropského semifinále v historii. Soupeřem mu v něm bude Aston Villa, úvodní střetnutí je na programu 2. května.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Aston Villa 2:2p

18.04.2024 18:45

Góly: 15. Yusuf Yazici, 68. Benjamin André - 87. Matthew Cash

První zápas: 1:2, postupuje Aston Villa

Lille jen remizovalo v odvetném klání čtvrtfinále Konferenční ligy s Aston Villou výsledkem 2:2 po penaltách. Od postupu ho přitom dělilo několik minut, jenže krátce před koncem základní hrací doby poslal duel do prodloužení Matty Cash. U vyrovnávací branky chyboval gólman Lucas Chevalier, jenž si sice v nastaveném čase spravil reputaci, avšak v rozstřelu exceloval jeho protějšek Emiliano Martínez. Ten po celý duel bojoval i s nenávistí z tribun, kterou si vysloužil bouřlivými oslavami po finále mistrovství světa v prosinci 2022, kdy Argentina předčila Francii.

Anglický fotbal měl dlouho blízko k tomu, aby do dalšího ročníku Ligy mistrů vyslal hned pětici týmů, po sérii čtvrtfinálových nezdarů se však tento sen rozplynul před očima. Čest své zemi na první pohled zachraňovala Aston Villa, která díky gólu a asistenci Johna McGinna ovládla úvodní duel. Unai Emery o víkendu nešetřil na půdě Arsenalu žádnou z opor, za což byl odměněn sladkou výhrou. Lille bylo naopak ligové střetnutí odloženo.

Odpočatí domácí na svého soupeře vlétli a takřka přesně po čtvrthodině hry mohli slavit první branku. Svižnou akci vyšperkoval Gabriel Gudmundsson prudkým přízemním centrem z levé strany přímo proti noze Yusufa Yaziciho a turecký křídelník pohotovou ranou z první otevřel skóre.

Zhruba o 10 minut později se po přímém kopu dostal k hlavičce kapitán Dog Benjamin André, z bezprostřední blízkosti ale trefil pouze Martíneze. Argentinský mistr světa následně předvedl několik pomalých rozehrávek, za což jej slovenský rozhodčí Ivan Kružliak v závěru prvního dějství nekompromisně potrestal žlutou kartou.

Sotva 30 sekund po změně stran mohl být rozdíl ve skóre dvougólový, Hákon Arnar Haraldsson, jenž bleskově využil hostující chyby v rozehrávce, ovšem mířil zkraje vápna mimo. Pak už přišla se svou šancí na řadu také Aston Villa. Cash využil při náběhu do šestnáctky přiťuknutí od McGinna, prudkou ranou ale rozvlnil síť jen z boku.

Místo vyrovnání však přišlo zvýšení domácího náskoku. Na rohový kop si famózně naskočil André a chirurgicky přesnou hlavičkou jako správný lídr posunul svůj tým blíže vysněnému postupu. Když už mu ale Dogy byly opravdu blízko, přišel šok. Chevalierovi vypadl centrovaný míč z rukou a následného zmatku ve vápně využil Cash, který zprudka napálil balon pod břevno a poslal duel do prodloužení.

V jeho úvodu se nicméně domácí brankář neuvěřitelným způsobem vykoupil. Nejprve vyrazil nebezpečný obstřel Leona Baileyho a následně fantastickým reflexivním zákrokem zlikvidoval i pohotovou dorážku hlavou od Douglase Luize.

V nastaveném čase druhé půle prodloužení mohl hosty poslat do semifinále Jhon Durán, který si na vápně zpracoval míč a vyslal jej na Chevaliera, ten ale jeho pokus nohou zneškodnil a vynutil rozstřel pro svůj tým. V loterii ovšem zazářil jeho argentinský protějšek, jenž vychytal dva pokutové kopy a přisoudil postup celku z Birminghamu.

Aston Villa tak uhájila pokračování v soutěži a nadále může snít o první evropské trofeji od roku 1983. Jejím dalším soupeřem bude buď Fenerbahce, nebo Olympiakos. První semifinálový duel je na programu 2. května.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Viktoria Plzeň 2:0e

18.04.2024 18:45

Góly: 92. Nicolás González, 108. Cristiano Biraghi

První zápas: 0:0, postupuje ACF Fiorentina

V pohárové Evropě skončil i poslední český zástupce poté, co Plzeň nezvládla odvetu čtvrtfinále Konferenční ligy na hřišti Fiorentiny a padla výsledkem 0:2 po prodloužení. Kromě výrazné herní převahy Italů byla na vině i červená karta, kterou v 66. minutě viděl za hrubý došlap na nohu soupeře Cadu. Západočeši přesto dokázali v základní hrací době udržet čisté konto, v přidané půlhodině však Fialky překonaly do té doby fenomenálního Martina Jedličku hned dvakrát. Na vítězství domácích se podílel také Antonín Barák, který se na trávník dostal v 75. minutě.

Remízu Plzně v úvodním utkání slavil přímo na stadionu i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, jelikož zajistila českému mistrovi místenku v hlavní fázi Ligy mistrů od sezony 2025/2026. O poznání menší radost mu udělal víkendový duel v plzeňské Doosan Areně, kde sešívaní padli. V dobré náladě cestující Západočeši nicméně byli ve Florencii jasnými outsidery, přesto si toužili svoji spanilou jízdu Evropou protáhnout.

Tento cíl mohl narušit už v úvodních minutách Andrea Belotti, který po centru z levé strany dorážel z bezprostřední blízkosti míč do sítě, světový zákrok ale předvedl Jedlička, jenž vyrazil balon z brankové čáry do bezpečí. Aktivní vstup domácích do utkání pokračoval i v osmé minutě, kdy si na českém gólmanovi vylámal zuby na kraji pokutového území osamocený Christian Kouamé.

Tlak Fialek se začal postupem času stupňovat, v bráně ovšem stále stál famózní Jedlička. Hrdina první půle ve 30. minutě dalším fantastickým zákrokem zneškodnil pokus k pravé tyči od Kouamého. Jen o pár sekund později zachránila Plzeň tyč, kterou orazítkoval Belotti. Branková konstrukce zvonila za zády 26leté jedničky Viktorky i v úplném závěru první půle, když skvěle hrající Kouamé tvrdou pumelicí napálil břevno.

Po změně stran se obraz zápasu příliš nezměnil, klíčový moment ale nastal po hodině hry, kdy Cadu nešťastně přišlápl achilovku Dodovi, za což uviděl po kontrole videorozhodčího červenou kartu. Západočeši se v oslabení stáhli do velmi hlubokého bloku, ve kterém hrdě ubránili nátlak Fialek až do prodloužení.

Hned po jeho startu se však fialoví přece jen kýženého gólu dočkali. Nejprve Jedlička opět čaroval, když vyrazil nebezpečnou střelu na rohový kop. Po jeho zahrání se ovšem v pokutovém území jako první dostal k míči Nicolás González, jenž se šikovně otočil a po tvrdé ráně do levého horního rohu branky rozjásal domácí tribuny.

Ve 104. minutě mohl přidat pojistku Lucas Martínez Quarta, hlavou ale trefil jen pravou tyč. Příliš jej to nakonec mrzet nemuselo, neboť ve druhém poločase prodloužení úspěšně zakončil brejkovou situaci týmu z Toskánska Cristiano Biraghi.

Plzeň tak v letošní sezoně poprvé na evropské scéně padla a s Konferenční ligou se rozloučila. Dalším soupeřem Fiorentiny budou 2. května buď Bruggy, nebo PAOK.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
SerDavos

Ten Martinez je fakt hroznej odpad. Pravidlo s kartama jsem neznal, takže nadšení vystřídalo zklamání

Reagovat
vacin

Podle reakcí ostatních, tak jedinej, kdo na stadioně to pravislo znal,byl Kružliak.

I komentátoři tvrdili, že udělal hroznou chybu, že ho nevyloučil i kapitán AV si nejdřív myslel, že je to za ČK...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele