Hrozí Bundeslize vymření posledního dinosaura?

05.12.2016, 20:50
Názory a komentáře
Na dno bundesligové tabulky propadl starý dinosaurus - jak se někdy v Německu říká - trápící se Hamburk. Klub, který měl konečně v této sezóně vystoupit z temných mrákot. Zatím se tak neděje a zda to pro celek ze severu Německa nedopadne nejhůř v bundesligové historii, si zaspekuluje komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

Bundesliga již několik týdnů žije historickým vstupem nováčka z Lipska mezi elitu. Společně s Hoffenheimem, dalším klubem, který ještě před dvaceti lety snad ani o první lize nesnil, ještě nenalezly přemožitele. Navíc, nezdá se, že by jejich fotbal byl jen výsledkem euforie. Oba na hřišti působí, že z taktického hlediska přesně vědí, co chtějí hrát, a též, že chtějí bavit diváky rychlou kombinační a efektní, ovšem i efektivní hrou. A nejen diváky, ale i sebe.

Naprosto opačně je na tom klub z Hamburku. Úvodních dvanáct zápasů bez výhry. Na kontě čtyři body. Bilance, pro kterou se naposledy vysmívali proslulé Tasmanii Berlín, která podobné trápení po dvanácti kolech završila v sezóně 1965/66 nejhorším výsledkem v dějinách Bundesligy. Nasbírala pouhých 10 bodů a sezónu zakončila děsivým skóre 15:108. HSV byl před víkendem jediný profesionální klub v Německu, u kterého hrozilo, že dříve přijde Mikuláš než první ligové vítězství. (Pro pořádek - německý fotbal je profesionální po třetí ligu. Od čtvrtých lig, kterých je pět, je profesionalita týmů dobrovolná.) Jen čtyři kluby čekaly na úvodní výhru sezóny v historii déle než současný Hamburk. (Mnozí si jistě vzpomenou na ročník 2013/14 a rekordmana v tomto směru 1. FC Norimberk, který poprvé zvítězil až v úvodním jarním, tedy 18. kole. V předchozích sedmnácti zápasech však uhrál alespoň jedenáct remíz.) Můžeme očekávat další propadák v dějinách nejvyšší německé ligy? Ztratí od následující sezóny HSV prestiž jediného klubu, který odehrál všechny bundesligové sezony?

Nemůže být pochyb, že klub nefunguje dobře. Management jako by neměl dané jasné úkoly a pravomoci, což má za následek, že nikdo nezodpovídá za nic, všichni můžou za vše, ale nikdo není vinen. Už jen příběhy týkající se dlouholetého (ne)vyřešení dluhů klubu nebo aktuálně až groteskního hledání nového sportovního ředitele, značí, že klub potřebuje změnu k lepšímu a stabilizovat především v řídicích funkcích.

Jsem však přesvědčen, že Hamburk z Bundesligy v této sezoně nesestoupí. Třinácté kolo přineslo pro přístavní celek první tříbodový zápas. HSV již není poslední. Čistě z fotbalového hlediska jde Hamburk přece jen nahoru. Jistě, Darmstadt zřejmě nebude přísným měřítkem, ale Hamburští poslední tři zápasy neprohráli a nasbírali 5 bodů, soupeřům v posledních čtyřech zápasech dali vždy 2 góly (přitom v předchozích devíti skórovali dvakrát dohromady) a především, před dvěma týdny byli na hřišti vyrovnaným partnerem momentálně lehkonohému Hoffenheimu. Vzhledem k dalším výsledkům a výkonům (remíza s Brémami a výhra v Darmstadtu) jsem přesvědčen, že průběh zápasu u jednoho z neporažených celků ligy nebyl náhodou. I v neděli v Darmstadtu nejen, že HSV domácí tým nepustil do vyložené šance, ale sám po většinu zápasu držel otěže duelu ve vlastních rukách.

Zdá se, že nový trenér Markus Gisdol, ač se od něj očekávala okamžitá medicína, přece jen po čase našel recept na soulad tří ofenzivních hvězd. Lewise Holtbyho vytáhl na podhrot, odkud opět sbírá asistence, Nicolai Müller je z křídla znovu nebezpečný (2+2 v posledních čtyřech zápasech, nechť je toho důkazem) a často nevyrovnaný Srb a drahá předsezónní posila Filip Kostič řádí na levém křídle a posílá nespočet nebezpečných centrů do soupeřovy šestnáctky. K této trojce velkých jmen Gisdol postavil na hrot mladého rakouského ofenzivního záložníka Michaela Gregoritsche, který v sobě objevuje nové možnosti a plně využívá svoji výšku, výbornou techniku a střelu. Ostatně, vizitka z posledních dvou zápasů (3 góly) nechává za sebe mluvit sama. Za zmínku stojí ještě další odvážný krok nového kouče Hamburku, a to stavění krajních obránců Gotoku Sakaie a Matthiase Ostrzolka (ten v neděli ve svém 133. zápase v první lize zaznamenal premiérovou trefu) na pozici středních záložníků. A zvlášť nový japonský kapitán HSV je na této pozici překvapivě skvělý.

Od následující sezóny vstoupí v platnost nová smlouva o televizních právech. Německý fotbal neupírá právo vstupovat do fotbalového dění novým klubům, které naplní regule svazu, a to považuji za správné. Ale skrze nový způsob přerozdělení televizních peněz dává najevo, že si váží tradičních klubů. Zatímco u stávající smlouvy jsou jediným kritériem výsledky z posledních pěti let, nově se k němu přidávají další, byť v součtu jsou oproti tradičnímu kritériu v menšině. A jedním z nich je i účast klubu v nejvyšší lize za posledních dvacet let.

Myslím, že kvalita kádru, kterou Hamburk disponuje a schopnosti trenéra Markuse Gisdola zaručí, že HSV bude prvoligový i pro sezónu, od které se budou televizní peníze rozdělovat částečně i ve prospěch tradice. Jestli se ale německý dinosaurus nenaučí lovit způsobem, který je vlastní i mladé a svěží bundesligové generaci, může se i z něj stát fosilie.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (28)

Přidat komentář
NickyZabaleta

Skvělý článek

Reagovat
Čivrss

http://www.livesport.cz/zapas/OCS11fm1/#prehled-zapasu

Jak by to vypadalo, kdyby se Narcos pustili do fotbalu...

Reagovat
andrew96

The Strongest

Takto nějak si představuju průběh https://www.youtube.com/watch?v=olT8v8yMUEU

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Rudnevs

Po tom nadpisu som si hovoril, že prečo takýto článok zrovna po troch zápasoch v rade bez porážky ... Našťastie sa tam neriešia žiadne katastrofické scenáre, ale Rado to pekne vystihol.

Reagovat
Hachim Mastour

dinosaurus

Reagovat
smazaný uživatel

vcera bylo pozde

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
pawelFCB

HSV do ligy patří.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
raduinho

Reagovat
Rudnevs

Union Snáď ten Braunschweig konečne klesne na pozície kam patrí.

Reagovat
Spasitel

Už pred dvoma rokmi mal zostúpiť

Reagovat
fenixLFC

to nove rozdelenie TV je rovnaka sracka ako zmena v LM

Reagovat
JozkokozleJ

Nemyslim si. Takto sa peniaze z prav redistribuju medzi viac klubov. Tych dalsich kriterii je tam viac. Snad by to bolo aj na samostatny clanok. Ale hlavne je, ze nadalej dominuje ako kriterium "vysledkova pätrocnica" a to vyrazne.

Reagovat
Talker

Nějak moc nechápu to pravidlo. Respektive to slovo "tradice" do toho vůbec nesedí.

Neznám poměry v Německu, ale v Anglii třeba Leeds, Sheffield a další kluby mají obrovskou tradici a potácejí se v nižších ligách. Ale za posledních 20 let strávili v PL kolik? Polovinu času? Leeds je out už 12 let. Sheffield už od přelomu tisíciletí klopýtá nahoru a dolů.

Takže takový Soton, který se dostal do první ligy až v 60. letech a nemá ani titul za celou historii má podle tohoto pravidla zdaleka "větší" tradici (18 let z posledních 25). Nebo Swansea, které má 6 let v PL. V celé historii anglického fotbalu tam má 8 let.

Reagovat
Rudnevs

Tak to je len jedno z tých kritérií ... a to pravidlo chce najmä aspoň mierne znížiť rozdiel klubov typu Lipsko a ostatných klubov.

Reagovat
JozkokozleJ

Ono uz len ten pojem "tradicia" je velmi relativny. Som presvedceny, ze toto pravidlo je akousi odpovedou na nove kluby, ktore s financiami obvykle problemy nemaju. Takto sa k nejakemu baliku penazi dostanu timy ako Rostock, ci Cottbus, ktorym takyto prispevok ozaj moze pomoct stabilizovat situaciu v klube a vratit spät trebars do 2. ligy. Urcite toto pravidlo nema ambiciu vytvorit oficialny rebricek toho, kto je viac tradicnejsi, ale tradicia (vzhladom na to, ze zohladnuje 20-rocnicu) tam ulohu hraje. A aby isli s poctom rokov este dalej, to by uz bolo podla mna prilis.

Reagovat
Frick

Má někdo tušení, jaký jsou platový relace v 3. lize a Regional Lize? Kolik bere hvězda týmu s ambicema na postup, kolik bere člen základní jedenáctky, kolik hráč z lavičky u týmu s ambicema na záchranu. A to jak ve 3. lize, tak v Reg. Lize.

Je možný, že by třeba někdo na lavičce regionálího týmu nebral už vůbec nic nebo třeba 150-300 Euro? Naopakl hvězda předního 3. ligovýhio týmu může mít i 10 000 Eur...?

Reagovat
smazaný uživatel

Hele nevím, ale na chleba mít určitě budou...

Reagovat
JozkokozleJ
Reagovat
smazaný uživatel

Hamburk potřebuje tvrdej restart, tam není o čem. Stejně jako Stuttgart, kterej se určitě vrátí v lepší kondici než odcházel...

Reagovat
smazaný uživatel

HSV nespadne taky si myslím

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou jako Sunderland, vzdycky to nejak uhaluzi.

Reagovat
eleven11

Reagovat
jany kozak

alebo ako Chievo

Reagovat
smazaný uživatel

pekny clanek, HSV mam svym zpusobem rad, cca deset let zpatky hraly na poharovych mistech a kazdou sezonu jim preji, at se zachrani. byla by to skoda, taky myslim, ze to zase daji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele