Hrvatska nogometna liga - preview 30. kolo

10.05.2009, 10:39, aktualizováno 10.05.2009, 10:59
Previews
Zaujalo nás
Čtyři kola do konce chorvatské ligy se situace vykrystalizovala tak, že toto kolo bude nesmírně důležité jak pro pohárovou Evropu, tak pro boje o baráž. Šlágrem kola je určitě přístavní derby mezi Rijekou a Hajdukem Split, neméně důležitý bude souboj v Šibeniku, kam zavítá Dinamo. Pojďte si s námi vsadit.

SESVETE CROATIA - INTER ZAPREŠIČ (neděle 16,30 hodin)
Croatia má na baráž čtyřbodovou ztrátu a tohle bude přímý souboj o sestup. Pokud domácí nevyhrají, mají baráž jistou a sestup velmi pravděpodobný. V minulém kole totiž prohrála další přímý souboj s Cibalií hladce 0:3 a i když na "domácím" hřišti (hrají na stadionu NK Zagreb) v posledním zápase získali bod za remízu s Osijekem, zde půjde ještě o víc. S Interem Croatia ještě v letošní sezóně navíc nezískala ani bod.

Domácí mají nějaké absence, nenastoupí mladý reprezentant Palić, Slomić a Jukić také nebudou k dispozici. Inter má v tabulce za sebou ještě Zadar a Croatii, takže relativně může být v pohodě. Je třeba v tomto zápase získat minimálně bod, a to by neměl být až takový problém. V posledních zápase hraje Inter skvěle v obraně, na tomhle hřišti prohrál v minulém kole s NK jen 0:1, předtím doma remizoval s Cibalií 0:0. Hostí také nejsou kompletní, Buden chybí pro karty, zraněni jsou i Stipković a Jančetić.

Předpokládané sestavy:
Croatia Sesvete: Šimić, Mamić, Mus, Pilipović, Šušak, Tabi, Agić, Čižmek, Zubak, Juroš, Vojnović
Inter Zaprešić: Delač, Ceraj, Budimir, Golem, Jonjić, Yankep, Grgurović, Batarelo, Bosec, Dodo

Neprohra hostů a under 2,5 gólu, ten je dokonce za parádních 1,75 s vyšší důvěrou.

SLAVEN BELUPO - NK ZAGREB (neděle 16,30 hodin)
Slaven potřebuje udržet třetí místo a k tomu má skvělou příležitost, Záhřebanům již totiž o nic nejde. Domácí porazili v minulém zápase Šibenik, předtím ale prohráli v Rijece. Zápasy se Zagrebem jsou ale letos vyrovnané, vždy vyhráli domácí 2:0.

Domácí nebudou mít k dispozici jen potrestaného Marase, jinak jsou kompletní. Zagreb naposledy prohrál v Šibeniku, poté ale doma porazil Inter. Sestava hostů je téměř kompletní, chybí jen Vedran Ivanković. Nicméně znovu opakuji, že hrají jen o čest a ta je někdy hrozně maličká...

Předpokládané sestavy:
Slaven: Rodić - Purić, Kokalović, Rogulj, Lapić - Poldrugač - Gregurina, Posavec, Jajalo - Delić, Vručina.
NK Zagreb: Škorić - Mujdža, Kartelo, Pavlović, Pejić - Jurendić, Šovšić, Parlov, Špičić - Vugrinec, Krstanović

Očekávaná snadná jednička v kurzu 1,6 s nejvyšší důvěrou.

VARTEKS VARAŽDIN - HNK OSIJEK (neděle 16,30 hodin)
Varaždinci minulý týden šokovali Split, když vyhráli na Poljudu 1:0 a zkomplikovali tak Hajduku boj o titul. Doma však kolo před tím dostali šest gólů od Dinama. Loňský vzájemný zápas s Osijekem skončil 0:0.

V dresu domácích nemohou nastoupit vykartovaní Carlos a Golubar, zraněni jsou Conjar, Papa a Vuk. Osijeku také o nic nejde, prvního gólmana Skendera už poslal před 14 dny na dovolenou. Bez něj doma porazil Zadar 1:0 a remizoval v Sesvete 1:1. Do sestavy hostů se vrací kreativní Josip Knežević a po karetním trestu i útočník Karlo Primorac a v základu začne také mladý Domagoj Pušić.

Předpokládané sestavy:
Varteks: Dreven - Punčec, Lučić, Prahić, Balajić - Vukman, Brezovec, Bloudek, Mumlek - Mujanović, Smrekar.
Osijek: Vargić - Ibriks, Smoje, Vida, Pranjić - Kurtović, Pušić, Vidaković, Knežević - Barišić, Primorac.

Vzhledem k naprosté nedůležitosti tohoto zápasu bych jen za lehký vklad zkusil remízu. Kurz 3,25 u Unibet je opravdu luxusní.

NK ZADAR - CIBALIA VINKOVCI (neděle 16,30 hodin)
Zadar hraje doma výborně, bohužel poslední čtyři zápasy prohrál a to se odráží v jeho postavení na barážové pozici. Cibaliu zde již loni ale porazil, po boji 2:1. Domácí trenér Zebić nemůže počítat se zraněnými Josipem Bilaverem i Ninoslavem Parmakovićem, naopak do sestavy se vrací Edin Šaranović.

Cibalia má osmibodový náskok na baráž a bude hrát zřejmě na jistotu. V předminulém zápase tak získala bod na hřišti Interu, poté porazila doma Sesvete. Hosté pouze bez Medvěda opravdu přijíždějí získat bod.

Předpokládané sestavy:
Zadar: Vuković - Šiklić, Milin, Skočibušić, Čurjurić - Batkoski, Šaranović, Župan, Pletikosić - Mitrović, Terkeš.
Cibalia: Burcsa - Radotić, Leutar, Duvnjak, Matić - Milardović, Husić, Lukačević, Grgić - Makarin, Kujundžija

Domácí by měli vyhrát, jednička v kurzu 1,35 má však velmi malé value. Moc gólů určitě nepadne.

HNK ŠIBENIK - DINAMO ZAGREB (neděle 16,30 hodin)
Šibenik udělá všechno pro to, aby Dinamu ztížil cestu k titulu, jednak jako dalmátský klub drží samozřejmě s jihem a pak také ještě mají reálnou naději na Evropu. V předminulém kole zde porazili 2:1 Zagreb, naposledy prohráli 0:1 v Koprivnici. Na podzim s Dinamem remizovali 2:2.

Domácím bude nejvíce chybět zraněný Dražen Gović, kterého nahradí Ivan Elez. Obránce Labudovič pak chybí pro karty. Dinamo za sebou táhne pětikolovou vítěznou šňůru, uvědomilo si totiž, že ligu končí ve Splitu a tam by nemuseli získat ani bod. Naposledy doma deklasovali Rijeku 4:0, předtím dali šest gólů ve Varaždinu. V Dinamu jsou zranění Adrian Calello, Ilija Sivonjić a Josip Tadić, především špílmachr Calello bude hodně chybět, protože ani Morales není stále zdráv.

Předpokládané sestavy:
Šibenik: Blažević - Kwedi, Raič, Bonacin, Celiščak - Milanović, Ademi, Elez, Alispahić - Rodić, Zec.
Dinamo: Butina - Ibanez, Kovač, Bišćan, Lovren - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Tomečak - Mandžukić, Slepička

Zde půjdu do menšího rizika a zkusím neprohru domácích.

HNK RIJEKA - HAJDUK SPLIT (neděle 20,15 hodin)
Televizní šlágr kola, jsem zvědav, jak se Rijece podaří nenápadně přepustit všechny body Hajduku. Domácí totiž mají na čtvrtém místě zajišťujícím Evropu náskok 4 bodů a celkem slušné rozlosování. V předchozím kole prohráli na Maksimiru, předtím však deklasovali oslabený Slaven 6:2. Také Hajduku na podzim vzali všechny tři body za výhru 3:1.

Dnes slaví narozeniny Ahmad Sharbini a samozřejmě si přeje výhru domácích. Reaálně však dává šance 50-50, varuje před návratem Andriče a jako nejlepšího chorvatského útočníka volí Kaliniče. V rozhovoru dále přiznává, že i po sezóně chce zůstat v Rijece na rozdíl od bratra Anase, o kterého se již teď přetahují věhlasné evropské kluby. Hajduk si domácí prohrou s Varteksem v minulém kole zkomplikoval cestu za titulem, ale ještě není vše ztraceno. Tedy pokud vyhrají v Rijece.

Tam samozřejmě Hajduk vyhrát chce a jediným nepřítomným hráčem bude Oremuš, do sestavy se vrací kapitán Andrić a od prvních minut nastoupí také záložník Marin Tomasov.

Předpokládané sestavy:
Rijeka Mance - Novaković, Čagalj, Cerić, Dabac - Landeka, Pamić, Štrok - An.Sharbini, Križman, Ah.Sharbini.
Hajduk: Subašić - M.Buljat, Vejić, Pandža, Šerić - Gabrić, Andrić, Skoko, Tomasov - Ibričić, Kalinić.

V tomto zápase se nebudu bát jít do risku a zahrát ostrou dvojku, která jediná může Hajduk vrátit zpět do hry o titul. Unibet nabízí kurz 2,0, což má rozhodně velké value.

V týdnu také přineseme zajímavosti, protože v Chorvatsku se hodně mluví o rozšíření první ligy na šestnáct týmů (což by byla sportovní tragédie), protože schválených stadionů pro první ligu je jen sedm a některé kluby by tak musely hrát na cizích hřištích. O všem se horečně jedná.
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Záhřeb29214465:2367
2.Hajduk Split29203653:2063
3.Slaven Belupo29146941:3448
4.NK Rijeka291451044:3947
5.HNK Šibenik291271041:2843
6.NK Záhřeb291171133:3640
7.NK Osijek29911934:3338
8.Varteks Varaždin291051437:4735
9.HNK Cibalia29881328:4632
10.Inter Zaprešić29681532:4826
11.NK Zadar29661721:4224
12.Croatia Sesvete29561828:6121

Autor: Ugljan

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

chybějící sestavy a nové informace jsou doplněny!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak je to s rozlosováním? To spolu každej hraje třikrát?

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Díky Celkem nespravedlivý.

Reagovat
smazaný uživatel

trochu rozvedu: Normálně se hraje dvojkolově, pak se liga uzavře a rozlosují se podle pořadí v tabulce třetí zápasy venku-doma

Reagovat
smazaný uživatel

Takže první hraje doma s posledním? To už nezní tak zle.

Reagovat
smazaný uživatel

no není to kategoricky takto přesně, ale lépe umístění mají jistou výhodu při losu

Reagovat
smazaný uživatel

V Chorvatsku to asi funguje bez nějakých výtek, že? Já jen, protože by třeba naší lize prospělo kdyby se ztenčila na 12 účastníků.

Reagovat
smazaný uživatel

v Chorvatsku funguje velmi silná lobby majitelů sázkovek v čele s Šukerem a podobnými a ti diktují podmínky. Jenomže na 16 účastníků tam nemají zázemí (jen sedm prvoligových stadionů), málo investorů do fotbalu. Fakt je, že pokud budou mít Chorvati 16člennou ligu, my bysme mohli mít minimálně 24 účastníků. Ale samozřejmě souhlasím, že snížení naší ligy aspoň o dva týmy by rozhodně pomohlo českému fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Ono převzetí modelu z Chorvatska by nebylo špatné, teda jestli to tam opravdu funguje.. Kdyby se to stalo, tak by se více sponzorů soustředilo na menší okruh investic, takže by to vedlo ke zbohatnutí týmů a k finanční konkurenceschopnosti s evropskými ligami.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

to play off o poháry v Holandsku se mi třeba taky moc líbí!

Reagovat
smazaný uživatel

To já bych taky nebyl proti, ale jsem i pro uzavření ligy, takže kdyby se hrálo jenom play-off, tak by poslední týmy hrály jenom půlku sezony

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele