Je to zkouška charakteru, říká Özil o své formě

17.02.2014, 13:00
Aktuality
Německý záložník Mesut Özil se v létě stal velkou posilou londýnského Arsenalu a s ním se již brzy vrátí do Německa jako soupeř. V osmifinále Ligy mistrů se totiž jeho Gunners utkají s Bayernem Mnichov a dle Özilova mínění jde o velký test schopností.

Arsenal se ohledně přestupů dlouho krčil ve stínu, takže poslední tah manažera Wengera se pravděpodobně zdál jako nanejvýš překvapivý. Krátce před ukončením přestupního období se totiž udála nečekaná transakce na trase mezi Londýnem a Madridem. Španělské hlavní město za anglickou metropoli vyměnil hvězdný Mesut Özil a to za částku padesáti milionů eur. Od té doby se již mnohokrát ukázal jako cenný tahoun londýnského klubu, i když v posledních týdnech se na jeho adresu několikrát snesla vlna kritiky.

S tou se ofenzivní záložník postupně vyrovnává, i když podle vlastních slov není tlak na jeho osobu snadný. V rozhovoru pro německý deník Bild am Sonntag se Özil svěřil: "Procházím tady opravdu těžkou zkouškou charakteru. Mám samozřejmě velkou sebedůvěru, protože vím, že jako hráč se musím zlepšovat a jsem připraven na další velký krok. Zvykat si na novou zemi a především na Premier League ale vůbec nebylo snadné," uvádí někdejší hráč Bílého baletu.

Mezitím se Özilovy myšlenky obrací k očekávanému střetu s německým gigantem, což je vzhledem k jeho národnosti speciální záležitostí. Mesut Özil měl na výběr mezi Tureckem a Německem, neboť jeho otec a prarodiče se na narodili v Turecku. Samotný záložník se ale rozhodl reprezentovat Die Nationalelf. Od té doby se stal jednou ze základních ingrediencí výběru trenéra Joachima Löwa, takže německého soupeře v prestižní Lize mistrů napjatě očekává.

Byl to právě Arsenal, kdo se asi nejvíc přiblížil k možnému vypadnutí Bayernu Mnichov, protože v odvetném utkání svého soka díky brankám Oliviera Girouda a Laurenta Koscielnyho porazil. Allianz Arena sice padla, ale tři góly z úvodního duelu na Emirates Stadium posunuly dál pozdějšího vítěze. A Mesut Özil cítí, že ani teď jeho spoluhráče nečeká nic snadného. Dokonce je podle jeho názoru současný Bayern Mnichov ještě silnější. "K Bayernu chovám samozřejmě velký respekt. Je to ještě silnější a vyzrálejší tým než minulý rok. My se ale nebudeme schovávat. Ve dvou utkáních je možné všechno a já se na ně velice těším. Jsem hráč, kterému přesně takovéto velké zápasy naprosto vyhovují," dodává nebojácně.

Kromě klubové scény Özila čeká ještě jedna velká událost právě na té národní bázi. Blížící se brazilský šampionát je samozřejmě velkým snem každého fotbalisty a Özil není výjimkou. Vedle boje o trůn Premier League je právě účast na mistrovství světa největším cílem rodáka z Gelsenkirchenu. "Každý, kdo někdy hrál za Real Madrid, bude chtít vždycky vyhrávat. Když na sobě pracujete tak tvrdě a intenzivně, jako jsme pracovali my v celém národním týmu, tak se nespokojíte s druhým nebo třetím místem," potvrzuje Özil své ambice.

Autor: Ondřej Pražák / football365.com

Komentáře (547)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele