GAMBRINUS LIGA PREVIEW - 26. KOLO

05.05.2007, 11:05, aktualizováno 07.05.2007, 13:33
Previews
V hodně nezáviděníhodné pozici se ocitla Slavia. Liberec, Sparta i Mladá Boleslav o víkendu své zápasy vyhrály a Sešívaní tak k udržení kontaktu se špicí tabulky potřebují nutně vyhrát. V souboji dvou střelecky tápajících týmů zavítají do Jablonce...









Sparta Praha - Siad Most (sobota 00:00)
Tentokrát půjde Zlínu o hodně. Na jaře získala Tescoma zatím pouze sedm bodů, což v boji o záchranu rozhodně moc není. Na předposledním Příbram má náskok čtyř bodů, ale spoléhat se na něj nelze, když vezmeme v úvahu, že do konce ročníku zbývá stále ještě pět kol. Baník je na tom mnohem lépe, ovšem vzhledem k minimální šanci na poháry mu může chybět motivace.

"Teď jsme se dostali do výhody, z pěti posledních zápasů hrajeme třikrát doma a pokud bychom toho nedokázali využít, byla by to obrovská chyba nás všech," řekl zlínský trenér Pavel Hoftych. Trenér Baníku Karel Večera prohlásil: "Vsadíme na agresivitu, bojovnost. Soupeře musíme napadat, abychom ho donutili k chybám." Co týká zranění a absencí, tak ty jsou rozsáhle na obou stranách. Zlín se bude muset obejít bez vykartovaných Švacha a Pennera a zranění trápí Šmahaje a Baču. V minulém zápase se Spartou přišli ostravští hráči o Varadiho a Vaška, kteří si oba poranili koleno a přidali se tak k dlouhodobě zraněnému Neuwirthovi.
Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Zlámal - Vidlička, Zúbek, Zbožínek, Janíček - Vyskočil, Vrtělka, Opiela, Červenka - Činčala, Žůrek.   Siad Most: Buček - Řezník, Cigánek, Bystroň, Klimpl - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka - Střihavka, Magera.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 2.90
Tip eurofotbal.cz: 10
Baník Ostrava - České Budějovice (sobota 00:00)
V souboji druhého s posledním moc vyrovnaný souboj asi očekávat nemůžeme. Zisk tří bodů je pro oba týmy nesmírně důležitý. Sparta okupuje druhé místo a na první Liberec ztrácí jediný bod, naopak jakákoliv ztráta bodů by mohla znamenat sestup až na čtvrté místo. Outsider ze Slovácka bude útočit určitě minimálně na zisk jednoho bodíku, díky kterému by po dlouhé době opustil poslední místo.

"Hrají dobře a jsou hodně nebezpeční. Hlavně remíza v Liberci pro nás musí být dostatečným varováním," řekl sparťanský kouč Michal Bílek. "Nemůžeme mít jiný cíl, než vítězství," dodal Michal Kadlec. Trenér Malura dělá se svým týmem divy, protože na jaře hosté dosud prohráli jediný zápas a stále mají malou šanci na udržení. Do utkání určitě nezasáhne domácí Slepička a ani dlouhodobě zraněný Kóňa, stále není jistý ani start již zmiňovaného Kadlece, naopak hosté se mohou hrát v nejsilnějším složení. Vedení Sparty přichystalo opět další akci, jak se na stadion dostat zdarma. Každý, kdo dorazí v 15:30 před zákaznické centrum v rudém drese, bude mít vstup zdarma.
Pravděpodobné sestavy: Baník Ostrava: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Kisel, Horváth, Hušek, Matušovič - Došek, Kulič.   České Budějovice: Drobisz - Kubáň, Šuškavčevič, Ineman, Lysoněk - Kaspřák, Němčický, Görner, Racko - Šimáček, Ivana.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 13.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov (sobota 00:00)
Pravděpodobné sestavy: Sigma Olomouc: Pavlík - Šimůnek, Farbák, Killar, Hamouz - Kalina, Strnad, Gecov, Čáp - Simpson, Radzinevičius  Viktoria Žižkov: Belic - Kaufman, Krmaš, Klein, Merzič - Doležal, Benát, Jirsák, Štohanzl - Džeko, Fenin 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.95 - 2.85
Tip eurofotbal.cz: 0
Tescoma Zlín - FK Mladá Boleslav (sobota 00:00)
Most v posledních dvou kolech nastřílel pět branek a určitě by velmi rád nějaký gól přidal také proti Olomouci. Jenže stále sestupem ohrožena Sigma by si ze západu Čech odvezla nejraději alespoň bod, který má pro ni v současné době nemalou cenu.

"Doufám, že navážeme na bodové zisky z posledních zápasů a nezkomplikujeme si situaci. Nikdo si nemůže myslet, že jsme z nejhoršího venku," řekl trenér Zdeněk Ščasný. "Zisk každého bodu by pro nás byl obrovskou pomocí, byl bych spokojen i s remízou," přiznal trenér Vlastimil Petržela. "Nedaří se nám, provází nás smůla a hlavně neproměňujeme šance," řekl kouč, ale poraženeckou náladu v mužstvu prý necítí. "Kluci jsou spíše naštvaní, cítím odhodlání, a to se mi líbí," dodal. Podzimní utkání skončilo 2:0 pro Olomouc, ale tentokrát se dá očekávat obdobný výsledek na druhé straně, protože Most je ve formě a hosté prohráli už pět zápasů na hřišti soupeře v řadě. Sigma se musí obejít bez vykartovaného Randy a zraněného Hudece, domácím bude chybět jenom Johana.
Pravděpodobné sestavy: Tescoma Zlín: Vaniak - Krejčí, Suchý, Procházka, Zbončák - Gašparík, Pikl, Vozábal, Prášil - Pešír, A. Mendy.   FK Mladá Boleslav: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Šedivý, Formánek - Janotka, Hochmeister, Rýdel, Onofrej - V. Schulmeister, Melinho.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.65
Tip eurofotbal.cz: 0
Viktoria Plzeň - SK Kladno (sobota 00:00)
Domácí čekají na vítězství už 15 zápasů a tahle nepříznivá série začala na podzim právě na hřiště Českých Budějovic. Marila se sice v minulém zápase s Libercem konečně prosadila gólem ze hry, ale nakonec si ze stadionu U Nisy odvezla pětigólový příděl. Obdobně se v minulém kole vedlo také Dynamu, které doma obrala Mladá Boleslav, jenže Budějovice mají velkou výhodu, že nemusejí na rozdíl od domácích hrát o záchranu.

"Vyhrát můžeme jen za předpokladu, že budeme hrát na hranici možností," řekl příbramský trenér Jiří Kotrba. Již svého dvoustého utkání v nejvyšší lize může dosáhnout obránce Lukáš Pleško a určitě velmi rád by ho oslavil vítězstvím. Domácím bude chybět zraněný útočník Polodna a nejspíš také Dušan Tesařík. Za České Budějovice na sto procent nenastoupí Karel Poborský kvůli disciplinárnímu trestu za čtyři žluté karty a také zraněný Homoláč, jistý není ani start Jaroslava Černého.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Plzeň: Pařízek - Halama, Hunal, Vaculík - Lesák, Jungr, Hašek, Otepka, Pleško - Huňa, Řezníček.   SK Kladno: Křížek - Plocek, Horejš, Peroutka, Kladrubský - Hrbáč (Adamec), Žižka, Volešák, Černý - Holenda, Táborský.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.25 - 4.60
Tip eurofotbal.cz: 0
Slovan Liberec - FK Jablonec (sobota 00:00)
Z Viktorie je na jaře postrach všech týmů, protože z osmi utkání vybojoval tým Stanislava Levého sedmnáct bodů, zbylých sedm ale ztratil velmi překvapivě na domácím hřišti. Liberec, pokud se bude chtít vrátit na první místo, musí vyhrát, protože na vedoucí Spartu ztrácí dva body.

"Na utkání se těšíme, předpokládáme velkou návštěvu a chceme se divákům odvděčit dobrou hrou. Liberec bude pro nás významná zkouška," přemítal trenér Stanislav Levý. Liberečtí by určitě jen velmi neradi přetrhnuli svou sérii tří výher v řadě. Slovan je v současnosti nejlepším týmem v počtu vstřelených, ale také obdržených branek, což potvrdil v minulém kole, kdy smetl Příbram 5:1. "Před soupeřem máme respekt, ale také jsme nabyli sebevědomí," řekl trenér Vítězslav Lavička, který se vrací do míst, kde s velkým fotbalem kdysi začínal. Liberci budou už tradičně chybět Frejlach s Matulou, kteří se pomalu uzdravují. Domácí jsou na tom hůře. Zranění vyřadila Limberského a Müllera, jistý není ani start Rótha a Pilaře a za čtyři žluté karty bude pykat Malár.
Pravděpodobné sestavy: Slovan Liberec: Daněk - Procházka, Rada, Zakopal, Smola - Fillo, Trapp, Jarolím, Šíma - Psohlavec, Malcharek.   FK Jablonec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Brezinský, Janů - Papoušek, Bílek, Hodúr, Pudil - Blažek, Nezmar.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.05 - 2.25
Tip eurofotbal.cz: 1
FK Teplice - Slavia Praha (sobota 00:00)
Velmi zajímavé utkání, oba celky na jaře předvádí pěkný útočný fotbal a v dnešním utkání by nejraději tři body získali jak domácí, tak hosté. Boleslav se v posledních zápasech rozstřílela a ráda by podobně pokračovala také dnes (poslední tři výsledky, všechny vyhrála Boleslav – 2:0,2:0,3:0). To Brno si chce spravit chuť po nepovedeném domácím zápase s Plzní, kde sice vedlo, ale nakonec prohrálo 1:2.

"Musíme se připravit na aktivní a agresivní fotbal našeho soupeře a najít vhodné rozestavení. Důležité bude uhlídat nebezpečného střelce Pecku," uvedl trenér Josef Mazura. Zajímavý bude tento souboj pro zkušeného obránce Jana Trousila, který se až ve svých 31 letech dočká svého stého utkání v Gambrinus lize. Největší pozornost mezi brněnskými beky vzbuzuje samozřejmě dosud nejlepší kanonýr sezóny – Luboš Pecka, který v posledních kolech přímo řádil. Podzimní duel vyhrálo Brno 2:0 a možná trochu překvapivě má s Boleslaví dosud lepší vzájemnou bilanci. Do utkání určitě nenastoupí za domácí Nečas, Nesvadba a Riegel, všichni jsou stále na marodce. Ještě větší problémy má Brno, protože těm chybí hned pět hráčů, kteří většinou hrají v základní sestavě, a to Švejnoha, Gjoreski, Lejsal, Střeštík a Okleštěk.
Pravděpodobné sestavy: FK Teplice: Miller - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát - Dittrich, Abraham, Matějovský, Poláček - Kysela, Pecka.   Slavia Praha: Bureš - Kuncl, Mazuch, Trousil, Siegl - Pavlík, Holek, Polách, Okleštěk A. Besta - Zelenka, Wagner.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 5.35
Tip eurofotbal.cz: 10
Bohemians 1905 - 1. FC Brno (sobota 00:00)
Hodně důležitý souboj čeká hráče obou týmů. Domácí nevyhráli již sedm utkání a od výhry v první jarním kole na hřišti Sparty nezískali už v žádném zápase tři body. Jenže proti silným týmům se vždy dokáží pořádně vyburcovat a především na domácím hřišti porazit týmy z horní části tabulky, jakým Slavie bezesporu je. Sešívané ale také trápí jedna série – už čtyři zápasy nedali gól, a tak se v minulém propadli na třetí místo a po včerejší výhře Mladé Boleslavi jsou už až na čtvrté příčce.

"Slavia si hodně zkomplikovala situaci a určitě přijede s maximálním odhodláním skórovat a vyhrát. Je však evidentně v krizi a jí mu situaci neulehčíme," řekl trenér Rada. Oba týmy v současnosti sužuje velká absence hráčů, která je výrazná především na straně Slavie, ta se bude muset obejít bez Švece a Latky a k utkání zřejmě nenastoupí ani Švento a Reiter. Jablonci bude chybět zraněný Klapka a mladík Hloušek a kvůli čtyřem žlutám kartám nenastoupí Petržela a Svátek.
Pravděpodobné sestavy: Bohemians 1905: Špit - Zábojník, Homola, Eliáš, Loučka - Baranek, Kordula, Valenta, Weber - Smíšek, Zeher.  1. FC Brno: M. Vorel - Krajčík, Dosoudil, Aračič, Hubáček - Janda, Suchý, L. Jarolím, Švento - Vlček, Necid. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.15 - 2.00
Tip eurofotbal.cz: 0

Autor: Tomáš Honajzer / idnes.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

SPARTA to je nehoraznost

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele