GAMBRINUS LIGA - 17. KOLO

01.03.2005, 20:18
Aktuality
Po předlouhé zimní pauze se opět rozbíhá kolotoč naší Gambrinus Ligy. Ligu zahájil duel druhé Slavie, proti páté Olomouci. Zápas Slovácko - Brno přinesl souboj dvou nových trenérů, Molnára a Kotrby. Po delší době si také na svém stadiónu zahrály Blšany, tentokrát už pod umělým osvětlením. 17. kolo Gambrinus ligy dále přineslo zápas prvního s posledním ale také dvě odložená utkání.


FK Teplice - Siad Most   0:0

Pražské Slavii se náramně povedl konec podzimní části ligy a hráči byli na zápas pořádně vyhecovaní. Zvlášť když se po těžké nemoci měl na trávníku znovu objevit Václav Koloušek. Trenér Olomouce Uličný před zápasem říkal, že budou spokojeni s jakýmkoliv bodovým ziskem. Na to, že byl tento zápas první po dlouhé pauze, byl rozhodně velice kvalitní a pro diváky gólově atraktivní. Brankáře hostí Vaniaka provětral už ve 4. minutě Gedeon a z následné dorážky ještě mohl těžit Latka, obrana Olomouce však nebezpečnou situaci odvrátila na roh. První gól a zasloužené vedení získala Slavia ve 20. minutě po nakrátko rozehraném rohu a následném centru do vápna, kde si Roman Hubník srazil míč do vlastní brány. Slavia si poté vytvořila ještě několik nebezpečných pokusů a ukazovala se být lepším týmem, gól to ale nepřineslo. Naopak ve 43. minutě se prosadil Zbožínek, když jeho střelu omylem tečoval Zbončák za záda bezmocného brankáře Kozáčika. Do kabin se však odcházelo za stavu 2:1 pro Slavii. Kuriózní gól vsítil Stanislav Vlček když polonůžkami přeloboval Vaniaka. "Větší haluz jsem snad neviděl," řekl po zápase Vaniak.

Po přestávce byl scénář hry stejný - převaha Slavie, kterou se ale hanácké obraně spolu s výborným Vaniakem dařilo krotit do bezpečných mezí. V 58. minutě vyšel hostům brejk, na jehož konci rozvlnil síť v slávistické brance Michal Hubník. Zlom do utkání přinesl veterán Pavel Kuka, který vystřídal Fořta - neuplynula ani minuta jeho pobytu na hřišti a chvatem, za který by se nemusel stydět ani profesionální karatista, ho na zem v olomoucké šestnáctce sestřelil Pečnik. Nařízenou penaltu Holeňák nekompromisně proměnil. "Byl to hodně hloup7 faul," řekl po zápase Uličný. V 78. minutě celý stadion aplaudoval Václavu Kolouškovi, který střídal Sedláčka. Určitě by si ale zasloužil podporu více než 2969 diváků, kteří si našli cestu na stadion. V závěru už si slávisté vedení vzít nenechali a zaslouženě tak vyhráli 3:2.

"Tak trochu jsme si zápas prohráli sami, dostat na Slavii tři góly je hodně. První gól vlastní, druhý po nedůrazu v obraně a třetí z penalty. Žádné krásné góly to nebyly, to zamrzí," zhodnotil zápas Uličný. "Pro diváky to byl pěkný a atraktivní zápas. My jsme spokojeni s vítězstvím," vyjádřil se kouč domácích Csaplár.


FK Mladá Boleslav - FK Jablonec   0:0

V obou týmech se v zimní přestávce odehrála zásadní změna. Do Slovácka nastoupil trenér Ladislav Molnár a jeho cíl je jasný - udržet první ligu. V Brně dostal příležitost Jaroslav Kotrba a cílem klubu je stoupat tabulkou a bojovat i o evropské poháry. Po celý první poločas mělo Slovácko velkou územní převahu, nedokázalo ji však využít v gól. Největší šanci - Dostálkovu střelu z deseti metrů - nejprve zpomalil gólman Václavík a z brankové čáry pak odkopával obránce Baláž. Do kabin se ale odcházelo za stavu 0:1 po výborné individuální akci Černého z 45. minuty, který svůj únik zakončil přesnou přízemní střelou k tyči. Poslední poločasovou šanci mělo Slovácko, s nepříjemnou Rajnochovou hlavičkou si ale Václavík poradil a vytáhl ji nad břevno.

Na začátku druhého poločasu se Brnu podařilo náskok zvýšit, když se po rohu Černého a Trousilově hlavičce krásnými nůžkami trefil Luděk Zelenka, zimní brněnská posila z Blšan. Dvě minuty na to ovšem Slovácko korigovalo - po Palinkově přímáku zblízka hlavou dorážel Rajnoch. V poslední fázi zápasu mohlo Brno ještě několikrát svůj náskok zvýšit, na Drobisze si však už žádný brněnský střelec nepřišel.

"Soupeř hrál velmi dobře, ale naší výhodou bylo, že jsme získali v prvním poločase náskok. I když Slovácko mělo vyloženější šance. Chtěli jsme hrát aktivně, ale vydrželo nám to pět minut, pak přišel tlak soupeře. Podařilo se nám sice dát po rohovém kopu druhou branku, vzápětí jsme ale udělali hrubou chybu," konstatoval Kotrba. "V přípravě jsme se zaměřili na vylepšení koncovky. Ale v tomto směru nás čeká ještě hodně práce. Svou roli sehrála i psychika," prohlásil domácí kouč. "V prvním poločase jsme hráli svou hru a nutili soupeře k chybám. Vypracovali jsme si i vyložené šance, Nezmar ale netrefil ani jednou branku. Myslel jsem si, že by Ivana mohl být žolíkem. Bohužel to nevyšlo," řekl k utkání Molnár.


Viktoria Plzeň - 1. FC Brno   0:0

Loňský mistr přijel na jih Čech s jasným cílem - naplno bodovat. Po devítizápasové agonii čekání na výhru se to nakonec v 17. ligovém kole povedlo, i když rozdílem nejtěsnějším. Výhra se ale nerodila vůbec lehce a to byli navíc Jihočeši oslabeni o Horejše, Svobodu, Plocka a Smíška, které těsně před zápasem postihla viróza. Už ve třetí minutě mohl tým, který je doma nejslabší z celé ligy, jít do vedení, na brankové čáře ale stačil zasáhnout proti Homoláčově hlavičce brankář Raška. Odpověď Baníku, který se v zápase spoléhal spíše na brejky, na sebe nenechala dlouho čekat - po centru Metelky z levé strany se hlavou prosadil Magera. Ve dvacáté minutě mohl po téměř stejné akci skórovat Metelka, ale k zakončení mu chyběl malý kousek. Budějovické nakopávaní míčů ovšem k vyrovnání nevedlo. Domácím se podařilo pouze dvakrát nastřelit brankovou konstrukci, mezi tyče se netrefili. Pět minut před koncem byl navíc vyloučen budějovický obránce Pončák.

"Vytvořili jsme si osm šancí, nastřelili dvě tyče... Z toho bychom něco dát měli. Hlavně kvůli tomu jsme prohráli," zhodnotil smutně trenér domácích Žák po utkání. "Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. I když nás Budějovice hlavně v závěru dostaly díky standardním situacím pod tlak a já bych si v některých fázích dokázal představit z naší strany lepší výkon. Domácí hráli s velkým nadšením," řekl Jarabinský.


Sigma Olomouc - Bohemians 1905   0:0

Po dlouhé době se mohli jít fanoušci z Blšan podívat na prvoligový fotbal, stadion tamního klubu už totiž splňuje svazové předpisy a tak opět, díky novému umělému osvětlení, mohou hrát Chmelaři doma. Kádr ale přes zimní přestávku výrazně oslabil, jak upozornil i sám trenér domácích Bílek. Některá místa trávníku byla úplně zledovatělá, foukal nepříjemný vítr a teploměr ukazoval teplotu hluboko pod bodem mrazu. První velká šance se dostavila až v 25. minutě, kdy už do prázdné brány hlavičkoval zlínský Činčala, na brankové čáře ale zastoupil gólmana Chvalovského kapitán domácích Müller. Prakticky z protiútoku se ke slovu dostali také Blšany, po slibné akci se zimní akvizice ze Sparty, útočník Střihavka, objevil sám před brankářem Baránkem, zakončit však nedokázal. Do kabin se tedy odcházelo za bezbrankového stavu.

Na úvod druhého poločasu byla na hráče přichystána sněhová vánice, která ještě více snižovala naděje na kvalitní fotbal. 1684 fanoušků se poprvé zahřálo až v 74. minutě. Po Pleškově rohu se hlavou prosadil Horáček a domácí vedli. Zlínští už se na žádný větší odpor nezmohli, naopak Střihavka spálil asi deset minut před koncem svou další tutovku. Do třetice všeho šťastného ale platilo i pro něj a při své třetí velké šanci v 86. minutě už nezaváhal.

"Snažili jsme se hlavně nedržet dlouhými kombinacemi míč před vlastní šestnáctkou a hru maximálně zjednodušit. Ale více nám náš způsob hry vycházel až po změně stran," řekl Bílek. "Nezvládli jsme jednu standardku, to rozhodlo," shrnul krátce kouč hostů Hapal.


Viktoria Žižkov - SK Kladno   0:0

Druhý tým tabulky doma uvítal soupeře, který zatím jako jediný v letošní sezóně dokázal vyhrát na hřišti Sparty. Tepličtí si nepřipouštěli, že by mohli dopadnout podobně. Ale dopadli... S nováčkem sice neprohráli, ale pouze remizovali, což je odsunulo na třetí místo tabulky za Slavii. Už ve 13. minutě hlavičkovala kostarická zimní posila Wiliam Sunsing, gólman hostů Miller míč pouze vyrazil a Mašek dorážel do prázdné brány. Nadšení však bylo zbytečné, gól neplatil pro ofsajd. Sunsing byl jasně nejlepším hráčem za první poločas, jeho snaha však vyšla gólově naprázdno. Mladá Boleslav odehrála celých 45 minut v defenzivním stylu.

Nápor Teplic pokračoval i ve druhém poločase a gólovou odměnu přinesl v 60. minutě. Po zmatku v šestnácte hostů se k míči dostal Mašek a tečovaná střela skončila v síti - byl to první teplický gól po 405 minutách. Po vstřelené brance ale jakoby tepličtí hráči řekli svému soupeři: tak, a teď zas hrajte vy. Šance poté měli Bednář, Brunclík a opět Bednář, brankou však ani jedna neskončila. V závěru Boleslav vsadila vše na útok a dala tak Teplicím prostor k brejkům, ty však zůstaly nevyužity. Ve druhé minutě nastaveného času se hosté dočkali. Před bránou Teplic se odehrávala podobná situace, jako při jejich gólu, a Brunclík nabídnutou šanci využil - utkání tedy skončilo remízou 1:1.

"Jsme samozřejmě hodně zklamaní, zvlášť po takovém průběhu. Vítězství jsme mohli několikrát potvrdit. Měli jsme šance, které prostě dávat musíme. A pokud se to nestane, pak přijde trest. Hlavně kvůli neproměnění jasných šancí jsme dnes nezvítězili," řekl Mareček. "Ten bod jsme z Teplic chtěli odvézt za každou cenu a zasloužili jsme si ho. Hlavně za zvýšenou bojovnost po inkasovaném gólu, kdy jsme soupeře dokázali zatlačit před jeho branku. Bednář mohl dát tři góly, při troše štěstí jsme tady mohli i vyhrát. Ale ten bod určitě bereme," vyjádřil se kouč hostů Uhrin.


Slavia Praha - České Budějovice   0:0

Podzimní mistr z Letné přijel do Opavy s jasným cílem tříbodového zisku. První ligový zápas nového trenéra Hřebíka byl kromě zledovatělého terénu okořeněn ještě speciálními černo-bílými dresy, ve kterých sparťané hráli a zapojili se tak do akce firmy Nike v boji proti rasismu. Zápas byl rozhodnut už na samém počátku, když se za hustého sněžení z gólu radoval Zelenka. Matušovič v souboji s brankářem Novákem vybojoval míč, Meduna nacentroval před branku a volný Zelenka střílel do prázdné brány. Pak konečně přestalo sněžit a zápas byl na pár minut přerušen, aby mohli pořadatelé odmést sníh z nejdůležitějších čar na hřišti.

Domácí byli téměř neškodní, na sparťanského gólmana Grygara, který chytal za zraněnou jedničku Blažka, šla za celý zápas jediná střela. Na těžkém terénu se bojovalo hlavně o střed hřiště. Sparta mohla zvýšit v 71. minutě, kdy Jun pálil do tyče a Poborský dorážel do prázdné brány, gól ale kvůli ofsajdu neplatil. V samém závěru zápasu ještě mohli vedení zvýšit Poborský a Jun, oba ale svoje šance zahodili.

"Zaspali jsme začátek zápasu, nastoupili jsme s velkým respektem a nechali Spartu, aby se dostala do vedení," řekl po zápase kouč domácích Palička. "Zvládli jsme obrannou fázi," chválil sparťanský kouč Hřebík. "Zápas jsme odehráli velmi disciplinovaně, na tomto terénu se ani jinak hrát nedalo," uvedl kouč Hřebík, který tak slavil vítězný návrat na sparťanskou lavičku.

Zbylé dva duely 17. kola Gambrinus ligy, Drnovice - Jablonec a Příbram - Liberec byly kvůli nezpůsobilému terénu odloženy. Zatímco fotbalisté Drnovic dostali volno a tým Jablonce v přípravném zápase porazil Hradec Králové 2:0 góly Webera a Smíška, verdikt sudího Kovaříka, který odložil druhý jmenovaný zápas, odsoudil příbramský boss Starka. Naopak vedení Liberce výrok Kovaříka odsouhlasilo s tím, že je správné, že neriskoval zdraví hráčů. Zápas Drnovice - Jablonec byl odložen na 27. 3. a Příbram - Liberec na 15. 3.

Tabulka:
1. Sparta Praha17133133:1042
2. Slavia Praha1794425:1431
3. FK Teplice1787217:1331
4. FK Jablonec1675418:1426
5. Sigma Olomouc1782719:1826
6. Slovan Liberec1685325:923
7. Baník Ostrava1757519:2222
8. Tescoma Zlín1756618:2121
9. Chmel Blšany1754813:2219
10. 1. FC Brno1754814:2419
11. 1. FK Drnovice1645717:2017
12. Mladá Boleslav1737716:2116
13. Marila Příbram1643915:2915
14. České Budějovice17251014:2111
15. 1. FC Slovácko1757514:1310
16. SFC Opava1736817:239


Autor: Jan Werner

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hlavne v pristi sezone

Reagovat
cechman

myslím že ne

Reagovat
smazaný uživatel

myslet muzes

Reagovat
cechman

taky budu. BANIK PIČO. v Anglii tě rozdrtím.

Reagovat
smazaný uživatel

kua zapomel sem natipovat

Reagovat
smazaný uživatel

BOBY!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

BANIK PICO!!!!!!

Reagovat
HOST*

Jak PICO, SNad PYCO!!!!

Reagovat
HOST*

Celkem dobré shrnutí 1. letosního kola. Ale jenom taková poznámka pro autora: Kotrba se nejmenuje Jaroslav, ale Jiří A ještě mě docela zarazila ta GEmbrinus liga hned v nadpise... Ale nechci kritizovat, článek byl o fotbale a ne o pravopise

Reagovat
HOST*

Ale když už jsme u toho pravopisu, tak nevím, jak moc se Zelenka rodoval S gólu. Asi by chtělo, po sobě si to ještě jednou přečíst a vychytat chyby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele