Kalas si angažmá v Schalke pochvaluje, chce se vrátit do reprezentace

25.12.2023, 12:52
Aktuality

Tomáš Kalas je spokojený s angažmá v druholigovém Schalke 04. Těší ho, že po roce, v němž si procházel zdravotními problémy, je nyní fit a pravidelně nastupuje v základní sestavě slavného klubu z Gelsenkirchenu. Olomoucký rodák si v rozhovoru s ČTK zprostředkovaném zastupující agenturou Sport Invest pochvaloval po nepovedeném vstupu do sezony vydařený závěr podzimní části. Doufá také, že se vrátí do reprezentace a zahraje si na letním mistrovství Evropy v Německu.

Kalas v tomto ročníku odehrál jedenáct soutěžních zápasů, z toho deset ve druhé lize. "Momentálně jsem spokojený s tím, že většinu zápasů, co jsem mohl, jsem odehrál. Trvalo mi asi měsíc až měsíc a půl po přípravě, kterou jsem neměl, než jsem se vrátil do fyzické kondice a mohl nastoupit. V průběhu prvních zápasů, co jsem odehrál, jsem pořád cítil, že potřebuju pracovat hlavně na fyzické kondici, protože ta ovlivňuje úplně všechno, veškerá rozhodnutí na hřišti," uvedl třicetiletý stoper.

"I když jsem mohl odehrát 90 minut, necítil jsem se úplně nejlíp, protože jsem se šetřil na hřišti, abych vydržel celý zápas. Nebylo to úplně správné, ale netrvalo to moc dlouho, než jsem se vrátil zpátky do kondice a věděl jsem, že 90 minut odehraju bez problémů. Pak jsem se mohl soustředit na výkon jako takový," prohlásil Kalas.

Vinou zranění nastoupil v minulé sezoně jen do devíti soutěžních utkání. Zdravotně v pořádku je od poloviny dubna. "Zraněný jsem dlouho nebyl, musím to zaťukat. Doufám, že to takhle bude pokračovat, protože když si člověk projde skoro rok bez fotbalu, není to úplně na skákání do stropu," podotkl Kalas, který v srpnu po konci smlouvy v druholigovém anglickém Bristolu posílil Schalke.

Tradiční německý klub na jaře po jediné sezoně sestoupil z bundesligy a dobře nezačal ani druholigový ročník. Na začátku října se týmu ujal Belgičan Karel Geraerts. Nyní je mužstvo čtrnácté.

"Teď panuje spokojenost, protože z posledních sedmi (druholigových) zápasů jsme čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali. Není to úplně špatný konec (podzimní části) po ne úplně slibně rozjeté sezoně. Aspoň to nám dává nějakou šanci na jaře dostat se ještě mnohem výš. Dostat se o něco níž už skoro nejde," poznamenal Kalas.

V Německu si musel zvykat. "Němci dělají věci trošku jinak než v Anglii. Samozřejmě zápasy jsou jenom o víkendech, nic jiného tam není, takže tréninků je mnohem víc a jsou mnohem těžší. Na to jsem si musel zvyknout ze všeho nejvíc," konstatoval Kalas.

Nemůže si vynachválit příznivce Schalke. "Takové fanoušky jsem samozřejmě nezažil. Šedesát dva tisíc diváků na druhou ligu, když jsme čtrnáctí, to nenajdete nikde jinde. To je neuvěřitelné," prohlásil Kalas.

Zamlouvá se mu i úroveň druhé ligy. "Jsou tam týmy jako Hannover, Hamburk, Hertha..., rychle napadají. Týmů, co zvedají kvalitu druhé ligy, je spousta. Kvalita ligy je velmi dobrá," řekl někdejší hráč Olomouce, Vitesse, Chelsea, Middlesbrough či Fulhamu.

Angažmá v Německu považuje za dobrou životní zkušenost. "Pokud mě to neposune jako hráče dopředu, tak mě to posune jako člověka. Nejlépe, aby mě to posunulo po obou stránkách. Všechno se odvíjí od toho, jestli hraju, nebo ne. To se teď děje, takže to je to nejhlavnější. Momentálně si nemůžu stěžovat," podotkl Kalas.

Cíle na nadcházející rok má dané. "Nejlépe odehrát všechny zápasy, ve kterých budu použitelný. Pokud bude zdraví přát, tak nejlépe všechny. Posunout se v tabulce co nejvýš to půjde a nejlépe si říct o nominaci zpátky do repre a zahrát si na Euru," uvedl jedenatřicetinásobný reprezentant.

To, že evropský šampionát hostí Německo, pro něj nehraje roli. "I kdyby to bylo kdekoli jinde, měl bych motivaci úplně stejnou. Byl jsem zklamaný, že jsem nebyl pozvaný na rozhodující dva zápasy (kvalifikace), co se hrály v Polsku a doma s Moldavskem, i když jsem se cítil fit. Bylo to prakticky poprvé za poslední dobu, co jsem nebyl nominovaný, pokud jsem byl zdravý. Motivace tam pořád je, to se jen tak nezmění. Pokud by se měla zranění objevovat mnohem víc, tak by se to potom řešilo trochu jinak. Dokud hraju, tak repre bude vždycky priorita," prohlásil Kalas.

Vánoce tráví v Bristolu, kde odehrál pět sezon. "Je to asi můj největší domov, co se fotbalové kariéry týče. Přítelkyně je z Bristolu, má tady rodinu. Nechtěl jsem ji tahat od rodiny, protože rodinu jsem na Vánoce neviděl snad deset let. Nechtěl jsem jí nabourávat Vánoce, na které je zvyklá. Britské Vánoce za posledních iks let jsou pro mě jediné Vánoce. Na ty jsem už zvyklý. Na Vánoce domů se vrátím po kariéře, abych to rodině vynahradil," řekl Kalas.

Autor: ČTK

Komentáře (125)

Přidat komentář
ACSeRw!n

Reagovat
monty25

Ze současného Schalke do repre nevím nevím, ale snad se to zvedá...

Reagovat
Martin9719

Na sestup to určitě není. A když si to vezmeš, že zakončíš Hinrunde s takovými výsledky tak v podstatě můžeš očekávat jen lepší zítřky a zároveň být celkem v klidu. A Kalas má i celkem pravdu v tom, že v 2. Bundeslize v tomto ročníku dokud šance je, tak se o ní vyplatí bojovat, zároveň je realista a ví, že to spíš dopadne na střed tabulky. Hertha na tom byla víceméně podobně jako S04 ze začátku a najednou neporažena v soutěžním zápase od konce října + ztráta na baráž 6 bodů (mohli být 4 nebýt nečekané ztráty doma s posledním Osnabrückem). 2. Bundesliga je velice kvalitní soutěž kde by české kluby vyjma 1. trojky dostávali na prdel, takže ty tlemící se smajlíky a ironický komentáře tady můžou dávat opravdu jedině ignoranti kteří neví která bije. Tím chci říct, že min. jako náhradník rozhodně nemá do repre zavřeno pokud udrží současnou výkonnost i v Rückrunde.

Reagovat
monty25

Je celkem zřejmé, že s Rudnevsem tady o tom máte nejlepší přehled. Já se na Schalke podívám občas a pak bude asi většina, co Kalase viděla hrát naposledy na Euru.

Reagovat
Martin9719

Určitě nejsem z těch co by Kalase nějak skautovali, případně celé Schalke, na to je opravdu spíš Dominik. Ale i to málo co vím mi stačí na to abych věděl, že být na hřišti persona i v současném Schalke rozhodně není k posměchu. Jeho výkonnost beru spíš v celkovém měřítku 2. Bundesligy a taky vím jaké vzestupy a pády už jsme v 2. BL na podzim letos zažily. Vím jak to bylo s Magdeburgem, Hannoverem, jakou roli hraje nováček Elversberg, dále např. nenápadný Paderborn. Kiel to celé vede a není to proto, že by ostatní hráli jako Schalke zkraje sezony. Tím chci říct, že pokud ti nějaký tým i třeba typu letošního S04 chytne formu tak může najednou mít výkonnost i třeba na první pětku. Nebo může Pauli většinu Hinrunde být na úrovni týmů středu 1. Bundesligy i výše. Není jednoduché být v téhle soutěži konzistentní, protože každý zápas je strašně těžký. Své o tom letos ví už i Pauli nebo HSV. Proto si myslím, že vypracovat se jako Kalas si nějakou pochvalu zaslouží.

Reagovat
monty25

Je fakt, že ta soutěž je hodně vyrovnaná a nikdo nemá nic jistého. Škoda, že Schalke mělo takovou krizi a že ta výměna trenéra nepřišla aspoň o pár kol dřív.

Reagovat
St. Pauli

Za me je letos druha liga (nehlede na STP) zajimavejsi a zabavnejsi nez prvni.

Reagovat
Martin9719

A ještě bude.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Strakosha

Rudnevs určitě souhlas,tento chlapec mě však ještě nepřesvědčil

Reagovat
Kepy_FCB

Hrál už vůbec někdy někde nejvyšší soutěž?

Reagovat
Rothen

Ano.

Reagovat
Firkraag

Samozřejmě. Dvě sezony v Nizozemí a slavné dva zápasy za Chelsea a Olomouc

Reagovat
Sosi

Snad si za repre uz nezahraje

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Luxembourg

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
db18

Reagovat
Mr.Mike

Nevim no..nemyslim si ze je treba horsi nez Brabec,kterej hraje skoro furt zaklad

Reagovat
Imos

Reagovat
bakasa

Reagovat
Bakary3

Jak napsal mr.mike... a vůbec, dělal se z něj traged často úplně zbytečně.

Jo, je tam vitik, krejčí, třeba panák, ale i Holeš (uvidí se, jak na tom bude dál...)...

Ale když dostane šanci, vadit mi to nebude.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Rudnevs

Najlepší obranca Schalke a zrejme najlepšia letná posila

Hejteri nevideli určite ani jeden zápas S04

Reagovat
Pipo123

čo ten Ouédraogo? Schalke ho asi neudrží je docela blbé že Schalke tých talentov stráca strašne rýchlo

Reagovat
Rudnevs

Asi po lete pôjde. Je tam jedna klauzula a zrejme to vyzerá, že pôjde len za 7 miliónov a podľa všetkého ešte k tomu do Lipska. To zabolí, no na druhú stranu aspoň to nie je zadarmo. 7 miliónov je pre finančne slabý klub stále dobrý peniaz.

Reagovat
Kucka

7M pořád dobrá částka při přestupu z 2. BL

Reagovat
monty25

Reagovat
ACSeRw!n

na tom je krasne videt, v jakejch sou srackach

Reagovat
Sosi

Nevidel, Schalke nesleduju. Ale videl jsem Kalase za poslednich 10 let xkrat a nema na to byt extra trida. At je rad, jakou karieru udelal, ale v repre nema co delat.

Reagovat
spider_8

Tak zas jestli on nebo Stronati, to radsi Kalas.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kucka

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Imos

Reagovat
Uwe háže buly

Tak to on asi i je, něco takovýho říkal i v tom bezfrazi.

Reagovat
Strakosha

Reagovat
Strakosha

Koukám expert

Reagovat
mayday

V bezfrazi to sám potvrzuje, že je to spíš atlet, co hraje fotbal. Sám tam říká, že špička není

Reagovat
kattos

Protože u nás na stoperu máme spoustu špičkových stoperů

Reagovat
mayday

To netvrdím

Reagovat
dave30

Sleduješ Schalke nějak více? Je pravdou, že když byl zdravý, tak kdekoliv hrál, tak patřil k nejlepším. Bohužel mu nevyšly asi 2-3 zápasy v repre a "fanoušci" měli jasno. Na to dobré se rychle zapomíná (třeba poslední EURO).

Reagovat
Selänne

V soubojích byl skvělej, ale s balonem na noze je to velký špatný.

Reagovat
oli9

Přesně tak, většina tu neviděla ani minutu

Reagovat
Nuno čomes

Není jak ztrácet čas koukanim na rádoby fotbal o záchranu v druhé lize Tvl

Reagovat
oli9

Ale nasrat komentář na něj přijde každý

Reagovat
Martin9719

Když sleduji vetšinou jen skrz SSC Serii A tak by mě celkem zajímala konfrontace týmů 2. Bundesligy s druhou polovinou Serie A. Myslím že bychom se docela divili.

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Zark

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Strakosha

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Front hell

Italská sekce no.

Reagovat
Rudnevs

Strácať čas pozeraním svojho obľúbeného klubu? Nerobíme to viac menej všetci?

Ani nehovorím, že by ste sa mali pozerať na zápasy Schalke. Len by ste nemali súdiť, pokiaľ ich nepozeráte.

Ja viem, že druhá nemecká nie je vysoká úroveň, ale Kalas prekvapil a aj v mizernej obrane hrá dobre. To si zaslúži pochvalu. Tie reči o repre mi neprídu až tak nereálne, pokiaľ sa Schalke trochu zdvihne, tak prečo nie.

Reagovat
JarousFCB

Hlavně se tam dostává Stronati z Maďarska. Mám Zia rád ale na Kalase se nechytá.

Reagovat
Bakary3

Tak to je jeden z vůbec nejdebilnejsich komentářů, co jsem tu četl.

A to nepočítám trolly, který píšou píčoviny schválně.

Reagovat
Carles Puyol 5

Ty jsi dobrý kripl hlavně že Serie A je terno

Reagovat
milan78

maskot ?! když už se hraje v tom německu..

Reagovat
Nuno čomes

30 let, hra o záchranu v 2. Bundeslize, ideální materiál pro repre

Reagovat
kilobyte

Tenhle nadpis mě dokázal překvapit 3x. Nejdříve mě překvapilo, že Kalas ještě hraje, pak že hraje v Schalke, ale to že by chtěl reprezentovat mě dostalo úplně.

Reagovat
hornito

Reagovat
supporter

Tak to jsme na tom uplne stejne

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
cr7sux

Reagovat
ACSeRw!n

top nadpis

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
Luxembourg

Reagovat
delfin

Reagovat
mistr129

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Cotton

Reagovat
Bowie

Reagovat
Neon

Reagovat
Manik...

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Carles Puyol 5

Evidentně máš velký přehled

Reagovat
kattos

Mě spíš dostalo že mu je teprve 30

Reagovat
Infeld Prácheňský

Momentálně máme zhruba 5 lepších stoperů. Neni důvod, Tomáši.

Reagovat
Luxembourg

Reagovat
kattos

No, 2 se zraní a je na listu

Reagovat
Blasphemer

Tak ty ses úplně zbláznil.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Mass

Však po těch hubených letech má v současnosti repre středních obránců celkem dost, základ za mě Holeš-Panák-Krejčí, a na lavičku bych bral radši mladý pušky jako Hranáč, Vlček, Vitík, Chaloupek, Zima.

Reagovat
St. Pauli

Jako v CSM bych to taky tak poskladal. Plus bych jeste vykoupil chorvatskou ligu.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Mass

CSM sem hrál snad naposledy před 20 lety. Pořád se tam dá nakupovat do ČR jen z Balkánu, nebo koupíš i třeba někoho z Norska/Dánska (aktuálně mnohem oblíbenější "loviště" pražských S)?

Reagovat
Uwe háže buly

Dalo se vždy kupovat odkudkoliv, jen ne v první sezóně.

Reagovat
St. Pauli

Mass to asi spis myslel s tim transferovym zvyhodnenim, kdy polske, slovenske a chorvatske ligy mely stejne ceny, bez prirazky, jako ceska soutez. Tazal se tedy, zda lze poridit stejnou taktikou i borce ze Skandinavie, anebo se tam za kazdou lamu s FS/TS pod ctyricet zaplati pul rozpoctu.

Reagovat
Sosi

Ne, ja myslim, ze hraci ze zapadu odmitali prestup do ceske ligy. Klub souhlasil, ale hrac te poslal do prdele... i kdyz jsi vyhral LM, nikdo k tobe nechtel pokid si to nepletu s jinym manazerem...

Reagovat
St. Pauli

Prvni dve tri sezony jsi nikoho ze spicky zapadnich lig opravdu nekoupil, kdyz si ale mezitim udelal dirku do sveta, uz to slo az na vyjimky bezproblemove, ovsem s nemalym preplatkem nad uvedenou hodnotu hrace, samozrejme s puvabnym oduvodnenim, ze je to opora tymu blahblahblah.

Reagovat
Uwe háže buly

Aha, tak to asi ne.

Reagovat
Mass

Reagovat
Uwe háže buly

Než Holeš tak radši Brabec nebo někdo z těch mladých.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Holeše na stoperu jsem nikdy nepochopil. Nejlepší trojice na stoperu Panák - Hranáč - Vitík a Krejčí před nima.

Reagovat
Mass

V pořádku. Já sem zase viděl všechny jeho zápasy na stoperu.

Reagovat
naheCZ

Stoperská trojice a před něma v záloze ve středu dvojice Krejčí - Souček. To je sen

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ty vole, Holeš nemá na stopeři co pohledávat a v záloze nejspíš taky ne

Reagovat
Strakosha

Holeš

Reagovat
Carles Puyol 5

Jo hlavně Zima který je asi tak 5. Stoper v podprůměrném Turíně

Reagovat
Salfovic

Ze třetí ligy těžko.

Reagovat
Kiss Me Polka!

dokud jezdí na srazy borec ze středu maďarské ligy, tak naprosto relevantní přání..

Reagovat
dave30

Tak snad již nebude...

Reagovat
oli9

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
Kucka

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Imos

Reagovat
db18

Jenom to ne...

Reagovat
kattos

Proč se z něj dělá takovej tragéd? Na euru byl výtečný a i potom byl solidní.

Jasný neříkám že má ted jít do repre, ale dělat z něj tragéda je mimo..

Reagovat
db18

Přijde mi, že na repre nemá hlavu... ale možná je to taky tím, s kým v té obraně musel hrát...

...ale sledovat jeho nebo Suchého byla obvykle hrůza...

Reagovat
kattos

Jak nemá hlavu?

Však porovnávat to se Suchým který v klubu super ale v repre vždy vyhořel s Kalasem, který na euru byl výborný je zvláštní

Reagovat
Bakary3

na euru byl úplně super

Já ho mám rád a pokud si šanci zaslouží a bude povolanej, je to dobře

Reagovat
db18

Tak jeden turnaj ti kariéru neudělá...

A to EURO sedlo každému, snad až na Bořila...

Reagovat
kattos

Co jsem to přečetl? Jak kariéru neudělá, co to vůbec znamená ta věta

Sedlo spoustu hráčům, ale ne celé repre, Bořil nic moc, Král byl vystřídanej atd.

Protože vyšlo více lidem tak to znamená že Kalasovi ne a že se to nepočítá a nemá na to hlavu?

Proč zněj děláš nějakého šíleného stopera, když tvůj jedinej argument je jasně vyvrácenej?

Reagovat
Imos

Kliment s poslední větou nesouhlasí

Reagovat
kattos

Na euru 2021 byl famozné

Ted asi zatím ne, ale vyloženě starej není, doufám že hráči jako Panák Hranáč dostanou šanci, ale když někdo vypadne z formy nebo zranění, ještě si ho tam dokážu představit

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
DidusIneptus

Kalas se do reprezentace nedostane dokud nebude hrát 1.bundesligu! Slabý hráče v reprezentací nepotřebujeme!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele