ITÁLIE BEZ FOTBALU, NA JAK DLOUHO?

03.02.2007, 14:00
Aktuality
Možná až nedozírné následky bude mít včerejší drama z okolí Stadio Massimino. Po utkání Catanie s Palermem zde při střetech s domácími fanoušky nalezl smrt jeden z policistů a dalších zhruba sto osob bylo zraněno. Okamžitě poté byla odložena víkendová kola italských soutěží, a pro tamní fotbal bude ještě hůře...

Zásadní otázkou na Apeninském poloostrově nyní není, kdy se ona odložená utkání budou hrát, ale zda se vůbec budou hrát. V Itálii se totiž už ozývají hlasy po přestávce v tamní kopané.

"Fotbal by se měl na rok zastavit v reakci na zlo, které z něho pramení. Kultura, která obklopuje náš sport, je špatná a musí se zásadně změnit. K tomu, aby se to stalo, potřebujeme trpělivost a možná příchod jiné generace," nastínil svůj názor prezident hráčské asociace Sergio Campana.

Co se vlastně včera v Catanii stalo. Utkání mezi domácím týmem a sicilským rivalem Palermem nakonec skončilo výsledkem 1:2. Už v průběhu druhého poločasu muselo být pro výtržnosti fanoušků na třicet minut přerušeno a dostalo se i na slzný plyn. Další nepokoje vypukly po utkání. V okolí Stadio Massimino se domácí fanoušci, jejichž tým inkasoval dva minimálně sporné góly, dostali do bitky s policejními sbory. Jeden z policistů, 38letý Filippo Raciti, byl zasažen do obličeje podomácku vyrobenou výbušninou a zemřel. Dalších sto účastníků bitky skončilo v nemocnici.

Italské fotbalové autority okamžitě rozhodly o odložení víkendových utkání tamních soutěží a pro samotné Calcio to bude ještě horší.

"Myslím si, že tváří v tvář takovýmhle věcem by se fotbal měl na rok zastavit. Potom uvidíme, jestli dokážeme změnit celý náš přístup ke sportu. Často jsme poukazovali na to, že fanoušci každý týden po prohraném zápase napadají hráče. To znamená, že kultura celého sportu je špatná," pokračuje Campana.

"Smrt policisty v Catanii a dalších sto zraněných jako výsledek výtržností je rušivým prvkem, který vede k drastickým opatřením. Vláda už nadále nebude tolerovat přítomnost tisícovek policistů na zápasech, aby byla zajištěna bezpečnost občanů. Společně s ministrem vnitra Gulianem Amatem nyní zvažujeme návrh FIGC (Italská fotbalová federace) na přerušení soutěží. Vláda a sportovní svět se nyní musí sjednotit a zajistit, že liga začne znovu a půjde zcela jiným směrem," vyzývá všechny italský ministr sportu Giovanna Melandri.

Itálie je v posledních letech chováním tiffossi proslulá. 5. února roku 1995 zemřel při potyčkách před utkáním s AC Milán fanoušek FC Janov Vincenzo Spagnolo. Připomenout můžeme i dva roky staré chování příznivců Interu Milán v zápase Ligy mistrů proti městskému rivalovi AC, kdy dvakrát zaházeli pokutové území světlicemi a dokonce zasáhli brankáře Didu. K dalšímu politováníhodnému incidentu došlo minulý týden. Po utkání amatérské Serie D mezi Sanmartinese a Cancellese byl v bitce s hráči soupeře zabit předseda prvně jmenovaného klubu Ermano Licursi. Amatérská liga byla zastavena, nyní podobný scénář přichází i v profesionálních soutěžích.

Kdo všechno na včerejší incident doplatí? Nejhůře ze všech z něho pochopitelně vyjde Catania. Té bude zcela jistě uzavřeno hřiště, dostane finanční pokutu, možná ji budou odečteny nějaké body a nabízí se i vyloučení ze Serie A.

Na celou událost doplatí také italská reprezentace. Ta měla v nejbližších týdnech na programu přátelské duely proti Rumunsku a Belgii, oba byly okamžitě zrušeny. V neposlední řadě se mohou strachovat i zástupci Calcia v evropských pohárech. Tím úplně nejkrajnějším řešením je vyloučení italských klubů z Ligy mistrů (Inter, AC) a Poháru UEFA (Parma, Livorno).

Itálie se hodlá ucházet o pořádání evropského šampionátu v roce 2012, sami si nyní udělejte představu, jakou šanci na vítězství ve volbách má...

Autor: Tomáš Pavlík / channel4.com

Komentáře (63)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Campana je zdá se chytrý chlap, roční pozastavení by bylo dobré řešení, pomohlo by to podle mě stejně jako onehdá pětiletý půst anglických klubů v evropských pohárech...

Reagovat
smazaný uživatel

no, to by možná pomohlo, ale co ti hráči? by šli všichni okamžitě pryč.

Reagovat
smazaný uživatel

Žádné řešení není bezbolestné...

Reagovat
smazaný uživatel

takže radši at se dal fanousci mlatí ohrožujou hrače,pořadatele, rozhodčí a policisty??? at radsi italská liga na rok přeruší, hraci at odejdou a liga at urovní třeba klesne pod naší. všechno je to lepší než ty nasilnosti.. a zase až se liga znova rozjede, bude v ní víc penez, protože vsem bude fotbal chybet, tak stoupne zájem..

Reagovat
HOST*ROMANISTA

zajimalo by me, jesi bys to chtel, i kdyby se neco podobnyho stalo ve spanelsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud začnou kvůli fotbalu umírat nevinní lidé a stovky skončí v nemocnici, tak ano. Koneckonců aspoň by se třeba oěpt rozjela katalánská liga.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou určitě jiná, lepší řešení.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

To určitě jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si, chce to rázné tvrdé řešení jako tehdy v Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať je vyloučí třeba z evropských pohárů, ale pozastavit jim jejich soutěž na rok? To by mělo katastrofální dopad.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vyloučit z evropských pohárů když se to normálně v lize? Když se kácí les, lítají třísky. Nevím, c si představuejš pod oním katastrofálním dopadem, já třeba mrtvého nevinného policistu.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha. Kdyby jsme mysleli takto, tak zrušíme řeckou, francouzskou, argentinskou ligu a najdou se i další.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak ty těch pár mrtvých oželíš, mně je to docela nepříjemné a klidně se rok nebudu dívat na fotbal, aby se ten počet snížill. To už ej zas o prioritách...

Reagovat
smazaný uživatel

Děláš jakoby v Itálii umírali policisté a fanoušci každý den.

Reagovat
smazaný uživatel

To už rovnou můžeš zrušit i cestování autem nebo letadlem, jen aby bylo méně mrtvých.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale přece každý může a nemusí řidit, ale bez policistů jako byl ten mrtvá by to nešlo, tak co srovnáváš nesrovnatelné?

Reagovat
smazaný uživatel

ý

Reagovat
smazaný uživatel

Nešlo, ale (skoro) každý člověk si může vybrat povolání. S tímto prostě musí policajt, i když by to byl třeba jen obchůzkář, počítat. Stejně jako Mazoch musí počítat s tím, že třeba jednou z toho můstku spadne a zabije se.

Ligu bych dohrál bez fanoušků, Catanii okamžitě přeřadil do nejnižší soutěže a rozvinul daleko větší a lepší spolupráci mezi svazem, kluby a policií. Kde to nebude fungovat, tam se holt fotbal hrát nebude. Ale netrestal bych za to všechny slušné fanoušky a sponzory calcia, jen díky nim si všichni kolem svazu žijí tak dobře, takže teď by se k nim neměli stavět zády.

A ten Campana je pěkně naivní, jestli si myslí, že je to problém této generace - to tady bylo, je a pokud se ještě chceme dívat na fotbal, tak i bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý si může vybrat, ale bez nich to nejde a někdo to dělat musí. Jet autem 150 po dálnici nakupovat do Prahy se nemusí, srovnáváš nesrovnatelné. Nemůžeš porovnávat doktory a policisty s ostatními. Promiň...

Reagovat
smazaný uživatel

Na rok zastaviť ligu? To je číre bláznovstvo, to si neviem predstaviť.To by zanikol každý klub, pač v tích tímoch nikdo neostal.

Nech nasadia pokuty, tvrdé tresty pre fanúšikov, nech si ich evidujú a monitorujú.

Reagovat
smazaný uživatel

Když máš v ulicích sto tisíc lidí, jak to chceš proboha monitorovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som myslel tích najvtrdších ultras, nech im dajú doživotné zákazy vstupu na fut. štadióny.Prečo by mali trpeť fanúšikovia ostatních klubov, hráči a celkovo futbal pre grázlov ktorí to nemajú v hlave v poriadku?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi proto, aby neumírali neviní lidé. A jestli mi neukážeš ono řešení, jak monitorovat sto tisíc lidí v ulicích (kd se to neštěstí stalo), tak to jinak nejde...

Na otázku jsi mi vůbec neodpověděl...

Reagovat
smazaný uživatel

Čo ti mám povedať? To by mali riešiť odpovední...ale dobre

Tak: Keď vedeli, že majú zrovna nejakí sviatok tak sa vôbec nemal zápas konať, a keď sa už konal, tak mali byť sprísnené kontroly, hliadky, zvýšený počet policajtov.

btw: Nechcem túto situáciu zlahčovať, ale to čo sa stalo teraz v Taliansku, je iba slabý odvar toho, čo sa deje v Juž.Amerike.

Reagovat
sansiro

Ta liga se určitě nezastaví. On to myslel spíš obrazně k zamyšlení. Za dva týdny se bude třeba už hrát. Škoda jen, že to vždycky řeší, až se něco stane...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale že se to děje v Americe neznamená, že je to v pořádku. Zvýšený počet policistů není dlouhodobé řešení, tfanošuci si sami musí uvědomit co dělají a sami se musí přestat takhle chovat.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jo, tak asi zastavíme i francouzskou ligu, tam nedávno při poháru UEFA taky zemřel jeden fanoušek PSG, zastavíme projistotu i pohár UEFA (kdoví, co by se mohlo ještě stát), zrušíme raději i Ligu mistrů, a nebo snad raději pozastavíme veškerý fotbal na rok a bude klid.

Nechci to nějak zlehčovat, ale pozastavit na rok veškerý fotbal v itál=konec dobrého fotbalu v itálii úplně!

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, zastavovat na rok ligu kvůli tomuto incidentu je blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechceš to zlehčovat ale zlehčuješ. Proč srovnáváš "by" a "kdyby" s tím, co se opravdu stalo? Ono před několika lety taky všichni říkali, že pět let mimo evropu je přísné pro anglii. A další že na to doplatí ti, co s tím nic neměli společného. Ale tak to prostě je, pomohlo to, angličtí fanoušci jsou ted jedni z nejlepších na světě. KDoví kolik lidských životů se ušetřilo, ale pro tebe je očividně důležitější "dobrý fotbal v Itálii"

Reagovat
smazaný uživatel

Tím zákazem se z anglických fanoušků určitě lepší nestali. Spíše to má nastarost monitorování problémových fanoušků a nekompromisní zákazy vstupu na trávníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta tragédie, její dopad a trest měly na tom všem hlavní zásluhu, monitorování už je spíše preventivní.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, monitorování odstranilo z fotbalových stadionů desítky, možná stovky problémových anglických rowdiers.

Reagovat
smazaný uživatel

Samotné monitorování by ten problém nevyřešilo.

Reagovat
smazaný uživatel

ý

Reagovat
smazaný uživatel

já to nezlehčuju a už vůbec nesrovnávám žádný by a kdyby. Tresty musí přijít a musí být přísný! Ale nesouhlasím se zrušením veškerého fotbalu na rok, toť vše.

Reagovat
sansiro
Reagovat
sansiro
Reagovat
smazaný uživatel

tak tomu se řiká fotbal????????????

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
smazaný uživatel

a nejhorší na tom je, že budou pykat i fans, kteří se chodí fotbalem bavit! ale je pravda, že v Itálii je neuvěřitelné zlo.. ze strany fanoušků nedokážu si třeba vysvětlit jaké prasata fandí Laziu

Reagovat
smazaný uživatel

No tak fakt nevím, jestli zrovna tohle je na tom to nejhorší.

Reagovat
smazaný uživatel

... nejhorší na roční odmlce fotbalu v Itálii.

Reagovat
smazaný uživatel

*na případivší odmlce

Reagovat
smazaný uživatel

žádna ročná odmlka nebude.

Reagovat
sansiro

A to nás čeká pravděpodobně příští rok Neapol... To je teprve divočina.

Reagovat
smazaný uživatel

hm..

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA NAPOLI!

Reagovat
sansiro

Reagovat
smazaný uživatel

1. okamžitý vyhazov Fariny z listiny rozhodčích (to samé platí o Cantalejovi ve Španělsku)

2. když vyloučí AC z pohárů, tak sem s ním

Reagovat
sansiro

že tě to ještě baví ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

Vida, i tak jsi to pochopil . Baví mě to asi jako tebe Ronaldinho, ještě musíme dát Barce Dioga a dohoda je na světě .

Reagovat
sansiro

Dioga jim dejte, ale Kaká neberte a jsem spokojený ;-) (kde mám pořád ty smajlíky)

Reagovat
smazaný uživatel

taky mi nějak blbnou smajly :(

Reagovat
smazaný uživatel

Teda ne s AC, ale s Kaká, jsem z toho tak vedle, že jsem to nějak popletl .

Reagovat
sansiro

teď ses úplně do toho zamotal :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

jo hochu tobe to asi musi trhat srdce co ?

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, od Figova přestupu na zázraky věřím .

Reagovat
HOST*antimadrista

Já jsem pro. Fotbal v Itálii už roky kráčí do pekel. Na rok zastavit soutěž.

Reagovat
smazaný uživatel

si zastavte vašu La Ligu a nekecajte tu blbosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Na rok zastavit soutěž?Větší blbost jsem neslyšel.To se jako nebude rok hrát a za ten rok budou z diváků beránci?Po dalším podobném incidentu se zase na rok přeruší?Nebo se fotbal zruší úplně?Podobné věci se mohou dít a dějí kdekoli jinde a to se mají zrušit všechny soutěže?Dohrání sezóny bez diváků je taky nesmysl.Hráče by to nemohlo bavit a nastal by další citelný úbytek peněz.Srovnání s pětiletým vyloučením anglických mužstev z pohárů je taky mimo,protože v Anglii se hrát nepřestalo.Mužstva dál hrála o titul,pohár,ligový pohár.To,že by to byla totální zkáza italského fotbalu je vedlejší,ale kde je jistota,že by to k něčemu bylo?

Reagovat
HOST*Rebel

Opatření která bych zavedl já - tak 10 kol odehrát na naprosto prázdných stadionech bez fanoušků, italské kluby preventivne vyloucit z dalsiho rocniku evropskych poharu. V Italii zavest registr lidí, ktere na fotbale napadlo jen utrhnout sedacku a zakázat jim na x let vstup na stadion + důsledné kontroly - osobní prohlídky pri vstupu na stadion, povinnost predlozit prukaz totoznosti pri vstupu. Monitorovani aktivit rizikovych skupin fanousku i mimo stadion, i za cenu toho ze do nich budou nasazeni policejni spiclove (policie by vedela co se planuje). Vysoke naklady za tato opatreni bych zcasti rozlozil na vladu a na kluby. Mozna trosku radikalni, ale verim ze by to dost pomohlo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele