Juventus se dohodl s UEFA: Nová sezona bude v Evropě bez tradiční značky

10.07.2023, 11:53
Aktuality
Juventus Stadium (© AFP)

Evropská fotbalová unie podle italských médií vyloučila Juventus pro sezonu 2023/2024 z evropských pohárových soutěží. Jak informoval deník Corriere dello Sport, rozhodnutí UEFA přišlo po dohodě s italským klubem.

Sedmý tým posledního ročníku Serie A by tak v předkole Evropské konferenční ligy (EKL) nahradila osmá Fiorentina. Podle médií se Juventus touto dohodou vyhnul vyššímu trestu za finanční machinace. Ve hře byla i pokuta ve výši 20 milionů eur.

V květnu se Italská fotbalová federace (FIGC) rozhodla odebrat "Staré dámě" 10 bodů, což pro tradiční značku znamenalo sešup v ligové tabulce z druhého místa na sedmé. Klub byl potrestán za nesrovnalosti v přestupech a účetnictví.

V lednu FIGC vyhověla žádosti svých žalobců a turínskému celku původně odebrala 15 bodů. Finanční prokuratura shledala Juventus vinným z řady finančních nesrovnalostí, které klubu ušetřily zhruba 90 milionů eur na platech hráčů. Nejvyšší italský sportovní soud však v dubnu trest zrušil a vrátil případ odvolacímu orgánu FIGC. Na jaře Juventusu hrozilo, že přijde o další body, ale po dohodě s FIGC zaplatil pouze pokutu ve výši 718 tisíc eur.

UEFA mezitím provedla vlastní vyšetřování finančních machinací v klubu. Na začátku sezony udělila turínskému celku pokutu 3,5 milionu eur za porušení finančního fair-play.

Rozhodnutí UEFA nepustit klub do evropských pohárů přišlo jen několik dní před úvodními zápasy. Pokud by se Juventus proti verdiktu odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS), případ by se protáhl a tým by mohl v EKL nastoupit. Pokud by však soud potvrdil oprávněnost vyloučení, trest by se přenesl i do dalšího ročníku soutěže.

Autor: Livesport.cz / TASR

Komentáře (104)

Přidat komentář
juveforever

iné velkokluby kedy potrestajú ?

Reagovat
Greaber

Velkokluby asi nikdy. Lepší je vzít Juve a udělat z něj exemplární případ, protože je to mafie už odjakživa, málokdo proti tomu bude něco namítat a v Evropě nikomu chybět nebudou.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Pace to P.M.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
noustres

Rozpůlit klub. Juve Turín a Tus Turín

Reagovat
Salfovic

Tuřín Turín.

Reagovat
Xavi

Přišli na to, že "ušetřili" 90 milionů euro a pokuta je 718 tisíc eur? + teda ten odečet bodů.

Reagovat
10

vždyť to je celý nesmysl ten článek

Reagovat
Kenneth

Diky odpoctu tech bodu ztratili x desitek mio € za LM.

Reagovat
Pipo123

Sergej Milinković-Savić byl spojován s odchodem z Lazia do Juventusu, nakonec by se ale mohl vydat do Saúdské Arábie. Osmadvacetiletý záložník měl kývnout na lukrativní nabídku Al-Hilalu, který nabízí výdělek 20 milionů eur za sezonu. Saúdskoarabský klub je ochotný splnit požadavky Biancocelesti ve výši 40 milionů eur.

Reagovat
10

to by mi na něj bohužel docela sedělo...nejlepší roky se "zakopat" v Laziu a pak jít ve 29 letech za velbloudama

Reagovat
Pipo123

Tam nejde o najlepšie roky, borec vravel že chce hrať pravidelne LM, teraz si ju môže zahrať, ale namiesto toho pôjde do pralesa, na druhej strane tých 20 mega ročne sa nedá odmietnúť

Reagovat
10

přišel s tím zatím jen Mediaset, tak bych počkal...to samé se teď píše čím dál intenzivněji o Pogbovi

možná se to celý urve a půjde tam takových hráčů třeba 50, vůbec bych se tomu nedivil

Reagovat
Pipo123

Už o tom píšu takmer všetci, jo tých hráčov tam pôjde viac, tu je ale problém v Serii A, všetci majú dlhy, nikto nemôže spraviť poriadne mercato, samé finančné obmedzenia, Araby keď budú chcieť tak tých hráčov budú brať a zrovna SA je na tom tak tragicky že im v tom nezabráni

Reagovat
Truffaldino

Teď je situace taková, že většina klubů doufá v nějakou tu nabídku ze strany Saudů.

Reagovat
10

ve většině případů jsou ty kluby tak v prdeli, že jim ty nabídky vyhovují a sami je iniciují, to bylo vidět třeba na případu Brozoviće...a to bude čím dál horší

Reagovat
Raffaello

Všichni chtějí v první řadě peníze a chtějí je z přestupů, protože jinak je vydělat neumí. Spousta těch klubů nedokáže pracovat s fanoušky, nedokáží prodat sebe jako produkt. Žijí z toho, že jim vystřelí hráč. A bohužel s k tomu uchylují i kluby, u kterých by takové jednání bylo ještě 20 let zpátky naprosto nemyslitelné. V tomhle ohledu bude ale hůř, protože Serie A se pod tíhou starých struktur nebude schopná zmátořit.

Reagovat
Salfovic

Ale vždyť ty prachy z přestupů jsou směšné, 20 za Brozoviče. 40 za Saviče, vždyť ty velbloudáře nedokáží ani pořádně pumpnout

Reagovat
10

jenže ty týmy jsou v takovým finančním tlaku, že Brozović za 18m je pro ně do účetnictví +30m za rok...a prodali by ho i za méně, jen aby mu nemuseli dát těch 12m platu, každou sezonu až do roku 2026

Reagovat
Raffaello

Však to je ten problém. Žijí z toho mála a pak se diví, že na tom jsou bídně. Itálie v tomhle spí víc jak 15 let. A pak se kluby diví a brečí. Ti větší chtějí zakládat Superligu, aby mohli udržet svůj meziroční růst a nezačali se propadat, což se stejně stalo. A ti menší živoří, s jejich poklesem příjmů klesá úroveň hráčů i hry a vypadá to, jak to vypadá. Když přeje štěstí a los, máme tu tři italské týmy ve finále evropských pohárů. Reálnému stavu a výhledu 5+ let dopředu se na svazu a ve vedení ligy nikdo moc nevěnuje. A když kluby nejsou schopné pracovat na svém produktu, značce, tak od nich nemůžeme čekat, že by někoho pumpnuli, ať už Araby, nebo Araby a Američany z Británie.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak nějak mi příjde že italské kluby může zachránit jen ta superliga, jinak to tam je mrtvý.

Reagovat
Raffaello

Řešení důsledků není dlouhodobým řešením. Musíš řešit příčiny problémů. Kluby musí pochopit, že fotbal je produkt, který potřebují maximálně monetizovat. Že potřebují budovat nové generace fanoušků, které jim budou platit. A ať je Itálie sebekonzervativnější, nové generace fanoušků si moc na tradici a "90s culture" prostě nezískáš. A ostatně i tu tradici můžeš podat formou 21. století. Kluby málo jedou nová média, málo pronikají do marketingu, nedostatečně zpeněžují svá práva, nejdou po pořádném merchandise, atd. Superliga není řešením problémů, ale odsouváním restrukturalizace, která musí přijít na všech úrovních.

Reagovat
Pipo123

Savič ma rok do konca kontraktu

Reagovat
PP

To by ale pro vás nemuselo být špatné ne? Docela problémový IP hráč se stále výborným jménem.. I v případě většího exodu "hvězd" bude prostor pro domácí hráče..

Reagovat
10

já mám furt tendenci mu věřit, zaslouží si v Juve dostat šanci...ale chápu tvůj pohled, u fanoušků Juve asi převažuje

Reagovat
Raffaello

Kdyby byl zdravý, tak je to jiné. Takhle ho všichni postupně odepisují a pragmaticky zcela právem. Je vidět víc na sítích než na trávníku, bohužel.

Reagovat
10

Ano, jak říkám, chápu to. Čistě pragmaticky by se Juventus velice elegantně zbavil té váhy jeho platu a risku na příští roky, protože mu předchozí vedení dalo smlouvu do roku 2026.

Jde taky o náhradu, pokud by to měl být Koopmeiners nebo Savić, tak bych na to koukal jinak.

Reagovat
Raffaello

Pokud klub bude mimo evropské soutěže, viz článek, tak by to bez něho mohl zvládnout. Savić skončí u Arabů. Kdyby měl ambice něco dokázat, už je z Lazia pryč dávno. Odkopal se už dávno, taky platí, bohužel. S náhradou obecně souhlasím, přijít musí. A teď je otázka, kdo další odejde. Rádo se poslední dobou spekuluje o Dušanovi.

Reagovat
10

ty spekulace o výměně Lukaku-Dušan mě teď děsí každý den...

Reagovat
Salfovic

Proč? Kdyby se Lukaku dostal do fáze zhrzené milenky Interu, tak by měl být lepší než ten váš oblíbenec.

Reagovat
10

"ten náš oblíbenec" (nevím, jak si na to přišel...) je i v největších sračkách lepší a mnohem perspektivnější hráč než Lukaku, kterýho posadil "důchodce" Džeko

Reagovat
Salfovic

To si děláš srandu, ne? Vždyť tu na něj celou sezonu pičujete.

A perspektivnější vzhledem k věku pochopitelně je, to nerozporuju.

Reagovat
10

tu ironii jsem měl pochopit z čeho?

Reagovat
Salfovic

Jo takhle. No ta snad měla být zřejmá.

Reagovat
Nuno čomes

Přestaň už

Reagovat
Raffaello

Juventus by si nijak nepomohl, naopak uškodil. Výměna těch dvou dává smysl jen Chelsea. Juventus by do toho měl jít jedině v případě čistého prodeje za pořádný balík peněz, ale musel by mít už připravenou náhradu, kterou by okamžitě otočil.

Reagovat
PP

Já si všimnul, že máš pro něj slabost.. Ale pro Juve by to bylo mnohem jistější s jasným ziskem. Ty návraty "domů" moc dobře poslední dobou nevycházejí. Já jsem třeba hrozně rád, že Messi nešel do Barcy, aby si ten dojem nedokurvil.

Reagovat
Vrubozubec

No nevím jestli mají v arábii zrovna pralesy

Reagovat
stuff

Vyzera, ze chcu aj Pogbu. Prist o oboch by bolo smutne

Reagovat
Salfovic

Reagovat
fellaininho

Když se na něho ptal někdo z Anglie nebo Španělska tak už majitel Lazia hlásil 100M a teď stačí 40M

Reagovat
Salfovic

Tak nějak.

Reagovat
Raffaello

Rok do konce smlouvy.

Reagovat
stuff

Reagovat
castelL

to je blbosť za 40M by ho určite zobralo X Y klubov a zrazu sa píše o Arábií, niečo mi na to, nesedí, že Lazio sa "uspokojí" s 40 mil.. zrazu. KKcina.

Reagovat
10

"Tlačová agentúra Slovenskej republiky" je koukám taková horší ČTK

Reagovat
10

CdS tohle přineslo jako spekulaci, má se o tom rozhodnout v příštích dnech. Nevím, kde vzali 90m a dalších x nesmyslů z toho článku, ale místo takový sračky by možná bylo lepší informovat třeba o tom, že Giuntoli, jeden z hlavních strůjců úspěchu Neapole, je oficiálně novým sportovním ředitelem Juventusu. To mi přijde jako událost, která by si článek zasloužila.

Reagovat
Raffaello

Touché. Zveřejňuje se tu kupa hnoje, úroveň italské sekce šla dolů.

Reagovat
10

Bohužel se tady najelo na bulvární styl, kdy je lepší vydat takovouhle sračku, kde je polovina věcí vylhaných, která přitáhne kontroverze a dementy typu čomes s dolarem, než článek bez podobného "potenciálu"...

Reagovat
Raffaello

Nový design přinesl i nové čtenářské "potěšení". Po dlouhé době jsem se přihlásil, ale asi opět nevydržím. Už vás zůstalo málo, kdo glosuje na úrovni. Ale vesměs to stejně shodí ti, o kterých píšeš.

Reagovat
10

napsal bych ti zprávu, ale soudruzi tu funkci v rámci úspor smazali

Reagovat
Raffaello

Tady se spoří na všem, co se dá. Livesport tomu sice dal "nový kabát", ale jinak jedou v režimu vedení italského fotbalu.

Reagovat
Nuno čomes

paleček zabolel

Reagovat
10

táta tě zase otravoval, jo?

Reagovat
Nuno čomes

To bylo slabé

Reagovat
Zark

Reagovat
Kapřík

Reagovat
andrew96

Však v článku se odkazuje na informace z italských médií.

Reagovat
10

to, že se někdo odkazuje na nějaký zdroj, ještě neznamená, že jsou ty informace dobře přejaté a přeložené...

Reagovat
andrew96

A co je v původním zdroji jinak?

Reagovat
10

třeba to, že je ten článek v Corriere postavený jako spekulace a možnost, o které se jedná...tady je to postavené jako hotová věc

"...které klubu ušetřily zhruba 90 milionů eur na platech hráčů..." tohle je další nesmysl vycucaný z prstu, který v tom článku ani nezaznívá, není ani nikde jinde

Reagovat
andrew96

Jop, už jsem si dohledal původní zdroj. Mohlo to být lepší no.

Reagovat
stuff

Pro chude

Reagovat
772jozef

psg by mohli vylučit z planety

Reagovat
Manik...

Myslím, že nehrát EKL je vůbec netrápí, ba naopak. Můžou se soustředit na ligu a splní se to, že jsou "vyloučeni" na rok z evropských pohárů. LM a nebo i EL by bolely více.

Reagovat
O.Giroud

Tak mohli bojovať o Európsku trofej lebo o takej LM môžu momentálne snívať a EL, EKL to už je také, že ak si velkoklub nebudeš sa tým chváliť ale poteší v lige by si LM asi uhrali

Reagovat
ttopi

2 mouchy jednou ranou. Nakonec "dohodli se" zní lépe než "dostali flastr". EKL je jim u prdele, bude víc energie na ligu, kde se chtějí vrátit na vrchol. Ze strany Juventusu geniálně vyřešeno.

Reagovat
stuff

Ak sa cela tato kapitola uzavrie tym, ze sa dohodneme na vylucenie z eu sutazi v dobe, kedy mame hrat tu tretiu v poradi, kde so vsetkou uctou by sme si azda neriskovali zranenia opor niekde v Kazachstane alebo Rakusku, tak mi to pride ako fer deal.

Vinu nerozporujem, ale uz kua bazmeg zacnite vysetrovat aj inych aspon za to iste.

Bazmeg si tam posielaju zasranov navzajom za desiatky mega a my za to iste prideme o LM

Reagovat
Truffaldino

Z mého pohledu je to podobná situace, jakou řešilo AC při vstupu do sezóny 19/20, jen s jakousi nálepkou trestu za události posledního roku, mělo by vám to rozvázat ruce v rámci FFP. Zatím se mi kroky vašeho nového vedení líbí + to angažování Guintoliho

Reagovat
stuff

Mne tiez. Prijemna zmena po tych Nedvedoch, Paraticich, Ronaldoch.

Ale Agnelliho skoda.

Reagovat
Salfovic

Přijít o ekl, to je pru Juventus strašně krutej trest

Reagovat
Müllered

Měli dostat sezónu navíc, protože nehrát ekl je spíš odměna pro ně.

Reagovat
Salfovic

Přesně, UEFA by měla trestat povinným hraním eklu od jedné sezony výše.

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Nadržený šimpanz

To vysvětluj Slavii, pro ji je EKL svatý grál, víc než LM nebo EL

Reagovat
0:1

Spartička za Kl taky bude vděčná, až do něj po dvou nakládačkách zahučí.

Reagovat
Mönchengladbach

Nebylo by lepší tento zločinecký "klub" prostě zlikvidovat?

Mafii nelze napravit tresty a neustále jen řešit její další a další křivárny a zlodějny je pouze trapné.

Reagovat
noustres

Počkej počkej "klub"? A co ty lidi? Ty rozsypeš po Evropě nebo po Itálii?

Reagovat
Nuno čomes

Jaké lidi?

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak asi myslel ty, kteří mají na Juventus ten negativní dopad a dělají ty levárny.

Reagovat
mistr129

Zase se proti nim všichni spikli ale jinak tolik k těm komentum u Osasuny, že na velké kluby si nedovolí

Reagovat
John Obi Mikel

Vždyť tady jsou podobné komenty taky.

Reagovat
mistr129

Reagovat
10

ono to tak ale bohužel v současný realitě je

Reagovat
kilobyte

Tak tohle pro Juventus není trest. Budou se moct soustředit jen na ligu.

Reagovat
M11

Doufam ze ten Pogba je kachna.. chci ho jeste videt v nasem dresu.. porad je to o parnik nejlepsi fotbalista v nasem tymu..

Reagovat
10

Reagovat
Kapřík

Chápu že ho chcete konečně vidět zářit, ale zas z pozice nezaujateho pozorovatele myslim, že máte jedinečnou šanci ho střelit a ulevit klubu, ta jeho smlouva je ostatně blazniva. Jeho další motivace obecně a navíc bez evropských poháru by byla otázka, neustálá zranění, věk atd. A přibalit Arthura jako dárek (McK a Zakaria si snad ještě najdou někoho v Evropě).

Reagovat
stuff

Reagovat
Eichel

Reagovat
0:1

Já patřím k lidem co i KL sledují víc než zahraniční ligy, ale počítám, že Juve ten zákaz tak hrozně bolet nebude.

Reagovat
Selänne

Nevím no, daleko větší trest by pro Juventus byla samotná účast v EKL.

Reagovat
Nuno čomes

Přímo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Panini Calciatore

Uz sa na nam crta skupina novozalozenej sutaze UEFA Kicked-off.

Osasuna

Juventus

Virtus San Marino

Reagovat
Panini Calciatore

Pojde niekto namiesto Juventusu do LM ktory mal istu skupinu?

Fiorentina by mala potom ist do EKL za co sa im uhlavni rivali zjavne nepodakuju.

Reagovat
10

? Juventus na 7. místě určitě neměl istu skupinu LM

Fiorentina půjde do EKL v případě, že se Juventus dohodne s UEFA

Reagovat
Panini Calciatore

Jj samozrejme nejak sa mi uz poplietli tie odoberacky a vracacky bodov, chaos made in Italy.

Tak ci tak pre Juve len dobre ze nebude hrat Europu sustredi vsetku pozornost na ligu.

Akurat ich aktivita v tomto mercate je zatial mizerna a aj obiettivi podla Gazzetty uplna slabota.

A to si dovolim tvrdit ze ak pustia Dusana tak bez neho budu vpredu jalovi.

Reagovat
smazaný uživatel

To není ani trest. Zkušeně teď půjdou pro double.

Reagovat
Kapřík

"Paul Pogba je spojován se zájmem saúdskoarabského Al-Ahli a Juventus se odchodu 30letého záložníka nabrání, pokud budou splněny jeho podmínky. "Stará dáma" za Francouze požaduje 10 milionů eur."

Jaký má vlastně Pogba v Juve plat?

Reagovat
Raffaello

www.google.com -> vyhledávání -> pogba wage juventus = 10,26 milionů EUR

Reagovat
Kapřík

To je hodně slušný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele