Infantino chce změny. Není spokojen s počtem přestupů či s rolí agentů

15.02.2018, 17:01
Aktuality
Se statusem quo ve fotbale není spokojen prezident FIFA Gianni Infantino, speciálně s ohledem na vynakládané částky na přestupy a odstupné pro hráčské agenty. Švýcarský funkcionář by rád viděl větší transparentnost přestupového trhu a celkové omezení počtu transferů...

Přestupový rekord se přepisoval nejprve roku 2016 skrze stěhování Paula Pogby zpátky do Manchesteru, přičemž loni řádilo francouzské PSG, které nejprve aktivovalo 222milionovou výkupní klauzuli v barcelonské smlouvě Neymara a následně na hostování s povinnou 180milionovou opcí přivedlo také Kyliana Mbappého. V reakci na Neymarův odchod potom výrazně utrácela i Barcelona.

"Nelíbí se mi, čemu momentálně přihlížím," prohlásil pro Gazzettu dello Sport Infantino. "Roku 2017 přestupy na celém světě vyšly na 6,4 miliardy dolarů, přičemž poplatky agentům dosáhly 500 milionů a jenom 60 milionů se investovalo do mládežnických akademií," přináší znepokojivé statistiky prezident FIFA.

"Transparentnost je na této úrovni zcela nutná. To se musí týkat i agentů. Letní přestupové okno by mělo být zkrácené, soutěže by měly začínat až po jeho uzavření, a počet přestupů během ledna by se měl omezit," vypočítává své návrhy na změnu Infantino s tím, že se mu nelíbí, když kluby v lednu přestavují kádr. Prostředek sezony by prý měl být primárně určen k vyztužení jednoho či dvou postů.

"Myslím, že je potřeba zachránit hodnoty, které dělávaly fotbal skvělým. Myslím, že bychom také měli omezit počet hostujících hráčů a nastavit limit velikosti kádru na 25 členů," pokračoval Infantino a vyzval své kolegy k inspiraci v perfektně regulovaném americkém trhu. Změny chce šéf světové kopané představit do konce tohoto kalendářního roku.

Autor: Tomáš Daníček / soccerway.com

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak to je Kalas v prdeli

Reagovat
smazaný uživatel

Infantinovo pravidlo nechvalně proslulé jako Lex Kalas

Reagovat
Nebelung

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dave30

http://gol.cz/clanky/tomas-kalas-udrzet-se-na-vitezne-vlne

Soudě podle rozhovoru, i Kalas by to přivítal. Přece jenom mu už není 20, aby se neustále stěhoval. Ale zřejmě Chelsea by se nějaké limity moc nezamlouvaly...

Reagovat
Kang & Kodos
Reagovat
fenixLFC

ked sa na EU nadava ako bandu socialistov, ako by nazvali tento cirkus? vecne nejake obmedzenia, buzeracia atd len v snahe nejakej rovnovahy ktora je ale totalne neprirodzena FFP, LM delena na nemastrovsku a majstorvsku cast len aby tam boli kdejaki suflikanti, rozsirenie Eura a MS, teraz snaha o tieto kraviny...

Reagovat
Zaschrona

Rovnovaha je neprirozena? A proc teda tak maji nastavene vsechny ty profi zamorske souteze? Proc se vybiraji na placku hraci mezi dva tymy na stridacku? Neni ono zajimavejsi sledovat zapas dvou vyrovnanych nez zapas trpaslika s gigantem?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie.

Reagovat
Spalovač šancí

V USA mají rovnostářská opatření proto, že jsou ty ligy monopolní a mohou si to dovolit s ohledem na maximalizaci zisku za celou soutěž. V Evropském fotbalu by to nutně znamenalo udělat uzavřenou superligu a zrušit poháry. A to nevím, jestli by fungovalo, protože by UEFA musela nějak zacpat ústa kvalitním týmům, ale méně atraktivním.

Reagovat
Zaschrona

Zajimavy, ze v rugby normalne treba platove stropy v anglicke nebo francouzske lize maji. A o uzavrene souteze nejde...

Reagovat
Spalovač šancí

Že je to divácká hitovka, která přináší neskutečné prachy

Reagovat
Zaschrona

Jde o dve nejsledovanejsi rugbyove ligove souteze v Evrope...

Reagovat
Spalovač šancí

Tedy duopol s nevýznamným konkurenčním lemem? Potom mohou jednat ve shodě, jako kdyby to byl monopol a platí výše uvedené. Navíc určitě žádné velké prachy negenerují, takže je to spíše kartel, aby vůbec přežili, než nějaký bohulibý zájem o rozvoj hry a omezení negativního dopadu přebytku peněz.

....

V evropském fotbalu vzhledem k velké ekonomické síle více trhů a k počtu klubů, kterou sledované, je to nemyslitelné, resp. neudržitelné a vždycky se někdo trhne, aby vydělal na úkor ostatních. Je stejný princip, proč jsou kartelové dohody mezi mnoha subjekty na konkurenčním trhu vnitřně nestabilní a samovolně se rozpadají.

Reagovat
fenixLFC

je neprirodzena, vsetci si nemozu byt rovni. a je rozdiel ked si zahras na placku kde sa stretnete len tak nez ked hras o trofeje a uspech a vtedy chces mat co najlepsich....aj z tych deciek na placku za domom si vyberies najlepsich ked chces hrat proti niekomu z ineho placku atd

Reagovat
Zaschrona

Nejde o to byt si rovny, to je fakt pitomost, ale nastavit pravidla, ktera budou smerovat spis k vyrovnavani toho sportu nez k neustalemu rozevirani nuzek. Soucasna LM je k smichu, zajimavych odvet, kdy neni o postupujicim uz davno jasno, je naproste minimum.

Reagovat
fenixLFC

a ako? ze zas budes trestat bohatsich lebo su bohatsi? co oni mozu za to ze ine timy tolko prachov nemaju a preto nemaju tuto vyhodu vyuzivat?

Reagovat
Zaschrona

Ale at ji klidne vyuzivaji, ale mel by tu byt nejaky mechanismus, ktery jejich vyhodu alespon trochu snizuje. Dan z luxusu nebo nejaka forma platoveho stropu by byl dobry krok.

Reagovat
fenixLFC

preco by to malo ich vyhodu znizovat? ved to je hlupost...vyhoda je to prave preto lebo ti dava vyhodu

Reagovat
exot12

Tu nejde o to trestať bohatých, za to že sú bohatý. Uvedom si, že pri vyrovnanosti ligy budú z toho profitovať aj bohatý. Zober si Anglicko, tam sa televízne práva delia rovnako a aj slabšie kluby si môžu dovoliť kúpiť lepších hráčov čo sa o iných ligách nedá povedať. Španielsko, tam dostávajú väčšinu peňazí Real a Barca a zvyšok omrvinky a vo finále, nedokážu predať vysielacie práva za toľko čo v Anglicku.

Aj tie bohaté kluby potrebujú tie slabšie, aby vychovávali hráčov a tých si mohli kúpiť, ale ak nedáš peniaze tým chudobnejším, tak futbal bude hrať mene deciek, lebo si tie menšie kluby nebudú môcť dovoliť viac mládežníckych mužstiev a vo finále ti utečú aj na prvý pohľad menej talentovaný hráči.

Potrebuješ širšie základňu dobrých mužstiev, pretože ak by si vytvoril nejakú superligu, tak časom sa stratí exkluzivita zápasov Real - Bayern, ManU - Barca... stratou exkluzivity stratíš prachy a vo finále na to doplatia opäť tý bohatý.

Úprimne aká je šanca, že by v krátkom čase sa opakovalo finále Port - Monaco? Teda finále mužstiev “druhého” sledu? Toto sú príbehy, ktoré motivujú tie slabšie mužstvá, že pri určitej konštalácii by aj oni mohli vyhrať.

Európa je založená na solidárnosti z čoho môžu profitovať všetci aj keď sa ti možno zdá, že by mali na tom tratiť bohatý, vo finále na tom môžu získať viac ako stratiť

Reagovat
twelwer

Reagovat
bobis21

týmy pořád můžou získat ty nejlepší - např. teď mají Warriors v NBA 4 all-stars (a budoucí hall-of fame) v týmu.

Reagovat
Zaschrona

No, maji realne jen dva budouci cleny HoF. A nebyt naprosto unikatniho momentu, kdy se naprosto silene zvysil platovy strop diky nove TV smlouve, tak by u nich Durant nikdy neskoncil.

Reagovat
bobis21

předpokládám že tou dvojicí myslíš Steph + KD (o těch už snad není moc pochyb). Podle mě je teda i Klay naprosto jasný, protože je prostě nejlepší střelec v historii který se nejmenuje Steph Curry + několik titulů a každý rok all-star. Draymond je o něco méně jistý, jelikož má trochu nižší čísla ve srovnání s tím co většinou big man má když jde do HoF, ale stejně je to jasný kandidát - ještě má před sebou klidně 8 let na vrcholu až už má 2 tituly, 3x All-star, 3x All-def, DPoY ... já si opravdu myslím že tam budou všichni 4.

Reagovat
kubys

Jestli si myslíš, že Klay je lock a v podstatě i Draymond, tak se ještě jednou podívej na čísla a dej si facku. Draymond nebýt v GSW tak je All-star jednou. Bruce Bowen má 3 tituly a 8xAll-def a HoFer to není ani náhodou.

Reagovat
bobis21

Tak samozřejmě ze předpokládám že bude dál na vrcholu. Kdyby dnes skončil tak tam samozřejmě není. Ale s jeho přístupem si nemyslím že by se v příštích letech nějak zhoršoval, spíš naopak ...

Reagovat
Ragazzo d'oro

Klay bude, lock neni, ale vzhledem k jeho shootingu,obraně a tymovym úspěchům mu to daji. U Greena to asi taky tak dopadne, nicméně souhlasím s tim, ze nebýt v GSW, tak nemá nic. A za zmínku Bowena

Reagovat
kubys

Osobně si taky myslím, že tam Klay bude, Draymond...jako byl bych proti tomu. Jen mi prostě přijde blbé dávat Klaye na stejný piedestal jako Stepha a KD...i když třeba já sám bych raději měl Klaye v týmu než Stepha, když bych stavěl franchise od základů.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Já taky nechci aby tam Draymond byl, bohužel to k tomu ale spěje. S Klayem taky souhlas. Ve všech aspektech hry krom driblingu a střelby ( ) je lepší nez Steph a hlavně není ip.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně nereálná blbost, s tímhle ho kluby pošlou do háje.

Reagovat
Filip12

Netváří se zrovna infaltivně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

Co to znamená?

Reagovat
smazaný uživatel

legenda losovaček

Reagovat
delfin

jj, jak se mu trasly ruce, kdyz losoval ty nahrate micky, to bylo rulezz...

Reagovat
smazaný uživatel

podvodník

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Bez něj to nemá smysl.S Marchettim tvořili naprosto neskutečné mysteriózní duo, které těm losováčkám dávalo úplný nadpozemský rozměr...

Reagovat
Whitemedia

do hostovaček se nám neser

Reagovat
diastan

Táhni zpátky za pult

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá jak fantomas

Reagovat
cr7sux

vyzval své kolegy k inspiraci v perfektně regulovaném americkém trhu

Reagovat
cr7sux

proto mls nedokaze konkurovat napr mexicke lize

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že těch 25 hráčů a omezení hostování není špatný nápad. Mohlo by to pomoct hlavně nižším klubům i ligám, do kterých by museli tito hráči zavítat. Je to trochu škoda, když jeden tým drží 30 hráčů, protože je dokáže zaplatit a v podstatě vykoupí trh pro ostatní.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím si, že určitý platový cap space by se taky dal nějak vymyslet... talent by se rozdělil trošku rovnoměrněji a snížil by se rozdíl mezi špicí a středem tabulky. Navíc by týmy musely víc zainvestovat do mládeže.

Reagovat
Zaschrona

Kdyz se clovek podiva na to, co presne rika, v podstate ve vsem s nim musim souhlasit.

http://www.espn.com/soccer/fifa-world-cup/story/3383510/fifa-president-gianni-infantino-backs-sweeping-transfer-market-reform

Jina otazka je, co se mu s tim podari realne udelat...

Reagovat
n4

V podstatě má pravdu, ale nevím jaký dopad by to mělo na českou ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PaulinhoTheGunner

"Vyzval své kolegy k inspiraci v perfektně regulovaném americkém trhu."

Reagovat
Pony Slaystation

"Transparentnost je na této úrovni zcela nutná." Hlavne ze Fifa je transparentni

Reagovat
smazaný uživatel

populární slovo všech korupčníků všech zemí již minimálně desetiletku

Reagovat
smazaný uživatel

Číší z něj transparentost, stejně jako z politiků.

Reagovat
smazaný uživatel

500 mil agentom, verím že pri tejto praxi má väčšina agentov na srdci záujem hráča a neprikladajú sa k prestupu za každú cenu

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to neměnil. Fotbal se mi líbí. Hráči jako MoneyNeymar a kluby jako Paris Saint-MoneyGermain a Mansheiky chápou, že fotbal není jen o prachách a pokud ne, pochopí to. Přestupové částky jsou sice stále šílenější, ale nic z toho ty kluby nemají.

Reagovat
skat

Tak to je průser, jak to Kárl poskládá, když nebude smět vzít půl kádu na hostování ze sparty???

Reagovat
smazaný uživatel

Hele proč už rovnou nekupovat hráče za celou ligu a vždycky před začátkem půlsezony rozlosovat ty hráče mezi jednotlivý týmy? To přece bude naprosto spravedlivý

Reagovat
Benfica

Dobrý nápad, až to bude budem znovu sledovať tuto sračku..

Reagovat
Gryphonheart

Já jsem pro. Asi bych neřešil počet přestupů nebo délku okna, to je dost individuální věc, hlavně když tým postoupí, tak ať klidně vhodně posilní.. Ale omezit šířku kádrů, aby se hráči lépe rozprostřeli po mapě, už zní docela zajímavě, stejně jako omezení zimních přestupů nebo snížení odměn agentům.

Reagovat
drussbarb

Já bych byl pro, fotbal jde do ....., toto může pomoct

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný slova. Uvidíme, co se mu podaří prosadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele