Jak dopadnou evropské ligy? (1)

23.04.2008, 10:49
Fejetony
Blíží se konec sezóny. Tedy té ligové, klubové. Před námi jsou poslední kola, boje vrcholí. Podívejme se dnes, po třetí dubnové neděli, na situaci v jednotlivých evropských zemích. Někde je již mistr znám, jinde mají téměř jasno. Ale jsou ligové soutěže, kde to budou nervy až do posledního hvizdu rozhodčího.

Anglie - Premier League

Je zde vyvrcholení anglické fotbalové sezóny, a to nejen té ligové. Tři ze čtyř semifinalistů Ligy mistrů jsou právě z této země, ze soutěže, která si říká Premier League. Je docela možné, že nás los v případě čtvrtfinálového duelu Aresenal - Liverpool připravil o rekord rekordů. O čistě anglické semifinále Ligy mistrů.

Tři kola zbývají do konce Premier League, rozdíly jsou minimální. Vede Manchester United, na druhém místě je se ztrátou tří bodů londýnská Chelsea, s odstupem čtyř bodů věří ve stříbro další klub z hlavního města Britského království Arsenal. Liverpool je spokojen, půjde do kvalifikace LM 2008/09.

Chelsea - Manchester United! Rozhodne tento zápas, nebo situaci na špici tabulky zkomplikuje? Arsenal ve stejném kole hraje na hřišti sestupujícího Derby County, měl by vyhrát a zůstat ve hře. O titul nebo jen o druhé místo? V prvním květnovém kole hraje trojice bojující o titul velice zajímavá utkání. Manchester United hostí West Ham United, a to je tým, který umí znepříjemnit život každému. Doma se představí také Arsenal, přijede další liverpoolský klub, Everton.

Chelsea jede na hřiště Newcastlu a tomu se v poslední době skvěle daří. Bude vůbec o co hrát 11. května? Věřme, že ano a že se dočkáme napínavého závěru a senzačního rozuzlení. Wigan, který nemusí mít ligovou jistotu, přivítá ManU. Sunderland, který má dnes stejný bodový zisk jako Wigan, hostí Arsenal. Jen Chelsea hraje doma. S Boltonem. A ten je v boji o záchranu namočen až po uši. Bude mistrem Manchester Utd.?

Belgie - Jupiler League

Belgická liga patří mezi ty, kde je o titulu rozhodnuto. Standard Liège po vítězství nad Anderlechtem 2:0 má tři kola před koncem náskok deseti bodů. A tak se bude bojovat o stříbro. Anderlecht (61) hraje v následujícím kole s již téměř jistým sestupujícím Sint-Truiden V.V., zatímco Club Brugge (61) hostí průměrný KSV Roeselare. O 5 bodů zpět čeká na zaváhání této dvojice Cercle Brugge hrající v Mouscronu s Excelsiorem.

První květnový víkend pak přináší lahůdku v podobě souboje Anderlecht - Club Brugge. Cercle Brugge by pak měl bez problémů získat tři body v utkání se sestupujícím FC Brussels. V závěrečném kole belgické ligy jede Anderlecht na hřiště RAEC Mons, Club Brugge přivítá KVC Westerlo a Cercle se rozloučí se sezónou na stadiónu Charleroi SC. Standard Liège se na souboj o medailová místa dívá z výše svého královského trůnu...

Francie - Ligue 1

Tady chybí sehrát ještě 4 kola a k překvapení mnohých je stále o co hrát. V posledních letech se totiž Ligue 1 stala trochu monotónní, nudná. Olympique Lyon byl mistrem snad ještě před prvním kopnutím do míče. Pravda, Lyon znovu vede, ale Girondins Bordeaux se ho drží zuby nehty, ztrácí jen 4 body. Jiný zájemce o titul neni, AS Nancy-Lorraine ztrácí na první příčku 15 bodů, Olympique Marseille ještě o jeden bodík víc.

Bez dlouhých řečí se podívejme, kdo s kým ještě bude hrát: Lyon přivítá Stade Caen, zajíždí do Nice, s vlastními diváky se rozloučí v utkání s AS Nancy-Lorraine! a v posledním kole zavitá na stadión AJ Auxerre. Girondins Bordeaux si to doma rozdá s Olympique Nice o týden dříve než Lyon, květen začne těžkým utkáním v Marseille, pak do Bordeaux přijede FC Sochaux a letošní putování zakončí v Lens s Racingem.

Tak co tomu říkáte? Vyhraje Ligue 1 znovu Olympique Lyon? Nebo se to konečně podaří někomu jinému, v tomto případě celku Girondins Bordeaux?

Itálie - Serie A

Je rozhodnuto? Bude to Inter, kterému na rozdíl od AS Řím vydržel dech o něco déle? Dokáže finišující Juventus předběhnout v cílové rovince AS, oslabené o Francesca Tottiho? Ve hře je ještě 12 bodů. Inter o ně bude bojovat doma s Cagliari a Sienou, venku pak v Parmě, to v posledním kole. Ale 4. května ho čeká milánské derby! Jací jsou to soupeři? Parma, Cagliari a Siena jsou v sestupovém pásmu, AC Milán hraje o všechno! Tedy o účast v Lize mistrů. AS Řím? AS Řím? Postupně se utká s FC Turín (D), Sampdorií Janov (V), Atalantou Bergamo (D) a Calcio Catania (V).

Podobně jako je tomu u Interu, má tento klub za soupeře dva týmy bojující o záchranu, jeden nehraje o nic a ten poslední, Sampdoria, koketuje s kvalifikací o Ligu mistrů. A co Juventus? Po návratu do Serie A to s titulem nevyšlo, ale medaile má v kapse. Budou stříbrné nebo bronzové? Musí čekat na další zaváhání AS a raději všechno vyhrát. Nejdříve mu stojí v cestě Lazio (D), pak Siena (V), předposlední překážka má jméno Catania (D) a vše skončí na Sampdorii.

Nevím, nevím, nejsem dobrým tipérem, ale zdá se mi, že první tři stupínky již mají své majitele.

Německo - Bundesliga

Do konce chybí ještě 5 kol, ale náskok Bayernu se zdá být nedostižitelný. Vede o 10 bodů a čekají ho následující soupeři: doma VfB Stuttgart (5.), Arminia Bielefeld (15.) a Hertha BSC (12.), venku VfL Wolfsburg (7.) a MSV Duisburg (17). Stačí mu dvakrát vyhrát. Pochybuje snad někdo o tom, že 17. května po utkání s Herthou na vlastním stadiónu zdvihnou hráči semifinalisty Poháru UEFA a vítěze Německého poháru nad hlavu také pohár pro mistra Německa?

O další místa a tím pádem také o účast v Lize mistrů a Poháru UEFA, bude ještě velký boj. Mezi druhým v pořadí Werderem Brémy a šestým Bayerem Leverkusen je rozdíl pouhých 6 bodů. Ve třech případech hrají tito uchazeči o vstup na mezinárodní scénu spolu: Hamburger SV - Schalke 04, Hamburger SV - Werder Brémy, Bayer Leverkusen - Werder Brémy.

Kdo chybí? VfB Stuttgart. Ten má kromě Bayernu soupeře, kteří jsou o několik stupínku níže. Tady je tipovat asi snadné: Bayern Mnichov

Nizozemsko – Eredivisie

V této zemi je dohráno, v neděli 20. dubna spadla opona, ale klid tam ještě nějaký ten den nebude. Začíná to jejich slavné a logicky málo pochopitelné play off o postup do evropských pohárů. Jinak titul obhájil PSV Eindhoven, získal 72 bodů a má Ligu mistrů jistou, Ajax skončil o tři body na druhém místě. Tlačenice byla na dalších stupíncích. NAC Breda 63, Twente Enschede 62, SC Heerenveen 60.

Týmy na 2. - 5. místě si to ve dvou kolech rozdají mezi sebou. Na 1. máje SC Heerenveen - Ajax Amsterdam a Twente Enschede - NAC Breda, o tři dny později odvety. Ani to není všechno, téměř celá liga, včetně šestého Feyenoordu Rotterdam, ještě bude hrát nějaké to play-off. Jen se ještě čeká na výsledek finále nizozemského poháru, aby se vědělo, kdo vlastně hraje o Pohár UEFA a kdo jen o Intertoto. Konec v nedohlednu...

Turecko - Süper Lig

Chybí poslední 3 kola a ve hře o titul jsou stále ještě 4 týmy! Fenerbahçe SK 70, Galatasaray SK 70, Sivasspor 67, Beşiktaş JK 64. Já vím, posledně jmenovaný má šance jen teoretické, ale počítat s ním musíme. A vím proč to říkám.

Podívejme se stručně na zápasy těchto čtyřech "kohoutů" v tureckém hospodářství: 32. kolo Galatasaray SK - Fenerbahçe SK! To je bomba na začátek, co? Denizlispor - Sivasspor a Beşiktaş JK - Bursaspor. Skončí-li souboj vedoucí dvojice nerozhodně a vyhrají-li jejich pronásledovatelé, budou rozdíly minimální!

33. kolo: Fenerbahçe SK - Gençlerbirliği SK, MKE Ankaragücü - Beşiktaş JK a Sivasspor - Galatasaray SK! Galatasaray má druhého soupeře z vedoucí čtyřky a Beşiktaş je stále ve hře, že?

34. kolo: Trabzonspor - Fenerbahçe SK, Galatasaray SK - Gençlerbirliği OFTAŞ, Gençlerbirliği SK - Sivasspor a Beşiktaş JK - Manisaspor. Vedoucí Fenerbahçe SK má tedy zcela jasně nejsilnější soupeře. Podle současné tabulky jsou to týmy na 2., 3. a 6. místě.


Co nás čeká v 2. pokračování? Portugalsko, Rakousko, Řecko, Skotsko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Česko.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Parmě o nic nejde? Vždyť je bod od sestupu! Parma potřebuje každý bod..

Reagovat
smazaný uživatel

njn chybička se vloudila ...

Reagovat
alegre

Omlouvám se, opraveno...

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc mám nejen podle losu dojem, že to letos nemusí dopadnout dobře. Jestli teď prohrají v Reggině, tak je asi hotovo . A to mají pět vykartovaných hráčů a další čtyři na marodce!

Reagovat
smazaný uživatel

Momentální sestupová trojice (Reggina, Empoli, Livorno) mi vyhovuje. Tyto týmy by mi v Serii A nechyběli. Parma snad nespadne..

Reagovat
fantomas

snad

Reagovat
fantomas

a uděláš i neco podobnýho o ligách v latinské americe? Alegre...

Reagovat
smazaný uživatel

nejzajímavější část - Hondurasská liga

Reagovat
alias

No ty jihoamerické ligy by to chtělo! Od nového roku je slibovali a nic. Teď sleduji vyvrcholení Paulisty a je to skvělá podívaná (přenáší to volně ADS). V neděli první finále PontePreta_Palmeiras. Argentinská liga na JS a CopaLibertadores jde do vyřazovacích bojů. Vybrané zápasy také vysílají na ADS.

Reagovat
fantomas

jasny, na tu se těšim, jestli teda bude

Reagovat
alegre

Byla tady kdysi anketa a v ní otázka, na zájem o tyto ligy. Skončilo to asi tak 20% ano a 80% ne. Psát "Ameriku", kde je vše nepřehledné, hraje se každý den a to desítky utkání, by chtěo redaktora specialistu...

Reagovat
fantomas

ne, takle sem to nemyslel, spíš jako ted, jak si napsal ten souhrn pár kol před koncem, tak bys mohl totéž udělat i u Argentinské, Brazilské a jiných lig až dospejou do takové fáze samozřejmě ne mapovat každé kolo, jen takle čas od času

Reagovat
alegre

To by snad šlo...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

dufam ze v tureckej lige vyhra GALATASARAY

tento tim patri do LM

Reagovat
smazaný uživatel

heh...jednoznacne musi vyhrat Fener

Reagovat
smazaný uživatel

Fenerbahce je v Turecku nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Z Galatasarayem muzes jit tak do haje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se Heerenveen dostane do pohárů ps: česká liga není evropská??

Reagovat
alegre

Co nás čeká v 2. pokračování? Portugalsko, Rakousko, Řecko, Skotsko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Česko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já si tipnu: Anglie Manchester, Francie Lyon, Itálie Inter, Nemecko Bayern, Turecko Galatasaray.

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie Arsenal, Francie Lyon, Itálie AS Roma, Německo Bayern, Turecko Fenerbahçe

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie:ManUtd.,Francie :Lyon,Italie:Inter ,Nemecko:Bremy ,Turecko:Fener

Reagovat
smazaný uživatel

počkej ty Bremy ve stejný čas ale rok 2009

Reagovat
smazaný uživatel

fenerbahce porazi galatasaray pak porazi gencelerbirligi /az 15 celek tabulky/ a oslavi titul a v poslednim kole prohraje na trabzonu

Reagovat
smazaný uživatel

jj mas pravdu.neviem ako moze niekto napisat ze 2 a 3 a6 ked 3 je sivaspor a hrat s fener uz nebude.ale v poslednej dobe to neako neni v poriadku v eurofotbale.stale ich opravujem.az do nedavna bol prvy v greckej lige panathinaikos a pritom viedol olympiakos(zly zapacet bodov),minule pozeram na tabulku v tureckej lige a 4 muzstva zle zapocitane body,no hruuza a taketo detaily to uz je len malina.este stastie ze sledujem ine portaly bo tipujem za vacsie prachy.inak keby som sa drzal eu..lu tak uz som asi pod mostom

Reagovat
smazaný uživatel

no ale vypadato jako kdyz pod mostem cely zivot zijes, ty sazeci za velky prachy!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele