Halbzeit aneb Shrnutí bundesligového podzimu

30.12.2016, 20:29
Názory a komentáře
Podzimní část letošního ročníku nejvyšší německé fotbalové soutěže je za námi a na fanoušky i hráče čeká zhruba měsíční pauza. Než se 20. ledna kola Bundesligy znovu roztočí, je ten správný čas si dosavadní dění shrnout a ocenit ty, jenž diváckou obec svými výkony zaujali.

Na první pohled je u našich západních sousedů vše při starém. Ligu vede Bayern, který míří za pátým titulem v řadě. Jen o tři body za ním se ovšem nečekaně drží ambiciózní nováček z Lipska, který kontroverzi, jež jeho vstup do nejvyšší soutěže provází, ještě ozdobil nečekaně výbornými výkony na hřišti.

A nahoře jsou i další týmy, u nichž by se to nečekalo - solidní sezonu znovu prožívá berlínská Hertha, na špičce tabulky je rovněž Hoffenheim či Frankfurt, jenž přitom svou účast mezi německou fotbalovou elitu vybojoval až v baráži proti Norimberku.

Pojďme se tedy podívat na ideální jedenáctku složenou z fotbalistů, kteří na podzim nejvíce zářili.

Ideální sestava podzimu v Bundeslize


Brankář: Rune Jarstein (Hertha Berlín)

V brankovišti volba probíhala mezi dvěma gólmany. Nabízelo se také jméno Lukáše Hrádeckého z Eintrachtu Frankfurt. Pro finského brankáře se slovenskými kořeny hovořil nižší počet inkasovaných branek (12/16), avšak autor textu vycházel z toho, že sedmadvacetiletý Fin hrál přeci jen za lepší a stabilnější obranou, zatímco u Herthy se vlivem zranění defenzivní čtyřka často měnila - proto dostala přednost norská reprezentační jednička.

Pravý obránce: Mitchell Weiser (Hertha Berlín)

I u pravého kraje obrany zůstáváme v Berlíně. Mladý Němec sice několik utkání odehrál i na křídle, přičemž v takovém případě ho na pozici beka zastoupil Peter Pekarík, ale pro účely této jedenáctky ho zařadíme do obrany - kde pokud Weiser nastoupí, ukazuje, že i přes určité defenzivní nedostatky je prototypem moderního krajního beka, schopného podpory útoku i zapojení do kombinace. A vzhledem k tomu, že o svých kvalitách nyní dvadvacetiletý rodák z Troisdorfu fotbalový svět přesvědčuje už druhou sezonu v řadě, je snad už jen otázkou času, než si ho všimne také Jogi Löw, jenž od konce Philippa Lahma v reprezentaci stále neobsadil místo pravého beka. Stabilní člen kádru německé jedenadvacítky by si svou šanci určitě zasloužil.

Pravý stoper: Willi Orban (RB Lipsko)

Ralph Hasenhüttl sice na východě Německa disponuje daleko lepším kádrem než v Ingolstadtu, ale smysl pro disciplínu a organizovanou hru obranné čtyřky si přenesl i ke svému novému mužstva. Lipsku to vzadu klape, dokáže udržet i jednogólový náskok, a defenzivě šéfuje Willi Orban. Na kapitána Lipska si musí navíc dát pozor i v šestnátce soupeře, neboť svůj důraz často uplatňuje při standardních situacích a už dvakrát se mu letos takto povedlo skórovat.

Levý stoper : Mats Hummels (Bayern Mnichov)

Tenhle přestup byl jistota. Hummels toho sice kvůli zranění na podzim neodehrál tolik, ale pokud nastoupil, ukázal své kvality. Stoper s dost možná nejelegantnější rozehrávkou na světě se navíc nezvykle často dostával do gólových příležitostí, které ovšem vždy skončily na jedné z tyčí soupeřova brankáře. Střeleckou smůlu čerstvý blonďák protrhl až proti Leverkusenu, kde gólem rozhodl o výhře 2:1.

Levý obránce: Jonas Hector (Kolín)

Spekuluje se o jeho přestupu do Liverpoolu a není se čemu divit. Byť poslední utkání odehrál ve středu zálohy, Hector u Kozlů ukazuje, že svému mužstvu nabízí jak skvělé čtení hry, tak jistotu směrem dozadu. Proto je ostatně na svém postu levého beka jedničkou v německé repre.

Střední záložník: Naby Keita (RB Lipsko)

Nejlepší hráč sezony? Ano, prosím. Přesně na tenhle titul zatím kandiduje hráč, jenž zamířil do Lipska v létě letošního roku ze Salcburku. Teprve jednadvacetiletý, pouze metr sedmdesát dva vysoký fotbalista udivuje svým přehledem, kreativitou a schopností vymyslet vynikající finální či předfinální přihrávku, z čehož ve spolupráci s někým z ofenzivní čtveřice před ním vždy plyne nebezpečí pro branku soupeře. Pokud Bundeslize po odchodu k Citizens chybí Ilkay Gündogan, je Keita tím, kdo ho dokázal z pohledu nestranného fanouška alespoň částečně nahradit.

Pravý záložník: Arjen Robben (Bayern Mnichov)

Když se holohlavý Nizozemec zranil hned v prvním přípravném zápase, jenž Ancelottiho svěřenci v létě odehráli, leckdo už nad Robbenem zlomil hůl. To však byla velká chyba. Létající Holanďan se vrátil ve velkém stylu a je jednoznačně největší oporou Bayernu v podzimní části. Byť se to zdá neuvěřitelné, i po těch letech a zraněních je na hřišti schopen neskutečných věcí a on je tím rozdílovým hráčem, jenž může Bayernu přinést velké úspěchy třeba i v Champions League. Samozřejmě za jedné podmínky - pokud bude fit.

Levý záložník: Emil Forsberg (RB Lipsko)

Stejně jako kolega z mančaftu Keita si mladý Švéd pokaňhal jinak skvěle rozjetou sezonu v zápase proti Bayernu. Ve třicáté minutě nesmyslně poslal k zemi Philippa Lahma a po červené kartě definitivně připravil svůj tým o jakékoliv šance na body. Tenhle zkrat však nic nemění na tom, že ofenzivní čtveřice Forsberg-Sabitzer-Werner-Poulsen na podzim zářila a právě pětadvacetiletý fotbalista ze Skandinávie byl její pro defenzivu soupeřů nejnebezpečnější součástí. A s pěti góly a devíti asistencemi také nejproduktivnější.

Útočník: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

Sázka na jistotu. Gabonec na podzim nezářil tolik, jako v minulé sezoně - není na hřišti často příliš vidět, ono je to také tím, že zatímco loni byl součástí neskutečné ofenzivní mašiny BVB s Kagawou, Reusem, Gündoganem a Mchitarjanem, dva už jsou z klubu pryč, jeden byl dlouho zraněný a šikovný Japonec příliš šancí od Tuchela nedostává. Namísto toho je tak "Auba" obklopen mladými a nezkušenými hráči, ať už se jedná o Mora, Pulisice či Dembeleho. Ale i přesto si své góly dá - fotbalový akrobat z Dortmundu si na podzim udržuje úžasný průměr gól na zápas a nebýt jeho gólů, měli by Žlutočerní o 9 bodů méně - a v tabulce by jim nepatřilo šesté, ale až jedenácté místo.

Útočník: Anthony Modeste (Kolín)

Často se říká, že nějaký hráč pro svůj tým nepostradatelný - a z devadesáti procent to bývá klišé. Ne tak u Kolína. Tým Petera Stögera dal na podzim jednadvacet branek - a osmadvacetiletý Francouz obstaral třináct z nich osobně a na další dvě nahrál. Že vám to nestačí? Na přelomu listopadu a prosince se Modeste na čtyři zápasy gólově odmlčel - a do té doby skvěle rozjetý Kolín získal z těchto utkání pouhé tři body. Pokud chtějí v současnosti sedmí Kozlové pomýšlet na cestu do pohárové Evropy, je třeba na jaře udržet "Tonyho" zdravého a ve formě.

Útočník: Sandro Wagner (Hoffenheim)

Jméno, které vyvolává emoce. Enfant terrible německého fotbalu rád provokuje soupeře na hřišti, ale i kohokoliv jiného - jak ostatně ukázal svým prohlášením pro média, že je bezpochyby nejlepším německým útočníkem současnosti. Inu, není - ale nic to nemění na tom, že je zatraceně dobrý. Už devětadvacetiletý Wagner se poté, co svými góly k záchraně dovedl Darmstadt, přesunul do Hoffenheimu a i tam ukazuje své jednoznačné fotbalové kvality. Kromě své provokatérské povahy ukazuje na hřišti i svůj instinkt ofenzivního zabijáka, o čemž svědčí devět vstřelených branek a páté místo Hoffenheimu, na čemž má rodák z Mnichova svůj podíl.

Plus tři hráči, kteří se nevešli, ale stojí za zmínku:

Timo Werner (Lipsko)

Přestoupit za deset milionů euro ze sestoupivšího celku není na poměry Německa zrovna malá částka, nemyslíte? Což je jeden z dalších důkazů, že to s tím neutrácením milionů, jak často zmiňují příznivci Rudých býků, u Lipska nebude zas tak horké. Nicméně se tahle investice rozhodně vyplatila - dvacetiletý Němec je dlouhodobě považován za jednoho z největších národních talentů na pozici hrotového útočníka, ale až pod Hasenhüttlem ukazuje, co v něm vězí. Spolupráce se Sabitzerem a spol. Wernerovi sedla a devět branek po podzimní části hovoří jasně. Fanouškům Nationalelf tak nezbývá než doufat, že si šikovného mladíka ze Stuttgartu všimne i Jogi Löw.

Christian Pulisic (Borussia Dortmund)

Prosadit se v Dortmundu není žádná legrace - své by o tom mohl vyprávět třeba Moritz Leitner. Tomuhle Američanovi se slovanským jménem se to povedlo v sedmnácti letech, kdy poprvé nakoukl do žlutočerného áčka. V září oslavil osmnáctku a stal se stabilním členem užšího kádru Thomase Tuchela - na podzim z toho byl start ve dvanácti utkáních Bundesligy a všech šesti v Lize mistrů, což vzhledem ke konkurenci, jaká je ve Vestfálsku na pozici křídel, při vší k Pulisicovi nejspíše nečekal ani on sám. Šanci však chytil za pačesy a svou rychlostí, technickými dovednostmi i smyslem pro kombinaci ukazuje, jak talentovaný fotbalista se v něm skrývá - a Dortmund je pro něj v tomto ohledu ta nejlepší adresa.

Pavel Kadeřábek (Hoffenheim)

S příchodem nového roku je třeba zabrnkat i na národnostní strunu a trochu si přihřát tu naši českou, slzami z nepovedeného Eura i následné rozpačité kvalifikace přesolenou, fotbalovou polívčičku. Pryč jsou dávno ty časy, kde v německé lize zářili Tomáš Rosický či Jiří Štajner - i přesto se však v poslední době blýská v tomto ohledu pro českého fanouška na lepší časy. Vladimír Darida sice vlivem zranění kolene značnou část podzimu vynechal, zato Pavel Kadeřábek se po ne zcela povedené první sezoně v Hoffenheimu, kde občas při svých ofenzivních výpadech či nedůrazném bránění zapomněl, že hraje proti Bayernu či Leverkusenu a ne Slovácku či Zbrojovce, v Německu definitivně otrkal a výhradní důvěru mladého kouče Nagelsmanna oplácí stabilně dobrými výkony. Post jakéhosi pravého wing-backa v 3-5-2, které TSG hraje, mu sedí, avšak jak ukázal v utkáních předtím, zahrát dokáže i na pozici klasického levého obránce ve čtyřčlenné zadní řadě - což může být zajímavým vodítkem pro Karla Jarolíma.

Tři otázky na jaro


Bude Bayern hvězdou Jihu?

Ano, Bayern vede ligu. Potud vše v pořádku. Avšak žádný fanoušek klubu z Mnichova nemůže být s výkony svého celku na podzim spokojený. Leckdo se těšil, že s odchodem Guardioly do Anglie opustí Allianz Arenu profesorský fotbal plný nudné kombinace a nahradí ho atraktivní, útočné pojetí hry. Tak se ovšem nestalo. Bayern na podzim skutečně nebyl tak dominantní jako za "Pepa", avšak o dobrých výkonech se rozhodně v souvislosti s Bayernem mluvit nedá. Většinu času tak fanoušci pozorovali pouze zoufale neefektivní, až neviditelný střed hřiště v rozestavení 4-3-3, a přehlídku nákopů do vápna po křídlech na Lewandowského. Frustrující pro příznivce Die Roten zejména bylo, že pokud se styl hry byť jen na chvíli změnil, neslo to své ovoce (viz vyrovnávací gól proti Hoffenheimu, jenž padl po první akci vedené po zemi středem hřišti v utkání) - pak se ovšem Ancelotti vrátil k zavedenému. Určitou naději fanouškům Bayernu přinesly poslední dva zápasy, kde mnichovští vypráskali Wolfsburg a Lipsko. Pokud chce ovšem Bayern pomýšlet kromě Bundesligy i na nějaký úspěch v Lize mistrů, měl by se Ancelotti zamyslet - s formou a stylem hry z většiny podzimních zápasů by si totiž s mnichovskými poradil i ten Arsenal.

Dočkáme se starého dobrého Tuchela?

Start Thomase Tuchela do angažmá v Dortmundu byl snový. Nádherný ofenzivní fotbal a ten správně vyvážený mix mezi guardiolovskou sázkou na držení míče a kombinaci po zemi a agresivní start na balon a rychlý přechod do útoku, jenž v Porýní svému nástupci zanechal Jürgen Klopp. Nic takového jsme ovšem letos na podzim v Signal Iduna Parku neviděli. Ano, z části je to samozřejmě vlivem odchodu některých hráčů - Hummelse či Gündogana není snadné nahradit. Z větší části ovšem Tuchel dělá kroky, jež nevedou k úspěchu - ať už se jedná o místy nesmyslné točení sestavou (byť je to zčásti dané marodkou), či tvrdošíjné trvání na rozestavení 4-1-4-1 s Weiglem coby štítovým záložníkem, který ovšem zatím jen marně hledá svou loňskou formu. To může být ale dáno i nejistotou BVB v zadní řadě - obrana žlutočerných je na podzim příšerná, Marc Bartra nemůže náhradou za Hummelse být zatím nazván ani v legraci a novopečený kapitán mužstva Schmelzer se zatím svými výkony blíží své poslední příšerné sezoně před nástupem Tuchela. Ke cti kouči dortmundských neslouží ani časté stěžování si na výroky rozhodčích, což u něj také dříve nebývalo zvykem.

Napodobí Lipsko Leicester?

Výkony Lipska a průběžné druhé místo po podzimu je rozhodně jedním z největších překvapení, jež nám evropský fotbal v této části roku nabídl. Je však dovolím si tvrdit velice nepravděpodobné, že by Hasenhüttl nakonec svůj tým dovedl až k vysněnému titulu. Jak ukázal předvánoční zápas s Bayernem, mladému lipskému celku chybí potřebné zkušenosti a tlak případného boje o titul by je nejspíše semlel - to však nic nemění na tom, že vzhledem k podzimní neformě týmů, které na účast v Top 4 kvalitativně měly (Leverkusen, Wolfsburg, Gladbach, Schalke), a naopak dobrým výkonům mužstev, u nichž se nedá předpokládat, že by jim vítězná nálada vydržela až do konce sezony (Frankfurt, Hoffenheim, Hertha), je už téměř jisté, že si Rudí býci zajistí místenku do Ligy mistrů.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (114)

Přidat komentář
smazaný uživatel

redakci za fotku, rudej hadr pred ocima pro mistni magory

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paradny clanok, pochvala autorovi aj ked som si po precitani nadpisu myslel ze autor bude niekto s dua stas/fantomas

Zostava poskladana zaujmavo, to by bol v reale asi fakt smrtiaci tim. co sa tyka jara ...Bayern titul vyhraje to je vsetkym jasne. Je mi luto ze sa do boja o prve miesto nezapojuje Dortmund, kedze Bayern nezaziva tak podarenu sezonu ake mal pod Guardiolom. Predsa len nakoniec skonci druhy, mal by sa vsak TT zamysliet a davat tam Kagawu miesto Gotzeho. Vlani ked hral Kagawa, hned sa na to dobre pozeralo,Gotze je totalne s formy. cakam ze sa s navratom Bellarabiho zdvihne Leverkusen, co sa tyka jeho kvalifikacie do CL tak nie som optimista, tohto roku to bude vzhladom k zbabranej sezone uspech i EL....Hoffenheim podla mna len tak nepolavi, Frankfurt, Hertha asi trosku ano. My sa budeme motat medzi 7-9. miestom ako na jesen. Co sa tyka boja o pohare tak Schalke a Gladbach uz su pravdepodObne odpisany

Forsberg mal jesen vybornu ale po tom co spravil Lahmovi si to do tejto zostavy nezasluzil

Reagovat
stas87

Preco ja? Sak ja som prestal prispievat a sledujem uz len Werder, nic ine len svoj klub.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ked napises clanok je to obsiahle a zaujimave okrem Werderu uz BL nesledujes vobec?

Reagovat
stas87

Ale velmi dlhe...ja skratka nedokazem tu temu len tak odbit a skratit. Moc nie, skor na nete pozriem hodinovy zostrih celeho kola. V piatok vecer sa mi hra vela basketov, takze davam prednost pred piatkovou nudou tomu, ze si trosku prilepsim k vyplate. A basket sa hra samozrejme cely vikend. Ale na Werder si cas urobim vzdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

"Nabízelo se také jméno Lukáše Hrádeckého z Eintrachtu Frankfurt. Pro finského brankáře s českými kořeny ..."

Nemá náhodou skôr Slovenské korene? Veď sa narodil v Bratislave.

Reagovat
smazaný uživatel

szlovák gyökerek

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,fakt se jmenuje Hrádecký,Slováci říkají Hradci Hrádec?Aha,ještě to vyslovují jako Hráděc, dokonce,takže Hráděcký

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se nechce repatriovat a hrát za Slovensko?

Reagovat
Rudnevs

Pretože od dvoch rokov žije vo Fínsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím,ale i tak,není žádný důvod,aby nehrál za svou rodnou zem,s Finskem nemá nic společného,kromě toho,že se tam přestěhoval

Reagovat
Rudnevs

Na Slovensku sa iba narodil, pochybujem, že si tie dva roky vôbec pamätá.

Reagovat
smazaný uživatel

To jedno,ale prostě,otce má slovenského,matku asi taky a kdyby ten jeho otec nešel hrát odbíjenou do Finska,tak by s Finskem nic společného neměl.Ve sportu by to mělo být jak v prezidentských volbách USA,nenarodil ses ve Finsku,máš smůlu,nemůžeš hrát za Finsko

Reagovat
smazaný uživatel

To v sporte nehrozi ::biggrin:

Reagovat
Mustang™

Kdyby se neodstěhoval do Finska, žádný Hradecký by teď nemusel chytat ve Frankfurtu..

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

halbzeit macht frei.

Reagovat
smazaný uživatel

moje prani: 1. daridova hertha 2. gebre selassieho werder 3. kaderabkuv hoffenheim 4. moravkuv augsburg. sestup: volkswagenstadt audistadt darmostadt.

realita: 1. buyern 2. prussia 3. leipzester 4. daridova hertha. sestup: to samy s tim ze hamburger nebo gebre selassieho werder vyhraje baraz.

mimochodem smutnej pohled na schalke.

Reagovat
manuelo neuero

To je darida milionář že vlastní herthu?

Reagovat
smazaný uživatel

ja si jenom chtel vyzkouset mod ceskejch novinaru. tu silu slova a tak.

Reagovat
manuelo neuero

Bez těch čechů by bundesliga nemohla fungovat

Reagovat
Kang & Kodos

* Drobnýho Hamburger

Reagovat
Rudnevs

Ten už hrá v Brémach.

Reagovat
Kang & Kodos

Jo vlastně. Ale stejně mu tam chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak ale ti zostupujuci su celkom realny. Este by celkom mohol aj Gladbach, ale je tam Wolfsburg tak radsej ten... :D

Schalke ...tak uz nabrali dost stratu, to uz na CL nevypada, budu stastny za predkolo EL... ale mozu ist aj do CL pokial vyhraju EL co neznie az tak nepravdepodobne

Reagovat
smazaný uživatel

vyhra schalke v el je zhruba stejne realna jako ze neapol vyhraje lm...

Reagovat
smazaný uživatel

Preco? Sak Sevilla nebude hrat vyradovaciu fazu EL

Reagovat
smazaný uživatel

protoze villarreal united zenit sachtar...

Reagovat
smazaný uživatel

United? To je podobna utopia ako Arsenal v stvrtfinale Champions League

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja nerikam ze united vyhrajou el. jen sem vypsal ctyri tymy kery by na 90 % poslaly schalke domu.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze aj Sparta

Reagovat
Arne

Jarstein - Kadeřábek, Orban, Hummels, Kolašinac - Robben, Keita, Thiago, Forsberg - Auba, Modeste

Reagovat
stas87

Kolasinac? No neviem..asi bola nudza niekoho vybrat ale jeho by som tam nenapisal.

Dost nevyrovnany hrac, raz zahra skvelo a potom potopi tim chybami.

Reagovat
Arne

Já ho moc na podzim chybovat neviděl, i když mu poslední kola asi moc nevyšly stejně jako Schalke... Má solidní defenzivní čísla a směrem dopředu je to úplně nový hráč, ten přechod na tři stopery s ním udělal strašně moc, podobně jako u Kadeřábka... Pak samozřejmě vyvstává výtka, že oba hráči jsou v ideální sestavě vlastně mimo svoje pozice, ale furt mám pocit, že by tahle sestava byla furt o parník funkčnější než ta v článku.

Reagovat
Rudnevs

Tie čísla smerom dopredu (góly+asistencie) má lepšie ako napr. Douglas Costa, alebo Thorgan Hazard.

Reagovat
Arne

Reagovat
db18

Thiago? Mne přišel většinu sezony dost nevýrazný a až ke konci to začalo být ono... (ale možná na něj mám moc vysoké nároky, člověk si na ten jeho vysoký standard zvykne poměrně rychle...

Reagovat
smazaný uživatel

Nahodou pre mna hral Thiago dobre

Reagovat
Arne

Ten je asi jediný, u nějž bych řekl, že mě nikdo lepší nenapadl, než že by byl fakt skvělý... Ten závěr skvělý byl, předtím to až taková paráda nebyla, to máš pravdu. Holt ve středu zálohy je Keita, pak dlouho dlouho nic, a pak až další, ale fakt mě nenapadl nikdo lepší než Thiago.

Reagovat
db18

Jo, já pak taky dlouho přemýšlel, kdo by tam vlastně mohl jinak být... Jedině Skjelbred a Baier, jenže to jsou spíš spolehliví dříči, ale to už by bylo spíš o tom, kdo nekazí a drží si svůj standard (možná bych aspoň osobně volil "únik" přes změnu rozestavení na 4-3-3)

...letos je to fakt docela bída

Reagovat
db18

(ale to by z toho zase vylezla sestava, která by moc neobstála na hřišti)

Reagovat
Arne

Nebo únik druhým směrem - dát tam Süleho, Mavraje nebo Brookse místo toho druhého DM, a měli bychom oba krajní beky přímo na jejich reálných pozicích. Ale funkčnost té záložní trojice by taky byla pochybná.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě nejlepší na podzim určitě Kadeř..ten progres udělal brutální..jasně že svoje udělala i změna systému, ale i tak..

Reagovat
Kang & Kodos

Fakt je až tak dobrej?

Reagovat
smazaný uživatel

Je fantastický.

Reagovat
Rudnevs

Mimochodom, v hodnotení Kickeru je zatiaľ najlepší hráč Timo Horn, ktorý ale odohral len 9 zápasov. Dosť vysoko je aj Lahm, ten je tiež jeden z kandidátov na pravého beka.

V 2.BL vedie Marc Schnatterer, ktorý odohral dokonca plný počet zápasov a vo všetkých bol obodovaný.

Pre mňa je dosť veľké prekvapenie Sandro Wagner. U neho som si myslel, že ťaží najmä z toho škaredého Darmstadtského štýlu a že, po prestupe do Hoffenheimu nadviaže na neúspešné pôsobenie v Herthe. Ale opak bol pravdou.

Reagovat
andrew96

Weidenfeller - Diekmeier, Djorou, Sané, Schmelzer - Schmid, Xabi Alonso, Vrancic, Johnson - Gomez, Heller

Reagovat
Jeňa

To je nejhorší jedenáctka? Docela trefená

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Miesto Saneho by som tam Diagneho.

Reagovat
andrew96

Původně jsem chtěl, ale počet zápasů hrál roli. A někoho s Werderu jsem za tu obranu odměnit musel.

Reagovat
smazaný uživatel

Lze zajisté souhlasit s názorem, že BVB 4-1-4-1 prostě nejde. Problém možná není ani tak v rozestavení, ale v typu hráčů co tam TT dává. Ten střed je hrozně průchozí a obrana je děrava jako cedník. Pokud TT nezmění svůj postoj k předváděné hře, tak to může smrdět průserem. Chce to více Kloppova rychlostního fotbalu a myslím si, že i to probere Goetzeho, protože to je přesně ten fotbal co mu sedí.

V létě čekám průřez kádrem, protože hráčů je strašně moc a to rotování je strašné. Co se týče rozestavení, tak pokud to teď hrajeme nefunguje, nebránil bych se klasice 4-2-3-1.

Reagovat
smazaný uživatel

ked Bayern obcas hraje 4-2-3-1, tak musite aj vy. A v tej ofenzivnej trojci pod Aubou hned TT postavi aj Shinjiho

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si tomyslím, že je to lepší systém. Sice není špatý ani 3-4-3, ale to se bojím, že by už moc hořelo. Shinji podle mne je odepsán a po sezóně půjde. Hlavně to chce změnit hru a zrychlit to.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som na mieste Shinjiho isiel uz v januari lebo TT je skratka somar, dufam ze som sa nikoho nedotkol ale je to tak,davat tam Gotzeho ktoremu sa naprosto nedari, nie je tam ziaden napad,ziadna kreativita aku si od neho slubovali aj v Mnichove, proste nic. A Kagawa malokedy nieco dodrbe kam myslis ze by isiel?Ja by som ho inak s radostou privital v Koline, ale si myslim ze pojde za Jurgenom do Liverpoolu

3-4-3 = masaker. Pretoze to by uz na vyhru nemuseli stacit ani 4 vstrelene goly

Reagovat
smazaný uživatel

TT byl minulou sezónu super a musím říci, že jsem byl nadšen. Tuto je to mnohem horší a přijde mi, že je tam mnoho chyb a jsem z něho v rozpacích. Problém je, že i kdyby odešel, tak náhrada bude velmi těžká. V BL není úplně vhodný typ trenéra. Snad zkusit Löwa? Ze zahraničí mne tak napadl Cocu z PSV, ale jinak je to bída.

Goetze se probudí, věřím mu. U něj je to hodně o psychice. Shijni je skvělý, ale myslím si, že pujde. Jestli za Kloppem nevím, ale třeba k Vám byc mohl na hostování.

Reagovat
smazaný uživatel

Vlani som sa s neho tesil aj ja a mrzelo ma ze ste neziskali titul, 78 bodov ste mali a ani ste sa do toho prenasledovania Bayernu poriadne nezapojili. (trochu sa ta prva veta aj rymuje ) lenze tohto roku tu hru az prilis spomalil, ne jeden zapas prekaucoval, nie je to take tempo ako vlani + samozrejme, to ze BVB inkasuje nie je sposobene tymto blbym stylom hry ale marodkou obrany + odchod Matsa ...zo zahranicia? Tak pokial Manchester United nespravi big four tak Murýňu bude volny nie?Inac ma napada este ten Cocu, este je volny myslim aj Blanc. Ano, nahrada by bola tazka,smradoch urcite nie. Mozno este Schmidt z Mainzu, hned symbioza zase zafunguje

Reagovat
smazaný uživatel

Inak som skoro zabudol - co keby Kagawa zakotvil v Marseille? Ti sa teraz chystaju mohutne posilovat, o rok uz chcu titul v ligue ala africa

Reagovat
Uwe háže buly

Kdo je Jan Pikous?

Reagovat
smazaný uživatel

Piky

Reagovat
Jardman

Mě tam chybí Alonso, téměř nevynechal zápas, když hrál, tak je to jistota!

Reagovat
Pipo123

Ten Gnabry je čo zač ? Dosť sa píše o tom že chceme aktivovať výkupnú zmluvu ktorú má stanovenú na 8 miliónov eur

Reagovat
smazaný uživatel

Ten půjde do Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger sa chyta za hlavu teraz

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se daří Moritzovi ?...jste s nim spokojení ?

Reagovat
Pipo123

Odohral 13 minut, takze sa neda hodnotit, su pred nim 4-5 hraci co ho nepustia do hry

Reagovat
smazaný uživatel

Zranění jo ?...to je škoda, čekal jsem že by Laziu mohl pomoct

Reagovat
Rudnevs

Doplnil by som štatistiky z BILD+:

NAJVIAC ASISTENCIÍ:

- Forsberg (9)

- Grifo (8)

- Dembele, Malli (7)

- Brandt (6)

KONTAKTY S LOPTOU:

- Thiago (1657)

- Ginter (1312)

- Weigl (1306)

- Alonso (1278)

- Elvedi (1240)

NAJVIAC STRIEL:

- Lewandowski (70)

- Modeste (58)

- Aubameyang (56)

- Kramaric (49)

- Grifo (48)

NAJVIAC STRIEL BEZ GÓLU:

- Draxler (29)

- Leckie (25)

- Groß (23)

- Schürrle (19)

- Naldo (17)

GÓLY SKÓROVANÉ HLAVOU:

- Modeste (4)

- Aubameyang (3)

- Bell, Kalou, Piszczek (2)

VYHRANÉ OSOBNÉ SÚBOJE:

- Hummels (70,1 %)

- Soyuncu (68,6 %)

- Sane (65,9 %)

NAJMENEJ VYHRANÝCH OSOBNÝCH SÚBOJOV:

- Rudnevs (29,5 %)

- Ben-Hatira (32,6 %)

- Kleinheisler (34,1 %)

GÓLY SKÓROVANÉ ŽOLÍKOM:

- Leipzig (7)

- Frankfurt, Freiburg (6)

- Darmstadt, Dortmund (5)

PERCENTO ÚSPEŠNOSTI PRIHRÁVOK:

- Martinez (92,4 %)

- Weigl (91,4 %)

- Christensen, Vogt (90,8 %)

- Thiago (90,2 %)

- NAJVIAC FAULOV: Wagner (43)

- NAJČASTEJŠIE FAULOVANÝ: Lezcano (56)

- 56 gólov z protiútokov

- 63 % premenených penált (4 z 15-tich nepremenil Leverkusen)

- 62 % gólov strelili cudzinci

Reagovat
andrew96

Grifo Rudnevs, přitlač!

Reagovat
smazaný uživatel

To je kritika do vlastnich rad.

Reagovat
smazaný uživatel

Mal by si pridat v doraze. 29,5% vyhranych os.subojov je jednoducho primalo. Viac sa rvat za nas.

Reagovat
Rudnevs

Jasné, ja som skutočný Artjoms Rudnevs a jediná náplň môjho života je písať na eurofotbal. Počas zápasov som prosil Stögera (resp. Slomku, Zinnbauera, Knäbela a Labbadiu) aby ma nechal na lavičke, len preto aby som si mohol písať na ef s fanúšikom Kozlov, To som srdciar, čo? A keď ma ten dement Stöger náhodou dá na ihrisko, tak dám mobil náhradnému brankárovi, nech píše za mňa. A je to celé vonku!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mám k tomu jeden dotaz, proč sis jako druhý jazyk zvolil slovenštinu a ne češtinu?

Reagovat
Rudnevs

Inak ešte jedna zaujímavosť: Priateľky/manželky hráčov RBL si musia na každý zápas kupovať lístky (inde väčšinou hráči dostávajú lístky zdarma)

Reagovat
smazaný uživatel

Blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za těch pár éček co tam chtějí, to není zas tak zvláštní...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Finové poločasu říkají podobně jak česky-puloiaika

Reagovat
smazaný uživatel

Inak stastny novy rok vsetkym diskuterom v BL sekcii prajem. Som optimista tak pevne verim ze to nejako zvladneme aj v roku 2017

Reagovat
smazaný uživatel

Leichzeit! Rammstein!

Reagovat
smazaný uživatel

Sestava vybraná celkem na pohodu. Na hřišti by to byl rozhodně válec. Už ať je 20. ledna a celá zima táhne do prdele.

Reagovat
Rudnevs

Nový športový riaditeľ HSV je Jens Todt.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase krok zpátky?

Reagovat
Rudnevs

Skôr to vidím ako Kreuzer 2.0. Ale tak trebárs prekvapí. Oficiálne to ešte neni, HSV to zatiaľ nepotvrdilo, ale šanca, že to tak nebude je asi 1%.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole a nesabotuje to tam někdo? Přece není možný aby takovej klub ja HSV byl takhle dlouho v prdeli. Začíná mi to připadat jako Valencia

Reagovat
Rudnevs

To asi nie. Finančne je na tom HSV dobre, najmä vďaka Kühnemu, takže uvidíme ako si s tým budgetom poradí trojica Bruchhagen - Todt - Gisdol.

Herne to už tiež vyzeralo pod Gisdolom lepšie, niektoré ťahy sa naozaj podarili (Gregoritsch na hrote, Ostrzolek a Sakai na doppelsechs ...)

Len to chce stopéra, túto úlohu by mal plniť Mavraj... HSV ale údajne kontaktovalo i Timma Kloseho, ktorého angažmá v Norwichi dopadlo naozaj neslávne. Hrá za rezervu, má spory s trénerom a chce odtiaľ čo najrýchlejšie zdrhnúť.

Reagovat
Pipo123

Vraj vám pošleme na hosťovanie Hoedta

Reagovat
Rudnevs

Čo je zač?

Reagovat
Pipo123

Stopér, hráva hlavne na ľavej strane, dosť silná postava, má rýchlosť, ale pozične sa musí zlepšiť, minulý rok keď prišiel do Lazia tak nezvládal zákaldné pozičné veci a tak to aj vyzeralo, často bol na smiech a stál tam kde nemal. Tento rok keď hral tak bolo vidieť pokrok a pôsobil skúsenejšie a hlavne hral rozumnejšie. Ak má vedľa seba nejakého lídra tak si svoje odohrá.

Reagovat
Rudnevs

Ďakujem. Zobral by som ho na hosťovanie s opciou, to je spôsob s menším rizikom, ako keby prišiel rovno natrvalo. Ako tak ale sledujem Nemecké špekulácie, tak to neni nič vážne.

Reagovat
fenixLFC

kloseho je skoda, v PL dokial sa nezranil tak bol ich najlepsim hracom, po zraneni bolo jasne ze vypadnu

Reagovat
smazaný uživatel

Smutny pohlad, pristav je uz fakt v riadnej prdeli.

Reagovat
Rudnevs

Badstuber by vraj mohol prestúpiť do Manchestru City.

Reagovat
manuelo neuero

v prvním zápase by se zranil

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle hráče bere jen Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

*Arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to zrovna Badstuber, kterej se k Pepovi vyjádřil, že se o něj Pep během jeho zranění prakticky nezajímal? Holger se potřebuje rozehrát, bejt jím, volil bych BL klub z druhé poloviny tabulky.

Reagovat
vladino10

Bolo tam niečo také, ale následne holger tie vyjadrenia korigoval dosť..

A že sa potrebuje rozohrať..no ja neviem, ale vždy keď sa minulé sezóny vrátil po dlhom zranení tak mi vzhľadom na situáciu prišiel veľmi istý, tie comebacky zvládal podľa mňa dobre..

Pri početnosti zranení boatenga, hummelsa a javiho by mal (snáď) dostať šancu.. Aj s holgerom sa dosť desím zranení v obrane ktorá vyzera dosť nachylne na problémy, nerád by som videl na stopérovi alabu a kimmicha..

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, jeho předchozí návraty byly ve znamení dobrý formy, ale teď na podzim mi přišel velice slabej především pozičně a k tomu potřebuje tu herní praxi, né nadarmo si kopnul z počátku jeho návratu a zbytek podzimu už pak proseděl.. Jinak zranění sužujou celej náš kádr, chtělo by to možná změnu ve fyzické přípravě a regeneraci, i strava má v tomhle svůj podíl

Reagovat
vladino10

No neviem, za mňa radšej pozične zlý badstuber ktorý by sa do toho možno za par zápasov ak by sa eventualne niekto zranil dostal ako alaba ako stopér..Ja by som proti nejakému hosťovaniu nemal nič, ale dohrávať sezónu s troma stopérmi, príde jedno dlhodobé zranenie v obrane a hneď to bude v prdeli..veľká škoda, ze neprišiel niekto na štýl toho corluku čo sa spominal napr, alebo klavana v liverpoole proste niekto komu by až tak nevadilo sedieť a v prípade potreby by si svoje odohral, takýto hráč mi do tej obrany veľmi chýba..

No neviem nakoľko sleduješ napr lewandowskeho na sociálnych sieťach, ale tá jeho manželka, anna(fitness trénerka) si stále dáva dajake zdravé jedlá na sieť, všade dáva hashtagy healthy plan by ann a chudák robert potom zrejme musí tie zelené gebuziny co pridáva jesť..

Ale nepamätám si, kedy bol naposledy zranený..takže určite je to do veľkej miery určené aj tým ako sa hráči správajú doma..

Reagovat
smazaný uživatel

Já naprosto souhlasím, Badstuber je sympaťák a byl bych rozhodně pro jeho setrvání v klubu. Snad mu zimní příprava pro návrat do formy bude stačit, bohužel totiž nemáme tak suverénní náskok, abychom si mohli dovolit až tak rotovat kádr na úkor kvality. Carlo sice rotaci zvládá celkem slušně, ale jeho opomíjení některejch hráčů (především Renata), mě taky štve. Ideální by z mého pohledu bylo půlroční hostování Holgera a příchod hostujícího hráče typu Tasci.

O jeho Anně vím, je v Polsku celkem populární, ta myšlenka není od věci . Ona v tomhle dělá i genetika hrozně moc, ale aby se u nás sešlo tolik hráču, kteří by měli geneticky předurčenou náchylnost, se mi nezdá, i když to může do jistý míry ovlivnit i sám klub příchodama (u Robbena bylo jasný, že to nebude marodkovej abstinent). Velkou roli u zranění kloubů a šlach má třeba osvalení, to by třeba vysvětlovalo Badstuberovo komplikace, ale pak bych zase čekal, že třeba i Muller nebude takovej držák, jakym je... Je to téma o kterym by se dalo napsat milión řádků a stejně nikdo pořádně neví, kde je jádro pudla, ale minimálně nějaké změny by to chtělo (bylo by zajímavé zanalizovat všechny faktory u hráčů "držáků" a lazarů )

Reagovat
smazaný uživatel

Tie gebuziny co musi Lewa jest mu zjavne pomahaju, minimalne co sa golovej potencie tyka

Reagovat
smazaný uživatel

A kterej útočník ty góly za Bayern v posledních 6. letech nedával? Přijde mi právě proto, že to je celkem samozřejmost a taky z důvodu nulový konkurence v útoku, že má Lewa v sezoně dost hluchý místa, vlastně jediný v čem u něj vidím zlepšení, je zahrávání přímáků. Jsem ale asi jedinej, komu se nepozdává, neb je tu z něj každej unešenej

Reagovat
smazaný uživatel

Daval ich kazdy utocnik ano, priame kopy uz dava. Asi si jediny ale zas nemozem povedat ze som s neho uneseny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele