Hrvatska nogometna liga - preview 31. kolo

17.05.2009, 11:20, aktualizováno 17.05.2009, 11:31
Previews
Zaujalo nás
Tři kola před koncem už v Chorvatsku bohužel téměř není o co hrát, ale o to lépe se může tato liga sázet. Šibenik se ještě teoreticky může dostat do Evropské ligy, musí ale vyhrát ve Splitu. Také Zadar nemusí ještě nutně do baráže, musí však bodovat v Zaprešiči.

Jenomže stále se uvažuje o lize se šestnácti týmy, v tom případě by šla do baráže jen Sesvete, ostatní kluby by v první HNL zůstaly. Pojďme se podívat podrobněji na jednotlivé zápasy.

INTER ZAPREŠIČ - NK ZADAR (neděle 16,30 hodin)
Zde uvidíme přímý souboj o baráž, Inter má o dva body náskok, takže uvítá i remízu. V posledním kole vyhrál v Zagrebu nad Sesvete 3:0, předtím ale na tomtéž stadionu podlehl NK Zagreb 0:1. Se Zadarem má lepší vzájemnou bilanci, na podzim na tomto hřišti vyhrál 3:1. Domácí budou postrádat Batarela a Cavrić, a od dřívějška i Jančetiće. Ani Zadar se ale nechce smířit s baráží a poctivě sbírá body, bohužel však především doma. Tam porazil hladce Cibalii 3:1, ale předtím prohrál v Osijeku 0:1. Za zápas se těší bývalý hráč Interu, nyní útočník Zadaru Terkeš a klub je kompletní.

Předpokládané sestavy:
Inter: Delač, Ceraj, Golem, Buden, Budimir, Grgurović, Jonjić, Yankep, T. Šarić, Dodo, Bosec
Zadar: Vuković, Puljić, Milin, Skočibušić, Batur, Ljubičić, Surać, Jozinović, Župan, Mitrović, Terkeš

Vzhledem k důležitosti zápasu rozhodně zkusím poradit under 2,5 gólu s dost vysokou důvěrou. Sportingbet má kurz 2,0 , a to je slušné value!

HNK OSIJEK - NK RIJEKA (neděle 16,30 hodin)
Osijeku již několik kol o nic nejde, ale přesto doma naposledy porazil Zadar. Poté dokonce vyhrál 3:2 ve Varaždinu ve slavonském derby. S Rijekou letos oba zápasy skončily remízami. Předseda klubu Branimir Glavaš je souzen chorvatskými soudy, hráči stávkují a bojkotují trénink. Situace v Osijeku není tedy růžová.

Rijece by Evropská liga již neměla uniknout, nicméně můžeme se dočkat dnes ve Splitu překvapení, takže čekám, že Rijeka bude hrát opět na bod. Naposledy venku se jí to moc nedařilo, dostala čtyři góly na Maksimiru, poté však porazila doma Hajduk.

Hosté nebudou moci představovit Anase Sharbini, o kterého se zajímá půl fotbalové Evropy a jeho cena, na kterou se sám ocenil (2 miliony euro) bude v létě jistě zmnohonásobena, protože stojí za žluté karty.

Předpokládané sestavy:
Osijek: Vargić - Ibriks, Vida, Pranjić, Višević - Todorčev, Jugović, Knežević - Miličević, Barišić, Primorac.
Rijeka: Mance, Čejvanović, Cerić, Budicin, Dabac, Novaković, Landeka, Štrok, Fernandez, Križman, Ah. Sharbini.

Rijeka neprohraje, dvojtip v kurzu 1,45 je docela slušný.

CIBALIA VINKOVCI - VARTEKS VARAŽDIN (neděle 16,30 hodin)
Domácí mají na barážovou pozici náskok pěti bodů a pokud zahrají stejně, jako naposledy na tomto hřišti, když porazili Sesvete 3:0, nemusejí se o ligovou příslušnost obávat. Venku jim to tolik nejde, poslední zápas prohráli v Zadaru. Varteks ale loni na tomto hřišti porazili, byť jen 1:0. Klub je bez vážnějších oslabení.

Varteks před dvěma koly připravil Hajduk o titul, když na Poljudu senzačně vyhrál 1:0. V posledním zápase ale na domácím hřišti pustil všechny body Osijeku a také již několik kol nehraje o nic. V rámci územního rozdělení se ale dá připustit, že domácím přenechají všechny body, aby spíše spadl do baráže Zadar.

Předpokládané sestavy:
Cibalia: Burcsa - Grgić, Duvnjak, Milardović, Medvid - Mazalović, Pavličić, Husić, Lukačević - Kujundžija, Šimunac
Varteks: Dreven - Conjar, Punčec, Carlos, Balajić - Jagačić, Brezovec, Bloudek, Mumlek - Mujanović, Smrekar

Jasná jednička v kurzu 2,2 za vyšší střed, neprohra domácích téměř s jistotou.

NK ZAGREB - SESVETE CROATIA (neděle 16,30 hodin)
V tomto zápase jde o mnoho věcí, oba týmy se totiž střetnou na domácím stadionu. Sesvete zde totiž téměř celou sezónu hostuje. Kvalita je však o několik set procent na straně domácích a tak si položíme dvě základní otázky: Domácí vyhrají, pošlou hosty definitivně do druhé ligy a ve městě ubude prvoligová konkurence a nebo Domácí prohrají (ještě si na to vsadí), dají hostům šanci na záchranu s vidinou příjmů za pronájem stadionu na příští sezónu?

Zagrebu o nic nejde, přesto doma pravidelně vyhrává (nad Interem 1:0) a venku prohrává (v Koprivnici 1:2). Se Sesvete v jednom letošním zápase remizoval 1:1.

Sesvete chybí na baráž sedm bodů a náskok stáhnout, to bude úkol nadlidský. Obzvláště při současné formě Croatie, která prohrála doma s Interem 0:3 a stejným poměrem i v Cibalii.

Předpokládané sestavy:
Zagreb: Škorić - Celjak, Pavlović, Kartelo, Ivanković - Mujdža, Šovšić, Parlov, Špičić - Krstanović, Vugrinec
Croatia Sesvete: Šimić - Čutura, Pilipović, Mus, Mamić - Agić, Pollozhani, Čižmek - Zubak, Juroš - Vojnovič

Vzhledem k "přátelským poměrům" mezi oběma kluby, které si dokonce v průběhu sezóny měnili hráče (Čutura) doporučuji se tomuto zápasu ze sázkařského hlediska úplně vyhnout.

HAJDUK SPLIT - HNK ŠIBENIK (neděle 16,30 hodin)
Hajduk si za posledních čtrnáct dní dokonale pokazil celou sezónu. Domácí prohra s Varteksem jej stále titul, poté prohrál i v Rijece a naděje zůstaly při sedmibodovém odstupu jen v oblasti teorie. V Rijece byl navíc za sprosté výrazy vyloučen kapitán Andrič, který tak nemohl nastoupit již ve středečním pohárovém zápase na Maksimiru. Tam byli navíc vyloučeni i Jurica Buljat a Linić, kteří určitě nebudou moci nastoupit, stejně jako již dříve potrestaný Marijan Buljat. Hajduk oba vzájemné zápasy v této sezóně vyhrál, vždy však jen o gól.

Šibenik je Hajduku spřátelený klub a má ještě teoretickou šanci na Evropskou ligu, ztrácí sedm bodů. Poslední forma Šibeniku není dobrá, doma prohrál 0:2 s Dinamem a venku 0:1 v Koprivnici. Naopak Šibenik je až na kapitána Raiče kompletní.

Předpokládané sestavy:
Hajduk: Subašić - Maloča, Vejić, Aračić, Šerić - Gabrić, Rosso, Skoko, Tomasov - Ibričić, Kalinić.
Šibenik: Blažević - Spahija, Bonacin, Labudović, Celišćak - Milanović, Ademi, Elez, Kovač - Rodić, Zec. Vzhledem k možnosti přenechání tohoto zápasu doporučuji nesázet či do wildu zkusit dvojku v kurzu 7,0 u Sportingbet.

DINAMO ZAGREB - SLAVEN BELUPO (neděle 20,15 hodin)
Dinamo si v tomto zápase již může zajistit titul, záleží na tom, jak odpoledne dopadne Hajduk. Nicméně rozhodnuto je stejně, Dinamo má obrovskou fazónu, každého poráží v handicapu a poslední gól dostal před třemi zápasy ve Varaždinu, kde však vyhrál 6:1. Na podzim Slaven porazilo 1:0.

V sestavě jsou otazníky nad Kovačem a Slepičkou, prvně jmenovaný však téměř jistě nastoupí. Slaven má hodně dobře rozjetý souboj o třetí místo a jen teorie jej může připravit o Evropskou ligu. Poslední dva zápasy hrál doma a jednogólovým rozdílem porazil jak Šibenik, tak poté Zagreb.

Za hosty na Maksimir nejede nejlepší střelec klubu Bojan Vručina pro karty, stejný problém má i kapitán Poldrugač a pravý bek Vedran Purić.

Předpokládané sestavy:
Dinamo: Butina - Hrgović, Bišćan, Kovač, Lovren - Sammir, Calello, Vrdoljak, Badelj - Mandžukić, Sivonjić
Slaven Belupo: Rodić - Kokalović, Rogulj, Lapić, Maras - Gregurina, Posavec, Bilen, Jajalo - Jurić, Kresinger.

Za sestavy Dinama přímo mrazí, navíc hosté přijedou velmi citelně oslabeni. Nejen, že nedají gól (kurz 2,45 u Unibet !!!), ale domácí vyhrají v handicapu v kurzu 1,66 u Sportingbet.

Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Záhřeb30224467:2370
2.Hajduk Split30203754:2263
3.Slaven Belupo30156943:3551
4.NK Rijeka301551046:4050
5.HNK Šibenik301271141:3043
6.NK Osijek301011937:3541
7.NK Záhřeb301171234:3840
8.Varteks Varaždin301051539:5035
9.HNK Cibalia30881429:4932
10.Inter Zaprešić30781535:4829
11.NK Zadar30761724:4327
12.Croatia Sesvete30561928:6421

Autor: Ugljan

Komentáře (2)

Přidat komentář
Zajda

Ugljan tu dvojku na Šibenik jsem risknul...

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvám se, ale těsně před začátkem jsem se dozvěděl, že Hajduk chce Šibenik porazit proto, jak odfláknul zápas proti Dinamu. Už se to sem dát nedalo, stejně to nešlo hrát za moc.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele