IDEÁLNÍ FORVARD PODLE ČASOPISU FRANCE FOOTBALL

24.02.2004, 09:41
Aktuality
V moderním fotbale je obrovské množství velkých hráčů. Opravdu výjimečných "zázraků" je ale jen pár. Mezi největší talenty a ideály dnešní kopané se řádí útočník londýnského FC Arsenal a reprezentant Francie, Thierry Henry...

Tohoto fotbalistu lze bez obav zařadit k tomu nej, co po dnešních trávnicích běhá. Je mu pouze 26 let, ale zdá se, že už dokázal všechno, na co si fotbalový fanoušek vzpomene. I přes to, že je opravdovým profesionálem, nestojí na místě. Naopak rok co rok se neustale zlepšuje. Nejúspěšnějším rokem v Thierryho kariéře byl rok 2003. Proto ho odborníci z prestižního France Football zvolili nejlepším francouzským hráčem. V jednom z čísel provedli kompletní rozbor jeho fotbalového umění.

Rychlost – první silná zbraň Thierry Henryho, zřejmě nejrychlejšího útočníka planety. Neskutečné rychlostní výsledky v jakékoliv disciplíně. Je mu jedno, jestli zrovna běží z míčem nebo bez, zda jde o rychlý start nebo běh na dlouhou vzdálenost. Má velkou délku kroku a jeho běh vypadá velmi přirozeně. Není těžké si ho představit v triku francouzské reprezentace ve štafetě na 4x400 metrů. Nehledě na velké nohy, při startu dokáže vystartovat jako pořádně nadupaný závodní automobil. Pokud zrovna v tento okamžik není blokovaný, soupeř má co dělat, aby ho "dojel". A pro většinu brankářů nastávají krušné chvíle. Dokáže se rozběhnout a nabrat rychlost, že není možné mu sebrat míč, ani ho chytit za dres. Když má pod kontrolou balon, často používá fintu, že je otočen zády k soupeřově bráně. Kromě míče tak má pod kontrolou i obránce.

Technika – jedna z nejdůležitějších vlastností, která z tohoto hráče dělá kouzelníka. Zpracování míče, finty, hra v těsné blízkosti rohového praporku a u pomezní čáry jsou na vysoké úrovni. Stačí mu jediný pohled, aby mohl odhadnout vzniklou situaci a přečíst soupeřovy úmysly. Thierry Henry velmi dobře ovládá hru oběma nohama a také vnitřní a vnější stranou nártu. Hráč se rád pohybuje vlevo, kde často zpracovává míč po dlouhém pasu od spoluhráče. Po driblingu se přibližuje ke středu před brankovým územím a střílí.

Přihrávky – vlastnost, kterou se Thierry Henry odlišuje od ryzích útočníků, jakými jsou David Trezeguet, Ruud Van Nistelroooy či Ronaldo. Ve složité situaci si Henry vždy dovede dobře poradit a přesným centrem najit spoluhráče. Po letech strávených v Arzenalu si perfektně rozumí z celým mužstvem. Většinu spoluhráčů dokáže najít i ze zavřenýma očima. I když může vystřelit, raději nahraje lépe postavenému spoluhráči. Therry Henry skvěle plní i jiné úkoly, než ty ofenzivní.

Góly – velká rychlost občas stíní neuvěřitelnou techniku. Ve skutečnosti tyto dvě vlastnosti dělají z Thierry Henryho ideálního útočníka. Ve střílení gólů nemá ve špičkovém fotbale mnoho konkurentů. Proměňuje snad každý trestný kop. Je jedno, jak je daleko od branky, protože jeho točené míče jsou většinou nechytatelné.

Před bránou soupeře má svůj korunní trik. Zleva naběhnout do středu pole a zkusit vystřelit těsně pod břevno. Takto umístěný míč je téměř nechytatelný. Thierry Henry má skvělý čích na góly. Vždy je na správném místě. Proto ho hodně odborníků srovnává z německou legendou Gerdem Müllerem. Skvělá koordinace a dokonalý pohyb jsou vždy užitečné.

Jako každý hráč má i Thierry Henry své nedostatky. Největším je hra hlavou. Velký mínus, který je těžko vysvětlitelný. Vždyť tento Francouz měří 188 cm a správné místo si vždy dokáže najít.

Profesionál. "Normální" život, žádné skandály, profesionální přístup a příprava ke každému zápasu. Obrovské množství shlédnutých utkání a prostudovaných technik. Thierry Henry fotbalem žije. Jak hráč sám tvrdí, přijde ze zápasu a klidně si pustí čtvrtou nebo pátou anglickou ligu. Nyní už také opustil roli sólisty. Na rozdíl od Ronalda, Vieriho nebo Inzaghiho je schopen přihrát i před prázdnou bránou. Není sobec. Od většiny útočníků se liší také tím, že pro něj jsou cíly klubu důležitější než ty individuální.

Ve 26 letech je Thierry Henry velkým hráčem. Je zbožňován nejen ve Francii. Fanoušci ho milují a nejeden trenér o něm sní. Londýn je pro tohoto fotbalistu ideálním místem. Zde fotbalově vyzrál a naplno ukázal světu své schopnosti. Nyní si na něj brousí zuby Real Madrid, Juventus Turín, FC Chelsea a nově i FC Barcelona. Zatím to vypadá, že Thierry Henry je v Arsenalu nadmíru spokojený a prožívá skvělé období. Jak dlouho ale ještě Arsenal dokáže čelit nájezdům bohatších klubů? Podaří se vedení klubu udrží svůj největší klenot?

Zdroj: France Football

Autor: Igor Mahal

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*alesh

je to brousek.Myslím, že je teď nejlepším útočníkem na světě. Akorat škoda, že hraje v Arsenalu. Chtěl bych ho třeba do Milana..Ale mám smůlu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele