Generační obměna rozhodčích v Bundeslize

04.10.2016, 09:56
Názory a komentáře
Bundesligové týmy jsou plné hvězd, které vyvolávají u diváků velké emoce. To samé se nejednou daří i jiným neodmyslitelným personám německého fotbalu. Žel, jejich údělem není být chválen. Když přivedou fanouška do transu, obvykle to není dobré znamení. Na nehrající součást zápasů se po šestém bundesligovém kole podíval komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

První nedělní zápas Bundesligy mezi Wolfsburgem a Mohuči příliš radosti nepřinesl. Domácí ani hostující fanoušek se z gólu neradoval a nestranného diváka příliš nepotěšily ani kvalita ani tempo zápasu, zvláště v prvním poločase. Vlkům chyběl zápal do hry, v čemž se zřejmě nejvíce vyjímal Julian Draxler, který po nezrealizovaném letním přestupu asi ještě pořád hledá chuť do fotbalu. Mohuči zjevně po čtvrtečním úspěšném duelu v Evropské lize v Ázerbájdžánu zbyly síly toliko na pár povedených úseků hry. Nechť jim jako omluva slouží široká absence hráčů základu.

Nedělní duel byl přece jen něčím pozoruhodný. Neviděli jsme v něm jedinou žlutou kartu. Přispěli k tomu hráči slušnou hrou. Dopustili se jen 16 faulů. (K tomu se váže zajímavý rekord Borussie Mönchengladbach, které byl na jaře 2014 v Gelsenkirchenu během celého zápasu odpískán jediný nedovolený zákrok. A čerstvý je počin Philippa Lahma který v předchozím roce dokázal odehrát 24 zápasů v řadě bez toho, aby fauloval soupeře.) Hráči byli v nedělním zápase k sobě ohleduplní. Jakou roli v sehrál rozhodčí a jeho způsob vedení zápasu? Dočká se Benjamin Brand, hlavní arbitr duelu, pochvaly z obce fanoušků? Těžko. O výkonu hlavního sudího se diskutuje povětšinou až v případě jeho pochybení. V Německu dokonce funguje internetová stránka, která se věnuje chybám rozhodčích a jejich vlivu na konečný výsledek. Web wahretabelle.de dokonce vede bundesligovou tabulku, která koriguje omyly arbitrů. Podle ní by jedenáctikilovou Meisterschale v minulé sezoně stejně bral Bayern, ovšem Hertha, která přišla kvůli chybám rozhodčích údajně o 10 bodů, by hrála Ligu mistrů a Frankfurt by dnes byl druholigový.

Hlavním sudím zápasu Wolfsburg - Mohuč byl mladý talent Benjamin Brand. Teprve 27letý student ekonomie pískal svůj dvanáctý duel v nejvyšší soutěži a dle uvedeného webu je v této sezóně průběžně nejlepším ve své roli, když v jeho třech zápasech nenašli autoři stránek ani jedno kontroverzní rozhodnutí, které by mělo vliv na průběh duelu. Benjamin Brand, nejmladší fotbalový soudce na ligových trávnících, je symbolem neobvyklé situace, které si mohl všimnout pozorný fanoušek Bundesligy. V Německu totiž aktuálně probíhá generační výměna rozhodčích. Nekompromisně nastavený věkový limit (47 let) donutil před minulou sezónou v tichosti odejít do fotbalového důchodu dvě legendy - Petera Gagaelmana a Thorstena Kinhöfera (celkem vedli 458 zápasů první ligy). Před touto sezónou odložili píšťalku do spodního šuplíku další známé osobnosti, konkrétně Florian Meyer, Knut Kircher, Michael Weiner a Peter Sippel (celkově 986 zápasů první ligy). A po probíhajícím ročníku si atmosféru bundesligových stadionů nebude vychutnávat přímo z hřiště trojice Wolfgang Stark, Günter Perl a Dr. Jochen Drees (aktuálně dalších 631 zápasových zkušeností).

Bundesligu čeká sice nenápadná, ale těžká zkouška. Musí nahradit v krátké době rozhodčí se zkušenostmi z 2075 bundesligových duelů, což představuje téměř sedm kompletních sezon. Své první zkušenosti aktuálně sbírají Benjamin Cortus, Dr. Robert Kampka, Harm Osmers a Frank Willenborg. Ani jeden z nich se zatím neosmělil tasit červenou kartu. Zřejmě to nebylo nutné. Přes výkony nováčků mezi arbitry se ovšem nabízí další perspektiva vnímání zápasů. Rozhodčí je součástí téměř každé akce na hřišti a tedy výrazně ovlivňuje hru. Zároveň podává v zápase sportovní výkon, od kterého závisí konečný výsledek, a zkušenosti mají na jeho hodnocení zásadní podíl. I výkony a vývoj arbitrů může poskytovat zajímavá srovnání. Věřme, že nováčkové budou následovat zatím povedené působení Benjamina Branda, a že i na některého z nich čeká jednou označení legenda, které si bezesporu zaslouží Wolfgang Stark, jelikož je podstatnou součástí Bundesligy od roku 1996.

Až se budou další osobnosti mezi rozhodčími loučit v závěru sezóny s kariérou, zřejmě je nečeká bouřlivý potlesk z tribun nebo pochvalný transparent. Je tedy na každém fanouškovi, až v zápase uvidí s píšťalkou některého z trojky Stark, Perl nebo Dr. Drees, aby se vžil do jeho pocitů, které musí být podobné pocitům s kariérou se loučícího hráče. Vědí, že řídí jedno z posledních utkání své dlouhé a úspěšné kariéry, že to, co je dlouhé roky bavilo a naplňovalo, se blíží ke svému závěru, a že jsou poslední rok součástí velkolepého divadla s názvem Bundesliga.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

Stačila expreska.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
andrew96

Pěkný článek

Reagovat
stas87

Za Dreesom smutit nebudem, to je pekna krysa a nie jeden zapas dodrbal. Ale clanok fajn, pochvala autorovi.

Reagovat
Giginek

Reagovat
Rudnevs

Pekný článok.

Mimochodom, takáto je momentálna tabuľka podľa wahretabelle.de

1. FC Bayern | 16

2. FC Köln | 14 (+2)

3. Hertha BSC | 13

4. Bor. Dortmund | 12

5. RB Leipzig | 12

6. Bayer Leverkusen | 11 (+1)

7. Eintracht Frankfurt | 10

8. 1899 Hoffenheim | 9 (-1)

9. SC Freiburg | 9

10. Bor. M'Gladbach | 8 (-2)

11. Mainz 05 | 7 (-1)

12. Darmstadt | 7 (+2)

13. Wolfsburg | 5 (-1)

14. FC Augsburg | 5 (-2)

15. Werder Bremen | 5 (+1)

16. Schalke 04 | 4 (+1)

17. FC Ingolstadt | 1

18. Hamburger SV | 1

-

2.BL

1. Braunschweig | 18 (-1)

2. Hannover | 16 (-1)

3. Stuttgart | 16

4. Union Berlin | 15 (+1)

5. Heidenheim | 14 (-1)

6. Würzburg | 11 (-3)

7. Greuther Fürth | 11

8. Dynamo Dresden | 10 (+1)

9. 1860 München | 8

10. Fortuna Düsseldorf | 7 (-3)

11. Erzgebirge Aue | 7

12. Karlsruher SC | 7 (-1)

13. Sandhausen | 6 (-3)

14. Arminia Bielefeld | 6 (+1)

15. FC St. Pauli | 5

16. VfL Bochum | 5 (-7)

17. Nürnberg | 5 (-3)

18. K'lautern | 5 (-1)

...

Za čiarou je počet bodov a v zátvorke je počet bodov ktorý museli pridať/ubrať.

http://www.wahretabelle.de/

Reagovat
db18

Bochum

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladino10

O čo v tej tabuľke ide?

Pridajú neuznané góly napr atď a zarataju to do tabuľky?

Reagovat
Jardman

Když si přečteš článek třeba pochopíš

Reagovat
smazaný uživatel

Veľká pochvala autorovi za článok.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek bylo by zajímavý vidět jak by to bylo u nás

Reagovat
Rudnevs

Marco Fabián‏ @MarcoFabian_10

I hope #OnurBulut is fine. It was an accidental & unfortunate play. @SCfreiburg, please tell him I´m sorry and please let me know he is Ok

SC Freiburg‏ @scfreiburg

Thank you for your message @MarcoFabian_10 . We sent it to Onur. He is ok

+ by som pridal fotky zo stavania mobilnej tribúny v Darmstadte:

- https://pbs.twimg.com/media/Ct8F41LW8AAV3Zc.jpg

- https://pbs.twimg.com/media/Ct8F5lLWIAEGIKD.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

do kedy potrvá to stavanie v Darmstadte? A o koľko zhruba to zredukuje návštevu?

Reagovat
Rudnevs

Vraj do sezóny 2018/2019.

Reagovat
smazaný uživatel

No snáď to stihnú.

Reagovat
Rudnevs

Určite, podľa mňa to (zostup) stihnú už v tejto sezóne ...

Reagovat
smazaný uživatel

Áno, ale bojím sa že spoločne s Hamburgom a Werderom.

Reagovat
Rudnevs

Ingolstadt

Reagovat
smazaný uživatel

Ideál by bolo samozrejme RB, no to je len útópia. Takže asi Ingolstadt, Darmstadt a potom aj niekto s dvojky Wolfsburg / Augsburg.

Reagovat
Rudnevs

16. Hamburg

17. Darmstadt

18. Ingolstadt

-

1. Hannover

2. Stuttgart

3. Braunschweig

...

A prestaň už s tým Lispkom.

Reagovat
smazaný uživatel

Áno, je dosť možné že skončíte 16ty a zase budete BL zachraňovať v posledných sekundách odvety ako proti KSC.

Reagovat
Rudnevs

... a ten Wolfsburg sa budem radšej tváriť, že som to nevidel.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo? Ten tím bol pomerne sympatický v sezónach 13/14, resp. 14/15 ale teraz už vôbec. Augsburg pod Markusom taktiež, teraz je ten herný prejav o ničom,čo dokázal aj zápas proti RB.

Reagovat
smazaný uživatel

z mena dr. robert kampka mam hodne blbej pocit. nevim jak to popsat ale mam takovy tuseni ze vo nem jeste uslysime a bojim se ze hlavne v poharech.

Reagovat
db18

btw. ten zrovna toto kolo chyboval (v utkání Wolfsburgu)

Reagovat
smazaný uživatel

Osmers je v Bundeslize známé rozhodcovské jméno. Že by jablko nepadlo daleko od stromu? Jinak výborný článek s velmi zajímavým tématem!

Reagovat
Rudnevs

To možno preto, lebo od roku 2011 pískal 2.Bundesligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jsem na mysli to,že v 90.letech pískal nějaký Osmers v Bundeslize. Byl to Hans-Joachim Osmers a myslel jsem si,že to byl taťka tohoto Osmerse... Teď jsem si ho vygooglil a zjistil jsem,že spolu nemají nic společného,jen shoda příjmení

Reagovat
Rudnevs

ďakujem za zaujímavé info

Reagovat
smazaný uživatel

Jj,holt není Osmers jako Osmers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele