KDO JE SAMUEL ETO'O ?

23.08.2006, 13:59
Životopisy
Samuel Eto'o je v poslední době často skloňované jméno. Nedávno opustil Nou Camp v utkání španělského superpoháru a neoslavil tak ani následný triumf. Důvod? Musel místo na hřišti přenechat Gudjohnsenovi, což se mu znelíbilo. Pojďme si však jeho kariéru prohlédnout pěkně po pořádku.



1981
Narozdil se 10. března v kamerunském městečku Nikon.

1997
Březen: Proti Kostarice, den před 16. narozeninami, nastoupil k prvnímu reprezentačnímu utkání za Kamerun.
Ćervenec: Z akademie Kadji odchází do Realu Madrid. Na skauty bílého baletu totiž zapůsobil na turné po Španělsku. Ihned odchází na hostování do divizního Leganés, aby získal zkušenosti.

1998
Červen: Byl nominován do reprezentačního týmu pro světový šampionát 1998 ve Francii, kde dokonce nastoupil proti Itálii a stal se tak nejmladším hráčem turnaje.
Srpen: Opět zkouší štěstí v Realu Madrid, ale dostal šanci jen v jednom ligovém utkání, poté odchází na krátké hostování do Espanyolu Barcelona.

1999
V dresu Realu udělal "pokrok". Nastoupil ve třech utkáních.

2000
Leden - únor: Dal svůj první gól na Africkém poháru národů, kde Kamerun triumfoval.
Srpen: Odchází na hostování do Realu Mallorca, která později získá Eto'a na přestup, ale Realu zůstává na hráče předkupní právo.
Září: Na olympijských hrách v Sydney získává Kamerun historické zlato a Eto'o patří mezi hlavní hvězdy mužstva. Ve finále poráží Kamerun silné Španělsko a rázem se o něm začíná více mluvit.

2002
Leden - únor: Africký pohár opět získává Kamerun po nervy drásajícím finále proti Senegalu, kde vítězí až na penalty.
Červen: Kamerun spolu se Samuelem Eto'em vypadává na mistrovství světa v Japonsku a Koreji ve čtvrtfinále.

2003
Červen: Zazáří a dvakrát skóruje ve finále španělského poháru s Recreativem Huelva při vítězství 3:0 a také nastupuje ve finále konfederačního poháru proti Francii.

2004
Leden – únor: Africký Pohár Národů do třetice Kamerun nezískal, nad jeho síly bylo ve čtvrtfinále mužstvo Nigérie.
Duben: Byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Afriky za rok 2003.
Květen: Povedenou sezonu v Realu Mallorca končí se 17 brankami na kontě, mimo jiné se dvakrát trefil do sítě Realu Madrid při vítězství 3:2. Přichystal si tak dokonalou pomstu.
Srpen: Jeho výkony v dresu Mallorcy nenechaly bez povšimnutí přední evropské velkokluby. Souboj nakonec vyhrála Barcelona, i když Real měl na Eto'a předkupní právo. Do katalánského klubu se Eto'o stěhuje za 24 milionů eur.
Listopad: V Barceloně se mu střelecky daří, otevřel mimo jiné skóre v El Clasicu proti Realu Madrid.

2005
Únor: Byl podruhé za sebou vyhlášen nejlepším fotbalistou Afriky.
Květen: S 24 brankami výrazně pomohl Barceloně k zisku ligového titulu po šesti letech. Při oslavách titulu Eto'o prohlásil: "Madridští bastardi, pozdravte šampióna!" a oheň byl na střeše.
Červen: FC Barcelona s ním úspěšně prodlužuje kontrakt do roku 2010.
Říjen: Kamerun remizuje 1:1 s Egyptem, což znamená, že se tým neprobojoval na MS. Vyřazení je o to bolestivější, že Pierre Wome neproměnil v nastaveném čase penaltu. Proč nekopal penaltu Eto'o? Wome ho prý o to požádal.
Listopad – prosinec: Fifa nominovala Eto'a mezi tři nejlepší hráče světa spolu s Ronaldinhem a Lampardem. Eto'o byl nakonec třetí.

2006
Únor: Potřetí za sebou byl vyhlášen nejlepším hráčem Afriky těsně před Didierem Drogbou.
Květen: 26 brankami se stal nejlepším střelcem La Ligy a klubu hodně pomohl k titulu ve španělské lize i Lize Mistrů.
Srpen: Barcelona vítězí ve španělském superpoháru, ale Eto'o neslaví, urazilo ho, že byl o poločase vystřídán. Za hráčem ale stojí hráči i trenér. Vypadá to, že tento incident zůstane bez následků.


Profil Samuela Eto'a:

Celé jméno: Samuel Eto'o Fils
Datum narození: 10. března 1981
Místo narození: Nikon, Kamerun
Národnost: Kamerun
Výška: 179 cm
Váha: 75 kg


Klub: FC Barcelona
Post: Útočník
Číslo: 9

Reprezentační debut: Březen 1997, v Kostarice
Utkání: 60
Góly: 24

Ocenění, trofeje:
Africký pohár národů (2000, 2002)
Olympijské hry (2000)
Interkontinentální pohár (1998)
Liga Mistrů (2006)
Španělský pohár (2003)
Španělská liga (2005, 2006)
Španělský superpohár (2005, 2006)
Nejlepší mladý hráč Afriky (2001)
Africký hráč roku (2003, 2004, 2005)
Nejlepší střelec afrického poháru národů (2006)
Nejlepší střelec La Ligy (2006)

Autor: David Kubáň

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

S Owenem asi nejlepší obchod Realu v historii.

Reagovat
Xavi

Anelka se Vám taky celkem poved!

Reagovat
smazaný uživatel

No nakonec jo, ztratili jsme na něm asi 3 mega + roční plat, ale bez jeho gólů bychom tu LM nevyhráli

Reagovat
Xavi

Já si pamatuju, jak k Vám přišel na začátku sezóny a v jejím průběhu se pořád nemohl trefit. Pak v prosinci dal v přátelském střetnutí gól a média jen ironicky konstatovala: "Anelka dal gól, století může skončit"

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, byl tragický, ale hlavní je, že dal rozhodující gól vám a v SF LM dva Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

To platí i o Barce. Pak je ovše mna zamyšlenou, proč Real proti prodeji tak bojoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Víťaz tohtoročnej edície prestížnej futbalovej Ligy majstrov si môže podľa najnovšej profištúdie za svoj triumf obohatiť klubovú pokladnicu o finančnú čiastku vo výške sto miliónov eur.

Neustále narastajúca výška sponzorských podpôr a s tým spojené priame financovanie, extra výnosy z televíznych práv, zvyšujúce sa návštevy či galakticky sa rozmáhajúce ceny hráčov majú za následok, že víťazný tím a budúci majster starého kontinentu si po novom vydaní Ligy majstrov finančne mimoriadne polepší. Po zisku trofeje z 23. mája budúceho roku z gréckych Atén sa totiž klubová pokladnica európskeho šampióna rozrastie o približne sto miliónov eur. Informuje o tom štúdia, ktorú na podnet výskumnej organizácie KRC Reasearch v spolupráci s majoritným sponzorom prestížnej súťaže MasterCard vypracovalo dvanásť renomovaných futbalových odborníkov a biznismenov.

Z triumfu v Lige majstrov "nevyryžuje" slávu a peniaze len samotný klub, ale i mesto, z ktorého pochádza. Podľa štúdie sa totiž i "domov" európskeho klubového šampióna môže tešiť na výraznú finančnú injekciu. Po tom, čo "uchmatli" futbalisti anglického Liverpoolu vysnenú trofej v roku 2005, tržby mesta Beatles narástli vďaka nečakanému úspechu až o hodnotu 70 miliónov eur. Tvorili ju najmä spotrebiteľské výdaje návštevníkov v rámci raketovo sa rozvíjajúceho turizmu, zvyšok zabezpečili sponzori a ostatné obchodné styky. Podobný osud teraz čaká aktuálneho víťaza LM, španielsku Barcelonu, ktorej "mestský príjem" ešte nie je jasný.

Zdroj : TASR, Foto: TASR

Reagovat
smazaný uživatel

To vypadá zajímavě..

Reagovat
HOST*Luis

Rominho mám soukr prosbu, někdy si uváděl odkaz na Ronaldinha, já to tady za boha nemůžu najít, jestli si to byl ty, můžeš to prosím napsat ještě jednou nebo říct, ve kterom příspěvku si to uváděl?? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, ze to bol spanhel.

Reagovat
smazaný uživatel

to video Ronaldinha?

Reagovat
HOST*Luis

Někde byl vloženej odkaz na Ronniho a ještě u toho bylo jestli si dopře vzpomínám psáno něco o Messim, jestli jsem teda nebyl zhulenej

Reagovat
smazaný uživatel

ok dám ti odkaz...

http://www.metacafe.com/watch/114326/

balon_de_oro_2005_www_ronaldinhocrack_com/

prvni si zkopiruj první řádek do odkazu a za nej si zkopíruj ten druhý.

Reagovat
HOST*Luis

seš moc hodnej moc děkuju!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

nic se nestalo.

Reagovat
HOST*Luis

ale moc díky! já vždycky než se k tomu dostanu, tak mi to někde zmizí

Reagovat
HOST*Honzao

Celej článek je proti němu! Všechno se tady začíná otáčet proti Barce a hlavně ve prospěch Realu....

Reagovat
smazaný uživatel

Proč jako by měl být ten článek proti němu..?

Reagovat
HOST*Luis

Článek není proti němu a i mi přijde, že je tady zachovaná objektivnost ve článcích.

Reagovat
smazaný uživatel

nauč se číst.

Reagovat
smazaný uživatel

praveze je skor v prospech neho:)) nieje kazdy den a nieje ani vela hracou co este hraju a tu maju celu minulost v kocke o nom...

PS:SUPER CLANOK

Reagovat
PJ

Tyvoe ty perlíš

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně alegre, ten Barcu evidentně nenávidí :)

Reagovat
smazaný uživatel

Libe

Reagovat
Mr.Jindros

Spartak byl dnes lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu sobecké, ale jsem rád. Už takhle máme co dělat, abysme je dohnali, ještě ke všemu aby měli prachy z LM. Ale v poháru UEFA jim přeju nějakej úspěch. Samozřejmě Spartě ani gól

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to je kurevsky sobecký

Uvědom si, že Libe je před vámi i bez těch 100 mega a jelikož vy stagnujete a on stoupá, tak nevidím jedinej náznak, že byste ho dohnali.

Já jsem Sparťan a Libe jsem to přál. Boleslavi méně, páč tam mají Šatrleho, což je grázl nejtěžšího kalibru, ale i tak jsem jim přál.

Tohle je typicky český chování potvrzující přísloví o té vybásněné koze (jen dodám, že vám na Stranově už koza chcípla )

Reagovat
smazaný uživatel

Mysli - jsou před náma, ale se 100 megama by byli ještě víc. Navíc já věřim, že za rok, spíše dva, dorostou naši mladí, což je mimochodem pilíř všech mládežnickejch reprezentací, a pohneme se. Na to můžeš mít názor jakej chceš, upřímně řečeno mě ani moc nezajímá, ale uvědom si, že já jako správnej fanda sleduju v první řadě zájmy svého milovaného klubu, až pak něco jiného. A pokud je ono jiné, ať si o tom tvrdí kdo chce co chce, v rozporu s prvně uvedenou skutečností, tak toto nechci.

Reagovat
smazaný uživatel

Víš kolik je lepších hráčů v mládežnických týmech. To je spíš tím, že trenér repre je Spartan, nebo Slávista a pak to tak vypadá. Pak se tu jen chlubíte vaší mladou reprezentační základnou. Lepší mančafty jako je Sigma, Baník tam mají dva lidi. Narozdíl od Slávistů, tech je tam jak nasraných.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to je krátkodobej pohled na svět. V první řadě Slávia a když ne Slávia tak nikdo . Zdůrazňuju, že vy jste měli 5 šancí se do LM dostat a co já vím, tak vám fandové ostatních klubů přáli, protože byste do ligy přinesli prachy. Částky za přestupy by se zvýšily a tímhle by na tom participovala celá liga. To tě asi nenapadlo, že postupem Libe nebo Bolky by do ligy přišlo 200 - 300 mega a část z těch peněz by přešlo do ostatních klubů ... Dalším argumentem je, že by se úspěšnou reprezentací S nebo MB zvýšila prestiž ligy, ať už u nás nebo v zahraničí a mohli by přijít další sponzoři (třeba i do tý tvý Slávie) a za další by se za rozumnýho použití těchhle peněz z těchhle týmů dali vytvořit na české podmínky velkokluby rovnající se (nebo lepší) Spartě a liga by dostala další rozměr, další náboj, větší konkurenci (v souvislosti se Spartou spíš finanční konkurenci) a to už nezmiňuju ten hlavní argument, kterým je zvýšení koeficientů ligy ....

Ale klidně se chovej, jak chceš, fandi si, komu chceš. Klidně se chovej jako pštros a strkej hlavu do písku, abys neviděl, že naší lize v Evropě ujíždí vlak. V tomhle jseš sobec a egojista

PS: pochopil bych, kdyby těmhle klubům nefandil někdo z Brna, Olomouce nebo Plzně, skrz to, že by jim kvalifikaci o LM záviděl. Ale pokud se takhle chová fanda mančaftu, kterej měl stejnou možnost 5x a 5x ji zpackal, tak to nechápu a nikdy nepochopím. Myslím že už v Bibli je napsáno: "Přej a bude ti přáno" ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle jsou všeobecný kecy, neřekl si nic novýho. Bolka na to viditelně neměla, Liberec sem včera neviděl. Hlavně první větu bych teda nevyblil ani po přepravce rumu - chlapče, pro mě je první Slavia stejně jako pro tebe Sparta, tak tu nedělej svatýho. Jak sem řekl, tohle není dobré pro můj klub a proto se mi to nelíbí.

Je docela zvláštní, že ti prestiž ligy na srdci neležela, pokud ji vyhrávala Sparta a všichni filosofovali nad tím, že je tam podezřela často penalta, přehlídnutej ofsaid ( a z akce gól ), fauly-nafauly a zrovna když to potřebovala Sparta ( a nebyli to jenom slávisti )...

Místo těhle keců by ses spíš měl zamyslet nad tím, co bere lize úroveň - jakýci (místo)předseda svazu s rukama špinavejma, že by se i prase stydělo, Milánkové Šediví, kteří sou namočení až po uši v korupci a stejně můžou pískat derby, samozřejmě i další osoby, Půjčka nevyjímaje...

Jinak na Boha nevěřim, s Biblí sem se naposled setkal leda v knize Šifra mistra Leonarda, takže nějaký tamní pasáže mě neberou, jsem dostatečně silná osobnost, abych nepotřeboval nějaký nadpřirozený vedení svého života. ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Na tohle já nemám

Reagovat
smazaný uživatel

Máš, dávám ti to zadarmo

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že vás dneska ti hotentoti nakopou do řitě, sešívko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele