Jefferson Montero: Tichý zabiják

18.08.2015, 19:45
Aktuality
Swansea vstoupila do nového ročníku Premier League výborně. Po remíze na hřišti Chelsea suverénně porazila Newcastle a působí ve výtečné formě. Hlavní oporou však momentálně není nová posila André Ayew, není to ani kanonýr Batefimbi Gomis. Největší pozornost na sebe svými výkony strhává tichý zabiják z Ekvádoru Jefferson Montero.

"Pokud v této sezóně uvidíte krajního obránce válet se po zemi, existuje slušná šance, že jej složil Jefferson Montero," napsal komentátor BBC Wales Sport Dafydd Pritchard. A je nutné říct, že není vůbec daleko od pravdy.

Pětadvacetiletý křídelník zaujal už v loňské sezóně, rozhodně však nepatřil k tahounům Swansea co se produktivity týče. Jeden gól a osm asistencí dělá pro Montera jeden "kanadský bod" za 175 minut. A přestože v začátku současné sezóny zničil všechny, kdo se mu postavil do cesty, v tabulce produktivity mu svítí jediná gólová nahrávka.

Teprve letos však zřejmě dozrál k naprosté špičce. Po 180 minutách je sice poměrně brzy na takové hodnocení, ale vzhledem ke způsobu, jakým Montero září, je jeho setrvání v top formě pravděpodobnější než kupříkladu u Riyada Mahreze z Leicesteru, další komety prvních dvou týdnů.

"Víme o Jeffových schopnostech. Už loni měl několik zápasů, kde byl výjimečný, a to samé předvedl v prvních dvou kolech. Doufejme, že bude schopen v těchto výkonech pokračovat, protože nám vlastně stačí k úspěchu jen přihrát mu míč," neskrýval nadšení nad spoluhráčovými výkony Jonjo Shelvey.

V utkání proti Chelsea byl Montero naprosto nepolapitelný. Bylo mu jedno, zda proti němu stál nejlepší pravý obránce loňské sezóny Premier League Branislav Ivanović, jeho krajan Nemanja Matić, Oscar či snad Willian, ekvádorský rychlík nedal naději nikomu. Především Ivanoviće musí z neustálého chytání svého soka bolet za krkem ještě teď.



Přestože neměl přímou zásluhu na žádné brance (gól či asistence), byl Jefferson Montero serverem WhoScored.com v tomto utkání vyhlášen se známkou 8.00 vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Zasloužil se o to především vysokým počtem průniků, který úspěšně vedl hned šestkrát - vícekrát než kterýkoli hráč v utkání. Navíc (vyjma právě kličkování) za celých 70 minut neztratil míč. Druhý křídelník Swans André Ayew o něj takto přišel čtyřikrát.

Obránce si maže na chleba

Ještě lepší výkon předvedl Montero doma proti Newcastlu, po němž na jeho adresu padala ještě silnější slova chvály. "Sice jsem neviděl hrát Stanleyho Matthewse, ale tenhle chlap, Jefferson Montero, ten si obránce maže na chleba," nechal se slyšet bývalý zadák Arsenalu a anglické reprezentace Martin Keown.

Největší předností stále ještě mladého záložníka jsou souboje jeden na jednoho. Montero dokáže bleskově změnit směr, navíc má fantastickou akceleraci i absolutní rychlost. "Mých obránců vám musí být líto, když si uvědomíte, že je proti němu nasazuji každý den na tréninku," podotkl hráčův manažer Garry Monk.

Proti Newcastlu předvedl bývalý hráč Villarealu ještě lepší výkon. V závěru úvodního dějství trefil tyčku - pravou nohou -, navíc vytvořil hned čtyři šance svého týmu (nejvíc na hřišti) a jednou přihrál na gól - pro změnu levačkou. Velmi typicky, po průniku po levé straně a přesném centru.



Jestliže Branislav Ivanović odešel ze souboje s Monterem ponížen, Daryl Janmaat z Newcastlu z něj odešel předčasně. Jefferson byl v utkání čtyřikrát faulován, dvakrát z toho na žlutou kartu, což odnesl vyloučením už ve čtyřicáté minutě právě Janmaat.

V obou kolech byl Jefferson Montero tak skvělý, že si od redakce Eurofotbalu vysloužil nominaci do nejlepší sestavy kola hned dvakrát. Jako jediný. Pro úplnost - i ve druhém kole si od serveru WhoScored.com vysloužil známku 8 či vyšší (8.10) - lepší byl v duelu jen Shelvey.

Autor: Marek Ustohal / bbc.com, swanseacity.net

Komentáře (627)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele