Konec v Benfice po roce a půl, Musa poprvé mimo Evropu. Zamířil do Dallasu

01.02., 22:07
Aktuality
Petar Musa (© AFP)

Není to žádná nečekaná zpráva. O odchodu chorvatského útočníka Petara Musy z Benfiky se hovořilo prakticky po celé zimní přestupové období. Nakonec si pětadvacetiletý záhřebský rodák, který mimochodem působil po několik let i v Česku, konkrétně ve Slavii, na Žižkově a v Liberci, zahraje poprvé mimo Evropu. Dallasu se upsal do konce kalendářního roku 2027.

Jak uvedl ve svém prohlášení účastník MLS, spolupráce může být ještě prodloužena do roku 2028 na základě opce. Podle zdrojů portugalského sportovního listu A Bola utrží lisabonský celek za transfer 10 miliónů eur, další peníze by z Texasu mohly dorazit v budoucnu za bonusy, konkrétně ve výši 3 miliónů eur. Pokud jsou tyto informace pravdivé, jednalo by se nejdražší přestup v osmadvacetileté historii amerického klubu.

Benfica tak obecně na tomhle transferu vydělala. Musa se do hlavní portugalské metropole stěhoval v létě roku 2022 z Boavisty, sumárně, včetně dodatečných doplatků, za něj údajně utratila zhruba 6,5 miliónů eur. Obecně však Chorvat v dresu As Águias zřejmě nebyl spokojený se svou pozicí, jak si představoval. V loňském ročníku si třeba v Primeira Lize připsal pouze dva starty v základní sestavě. Sumárně ovšem hrál pravidelně, vždyť v portugalské nejvyšší soutěži odkopal za Benfiku za rok a půl celkem 44 zápasů.

Prakticky ale přijímal výhradně roli náhradníka, tedy toho, kdo je mezi forvardy jakousi třetí až čtvrtou volbou. Pod koučem Rogerem Schmidtem nakonec napříč všemi frontami odehrál 66 utkání, v nichž vsítil 17 gólů. V novém působišti by již měl být hlavní volbou pro ofenzivní složku hry. A asi to byl onen zásadní důvod, proč do Dallasu odešel. Interes o něj mimochodem podle deníku A Bola jevily taktéž Lille a Janov. "Chci poděkovat našim majitelům za to, že přivedli Petara na tuhle palubu, a za úsilí, které kvůli tomuto přestupu vynaložili," těšilo Nica Estéveze, kouče amerického celku.

Autor: Patrik Sandev / abola.pt, fcdallas.com

Komentáře (32)

Přidat komentář
milan78

slavia padá a padá.., až na ty dva pekelníky do belgie.., tak co prodala, to sedlo na lavku, nebo se pakovalo..

Reagovat
Mass

To nám opravdu trhá žíly, že bývalí hráči Slavie mění působiště a ještě třeba tady v případě Musy dostanou přidáno.

Reagovat
Bakary3

A navíc ti chudáci Musa a Jurásek museli odejít pryč z Benficy... To je hrozně špatná vizitka pro Slavii

Reagovat
Talker

Ono to bude dost ovlivňovat ty budoucí přestupy. Ve chvíli, kdy se podaří několik přestupů do velkých klubů a ti hráči uspějí, tak tam bude zájem minimálně scoutovat, zda tam není další hráč, který by mohl uspět.

Pokud tam jsou faily, tak minimálně ten klub bude opatrnější a když někoho koupí, tak budou chtít větší část dát do bonusů než do přestupové částky. Benfica koupila 3 hráče Slavie (byť jednoho skrz roční přechod přes jiný klub) a je otázka, zda bude chtít investovat další finance do těch hráčů.

Ono se stačí kouknout na to, kdy prodejní úspěchy Slavie začaly - hostování Součka, které bylo úspěšné, proměnilo se do přestupu a hned si vzali i Coufala a během roku a půl prodali následně další 4 hráče za 4mega+.

Teď se klidně může zase stát, že ten zájem dramaticky opadne díky těm failům.

Reagovat
Bakary3

Jaký faily?

Bah hraje a co čtu, tak dobře.

Musa se prodal se ziskem, nějaký góly dal.

Nepovedl se Jurásek, ikdyz tedy styl, jakým ho odpálili... to si tu investici trošku znehodnotili sami.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Mass

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Seydou Doumbia

Ideální bude když zahraniční kluby budou vykupovat ze Slavie cizince a Čechy nechají kde jsou

Reagovat
Salfovic

Po tom jak dopadli Jurásek, Hložek a Čvančara za naše hráče jen tak někdo vyšší částku nedá.

Reagovat
Pablos

Inhattaren to zase vše vytáhne neboj

Reagovat
Uwe háže buly

Cvancara jen skrz zranění. Jinak to byl dobrý přestup

Reagovat
Rezan

Má to hlavu a patu. To vypadá, že na tom něco bude

Reagovat
Pablos

Dobrý, ale to si řekne Benfica třeba dejme tomu... ale né taková Neapol např. Alfa omega je pořád, jak hrajou naše týmy v evropských pohárech (popř. repre).

Reagovat
Coutinho10

hezký angažmá...MLS by mohla bejt zajímavá

Reagovat
oli9

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mass

Když to vezmu i s bonusem, tak je to třetí nejdražší přestup do MLS. Jinak taková zajímavost, ostatních 10 nejdražších přestupů jsou jihoameričani.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Kucka

Reagovat
Benfica

Najlepsi zolik z lavicky ever ale v zaklade....

Reagovat
meno

Lingr

Reagovat
Benfica

To neviem kto

Reagovat
meno

Jo, už koukám na nick, myslel jsem, že jde o Slavii

Reagovat
Benfica

Reagovat
Igner Farnsworth

Měl jsi tam mít Ondřej

Reagovat
oli9

Doteď nechápu co s ním vlastně Slavie zamyslela tenkrát, byl dobrý.. Měl potenciál být lepší a útočník číslo 1.. Ale bohužel pro něj se musel dívat na Standu jak běhá po hřišti

Reagovat
Mass

Jo byl, ale z lavičky. Když nastopupil v základu, tak mu to vůbec nelepilo. A on chtěl hrát základ.

Reagovat
Rezan

myslím, že to pro něj muselo být neuvěřitelně demotivační a frustrující.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rezan

V lize v Benfice 99 minut na gól.

Reagovat
Han střelil první

Zabiják z lavičky, nic moc v základu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele