Hitler a fotbal v Německu - boření mýtů

24.02.2013, 14:41
Profily, historie
"Psal se 7. srpen 1936, když Německo narazilo na Norsko ve vyřazovací části turnaje v kopané na olympiádě v Berlíně. Němci s Norskem neprohráli už osmkrát v řadě, ale dnešní zápas byl něčím speciální. Měl jednoho velice váženého diváka - spolu se skupinou říšských ministrů dorazil na Poststadion podpořit svěřence německého kouče Otto Nerze sám Vůdce. Byl to první fotbalový zápas Adolfa Hitlera a zcela jistě se snažil zneužít význam her k propagandě a získání prestiže, tak jako diktátoři před ním."

Po celé dějiny využívali diktátoři sport jako politickou propagandu. Politika a fotbal šly v Evropě s pravicovými diktátory ruku v ruce, ať už jako ukázka zábavy pro všechny vrstvy, skrz níž se dala skvěle propagovat hlavní myšlenka politického hnutí nebo snaha popostrčit svůj oblíbený klub. Ať už to byl Franco ve Španělsku, Mussolini v Itálii nebo nacisté v Německu. Fotbal byl v těchto časech spíše nástrojem propagandy než sportem.

Občas se mezi fanoušky rozhoří debata o Francovi a jeho podpoře Realu Madrid nebo o Mussoliniho návštěvách zápasů Boloni a o tom, jak jejich vliv ovlivnil historii klubu. Jedna otázka ovšem stále zůstávala otevřená. Jak to bylo vlastně s Hitlerovým vztahem k fotbalu? Kolem vlivu nacistů na fotbal je hodně otázek, které asi nikdy nebudou zodpovězeny, například smrt Matthiase Sindelara. Sindelar byl rakouský reprezentant a po anšlusu Rakouska (1938) odmítl hrát za nacistické Německo s omluvou, že je na to již příliš starý (bylo mu 35) a sužují ho zranění. 23. ledna 1939 byl nalezen ve svém vídeňském bytě nalezen mrtev společně se svojí přítelkyní. Oficiální verdikt zněl otrava oxidem uhličitým, ale nebyl považován za příliš důvěryhodný. Později rakouský spisovatel Friedrich Torberg věnoval Sindelarovi báseň "Auf den Tod eines Fussballers" - K smrti fotbalisty. Báseň navrhovala možnost, že Sindelar spáchal sebevraždu kvůli anexi Rakouska. Na druhou stranu se věřilo, že za jeho smrt mohl vadný komín. Fanoušci tedy mají další téma k diskuzi.

Nacisté také systematicky odstraňovali židy ze všech organizací, fotbal nevyjímaje. O Hitlerovi a jeho vztahu k fotbalu existuje také mnoho teorií a dohadů - když se pokusíte získat informace na internetu o jeho oblíbeném klubu, najdete odpovědi typu: "Musí to být Bayern Mnichov, nejúspěšnější klub německé historie!" Nebo: "Určitě fandil klubu z Berlína, hlavního města." Někdo další tvrdí: "Ne ne, určitě to je Schalke, nejúspěšnější klub v době třetí říše. Jiný je přesvědčen o další variantě: "Musí to být Norimberk, proč jinak by si jinak říkali Der Club? To jasně ukazuje na spojitost s Hitlerem!" Někteří mohou také poukazovat na Hitlerovo rodiště, tedy Rakousko, a jmenovat kluby jako LASK Linz, atd.

"Zápas se vyvíjel podle předpokladů. Němci utkání dominovali, ale nedokázali proměnit svoje šance. Naopak Norové se stěží dostávali ze svojí poloviny. Mladý August Lenz už spálil dvě tutovky. Jak tlak Němců pokračuje, Norové se konečně dostali do nadějného protiútoku a střílí první gól utkání z brejku - 0:1. Hitler je rozmrzelý a začíná mít záchvaty vzteku, neschopen se ovládat."

"Der Club", tak je 1. FC Norimberk známý. I v dnešní době je spojován název klubu s Hitlerem. To ovšem není pravda. Hitler měl víc do činění spíše s městem samotným než s fotbalovým klubem, ať už to byly sjezdy strany, a podobně. Název "Der Club" se datuje zpátky někam do let 1920, kdy byl Norimberk nejlepším klubem v Německu a jeho název se zrodil z respektu ostatních klubů k němu. Někteří historici argumentují, že název byl používán už v roce 1907, ale jen na několika místech v Bavorsku. Od roku 1919 se "Der Club" stal běžně používanou přezdívkou. Je pravda, že Hitler měl k Norimberku opravdu výjimečný vztah. Jenže co mělo k Hitlerovi nejblíže, byl právě stadion. Frankenstadion byl používán k vojenským přehlídkám nebo se stal také dějištěm některých z Hitlerových nejslavnějších proslovů. Svatostánek, na němž hraje své zápasy "Der Club" dnes, byl v té době známý jako "Hitler-Jugend Stadion", tedy Stadion Hitlerovy mládeže. Norimberk si prošel svojí nejslavnější érou své existence ve dvacátých a na začátku třicátých let. V roce 1934 prohrálo tehdejší mužstvo finále ligy se Schalke, klubem který se stal nejúspěšnějším v době třetí říše.

V roce 2008 otiskl časopis The Times článek "The 50 worst famous football fans", 50 nejhorších slavných fotbalových fanoušků. Článek tvrdil, že Adolf Hitler byl fanoušek Schalke a kvůli tomu se setkal s kritikou ze strany vedení Schalke, které dokonce poslalo časopisu dopis s vysvětlením. Fakt, že Hitler měl údajně fandit Schalke, vycházel pouze ze skutečnosti, že Schalke byl nejúspěšnější klub v době, kdy vládli Německu nacisté. Schalke se dostalo do popředí v roce 1933 pouze šest měsíců po Hitlerově jmenovaní na kancléře. V roce 1934 Schalke vyhrálo ligu a položilo základy nové éře německé kopané. S hráči jako Fritz Szepan, Ernst Kuzorra, Hans Bornemann, Rudi Gellesch či Adolf Urban mělo Schalke tu nejlepší jedenáctku v celém Německu. Bylo známé svým stylem krátkých, rychlých přihrávek vždy hledajících co nejlépe postavené spoluhráče. Schalke se v letech 1934 až 1944 stalo německým mistrem hned šestkrát! Zatímco většině fotbalistů byly v době války dávány běžné pozice na frontě, trenér německé reprezentace se snažil svoje nejlepší hráče od podobných povinností osvobodit. Fritz Szepan a Ernst Kuzzora pracovali na letecké základně nedaleko Gelsenkirchenu, Adolf Urban byl v tomto směru smutnou výjimkou. Zemřel v bojích u Stalingradu v pozdějších fázích války se Sověty. Dalším důvodem, proč bylo Schalke ve své době tak úspěšné, je fakt, že většina mužstva hrála spolu ve stejném týmu už od žáčků. Všichni byli synové dělníků v Gelsenkirchenu. Někteří hráči byli dokonce z jedné rodiny. Dalším důvodem, proč Hitler určitě nefandil Schalke, je skutečnost, že v té době hrálo v týmu šest hráčů tmavé pleti. Schalke bylo jednoduše nejúspěšnějším klubem té doby jen díky svým schopnostem a sehranosti, ne díky ovlivňování z vyšších míst.

Teorie o tom, že vůdce fandil Bayernu Mnichov nebo některému z berlínských mužstev, jsou mylné a snaha poukázat na jejich spojení s Hitlerem díky úspěchům nebo postavení Berlína jako hlavního města je zbytečná. V roce 1932 Bayern Mnichov vyhrál svůj první ligový titul a mnoho lidí věštilo týmu skvělou budoucnost. Naneštěstí, mnoho fanoušků, funkcionářů a dokonce i prezident klubu byli židovské národnosti. A tak jako mnohé další židovské kluby, Bayern trpěl. Prezident Bayernu a mnozí další byli deportováni do pracovních táborů a klub zůstal v troskách. Bayern samozřejmě za svými zaměstnanci stál a rozkazům vyhověl jen kvůli nátlaku z vyšších míst. Tento postoj měl samozřejmě za následek, že nacisté považovali Mnichov 1860 za klub daleko důvěryhodnější a pomáhali mu, jak jen to bylo možné. Trvalo více než třicet let, než se dokázal Bayern z nacistických hrůz oklepat a získal zpátky svoji slávu.

Adolf Hitler, muž který vyrostl v Linci, nebyl fanoušek fotbalu, ale nacisté používali fotbal jako nástroj propagandy. Nacistický vliv ve fotbale šel opravdu do hloubky. Od připojení Rakouska k Německu měli Němci a Rakušané společný národní tým. Týmy byly nuceny hajlovat, vzdávat čest říši a před zápasy pouštět propagandistické písně. Adolf Hitler chtěl mít tvrdou a zdravou mládež, proto byl kladen důraz spíše na sporty jako box nebo atletika. Hitlerův vliv na fotbal byl omezený. Nicméně při rozmachu říše byl nacistickou stranou dosazen na místo šéfa DFB (Německého fotbalového svazu) dosazen Felix Linnemann. Linneman řídil DFB od dosazování trenérů až po transfery a nasazování hráčů. Nacisté používali Linnemana jako prostředníka pro své politické ambice ve fotbale. Adolf Hitler nebyl fanouškem žádného klubu a nikdy se do žádné větší aktivity s fotbalem nezapojil, zápas Německo - Norsko na olympijských hrách tak zůstává jediným fotbalovým utkáním, které kdy navštívil.

"Němci měli ještě větší tlak a nutili Nory k ještě úpornější obraně, ale byli to zase jednou Norové, kdo díky Isaksonovi opět z brejku zvýšil na 0:2. Hitler už dále nedokázal ovládnout svůj vztek. Okamžitě po gólu se zvedl, odešel a nikdy znovu nebyl s fotbalem spojován."

Autor: články čtenářů / SuperFrankie / sportskeeda.com

Komentáře (446)

Přidat komentář
Filip12

HNUS

Reagovat
smazaný uživatel

ten kurz rychlocteni je super

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co co napsal, může být i hodnocení fotky

Reagovat
smazaný uživatel

A napadá tě něco vhodnějšího?

Reagovat
db18

...mohu se jen zeptat, odkus si čerpal informace?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten článek není můj. Je přeložený + jsou přidány informace třeba o smrti Sindelara, že v Schalke hrálo 6 hráčů černé pleti atd. Originál je tady : http://www.sportskeeda.com/2011/08/01/adolf-hitler-and-german-football-breaking-the-myths/. Vůbec sportskeeda je skvělý web a je tam spousta parádních článků.

Reagovat
smazaný uživatel

a máš copyright?

Reagovat
smazaný uživatel

?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Neotravuj. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Na rychlocteni nepotrebujes kurz, nauci se to uplne kdokoliv za chvilicku.

Reagovat
smazaný uživatel

clovek ale plne nepochopi text, ci jak to v praxi funguje

Reagovat
domingo
Reagovat
ian.rush

Filipe k historii se nemůžeš obracet zády... že se ti nelíbí titulek nebo jen jméno vůdce, to se nehodnotí

Reagovat
Han střelil první

Proč jenom na měsíc? PROČ?!?

Reagovat
smazaný uživatel

Ta předzápasová hajlovačka nebyla špatná .. škoda, že FIFA tenhle zvyk neuchovala do dnešních dob.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobry članok

Reagovat
zelda

rychlý čtenář

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Autor: články čtenářů / SuperFrankie

Reagovat
Aldeano

Reagovat
C-M@ster

Kdo jiný by o tomhle psal, než Sparťan.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to sedlo

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidím důvod, proč ne kdokoli jiný, klidně bych víc vsadil na slávistu...

Reagovat
Biozdenda

super! Paráda. Co dodat, skvělý článek.

Reagovat
Han střelil první

Zajímavý článek a zajímavé teorie. Přijde mi však, že je to trochu zvláštní a podle všeho byl Hitler doopravdy "fanouškem" Schalke. Existují i dobové záznamy, kdy navštěvoval utkání. Teda alespoň pokud mohu věřit dokumentům, které velice pečlivě sleduji.

Reagovat
smazaný uživatel

No co jsem našel na internetu, tak vedení Schalke se tomu dlouhodobě brání a argumentuje právě tím co je uvedeno v článku + skutečností, že za Schalke hrálo šest hráčů černé pleti.

Reagovat
smazaný uživatel

To byli jen havíři co se nestihli umýt

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je odpověď vedení Schalke, kterou poslali Timesům.

Dear Editor,

Your article on 'The 50 worst famous football fans' on November 26 made interesting reading. Until then we didn’t know Adolf Hitler had a soft spot for Schalke 04 let alone was a fan of our club.

We were very curious to find out what made the well respected Times claim this as a fact. So we checked and double-checked whether the club board between 1933 and 1945 had named a stand the “Führer Stand”, for example, and we watched every episode of 'Allo 'Allo in a bid to find a clue. Nothing.

In fact, it turned out he must have been an armchair supporter because he never bothered to turn up at any of our games, even if it was a championship final right on his door step at the Olympic Stadium in Berlin. Perhaps he was too occupied with his genocidal policies, or… maybe he wasn't a football fan after all.

This is at least what a scientific study commissioned by the club revealed in 2004. The authors analysed the theory that the fact that Schalke won six national championships during the Third Reich was down to the special support of the Nazis. The result was quite clear: the theory is total rubbish. At best, the Nazis tried to bask in the sun of the great popularity of a team that had ranked among the best in the land since 1927.

Hitler himself never did so for two reasons. First, the physiognomy of footballers with their bow legs and knock-knees wasn’t exactly his idea of a superior German race. Second, he did go to a football match once during the Olympic Games in 1936, but Germany lost 2-0 to Norway. Bugger!

To conclude Hitler was a fan of Schalke 04 because they won most of the titles during his regime must make Margaret Thatcher a Liverpool fan. Funnily enough she didn’t make the list.

Best regards

Gerd Voss

Head of Media & PR

Schalke 04

Reagovat
Posledni Kovboj

solidni

Reagovat
.13

Reagovat
Arne

Podle čeho?

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek . Ten Hitler byl dobrý pičus...abstinent, vegetarián a ani fotbal ho nezajímal. To jsou jasné znaky charakterové deformace.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš za problém?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic, akorát mi to nepřijde vtipné, ani trefné

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Hitler nebyl žádný vegetarián, to jen pro upřesnění

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mých informací ano.

Reagovat
discarda

A jaky mas informace? Myslim ze na internetu si to umi najit kazdej...

Reagovat
smazaný uživatel

Televizní dokumenty, informace získané od vzdělaných lidí, narážky na Hitlerovo vegetariánství ve filmech a na internetu se o tom také píše.

Reagovat
domingo

V televiznim dokumentu jsem taky videl, ze Hitler byl mimozemstan a nezemrel, ale odlitl v litacim taliri zpatky do vesmiru..

Reagovat
smazaný uživatel

usadil se v Argentině a žije tam dodnes

Reagovat
smazaný uživatel

A podle filmu Hoši z Brazílie ho Mengele naklonoval a jeho kopie umístil do speciálně vybraných rodin po celém světě.

Reagovat
smazaný uživatel

o tom filmu slýcham teďko ze všech stran

Reagovat
DelPiero137

Originalku mam doma uz hodnu chvilu ale dnes si to pozriem

Reagovat
domingo

jj, s Jimem Morrisonem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten zas říkal, že žije v Miami .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

S tím jeho vegetariánstvím je to trochu jinak, on nebyl čistý vegetarián a už vůbec ne z přesvědčení, držel dietu, která se složením jídelníčku blížila vegetariánství, ale měl ji doporučenou od lékaře ze zdravotních důvodů (často při jídle trpěl silnými bolestmi žaludku, jejichž příčina nebyla přesně zjištěna).

Reagovat
discarda

No a ted ti je nekdo zpochybnil, co udelas ? google ---> hitler vegetarian

http://www.vegetarian.cz/ostatni/ahitnebyl.html

Tim padem se tvuj "vtip" , stava jeste min vtipnym.

Reagovat
smazaný uživatel

Co udělám? Půjdu na fotbal.

Reagovat
discarda

Todle stihas i pri oblikani bundy nez odejdes z baraku:)

Reagovat
smazaný uživatel

No a proč bych to měl dělat?

Reagovat
discarda

Aby jsi priste na diskuzi pusobil informovaneji a tvoje fakta mela pravdivy zaklad. Nebo je ti jedno jestli rikas lez nebo pravdu?

Reagovat
smazaný uživatel

Lež jsem neříkal. Dělal jsem si legraci. Navíc z pramenů, ze kterých jsem čerpal já, vychází, že Hitler byl vegetarián. A jak jsem psal, pro můj komentář nebylo podstatné jestli to bylo dobrovolné či nedobrovolné rozhodnutí.

Reagovat
discarda

Lol ty jsi demagog:) Z pramenu z kterych jsem cerpal ja vychazi....:) Ja ti hodil odzaz na dost transparetni clanek. Na konci se pise

"Z dochovaných materiálů o Hitlerovi vidíme, že pokud by byl vegetariánem on, tak by se většina lidí mohla nazývat vegetariány. Totiž všichni ti, co jí občas kuře, párek, rybu, šunku, nebo kaviár a případně lidé, kteří si (jako Hitler) poškodili zažívací trakt a jsou nuceni dodržovat přísnou dietu."

Z cehoz mi vyplyva ze nebyl a poskytnu tyty fakta - a ty mi napises ze podle tebe byl protoze to plyne z tvojich zdroju ( ktery ale neuvedes) . A ani, pro tvuj komentář nebylo podstatné jestli to bylo dobrovolné či nedobrovolné rozhodnutí , ale jestli to je ci neni pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty si taky někam zajdi hochu pro diagnózu

Reagovat
discarda

Mas naky argumenty?

Reagovat
Posledni Kovboj

Vlastnima silama sis vytvoril hadku a paks ji vyhral. GJ

Reagovat
discarda

No vlastnima silama urcite ne , jen jsem videl nesmysl na kterej jsem reagoval a autor misto aby si to overil a zjistil kde je pravda , tak si stal tvrdohlave za svym. Navic oboustrane bez urazek nevim kde je problem ,jsme na diskuznim foru.

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobrý a než se zeptáš, argumenty pro obhájení svého smajlíku na tvůj blábol bohužel nemám.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem ti své zdroje uvedl. I když ne s konkrétním odkazem. A že se v jednom článku píše, že vegetarián nebyl...může být. O Hitlerovi koluje spousta mýtů, které byly dokázány a popřeny. Navíc jak jsem již uvedl, pro můj úvodní komentář to není vůbec podstatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to mýtus, on byl prostě šlehlý celkově, navíc od narození nežil v podmínkách dobrých pro jeho žaludek, za první světové se asi taky moc kvalitně nenajed..ve třicátých letech musel už mít žaludek uplně v prdeli. nejdřív maso nejedl kvůli psychickému bloku ze smrti Geli, poté v pokročilé fázi života už na tom byl tak bídně, že mu doktoři ordinovali přísnou vegetariánskou dietu, kterou stejně nedodržoval. Ono to pak už bylo celkem jedno, posledních x let života byl vlastně už jen regulérní fetka, ke konci už ani nevěřil svým lékařům. mám to z pamětí Speera a Christy Schroderové

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už je celkem jedno jestli nejedl maso z donucení, pod vlivem traumatu, či ze zdravotních důvodů. To pro smysl mého původního komentáře není až tak podstatné, vzhledem k tomu, že byl myšlen z legrace a s nadsázkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho ochutnávačka tvrdila,že byl

Reagovat
discarda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nahodou docela ctnostne vlastnosti

Reagovat
Han střelil první

Sancho, je rozdíl hranice mezi vtipností a trapností je tenká, tak raději brzdi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta tvoje věta nedává smysl.

Reagovat
Han střelil první

No tak tam nemá být ten rozdíl. Myslím si, že to můžeš pochopit..

Reagovat
smazaný uživatel

Jistěže jí chápu. A ty bys mohl mít pochopení pro legraci a nadsázku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sancho už je jedno velký ohraný klišé a trapnost...

Reagovat
domingo

Jj, kdyby se narodil o 60 let pozdeji, tak zalozi HC kapelu

Reagovat
domingo

Vis jak musi byt clovek blbej, aby ho nevzali na umeleckou skolu? Dvakrat?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Přijetí či nepřijetí na uměleckou školu s inteligencí zrovna dvakrát nesouvisí.

Reagovat
domingo

Moje autisticka sestra kresli nadherny obrazky a na umeleckou vejsku by se nedostala ani za 200 let, protoze proste neni konvencne inteligentni. To bych spis otevrel otazku, jestli jsou verejne umelecke skoly vubec potreba..

Reagovat
smazaný uživatel

Co vůbec máš za kritéria k přijetí na uměleckou školu?

Reagovat
domingo

Nevim, ja se na zadnou nikdy nehlasil, ale treba na JAMU jsou to normalne talentovky - tj. prehravky a asi oborovej test, to bude vsude cca stejny..

Reagovat
CHONG

V tomhle máš samozřejmě pravdu, jenomže zkus to obrátit, můžeš být sebevíc inteligentní, ale pokud nemáš talent (v tomto případě výtvarný), tak tě na uměleckou školu nevezmou ani kdyby ses stavěl na hlavu.

Reagovat
domingo

Ono se to dalo interpretovat i jako "blbej v tom, co delas", ze

Ne ze bych se chtel zbytecne pizlat v takovem nevinnem bonmotu, ale blbej muzes byt i proto, ze si myslis, ze te vezmou na skolu, a neuvedomujes si pritom, ze naprosto neodpovidas jedinymu pozadavku, kterej se po tobe chce. Muzes to mit jako zivotni sen, ale jit s kuzi na trh, spalit se a nasledne zareagovat tim, ze to udelas znova (s ocekavanim jineho vysledku), to uz je jasny nedostatek sebereflexe, a v hovorove reci tomu klidne muzes rikat "blbost"..

Reagovat
CHONG

Tak dalo by se to interpretovat i takhle, jinak já teda nejsem žádný expert přes výtvarné umění, ale musím říct, že jsem pár Hitlerových obrazů viděl a vcelku se mi zamlouvali.

Reagovat
CHONG

zamlouvaly

Reagovat
cetto

To, co jsi tu popsal, není blbost, ale oficiální definice bláznovství

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Si přečti, proč ho nevzali, než začneš soudit...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Znám jednoho vegetariána,svatého jak hovno (furt v kostele),metalista,abstinent.No totální blb

Reagovat
smazaný uživatel

metalista furt v kostele? to nedava smysl

Reagovat
domingo

buhvi co tam dela

a lidi si pod pojmem metalista predstavujou heavikovyho motorkare nebo nejakyho satana, ale oni to o sobe rikaji i fanousci metalcore, a tam je tuna kapel krestanskych..

Reagovat
smazaný uživatel

tak jako on treba i dave mustaine konvertoval zpatky ke krestanstvi a megadeth pote prestali hrat na koncertech vsechny antikrestaneske pisnicky, ale stejne...

Reagovat
AjaxFans

canibal corpse a cradle o.f nejsou moc křestanští

Reagovat
domingo

Taky maji k metalcore asi tak daleko treba Sex Pistols..

Reagovat
smazaný uživatel

ja znam z metalcore trivium, all that remains a as i lay dying a ti nejsou krestani myslim

Reagovat
domingo

As I Lay Dying krestani rozhodne jsou.. jsem ted premyslel a zjistil jsem, ze vlastne posloucham 3 krestanske kapely

Reagovat
smazaný uživatel

ttj, zrovna as i lay dying sice teda moc neposloucham, ale p.o.d. si sem tam pustim, takze minimalne jednu taky mam

Reagovat
domingo

Jezis, ty mas fakt strasnej vkus

Reagovat
smazaný uživatel

tezko rict, posloucham toho tolik, ze se to neda takhle zjednodusit imho

Reagovat
domingo

Jo, ale jedno z toho "tolik" jsou P.O.D.

Reagovat
smazaný uživatel

taky mas urcite nejaky kostlivce ve skrini

Reagovat
domingo

Gu' čárlot woe.

Reagovat
smazaný uživatel

ty mam rad taky, to neni zadnej kostlivec

Reagovat
domingo

Tak ja nevim ty vole, kdyz ti nevadi ani ten uplne nejhorsi, nejsterilnejsi konzumni pop-punk, tak nic nenajdes, zbytek meho vkusu je naprosto dokonaly

Reagovat
smazaný uživatel

je mi uplne jedno, jestli to je konzumni, jestli to je pop-punk, jestli se to libi 13-letym pubertackam, protoze jsou pro ne hezci, nebo jestli si maluji ocni stiny, kdyz se mi se u toho da dobre odreagovat, je ale pravda, ze posloucham jen do the chronicles of life and death, co prislo pak nevim

Reagovat
smazaný uživatel

To není až tak divný. Existuje i křesťanský metal. Ve světe hudby jsou větší šílenosti a paradoxy.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, akorat premyslim, jestli cloveku, ktery posloucha vyhranene krestansky metal, rikat metalista

Reagovat
smazaný uživatel

a jak mu chceš jinak říkat, když ten druh metalu fakt žere a žije tím? hoper?

Reagovat
smazaný uživatel

krestan

Reagovat
herbage

to by ale implikovalo, že všichni křesťani poslouchaj metal

Reagovat
smazaný uživatel

ne, implikovalo by to max., ze vsichni krestani poslouchaj krestanskej metal

Reagovat
herbage

no, tak jsem to myslel. Ale většina z nich jsou normální, tedy pokud nejsou katolíci

Reagovat
smazaný uživatel

kteri tvori tak polovinu krestanu

Reagovat
herbage

tak myslím z těch civilizovaných, tedy protestantů

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by mal byť blb?

Reagovat
discarda

On si zas mysli urcite to samy o nem :) neznaboh ,alkoholik co miluje fotbal fuj to je ale idiot:)

Reagovat
herbage

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
Arne

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Supr clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Docela by mě zajímalo, jestli ti černí fotbalisté, co hráli za Schalke, byli cizinci nebo patřili k tzv. Porýnským bastardům.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm těžko říct, spíš byli rodilý Němci. Vyhrabal jsem na netu tohle : http://25.media.tumblr.com/tumblr_m1nzkmbDT01rqt5jeo1_1280.jpg, ale na obrázku je vidět jen jeden přičmoudlej.

Reagovat
smazaný uživatel

ty kraŤasy

Reagovat
JozkokozleJ

Kto su porynski bastardi?

Reagovat
smazaný uživatel

Potomci francouzských koloniálních vojáků a německých žen narození po první světové válce. Za Třetí říše to neměli vůbec jednoduché, ale překvapivě neskončili v koncentračních táborech. Byli víceméně donuceni ke sterilizaci a pak byli považování za vyléčené.

Reagovat
RickNash

tak tak. ty matky teda skončily o něco hůř obvykle

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tak strašně kecáš, to není možný...Využíváš svoje povrchní znalosti a pár keců z internetu k tomu, aby si před zdejší hloupou lůzou vypadal jako expert na všechno...Ještě, že se tu najdou i ti chytří, co ti tu mužou oponovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je pravda. Přečti si tuto knížku, pod heslem Porýnští bastardi tam najdeš to, co jsem tu ve zkratce popsal.

http://www.databazeknih.cz/knihy/treti-rise-a-druha-svetova-valka-lexikon-nemeckeho-nacionalniho-socialismu-1933-1945-43481

Reagovat
Posledni Kovboj

Jses takovej curak, protoze te maminka nemela rada, nebo mas maly pero, nebo o co jde? Ja jenom aby se lidstvo poucilo pro priste.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi ubohoučký hovádko, chlapče...

Reagovat
smazaný uživatel

ještěže ty nepatříš mezi ty chytrý, to už by bylo vážně v prdeli

Reagovat
smazaný uživatel

Mno že se ozýváš zrovna ty, na tvoje moudra si tu moc dobře pamatuju, to je k nevíře.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavý námet, pekný článok

Reagovat
stas87

http://www.csfd.cz/film/279426-berlin-36/

nesuvisi to s futbalom ale aj tak je to hnusne mne teda dost vadi to ze dneska ani nemci uz nemozu bt hrdy verejne na svoju krajinu,historiu alebo kulturu bez toho aby ich niekto neobvinil z fasismu/nacismu a vojne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Pritom oni prirodzene hrdi su, ale tak umiernene... Najlepsi sposob

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se dycky líbila ta německá přesnost a důraz na detail.

Reagovat
Kenneth

Žádná německá přesnost a důraz na detail neexistuje.

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda, viděl jsi film ďáblova dílna?

Reagovat
Kenneth

4 roky v Německu studuju a s žádnou německou přesností a důrazem na detail sem se nesetkal.

Reagovat
stas87

mozem sa spytat kde studujes?a paci sa ti na nemecku vobec nieco?

Reagovat
Kenneth

Rheinland - Pfalz . 30 km od Mainzu. A co se mi líbí? Asi jen německá vášen pro fotbal, jinak asi nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proč tam studuješ?

Reagovat
Kenneth

Osobní důvody které bych tu nerozebíral.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, nutit tě k tomu nebudu. Ale přijde mi dost zvláštní trávit několik let v zemi, na které ti není prakticky nic sympatické.

Reagovat
AjaxFans

Oktoberfest

Reagovat
stas87

tak mne sa dost paci architektura nemeckych mest,tie siroke a prehladne ulice treba,system mhd,samotne mhd(dreveny interier)jednoduchost S a U-bahnov,zakaz fajcenie v krcmach je toho celkom dost len este poriadne nerozumiem nemecky a stve ma to

Reagovat
Kenneth

A když už mluvíš o těch ulicích, tak se mi líbí ty čisté ulice v městech. S tím jsem se nikde v Česku nesetkal.

Reagovat
stas87

no ale to zalezi mesto od mesta,treba v kölnu moc poriadek nebol ale münchen,nürnberg alebo passau naprosta parada no a este sa mi samozrejme paci na nemecku kebab alebo dürüm,skoda ze tu turci nemaju viac stankov

Reagovat
Kenneth

Kebab taky

Reagovat
stas87

a uz si bol na nejakom zapase BL?u teba je to ale zvlastne-zijes v poryni ale fandis madridu potom uz teda chapem ze to mas na spartu celkom z ruky

Reagovat
Kenneth

Nebyl sem. I když mám blízko Mainz i Lautern. Někdy možná zkusím Mainz vs BVB nebo Bayern, jestli teda budou lístky, což je největší problém. A že žiju v Poryní a fandím Madridu? Nechápu spojitost.

Reagovat
stas87

len mi to prislo zaujimave nic viac za tym neni,po skole sa planujes vratit do ceska?

Reagovat
Arne

A proto jsi tam už čtyři roky? To je docela blbý...

Reagovat
Kenneth

Tak nějak se s tou zemí sžiješ. Máš tu rozdělanou školu, máš tu přítelkyni, nějaké ty přátelé. Odejít není jednoduché.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně dycky přišli Němči strašně přesní a mají důraz na detail, pravidla. Ať už je to v Němčině, která je dost o logice a má spoustu přesných pravidel nebo si vem jejich záznamy v druhé světové válce, které byly dokonale přesné.

Reagovat
DelPiero137

ale jasne ze su Nemci puntickari precizny.

Reagovat
Tomanatura

samozrejme ze je. Zkus si nekdy sednout ke stolu s par majiteli nejakych firem, nebo proste s lidmi z te ''smetanky'', kteri tvori celou spolecnost a potom poznas, o cem to vubec je.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
stas87

...neviem,ono nieco povies o pristahovalcoch,islame a hned je velky problem a nemusis to automaticky mysliet zle,ta hranica je dost tenka a na vychode nemecka uz to ludia nenesu dobre,extremisticke strany tam treba zdvojnasobili svoje preferencie vo volbach...tam to bude este eskalovat

Reagovat
smazaný uživatel

ZupaFrankie

Reagovat
hribco

Vobec som netusil, ze Mussolini podporoval Bolognu diky za super clanok

Reagovat
smazaný uživatel

No říká se to, protože se narodil kousek od Bologni a navíc Bologna vyhrála titul 4x v sezónách 1935/36, 1936/37, 1938/39, 1940/41. Ovšem moc detailů k tomu nevím, někdo z Calcia bude určitě vědět víc.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je totálna kravina, a to calcio sledujem len jedným očkom. hovoríš to podľa tej teórie, ako v Times písali o Adolfovi a Schalke. Mussolini bol futbalovým fanúšikom iba z povinnosti, futbal používal na propagandu a reprezentáciu. Na klubovej úrovni fandil Laziu . Dokonca, aj keď začal útok na Etiópiu, zaradil do armády niektorých hráčov rivala AS, aby uľahčil Laziu priebeh ligy a pokúsil sa ho tak dotlačiť k titulu. Preto z Talianska utieklo mnoho hráčov AS, najmä do Francúzska, ako naturalizovaný Argentínčan a majster sveta 1934 Guaita.

Reagovat
smazaný uživatel

Super info! To se dá použít. Díky, že jsi mě upozornil.

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš za čo, ak by si mal záujem o ďalšie info, môžeš ma kontaktovať, ja sa obdobiu histórie futbalu do konca druhej svetovej vojny venujem podrobne

Reagovat
risk je zisk

kdyby byl hitler moudrejsi tak tu do dneska vladne on i jeho lide (poddani)

Reagovat
domingo

"The 50 worst famous football fans" neznamena 50 nejneslavnejsich fanousku, to by bylo least famous (a nedavalo by to smysl).. 50 slavnych fanousku s nejhorsi povesti (treba)

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš to mě nenapadlo a lámal jsem si s tím hlavu asi 5 minut.

Reagovat
Arbiter

příště bych to nepřekládal

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek :)

Reagovat
smazaný uživatel

Chci se jen zeptat, kde se dají posílat články? Uvítal bych konkrétní email třeba

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nedávno tu o tom niekde bola debata v diskusii a hneď je článok o tom, ktorý vlastne vyvrátil môj názor, že Hitler fandil Schalke Apropó našiel som tam chybu...bitka pri Stalingrade nebola v pozdejších fázach vojny so ZSSR.

Reagovat
fenixLFC

technicky bola

Reagovat
smazaný uživatel

nie je možné, vojna medzi Velkonemeckou ríšou a ZSSR trvala takmer 4 roky (jún 41 - máj 45). Takmer 4 roky. Bitka pri Stalingrade sa skončila vo februári 43, technicky aj prakticky je druhá polovica (či pozdejšie fázy) až okolo leta 43 prípadne po Bitke pri Kursku.

Reagovat
smazaný uživatel

když jsme tak u toho, tohle na mě vykouklo nedávno na fb..

http://bit.ly/Xu0NIX

Reagovat
smazaný uživatel

Nefunguje.

Reagovat
smazaný uživatel

To musel psat nejakej jouda.

Reagovat
Losinho

Dobrý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom taková vsuvka k tématu. Asi nejslavnější italský komunista Palmiro Togliatti požádal jednou Stalina, aby mužstvo Sovětského svazu přijalo pozvání na přátelský zápas s místní reprezentací. Důvodem bylo podle Togliattiho to, že jsou hráči až příliš velké primadony a někdo by jim měll ukázat, jak se hraje fotbal

Reagovat
CHONG

Komunismus je svinstvo a bolševici jsou svině.

Reagovat
smazaný uživatel

No to zase jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Komunismus jako myslenka, zadny svinstvo neni.

Reagovat
stas87

to nie je ale aktualny a akce schopny bol tak 30 rokov spat,dneska by to bolo nefunkcne a zbytocne

Reagovat
domingo

Zasadni problem je v tom, ze to nemuze nikdy fungovat mezi lidma jako zivocisnym druhem. Plne rozvinuty komunismus absolutne eliminuje snahu o vytvareni hodnot - jestlize nekdo na zaklade prerozdelovani cerpa z prace jinych, tak ti, kteri pracuji, se na to logicky brzo vykaslou (protoze pracuji na vic lidi, kteri nedelaji nic). Takovy system by predpokladal bud stoprocentni nezistnost, nebo nulovou odezvu na moznost nedelat nic a cerpat statky a jistoty, prestoze ta moznost realne existuje. Oboji je uz z principu fungovani cloveka a spolecnosti nedosazitelny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
herbage

to je hloupost. Člověk stejně jako jakýkoliv jiný vyšší tvor, který žije ve skupinách, tak má snahu být nějak pro tu společnost prospěšný a má snahu být ostatními členy skupiny být respektovaný. Člověk který by na té společnosti jen parazitoval, tak by byl automaticky z této skupiny vyloučen a ostatními přehlížen

Reagovat
JozkokozleJ

Tak tato teoria sa da aplikovat na skupinku s max. 5 clenmi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

"Co do intelektu jsem mozna jako Milos Zeman, ale jinak se jeste mam co ucit"

elektrikar s prezdivkou herbage, eurofotbal.cz

Reagovat
domingo

To je pravda, ale neda se to aplikovat globalne, to zaprve. Zadruhe, a to je podstatnejsi, neni prave tohle kadrovani primo proti zakladni myslence komunismu? To uz pak nebude komunismus zejo, protoze takhle vytvoris zase dve tridy, zase budou, jak rikas, "vylouceni a prehlizeni".

Reagovat
herbage

otázka je spíš, jak definuješ komunismus a jaké jsou jeho základní teze, ale to by bylo na mnohem delší debatu

Reagovat
domingo

Hlavne na debatu, ktera se ma vest u piva a ne u pocitace

Reagovat
herbage

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To by jich tam potom opravdu moc nezůstalo..

Reagovat
herbage

otázka je, za jakého hlediska posuzuješ prospěšnost daného člověka

Reagovat
Arbiter

co je pro tebe vyšší tvor?

Reagovat
Talker

To je hloupost. Už jen z jednoduchého předpokladu, že lidi jsou svině.

Reagovat
smazaný uživatel

"Plne rozvinuty komunismus absolutne eliminuje snahu o vytvareni hodnot - jestlize nekdo na zaklade prerozdelovani cerpa z prace jinych, tak ti, kteri pracuji, se na to logicky brzo vykaslou"

No ja si myslim, ze tohle plati i v soucasny dobe. Ten rozdil je tam minimalni.

Reagovat
domingo

Rozdil je v tom, ze ted na to muzes drzkovat

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

To třeba není, ale to v co se to zvrhlo už jo.

Reagovat
Kovi81

No z meho pohledu teda je.

Reagovat
CHONG

Nesouhlasím, ta myšlenka je svinstvo nejhrubšího zrna.

Reagovat
smazaný uživatel

A v cem?

Reagovat
smazaný uživatel

V zániku soukromého vlastnictví? Dej mi tvůj počítač, ty ho teď pro svou práci nepotřebuješ, někdo jiný jo. Až ho budeš zas opravdu potřebovat, znova ho budeš mít k dispozici. To by se nám asi moc nelíbilo..

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud je to v zajmu spolecnosti, tak s tim nemam problem. Ale musela by tak fungovat cela spolecnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, takhle u internetu se to velmi dobře říká.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak uprimne, komunismus v dnesni dobe si absolutne predstavit nedokazu, ale na ty myslence preci neni nic spatnyho.

Reagovat
domingo

Netihnes nahodou spis k libertarianstvi? To je presnej opak komunismu

Reagovat
smazaný uživatel

Spis se hledam. Kazdopadne nemusim k necemu tihnout, abych byl schopen rict, ze to neni svinstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je, naprostá ztráta motivace a vidiny nějakého progresu. Vždycky se budeš mít nejlíp tak, jak všichni ostatní. A co když se chci mít líp, i za cenu že pro to udělám víc než ostatní? Místo osmi hodin budu pracovat 14 denně a dokážu svoje vědomosti, znalosti a odbornou práci prodat líp, než člověk co celý život ryje záhon. Přes všechny nástrahy byrokracie, korupce, zmatků ve státní správě a spoustu dalších obtíží, ten dnešní systém tuhle možnost dává.

Reagovat
herbage

a co důvod být lepší než ostatní? Spousta velikánů světové historie žila v bídě, přesto stvořili velkolepá díla. A jejich motivací nebylo žít si lépe než ostatní, ale být lepší než ostatní

Reagovat
Talker

Jenže nebavíme se o motivaci umělců, geniů a podobně. Ale o motivaci člověka, který je třeba dělník a chce si vydělat více, aby si mohl dovolit větší dům nebo lepší auto. Motivace být prospěšný pro společnost je pěkná, ale když prostě vidíš, že makáš 6 hodin a všichni se mají stejně, jako když makáš 16 hodin, tak je to prostě naprd.

Reagovat
herbage

tak jsme se bavili spíš teoreticky, protože je velký rozdíl mezi teorií a praxí. A to záleží na podmínkách, že jo

Reagovat
Talker

V praxi ti vždycky vyplývá, že lidi jsou svině a fungovat to nebude. Na úrovni nižších živočichů ano (mravenci), na úrovni člověka to je prostě nemožné zrealizovat

Reagovat
smazaný uživatel

Ale funguje to,např. v izraelských kibucech,či různých náboženských komunitách

Reagovat
CHONG

V tom, že úspěšní jedinci jsou sráženi a ti méně úspěšní jsou uměle vyzdvihováni, v tom, že nerespektuje lidské rozdíly, někdo je chytrý, někdo je hloupý, někdo je bohatý, někdo je chudý, tak to prostě je a násilné mazání těch rozdílu je proti přirozenému vývoji, v tom, že nerespektuje soukromé vlastnictví, což není nic víc než zlodějna atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nikdo neni srazenenej nebo vyzdvihovanej, proste jsou na tom vsichni stejne, protoze jsou jeden organismus. A znas to, jak se rika, ze skupina je tak silna, jak je silnej jeji nejslabsii clen?

Reagovat
CHONG

Jenomže to, že jsou na tom všichni stejně je právě to špatné, je to uměle vytvořený koncept, na který doplatí ti chytřejší, šikovnější, talentovanější, pracovitější, bohatší... zkrátka schopnější a úspěšnější, jednotliví lidé si zkrátka nikdy nebudou rovni a snažit se to "násilně" měnit, je chyba, jelikož to jde proti přirozenému vývoji přežití "nejsilnějšího".

Reagovat
smazaný uživatel

A o co je ferovejsi to, ze se nekdo narodi chytrej a nekdo hloupej? Mas snad moznost to nejak ovlivnit?

Reagovat
CHONG

Tak snahou a pílí může dosáhnout i hloupější člověk solidních výsledků, akorát mu to dá víc práci, ale i kdyby tomu tak nebylo, tohle je nespravedlnost přirozená ne uměle vytvořená za účelem "trestat" toho schopnějšího a navíc ten hloupý člověk se zase může narodit s jinými schopnosti, které ten chytrý mít nebude (např. umělecké či sportovní nadání), díky nimž se může i on stát úspěšným.

Reagovat
Talker

Tak jde o to, že ať makáš 8 hodin denně nebo 16 hodin denně, tak máš stejně. Ať makáš jako dělník, rolník nebo učitel, tak dostáváš stejně. To je ubíjející, mě by to nebavilo a začal bych časem prostě podvádět, protože ten koncept sám o sobě je nudný a nezáživný.

Tohle funguje u nižších živočichů, u lidí to fungovat nemůže, dokud se nevyvineme úplně někam jinam. A tam se dostaneme leda 3. světovou válkou nebo hrozbou globálního oteplování nebo jiné existenční krize lidstva. A i pak to nebude komunismus, protože světoví vůdci klidně odříznou nepodstatnou nepodstatné kontinekty, aby zachránily svoje. To mi moc idealistické nepřijde.

Reagovat
smazaný uživatel

Toto uz zavana fasizmom

Reagovat
j_mrazik

A je tendence potom ten nejslabší článek odstranit, aby byla skupina silnější. Teď mi úplně v uších zaznělo: http://www.youtube.com/watch?v=6xtvb5K-I4k

Reagovat
The Krupy

Veľká vďaka SuperFrankiemu za tento článok, osobne to považujem za to najzaujímavejšie, čo som na EF doteraz čítal. Skvelá téma, článok som zhltol na jeden šup. Díky

Reagovat
madridcan

Skus si sem-tam precitat diskusiu pri El Clasicu

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
The Krupy

Messi vs Cronaldo ? Boring as shit

Reagovat
Josifek

Tam se člověk naučí spoustu nových slov a urážek, to se do života velmi hodí

Reagovat
smazaný uživatel

Áda!

Reagovat
smazaný uživatel

Dejv!

Reagovat
didosh

nezná nhěkdo stream na Lva? děkuji

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

Illuminaty

Reagovat
smazaný uživatel

super fotka, radost pohledět

Reagovat
Josifek

Je smutným paradoxem historickýh nahodilostí, že zrovna takovýto čirý společenský outsider, afektovaně patetický niemand, bláhový snílek a urputný zanícený diletant, prakticky ve všech dějinných dobách odsouzen k posměchu, pohrdání a zapomění, se zjevil na místě, v době a v okolí lidíí v takové celkové společnské konstelaci, která mu umožnila státi se nejvíce nechvalně proslulou postavou světové historie...

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

To je presne. Jeste dodam, ze ho nepochopitelne po mnichovskem puci po par mesicich pustili z vezeni. Jelikoz byl ten onkl s knirkem uplny slaboch, pravdepodobne by cely trest ani neprezil. Tolik k tem historickym nahodilostem, jedna za vsechny.

Reagovat
herbage

no, ono to nebylo nějak přísné vězení, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To netusim, kazdopadne tam mohl byt az pet let mam pocit, coz by znamenalo ze by vylezl nekdy kolem roku 28.. No a to uz byla NSDAP v plnem rozkvetu..

Reagovat
Josifek

Ona to byla patrně i jeho silná stránka, to jaký byl, jak působil, dlouhou řadu let ho téměř nikdo nebral vážně, kdyby tomu nebylo tak a byl by viděn jako velká hrozba, jistě by byl včas odklizen, paradoxně jeho slabiny mu umožnili nenápadný neuvěřitelný vzestup....ono celá ta parta Hitlerů, Goeblsů či Himmlerů byl chícípak vedle chcípáka, outsideři k pohledání, parta společenských výrazně xenofobních nacionálně smyšlejících outsiderů podporovaná válečnými veterány a hrdiny...zajímavá kombinace. Vše ale vyplynulo z ukončení 1. sv. války světové války, např. již tehdá či krátce po tom se Ferdinand Foch vyjádřil ve smyslu, že tato mírová dohoda během nějakých 20-ti let vyústí v ještě strašlivější konflikt. Na druhou stejná dějinná nahodilost jako Hitlerovi pomohla vyrůst i snad největší politiké osobě 21. století - Winstonu Churchillovi.

Reagovat
stas87

oni by ho nevolili ale jeho recnicke schopnosti a vizia ako vyviest nemecko z tej chudoby co tam bola mu zaistila prvu clensku zakladnu volicov,ked videl ze sa to chytilo tak mu docvaklo ze ak im nieco slubi co aj dokaze ciastocne splnit tak za nim pojdu...preto zacal mat prejavy na stadione,v krcmach,on ani nemal ako to napisat...ziadneho protivnika,vtedy nikdo nemal take charizma ludi strhnut tak ako on,zaroven to bolo nestastie pre nemecko ze ho vcas nikdo nedokazal odstranit...mas to aj dneska-ciganom das 10 eciek a pojdu ta volit,im je jedno koho voli hlavne ze za to nieco bude,k takym rozhodnutiam ta donuti chudoba a bieda

Reagovat
Josifek

Tak jistě, řada jeho voličů pocházela z nejnižších tříd, ti slyšeli především na jeho sliby ohledně práce a rozvětu země, ale měl i řadu voličů, respektive podporovatelů z bohatých tradičních německých rodin, které zase nadchla idea nadřazené velkoněmecké říše a podobné idealistické hovadiny.

Reagovat
stas87

vies kedy a kde ziskal nenavist ku slovanom?

Reagovat
Josifek

Možná jsem to slyšel, ale nevím.

Reagovat
stas87

ked bol bez prace a tulal sa po rakusku,definitvne ho asi zlomil linec,videl tam mraky slovanov-balkancov,cechov,slovakov a myslel si ze prave tieto naplaveniny beru germanom pracu a germani potom musi zobrat na ulici ako on....vtedy tam bolo dost cechov-remeslnikov a toho sralo,on to snad aj v nejakej knihe popisuje

Reagovat
smazaný uživatel

No, pokud si dobre pamatuji, byla to Viden, cetla jsem od Antonina Klimka knihu o nastupu Hitlera k moci (edice Havran). Doporucuji.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne ho volili velkostatkari a podnikatele kvuli strachu z komunismu, ktery byl jeste v roce 1932 v Nemecku viden jako mnohem cetsi hrozba..

Reagovat
smazaný uživatel

*vetsi

Reagovat
herbage

ironií je, že právě komunisti mu pomohli zrušit Výmarskou republiku a nastolit diktaturu. A v těch vyšších kruzích mu pomáhal von Ribbentrop a taky byl dost oblíben u dam ve vyšší společnosti, které jej považovaly za okouzlujícího řečníka

Reagovat
smazaný uživatel

Komunisti cekali ze se po rozkladu systemu kyvadlo revoluce nakloni k nim, kdyby vedeli ze skonci v lagrech, asi by si to dvakrat rozmysleli. A z uchopeni moci nacisty meli radost i soveti, ze stejnych duvodu ..

Reagovat
herbage

no, ti spíš radost moc neměli

Reagovat
smazaný uživatel

No zezacatku jo, Nemecko melo byt predvojem revoluce a v Moskve cekali, ze Hitler privede zemi ke kolapsu.. A kdy jindy provest revoluci nez hned potom.. Na prelomu let 32/33 se Hitlera urcite nebali..

Reagovat
herbage

revoluce napříč Evropou byla hrozbou ihned po 1. světové válce, pak už to tak žhavé nebylo. I když je fakt, že v krizi zmítaném Německu byla situace furt napjatá

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to nevykladej, to Stalin byl odtrzeny od reality Na druhou stranz to byla doba po velke krizi, pro bolseviky se blizil konecny zanik kapitalismu

Reagovat
herbage

to spíš Trockij byl odtržený od reality, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jako kdy? Na zacatku tricatych let? To byl rad ze jeste nema cepin v hlave

Reagovat
Rssa

Nechám si projít hlavou, kam všechny ....

Reagovat
herbage

Reagovat
herbage

no předtím, s myšlenkou světové revoluce

Reagovat
Posledni Kovboj

"podme volit Hitlera, nalozi komunistum a pak se ho zbavime". Hovno.

Reagovat
božský John

he'll be on the top for a while, they said...

Reagovat
Rssa

Vpravdě tam vidím jeho vzestup na "slávu". To bylo pro něj klíčové, získat podporu velkých podnikatelů a celkově toho konzervativního křídla společnosti. A protože je přesvědčil o tom, že dokáže přinést stabilitu v zemi, podpořili ho.

Reagovat
smazaný uživatel

"byl chícípak vedle chcípáka, outsideři k pohledání"

takýchto máš kopu v dnešnej skvelej glorifikovanej politike, akurát sú to globalisti...

Reagovat
smazaný uživatel

veď mal lepšiu basu než Breivik. A pustili ho pochopiteľne, na nátlak Kruppa a spol.

Reagovat
vladis271

trestuhodné podcenenie nepriateľa. Hitler bol všetko vrah, príšera, blázon, populista, ale nebol slaboch. Myslím 2 násobny vyznamenaný hrdina 1. vojny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

článok výborný, pekná robota

Vytkol by som iba 2 zanedbateľné chybičky:

1. Stalingrad nebol v neskorej fáze vojny so Sovietmi

2. Mussolini nefandil Bologni, ale Laziu

Mimochodom, superfrankie, ktorí čierni futbalisti hrali za Schalke? Nikdy som o tom nepočul, nepoznáš ich mená?

Reagovat
Rssa

Např. Farfán

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel. Snažil jsem se to dohledat, ale soupisku s jmény jsem nenašel. Za to může určitě moje chatrná němčina.

Reagovat
smazaný uživatel

to je škoda, zaujímalo by ma to

Reagovat
smazaný uživatel

tak vyzerá to tak, že aj to kravina. Doma mám špeciálne letné vydanie Kickeru. Je v ňom všetkých 100 nemeckých majstrov - ich fotografie a ku každému asi 2-stranový článok, spolu má tá brožúra asi 165 strán. V príspevkoch o Schalke tam nie je ani 1 zmienka o černochoch, navyše pri fotografiách kádra Schalke z tohto obdobia sú všetci bieli ako stena

Reagovat
smazaný uživatel

a pokiaľ moje vedomosti siahajú, prvá futbalová černošská star hrávajúca v európskych kluboch bol Larbi Ben Barek, pokiaľ nepočítame anglických profesionálov z konca 19.storočia.

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Nepíšu, že to byl černoch! Ale že byl tmavé pleti.

Reagovat
smazaný uživatel

ježiš, veď ani Ben Barek nebol čistý černoch Proste, ale keby bol hneď pričmudlý, tak o tom neviem, je to kravina podľa môjho názoru

Reagovat
smazaný uživatel

Musel bych najít někde fotky no. Ale v kolika zdrojích jsem to našel takhle.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som ti písal vyššie o tom Kickeri, podľa mňa je to volovina

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsi se dočetl, že Mussolini fandil Laziu? Já jsem také našel informaci, že jeho oblíbeným klubem byla Bologna, nebo ještě jeden italský tým (bohužel název si nepamatuju), ale o Laziu jsem neslyšel. Kromě nějakého toho komentáře na fóru, který automaticky spojoval Lazio (kvůli ultras) s Mussolinim.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to počul v dokumente The History of Football, u nás známa ako Historie fotbalu. Navyše je tu ten fakt s hráčmi AS Rím. Spomenul som si na knihu Johna Foota - Calcio, ktorú mám doma. V spojitosti Mussolini - Bologna sa píše: 1.) Duce bol pri otvorení nového štadióna Bologne v r. 1926 (normálna vec, podporoval výstavbu štadiónov a profesionalizáciu talianskeho futbalu). Na strane 118 je napísané, že Mussolini bol fanúšikom Lazia. A John Foot je teda spoľahlivý zdroj, najuznávanejší anglický futbalový novinár spoza Apenín...

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to uz tiez pocul ale netusim odkial

Reagovat
Rssa

Zajímali by mě i další nechvalně známá jména historie a jejich oblíbený klub.

Reagovat
herbage

stejně tě zajímá jen Real a Franco

ale třeba Lenin fandil AFC Liverpool

http://3.bp.blogspot.com/-YBqKWl3gxO0/T7JTQbBlj_I/AAAAAAAAEOg/dRA4n8SHEcs/s1600/AFC_Liverpool_logo.png

Reagovat
Rssa

To trochu zavání diletantstvím z tvé strany, neboť všude čtu rok založení 2008.

I když věřím, že by si nás Lenin oblíbil, chudým dávat umíme.

Reagovat
herbage

to měl rád i Arsenal

Reagovat
Rssa

Plus ty klubové barvy

Reagovat
božský John

By mě zajimali docela ti diktátoři z Balkánu (Tito, Čaučesku-nevim, jak se to píše, jsem línej hledat ..atd )

Reagovat
stas87

tito nebol diktator causescu

Reagovat
božský John

Tak ne diktátor, ale týpek, co šéfoval Jugošce

Reagovat
stas87

no on sa postavil proti moskve a keby ho zapad nezachranil tak by mala juhoslavia existencne starosti a mozno by sa aj rozpadla

Reagovat
božský John

To ja vim, že on uplně nejel podle Moskvy no, že to v Jugošce bylo podobny zapadu (podle vypravění teda)

Reagovat
Rssa

Tak Tito nebyl ani prozápadní. Ne náhodou stála Jugoslávie v čele Hnutí nezúčastněných zemí (z podnětu Tita) a snažila se vystoupit z obou mocenských bloků někam mimo.

Reagovat
stas87

to nebol a preto mal napjate vztahy tam aj tam,pre zapad sa rozhodol preto ze sa mu nevyhrazal vojenskym napadnutim a tito vedel ze aj armada ma zastaralu vyzbroj a vojaci nie su disciplinovany...ironia je ze to ze juhoslavia bude turisticky atraktivna krajina nerozhodol ani tito ani nikto z vedenia strany ale zenska

Reagovat
Rssa

Tak on si SSSR nemohl dovolit k Jugoslávii to, co si dovolil k ČSSR nebo Polsku. Tito byl totiž jiný formát, on si válku v podstatě vyhrál sám svoji úspěšnou partyzánskou činností. Proto to byl jiný případ než ostatní "osvobozené" země. Ale zase taky to nebyl žádný beránek

Reagovat
smazaný uživatel

Navic i geograficky to bylo trochu "z ruky"

Reagovat
stas87

on snad ako prvy clovek vo vychodnom bloku zacal vymenovat zajatcov,nestrielal ich ale pouzival ich ako nastroj k vyjednavaniu...niekolkykrat mal aj stastie ked sa tulal po horach,nemci na neho vypisali specialnu odmenu a treba kilometer od neho robili prehliadky ale on akoby zazrakom vyviazol...potom sa mu to podpisalo aj na zdravi,dalsim problemom boli ustasovci...no a titovi tiez pomohlo to ze k jeho partyzanskej skupine sa podarilo dostat dvoch britskych spravodajov ktory opisali skutecnu realitu vojny na balkane pretoze pavelic ho aj partyzanov ocernoval z genocidy,zapad najprv veril pavelicovi ale potom ty briti opisali pravdu a pomoc ustasovcom sa skoncila...titovi sa da vycitat jedine goli otok,to bol preslap a potom odstranenie diljasa

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, minuly rok jsem navstivil jeskyni, kde se Tito schovaval pred nacistama.. Zajimave misto.

Reagovat
stas87

bolo to v chorvatsku ci uz v srbsku?ja uz si presne nevybavujem kde sa vacsinu casu skryval,on v tej svojej skupine chodil aj 60 kilometrov za den...tiez to bol pekny kurevnik na cestach mal svoje milenky ktorym treba dal funkciu lekarky

Reagovat
smazaný uživatel

V Bosne srbske mestecko Drvar, ktere si za obcanske valky hodne zazilo. Maji tam jediny bysnys, na kazdem rohu tricka s Titem, jedno mam doma

Reagovat
stas87

tak on toho pobehal dost no potom ale uz ku koncu jeho vlady a jeho smrti zacali silit hlasy ze to az tak dobry vodca nebol a hlavne srbsko sa snazilo ho vymazat z dejin

Reagovat
smazaný uživatel

Tito bol voči Srbom veľká špina, nečudujem sa.

Reagovat
stas87

no sak tiez odstranil diljasa ktory na to upozornil a napisal nejaky manifest ci co to bolo...chcel zmenit kocnepciu vladnutia kde by malo srbsko vacsi vplyv na juhoslaviu a tak nemal sancu

Reagovat
smazaný uživatel

Tito dekrétom zakázal niekoľko desiatok tisíc Srbom návrat domov do Kosova (v čase 2. svet. vojny tam bolo veľa etnických čistiek Srbov, Kosovo bolo obsadené Talianmi a moc prevzali pod patronátom fašistov albánski šovinisti), srbské domy a pôdy rozdáva albánskym chudobným.

Za prejavy nacionalizmu boli tvrdé tresty, avšak prejav kiritky Titoveho režimu - namiereného proti Srbom je "veľkosrbský nacionalizmus", Albánci v Kosove získavajú nevídané práva, ich hospodársky a kultúrny život je bohatší než v materskej zemi, majú vlastné školy, univerzitu, rozhlas a albánske rodiny v Kosove majú viac detí ako srbské - začína sa to v Kosove demograficky meniť. (50. roky).

viac v dokumente http://www.youtube.com/watch?v=QWcSFCmgx_g

KOSOVO JE SRBIJA!

Reagovat
Rssa

A helmy nebo zaručeně pravé dýky německých vojáků na každém rohu. Jj, taky znám.

Reagovat
smazaný uživatel

náhodou, tyhle dýky sou dobrej byznys i v Praze

Reagovat
Rssa

U Tita bych si i tipl, že to nikdy nikomu neřekl a nedal najevo. Teda pokud se v tomto choval stejně neutrálně jako ke všem národům Jugoslávie (více méně).

Reagovat
smazaný uživatel

Ten fandil Steaue co vím.

Reagovat
domingo

Ceaucescu

Reagovat
Puskas

k Caucesovi je "dobrá" historka ohledně Ducadama a výhry v PMEZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mužů zase něco napsat, kdyby byl zájem.

Reagovat
Rssa

Tak si piš - Chruščov, Mao, Perón a Věra Bílá.

Reagovat
smazaný uživatel

něco napíšu.

Reagovat
smazaný uživatel

a Rosa Luxemburgová, maršál Hindenburg a Napoleon.

Reagovat
smazaný uživatel

Stalin,Lenin a Husák

Reagovat
smazaný uživatel

tak Mao pochybujem, že obdivoval nejaký klub, keď v Číne sa futbal prakticky vážne uchytil až na konci 20.storočia... Perón, pokiaľ viem, mal úzke väzby s Bocou Juniors, ale či bol aj jej fanúšik, to ti presne nepoviem. No ak si dobre spomínam, nejaký jeho rodinný príslušník bol prezidentom Xeneizes...

Reagovat
fenixLFC

OT: nepoznate nejaku knihu o vojne v juhoslavii??

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.csfd.cz/film/275830-apokalypsa-2-svetova-valka/

videli ste toto? nebude to nejaká blbosť? lebo frantíci neznášajú nemecko...

Reagovat
hefy

Radek99 by ti to vysvětlil, ale ne, mně se to líbilo, hlavně je to celé barevné a jsou tam použité záběry, které častokrát uvidíš poprvé.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík

Reagovat
vladis271

to si sa k tomu dostal až teraz?

Najlepší dokument o 2. svetovej vojne. Samozrejme je frantíci jemne zohrievajú polievočku a občas spomenú skôr zanedbateľný prínos francúzskych odbojových armád, ale tak je to francúzsky dokument.

6. dielov, všetky sú na youtube, nemusíš sťahovať.

Reagovat
smazaný uživatel

300. Pre Dr. Jozefa Tisa.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prvy a jediny skutocny slovensky prezident

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, to byl velmi záslušný režim. Třeba proto, že Slováci vykonávaly antisemitismus víc, než se po nich v rámci Norimberských zákonů chtělo. A tak aby si u Führera udělali očko, dobrovolně organizovali odvoz vlastních židů do koncentráků..

Reagovat
smazaný uživatel

Skľudni sa hlupáčik, to s Tisom nesúvisí...

Reagovat
smazaný uživatel

Minimálně s jeho věrným pobočníkem Tukou určitě A laskavě si nechej ty urážky pro sebe, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

ono to je na dlhšiu diskusiu. Tiso nemal inú možnosť, ako sa spojiť s fuhrerom, podľa môjho názoru. Na druhej strane, brutalita Hlinkovej gardy - masakry dedín na strednom Slovensku - apod. Dalo by sa o tom hovoriť, ale prečo s tým zasierať futbalovú diskusiu?

Reagovat
smazaný uživatel

Akej masakry dedín na strednom Slovensku? Čítal si to v historickej knižke spred 89?

Reagovat
smazaný uživatel

hovorila nám to samizda učiteľka, prebehlo to počas povstania... Nemci boli iba pozorovatelia, popravy vykonala Hlinkova garda. Nedá sa hovoriť o genocíde, ale o popravách obyčajných ľudí... Aj keď istý tým si nie som

Reagovat
smazaný uživatel

Kľak a Ostrý Grúň, ale teraz už si nie som istí, či vraždili Nemci alebo Hlinkova garda. To je jedno... Se*me na to

Reagovat
smazaný uživatel

Povstanie bolo len príprava na bolševický puč, respekt. sa doňho prehuplo... V dnešnej postkomunistickej dobe sa to ešte takto na školách neučí, možno sa niekedy dočkáme objektívnejších učebníc (ale to pochybujem, lebo do všetkého by chcela zasahovať EÚ)...

Reagovat
smazaný uživatel

kašlať na to...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak nie, je to futbalový web a k nášmu školstvu sa radšej nevyjadrujem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

jj boľševický puč, židoboľševizmus, jako počujem tieto 2 slová sa mi otvára nožík.

Reagovat
smazaný uživatel

už som ti to raz vysvetloval, mám to tu skopírovať?

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavné je, že relavantný protiargument, kt. by poprel môj si mi nedal...

Reagovat
vladis271

boľševici mali radi židov asi tak ako nemci.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som spomenul bolševický puč v suvislosti s tzv. "SNP", ty hovoríš o inom pojme.

Reagovat
stas87

grcajuce smajle by mali byt adresovane na tuku a macha...

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
mul

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
cetto

No 2 věci bych chtěl dodat. Jednak jak bylo zmíněno výše - copyright je celkem důležitá věc. Samozřejmě, že tě nikdo neudá, ale pravidla jsou od toho, aby se dodržovala a osobně bych považoval za slušné alespon zkontaktovat autora a požádat ho o svolení k překladu. Pokud to není zarytý demagog, tak mu to naopak udělá radost. A ta druhá věc - mezi všemi články, co zde vycházejí, mě právě takovéto "příběhové" zajímají nejvíc a velice mě baví také následné diskuse, na kterých se toho mnoho dovím a obvykle se jim vyhýbají zdejší blbci. Takže jen tak dál, jeden nebo dva týdně by bylo super (kdyby něco, moje angličtina je na skvělé úrovni a jsem schopen a ochoten překládat o stošest)

Reagovat
smazaný uživatel

Díky pokusím se, jak to bude s časem a zajímavými tématy. Ten článek je starý přes 2 roky a nechtěl jsem nikoho otravovat.

Reagovat
cetto

Jo jasně..já jsem se třeba večer díval na tu stránku, kterou jsem teda předtím bohužel neznal a docela mě zaujala. Byl tam poměrně hezký článek o Di Caniovi třeba

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ho uz udal.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro 5500 zobrazení. Díky všem.

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

a většina je kvůli nadpisu

Reagovat
Zaschrona

Moc pekny clanek, vic takovych.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať zvedne ruku ten, kdo má jen jedno varle.

Reagovat
smazaný uživatel

Di na fb!

Reagovat
Puskas

Zajémavé čtení, též jsem maslel, že fandil 04...

Reagovat
smazaný uživatel

Hele pro jaký ty vůbec píšeš časopis?

Reagovat
Puskas

Immaculata, Te Deum, Okno...

Reagovat
Puskas

tzn. nic fotbalového, ač jsem tam své služby nabízel...

Reagovat
RealC.F.

Sehr gut Hans , Sehr Gut !

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern byl založen židem proo byl zrušen Adolfem Hitler, podle mého mínění :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern nebyl založen židem, ale skupinou Němců, jde ale o to že v době kolem roku 1933 ho vedli židé (rozuměj vlastnili), to byl ten problém ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

Poměrně zajímavý článek, který je ale pln spousty předsudků a historických omylů...

Reagovat
Posledni Kovboj

prelozeno "studuju politologii, vsichni ostatni o tom vite uplny hovno"

Reagovat
smazaný uživatel

? Netřeba překládat, napsal jsem to, naprosto jasně...Tvoje interpretace mě nezajímá...Článek je pěknej, našel jsem tam spoustu věcí, co jsem vůbec nevěděl, ale taky věci, který vim a vim, že nejsou tak, jak jsou v článku napsaný...Což možná muže bejt daný oněma předsudkama...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak buď konkrétnější :)

Reagovat
smazaný uživatel

Především dvě věci - Sindelar byl českýho původu a četl jsem, možná to bylo dokonce i zmíněno v Pepi Bican - 5 000 gólů, ale ruku do ohně bych za to nedal - že byl taky Žid, takže nejspíš proto upadl v nemilost a možná byl dokonce zavražděn.

A především druhá věc, že by Hitler určitě nefandil klubu se šesti hráči tmavé pleti...Zaprvé tmavá pleť je dnešní debilní termín, to muže bejt klidně Španěl, Arab, Ind...A přitom se myslí černoši. Mno a o náázorech nacistů na černochy jsem četl hodně, i publikace různých pamětníků, např. Hanse Massaquoie a třeba to, co tu psal Sancho Pancha, to je povrchní výcuc anotace...Černoši se v Třetí říši, myslím německé černochy, neměli vůbec špatně...A rozhodně Hitlerovi nějak totálně nevadili, tkže sice je nemiloval, ale bejt v Schalke, tak to rozhodně podle mě nebude důvod jim hned nefandit.

Reagovat
smazaný uživatel

Bican nacisty taky odmítl a neskončil mrtvej druhej den...

Reagovat
smazaný uživatel

To není povrchní výcuc z nějaké anotace, ale přepis hesla z kvalitní, faktografické knížky pojednávající o nacionálním socialismu. Kup si jí (případně zajdi do knihovny) a pročti si jí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nacismus a nacionální socialismus nemají ale fakticky nic společného. Socialistická myšlenka byla čistou záminkou pro Hitlera, jinak neměl nacismus se socialistickym smýšlením společného zhola nic. Je vidět, že jen přejímáš mainstreamový názory...

Reagovat
smazaný uživatel

A kde tu něco takového tvrdím? Termín nacionální socialismus je pro režim Třetí říše běžně užívaný. Mimochodem v knížce, kterou jsem ti tu doporučoval se uvádí, že jde o termín úmyslně zavádějící. A nacismus je pouze jeho zkratka. Ale o tom jsme se tu snad nebavili, ne? Psal jsi, že kecám s těmi "Porýnskými bastardy". Tak se vyjádři k tomu. Jinak já nepřejímám mainstreamové názory, zrovna v tomto případě jsem tu vykládal historická fakta, nikoliv své názory.

Reagovat
smazaný uživatel

Historickými fakty není, že to měli straaašně složité...Mohli pracovat, studovat, dokonce se pár, i přes Himmlerovo nasrání, dostalo do HJ, spekuluje se i o SS a ke konci války sloužili ve wehrmachtu...Nebyli, jak jsi řekl, systematicky vražděni, ani zásadně perzekuováni. Byli pro nacisti podřadnější, než Árijci, ale nebyli na úrovni Židů či Cigánů...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem přece nic takového nenapsal. Kde jsi to četl? Já jsem napsal, že překvapivě nebyli odesílání do koncentračních táborů, ale byli nuceni se podrobit sterilizaci. Pak se mohli víceméně zařadit do společnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

"neměli to vůbec lehké" ...Kdo tehdy jo prosimtě? Když to tímhle stylem napíšeš, tak to vypadá, jak kdyby se měli hrozně, skoro jako jiný méněcenný rasy...Se pořád nevymlouvej, že jsi něco neřekl, když to s prominutím z kontextu jasně vyplyne...A příliš divný mi to nepřijde, nacistům nevadilo spoustu neárijců, jako Asiati, Arabové, Indové, černoši...Proto mě neodeslání do koncentračních táborů nepřekvapuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Nucená sterilizace ale nebyla běžnou věcí pro všechny obyvatele Německa. Proto jsem psal, že to neměli jednoduché. Tobě to snad přijde normální, že je k tomu nutili? A že jsi z mého komentáře vyčetl něco, co tam není, je tvůj problém.

Reagovat
smazaný uživatel

S tebou to nemá smysl...Nucená sterilizace všech obyvatel Německa? To už snad nemyslíš vážně...Naopak, Němci měli rodit co nejvíc dětí, aby měli dost lidí pro armádu a podobně...Hele, tohle nemá cenu, měj se...

Reagovat
smazaný uživatel

Čti pozorně co píšu. Neříkám, že byli všichni Němci nuceni ke sterilizaci. Ptal jsem se tě, jestli ti přijde normální, že k tomu ty míšence nutili.

"Nucená sterilizace ale nebyla běžnou věcí pro všechny obyvatele Německa." Tím je myšleno, že to nic v pohodě nebylo a že se tedy porýnští bastardi neměli tak dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Oka, omlouvám se, přehlédl jsem se...Jo, to nebylo pro árijskou rasu...A já zas nikde neříkám, že mi to přijde košer...Ale o tom jsme se nebavili. Takže už jsme úplně někde jinde, to nemá smysl...

Reagovat
smazaný uživatel

Smysl nemají ty blbosti, co mi tu píšeš. Nenapsal jsi doslovně, že to bylo v pořádku. Ale napsal jsi, že lehký to neměl nikdo. Tak jsem si říkal (s přihlédnutím k tvé nedávné obhajobě nacismu), že ti to nepřijde až tak nenormální. A o čem jsme se bavili? Že kecám o porýnských bastardech. Ale ve výsledku jsi kecal ty. A teď to ještě hraješ do autu. Takže souhlasím, nemá to smysl se s tebou bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

Umíš krásně motat páté přes deváté a pak se stále vymlouvat a hledat kličky, že vlastně chybu udělal někdo jiný...Jestli jen kvůli určité obhajobě nacismu, kterou tu spousta z vás nepochopila a udělali jste ze mě pomalu druhýho Hitlera, neznamená, že souhlasím se sterilizací černochů ve Třetí říši...A do autu ti fakt nic nezahrávám, jen používám tvojí metodu, sám jsi mi napsal, že mluvím o něčem jiném, tak jsem se ti snažil naznačit, že mi vyčítáš něco, co děláš sám...Čau...

Reagovat
smazaný uživatel

A sterilizace se rozhodně netýkala všech černochů, jak by asi jinak mohl mít Massaquoi dvě děti chytráku.

Reagovat
smazaný uživatel

Řeč nebyla o černoších, ale o míšencích (mulatech). Krom toho jsem nikde nepsal, že se to týkalo úplně všech, to se ostatně ani neuvádělo v knížce, ze které jsem čerpal. Takže jsem to tu ani nepsal. Navíc i nacistický režim dělal výjimky, například když z toho měli nějaký profit. Takže fakt, že se nucená sterilizace netýkala všech, je klidně možný.

Reagovat
smazaný uživatel

To není možný, to je fakt. A dobře, pokud je chceš v tomhle ohledu rozlišovat, což nacisti nějak zvlášť neřešili v celkovym kontextu, pak Hans Massaquoi byl mulat, jelikož matka byla Němka a otec Libérijec...

Reagovat
smazaný uživatel

Viz to co jsem psal. Mohly být i výjimky. Ostatně v průběhu války nacisti ustupovali od velkého množství svých zásad. Asiati, Arméni apod. v německé armádě, či neárijští cizinci v uniformách SS nebylo nic neobvyklého.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že jsem tvou tehdejší obhajobu pochopil dostatečně. Druhého Hitlera z tebe možná dělal někdo jiný, ale já ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak jak jsi to prosímtě pochopil? A pls se taky vyjádři k Massaquoiovým dětem...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem to pochopil? Tak, že patříš k lidem, kteří vidí na nacistickém režimu i pozitivní stránky, bagatelizoval jsi některá zvěrstva tohoto režimu (teď nemyslím lágry atd. ale spíš cenzuru a další omezování svobody). Krom toho ses tu víckrát projevil jako sympatizant totalitních režimů.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsi pochopil z většiny špatně no...Rozhodně jsem nebagatelizoval koncentráky ani vyhlazováky, protože jsem rozhodně proti nim, to máš pravdu. Bagatelizoval jsem určitá opatření možná, ale nic zásadního...Žádná zvěrstva jsem nikdy nehájil, neobhajoval a ani nebagatelizoval. Mno a nejsem ani omylem sympatizant totalitních režimů, naopak je všechny odsuzuju, do jednoho. Jsem sympatizant autoritářských režimů a to je podstatný rozdíl. A i u nich sympatizuji jen s určitými věcmi, jak jsem tu už tuším říkal, jsem něco mezi demorkacií a autoritářstvím. Totality jsou hnus...

Reagovat
Posledni Kovboj

not sure if troll or...

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiš ty tu nic neřekneš, žádný argument a jen píšeš tyhle svoje hlouposti...Tak se buď nějak vyjádři, nebo si to odpusť.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak ty neumis ani precist poradne odstavec, ale uz ses omluvil, tak treba se kajes

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, člověk se jednou přehlídne a ty se z toho hned mužeš posrat. A nemám se za co kát, jen se jako slušnej člověk omluvím za svou chybu. Buď tak hodnej, s tebou se tu bavit nehodlám, pokud to bude i nadále na takhle chybé úrovni, tak neruš.

Reagovat
Posledni Kovboj

Ja se nemuzu posrat, ted sem zrovna byl, ale diky za tip. Ja s tebou taky nediskutuju, ja sem si jen nebyl jistej, jestli ses troll nebo takovej kreten, uz mam jasno :)

Reagovat
smazaný uživatel

Mně to taky došlo hned a po přečtení tvého příspěvku hodně výše nemám už vůbec pochyb...Člověk s tvým vyjadřováním, slovníkem a "uměním se hádat"...Jó, ten má co soudit...Neuvedl jsi ani jednou, co se ti nelíbí na tom, co jsem naspal, takže pokud tu někdo trolluje, tak...Ale spíš bych řekl, že než troll budeš spadat do té druhé kategorie a z ní ten trolling vychází...Tak si užij zbytek večera, jako se lidi vyserou z podoby, snad bys ty se mohl vysrat z povahy a blbosti. Zatim...

Reagovat
Posledni Kovboj

Diky, cist hodnoceni my osobnosti od zmatenyho kvazinacka je vecerni kratochvile, kterou nic nenahradi. Mej se napicu, ahoj :-*

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiš ty jsi ale fakt blb. Jistě, quasinácek, to jsem přesně já...Jak typické pro dnešní českou, médii a liberály ovlivněnou společnost. Jen by mě zajímalo, jakého politického názoru ty jsi...Co se ti líbí, jaké názory, ideologie, strana, politici...

Reagovat
smazaný uživatel

SanchoPancha

24.02.2013 15:03

Potomci francouzských koloniálních vojáků a německých žen narození po první světové válce. Za Třetí říše to neměli vůbec jednoduché, ale překvapivě neskončili v koncentračních táborech. Byli víceméně donuceni ke sterilizaci a pak byli považování za vyléčené.

Nevím kdo tady kecá. Já jsem nic takového, co se objevilo ve tvém komentáři, nenapsal. Zkus k mým komentářům přistupovat bez nějaké osobní zášti, jinak vůbec nemá cenu se o něčem bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus někdy uznat vlastní chybu a nepoučovat stále druhé a myslet si, že jenom ty máš vždy ve všem pravdu...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem žádnou chybu neudělal. Napsal jsem výklad jednoho termínu z faktografické knihy. S přiznáním chyby nemám problém, stalo se tak už několikrát. Například při mé diskuzi s fanoušky Juventusu o okolnostech Nedvědova přestupu z Lazia do Juventusu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, to je krásnej alibismus a hlavně srovnávat historický téma, navíc válečný a nacistický, s přestupem Nedvěda... Oukej, nemáme se, minimálně teď, už o čem bavit. Měj se...

Reagovat
smazaný uživatel

Já ta témata nesrovnávám, pouze jsem na tom příkladu dokládal, že nemám problém uznat chybu. Ty tady meleš strašný pitomosti a pleteš si významy slov.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký významy slov prosimtě? To mi teda ještě objasni...

Reagovat
smazaný uživatel

Zřejmě si špatně vykládáš slovo alibismus, protože toho jsem se tu nedopustil.

Reagovat
smazaný uživatel

Věc názoru no, můžu napsat to samý, ale to by bylo hádání dvou lidí, co si každej myslí svůj subjektivní názor, tudíž si to můžeme odpustit.

Reagovat
smazaný uživatel

Co ty seš za existenci?

Reagovat
smazaný uživatel

Co se ti nelíbí a proč mě hned urážíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Achjo, už jsem chtěl přidat spoustu chvály a pak jsem zjistil, že je to jen nelegální zkopírování a překlad cizího článku

Sorry, ale takhle se to nedělá. Lidi ze sportskeeda se na to asi vykašlou, ale jinde by bylo zcela na místě podniknout nezbytní legislativní kroky. Jasně, jedna věc je využívat části různých článků kekompilátu, ale druhá to celý jen přeložit a ukrást. Ber to tak, že za ten původní článek někdo platil a tedy na něj má práva dle autorského zákona (podle znění smlouvy případně i autor).

Je to skvělé čtení, ale není tvoje/ vaše a takhle se to prostě v profesionální publicistice nedělá :(

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši.

Reagovat
smazaný uživatel

Alespoň měj tu soudnost a přečti si ten původní článek a porovnej ho s tímhle....

Reagovat
smazaný uživatel

A když už jsme u toho. Já jsem napsal sám, že to je z části překlad a nevzal jsem za to peníze nebo cokoliv..... Udělal jsem to proto, aby se dostala tahle část informací trochu do povědomí lidí a ty už mě pomalu házíš k soudu?

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

Cituju tě:" Ten článek není můj. Je přeložený + jsou přidány informace třeba o smrti Sindelara, že v Schalke hrálo 6 hráčů černé pleti atd."

Zkopírovals to včetně kurzívy, což už je úsměvný...

Já tě k soudu neházím, je mi to fuk, ale vím, že jinde než v ČR a jinde než v džugnli internetové publicistiky tady bys skončil s notickou od šéfredaktora nebo autora, že takhle ne.

Prostě někdo udělal vynikající článek, pravděpodobně za něj někdo jiný zaplatil a ty ho ukradneš. Bejt to v důležitějším médiu nedejbože knížka, tak máš fakt problémy.

Jo, je hezký, že se to snažíš dát do povědomí všech a já chápu, že jsi to myslel dobře, ale dokud si lidi budou myslet, že tohle je normální, bude to tu pořád ve stejnejch sračkách. Víš, kdybys vzal tamten článek, další tři, čtyři, zkusil udělat něco vlastního a ne jen kopii v 99% slovo od slova, tak bych ti tleskal, až by mi ruce upadly...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě k tomu, že sis nevzal peníze. To nikoho nezajímá. Ten článek byl placenej někým jiným, práva na něj má někdo jinej a jestli ty z toho nic nemáš, tak Eurofotbal z toho má prokliky na reklamu...takže akorát tyz toho vycházíš s nulou...

Fakt nerozumím tomu, že takovéhle věci nechápete lidi. Je moc hezký dělat osvětu, ale za tyhle se neplatí pro srandu a je za nima nějaká práce a také prestiž jak periodika, tak autora... On ti svolení s uveřejněním tay nedal. A tys ani neměl kouska slušnodti sem dát jeho jméno...

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

asi máš recht

Reagovat
smazaný uživatel

len doodam ze mne aj povodny clanok pride slaby a klzajuci po povrchu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele