Hrvatska nogometna liga - preview 19. kolo

22.02.2009, 10:49
Tipy a analýzy
Zaujalo nás
Po dlouhé zimní přestávce se opět podíváme k Jadranu, kde se probouzí do jarního kola chorvatská liga. Tam jde opravdu o jaro, průměrná teplota je na jihu cca o deset stupňů vyšší než u nás a liga začíná stejně. Hned v tomto kole budeme svědky největšího možného chorvatského derby mezi Hajdukem a Dinamem.

NK ZAGREB - INTER ZAPREŠIČ (neděle 15,30 hodin)

Domácí jsou aktuálně na sedmém místě tabulky bez ambicí na vyšší příčky. Na podzim vzájemný zápas skončil 1:1. Na jarní část soutěže se připravovali v Itálii s převážně třeti a druholigovými týmy a celkem neúspěšně, neboť získali jen jednu výhru a jednu remízu a problémem bylo střílení gólů. Za domácí nenastoupí vykartovaní Mujdže, Jugović a Mehmedagić, dále nemocný Abdurahimija a nedávno operovaný Džolan. Samozřejmě bude znát i odchod kapitána Brkljači do Hajduku. V Záhřebu je na hřišti místy sníh, nečeká se moc diváků, protože všichni Záhřebané odcestovali do Splitu.

Inter je na předposledním, tedy barážovém místě, a rozhodně na něm nehodlá setrvat. Celkem mohutně posílil, získal zpět Lončara z hostování, z polského Ruchu přišel Toni Golem a koupil dokonce Brazilce Hilaria z Juventusu Ltda zvaného Dodo, a to na radu Eduarda da Silvy. V přípravě si hráči Interu vedli skvěle, buď remizovali nebo vyhrávali a hlavně dávali góly. Neprohru hostů odcenil Expert na kurz 2,1, já si tuhle nádheru určitě nenechám utéci a opět použiji vyšší důvěru.

NK OSIJEK - HNK RIJEKA (neděle 15,30 hodin)

Osijek drží osmou příčku, sestup je neohrožuje, na vyšší pozice nemají kádr. Loňský zápas skončil 0:0. Klub však nijak výrazně neposiloval a tomu odpovídala i příprava. Prohrál s kdekým v Evropě a bezgólou remízu vybojoval s třetiligovou Olympií.

Hosté mají ambiciózní kádr, ale výsledky tomu až tak neodpovídaly, a tak je Rijeka až pátá. V poslední přípravě si Rijeka pozvala reprezentaci BiH (Bosny a Hercegoviny), kterou porazila 3:2 a excelovali opět bratři Sharbini. Dvojka u Expektu v kurzu 2,95 určitě za vyšší střed.

SLAVEN BELUPO - HNK ŠIBENIK (neděle 15,30 hodin)

Slaven měl výborné výsledky, také chvíli byl na druhém místě, ale několik naposledy zpackaných zápasů ho poslalo až na čtvrté místo. Loňský výsledek 0:3. V přípravě si však počínal velmi slušně, stejně kvalitní týmy porážel, s lepšími těsně prohrál. Vzhledem k tomu, že Chorvatsko dostalo do příštího ročníku UEFA ligy dvě místa, tak i třetí klub z ligy se do něj kvalifikuje a podle domácích tím týmem mají být právě oni, již vzhledem k loňskému druhému místu. Kromě dříve zraněných Bašića, Božića a Slavice, trenér Kalinić v tomto zápase nemůže spoléhat na Damira Milanovića a Arijana Ademija, kteří v posledním zápase dostali třetí žlutou kartu, znamenající stop.

Naopak Šibenik šokuje celé Chorvatsko, aktuálně je na třetím místě tabulky a dostal nejméně gólů z celé ligy. Ani Šibenik nechce své současné místo přepustit, i když jedním dechem dodává, že pokud by postoupili do UEFY, čekala by je drastická investice do východní tribuny. Mezitím dodělávají umělou trávu na tréninkovém hřišti.

Očekávaná sestava hostů by měla vypadat takto: Blažević - Kwedi, Raič, Bonacin, Celiščak - A. Bulat, Roglić, Gović, Alispahić - Rodić , Zec.

Vzhledem k tomu, že praktikují podobný styl jako Slaven, bude se v zápase vycházet ze zabezpečené obrany, takže je nasnadě under 2,5 gólu v kurzu 1,85 s maximální důvěrou.

NK ZADAR - CIBALIA VINKOVCI (neděle 15,30 hodin)

Zadar je poslední se šestibodovou ztrátou na nesestupovou příčku. Přestalo se mu dařit doma a venku nikdy moc neexceloval. Loňský zápas skončil 0:1.

V zemském poháru (obdoba naší zimní Tipsport ligy) se dostal až do finále, kde podlehl Hajduku 2:4. Důležité je, že se chytil střelec Terkeš, který dal oba góly a určitě pomůže v boji za záchranou. Zadar nastoupí v sestavě: Vuković - Batkoski, Beqiri, Parmaković - Maruna, Jozinović, Ljubičić, Župan, Surać - Šaranović, Terkeš

Cibalia je spíše domácím týmem, venku získala jednu výhru a jednu remízu. Drží se na deváté příčce, ale bodovat bude spíše doma. Navíc její trenér si stěžoval, že když dnes pustí televizi, vidí Hajduk a Dinamo, když pustí rádio nebo otevře noviny, vidí Dinamo a Hajduk, tak dává k diskuzi návrh, jestli by nebylo lepší, kdyby ostatních deset klubů hrálo jiný den, aby si zasloužily trochu pozornosti.

V přípravě neměla žádné velkolepé výsledky, spíše spoustu remíz a také se nedočkala žádných výrazných posil. Ne každá sázkovka má tento zápas vypsán, Expert nabízí kurz 1,45 na jedničku, lze hrát s maximální důvěrou. Cibalia nastoupí v sestavě: Burcsa - Radotić, Mešić, Leutar, Medvid - Mazalović, Andričević, Milardović, Pavličić - Baraban, Malčić

VARTEKS VARAŽDIN - CROATIA SESVETE (neděle 15,30 hodin)

Varteks je v klidu na šesté příčce, prvotní hrozbu sestupu klub zažehnal a vyšší ambice mít nebude. Na podzim zápas skončil 0:4. Přesto v zimě klub celkem posílil a také výsledky v přípravě vůbec nebyly špatné. Varteks nechce vůbec slyšet o nějakých obavách ze soupeřova posílení a nepřipouští si nic jiného než tři body. Nastoupí v sestavě: Mađarić - Punčec, Lučić, Vukman, Carlos - Brezovec, Jagačić, Mumlek, Bloudek - Mujanović, Smrekar. Sesvete drží první nesestupovou příčku, ale klub nemá domácí hřiště, nemá ani moc prostředků, takže bude těžké pro ně ligu zachovat. V zimě sice přivedli z Japonska 30-ti letého zkušeného útočníka Jukiče a na lavičce sedí bývalý trenér reprezentace Zlatko Kranjčar, ale nevím, jestli to na záchranu bude stačit.

Croatia Sesvete: Radoš - Mamić, Čičak, Šušak, Čutura - Pilipović, Čižmek - Palić, Bošnjak, Juroš - Jukić. Kurzy na jedničku se pohybují kolem 1,5 a já bych zkusil za vyšší střed.

HAJDUK SPLIT - DINAMO ZAGREB (neděle 20,10 hodin)

Největší možné chorvatské derby je tady. Hajduk je o bod druhý, v zimě mocně posílil a rozhodně nebude chtít náskok Dinama zvýšit, spíše naopak. Loni šokoval, když na Maksimiru vyhrál 2:0. Hajduk je připraven na vše, v prodeji rychle mizí pár posledních vstupenek, očekává se plný Poljud s kapacitou 35 000 diváků přesto, že zápas vysílá televize. Ve středu hřiště budou hlavními oporami Srđan Andrić a Josip Skoko, v útoku pak Nikola Kalinič bude připravovat šance pro Ibričiče.

Také Dinamo hodně posílilo, drží první příčku a nebude chtít prohrát. Poprvé v chorvatské historii se stane, že současný kapitán reprezentace bude aktuálně hrát také za jeden ze dvou největších chorvatských klubů. Tímto hráčem se stane v neděli večer Robert Kovač. Je fakt, že sestava Dinama se jen lepší reprezentanty svých zemí, jen Brazilci Sammir a Etto a Argentinec Calello si ještě za seniorskou reprezentaci nekopli, takže Slepička se svým jedním reprezentačním startem se přiřadil k elitě.

Sestava Dinama by měla být: v brance Butina, v obraně Lovren - Bišćan - Kovač - Hrgović, dva defenzivní záložníci Callelo i Vrdoljak, tvořit zálohu budou Badelj, Sammir a Mandžukić a na hrotu Slepička. (Což je pro mne velké překvapení, protože Slepička nastoupí na úkor Pedro Moralese).

Dinamo si nejede pro nic jiného než pro výhru, já však čekám, že by se kluby mohly rozejít smírně. Ostatně kurz na remízu 3,2 je relativně vysoký a stojí za zkoušku přidat ho do wildu. Nepochybně nejjistější sázkou však bude under 2,5 gólu, které v exkluzivním kurzu 1,85 nabízí například Sportingbet.

Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Záhřeb18123338:1739
2.Hajduk Split18122431:1738
3.HNK Šibenik1884627:1628
4.Slaven Belupo1884625:2228
5.NK Rijeka1874721:2025
6.Varteks Varaždin1873825:2724
7.NK Záhřeb1866619:2524
8.NK Osijek1865725:2423
9.HNK Cibalia1863917:3121
10.Croatia Sesvete1854922:3219
11.Inter Zaprešić1846829:3318
12.NK Zadar18341113:2813

Autor: Ugljan / EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Myslím, ře derby bude přestřelka, když tak koukám na to, kdo jim tam oběma hraje v tom útoku

Každopádně to bude bezpochy super mač

Reagovat
smazaný uživatel

taky se musíš dívat, kdo jim hraje v obraně a kdo chytá za Dinamo. Nejen do útoku...

Reagovat
smazaný uživatel

NK ZAGREB - INTER ZAPREŠIČ 0:1 dle předpokladů

NK OSIJEK - HNK RIJEKA 2:2 také se dalo hrát

SLAVEN BELUPO - HNK ŠIBENIK 3:1, po vyloučení Banacina bylo po underu

NK ZADAR - CIBALIA VINKOVCI 2:1 bez chyby

VARTEKS VARAŽDIN - CROATIA SESVETE 2:1 bez chyby

Reagovat
smazaný uživatel

tak dneska si dám večer chorvatskou ligu, snad to bude dobrý fotbal s dobrým koncem pro Hajduk...

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkyyyy, bude derby - jestli najdu nejakej link, urcite se kouknu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Obdoba ceskyho fotbalzive.cz? dikes

Reagovat
smazaný uživatel

ne, jen texťák, ale dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak to je na pikacu

Reagovat
smazaný uživatel

v Chorvatsku jsem rád, když se dají sehnat info někde na netu, páč když tam nejsem, tak sbírání informací je dost složité. Internetové přenosy je u nich hudba budoucnosti, jinak to jde na národní HRT2, ale ta myslím nevysílá přes satelit. A na Poljud už ani doletět nestačíš...(beztak je vyprodáno).

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba to někde nastreamuje...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

sop://broker1.sopcast.com:3912/11028 ... jedem

Reagovat
smazaný uživatel

Ugljane vysvetli mi jednu vec... Hajduk a Dinamo ma obrovsky skupiny fanousky, ted na derby je naprosto narvanej obrovskej stadion. Ale jak o prestavce bezely sestrihy ostatnich zapasu, tak stadiony byly prakticky uplne prazdny..... jak to, ze krome tehle dvou mest fotbal prakticky nesledujou?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože vstupenky na fotbal stojí okolo 100 kun a to jsou pro chudší sever velké peníze, tjsou to dva obědy pro celou rodinu. Ostatně na některé týmy by se nedalo chodit ani zadarmo, viděl jsem třeba loni Varteks a to bylo tak na úrovni našeho okresu a kdybych týden potrénovat, tak bych si s trochou nadsázky kopl i já.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakých 100 kn????? Možná tak na derby je to přes 100 kn. Na ostatní zápasy se to např. na Poljudu pohybuje okolo 50 kn (akorát na západní hlavní tribunu o něco více). Když jsem tam v létě byl na utkáních Hajduk - Zadar a Hajduk - Varteks na byly ceny vstupenek takovéto: sever 20 kn (40 kn s Varteksem), východ 60 kn a západ 80 kn.

Reagovat
smazaný uživatel

je to zápas od zápasu a klub od klubu, takže normálně od 50 do 200 kun!

Reagovat
smazaný uživatel

A v tom opravdu vidíš jedinou příčinu, proč Chorvaté nechodí na fotbal?

Reagovat
smazaný uživatel

Nechodí hlavně proto, že HNL má až na 2 - 3 kluby velice mizernou úroveň. Zápasy typu Zaprešič - Croatia Sesvete nestojí ani za pět kun. Je to podobné jako u nás, kde víc diváků přijde jen na derby a zápasy typu Sparta - Ostrava, Slavia - Liberec atd. (a to ještě musí o něco jít). Ale v Chorvatsku je to ještě mnohem horší, tam je 70% zápasů a týmů na úrovni naší 3. ligy. A další věcí jsou chorvatské děsné stadiony. Mnohde odporné rozadající se betonové či dokonce dřevěné podivné stavby! (něco jako starý Eden či brněnský stadion Za Lužánkami). Ale na druhou stranu musím říct, že zápasy předních týmů jako Hajduk, Dinamo či Slaven Belupo jsou na pokoukání na mnohem vyšší úrovní než u nás (byl jsem tím mile překvapen). Tyto týmy (především pak Hajduk) hrají docela technický fotbal s mnoha velice pohlednými akcemi. Opravdu se divák nenudí. Horší už je to ovšem s koncovkou:-) Někdy je to také horší s nasazením a přístupem k zápasu. To pak kolikrát člověku připadá, že někteří hráči nedávají do zápasu vše (v obranné fázi to platí dvojnásob).

Reagovat
smazaný uživatel

Asi vám dám za pravdu... I když jak říkám. Správný fanda by si měl cestu na stadion najít. Vždyť vstupenky pro celou rodinu stojí jako noc jednoho z jejich apartmánů.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak včerejší derby... ta atmosféra... Skvělej zápas. Akorát asi hosté zjistili, že Slepička stojí za velký ouňo.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Slepičkou naprostá pravda, byl nejhorší na place. Jinak je to hlavní přičina, proč nechodí Chorvati na fotbal. Pak ještě podnikají, takže v cestovním ruchu dělají i v neděli, ale ty peníze jsou důležitý. Když je to v televizi, jsou narvaný hospody.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže v telče to jde jen v neděli večer.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele