Heerenveen po pauze tápe, přesto Finnbogason pálí dál

28.01.2014, 11:51
Aktuality
Zaujalo nás
Alfred Finnbogason dokazuje svou střeleckou formu i v novém roce. Minulý týden pomohl svému Heerenvenu gólem z penalty k domácí remíze s Rodou 2:2. V neděli alespoň zmírnil venkovní porážku 1:3 s Cambuurem. Připsal si tak na své konto 18. a 19. úspěšný zásah v této sezóně a upevnil si pozici nejlepšího střelce nizozemské Eredivisie.

Pro tým z provincie Frísko je islandský snajpr nepostradatelný. Od svého příchodu z belgického Lokerenu (17. srpna 2012 za 440 tisíc liber) se okamžitě stal útočníkem číslo jedna. V prvním startu za "Srdíčka" sice ještě neskóroval, ale v následujícím zápase proti Ajaxu už svůj instinkt zabijáka prokázal - dal dva góly a zařídil remízu 2:2.. Do konce ročníku stihl rozvlnit síť za soupeřovým gólmanem ještě dvaadvacetkrát, což mu vyneslo třetí příčku mezi kanonýry v Eredivisie a třiadvacáté místo ve Zlaté kopačce. A při chuti zůstal i v nové sezóně, v průměru dává více než jeden gól za zápas a s přehledem vede tabulku střelců (druhý Graziano Pellé z Feyenoordu ztrácí čtyři zásahy). Pro zemi v Atlantském oceánu se tak rodí další ofenzivní hvězda.

Historický milník v islandském fotbale

Na přelomu tisíciletí islandský fotbal v Evropě nejvíce proslavil Eidur Gudjohnsen. Rodák z Reykjavíku za svou bohatou kariéru vystřídal mnoho klubů, například PSV Eindhoven, Chelsea, Barcelonu nebo Monako. Nyní v pětatřiceti působí v belgickém Club Bruggy.

Když mu bylo čtyřiadvacet let (stejně jako je nyní Finnbogasonovi), tak válel v dresu londýnské Chelsea, se kterou vyhrál během šestiletého působení dvakrát Premier League (2004/05, 2005/06), dvakrát Community Shield (2001/02, 2006/07) a jednou ligový pohár (2004/05). Takový úspěch ve sbírce doposud Finnbogasonovi chybí.

Vynahradil si to však na reprezentační úrovni. Island v kvalifikaci o MS v Brazílii 2014 zaznamenal historický úspěch. Dostal se až do baráže, ve které ztroskotal na Chorvatsku (0:0, 0:2) a na šampionát se tak nepodívá. U tohoto putování s hořkým koncem byli i oba fotbalisté. Finnbogason nastoupil do 10 utkání a trefil se dvakrát. Gudjohnsen nasbíral 8 startů bez gólové radosti.

Islandu se rodí velmi silná generace útočníků. Kromě Finnbogasona se střelecky v kvalifikaci dařilo i Gylfi Sigurdssonovi z Tottenhamu, Kolbeinnovi Sigthórssonovi z Ajaxu a Jóhannu Gudmundssonovi z Alkmaaru. První dva jmenovaní se trefili čtyřikrát, Gudmundssson třikrát.

V létě Alfred změní dres, tvrdí agent

Finnbogason tak dopadl stejně jako jiní fotbalisté (Ibrahimović, Bale, atd.), jejichž země se na mistrovství světa neprobojovaly. Nicméně jeho výkony v dresu Heerenveenu, a zejména gólová potence, naznačují, že Islanďan v létě klub opustí. "Ohledně Alfreda nás kontaktovala spousta klubů. Podle mého názoru dojde k přestupu v červnu," vyjádřil se na začátku ledna hráčův agent Kees Ploegsma. Spekulovalo se o zájmu italského dua AS Řím, AC Milán, anglického Evertonu či španělského Villarealu. Ve hře jsou však také ruský Zenit Petrohrad, skotský Celtic nebo němečtí zástupci Werder Brémy a Hamburk.

Autor: Václav Trousil

Komentáře (43)

Přidat komentář
Filip12

když může taková díra vychovat tolik dobrých hráč tak musí češi taky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Otče náš, jenž jsi na nebesích,

posvěť se jméno tvé.

Přijď království tvé.

Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi.

Chléb náš vezdejší dej nám dnes.

A odpusť nám naše viny,

jako i my odpouštíme našim viníkům.

A neuveď nás v pokušení,

ale zbav nás od zlého.

Amen.

Reagovat
smazaný uživatel

Díru máš leda tak v hlavě, plantážníku.

Reagovat
smazaný uživatel

uz aj retardi sa hraju na elitu, kam to ten svet speje

Reagovat
smazaný uživatel

Budu dělat, že sem to přehlídnul

Reagovat
milan78

nejlíp rovnou legendy

Reagovat
Bennhy

díra

Reagovat
zelda

Bas Dost II.?

Reagovat
Bennhy

Dost bol typický hráč do vápna, zakončovateľ, Alfred je na tom oveľa lepšie technicky aj rýchlostne

Reagovat
Hafna

Mladá generace Islanďanů

Od jakživa jsem Islandu a jejich týmům fandil, třeba Hafnarfjordur, prostě týmům (městům) s tak krásným názvem nejde nefandit

A jsem rád že po Gudjohnsenovi objevuje světový fotbal i další Islandské hráče

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč je to skvělý, v Nizozemsku to mu pálí už několik let, což o to. Problém ale je, že hráči z nizozemské ligy maj dost velký problém s adaptací jinde. Samozřejmě, jsou výjimky (např. Bony z nedávna), ale těch není tolik, jako těch, co se po odchodu neprosadí (Dost, de Jong, Mounir El Hamdaoui, Castaignos, Afellay a další..)

Reagovat
smazaný uživatel

mu to *

Reagovat
smazaný uživatel

U Dosta mi príde, že nedostáva veľa priestoru.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, túto sezónu

Reagovat
Hafna

Afonso Alves se mi vybaví jako první Nebo i Hunter měl zpočátku po přechodu z Nizozemska velké problémy...

Reagovat
smazaný uživatel

tak Hunter nedostal v Realu pořádnou šanci a AC byla taky jen epizoda. V Schalke mu to ale pálí pěkně

Reagovat
Hafna

to nepopírám, vždycky jsem si ho přál v LFC ale ted máme další produkt Nizozemské ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Castaignosovi to striela tiez, nemozes ratat jeho predchadzajuce angazman vo velmi mladom veku, kde nedostal sancu. Hamdaoui mal nejake psychicke problemy uz v Ajaxe, fialky mu nevysli, ale v Malage sa este v pohode moze rozstrielat.

Reagovat
Pipo123

Castaignos je drevo, má jednu dobrú vlasnosť a to rýchlosť, inak katastrofálne zakončenie, potrebuje 4 šance na gól, fakt hrôza

Reagovat
smazaný uživatel

V zakonceni sa zlepsil, to ze je technicky na tom nie najlepsie, s tym suhlasim, ale ma este pred sebou dost casu aby sa zlepsoval.

Reagovat
smazaný uživatel

mezi těmi co hrají dobře, může být i Dries Mertens

Reagovat
Stiksxx

Tak i Strootman

Reagovat
smazaný uživatel

To není o adaptaci, ale o tom že už je ta liga slabá jak čaj. Lafata když dá v naší lize 25 gólů, tak je jasný, že tolik golu neda v lepších ligách.

Reagovat
milan78

.., ale zase bude legendou kapr ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doufám, že mu to výjde stejně jak Suárezovi,Bonymu..

Reagovat
Free_player

takový teplí dresy

Reagovat
j_mrazik

Poslední dobou mi přijde, že branky v Eredivisii se stejně jako břišáky u hubených kluků a prsa u tlustých holek prostě nepočítají.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To nemozes takto zjednodusene brat, v Eredivisie vzdy padalo vela golov, aj v dobach , ked sa odtial ofenzivni hraci vedeli lepsie presadit v top ligach, takze pocet golov s tym vobec nesuvisi, pretoze takychto kvalitnych hracov tiez dokazu produkovat aj teraz. Skor ide o to, ze tie top ligy rastu kvalitou rychlejsie nez tomu bolo predtym. Financie robia svoje aj pri vychove mladeze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

z mojho pohladu idealny hrac do BL,kludne by som v lete siel do banky si na neho poziciat a kupit ho!!! investicia ktora sa podla mna urcite v buducnu vrati,uz minuly rok v lete som ho chcel do brem

ked nie do werderu tak aspon do dortmundu,v lete este klopp zoberie ramosa a je to :)))

Reagovat
smazaný uživatel

BVB by som skôr tipoval na Ramosa než Finnbogasona

Reagovat
stas87

finnbogason mi pripomina lewu,neznamy hrac,relativne lacny a golovo produktivny,klopp by si s nim dokazal poradit lenze pre dost ludi to skratka nie je dostatocne velke meno a hned budu argumentovat LM ze nemaju skusenosti atd. takze radsej kupi niekoho za 30 mega ktory sa nemusi chytit rovnako ako ramos a alfred

Reagovat
smazaný uživatel

no práve preto by som tipoval Ramosa ten je už odskúšaný, v Nemecku známy a pre BVB bude mať dostatočne vysokú cenovku

Reagovat
REPLIKATOR

Iceland

Reagovat
smazaný uživatel

Asda

Reagovat
smazaný uživatel

patvar

Reagovat
smazaný uživatel

Do Anglie, ale hlavně ne do SA !!!

Reagovat
Bennhy

Som zvedavý kto príde namiesto neho

Reagovat
smazaný uživatel

......."Ohledně Alfreda nás kontaktovala spousta klubů. Podle mého názoru dojde k přestupu v červnu," vyjádřil se na začátku ledna hráčův agent Kees Ploegsma........

šikovné synek a toš v ACM misto Pazziniho kerýmu bude 30 a má smlóvu do 2015 ? v Řimě je to v útoku nacpaný

esi pude k našim sósedom na Goodison leda tak Traoré ide zas do Monaca a esi Muríňo bude chtět zpátky Romela Lukaka...?

no a do Ruska, toš leda k Hulkovi, steřéci Keržakov aj Danny časem to zabalijó

aj do ponorky by to šlo k temu dos Santosovi do dvojky

aj Celtic k temu finovi

aj HSV ti už přikúpili Lassogu z Herthy to by jim taky pasovalo

toš nevim ,asik přinde k nám do Slávie se bude střídať s našim Mičoló

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele