GAMBRINUS LIGA - 1. KOLO

29.07.2006, 21:24, aktualizováno 01.08.2006, 23:26
Komentáře a souhrny
O uplynulém víkendu odstartoval nový ročník Gambrinus ligy. Na úvod Sparta doma pouze remizovala s nováčkem z Kladna. Úspěšné týmy z minulé sezóny zahájily výhrami - mistrovský Liberec zvítězil 2:0 v Budějovicích, Slavia stejným výsledkem v Ostravě a Mladá Boleslav si doma poradila s Olomoucí. Zvítězilo ještě Slovácko ve Zlíně, v dalších duelech se zrodily remízy.


Sezónu načali fotbalisté Sparty a Kladna. Favorit byl jasný, pražský kandidát na titul si měl s nováčkem soutěže snadno poradit, jenomže ne vždy dojdou papírové předpoklady svého naplnění, o čemž se v solidně zaplněné Toyota Areně přesvědčili svěřenci Stanislava Grigy. Sparta sice byla aktivnější, recept na loni ještě svého brankáře Bičíka ale její hráči nenašli.

Mladý brankář se poprvé vyznamenal ve 13. minutě při šanci navrátilce do rudého dresu Juna. O šest minut později ho z trestného kopu sice překonal Šimák, za kladenského gólmana však zaskočilo břevno. Sparťané měli jasně více ze hry, ovšem neujala se ani šance Pospěcha ze závěru první půle.

V úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky vystrašil všechny domácí příznivce ranou těsně mimo Kousal. Po hodině hry se v klíčovém souboji znovu střetli Šimák s Bičíkem a hostující brankář si na své konto připsal druhou, a ne poslední výhru v jejich vzájemném minisouboji. V 67. zkazila Junovi po centru Kisela radost tyč. Na domácí kopačky se s postupem času lepila nervozita a Kladenští cítili, že jsou blízko k velkému úspěchu. V poslední minutě pak mohli dokonce strhnout vítězství na svou stranu, jenomže Cigánek nedokázal vrátit do sítě střelu Kaliny, kterou vyrazil Blažek. V nastaveném čase pak došlo ke třetímu duelu Šimák – Bičík. Domácmu fotbalistovi při něm nebylo nic platné ani otřepané pořekadlo pravící cosi o tom, že třetí pokus by mohl konečně znamenat úspěch. Bičík byl i tentokráte lepší a především díky němu oslavilo Kladno svůj návrat mezi elitu po 36 letech ziskem bodu z horké půdy Toyota Areny.


Sparta svou roli favorita nepotvrdila, to Mladé Boleslavi se vedlo o mnoho lépe. Fotbalisté z města automobilů dokázali navázat na výhru ze druhého předkola Ligy mistrů proti Valerenze Oslo a opět před vlastním publikem porazili Olomouc, i když během zápasu jim několikrát bylo pořádně horko.

Již ve třetí minutě pohrdl velkou šancí Kulič, jehož k zakončení vyzval Poláček. To však bylo z domácí strany na dlouhé minuty vše, omlazená Sigma několikrát zahrozila a ve 35. minutě i udeřila. To po faulu na Michala Hubníka nařídil rozhodčí Handlíř penaltu, s jejíž exekucí si bez problémů poradil Randa. Až inkasovaná branka opět nabudila Mladoboleslavské, kteří odpověděli pokusy Vaculíka a Pecky.

Po změně stran si domácí vytvořili velkou územní převahu a do slibných pozic se dostali Matějovský a Ševinský. Trenér Dušan Uhrin mladší poslal v průběhu druhého poločasu na hřiště Kyselu s Holubem a tito dva se mu za důvěru odvděčili v 72. minutě. Kysela vhodil míč do hry, Ševinský prodloužil na Holuba a ten hlavou zajistil svému týmu vyrovnání. O dvě minuty později mohl Holub přidat i vedoucí gól, jenomže po centru Kuliče netrefil ideálně. V síti následně neskončily ani pokusy Kysely, znovu Holuba a Pecky, až přišla 86. minuta. Po rohovém kopu vznikl před Lovásikem závar, který vyřešil nekompromisní ranou Brezinský.

Utkání však nakonec málem přece jenom skončilo remízou. V 89. minutě měl blízko k dělbě bodů Kobylík, jenomže nastřelil pouze břevno.


V posledním sobotním duelu se ve Zlíně přesvědčili o tom, že je možné dvakrát po sobě vstoupit do téže řeky. Před rokem přenechala Tescoma v úvodním utkání ročníku všechny body outsiderovi z Blašan, tentokráte si tři body ze Zlína veze Slovácko.

V úvodu duelu se potvrdilo otřepané nedáš, dostaneš. V šesté minutě neproměnil velkou šanci Šmahaj, a tak zákonitě přišel trest. O čtyři minuty později unikl Ivana a jeho přihrávkou před prázdnou svatyni nepohrdl Malcharek. Ve 13. minutě mohlo být pro domácí ještě hůře, kdyby Rajnochova hlavička neletěla těsně nad. Hodně aktivní v první půli byl zlínský Lukaštík. Ten nejprve v 19. minutě protáhl Drobisze a v minutě 43. pak nastřelil dokonce břevno.

Vstup do druhé půle pro změnu vyšel perfektně Zlínským. Ve 48. načechral míč do šestnáctky Vidlička a jeho kolega z obrany Švach hlavou srovnal skóre. Hrací plochu během téměř celého zápasu zkrápěl vytrvalý déšť, což vůbec nevadilo Krausovi, který nejprve těsně minul tyč Drobiszovy brány a následně tuto část brány rovněž rozezvučel. Rozuzlení celého zápasu přišlo v 78. minutě a domácí z něho měli pramalou radost. Velkou roli v tomto okamžiku zahrála příroda, když déšť zastavil zlínskou "malou domů" a v pokutovém území byl následně faulován Ivana. Sám faulovaný hráč na sebe vzal zodpovědnost a bezpečně proměněným pokutovým kopem ukázal, že ne náhodou se loni stal nejlepším střelcem ligy.

Tou dobou již nebyl na hřišti Lukaštík, který po druhé žluté kartě zamířil předčasně do kabin. I v oslabení měli domácí blízko k vyrovnání. Ve čtvrté, poslední minutě nastavení, však obrovskou příležitostí pohrdl Bača.


Teplice v úvodním kole přivítaly na domácím hřišti značně posílené Brno. Loňský remízový král ze severu Čech naznačil, že ve stejném duchu bude pokračovat i v této sezoně.

První střelu, kterou ve 23. minutě vyslal teplický Doležal, Lejsal s jistotou pokryl. O čtyři minuty později měli velkou šanci hosté, když se rychle zahraným volným kopem dostali do přečíslení tři na dva. Bestovu přihrávku na dobře postaveného Polácha však Valenta zblokoval. V 34. minutě se ujal jeden z Doležalových centrů, když se k míči dostal Džeko. Ten však prudkou ranou bránu netrefil.

Další minuty oba týmy předváděly, jak se hraje na bezbrankovou remízu a zápas byl bez šancí. Až v 51. minutě se po rychlém brejku mohl dostat do zakončení Wagner, ale před ním včas zasáhl Valenta. Následovalo 10 minut zajímavých šancí, které však hráči nedokázali zakončit. Pak se oba týmy opět uklidnily. Poslední šanci domácích v 90. minutě zmařil obětavým pádem do střely brněnský obránce.


V dalším nedělním zápase přivítala Střelnice severočeské derby Jablonec - Most. Předešlou sezonu získal Jablonec jen o bod více, čekalo se tedy vyrovnané utkání.

První šanci zaznamenali ve 12. minutě domácí. Lafatův centr našel Smíška, jeho hlavičku ale Svoboda pokryl. Od 27. minuty se do šancí dostával především Horst Siegel. Nejdříve mostecký střelec lízl centrovaný míč, poté prověřil domácího brankáře střelou ze střední vzdálenosti. Výrazný Siegl se následně srazil se šéfem obrany Hrotkem a ten musel opustit hřiště. Ve 40. minutě se po přetaženém centru Gašparíka dostal k míči opět Siegl a tentokrát se již Most mohl radovat. Ne však na dlouho. Hned o minutu později totiž Weber nakopl míč před branku a Lafatovo prodloužení špičkou kopačky znamenalo rychlé srovnání na 1:1.

V šesté minutě druhé půle se prosadil opět Lafata a opět po Weberově centru. Svůj druhý gól zápasu zavěsil hlavou. Brzy poté měl Jablonec šanci zvýšit náskok, když Lafata vypíchl balon brankáři Svobodovi. Dostal se však do špatného úhlu a Smíšek nebyl dostatečně důrazný. Po hodině hry se zaskvěl hostující Jendruščák, když obelstil tři domácí hráče a přesnou nahrávkou našel Gašparíka, který se nemýlil a vyrovnal tak na 2:2. Obrany obou týmů si pak dávaly větší pozor a žádnou větší šanci nepřipustily.


Příbramští fotbalisté, které podle prognóz čeká sestup do 2.ligy, přivítali na domácím hřiště dalšího aspiranta na sestup - Plzeň. Na stadionu u Litavky se tak hrálo o důležité body. Příbram mohla být mírným favoritem, protože zde Plzeň pětkrát za sebou prohrála.

Hosté začali velmi agresivně a v 7. minutě se po rohu Rezka a hlavičce Pilaře dostali do rychlého vedení. Příbram se z gólu dlouho nemohla vzpamatovat. Teprve ve 23. minutě se po centru Otepky dostal k hlavičce Formánek, jeho teč však Daněk vyrazil. Do velké šance se pět minut před koncem dostal Rezek, když vystihl Lesákovu malou domů, jeho klička brankáři však byla moc dlouhá a z úhlu zamířil jen mimo prázdnou bránu.

Rezek o sobě znovu dal vědět ve 47. minutě, když vystřelil nad bránu. Vypadalo to, že Plzeň bude v aktivním fotbalu pokračovat. Bohužel se jí nepodařilo navázat na dobrý první poločas a spíše bránila jednogólové vedení. Hlavičkové šance Pilíka a Svitáka gólem neskončily. Zápas se tedy ubíral ke šťastnému konci pro Plzeň. To by však nesměl být na hřišti střídající Vošahlík, který v 89. minutě přehodil bezmocného Daňka a dal tak konečnému výsledku podobu 1:1.


Po překvapivé remíze Kladna na Spartě se čekalo jak do ligy vstoupí druhý nováček - České Budějovice. První kolo jim přisoudilo úřadujícího mistra z Liberce.

Od začátku bylo jasné, kdo je kdo. V 10. minutě navíc srazil domácí do kolen Frejlachův gól. Filipko špatně vyběhl a centrovaný míč se odrazil od Zápotočného právě k Frejlachovi, který z 20 metrů prostřelil domácího brankáře. Domácí se snažili unikat po křídlech, centry však buď vůbec nepřišly, nebo je odvrátili Zápotočný s Košťálem. Nečekané vzrušení přišlo ve 33. minutě, kdy na stadionu zhasla světla. Hráči v zápase pokračovali po jedenácti minutách a poločas dohráli bez větších šancí.

Frejlach na začátku druhého dějství kopal přímý volný kop, který Filipko vyrazil před sebe do hřiště. Do šancí se začali dostávat i Budějovice. Poborského volný kop odvrátili liberečtí na roh a o minutu později Baláž napálil míč pouze do bránícího hráče. V 68. minutě nebezpečně vypálil Hodúr, jeho křižnou střelu domácí brankář vyrazil se štěstím na roh. O sedm minut později vyslal Hochmeister do úniku Blažka, který utekl Skálovi, udělal kličku Filipkovi a střílel do prázdné brány. Bronzový medailista z ME do 19let tak zaznamenal svůj premiérový ligový úspěch. Šanci na snížení měl Dvořák, ale jeho hlavičku Čech vyrazil. Poté měl šanci Poborský, ale byl už moc blízko u brány. Liberec tedy vkročil do nové sezony úspěšně.


Slavia zajížděla na Bazaly na začátek sezony s početnou marodkou. Svou ligovou premiéru za Baník si měl odbýt trenér Večeřa. Domácí nastupovali v nových dresech, na které přibyla oranžová.

V počátku utkání mírně ovládali hru domácí, ale k zakončení se dostali jen při volných kopech Slončíka. Ve 14. minutě přišla velká šance Slavie, když se po přihrávce Vlčka dostal ke střele Fořt. Střelu k tyčce ovšem zlikvidoval Raška. O čtyři minuty později byl Fořt osamocený před domácí brankou, ale vystřelil pouze do gólmana. V 25. minutě opět běžel Fořt na ostravskou bránu, opět však trefil pouze Rašku. Pak se po dlouhé době dostali do hry domácí, Střihavka však mířil těsně vedle. Ve 34. minutě posílal Slončík do šance Varadiho, brankář Kozáčik ale skvěle přečetl hru.

Do druhé půle již nenastoupil "palič" Fořt, kterého vystřídal brazilec Gaúcho. Lépe však začal Baník, jehož hru řídil Slončík. V 54. minutě se po jeho rohu dostal k zakončení Tomašák, jeho hlavička ale lízla jen břevno. Slavia byla ve hře dopředu bezmocná a stále odvracela rychlé výpady domácích. V 61. minutě se však dostal do rychlého protiútoku Vlček, který našel přihrávkou střídajícího Gaúcha a ten tvrdou ranou překonal Rašku. Po tomto gólu se Slávia dostala do herní pohody a Rogério Márcio Botelho Gaúcho vymýšlel jednu šanci za druhou. Deset minut po vstřelení první branky oplatil gólovou asistenci Vlčkovi, který přesnou ranou zvýšil na 2:0. Slávia si výsledek již uhlídala a veze z Ostravy cenné tři body.


Výsledky
05.08.2007
54. S. Vlček
3. M. Fenin, 25. M. Fenin
4. T. Radzinevičius, 13. M. Vozábal
25. G. Toleski - 54. M. Psohlavec
-
14. V. Svěrkoš, 87. L. Magera
87. Y. Moughfire
06.08.2007
19. L. Došek

Tabulka:
1. Slavia Praha11002:03
Slovan Liberec11002:03
3. Mladá Boleslav11002:13
1. FC Slovácko11002:13
5. Siad Most10102:21
FK Jablonec10102:21
7. Viktoria Plzeň10101:11
Marila Příbram10101:11
9. SK Kladno10100:01
FK Teplice10100:01
Sparta Praha10100:01
1. FC Brno10100:01
13. Sigma Olomouc10011:20
Tescoma Zlín10011:20
15. České Budějovice10010:20
Baník Ostrava10010:20


Příští kolo
11.08.2007
17:00Viktoria Plzeň - Sparta Praha
19:00Baník Ostrava - Siad Most
19:00Tescoma Zlín - České Budějovice
19:00Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav
12.08.2007
10:15Viktoria Žižkov - 1. FC Brno
17:00Slavia Praha - SK Kladno
20:15FK Teplice - FK Jablonec
13.08.2007
17:15Slovan Liberec - Bohemians 1905



Autor: Tomáš Pavlík, Josef Gvoždiak

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hřebíkova deka má fakt výdrž, Ludovic do měsíce zešílí a uteče zpět do Barcy

Reagovat
smazaný uživatel

hele ale sparta je 3....to neni tak spatne ne???

Reagovat
smazaný uživatel

Byla i první

Reagovat
smazaný uživatel

vidis...kua ta sparta nejak vali ...

Reagovat
smazaný uživatel

mirné zlepšení oproti minulé sezoně...

Reagovat
HOST*Sh!ttek™

Už ne, teď je devátá

Reagovat
HOST*Formič

No Hřebík na hrad!

Reagovat
smazaný uživatel

Hřebík nebo Griga, bude druhá liga!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Jindros

Baník ty dresy... na zvracení.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas..ja sem sice ostravak jak prase ale ty dresy se mi tez nelibi..baniku slusi jen bila a modra ...a to od kappy meli na vyber ruzovou, oranz. a fosfor. zelenou.kappa se asi posrala..

Reagovat
smazaný uživatel

No musim uznat, že i my ve Slavii sme v posledních 2-3 letech reklamou polepení doslova od prdele až po hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

no tak ze by byl banik polepeny reklamou to ani ne.ale ta kombinace hnus

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak my máme venkovní dresy komplet oranžový, opravdu naše tradiční barvy, fakt sem happy....

Reagovat
smazaný uživatel

A teď se sunu pod stůl, kurva my nemáme na dresech jmenovky! Krok do doby 10 let zpátky, nějakej flek na ně snad najdou. Možná je to jenom přechodně, jsou to úplně nový dresy ( nesešívaný záda, hnus, kua my sme už prodejný jak ten Real )... Twe LEŽko, co ty si ještě na věrný fandy Slavie přichystáš, začnem hrát v rudym?!

Reagovat
smazaný uživatel

však vy začnete hrát v rudým, vy staří komunisté

Reagovat
smazaný uživatel

No nevim kdo si nechává už podruhý stavět stadion za státní ( = i moje ) prachy

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa ať zase vezmou Jardu "deku" Hřebíka na nějakou lavičku, komentátorská profese mu mírně řečeno nesedí

Reagovat
Mr.Jindros

Podle mě je Hřebík vynikající - aspoň řekne svůj názor a jeho plamené projevy jsou srandovní.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono srandovní je to jednou, ale když 15x za zápas slyšíš, jak se chválí, že tam hráči podkluzujou a on to říkal, tak je to spíš k breku

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem se při jeho komentáři zasmál.. Btw., je to typický český trenér, když hraje někdo útočně jako např. na začátku druhého poločasu Baník, tak hnedka rejsní(má pravdu), že ta obrana je moc vysunutá atd., místo aby pochválil za atraktivní nátlakovou hru..Nejvíce se mi líbilo, jak prohlási u gólu Gaucha: "Kdyby v té situaci byl Fořt, tak to gól určitě není".. Ty dresy, to je hrůza, ať už raději Leška vypadne, jména hráčů by měla být pro takový klub povinnost..

Reagovat
smazaný uživatel

No právě, sme byli první, kdo s nima přišli a teď je nemáme, omfg!

Ale co, hlavně že se dá na fotbal koukat živě na netu, to mě potěšilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavisty nemám rád, jsou ubrečení a věčně si na něco stěžujou. "Jsme největší chudáci, všichni jsou proti nám" bé bé bé.

To, že porazili Baník je největší haluz od dob triumfu Realu v lize mistrů. Vždyt jsou všichni kromě Gaucha tragičtí.....

Reagovat
smazaný uživatel

nebřeč, kokote, totiž Kokotove

Reagovat
smazaný uživatel

nebrečím, to je spíš vaše parketa, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Melš pičoviny, ale nezlobím se na tě, ona to je psychická porucha, soudit skupinu podle malé části jedinců.

Reagovat
HOST*

A mohl bys mi prosím prozradit kde? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Co furt brečíte sice tradice je tradice,ale ty dresy jsou nádherné!!! Ty bílé už byli ohrané!!!

Jinak co se týče dnešního zápasu - byl skvělý,ale jako zarputilého Baníkovce mě mrzí že furt s těma pražákama prohráváme. Ale je super,že máme Večeřu hráli jsme ofenzivní fotbal a to s emi líbí!!!

Ale nechápu vás fanoušky Slavie jste jeden z největších klubů u nás a přijede vás zas jenom 60,mě z vás jednou jebne,když se hraje na Strahově,tak i tak jdou Baníkovci více slyšet,Baník prostě jako by hrál 30 kol doma. Chachaři jsou nej fanoušci.

Reagovat
Mr.Jindros

To nejsou dresy, ale rozlišováky.

Reagovat
smazaný uživatel

modrobílý, baníček je modrobílý.

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ne, první kolo a už se spekuluje o výměně Grigy U nás když se spekuluje o trenérskym vyhazovu, tak to většinou padákem opravdu končí. To už je fakt zoufalost

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele