Kdo doprovodí Darmstadt do druhé ligy?

10.04.2017, 20:04
Názory a komentáře
V rámci 28. bundesligového kola se hrál největší německý ligový zápas, tzv. Der Klassiker, tedy souboj Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund, v němž Bavoři, možná i kvůli široké marodce žlutočerných, jednoznačně dominovali. Výsledek tabulku na špici nijak nezdramatizoval. Ovšem opakem je její spodní část, která tradičně slibuje veliké napětí. Na záchranářské vyhlídky Augsburgu se podívá komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

Na poslední tři roky klidu momentálně vzpomínají v Augsburgu s nostalgií. Tři sezóny, v nichž dvakrát svěřence Markuse Weinzierla zajímaly více evropské místenky než boje o záchranu. A vše vyvrcholilo v minulé sezóně, kdy do Augsburgu dorazil v rámci šestnáctifinále Evropské ligy slavný FC Liverpool.

Když v sezóně 2010/11 dotáhl trenérský specialista na druhou ligu, Jos Luhukay, Augsburg k historicky prvnímu postupu do 1. Bundesligy, většina fanoušků očekávala, že se bude jednat o jedno, nanejvýš dvousezónní záležitost. Skromný fotbalový klub z Bavorska se však poctivou prací etabloval mezi německou elitou a každým rokem méně tazatelů v tradičním velkém předsezónním dotazníku magazínu Kicker ukazovalo na švábský celek jako na tým, který by měl sestoupit přímo. Před probíhající sezónou je takto označilo 11,8 % fanoušků. (Darmstadt získal 65,8 %, Ingolstadt 31,1 %, Freiburg 23,5 %, Frankfurt 21,8 % a Hoffenheim 11,8 %.) Je zapotřebí upozornit, že oproti předchozí sezóně bylo toto procento u Augsburgu vyšší. Klub totiž opustil oblíbený a úspěšný trenér Markus Weinzierl a jen 30 % tazatelů věřilo, že jeho nástupce bude s mužstvem podobně úspěšný. Přitom tím nástupcem byl Dirk Schuster, tedy persona ověnčená tituly německého trenéra sezóny 2015/16 a německé fotbalové osobnosti roku 2015.

Jos Luhukay byl po podzimní části premiérového ročníku mezi elitou s Augsburgem na předposledním místě s 15 body. Ve své premiérové sezóně na lavičce Augsburgu nasbíral Markus Weinzierl do Vánoc pouhých 9 bodů. V obou případech se Augsburg zachránil, a v obou případech s lodivodem, s nímž sezónu začal. Trpělivost a víra ve správnost vlastního výběru, které dovedly Šváby k úspěchům, se v této sezóně z Augsburgu vytratily. Po 14. kole, kdy augsburští okupovali 13. místo se 14 body, byl Dirk Schuster propuštěn. Vedení Augsburgu se zpronevěřilo vlastní filosofii z posledních let. Skromný klub z menšího města zdá se již necítí, že primárním předsezónním cílem má být uchování bundesligové příslušnosti. Nicneříkající bylo i oficiální odůvodnění Schusterova odchodu, tedy nesoulad mezi vedením a trenérem, co se týče sportovní orientace klubu a způsobu, jakým by se měl prezentovat. Jako by o tom nebyla řeč pár měsíců předtím, když jej Augsburg angažoval.

V březnu letošního roku psal kolega Michal Šíma, že Augsburgu chybí šťáva. O té doby je to zřejmě ještě horší. V nedělním duelu v hlavním městě Německa předvedli hráči kouče Manuela Bauma jeden z nejhorších bundesligových výkonů, jaký si za poslední léta pamatuji. Švábům chyběla stoperská trojice Hinteregger, Gouweleeuw a Callsen-Braker, která by zřejmě byla za obvyklých okolností součástí úvodní jedenáctky. Byť defenzíva bez této trojice působila velmi labilně, hlavní problém nebyl v ní. Mužstvu chyběl jakýkoliv řád a automatismy. Trenér Manuel Baum změnil rozestavení, s nimž se hráči zjevně nesžili a výrazně se obměňuje i složení základní sestavy. Zdá se, že hráči vůbec nevědí, kdo je za který prostor odpovědný. Celé působení Augsburgu na Olympijském stadiónu v Berlíně byl jeden velký zmar, který výrazně kontrastoval s téměř v plné a sehrané sestavě hrající Herthou.

Augsburg zvítězil z posledních devíti zápasů pouze jednou (koncem února na hřišti beznadějně posledního Darmstadtu). Co je pro fanoušky tohoto klubu horší, herní forma nemůže vést k optimismu. Výborní hráči jako Baier, Koo nebo Ji působí ztraceně a bez nápadu a chuti na fotbal. Méně gólů v soupeřově síti zaznamenal v probíhající sezóně už jen Darmstadt. Navíc defenzíva, která je základem úspěchu v boji o záchranu, nefunguje. Augsburg dostal na jaře nejvíce gólů. Zajímavé je srovnání průměru inkasovaných gólů pod taktovou Dirka Schustera (1,1) a Manuela Bauma (2,1).

Na přímou sestupovou příčku má Augsburg po víkendu náskok jediného bodu (ještě před deseti dny byl odskok osmibodový). V posledních třech kolech, které nejspíše rozhodnou, bude Augsburg hájit ligovou příslušnost proti Mönchengladbachu, Dortmundu a Hoffenheimu. I proto je v aktuální anketě na internetových stránkách Kickeru dle tipujících vedle Darmstadtu hlavním adeptem na přímý sestup právě Augsburg s 53 % (Ingolstadt 24 %, Mainz 12 %). Přiznám se, že v těch 53 procentech sázejících proti partě kolem kapitána Paula Verhaega, je započítán i můj tip.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (30)

Přidat komentář
David4

Ingoldstadt

Reagovat
Neyjrayx

Já bych příl Ingoldstadtu aby se zachránil

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburger, Wolfsburg, Mainz, Augsburg nebo Ingolstadt

Reagovat
stas87

A to by mali este o dva body menej, ak by nasi klempaci dokazali uhrat aspon remizu na zaciatku jari. FSV podla mna Schmidta podrzaju a nerisknu zmenu par kol do konca. A herne su o maly kudok pred Augsburgom.

Reagovat
Liquid

je to škoda, že to už Darmstadt nedá, ale i tak byl velkým oživením pro Bundesligovou scénu, lepší tyto Darmstadty, Ingolstadty, Fürthy než nějaké dlouhodobě stagnující či upadající Brémy, Stuttgarty....

Reagovat
Rezan

Hamburk mě sere už kolik let

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
Liquid

je fakt, že i ten by si ten pád už taky zasloužil

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
Spalovač šancí

Bayern a Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
El Campeon

Mě by teda nechyběl Augsburg,Ingolstadt ani Mainz.Naproti tomu bych uvítal někdy v budoucnu návrat Kaiserslauternu,Mnichova 1860,Paderbornu a Rostocku.

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
Neyjrayx

No u Hansy to bude docela problém a ještě větší u padebornu tomu ted hrozí sestup i z té 3 německé

Reagovat
smazaný uživatel

Hansa hraje uz isty cas stred tabulky tretej ligy a zial nic nenasvedcuje tomu zeby sa stabilizovali aspon dajme tomu v dolnej casti tabulky druhej ligy. Uvidime ako Magdeburg, bojuju o postup do 2.BL,tych by som v BL tak isto celkom rad casom videl, ale momentalne je to asi ako hodne velka utopia...

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
BBystr

tak Hansu by som rad videl aspon v 2.lige

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz by mi chybal, celkom som si ich za tie roky oblubil, ked tam trenoval TT tak mi boli velmi sympaticky. Augsburg a Ingolstadt vobec, ti vypredaju stadion snad dva krat do sezony ked pridu Bayern a BVB, dost nudne muzstva,i ked FCI teraz hraje celkom slusne a sympaticky. Ale urcite radsej miesto nich ten Lautern, ale najradsej asi Dynamo.

Reagovat
Rudnevs

Lautern by som tiež rád, ale tam je dosť zlá finančná situácia. Ale možno prekvapia, v sezóne 2007/08 takmer vypadli z 2.Bundesligy, tá situácia bola ešte horšia a nakoniec sa v sezóne 2009/10 tešili z druholigového titulu.

Dynamo by bolo tiež super, ale asi až o rok, alebo neskôr. Inak akurát hrajú proti Braunschweigu a zatiaľ dosť nudný zápas, teda až na fanúšikov SGD.

Reagovat
smazaný uživatel

Sledujem to, velmi opatrny duel. Inak celkom by som prial do BL aj TSV 1860 (aj pre derby s Bayernom), ale to je tiez asi trochu vzdialena buducnost...

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Rudnevs

Ďalší z týchto super článkov! Bol som tak nedočkavý, že som si prečítal už s predstihom na eurosport.cz.

Darmstadt bol dobré oživenie, bol to taký iný klub a malo to svoje čaro. Ten štadión stojí vážne zato, najmä pohľad do sparťanských kabín, kde je naozaj len jeden drevený stôl a zopár drevených lavíc. V sprchách tečie len studená voda a bufety sú formou prívesov. Navyše tam bol ten príbeh okolo Jonnyho Heimesa. Aj napriek sviňským prejavom hráčov som si ich obľúbil, tešil som sa na každý ich zápas,, ale mám pocit, že tento rok už lige nemajú čo dať a som rád, že zostupujú.

Kto pôjde dole s nimi je mi viacmenej jedno, až na HSV samozrejme.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
HSV1887

Euer Hass ist unser Stolz !!! Für immer erste Liga, nur der HSV :-P

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele