Garrincha, 25 let ve fotbalovém nebi

21.01.2008, 11:32
Názory a komentáře
"O Anjo de Pernas Tortas"...V neděli 20. ledna uplynulo 25 roků od úmrtí jedné z největších legend světového fotbalu. Garrincha, "bláznivý pták", odešel z tohoto světa ve věku nedožitých 49 let. Dovolte mi zamyslet se nad jeho sportovní kariérou, životem a smutným koncem...

Narodil se v Pau Grande, vesnici obklopené horami, kde jediným rozptýlením je sledovat zurčící vodu v desítkách řek, potůčků, kaskád. Naučil se zde být skromným, šít a hrát fotbal. Přesně v tomto pořadí, jak neustále opakoval. Pracovat začal ve 14 letech, v továrně Companhia America Fabril. Jestliže skromnost mu ukázal život, šít košile mistři ve fabrice, fotbal ho nemusel učit nikdo. Měl ho od narození v krvi.

Mané, nebo také "Anděl s křivýma nohama”, jak mu lid lidově přezdíval, měl neuvěřitelnou schopnost oklamat, hypnotizovat, ukličkovat, utancovat své soupeře. Kde se to všechno v něm vzalo? Hodiny strávené v lesích na svazích okolních hor lovem "garrinchas", bláznivých, nevyzpytatelných a rychlých ptáků, byly základní školou jeho fotbalového umění. A tak se stal z vesnického kluka ozdobou velkého Botafoga, kde v roce 1953 začal svou slavnou fotbalovou kariéru. Sehrál za tento klub 609 utkání a v nich vstřelil 252 branek. 1957, 1961, 1962 jsou ony slavné roky, kdy Botafogo získalo titul "Carioca". Celkem 60x si oblékl dres národního týmu Brazílie, 17x nechal vybuchnout tribuny radostným voláním Góóól! První dva tituly Mistrů světa(1958, 1962), které Brazílie získala, patří také jemu.

Poslední magické kroky na zeleném trávníku? Corinthians (10 utkání, 2 góly), Flamengo (15 utkání, 4 góly), Olaria (10 utkání, 1 gól), Atlético Júnior z Kolumbie (1 utkání), výběr Carioca ( 9 utkání, 7 gólů). A konec...

Dnes se jeho ostatky nacházejí na hřbitově Raíz da Serra, blízko Bohem zapomenutého Pau Grande, 70 km na jihovýchod od Rio de Janeiro. Právě tady se dá nejlépe vidět smutná část historie života toho, kterému přezdívali "Radost lidu"... Hrob nejlepšího pravého křídla celé historie brazilského fotbalu je jedním z mnoha, možná patří k nejhorším, na hřbitově plném poletujících a obtěžujících moskytů. Za života sváděl k častým polemikám kdo je lepší, on, nebo Pelé? Dnes, 25 let po smrti, je místo jeho posledního odpočinku nedůstojné toho, kdo Brazílii tolik daroval. Opuštěn na hřbitově, ale v Pau Grande žije, je připomínán, milován. Téměř 8 tisíc obyvatel má jeho jméno denně na očích. Místní škola, stadión a dokonce i jeden bar nesou jeho jméno. Jak symbolické: ve škole se učil, na stadiónu žil, bary mu pomohly ke smrti...

Esporte Clube Pau Grande otevřel na začátku roku 2005 v prostorách klubu místnost věnovanou svému slavnému rodákovi. Fotografie, výstřižky z novin a časopisů, osobní věci z pozůstalosti. "Garrincha je pro nás tady všechno, nemá sobě rovného. Ani Pelé nebyl tak velký jako on! Pelé je kuře ve srovnání s kohoutem jakým byl Garrincha!" vysvětluje jeden z fanoušků opilý nostalgii vzpomínek, ale zejména pivem a cachazou, "pohonnou hmotou", která pomohla Garrinchovi k tak brzkému konci.

14. listopad 2005 byl svátkem pro lidi z Pau Grande. Navštívil je Ulf Lindberg Henrik, Manéhuv švédský syn. "Mnoho věcí mi proběhlo hlavou. Vzrušení, smutek, zklamání, vztek. Ani ve Švédsku, Argentině, Španělsku, nenakládají s hrdiny tak jako v případě mého otce. Ten, který rozdal tolik radosti celé Brazílii, co dnes dostává od ní? Nic. Moje pocity jsou plné vzteku, zloby, protože tady není nic, absolutně nic, co by připomínalo Garrinchu!" řekl Ulf po odchodu ze hřbitova, který navštívil společně s Martinem (16), jedním ze svých čtyř dětí. Co ho vedlo k cestě do Brazílie? Poznat rodnou zemi svého otce, kterého nikdy neviděl, ale byl s ním ve spojení prostřednictvím dopisů. Odcházeli ze hřbitova a jakoby se dostali do jiného světa. Špalírem prostých vesničanů došli až na místní stadión, kde stovky lidí provolávali jediné jméno: Garrincha, Garrincha...!

Garrincha se oženil 3x a měl 14 dětí. Ale je to asi právě Ulf, který se mu nejvíce podobá. Snědý, široký nos a masité rty, 172 cm výšky, na první pohled vidíš jeho křivé nohy, stejně tak jako měl otec. Narodil se 10. února 1960 v Halmstadu. Matka se jmenovala Bloon (Květina) a byla jednou z mnoha "květinek”, které podlehly svadění tohoto nezkrotného, bláznivého a rychlého ptáčka jménem Garrincha. Syna několik týdnů po narození nechala v sirotčinci... Jediné co Ulf po otci nezdědil, je fotbalové umění. Genetika tohoto sportu má své vlastní zákony. Ani Garrincha, ani Pelé, nedokázali nic změnit, jejich potomci se "nepotatili"...

Fotbalový umělec Garrincha nenávratně zmizel, jako mizí mraky nad naší hlavou. V jeho případě se potvrzuje ono lidové rčení, že "Smutek nemá konce, radost ano...!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (41)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jééé, moc děkuju!

Reagovat
smazaný uživatel

souhla.Taky díky-krásné!

Reagovat
Devil

Byl to super fotbalista . Kdyz stal rovne tak mel jednu nohu do o a druhou do x . Ale fotbal umel paradne .

Reagovat
eder

Právě proto byly jeho kličky nečitelné... Škoda, že jsem ho neviděl hrát naživo, táta o něm hodně básnil.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli se nepletu, tak měl jednu nohu kratší. Ale musel to být pan fotbalista!

Reagovat
Devil

Jo jo muj tátá taky!

Reagovat
smazaný uživatel

Měl kratší nohu nebo byl parádní fotbalista? Sem s jménem!

Reagovat
Devil

Ale ja reagoval reagoval na edera podivej na reagce (Re:) Ale nerikam ze bych to nebral kdyby byl pan fotbalista !

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, chápu, ale objevilo se to pod mojí rekcí...

Reagovat
Devil

Jo protoze jsi na nej regoval driv nez ja ! Ale to je fuk

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní je, že máme táty! I když nejsou fotbalisti!

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle to funguje...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem se díval na DVD, záznam z akcí na MS 1958 a 1962. Paráda! Garrincha byl fantastickej, Pelé taky. Ale naši se ve finále drželi a hráli super!

Reagovat
smazaný uživatel

Hurá!

Reagovat
alegre

Díky...

Reagovat
smazaný uživatel

Keby nebolo tohto clanku,tak by som si ho na youtube nikdy nepozrel aj ked to bol velky velikan

Reagovat
smazaný uživatel

Není třeba velkých slov a adorování. Jsem velmi rád, že autor Vilém Hodr připomíná takovéto velikány historie světového fotbalu. Nejsem ročník, aby se mi poštěstilo ho zažít osobně, ale historie mne natolik zajímá, abych si udělal ucelený obraz (doufám) o tomto hráčii (a nejen o něm) !!! Píše se také o období, kdy byl fotbal více snivým náboženstvím a čistou radostí než tvrdým byznysem !!!!!!!!!!!

Reagovat
Devil

Pekne receno barry!

Reagovat
smazaný uživatel

Dík !

Reagovat
alegre

Děkuji za komentáře a pochvaly, samozřejmě že potěší, ale důležité je že se Vám článek líbí. Když píšu o fotbalistech, kteří patří do fotbalové minulosti, vím předem, že čtivost bude mnohem nižší, než když si s chutí rejpnu do Realu... Bohužel teď není do ceho a do se strefovat, podezřele jim to jde!!! Ale stojí to zato psát o Kempesovi, Garrinchovi a dalších... Budu se snažit v brzké době zase někoho vybrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba Leonidas ??? Vavá ??? Florián Albert ??? Nebo udělat speciální magazín o brankářích, jsou vždy mimo hlavní pozornost, přitom víme jak jsou megadůležití. A tak by se dalo pokračovat dál a dál a ... A když jsme u té historie, tak jeden dotaz, jestli to nevadí. Nevím, jestli ještě vůbec hraje, kdysi velice nadějný obránce, Phill Babb ( doufám, že jsem to napsal správně ). Pamatuji si ho, že hrál v 90. lertech za Irskou reprezentaci a působil jako mladý nadějný bek v Premier League, už si ale bohužel nepamutuji, za který klub konkrétně ??? Předem moc díky. Podobných otázek bych měl více. V tomto rámci bych, pro lepší informovanost, uvítal, kdyby by Eurofotbal měl i odkazy na historii fotbalu ( klubů, hráčů, trenérů, stadiónů, ...) či se přímo dalo zkontaktovat s lidmi, kteří se o to zajímají a nelení se sejít a vyměnit si informace.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
RMCF

Doufám že ti Real ještě dlouho nechá čas a prostor psát o velikánech minulosti

Reagovat
smazaný uživatel

pěkné!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem na youtube, je mnoho videí.

http://www.youtube.com/results?search_query=Garrincha&search=Search

Hlavně ty s názvem: Garrincha - Sad story of happiness.

Reagovat
smazaný uživatel

moc pěkné

Reagovat
smazaný uživatel

Znovu dík V.Hodrovi za velmi pěkně a citlivě až filosoficky napsaný článek...mám radost i proto, že Garrincha byl můj nejoblíbenější fotbalista.../.měl jsem ho raději než Pelého./...a hrál jsem si na něho .. myslím,že jsem ale nebyl tak dobrej takže díky

Reagovat
Votrok

A nebylo t ov nohách?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to ale nakonec úplně jedno, zkrátka byl to borec parb excelance !!!

Reagovat
smazaný uživatel

asi jo ... ale asi i tak nějak celkově..

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu si pamatuju i sestavu Brazilie v těch dobách - Gilmar..Djalma Santos...Nilton Santos ...Mauro...Vavá ...Didi....Zagallo..Pelé..Zito...Amarildo...Garrincha..... Jojo to byli hráči..

Reagovat
smazaný uživatel

Bať, Bať

Reagovat
Votrok

A na MS 1962 v Chile: Viliam Schrojf, Jan Lála, Ján Popluhár, Ladislav Novák, Jiří Tichý, Svatopluk Pluskal, Josef Masopust, Adolf Scherer, Titus Buberník, Andrej Kvašňák, Jozef Štibrányi, Pavol Molnár, Jozef Adamec, Josef Jelínek, Václav Mašek, Vladimír Koiš, Tomáš Pospíchal, Josef Kadraba, Jaroslav Borovička, Jozef Bomba, František Schmucker, Pavel Kouba... Trenér Rudolf Vytlačil. Táta to poslouchal v rozhlase...

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, hochu. Nejsi ty z Hradce Králové ???

Reagovat
Votrok

Jsem z Hradce Králové, narodil jsem se tam a Hradci fandím!

Reagovat
smazaný uživatel

Zvláště trenér ( NÉ kouč ) Rudolf Vytlačil !!! Vídeňský Čech, to byl kanón !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dnes by se řeklo psycholog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

LEGENDA. Je to paradox, vada mu hodně dopomohla stát se fenomenálním hráčem.

Musel být radost ho sledovat naživo. Takových borců, kteří při každém svém dotyku zelektrizujou fanoušky se v dnešní době najde málo a bude hůř, z fotbalu se každým rokem vytrácí ta krása, která ho zdobyla v letech minulých. Fotbal je rychlejší, agresivnější, na to už prostě není čas, o to víc si cením hráčů, kteří tohlu nejkrásnější hru chtějí ukázat z té lepší stránky.

Reagovat
alegre

Tak já jsem měl to štěstí vidět hrát Garrinchu, Peleho a další z hvězd fotbalu let šedesátých, sedmdesátých. Na stadiónu Ajax, Celtic, ale také tehdejší slavnou Duklu s Masopustem, Pluskalem, Novákem... Ti současní? Jsou mezi nimi také kouzelníci rozdávající radost! Messi, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Kaká, Tevéz, Rosický... Je to trochu jiné, ale pořád platí to samé: Fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Reagovat
Votrok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele