Ikona Spartaku Jegor Titov

06.08.2008, 18:54
Životopisy
Zaujalo nás
Jeho srdce patřilo odmala Spartaku, v klubu strávil celou kariéru. 32letý tvůrce Jegor Titov nadevše miluje Spartak. V dohledné době ale změní dres. Trenér Stanislav Čerčesov jej přeřadil do rezervy a ještě zdvojnásobil zášť fanoušků Spartaku proti němu a vedení klubu.

Titov si Spartak oblíbil již v mládí a nastoupil do jeho akademie, ačkoliv byla daleko od jeho domova. Mnohem blíže to měl do akademií neméně slavných moskevských klubů CSKA a Dinama, ale mladý Jegor do nich odmítl nastoupit. Jeho otec chtěl mít z Jegora především krasobruslaře. "S tvými schopnostmi z tebe udělám v patnácti mistra SSSR. V šestnácti mistra Evropy. V sedmnácti mistra světa a v osmnácti ti budou patřit olympijské hry," říkával mu otec, bývalý vynikající bruslař. Postupem času mu ho ale iluze přešla, Jegor ze všeho nejvíc miloval fotbal.

Již v mládežnických mužstvech vyčníval. Vedl ho trenér Anatolij Korolev. Zpočátku Jegor Titov nastupoval v útoku, postupem času pak v záloze. Ani změna postu mu však nebránila dávat dvacet pět branek za sezonu. Výrazně o sobě dal vědět na mládežnickém turnaji v Německu. Ač mu tehdy bylo šestnáct let a čelil až o tři roky starším hráčům, byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. "Tehdy jsem obdržel první velké peníze ve fotbale. Až 150 marek!," vzpomínal. Byl nejlepším hráčem zápasu, v němž Spartak porazil CSKA 6:2. Zde si ho všiml slavný trenér seniorského mužstva Oleg Romancev, v příští sezoně hrál za dospělé. Bylo mu pouhých sedmnáct let. "Vstřelil jsem čtyři branky, na dvě doteď s oblibou vzpomínám," zalovil v paměti.

Nastupoval za rezervu. V první týmu si odbyl premiéru v roce 1995. Natrvalo se v sestavě moskevského velkoklubu zabydlel v příští sezoně, nový trenér Georgij Jarcev si ho velmi oblíbil. Titov vloženou důvěru splácel skvělými výkony a v další sezoně byl odborníky považován za nejlepšího středopolaře v Rusku. Se svým parťákem Aleničevem tvořili respektované středové duo. Jeden ze svých nejlepších zápasů v kariéře odehrál Titov v roce 1998 proti slavnému Realu Madrid. Při výhře 2:1 vstřelil rozhodující branku do sítě Bodo Ilgnera a jen korunoval svůj famózní výkon. V jeho stínu byli hráči formátu Roberta Carlose nebo Redonda...

Titov vynikal svým fotbalovým myšlením. Stal se miláčkem publika Spartaku a vzorem pro mladé fotbalisty. Hrál s takovou elegancí, že byl přirovnáván ke slavnému baletnímu tanečníkovi Mārisi Liepovi. V roce 2007 byl uznán pátým nejoblíbenějším fotbalistou na světě v hlasování fanoušků na stránkách IFFHS. Italský trenér Nevio Scala, který Titova ve Spartaku krátce vedl, byl doslova unesen kvalitou Titova. "Rivaldo je dobrý fotbalista, ale nemá takový cit. Titov se mi jeví jako lepší hráč. Mimochodem, když jsem trénoval Dortmund, hodně jsem stál o jeho příchod."

Titov se zabydlel i v seniorské reprezentaci. Svou první branku v reprezentaci vsítil 31. března roku 1998 do sítě Andorry. Účinkoval na mistrovství světa 2002, které se konalo v Koreji a Japonsku. Tehdy Rusko nepostoupilo ze základní skupiny. Odchovanec Spartaku pomáhal Rusku také v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2004, tentokrát konaném v Portugalsku.

Koncem roku 2003 nastoupil Titov v kvalifikačním utkání proti Walesu, v krvi mu však našli zakázanou látku bromantan. Rusko tato zpráva nesmírně šokovala. V lednu téhož roku mu byl vyměřen trest jeden rok bez fotbalu. Pro Spartak i reprezentaci to byla velká ztráta. Jegor Titov byl pro Rusko důležitý jako Zidane pro Francii, nebylo proto divu, že vznikaly různé protestní akce. V roce 2005 se konal velký návrat. Titov byl plný sil a dovedl Spartak po čtyřech letech do Ligy mistrů. Ve stejném roce dvakrát skóroval v zápase proti Rostovu a v historické tabulce střelců klubu předstihl Grigorije Fedotova.

V roce 2007 odehrál již čtyřstý ligový zápas za Spartak. Za klub, kterému byl věrný po celý svůj život. Také odmítl pozvánku do reprezentace, jeho manželka otěhotněla a Jegor jí chtěl být na blízku. Během této sezony ukončil reprezentační kariéru.

Titov se chystal pomoci Spartaku k titulu i v letošní sezoně, ale v jejím průběhu byl přeřazen do rezervy. Po drtivé prohře v derby proti CSKA si trenér Čerčesov našel svou oběť a ikonu Spartaku přeřadil spolu s Mozartem a Kaliničenkem do rezervy. Už tak rozzlobení fanoušci klubu vyhazov svého miláčka nesli hodně nelibě. Titov trénuje s rezervním týmem a hledá si nové angažmá. Smutný konec tak možná bude mít 24leté manželství Titova se Spartakem.

V nejúspěšnějším ruském klubu získal celkem šest titulů, dvakrát vyhrál domácí pohár, dvakrát byl vyhlášen nejlepším fotbalistou v Rusku a celkem devětkrát byl uveden mezi nejlepších 33 hráčů ruské nejvyšší soutěže. Skvělá bilance skvělého fotbalisty.

Autor: Dominik Lupták

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nechapem preco ho preradil do rezervy , trener bude asi niaky jebkooo

Reagovat
smazaný uživatel

Titova, Mozarta a Kaliničenka do rezervy? Jej on fakt bude dilinos

Reagovat
smazaný uživatel

Mozart už je zpátky. Kaliničenko v Dněpru.

Jinak výborný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

diky moc

Reagovat
One-Real

Už jsem o tom slyšel, ten ví jak naštvat fanoušky

Reagovat
smazaný uživatel

OT : Marc Crosas již není hráčem Barcelony, ta mladého fotbalistu prodala do Celtiku.

Reagovat
One-Real

Dobře vy Ale do roku 2010 se může vrátit za 2 mega eur

Reagovat
smazaný uživatel

To by se šiklo, kdyby skončil jako Pique.

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu

Reagovat
smazaný uživatel

cakal som ze dostane sancu v Acku

Reagovat
smazaný uživatel

ja taky

Reagovat
smazaný uživatel

takze nas vedenie pekne odrbkalo

Reagovat
smazaný uživatel

to mi připomína když přeřadil tenkrát Le Guen v Rangers jejich nejlepšího hráče myslim Fergusna

Reagovat
smazaný uživatel

mě to zas připomíná Koemana ve Valencii...

Reagovat
smazaný uživatel

me hrebik poboraka

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák

Reagovat
Kapřík

Je to smutný konec velkého hráče v jednom velkém klubu .

Reagovat
$dolar$

S malym trenerem

Reagovat
Kapřík

Už to tak asi vypadá...

Reagovat
smazaný uživatel

skvely fotbalista, ktery se stal obeti ruska a fotbaloveho prumyslu.. skoda.. jinak bych chtel pochvalit za pekny clanek

Reagovat
smazaný uživatel

diky

Reagovat
smazaný uživatel

takoveho zkušene dobreho hrače da do rezervy ten trener nemysli hlavou

Reagovat
smazaný uživatel

Titov jedna o prestupu do Chimki. Ze Spartaku by odesel bez nahrady.

Reagovat
smazaný uživatel

Chimki tu informaci vyvrátily...

Reagovat
smazaný uživatel

taky mě zajímá jak moh v Saturnu zapadnout hráč takovejch kvalit jako je Gerk

Reagovat
$dolar$

Talent jako treba Salugin

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo střelec jako Kiričenko.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele