Klinsmann: Anglie se často poráží sama

30.05.2012, 09:47
Aktuality
Kouč americké reprezentace Jürgen Klinsmann se rozhovořil na téma národních mužstev a jejich podpory ze strany veřejnosti a médií, která je podle energického trenéra hodně důležitá. Právě kvůli tomu, že není sladěna s médii, podle něj není úspěšná například anglická reprezentace...

Albion nevyhrál mistrovství světa od roku 1966 a Klinsmann právě na tomto případu demonstruje, co může být ve fotbalové zemi špatně. "Angličané se často poráží sami. A nemusí za to nutně moci soupeři. Oni si totiž problémy vytváří sami," prohlásil Klinsmann, jenž se aktuálně s americkým výběrem připravuje na mistrovství světa konané za dva roky v Brazílii.

"Ve fotbalových zemích jako Brazílie, Argentina, Německo nebo Anglie všechno závisí na tom, jak všichni táhnou za jeden provaz. V Německu jsme se přes světovým šampionátem snažili, aby všichni podporovali národní tým, bylo to mistrovství světa všech," vzpomíná Klinsmann na MS v roce 2006, kde vedl domácí Němce. "Není to jen o týmu, který doufá, že bude úspěšný."

Důležitá je totiž podle Klinsmanna rovněž vliv médií, který může mít zásadní dopad. "Novináři si mohou buď říct 'podporuju můj tým', nebo 'budu o něm pochybovat a vytvářet problémy'," míní Klinsmann a opět částečně naráží na příklad anglické reprezentace, která je na každém turnaji pod obrovským tlakem a sebemenší neúspěch je okamžitě kritizován.

Zcela jinou mentalitu zažil Klinsmann na již zmíněném světovém šampionátu v Německu, kde úspěchem Nationalelf žila celá země. "Lidé začali být pozitivní. Chtěli všem ukázat nové Německo a povedlo se jim to. Je to víc než jen hra, je to víc než jen vítězství na mistrovství světa," dodal Klinsmann, jenž tehdy s Němci dokráčel až do semifinále.

Autor: Ondřej Holzman / sports.yahoo.com, indiatimes.com

Komentáře (419)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele