G14 se brzy výrazně rozšíří

17.10.2007, 08:58
Aktuality
Zástupci nejbohatších a nejúspěšnějších evropských fotbalových klubů sdružených do skupiny G14 nyní jednají v Barceloně. Na v pořadí čtvrté schůzce se nejspíš dohodnou na výrazném zvýšení počtu svých členů.

Sdružení G14 vzniklo v září 2000 jako protiváha Evropské fotbalové asociaci (UEFA). Zástupci nejmocnějších klubů starého kontinentu se snažili získat lepší vyjednávací pozici ohledně termínového kalendáře a dalších záležitostí, ve vzduchu dokonce visela myšlenka samostatné soutěže.

K její konkrétní realizaci zatím nedošlo. Sdružení G14, po rozšíření v roce 2002 čítající osmnáct členů, však chce získat ještě větší vliv a plánuje výrazný nárůst zapojených klubů. To je jedním z hlavních témat probíhající schůzky v Barceloně.

Zatím není jisté, kolik bude sdružení po rozšíření čítat členů, mluví se o počtu čtyřiceti nebo padesáti. "Nová organizace bude mít stejné cíle, jako ta předchozí. Tedy ochraňovat práva členů," říká manažer pro komunikaci G14 Derek McGlynn. "Pozvánky novým členům rozešleme tento týden a do konce roku, pravděpodobně v listopadu, s každým sejdeme."

Autor: Radim Šantrůček / football365.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tohle nedopadne dobře. Tyhle "odborový" organizace jsou většinou jen pro ostudy. Za chvíli si usmyslí, že budou chtít třeba 70 % zisku z LM jen kluby z G 14, UEFA se šprajcne a bude stávka jak v NHL ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže G14 je jen sdružení, které se snaží prosazovat společné zájmy. NHLPA je něco úplně jiného, hlavní rozdíl je v nutnosti mít podepsanou smlouvu. UEFA nemusí mít s G14 podepsanýho nic, maximum co můžou udělat je "jen" nestartovat v LM, což si nikdo nedovolí.

Reagovat
smazaný uživatel

A já si právěže myslím, že kdyby se kluby G 14 dohodly, že obětují jeden ročník v LM na oltář budoucích daleko větších procent z příjmu, tak utrpí hlavně LM a tím UEFA, protože na LM bez těchhle supertýmů by nebylo moc diváků zvědavejch, tzn. daleko menší příjmy z prodeje TV práv, daleko menší příjmy od sponzorů atd.

Reagovat
HOST*GATTUSO

pochybuju, že by se všichni z G14 na tom, co říkáš, dohodli. pro většinu z nich by to byla až moc velká finanční ztráta za ten rok, a jistotu, že by na ně příští rok čekalo "zlatý prase" by určitě neměli. bylo by to hlavně pro ně (některé členy G14) moc velký riziko...

Reagovat
smazaný uživatel

A já myslím, že riziko by právěže nenesli. Vem si, že by G14 sdružila 30 - 40 TOP evropskejch mančaftů, tzn. prvních 5 z Itálie, Španělska, Anglie, 3 z Francie, Neměcka, Holandska a Portugalska + další nejlepší kluby Ukrajiny, Skotska, Turecka, Řecka a tyhle všechny kluby by jeden rok nehrály v LM. To by byla pohroma hlavně pro tu UEFU, páč tyhle kluby se bez těch 10ti mega euro jeden rok obejdou. Toho bych se nebál

Reagovat
smazaný uživatel

tím svým rozrůstáním se zahubí sami sebe - nemyslím si, že by chorvateskej mistr měl stejné zájmy jako Real Madrid a z toho mi plyne, že G-14 se snaží jen zastrašit uefu počtem svých členů. Po pár letech se opět ty velké kluby trhnou a nechají ty menší napospas...a to se bude vše opakovat..kruh se uzavírá a vítězem se stává UEFA, která drží v ruce veškeré trumfy ( počínaje právy na soutěže a konče mocí nad národními svazy)

Reagovat
HOST*

Myslim, ze Chorvatske, nebo Ceske, Polske atd kluby v G14 vubec nebudou....budou tam zase jenom kluby ze zapadnich zemi....a cil je jasny:CASH aka Prachy. Vytvorej svoji vlastni soutez...(uz neco takoveho tady bylo) a na UEFU a "chude" zeme se vy.... Diky tomu budou i lepe bojovat proti povolavani hracu do narodnich tymu, atd. a fotbal bude jenom pro bohate, kteri si zaplati placene kanaly a nazivo ty TOP kluby uvidime jen na zapade. At zije myslenka sportu. Zalozeni G14 zavinilo, ze LM hraje kazdej Toulose a jine hruzy ze 3 a 4 mist a mistri napr. ze Srbska se musej prodrit skrz 3 kvalifikacni kola....

Ja ten fotbal fakt miluju.

Reagovat
Xavi

Máš bod.

Reagovat
HOST*Gamper

Menší státy by se měli spojit do do společných lig. Jenom tak můžou alespoň trochu konkurovat finančně a tím i kvalitativně těl kolosům jako je La Liga nebo PL. Např: Skandinávská liga, Holandsko a Belgie společně, Rakousko se Švýcarskem, Visegrádská liga(ČR, Polsko, Slovensko a Maďarsko). Malá desetimilionová země s nízkým HDP na obyvatele nemůže sama konkurovat velkým a bohatým zemím.

Reagovat
smazaný uživatel

10 mega euro je v případě velkoklubů úplně mimo, tam se to pohybuje v částkách o mnoho vyšších.

Reagovat
smazaný uživatel

O přesnou částku anitak nejde. Jde o to, že by se týhle částku (dle mě) jeden rok zdali, kdyby věděli, že další roky můžou vydělat o 20, 30 i víc procent víc ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele