Heidenheim poprvé v Bundeslize. Fandové Hamburku ostrouhali, na hřišti slavili zbytečně

28.05.2023, 23:15
Aktuality
Oslavující hráči Heidenheimu (© AFP)

Heidenheim postoupil vůbec poprvé v historii klubu do nejvyšší německé soutěže, a to díky vítězství 3:2 na hřišti sestupujícího Regensburgu v dost dramatickém zápasu posledního kola druhé ligy. Přímý postup naopak utekl mezi prsty Hamburku. Celek, který má rozhodně velmi bohatou minulost, se tak stejně jako v loňské sezoně zúčastní pouze nevyzpytatelné baráže.

Heidenheim prohrával v utkání s celkem z Regensburgu už 0:2, ke klíčovému vítězství ale nakonec dokráčel po vlastním gólu soupeře, brance z penalty ve třetí nastavené minutě a vítězné trefě v deváté minutě po vypršení řádné hrací doby. O skóre navíc předstihl Darmstadt, který si zajistil automatický postup do Bundesligy už minulý týden, a stal se mistrem druhé německé ligy. Do té doby vedoucí celek soutěže nebodoval v souběžně hraném utkání na půdě Fürthu.

Trenér Frank Schmidt, který dovedl Heidenheim k vítězství ve druhé Bundeslize, je na lavičce týmu už od roku 2007 a zažil s ním i postupy ze čtvrté a třetí ligy.

Velké zklamání naopak zažili fanoušci HSV. Celek z Hamburku venku přehrál Sandhausen 1:0 a protože v danou chvíli to vypadalo, že uhájí druhou příčku, začali i jeho fanoušci slavit postup, a to tak, že vběhli na hřiště. HSV však po obratu Heidenheimu skončil o jediný bod až na třetí pozici a o postup se bude ještě muset poprat v baráži. V ní se ve dvou zápasech střetne se 16. týmem bundesligové tabulky Stuttgartem.

Loni HSV v báraži prohrál s Herthou Berlín. O návrat mezi německou elitu se marně snaží od premiérového sestupu v roce 2018.

Autor: Livesport.cz / ČTK

Komentáře (24)

Přidat komentář
$dolar$

15 minut nastaveni, tak to jo

Reagovat
JacoBee

A?

Reagovat
cologneFC

Byť fanúšikom Dortmundu alebo HSV, tak sa obesím po víkende…

Rudnevs, zijes?

Reagovat
Rudnevs

Je to veľmi kruté, asi najhoršie finále ligy aké pamätám. HSV a Schalke úplne na dne, ešte aj ten Dortmund zlyhal. Bohužiaľ sa budeme budúci rok pozerať na dominanciu Bayernu a Konferenz so zápasmi ako Augsburg - Darmstadt, Heidenheim - Bochum a podobne.

Nech idu do zadku všetci tí, čo tu teraz budú písať, že “si to vybojovali na ihrisku a preto si to zaslúžia”, ok, fajn to ja viem, že si to vybojovali, ale nikoho tie kluby nezaujímajú a ničia atraktivitu bundesligy.

Reagovat
fenixLFC

sorry ale fakt mic oraz viac pride ze chces mat v bundeslige furt tych istych 15-18 timov. teraz tu hovoris ze tieto timy nicia atraktivitu bundesligy ale lipsko ktore ju ozivilo a hra velmi casto zaujimavy futbal ti tiez vadi. tieto kluby niekoho nezaujima juebo este nemaju taku dlhu tradiciu respektive male stadiony. darmstadt ma priemernu navstevnost 89% kapacity, heidenheim 73%. v BL ma stuttgart napriklad 76% a mainz 87%. podla mna teda atraktivitu nicili timy ako Hamburg ktory roky hral o zachranu a bolo to len cakanie na to kedy vlastne vypadne strasit inde. jasne, tieto timy mozu vypadnut tiez ale aspon maju sancu ukazat ci su toho hodne alebo nie

Reagovat
Rudnevs

Tie čísla v percentách moc nehrajú rolu, nakoľko Stuttgart má niekoľkonásobne väčší štadión než trebárs Heidenheim, ktorý nedokáže zaplniť ani tú svoju malú, lacno vyzerajúcu, arénu. O číslach na výjazdoch ani nehovorím. A údaje o tom, aké tímy sa najviac pozerali v televízii, tiež provinčným timom zrovna nenahrávajú. Fakt si nemyslím, že Nemci z postupu Heidenheimu jasajú, rovnako ako nejasali ani z postupu Lipska, tento názor ako ja má viacero ľudí, a preto tieto tímy moc ľudí ako oživenie nevidí. To znamená že pre väčšinu tá atraktivita klesne. Nevravím, že pre každého, asi sú očividne aj ľudia ako ty a stas, ktorí si radšej pozrú Heidenheim a Bochum než HSV a Schalke, ale pre väčšinu určite.

Ináč teda ten stav, čo pri HSV popisuješ a to “čakanie na zostup” bolo tak 5-10 rokov dozadu, myslím, že už si za tú dobu toho HSV vyžralo dosť. Teraz je to úplne iný klub než vtedy, akurát bohužiaľ mentalitu majú niekde tak na úrovni BVB.

Reagovat
isokarhu.

No a mne sa práve toto na Nemecku páči - tímy sú silné, konkurencia veľká, fanúškovská základňa obrovská a lojálna a je dostatok prekvapení a tímom, ktoré si postup vybojujú svojou hrou. Ja som zažil BL keď tam hrali Unterhaching, Wattenscheid, Ulm, Homburg, Stuttgart Kickers, Saarbrucken, mladeho Olieha Kahna v Karlsruhe... Proste klasické tímy, ktoré dnes hrajú kdejaký prales a stále na nich chodia ľudia. Nemôžme hrať na veľké mestá a veľké štadióny. Nemcom to nevadí a BL to len prospeje.

Reagovat
andrew96

Ono opravdu záleží na více faktorech, ostatně mnohé z nich sám jmenuješ. Hamburku jsem pád přál, na ně už se fakt dívat nedalo. Schalke na podzim taky vypadalo příšerně. U takových týmů to u mě ani fans nevytrhnou. Naštěstí Schalke se probralo, mně osobně těžce zavřelo hubu, čekal jsem, že s nima bude v dubnu hotovo. Teď je ten sestup pro ně moc krutý.

A je fajn, když se v BL etablují nové kluby. Mainz měl namále, ale vzpamatoval se. Freiburg už je v podstatě stálicí ligy. Union je zase kult. Tyto kluby jsou příkladem, že novoty mohou být fajn. Darmstadt by na ně mohl v případě dobré práce navázat. Když takové kluby vystřídají HSV, Herthu nebo Schalke, zas tolik to nevadí. Pokud se očistí tak, jako se to daří HSV, pak se mohou zase vrátit.

Heidenheim bude bizár asi jako Paderborn. Díky příběhu malého klubu a svébytnému Schmidtovi by se jim i dalo přát. Ale bohužel to očividně není klub, jenž by měl v silách vybudovat silnou fanouškovskou základnu.

Reagovat
Rudnevs

Zostup Herthy ma az tak neboli, jednak preto, lebo im priamo nefandim, ale najmä viem, ze druha liga je pre nich “lepsie miesto” a je to tak nejak ukoncenie trapenia a mozno zaciatok nejakej novej cesty. Tak ako pri HSV kedysi a pri Schalke v 2021.

Ale u Schalke je dalsi zostup zbytocny. Schalke si to tou Rückrunde (a celkovo pracou od zostupu) a HSV dlhorocnou koncepcnou pracou v 2. BL “zasluzilo”, cize nemyslim si, ze ta polemika je medzi tradicnymi timami, co to robia zle a provincnymi timami, co to robia dobre. Pretoze tie tradicne kluby to robia uz tiez dobre, aspon tieto dva.

Reagovat
andrew96

No dobrá práce je u Schalke ještě silné slovo, byť je tam vidět progres. Dobře pracují třeba Brémy (i s ohledem na to, jak zareagovaly na kauzu Anfang).

Reagovat
Rudnevs

Schalke malo po zostupe ovela tazsiu startovaciu poziciu nez Brémy, ludia predpokladali, ze nepostupime x rokov. Na tie pomery je to super praca, aj napriek pár hmatom vedľa (Kramer).

Reagovat
cologneFC

Nikto nechce mať v Bundeslige stále tie isté tímy. Kľudne sa môžu meniť a prichádzať aj iné. Jediné, čo v lige nechceme sú tímy ako Lipsko, Leverkusen, Hoffenheim, Wolfsburg, Ingolstadt a pod.

Je ľahké hrať súťaž, keď si neustále dotovaný majiteľom a ostatné tímy nie. To nie je ťažké oživiť ligu ak máš “neobmedzený” rozpočet v porovnaní s ostatnými. Každý klub by oživil ligu s takými peniazmi aké má Lipsko alebo ostatné vyššie spomenuté tímy. Lipsko navyše vedome obchádza pravidlá a je to maslo na hlave DFL, že ich nechajú.

Dôvod prečo sa netrším, že hore hrajú Heidenheim, Augsburg, Mainz a pod. Je ten, že tieto tímy nie sú atraktívne pre ľudí. Čiže zápas Heidenheim-Darmstadt si v TV zapne minimum ľudí a práve týmto argumentujú TV spoločnosti pri rokovaniach o peniazoch za TV práva. Ale ok, vybojovali si to, tak nech sú tam. Len z hľadiska financií pre kluby by bolo lepšie, keby tam boli Schalke, Kaiserslautern, HSV, 1860, Düsseldorf, St. Pauli a pod.

Samozrejme tie TV prenosy a sledovanosť úplne ničia aj vyššie spomenuté koncernové kluby. Na zápasy Lipska, Wolfsburgu, Leverkusenu alebo Hoffenheimu je zvedavých minimálny počet ľudí. Ak hrajú medzi sebou, tak Sky udáva sledovanosť na úrovni 0,00 - 3,00% z podielu na zápasoch kola. To je úplná katastrofa.

Neviem ako ovládaš financovanie nemeckých klubov, ich riadenie a podobné veci, ale ak by si o tom vedel a sledoval to, tak by si chápal aj nespokojnosť ľudí, ktorí Bundesligu sledujú.

Reagovat
Rudnevs

Plus este aj pre mna ako samotneho divaka tie zapasy ako take nepridu zaujimave. Proste nuda to mat v BL.

Reagovat
netopier

Náhodou na Heidenheim sa teším. Krok po kroku si vybojovali Bundesligu bez velkých financií narozdiel od Hoffenheimu alebo Lipska. Navyše tam majú trénerskú stálicu od roku 2007. Kvôli nim si určite Bundesligu zapnem.

Reagovat
Rudnevs

Akoze parkrat sa na nich pozriem aj ja. Sice ich futbal je ciste zlozenie beton + luck, ale urcite je to obdivuhodne, co dokazali, navyse maju kader skoro zo samych Nemcov. Ale dlhodobo to neni klub do bundesligy, tak na rok je az moc. Nechcem aby sa tam zabyvali tak, ako Augsburg

Reagovat
netopier

Hej chápem ako to myslíš. Ale Heidenheim len pekne nastavil zrkadlo veľkým klubom ako HSV a mohol by ich ešte pár sezón potrolliť. Je to taká nádej pre všetky menšie kluby, že sa to dá. Len treba mať nejakú koncepciu a nestriedať trénerov po polroku.

Reagovat
DidusIneptus

Já též. HDH je další senzací německé kopané

Reagovat
cologneFC

Úplne súhlasím s posledným odstavcom.

Reagovat
GrimeBaller98

Presne!

A nejen tyto kluby, tohle nepisu jen jako fanousek Herthy (ta mela sestoupit uz davno za ty nakupy), ale vazne me nebavi tyhle minikluby jako Bochum napriklad

Reagovat
db18

Kdo letos nezvládl udělat titul v BL, tak si nezaslouží šanci v případném play-off o titul.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GrimeBaller98

Skoda, Hamburg mi v lize hodne chybi. Naopak tymy jako Bochum, Darmstadt nebo ted Heidenheim tam moc rad nevidim

Ale pravda, ze Heidenheim je tam poprve, tak treba prekvapi

Reagovat
DidusIneptus

Ještě není jasno mezi HSV a Stuttgartem. HSV může doplnit bundesligu. Ale Stuttgart jim to asi už nedovolí

Reagovat
DidusIneptus

Miluju senzace! V tom mě potěšil FC Heidenheim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele