Gambrinus liga preview - 1. kolo

05.08.2007, 00:18, aktualizováno 06.08.2007, 13:02
Previews
Fotbaloví fanoušci v Česku se dočkali, nová sezóna Gambrinus ligy je tu. Neděle nabídne hned sedm zápasů prvního kola, tahákem by měl být souboj pohárových zástupců Jablonce se Slavií. Zajímavé souboje čekají oba nováčky, Žižkov se představí v Mladé Boleslavi, Bohemka ve svém vyprodaném Ďolíčku čeká hosty z Ostravy. A to nejlepší na konec - v pondělí hostí Sparta Liberec.




FK Jablonec - Slavia Praha (neděle 17:00)
Z posledních deseti vzájemných ligových zápasů bylo hned sedm remíz, to slibuje dramatický boj. Na Střelnici se o první body popere domácí Jablonec s pražskou Slávií. Oba týmy se z počátku sezóny zaměří spíše na evropské poháry, přesto si uvědomují důležitost vstupu do ligové soutěže.

Nelehké cíle si klade trenér-debutant Luboš Kozel. S Jabloncem chce v Poháru UEFA přejít přes předkolo a v lize být v horní polovině tabulky. Kozel očekává plný dům, kterému se představí zkušený útočník a ex-slávista Luděk Zelenka. Nového trenéra nečeká vůbec lehký start, poté, co bude hostit vicemistra, jej čeká zápas v Teplicích a doma pak přivítá Mladou Boleslav. Hned v úvodu se tak ukáže síla severočeského klubu.

Slávisté nejspíše budou hrát ofenzivnější hru, než předvedli na Slovensku, kde stěží vydřeli remízu. Hvězda hostí, Vladimír Šmicer, byl potěšen zájmem lidí o český fotbal a sám by rozhodně chtěl zopakovat to, co se mu se Slávií povedlo v jeho poslední sezóně strávené v Česku. Vstup budou mít Pražané ztížený velkým množstvím marodů, trenéru Jarolímovi bude v úvodním kole chybět čtveřice hráčů základní sestavy, navíc byla ve Slávii patrná hráčská obměna, a tak první kolo nebude pro ambiciózní sešívané procházkou růžovým sadem.
Pravděpodobné sestavy: FK Jablonec: Špit - Hamouz, Homola, Eliáš, Fukal - Stožický, Kordula, Baranek, Flachbart - Svátek, Zelenka.  Slavia Praha: Vaniak - Dřížďal, Brabec, Šourek, Švec - Krajčík, Kalivoda, Tavares, Šmicer - Šenkeřík, Vlček. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.05 - 2.15
Tip eurofotbal.cz: 2
SK Kladno - FK Teplice (neděle 17:00)
Finanční situace je u obou týmů naprosto rozdílná. Kladno mělo velké potíže, Teplice vytěžily z přestupů nejvíce peněz z ligy. Odepisovaní Středočeši jsou v domácím zápase outsidery, navíc v minulém ročníku nedali Teplicím jediný gól.

"Kvůli divákům jsem rád, že začínáme doma, a až zápas ukáže, zda jsme schopni uspět," věří nový trenér Šilhavý ve schopnost svých hráčů uhrát dobrý výsledek. Právě diváci ale zájem o fotbal moc neprokazují, a tak se Kladno o domácí prostředí opřít nemůže. Největší aspirant na sestup bude hned od první kola prožívat perné chvilky.

Tepličtí fanoušci se obávali odchodu obou útočníků, ale zatím přišli jen o jednoho - odešel Džeko, zůstal vicemistr světa do 20 let Fenin. Navíc si trenér Rada přivedl z Jablonce Smíška a o útok je tak postaráno. Slabinou by naopak mohl být brankář, na Kladně by to však tolik vadit nemuselo. Petr Rada ale věří, že jeho tým má na každého: "Není nikdo, koho bychom se měli bát. Naopak chci dosáhnout toho, aby soupeři měli strach z nás."
Pravděpodobné sestavy: SK Kladno: Pavlík - Gross, Killar, Farbák, Čáp - Vršajevič, Šelicha, Dočkal, Cigánek - Kousal, Jeslínek.  FK Teplice: Slavík - Kaufman, Lukáš, Krmaš, Merzič - Verbíř, Sabou, Doležal, Gašparík - Smíšek, Koukal. 
Tip eurofotbal.cz: 2
České Budějovice - Sigma Olomouc (neděle 17:00)
Loňské zklamání z Hané zajíždí v prvním kole nového ročníku na jih Čech, kde se o první body pokusí obrat České Budějovice. Ty, narozdíl od Olomouce, zopakování příčky z minulé sezony uspokojí. Ambice Sigmy na rychlé zapomenutí nevyvedené sezóny by mohly být příslibem atraktivního fotbalu.

Karel Poborský, jenž už nenastoupí jako hráč, ale jako generální manažer klubu, chce osmé místo. Trenér František Cipro na jeho výzvu reagoval přáním, aby se ještě vrátil mezi hráče, jelikož mu registrace vyprší až po této sezóně. Nový šéf klubu si však pochvaloval skvělé léto bez fotbalové přípravy, a tak si hráči budou muset poradit i bez něj. O góly by se měl starat litevský reprezentant Tomas Radzinevičius, který je v Budějovicích na hostování z Liberce.

Do Olomouce přišel nový trenér, Martin Pulpit, který se po dvanácti letech v druhé lize konečně dočká ligového debutu. Stojí před ním těžký úkol – napravit nepovedené poslední dvě sezóny, ta poslední byla dokonce nejhorší v historii samostatné české ligy. V Budějovicích se také představí nová jednička mezi tyčemi Petr Drobisz, který přišel ze Slovácka, stejně jako obránce Darko Šuškavčevič. Pulpit, ač fanoušek italského fotbalu, je vyznavačem ofenzivního stylu hry a k atraktivnosti zápasu by tak mohl přispět se třemi útočníky.
Pravděpodobné sestavy: České Budějovice: Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Šmíd - Plocek, Vozábal, Jungr, Adamec - Plichta, Radzinevičius.  Sigma Olomouc: Drobisz - Randa, Šuškavčevič, Škerle, Čupr - Melinho, Rossi, Onofrej - Janotka, Hubník, Kazár. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.60
Tip eurofotbal.cz: 2
Siad Most - Viktoria Plzeň (neděle 17:00)
Šéf Mostu, Petr Kabíček, rázně odmítá roli sestupujícího a chce vylepšit loňské dvanácté místo. Plzeňští by naopak zopakování šestého místa zřejmě brali. V minulé sezóně se týmy dvakrát rozešly smírně 1:1 a ani v předchozích letech to nebyly jasné zápasy. Společně postoupily do první ligy a zatím se zdárně drží, boj o první body bude o to těžší.

Prakticky nový tým se představí domácím fanouškům. S trenérem Ščasným odešli i Vaniak, Gašparík, Pešír a mnoho dalších. První ligový zápas za Most odtrénuje Robert Žák, který chce divákům dokázat, že jeho hráči jsou dostatečně kvalitní, aby hráli první českou ligu. "Podle médií sice proti Plzni favoritem nebudeme, ale chceme ukázat, že se novináři pletou," tvrdí sebevědomě Žák.

Kvalitní soupeři v přípravě Viktorie by měli mít určitě dobrý vliv na vstup do této sezóny. Plzeň si věří na pohárové příčky, své ambice chce potvrdit hned v Mostu, ale podle kouče Levého bude domácí tým velkou neznámou, navíc první kolo je vždy nevyzpytatelné. Zároveň však dodává, že neustoupí od herního projevu z jara a dál bude preferovat rychlý a agresivní fotbal, jímž si plzeňští vysloužili šestou příčku v loňském ročníku.
Pravděpodobné sestavy: Siad Most: Acevski - Škoda, Procházka, Jamrich, Trubila - Bogdanov, Jedinák, Pilař, Oboya - A. Mendy, Tolevski.  Viktoria Plzeň: Daněk - Procházka, Müller, Zakopal, Smola - Malár, Trapp, Jarolím, Šíma - Malcharek, Fillo. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.90 - 2.80
Tip eurofotbal.cz: 2
1. FC Brno - Tescoma Zlín (neděle 17:00)
Ambiciózní domácí celek s novým trenérem Petrem Uličným, který má k dispozici i několik hráčů z úspěšné reprezentace dvacetiletých, vstoupí do nové sezóny jako favorit. V prvním kole totiž na svém stadiónu bude hostit Zlín, který si až v posledních kolech loňské sezóny zajistil prvoligovou příslušnost i pro letošní rok.

Do Brna se natrvalo přestěhoval Milan Pacanda a do české ligy se vrací i bývalý slavistický kanonýr Tomáš Došek. Ofenzivně laděné mužstvo by se však mohlo potýkat s problémy v obraně. Předsezónní zranění kapitána Jana Trousila stále nedává jistotu jeho startu v prvním kole, navíc se na pátečním tréninku zranil Martin Kuncl a přestup Kubáně ye Slovácka také není v dohlednu. Podle trenéra Uličného však v případě stejného výkonu jako v přípravě nebude v zápase co řešit.

Fotbalové mládí dostane šanci v týmu Zlína, ze kterého od zimy odešlo již jedenáct hráčů. Sám trenér Hoftych očekává, že se výrazná obměna základní sestavy projeví. V přípravných zápasech to byla hlavně koncovka, která dělala hráčům problémy, ale herní projev dělal fanouškům radost. Zlínský kouč také podotkl, že pasování týmu na chvost tabulky hráče dokonale nažhavilo a rozhodně se od jeho svěřenců nedá očekávat odevzdaný výkon.
Pravděpodobné sestavy: 1. FC Brno: Lejsal - Kuncl, R. Mezlík, Pavlík, Siegl - Kalouda, Holek, Polách, Střeštík - Pacanda, T. Došek.  Tescoma Zlín: Baránek - Kroča, Švach, Zbožínek, Penner - Vidlička, Zúbek, Opiela, Kraus - Vyskočil, Bača. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Bohemians 1905 - Baník Ostrava (neděle 17:00)
Ďolíček se po návratu do první ligy uvede šlágrem neděle, když domácí Bohemians přivítají Ostravu. Naposledy jste takovýto zápas v Praze mohli vidět skoro před pěti lety, když například dres Baníku oblékal Matušovič a proti němu stál Hartig...

Klokani si po úspěšném postupu nekladou žádné vysoké cíle, hlavní je se udržet. "Bohemka se vždycky prezentovala agresivitou a nasazením," věří trenér Busta v povedený start. Fanoušky určitě potěšilo rozhodnutí komise, když páteční schůze rozhodla o tom, že se bude hrát v milovaném Ďolíčku, a tak jako dvanáctý hráč týmu určitě nezklamou. Více než padesát měsíců si již fotbalisté Bohemians 1905 nemohli zahrát první ligu, dá se tedy očekávat, že pro vítězství udělají vše.

Odborníci pasovali baníkovce do role černých koní ligy a ti se tomu vůbec nebrání. "Musíme to však dokázat na hřišti. Fotbal v krvi máme. Pokud se vyvarujeme zbytečných chyb, můžeme se měřit s každým," věří kouč Večeřa v sílu svého klubu. Baník se podle trenéra bude snažit nováčkovi vnutit svůj styl a do Prahy si jede pro tři body. Ostravský kouč však má starosti se zraněným stoperem Bolfem a záložníkem Markem, ani jeden do zápasu zřejmě nenastoupí.
Pravděpodobné sestavy: Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Pávek, Šmarda - Kotyza, Adam, Slezák, Kunášek - Bálek, Škoda.  Baník Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Metelka, Lukeš, Tesařík - Svěrkoš, Magera. 
Tip eurofotbal.cz: 0
FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov (neděle 20:15)
Pražský navrátilec se poprvé utká s Mladou Boleslaví, která se usídlila mezi elitou české ligy. Premiérový duel a v něm dva noví trenéři, je to zápas, ve kterém se může stát cokoliv a ač jsou domácí favorité, lehké to mít rozhodně nebudou.

Hlavním problémem Boleslavi bude najít nového střelce. Po odchodu Kuliče a Pecky se v přípravě ukázalo, že střílet góly bude problém. Nový nezkušený trenér je po úspěších trenéra bývalého pod velkým tlakem a v úvodním kole bude postrádat křídelního záložníka Poláčka, udržet domácí několikazápasovou neporazitelnost tak bude i proti nováčkovi nesnadný úkol.

Žižkov si za cíl vytyčil desáté místo, k němuž by měl dopomoci zkušený Stanislav Griga, který si do týmu přivedl posily Bestu a Pilaře. "Začátek jsme si nevybírali, prostě se s tím musíme poprat. Bude to pro nás svátek, všichni se na tenhle zápas těšíme a já věřím, že to zvládneme," tvrdí sebevědomě slovenský trenér, který právě na stadiónu v Mladé Boleslavi odtrénoval své poslední utkání na lavičce Sparty.
Pravděpodobné sestavy: FK Mladá Boleslav: Miller - Ševinský, Rajnoch, Rolko, Hrdlička - Kysela, Matějovský, Voříšek, Brunclík - Táborský, Holub.  Viktoria Žižkov: Pařízek - Kučera, Labant, Besta, Šťastný - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený - Bukač, Švancara. 
Tip eurofotbal.cz: 0
Sparta Praha - Slovan Liberec (pondělí 17:15)
Šlágr kola budou moci shlédnout diváci na Letné. Do Prahy dorazí Liberec, utkají se tak poslední dva mistři české ligy. Sparťané tak i přes televizní vysílání očekávají, že na zápas bude vyprodáno.

Obhájce titulu v Gambrinus lize i Poháru ČMFS nenechal nic náhodě a přes léto opět mohutně posílil. Chybět však bude levé křídlo Limberský a stoper Řepka. V bráně však bude stát velezkušený Poštulka. Okolo Sparty se teď hlavně mluví o třetím předkole Ligy Mistrů, kdy se Pražané utkají s Arsenalem, zápas s Libercem je ale blíž a trenér Bílek si to uvědomuje: "Na poháry teď musíme zapomenout. Na úvod ligy nás čeká těžký zápas a hned v něm chce navázat na vítěznou sérii ze závěru jara."

Těžkou premiéru přichystal ligový los pro libereckého trenéra Michala Zacha, který dělal asistenta Vítězslavu Lavičkovi a po jeho odchodu se tak může těšit na roli hlavního trenéra. "My se soustředíme hlavně na to, abychom předvedli maximálně koncentrovaný výkon v obraně, což bude klíč k možnému úspěchu," uvědomuje si, že v Axa aréně nejspíše prim budou hrát soupeři. Na Spartě však Severočeši umí - v loňské sezóně si odvezli bod, další sezónu zpátky se jim dokonce podařilo vyhrát.
Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Poštulka - Pospěch, Šimůnek, Kadlec, Kladrubský - Abrahám, Horváth, Hušek, Matušovič - Došek, Kulič.  Slovan Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Brezinský, Liška - Papoušek, Bílek, Hodúr, Bejbl, Pudil - Jirouš. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.70 - 6.50
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (23)

Přidat komentář
HOST*

Budejovice neprohrajou, Bolka vyhraje, Slavia taky nevyhraje...

Reagovat
HOST*

nač tu dávat dvojtip, osobně věřím pulpitovi....naopak bolka bude v útoku jalová, tipuju to 0-0....a ta slavia, chtěl jsem tam dát 102, páč vůbec nevim, nakonec jsem se přiklonil pro slávii, jelikož doufám, že se šmíca trefí...

Reagovat
smazaný uživatel

Pulpit je něco jako Csaplár - kritizuje všechny ostatní, má se za nejlepšího ( prý sní, že bude trénovat Inter Milán ), ale sám ještě v trénování nic moc nedokázal a šance už měl.

Reagovat
HOST*sterda

Blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Co?

Reagovat
HOST*sterda

Že je Pulpit stejný jako Csaplár, to je úplný nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Sedí k sobě dobře - pořád kecy a sebechvála a výsledky průměrný.

Reagovat
HOST*sterda

Tak to mně pls uveď příklad, k Pulpitovi mi toto teda vůbec nesedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Já beru z paměti třeba jeho vyjádření, jak každýho dovede do první ligy - Pardubice nic, Hradec nic, Plzeň nic, Boleslav nic. Má podobnej styl keců jako Csaplár - pořád říká, jak skvělý je to jeho 4-3-3, jak se to naučil od Zemana a kdesi cosi, jenže v praxi ho zatím odevšad vykopli.

Sice má vysokou školu, což ho v mých očích staví nahoru, ale:

http://www.fkmb.cz/a-tym/archiv/54-trener-pulpit-nema-vychovani/

A tohle můžu potvrdit - mám část rodiny u Náchoda a před lety sem se byl kouknout v Pardubicích, od pana Pulpita to byla celej zápas přehlídka sprostých slov. Nejsem svatej a taky občas něco vypustím, u fotbalu toho spoustu pochopím, ale on jel od první do poslední minuty nadávky na všechny strany. Fakt jak dlaždič.

Reagovat
HOST*sterda

Sprostý je, to musím potvrdit. V Pardubicích na ligu nikdy nebylo, v Hradci v té době taky určitě ne, v Bolce odvedl dobrou práci, což se později projevilo. Z Pardubic ho nikdy nevykopli. A podívej se, s jakým hrál kádrem. V Pce hrál vždy tak o pět míst výš, než na co ten kádr měl...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že si ovlivněn tou jeho první štací v Pardubicích, kdy ho novináři hned vynášeli do nebes. Jenže od té doby je to víceméně průměr, on zatím nic nedokázal, pochválit se ovšem umí.

Možná to někam dotáhne, je mladej, ale Olomouc podle mě udělala chybu s jeho angažováním. Petržela samozřejmě pokračovat nemohl, stačí že maj na svazu hodně rádi Kubíčka, ale klub, kterej po hubenejch letech potřebuje udělat první osmičku, měl zvolit někoho prověřeného.

Reagovat
HOST*

budějice si měl pravdu ty, slávku já, bolku ani jeden (i když ten gol v 98' měl platit, no)...

Reagovat
HOST*Bender

Myslinm, že Olomouc taky neni jasná 2...

Reagovat
křupan

Nejmenuje se náhodou Luboš Kozel ?

Reagovat
HOST*

ja myslim ze se jmenuje velkopopovicky kozel...

Reagovat
HOST*

jsem si dával záležet, abcyh nezkazil zelenkovo jméno a přestal jsem dávat pozor na kozlíkovo jméno, díky...

Reagovat
HOST*

Bohemka má pěknou smůlu, sotva dostavila stadion a hned přivítá baníkovské fanoušky, to zas bude vytrhaných sedaček. Možná měli s tou rekonstrukcí týden počkat...

Reagovat
HOST*

baníkovci se na Ďolíček bojí, prej není bezpečnej, tak uvidíme, esli se tam tihle nebojsové nebudou bát přijít ;)

Reagovat
HOST*Vincent

Gooool Svěrky!!!

Reagovat
HOST*wector

Tak z Jablonce 3 body. Musim uznat, že Vaniak dává zapomenout na loňskou mizérii, dneska zase chytil jeden jasnej gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučuju si přečíst: http://www.slavistickenoviny.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=4118

Někteří se možná vrátí do reality.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*antimadrista

To jsem rád, že bohemka padla, nesnášim ji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele