IBRAHIMOVIČ NEBO ŠEVČENKO?

28.01.2005, 21:01
Aktuality
JUVENTUS NEBO AC MILÁN? Otázky, které hýbou doslova celou Itálií. Nikdo nepochybuje o tom, že boj o titul se odehraje mezi touto dvojicí. A právě tak všichni dobře vědí, že bude záležet na střelecké mušce Ibrahimoviče a Ševčenka, i když jsou v obou týmech další výborní střelci...



Po přestupu do Juventusu z nizozemského Ajaxu, v poslední den letného termínu UEFA, přesvědčil Zlatan Ibrahimovič všechny skeptiky, že je onou výjimkou potvrzující pravidlo. Tvrdí se, že útočníci si na italskou ligu musí dlouho zvykat... On byl suverénní od samého začátku a v deseti zápasech dal pět branek. Využil mezery vzniklé zraněním obou střelců "Staré dámy", Davida Trezegueta a Alexe Del Piera, a je jeho zásluhou, že Juventus i bez této dvojice v poklidu vede Serii A a postoupil bez problémů do osmifinále Ligy Mistrů.

Tento reprezentant Švédska nechce stále uvěřit štěstí, které ho potkalo. "Po odchodu z Amsterdamu, kde jsem se necítil v pohodě, jsem se znovu našel. Cítím se v Turíně dobře, trenér, vedení klubu, fanoušci, prostě všichni mi věří a tato důvěra v mé schopnosti mi hodně pomohla v adaptaci. Myslím si, že v tom je hlavní příčina mé dobré formy! Rozdíl mezi Eredivisie a Serií A mi nepřipadá podstatný, i když jsem se musel někdy dost přemáhat, abych se dokázal rychle přizpůsobit. Ale jsem zvyklý hrát pod tlakem, v Ajaxu se jeden musí snažit bojovat a vyhrávat všechna utkání. Od nejlepšího a nejpopulárnějšího klubu země se to prostě očekává. V Itálii je ale fotbal mnohem taktičtější a fyzicky náročnější. Musíte do obránců šlápnout, být hodně důrazný, oni jsou velice inteligentní a herně na výši. Ale abych pravdu řekl, mám to hodně usnadněné tím, že nehraji proti těm nejlepším zadákům, protože ti jsou mými spoluhráči v Juventusu! Rozdíl mezi Ajaxem a Juventusem? Juve má mnoho fotbalistů, kteří patří k nejlepším na světě, Ajax má pouze talentované fotbalisty. Také proto si myslím, že jsme schopni vyhrát jak italskou ligu, tak zvednout nad hlavu pohár nejlepšího klubu Evropy."

Ale ani tak si Zlatan Ibrahimovič na ony tři roky v Ajaxu nestěžuje: "Myslím si, že Amsterdam je tím nejlepším místem, kde se člověk může vyučit v oboru útočník. Působení v Ajaxu mi pomohlo k snadnému přechodu do Juventusu." Jedním z hlavních důvodů pohody tohoto bývalého fotbalisty Malmö FF je také absolutní podpora ze strany trenéra Fabia Capella, který se v Juventusu objevil jen o pár dnů dříve, než on. A co tento ex-trenér AS Řím říká o Ibrahimovičovi? "Je to bojovník k pohledání a stále chce jen a jen vyhrávat. Strhnul na svou stranu celé mužstvo a ono hraje tak, jak on chce... Stal se vůdcem kolektivu a odevzdává ze sebe absolutně vše. A výsledky se dostavují. Já osobně si myslím, že tento rok bude pro Juventus nezapomenutelným. Chceme vyhrát takzvanou trojkorunu - scudetto, italský pohár a Ligu mistrů. A máme sílu dokázat to! A co se týče Zlatana... Mnozí se ptají, dokáže-li získat tyto tři tituly ve 23 letech, jakou bude mít motivaci do budoucnosti? Jasnou, opakovat tento úspěch!"



Na druhé straně pomyslné hrací plochy stojí fotbalista, který na rok 2004 nikdy nezapomene. Andrij Ševčenko. Výčet titulů, úspěchů a zásadních životních kroků jakoby neměl konce. Stal se králem střelců italské ligy s 24 brankami a v dresu AC Milán vyhrál scudetto. Oženil se s americkou modelkou Kristen Pazik a narodil se mu syn Jordan. Měsíc poté se dočkal uznání pro fotbalistu asi největšího, byl jmenován nejlepším fotbalistou Evropy roku 2004! A rok 2005 začal znovu hvězdně. Návštěvníci web stránky UEFA ho jmenovali do jedenáctky roku! Ale i tento rok může Ševčenkovi přinést celou řadu úspěchů. Milán pokračuje v boji jak o italský, tak o evropský fotbalový klubový trůn. A národní tým Ukrajiny je, pod jeho vedením, na nejlepší cestě probojovat se na MS 2006, které se bude hrát v Německu.

Ševčenko tvrdí, že velké úspěchy dosažené v roce minulém, ale ani ty možné budoucí roku letošního, nezmění nic v jeho osobním životě. "Jedná se pouze o jakousi odměnu za roky odříkání, uznání za to, co jsem dokázal. A je to zároveň velká motivace pokračovat v načaté práci. Ale nic víc. Rok 2004 patří minulosti. Nyní musím žít přítomností a připravit se na budoucnost." Dal v této sezóně 12 branek a AC Milán je pouze 5 bodů za vedoucím Juventusem. "Hrajeme dobře a jsem přesvědčen, že se na jaře ještě zlepšíme. Ale chceme-li zopakovat stejný výsledek z loňského roku, musíme přidat na bojovnosti a mít také trochu štěstí." Milán remizoval v posledním zápase roku 2004 na Juventusu 0:0, ale mohl klidně vyhrát. Hrál opravdu dobře, ke spokojenosti chyběly pouze góly.

V Lize mistrů, po odvetném debaklu a ostudném vyřazení ve čtvrtfinále od Deportiva La Coruňa, má pro tento rok AC Milán jediný cíl a tím je zisk sedmého evropského titulu. Ale v osmifinále čeká na rossoneri soupeř z nejtěžších: Manchester United! Ševčenko o tomto souboji říká: "Bude to krásný fotbal a těžký zápas! Vše bude záležet na momentální formě obou týmů. Manchester musel hrát bez několika ze svých opor, zápas každé tři dny. Nastoupit bez Ruuda Van Nistelrooije je jako hrát fotbal bez jedné nohy, ale právě on bude na utkání s námi již v pořádku. Všichni fotbalisté tohoto klubu jsou vynikající, je to opravdu silný soupeř. Manchester jako celek je jedním z nejlepších v současnosti. Ale narazí na Milán a my jsme právě tak silní."

Pro Andrije Ševčenka má ovšem tento zápas ještě jeden, čistě osobní význam. Vrací se na Old Trafford, do jámy lvové, nebo lépe řečeno do pekla přímo ďábelského. Právě v sídle "Red Devils" proměnil ve finále LM 2002/03 rozhodující penaltu proti Juventusu. A Andrij Ševčenko pevně věří, že stejného úspěchu dosáhne v dresu AC Milán také ve finále letošním. Uvidíme ho s pohárem nad hlavou 25. května v Istanbulu?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No jako vždy no. Prostě super článek. Každopádně bych se nezlobil na nějaký ten článek o zimních posilách Barcy, nebo stačí i tak celkově o zimních přestupech.

Reagovat
HOST*deco

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

chystá se - shrnující celou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Bezva!

Reagovat
HOST*sansiro

O posilach? Zatim prisel trosku stary Demetrio a nadejny Max!

Reagovat
smazaný uživatel

No a co jako?

Reagovat
HOST*sansiro

no jako, ze nevim, jak by o nich vypadal cely clanek, to je asi vse

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle článek je taky o dvou hráčích

Reagovat
HOST*sansiro

jo, ale taky hlavne o tom, kdo vyhraje ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Taknevím, ale když se dá v pohodě napsat článek o jednom hráči, tak nevívidím problém napsat jeden článek o dvou.

Reagovat
Mr.Jindros

Tak ho napiš sám když si tak chytrý.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, srovnávat Ševčenka a Ibrahimoviče s Albertinim a Maxipézem fakt vodvaz

Reagovat
smazaný uživatel

Ale o to tady přece vůbec nejde. Navíc, Albertini toho dokázal zatím mnohem víc než Zlatan.

Reagovat
HOST*

Na minulost se nehraje.

Reagovat
HOST*yarda

Tak to byla kudla do zad, co Dr.Kyslíku?

Reagovat
smazaný uživatel

To byla spíš blbost. O to tady přece vůbec nejde. To jako článek o Romariovi neměl vůbec existovat nebo co? Když se píše článek o nějakém hráči, tak je automatické, že se tam píše jeho minulost, ne? A ne že se "na ni nehraje." Psal to asi nějaký magor.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale jinak obdobné věty píšeš hlavně ty

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když si to takhle hezky vytrhneš z kontextu, tak máš jistě pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

A nebo o zimních přestupových přehmatech Barcelony

Reagovat
HOST*sansiro

doufam, ze ho uvidime!!! Velmi pekny clanek! Jen tak dal! FORZA MILAN

Reagovat
Mr.Jindros

Kvalitativně je malinko lepší Sheva, ale ligu vyhraje Zlatan.

Reagovat
HOST*el azulgrano

BARCA!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*el fanático

y otra vez, BARCA!!!!!!

Reagovat
HOST*

Forza Milan

Reagovat
HOST*Roman

FORZA JUVE!!!

Reagovat
HOST*

FORZA JUVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*pantata LOLIN

FORZA BIANCO NERI

Reagovat
HOST*sansiro

Reagovat
HOST*Ronaldhino

Va fa un culo, Milan!!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak co si založit vlastní ligu, ať je od vás separatistů konečně pokoj!

Reagovat
HOST*el azulgrano

už se o tom uvažuje, projekt počítá ještě s baskickými kluby a možná ještě přiberou Čečence. Údajně bude dovoleno mít na hřišti zbraně, pro nutnou obranu cti a proti zesměšňování agresorem. Chtějí pak pozvat na CampNou Real na přátelák, ale moc se jim nechce ( hlavně Figo se žeprý nějak protestuje )

Reagovat
HOST*yarda

Dobrý, sám jsem si o to řekl

Reagovat
Mr.Jindros

8 bodů

Reagovat
HOST*yarda

Reagovat
HOST*Rino

MILAN je ted dole, ale nakonec to bude on kdo vítěz!! FORZA MILAN. MILAN! MILAN! MILAN! teplej nedvěd at tahne do Delovi prdele

Reagovat
HOST*el azulgrano

Milán , to je mančaft důchodců, až bude brzo končit "teplej" Maldini a spol. tak AC spadne minimálně do druhé ligy a v pohárech od nich bude konečně na chvíli pokoj, stejně už se na to jejich catenaccio nedá dívat, hrajou pořád jak za Baresiho. Chudák Ševčenko, měl by přestoupit do Barcy, Lobanovski se musí otáčet v hrobě když vidí kam ho prodal

Reagovat
HOST*sansiro

Reagovat
Mr.Jindros

Pravda. Až na to katenáčo.

Reagovat
HOST*

NO co ty pičo nějakej zkurvenej 3evčenko

Reagovat
HOST*

Božinov do Firenze za 15 mil eur!!! Jasne nejdrazsi prestup zimy. Taky prisel Donadel a Pazzini. Holt fialky maji budoucnost.

Reagovat
HOST*Vicente90

Zlatan to je frajer ten může v tíhle době strčit Shevu do kapsy alias FORZA JUVE

Reagovat
HOST*Zlatan

Zlatan je nejlepší a ještě nám toho hodně ukáže!!!!!!!!!!!!!Takže Forza Juve,máte na to!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele