Gambrinus liga preview - 5. kolo

01.09.2007, 11:06, aktualizováno 03.09.2007, 11:02
Previews
Bohemians 1905 a Viktoria Žižkov mají ideální příležitost, jak si vylepšit zatím hodně pošramocenou reputaci. Klokani stále čekají na první vstřelený gól, Viktorka jich sice dala již sedm, tu však sráží špatná hra obrany. Pražské derby a souboj nováčků nebude posledním zápasem pátého kola. Tím se po včerejší smrti Vlastislava Marečka stalo odložené utkání Brna s Teplicemi...



Baník Ostrava - Viktoria Plzeň (sobota 19:00)
Oba týmy zatím prochází sezónou bez porážky, Plzeň navíc venku neprohrála celý rok 2007. Plzni sice nenahrává vzájemná bilance, kdy Baník neporazila už osm let, ale bude hrát proti oslabenému soupeři. Lukeš i Bolf se na hřiště ještě nějaký čas nepodívají a Svěrkoše po odpykání trestu skolila nemoc. Ostrava zatím vévodí domácí tabulce, za dva zápasy nastřílela osm gólů. Tým ze Západu zase inkasoval jedinkrát, a to ve 25. minutě prvního kola.

"Rozhodně ale ani nyní nechceme bránit 0:0. Budeme hrát důrazně a aktivně, jen nesmíme podlehnout bouřlivé kulise," ukazuje trenér Levý, že do Ostravy nejede betonovat. Ten si bude muset dát pozor na skvělé druhé poločasy domácích, kteří dali z celkových dvanácti devět branek po změně stran. Trenér Večeřa zná sílu Plzně a případné vítězství, které by pro něj bylo jubilejním 100., se lehko rodit nebude.
Pravděpodobné sestavy: Baník Ostrava: Vašek – Řezník, Cigánek, Bystroň, Tchuř – Rajtoral, Marek, Otepka, Metelka – Magera, Zeher.  Viktoria Plzeň: Daněk – T. Rada, Müller, Zakopal, Smola – Malcharek, Trapp, Jarolím, Šíma – Fillo, Smejkal. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.45 - 5.65
Tip eurofotbal.cz: 0
Slovan Liberec - Tescoma Zlín (sobota 19:00)
Zlínský sen o výhře venku trvá již 40 zápasů, minulou sezónou pod Ještědem zbývalo devět minut k jeho uskutečnění, teď mají další, a větší než obvyklou, šanci. Liberec se krčí s jediným bodem, jediným gólem, ale pokud neuspějí ani tentokrát, tak nejspíše s druhým trenérem. Severočechům chybí stále několik hráčů – Frejlach, Dort, Blažek a Pudil hostuje ve Slavii.

Vstup Zlína do nové sezony je zcela opačný. Remíza v Brně, výhra nad Budějicemi i na Spartě měl po poločase nakročeno ke třem bodům. V posledním kole byl navíc tým trenéra Hoftycha prvním, který obral o body Baník. Liberec měl i v minulých, lepších letech s Moravany problémy. Za posledních šest zápasů vyhrál pouze jedinkrát a to gólem z penalty. Trenér Zach je tak blízko, i když nerad, k napodobení Františka Cipra, který byl před tímto kolem odvolán jako první trenér v této sezóně.
Pravděpodobné sestavy: Slovan Liberec: Zlámal – Šinglár, Košťál, Petrouš, Jonáš – Hudson, Bílek, Hodúr, Liška – Nezmar, Robin Dejmek.  Tescoma Zlín: Baránek – Vidlička, Kroča, Zbožínek, Penner – Zapletal, Zúbek, Opiela, Malár – Žůrek, Šmahaj. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.70 - 5.75
Tip eurofotbal.cz: 0
SK Kladno - FK Jablonec (neděle 17:00)
Kladno se výkonnostně v posledních dvou utkáních hodně zvedlo a svou dobrou formu by určitě chtělo potvrdit i proti Jablonci. Domácí fotbalisté mají zatím největší problém v defenzívě, ve všech ligových zápasech inkasovali dvě branky, a proto se chtějí v duelu se Severočechy zaměřit především na účelnou defenzívu. "Když mužstvo dostane v každém zápase dva góly, tak je to pak složité. I když hrajeme útočně, nepodaří se nám pokaždé jako se Žižkovem vstřelit tři góly. Pokud chceme pomýšlet na úspěch, musíme hrát vzadu na nulu," tvrdí kladenský trenér Jaroslav Šilhavý.

Severočeši letos sehráli zatím šest soutěžních utkání, ale vyhráli pouze jeden, navíc na týmu Luboše Kozla se může podepsat únava a zklamání z pohárového zápasu s Austrií Vídeň. "Není jiná cesta než zapomenout na pohárový neúspěch. Musíme už konečně být efektivnější. Proměňovat až pátou šanci ke konci utkání, to je pozdě na dobrý výsledek," povzdychl si jablonecký kouč.
Pravděpodobné sestavy: SK Kladno: Pavlík – Hoffmann, Farbák, Killar, Čáp – Szabo, Gecov, Dočkal, Cigánek – Jeslínek, Zachariáš.  FK Jablonec: Špit – Fukal, Zábojník, Homola, Flachbart – Baranek, Eliáš, Vácha, Hamouz – Svátek, Zelenka. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.65
Tip eurofotbal.cz: 2
České Budějovice - FK Mladá Boleslav (neděle 17:00)
Dynamo v průběhu týdne vyměnilo trenéra Cipra za bouřliváka Františka Straku a proto všichni fanoušci domácího celku očekávají bodový zisk. Budějovice mají letos na svém kontě zatím jen tři body za výhru v prvním kole, k tomu je ovšem třeba připočítat posledních sedm utkání loňské sezony, v nichž neokusili vítězství. To znamená, že Jihočeši za posledních 11 zápasů pod Františkem Ciprem získali pouhé čtyři body. Dynamo se proti Mladé Boleslavi musí obejít pouze bez zraněného Peroutky.

Ani hostům se zatím nedaří podle představ a další neúspěch by se mohl pro trenéra Zajíce stát osudným. Boleslav si ale uvědomuje, že domácí fotbalisté se budou chtít novému trenérovi ukázat a ožijí. "Trenér Straka do hráčů napumpuje energii a sebevědomí, budou se chtít vytáhnout. Jestli chceme uspět, tak se domácím musíme vyrovnat v nasazení a zdravé agresivitě. Pro soupeře není nikdy úplně příjemné, když soupeř změní trenéra," uvedl Luděk Zajíc, který už má pro tento duel k dispozici své nové posily – obránce Procházku a záložníka Mendyho.
Pravděpodobné sestavy: České Budějovice: Kučera – Plocek, Horejš, Hunal, Šmíd – Bíro, Hílek, Vozábal, Černý – Zelinka, Radzinevičius.  FK Mladá Boleslav: Miller – Voříšek, Rolko, Kopic, Procházka – Mendy, Rajnoch, Matějovský, Poláček – Sedláček, Kysela. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.60
Tip eurofotbal.cz: 1
Siad Most - Slavia Praha (neděle 17:00)
Slavisté oslavovali během týdne postup do Ligy mistrů, ovšem už dnes se opět musí soustředit na Gambrinus ligu, jelikož hraji na půdě Mostu, který sice ještě nevyhrál, ale hosty bude čekat určitě těžký boj. V utkání jsou určitě Sešívaní favoritem, jelikož mostecký babylon nevyhrál deset utkání v řadě, naopak Slavie jich už osm v řadě neprohrála. "Slavia v našem fotbale znamená tu nejvyšší kvalitu, ale přesto chceme hrát aktivně," uvedl mostecký trenér Robert Žák, který bude muset před zápasem řešit dva problémy se sestavou. Během týdne mu Boleslavi odešel útočník Alex Mendy a vykartovaný je stoper Procházka.

Slavia bude určitě chtít udržet letošní stoprocentní bodovou bilanci, proto ale musí zapomenout na středeční duel proti Ajaxu. "Musíme na tu euforii zapomenout. Most v předchozích zápasech prokázal, že je dopředu velmi nebezpečný, na to je potřeba dát si pozor," varoval slávistický kouč Karel Jarolím. Slavia bude v tomto utkání postrádat zraněného Šventa, Latku a zřejmě také Šmicra se Švecem.
Pravděpodobné sestavy: Siad Most: Acevski – Los, Jamrich, Hainault, Škoda – Da Silva, Schut, Pilař, Trubila – Oboya, Toleski.  Slavia Praha: Vaniak – Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal – Janda, Tavares, Volešák, Kalivoda – Vlček, Šenkeřík. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.30 - 1.75
Tip eurofotbal.cz: 2
Sparta Praha - Sigma Olomouc (neděle 20:15)
Oba týmy jsou v té lepší polovině tabulky, ale fakta a statistiky hovoří jasně pro domácí. Sparta vypadla z Ligy mistrů, Olomouc z Poháru ČMFS. Pražané jedenáct zápasů v řadě nepohráli, Moravané jich devatenáct venku nevyhráli. Počet gólů Libora Doška je stejný jako góly celé Olomouce. Devětkrát z deseti případů dala Sparta Sigmě alespoň gól.

Betonu bychom se však v tomto zápase dočkat neměli. Ví to i trenér Bílek: "Olomouc nastupuje většinou v ofenzivním rozestavení, čeká nás proto další těžký zápas." Jestli Letenské rozhodily z rytmu dvě porážky s Arsenalem, hrůza pomyslet, jak jsou na tom hosté, když divizním Kunicím nedokázali vstřelit branku a hned se mají postavit obhájci titulu. Jestli ale trenér Pulpit nechce jít ve šlépějích venkovní série Zlína, bude muset na Spartu něco vymyslet. Šancí je jeho pojetí hry, kdy Bílkovi svěřenci jsou zvyklí hrát doma proti tvrdě bránícímu mužstvu.
Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Poštulka – Pospěch, Řepka, Kadlec, Kladrubský – Kisel, Horváth, Hušek, Matušovič – Došek, Slepička.  Sigma Olomouc: Drobisz – Randa, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič – Janotka, Rossi, Bajer, Čupr – Hubník, Hartig. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 10.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Bohemians 1905 - Viktoria Žižkov (pondělí 17:15)
Druhé pražské derby sezóny 2007/08 bude k vidění pondělí 3.9. v Ďolíčku, kde domácí Bohemians 1905 přivítají Viktorii Žižkov. Klokani letos zatím nedali jediný gól, hlavně proto přivedli před minulým kolem dva útočníky - Polodnu s Ordošem. "Oba před zápasem s Plzní s mužstvem trénovali jen dvakrát, teď už měli během týdne více času, aby se sžili s týmem. I ty jejich příchody by nám měli pomoci zlepšit ofenzívu. Věřím, že se konečně střelecky prosadíme," prozradil trenér Bohemians Zbyněk Busta. Oba týmy se v minulé sezóně potkaly ještě ve druhé lize a tenkrát domácí jasně vyhráli 4:1.

Žižkov odstartoval nový ročník senzační výhrou na hřišti Boleslavi, ovšem od té doby se tým Stanislava Grigy trápí a v poslední třech zápasech inkasoval hrozivých jedenáct branek. "Fotbal, který jsme hráli, stačil na druhou ligu. Musíme zlepšit defenzívu a přestat hrát tak naivně," uvedl trenér slovenský kouč na lavičce Žižkova, jenž plánuje pro zápas s Bohemians pozměnit sestavu.
Pravděpodobné sestavy: Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Pávek, Šmarda - Kotyza, Slezák, Hašek, Rychlík - Matůš, Polodna.   Viktoria Žižkov: Pařízek - Kučera, Labant, Besta, Šťastný - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený - Bukač, Švancara. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.85 - 3.15
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Tomáš Honajzer, Josef Gvoždiak / idnes.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
HOST*kolp

Baník a Zlín dneska vyhrajou

Reagovat
Slejdy

dobrýý

Reagovat
HOST*

hezky tipy

Reagovat
HOST*

chci se zeptat jak to vypada s trestem za hajlovani pro Horvatha?

Reagovat
HOST*españa

mělo by se o tom rozhodnout ve čtvrtek

Reagovat
HOST*

dik

Reagovat
HOST*celyzhavy

Preview: Manchester United - Sunderland a analýza: Reading - West Ham United + další články viz. http://www.celyzhavyruleztipy.wz.cz CHECK IT OUT !!! díky

Reagovat
smazaný uživatel

Kua snad se dneska již Liberec trošku vzchopí, ale Zlín přijede zase s transportbetonem Baník to nebude mít jednoduché, ale měl by Plzeň přetlačit alespoň o gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Libe vyhraje, Baník ztratí.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem tomu zas dal.

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Podívejte se na jejich web a zkuste kliknout v té jejich anketě na "ne". Objektivita jako hrom.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Od listopadu venku neprohráli, takže to berou jako zbytečnou možnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nedělej zase hérečku

Reagovat
HOST*

dobry no , jsou to paka

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa, ten Lavička musí bejt fakt trenér jako hrom, když s ním hráli hezkej fotbal a na špici a jen co odejde, tak to jde s celým mančaftem do prdele

Reagovat
Slejdy

to zas tak nemuzes brat ... neco tam nehraje ale no asi

Reagovat
HOST*M11

jejda to je zase uvaha jednou...

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*Kapřík

Tak se mi dneska dostal do ruky deník Sport a z hodnocení

Sparťanů mi spadla čelist. Né že bysme hráli nějak geniálně, ale vyfasovat takřka stejný známky jako Liberec, to už je na šavli. Ani fakt že jsme vyhráli v desíti lidech hodnocení nevylepšilo, navíc výborně hrající Horváth dostal známku 5, což mě posadilo na prdel. Holt objektivity se ve letos ve Sportu nějak neurodilo, že?

Reagovat
Marv

Presne tak.. Lidi kteri ten zapas nevydeli by podli sportu mysleli ze Sparta hrala hodne spatne... Na cesou ligu to byl podle me slusnej vykon navic v deseti lidech.. Moje znamka by byla tak 6 A hodnoceni jednotlivcu?? to co sport predvadi je k smichu Horvath? Nejlepi hrac ligy v takovy forme.. jednoznacne nejlepsi hrac na travniku a dotane 5? To byl vykon na 8 a to samy u Doska- na ligu nadprumernej vykon a taky 5 U hracu Slavie vetsinou stacej dve pekny prihravky na 7

Reagovat
smazaný uživatel

Nebreč. Horváth byl tak na 6 (chtělo by to taky trošku běhat, jinak by to bylo na 7), Došek taky na 6. Sport je v hodnocení tragický, ale jistě sis všiml, že na všechny strany. Třeba Tavares měl v zápase s Ajaxem 5 a to si zasloužil tak osmičku. Jinak co jako Sparta předvedla? S tragickou Olomoucí si první poločas nevěděla rady, druhý se do šancí dostávala převážně jenom ze standartek, dala neregulérní gól. Tomu jako říkáš nadprůměrný výkon? Ale já jsem v tom případě rád, aspoň se ukazuje, jak jste za poslední roky klesli, když už jste spokojení i s výhrou nad tragickým soupeřem 1:0 díky vymyšlenému gólu...

Reagovat
Marv

tak vzhledem k prubehu utkani ktery sparta odehrala 60 minut v deseti

Reagovat
HOST*jiri - fcb

To mu nevysvětlíš. Jemu stačí, že si flusne na mistra

Reagovat
HOST*Kapřík

Je pravda že ze začátku to bylo tragický, co si budeme povídat, ale nezapomeň že se pak hrálo v oslabení a přesto jsme je dostali pod tlak a vyhráli. Celkově to byl výkon nic moc, to nepopírám, hru Sparty si představuju ještě trochu jinak, ale dostat skoro stejný známky jako Liberec? To je fakt jízda! Navíc obránci Slavie dostali stejný známky jako Sparťanský a přitom jste dostali dva góly a my žádnej ani v oslabení(nízké hodnocení Kladrubského chápu). Sport to ale fakt mrví na obě strany, což jsem si po zkouknutí právě Tavaresovy známky s Ajaxem ověřil. Podle mě to byl třetí nejlepší muž na trávníku. Sport má furt plno keců o tom, jak ty hráči na černou práci nejsou fanouškama doceněný a pak mu dá známku 5 - mám pocit že ten zápas snad ani neviděli a pak hodnotili podle toho, co si přečetli na netu. Měli by se nad tim trochu zamyslet - tohle silně zavání neobjektivitou i ve vzduchoprázdnu.

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Ty seš fakt tragéd. Poslední dobou se do toho boříš čím dál víc

Reagovat
smazaný uživatel

Ty mi tak o tragédech něco povídej...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele